Sähkösuunnittelua

Vihdoin on tämän postauksen aika! Tätä multa on viimeisen vuoden aikana pyydelty muutamaankin otteeseen, mutta joka aiheelle on oma inspis-aikansa ja nyt vasta koitti tämän aiheen kirjoittamis-inspiraatio, heh!
Eli meidän kodin sähkösuunnitelma on oikeastaan minun ja mieheni käsialaa, ammattilainen piirsi suunnitelman lähinnä vain puhtaaksi. Muistan millainen pähkäileminen näissä sähköasioissa oli, halusin onnistua niin hyvin kuin mahdollista, sillä nämä on asioita, joita ei jälkeenpäin muutella.
Meitä tässä asiassa auttoi se, että rakensimme talomme itse kappaletavarasta, joten ehdimme nähdä mm. piirut pystyssä ja se helpotti kuvittelemaan, miltä täällä tulee näyttämään ennen kuin lopullinen versio sähkösuunnitelmasta tuli olla valmiina. Lisäksi saimme viisaita neuvoja vanhemmiltamme :)

Pistorasioiden kohdalla tärkeintä on tietysti se niiden määrä. Rakennusvaiheessa niitä on aivan turha pihtailla, vaikka miehet sitä voi yrittääkin ;). Pääperiaatteena voisi oikeastaan pitää ajatusta, että rasia huoneen joka seinälle!
Esim. makuuhuoneissa meillä on pistorasioita joka seinällä, lähinnä kulmissa/ovensuissa. Jokaisessa makuuhuoneessa on myöskin tv-pistoke, jotta niissäkin voi joskus tarpeen tullen katsella telkkaria.
Olohuoneessamme pistorasioita on monta! Kolmelta seinältä löytyy suurempi rykelmä rasioita ja niistä kahden joukossa on myös tv-pistoke, että voi joskus vaihtaa sitä telkkarinkin paikkaa. Lisäksi löytyy parit yksinäiset pistorasiat (huoneella kun kokoa on…). Olohuoneessa täytyy tosiaan muistaa, että telkkarin lisäksi muutkin laitteet tarvitsevat oman pistokepaikkansa eli riittävästi rasioita elektroniikalle!

Yleisesti ottaen sähkösuunnittelua helpottaa suunnattomasti, jos pystyy kuvittelemaan huonekohtaisesti, mitä tulee olemaan missäkin. Ja tälle kuvitelmalle vielä ainakin yksi vaihtoehto.

Keittiön kohdalla kannattaa miettiä jo etukäteen, missä tulee sijaitsemaan kahvinkeitin, vedenkeitin, leivänpaahdin jne. ja sijoittaa rasioita sen mukaan!

Entä halutaanko pistorasiat korkealle välitilaan, jolloin varmistetaan johdon hyvä näkyvyys ;) vai kuten itse asian ratkaisin; tason korkeudelle, jolloin itse laite peittää rasian johtoineen. Myöskin työtasosta ponnahtavia rasioita on saatavilla, mutta niistä saakin sitten pulittaa aika kivan summan.

Keittiön kohdalla ei kannata unohtaa myöskään lattiapistorasioita, joissa on kätevä ladata vaikka rikkaimuria.

Wc:n kohdalla tulee miettiä, missä siellä on kätevin kihartaa/suoristaa/kuivattaa hiuksia, ajaa partaa yms. ja miettiä pistorasioiden sijoitukset sitä kautta. Meidän vessaan suunnittelin alunperin pistorasioita laatikoihin, mutta suunnitelmat muuttui (en kyllä millään enää muista mistä syystä) ja nykyratkaisuun olen täysin tyytyväinen eli rasia löytyy päätyseinästä tason yläpuolelta sekä lattianrajasta.

Tiloissa, jotka ei ole niin huonemaisia (esim. aula ja käytävät) on hyvä sijoittaa pistorasioita useammalle seinälle ja hyvän välimatkan päähän toisistaan. Itse pidin mielessä imurin käytön; miten onnistuu imuroida jos tässä ei ole pistorasiaa, ylettääkö johto tuolta aiemmasta jne.
Ja koska joku tätä kuitenkin kysyy niin vastaanpa samantien:
Me ei haluttu keskuspölynimuria, koska ei vaan haluttu. Ennemmin vedän perässäni normi-imuria ku sitä letkuhirviötä ja se letkun säilöminen, iuh, ei mun juttu! Niinpä panostettiin kunnon imuriin, joka onkin mainio peli!: Electroluxin Ultra Silencer eli kisunäkökulma huomioitu :D. Vanhempi neiti pelkäs ennen kuollakseen imuria, samassa huoneessa oleminen oli melko nou-nou vaihtoehto… Ultra Silencer ei suinkaan ole poistanut tuota pelkoa, mutta nykyään patsastellaan kauhusta jäykkänä silmät lautasen kokoisina jopa samassa huoneessa imurin kanssa! Itse myös tykkään suunnattomasti tämän imurin hiljaisesta käyttöäänestä, voi jopa puhua samalla kun imuroi eikä tarvitse huutaa!

Ja sitten nämä ajankohtaiset ja paljonpuhutut pistorasiat jouluvaloja silmälläpitäen, erittäin tärkeitä! Niin pieni vaiva rakennusvaiheessa, niin suuri hyöty asuessa!
Kuten aiemmin olen jo maininnut, ratkaisin jouluvalopistorasiat meillä näin:

Eli rasia löytyy ikkunan sivusta (ei ikkunan yläpuolelta!), jolloin sivuverhot peittävät sen (en juuri muita verhoja käytä kuin sivuverhoja). Valot saa kytkettyä päälle ja pois valokatkaisimesta.

Takkapistorasiaa ei kannata unohtaa, varsinkin näin joulun aikaan se on kätevä ja miksei myös muina aikoina! Takan päälle voi sopia jokin pieni valaisin tms. ja kannattaa pitää mielessä, mistä niitä valoja sitten kytkee… Onko takka niin korkea, että sen päälle kurkotteleminen on hankalaa..? Paras ratkaisu on silloin kytkeä pistorasia valokatkaisimen taakse.
Meidän takan päällinen on muuten vuorattu kylppärin isoilla, mattavalkoisilla ylijäämälaatoilla, erittäin fiksu ratkaisu puhtaanapidon kannalta eikä ne sieltä päältä mihinkään näy :)

Ulkopistorasiat on aivan yhtä tärkeitä! Meiltä löytyy pistorasiat molemmilta terasseilta (isolta pääterassilta paristakin eri kohdasta) sekä pääoven luota. Erittäin tarpeellisia! Nytkin pääoven portaita koristaa puksipuu valoineen, mistäs sais virtaa ilman tätä pistorasiaa…
Autotallin seinästä rasiat löytyy myös, ne on lähinnä autojen lämmitystä varten.
Kannattaa myöskin muistaa laittaa tarpeeksi varauksia ulkovaloille ulkoseinävalaisinten lisäksi! Niitä voi haluta lisätä vuosien mittaan; porrasvalaisimia, pylväsvalaisimia jne.

Paras mahdollinen lopputulos on varmaankin se, että puolitoista vuotta asuneena huomaa et oho, tuota pistorasiaa ei oo koskaan tarvittu eikä tuota eikä tuota… ;D. Silti en missään nimessä koe, että meillä on turhia pistorasioita! Tiedän, että jokaiselle niistä tulee vielä jonain päivänä käyttöä.

Valaisimet on sähkösuunnittelussa ihan oma osansa. Ensin täytyy päättää, millaisia valaisintyyppejä haluaa käyttöön: kattovalaisimia, pöytävalaisimia, lattiavalaisimia, seinävalaisimia… Haluaako suoraa vai epäsuoraa valaistusta jne.
Kattovalaisimelle laitetaan tyypillisesti rasia joka huoneeseen, perinteisesti melko keskelle huonetta. Tässä sijoittelussakin helpottaa, jos osaa miettiä, miten huoneen tulee kalustamaan. Pääkattovalaisimen lisäksi on syytä huomioida spottivalaisimet, halutaanko niitä mahdollisesti johonkin?

Esim. meidän aulassa ei ole ollenkaan perinteistä kattovalaisinta (eteisessä kylläkin on), vaan sieltä löytyy kattospotteja ja seinävalaisimet.

Aulan säilytysjärjestelmään, liukuovien taakse, laitoimme pari spottia myös, kätevää!; pimeästä säilytysjärjestelmästä ois aika ikävä hamuilla tavaroita/ulkovaatteita.

Keittiössäkään ei ole katossa muita valaisimia kuin spotit, kattospottien lisäksi löytyy toki työtasovalot (spotit) yläkalusteiden alaosasta.

Wc:n kohdalla tulee päättää, millaista valoa yleisvalaistuksen lisäksi tarvitsee. Eli ”meikkausvalo” ja mielellään sellainen, joka ei häikäise. Häikäisyn voi estää sijoittamalla valaisimet peilin molemmin puolin (peilin yläpuolella sijaitsevan valaisimen sijaan).

Olohuoneesta meiltä löytyy pääkattovalaisimen lisäksi kattospotteja myös, samoin ruokailutilasta. Spotteihin liittyen voisin sanoa, että niitä ei tarvitse sijoittaa kovin tiheään. Esim. meillä taitaa spotteja olla metrin välein… Nyt laittaisin spottien välimatkaksi ainakin 1,5 metriä. Mutta eipä tuota tiennyt ennen kuin koki! :)
Aulan lisäksi seinävalaisimet löytyy ruokailutilasta:

Meidän kylpyhuoneessa spotit on ainoa valaisumuoto ja himmennin niille on ehdoton! Meiltä löytyykin himmennin joka huoneesta, paitsi makuuhuoneista/wc:stä. Eli siis yksi himmennin/huone ja se himmentää aina sitä valoa, mikä sattuu olemaan päällä. En voi tarpeeksi korostaa näiden himmentimien tärkeyttä, itse en luopuisi niistä mistään hinnasta, on niillä niin suuri vaikutus tunnelmaan kuin tunnelmaan.

Sekä pöytä- että lattiavalaisimia varten on hyvä olla niitä pistorasioita riittävästi! Entäs haluatko johonkin mahdollisesti seinävalaisimia? Niillehän voi vetää johdot varmuuden vuoksi ja jos raksan edetessä tuntuu ettei seinävalaisimille tule tarvetta, jättää seinä umpinaiseksi.

Kaiuttimet on kätevä upottaa kattoon rakennusvaiheessa myös! Meiltä löytyy kattokaiuttimet sekä keittiöstä että kylppäristä (saunaan ei haluttu kaiuttimia) ja käyttöä on! Esim. tähän vuodenaikaan on ihana joulupuuhastella keittiössä kun joulumusaa voi kuunnella sielläkin :)

 

Valokatkaisimet on yhtä lailla tärkeitä, niiden sijoitus ja toimivuus! Meillä on olohuoneen ja ruokailutilan rajamailla kaksi eri rykelmää valokatkaisimia; toisessa ryhmässä neljä ja toisessa kuusi eri katkaisinta (osa vielä kaksoispainikkeilla). Ei vieläkään muisteta, mikä valaisin syttyy mistäkin; usein tulee räpyteltyä läpi kaikki takapihan ja terassin ulkovalot ennen kuin saa sisälle sen oikean valon päälle :D.
Valokatkaisinten kohdalla huomionarvoista on sellaiset ns. läpikulkutilat tai tilat, joissa on useampi oviaukko, kuten meillä keittiössä. Katkaisimia ois saanu keittiössä olla vielä pari lisää, nyt esim. työtasovalot syttyy ja sammuu vain toisesta ryhmästä (toisen oviaukon luota) eikä molemmista. Onhan nää pieniä seikkoja, mut niin ois ollu siinä rakennusvaiheessakin. Noilla miehillä vaan jossain vaiheessa tulee se pihtailuvaihe kaikenmaailman sähköhommien kans…
Makuuhuoneeseen suosittelen valokatkaisinta myös sängyn päätyyn, ei tarvi nousta sängystä sammuttamaan valoa tai haahuilla pimeässä huoneessa! Tätä ominaisuutta kyllä kaipaa nyt kun meidän makkari on vaihtelun vuoksi eri paikassa kuin alunperin oli suunniteltu! Minä oon törmänny pari kertaa seinään ja mies oveen :D

Huh huh! Tulipas juttua! Saa kysyä, jos heräs kysymyksiä, vastaan parhaan kykyni mukaan. Jos kysymyksiä ilmaantuu paljonkin, harkitsen jatko-osapostausta ensi vuoden puolella ;)

Comments

 1. Anonymous
  14.12.2011 / 11:13

  >Tosi kiva ja hyödyllinen postaus vaikkei niinkään ajankohtainen juuri nyt meille. Aivan loistavia ratkaisuja olette omaan kotiinne onnistuneet tekemään ja tosiaan ennemmin liikaa kuin liian vähän pistorasioita. Ja oot niin oikeessa tuossa keittiön välitilan pistokkeiden sijoittelussa -mä en vihaa mitään niin paljon kuin näkyvillä olevia johtoja!Meillä on täällä nykysessä rivarikodissa niin kökköset pistokesijoittelut, että todellakin on itsekin miettinyt jo mahdollisen tulevan kodin tarpeita tässä asiassa. Itse rakastan valaisimia, mutta inhoan näkyviä johtoja. Mies onkin "saanut" virittää johtokourun jos toisenkin ja luulenpa, että siitä syystä hänkin on tulevaisuudessa valmis laittamaan riittävästi pistokkeita :D Ja tosiaan, miehet ei osaa ajatella koristevalojen ym. sijoittelua (ainakaan rakennusvaiheessa)niin kuin naiset :)-I-

 2. Rags
  14.12.2011 / 11:14

  >Teilla on kylla todella hyvin suunniteltu sahkoasiat! Monta juttua tuli eteen, mita itselle ei edes olisi tullut mieleen. Pistorasioita ei ole koskaan liikaa ja hyva, jos ennemmin kay niin, etta jotain ei ole tullut viela kaytettya kuin etta johonkin kohtaan kaipaa sita pistorasiaa. Hyvin myos olette sijoittaneet kaikki pistorasiat, eivat hyppaa silmille vaan ovat natisti piilossa. Nuo jouluvaloille pistorasiat on ihan huiput! Kauniita kuvia kauniista ja hyvinsuunnitellusta kodistanne!! Oletko ajatellut alanvaihtoa? :-)

 3. Kripa
  14.12.2011 / 11:19

  >Kiitos paljon hyödyllisestä postauksesta! Meillä on nimittäin juuri sähköhommat menossa omalla talotyömaalla. Olenkin ottanut blogistasi jo aiemmin vinkin, ja olen pyytänyt ikkunoiden yläreunaan jouluvaloille omia pistorasioita :) Kiitos siis siitä vinkistä!..nyt on pohdinnassa keittiön välitilan valaistus ja kovasti tahtoisin yläkaappien alle spotit, mutta mietin niiden asennusta.. Kuinka teillä on spotit asennettu? Onko kaapin pohjat uritettu johtoja varten vai miten olette järkänneet johdot piiloon? :) Kiitos hirveästi vastauksesta!

 4. enne
  14.12.2011 / 11:40

  >Hieno blogi ja erittäin hyvä ja asiallinen postaus. Kuinkas monta noita pistokkeita tuonne olohuoneeseen saitte asennettua? Itse laskeskelin, että kuusi on ihan minimi ja itse tarvitsisn yhdeksän, jotta saisi kaikki laitteet kytkettyä.

 5. Nina
  14.12.2011 / 11:54

  >Aloin juuri pakkaamaan, koska ajattelin muuttaa teille.Ihana koti :)

 6. Anonymous
  14.12.2011 / 12:16

  >Kiitos tästä! Me ollaan pähkäilty hirveästi sitä, laitetaanko halogeeneja vai ledejä kattoon, siis noita spotteja. JA juuri noita välimatkoja ja valaistuksen tehoa on vaikea arvioida!

 7. Anonymous
  14.12.2011 / 13:17

  >heippa:) nyt täytyy udella , mistä teidän wc:n tapetti on? aivan ihana! :) -jenni-

 8. Laura
  14.12.2011 / 14:28

  >Todella kiva ja tarpeellinen postaus. Itsellä talonrakennus ei ole ajankohtaista mutta monesti kun valmiissa talossa asuu niin pohtii miksi esimerkiksi valonkattorasioita on aina vaan se 1/ katto. Jos itse rakentaisin niin tekisin luultavasi kuten te enkä pihtailisi. Ne on kuitenkin nin tärkeitä ja takaavat kauniimman kodinkin kun saa paljon lamppuja ym. Ilman jatkojohto kasoja.

 9. Ensoleille
  14.12.2011 / 15:01

  >Voi miten teillä onkaan kaunis koti, mullekin tuollainen kiitos :) Hei olisko sulla muuten mitään kivoja sellaisia noin 130 m2 pohjaratkaisuja mielessä, jos on niin joku postaus noista vähän pienemmistä mutta toimivista talomalleista olisi tervetullut :)Sulla kun on silmää tollaisille asioille ;)

 10. Satu
  14.12.2011 / 15:44

  >Kiitos tosi hyvästä jutusta! Ei ole itselleni ajankohtainen, mutta korvan taakse laitetaan tulevaisuutta ajatellen :)

 11. Tarja S
  14.12.2011 / 16:09

  >KIITOS todella mielenkiintoisesta ja tietoa antavasta postauksesta. Ikävä kyllä ei ole nyt ajankohtaista, mutta ehkä joskus vielä… Kaksi taloa on jo tehty, mutta eikös sanontakin ole, että ei kahta ilman kolmatta ;)Täytyy varmaan tulostaa tämä postaus tulevaisuutta varten!

 12. JohannaL
  14.12.2011 / 16:31

  >kiitti tästä postauksesta. meille tulee muuten keskuspölynimurille kaappiin lattiaan reikä mihin se letku menee.

 13. Anonymous
  14.12.2011 / 16:34

  >Hei,Upea postaus, hyviä vinkkejä ja paljon. Kiitos.Mistä/mitkä muuten ovat nuo aulan seinävalot, tuon tyylisiä valoja ollaan etsitty, eikä sopivia vaan tunnu löytyvän?terveisin, Kirsi

 14. S
  14.12.2011 / 16:40

  >I: mukava kuulla et oot tuota mieltä! kiitos vain :). muistan itekki kaikenmoisia virityksiä vuokra-asumisen ajoilta :D. ja totta, raksaprojektissa kyllä tarvii sekä miestä että naista että tulee kaikin puolin onnistunut kokonaisuus!Rags: voi kiitos paljon, täytyy myöntää et oon samaa mieltä et hyvin onnistuttiin suunnittelussa :)). ei tosiaan oo vielä huomannu et jostain kohtaa puuttuis pistorasia, se on hyvä se!alanvaihto ois erittäin mielenkiintoinen asia, työtarjouksia odotellessa :DKripa: kiva et oli ajankohtainen aihe! oon tässä asiassa sitä mieltä et käytäntö on paras opettaja enkä sen vuoksi juurikaan mihinkään sähköalan ammattilaisiin luota… ;)kaappeihin suosittelisin tekemään ns. valepohjan, johdon mittaisen eli tosi pienen. siten johto ei tule kaapin sisälle eikä tule uria vaan johto kulkee yksinään omassa tilassaan kalusteen alaosassa. kodinhoitohuoneessa meillä menee spottijohdot ihan kaapin sisällä siististi nurkkia myöten, ei häiritse lainkaan sekään tapa. enne: voi kiitos, tosi mukava kuulla :). meillä on sekä kuuden että kahdeksan pistokkeen rykelmät. lisäksi olkkarista löytyy vielä neljästä muusta paikasta rasiat (niissä jokaisessa kaksi pistokepaikkaa). eli ilman muuta laita yhdeksän jos tarvitset! eihän niissä mitään rajaa ole :)Nina: voi hassu :D. kiitos piristävästä kommentista ja kehuista <3Anonyymi: kiva et oli hyötyä! ymmärrän et noissa on kyllä pähkäilemistä, mut ku sen kerran oikein oikein tarkkaan pähkäilee, tulee onnistunut lopputulos :). meillä on katossa halogeeneja, ei ledejä, joten niistä en osaa sanoa. luulen et halogeenissa on lediä enemmän valaisutehoa ja niiden välimatkaksi jättäisin (jos nyt voisin asian muuttaa) AINAKIN sen 1,5 metriä. ja meillä vielä katto niin korkealla, silti valaisee erittäin tehokkaasti!jenni: kiitti :) tapetin tilasin K-Raudassa olleesta tapettikirjasta, muuta en valitettavasti muista.

 15. Anonymous
  14.12.2011 / 17:04

  >Tosi nerokas on teidän sähkösuunnitelma! Nuo kaikki voisin kyllä ottaa itsellekkin. Harmi vaan kun asuu 80-luvun rivitalossa, jossa niitä pistorasioita ja valokatkaisijoita ei ole todellakaan tarpeeksi. Ja sitten kun sen lampun haluaa laittaa siihen nurkkaan jossa ei ole sitä pistorasiaa niin joutuu laittaa niitä kammottavia jatkojohtoja! Ja yksi asia ihmetyttää edelleenkin miksi tv-pistoketta ei ole laitettu vanhempien makuuhuoneeseen ainoastaan lasten, oishan sitä telkkarii kiva kattoo makkaristakin :) Tuota keittiön pistorasia asiaa mietin jos ne on siinä heti tason yläpuolella ja siihen laittaa esim. leivänpaahtimen johdon niin eikö se laite joudu silloin olemaan paljonkin irti seinästä ja eikö se näytä hassulta kun takana on tyhjää tilaa;) En kyllä suuresti rakasta omassa keittiössäkään olevia mustia johtoja jotka roikkuvat yläkaapin alapuolella olevissa pistorasioissa:) Ja nuista spoteista katossa tykkään tosi paljon meillä niitä onkin vessassa ja kylppärissä. Olkkariinkin haluaisin mutta ei taida onnistua kuin purkamalla katto:)T:Vakkarilukija

 16. Sirutuuli
  14.12.2011 / 20:17

  >Nyt rupesi kyllä naurattamaan. Siis ihan itselleni nauran täällä :)Nimittäin kun luin tätä postausta, huokailin ja haaveilin…PISTORASIOISTA =)Siis meillähän on vanha talo ja pistorasioita yksi siellä, toinen täällä ja jatkojohtoja joka lähtöön.Mie jään tänne naureskelemaan :))

 17. S
  14.12.2011 / 20:34

  >Laura: puhut täyttä asiaa :)) ei tosiaan kannata pihtailla näissä asioissa rakentaessa uutta!Ensoleille: voi kiitos paljon :). kyllä mulle yks pohja tuli mieleen tuosta ku kuvailit, mut en tiiä löydänkö sitä enää mistään… no mutta laitan postaustoiveesi ylös ja mahdollisesti toteutan ensi vuoden aikana :)Satu: oleppas hyvä vain :). kiva et tykkäsit!Tarja S: niinhän se tosiaan on ettei kahta ilman kolmatta ;). kiva et oli hyödyllinen postaus enkä turhaan nähny vaivaa!JohannaL: se onki varmasti hyvä keino jos keskuspölärin haluaa. onko teillä siis joku suojaputki siellä mihin se letku työnnetään?Kirsi: kiva kuulla Kirsi! aulan seinävalaisimet on Cube-nimiset. löytyy googlettamalla, mutta tässä yksi linkki kyseisiin: http://kodinvalaisimet.com/sumuCMS/sivu/tuotetiedot/tuote_id/251

 18. S
  14.12.2011 / 21:58

  >Vakkarilukija: joo tv-pistokkeita ei tosiaan kannattais makkareista unohtaa! meni ihan ohi tuo sun leivänpaahdin-pointti :D miks ihmeessä sen pitäis olla paljon irti seinästä? kyllä meillä on ihan lähellä seinää ilman minkäänlaisia ongelmia :). tosin nyt pienkodinkoneet on eri kulmauksessa, ei tuossa missä kuvassa näkyvät.Sirutuuli: heh, hauska jos löysit naurunaihetta ja erikoisia haaveilun kohteita :Djatkojohdot sopii kyllä paljon paremmin vanhemman kodin miljööseen ku uudisrakennukseen ;)

 19. Anonymous
  14.12.2011 / 22:43

  >Hei!Mistä olette hankkineet nuo valkoiset kattokaiuttimet? Tarttis kans saada; meillä jo kolme vuotta on katosta roikkunut pelkät johdot odottaen kaiuttimia…T: Kartsu

 20. Anonymous
  14.12.2011 / 23:21

  >Hei!Olette hienosti miettineet järkeviä ratkaisuja taloonne. Tästä on varmasti hyötyä monelle rakentajalle. Muistan itsekin hyvin selvästi, kun mietimme sähköjuttuja raksa-aikana =) Tuohon keittiön pistorasioihin viitaten, olisin halunnut jokaisen pistorasian myös alemmas, mutta meillä suurin osa rasioista tuli vesipisteen lähettyville, keittiön muodosta ja ikkunoista johtuen, ja sähkömies sanoi, että niiden on oltava 40cm(?) tasosta, mikäli vesipiste on lähellä (en nyt muista sitä mittaa.) Joten ei auta, säännöt on säännöt (joita Suomessa piisaa). Tärkeintä on tosiaan rakennusvaiheessa ottaa sekä mies- että naisnäkökulma sähkösuunnitteluun. Miehet (ei ainakaan meillä) osaa ehkä niin ajatella, millaiset verhot tulee jouluvaloista puhumattakaan. Ja minä en ainakaan osannut ajatella, montako rasiaa tarvitaan erilaisille elektroniikkavimpaimille :)T.-M-

 21. S.C.
  15.12.2011 / 03:17

  >Hyva postaus :) Meilla on vahan sama juttu et pistorasioita joka seinalla ja kummasti se helpottaa elamaa.. Oon tainnu aikasemminkin mainita, mut teian koti on vaan niin ihana <3http://iseesc.blogspot.com/

 22. New England Rose
  15.12.2011 / 08:56

  >Totta turiset – sähkörasioita tuntuu aina olevan liian vähän tai sitten ne ovat ihan "väärässä paikassa".Aivan upea muuten tuo "Save water, drink wine" -tarra!

 23. JohannaL
  15.12.2011 / 10:00

  >joo, ilmeisesti joku suojaputki on, täytyy kysästä isännältä tarkemmin, se oli hänen idea, itse en olisi sellaista edes tajunnut.

 24. Anonymous
  15.12.2011 / 11:18

  >Työtasosta nousevat pistorasiat eivät todellakaan ole nykyään enää kalliita! Suosittelen ehdottomasti niitä. Keittiön välitilan valaisuksi kannattaa harkita led-kiskoja, sillä ne eivät vaadi kaappien pohjaan minkäänlaista valepohjaa tai uritusta, koska ovat niin ohuet. Kisko tulee sijoittaa kaapistojen etureunaan, jotta valo tulee siihen missä työskennellään. Yleensähän keittiön loisteputket on sijoitettu kaapistojen takareunoihin eli väärään kohtaa. Led-kisko antaa valoa tasaisesti koko matkalle, eikä vaan tiettyihin kohtiin, niin kuin spotit. Led ei myöskään kuumene. Tietenkin hinnaltaan vielä hieman korkeampi, mutta ehdottoman hyvä.Kannattaa myös miettiä epäsuoraa valaistusta, silloin jos katto on korkea, sillä spottien valoteho on lähes olematon enää lattian tasossa. Ja haluaako välttämättä tehdä kattoon reikiä spoteille? Halogeenit ovat myös tosi kirkkaat, jos esim. lapsi makaa lattialla ja tuijottaa niitä. Ledit ovat tässäkin tarkoituksessa ehkä paremmat (valotehot ovat tosi paljon kehittyneet) ja ledit eivtä myöskään kuumena, toisinkin kuin halogeenien loisteessa tuntuu, että posket alkaa punoittaa!!Eeva

 25. nitta
  15.12.2011 / 15:04

  >Tosi hyvä postaus! Sain hyödyllisiä vinkkejä sitten kun aletaan taas rakentamaan…:)

 26. S
  15.12.2011 / 16:15

  >Kartsu: muistaakseni Biltemasta, tuun korjaan jos muistin väärin (mies ei oo kotona ni en voi kysyä häneltä).M: kiva kuulla! luulen kans et tästä postauksesta on hyötyä monelle, tilastoissa jo näkyy :). meillä taas on sellanen keittiö et vesipisteen välittömään läheisyyteen ei tarvinnu laittaa rasioita. joo sääntöjä on kyllä joka lähtöön :DS.C.: oi tuhannet kiitokset kauniista sanoistasi <3New England Rose: kiitti, tykkään tarrasta kovasti itsekin, heh! sen piti olla vain kesän ajan, mut en raaski vielä peittää ja onhan joulukin viinin sesonkiaikaa ;)JohannaL: ok :)Eeva: no täälläpäin ne ainakin vielä kesällä maksoi melkoisesti, niitä laitettiin mm. yhteen keittiöön, jonka suunnitteluun osallistuin. luonnollisesti omaan kotiimme valitsimme meitä kaikista eniten miellyttävimmät vaihtoehdot. ledeistä emme tykkää ja sillä hyvä. myöskin led-valokisko on mun mielestä tosi ruma, tuo mieleen ne kammottavat jouluvaloletkut :Dja voin sanoa et halogeenit valaisee kyllä erittäin hyvin monen metrin korkeudeltakin ja liian kirkasta valoa vastaan sekä tunnelmaa tuomaan meiltä löytyy himmentimet. nitta: mukava kuulla :))

 27. Anonymous
  15.12.2011 / 17:42

  >Oli pakko tuosta keskuspöläristä kirjoittaa, että ei sekään mitään meteliä suuremmin meillä pidä. Puhelimessakin vois puhua samalla. :)Meillä vaikutti isännän astma siihen, että se laitettiin. Normaalit pölärit kun jättää huoneilmaan sitä hajua ja pölisyttää muutenkin, kun se moottori ja puhallin on siinä. Meillä itse imuri/säiliö on teknisessä tilassa ja sit letkun säilöminen lattian alla kodarin kaapissa! :) Eli ei suurempaa huolta siitäkään.. Sille siis oma paikka siellä kerällä.Normaalikin imuri löytyy, mutten sillä ota kuin esim. silloin, jos jotain lasista menee rikki :-DKeittiössä on lattian rajassa rikkaimuri ja eteisessä/kuraeteisessä oma venyvä rikkaletku (vain metrin pitkä, joka tarvittaessa venyy 4-metriseksi). On muuten ylkkäkätevä lapsiperheessä, voin kertoa:)Mutta se imuroinnista. Vielä kun saisi jonkun tuuraajan sille itse hommalle, niin awot! ;)Mukavaa joulunalusaikaa!-Nipsu

 28. S
  15.12.2011 / 20:08

  >Nipsu: kuulostaa toimivalta! mutta pakko silti sanoa ettei mikään saa mua keskuspölynimurin kannalle :Dmeillä onneks imurointi on miehen kotityö, mun ei useinkaan vuoden aikana tartte imuriin tarttua, huh! tympeetä hommaa, mut mies ite valitsi sen kotityökseen ;Dkiitos samoin sinulle!

 29. Anonymous
  16.12.2011 / 00:50

  >Keittiön pistorasiat pöydän tasossa on kyllä tosi kivan näköiset, mutta tuli pari näkökulmaa mieleen, jotka turvallisuuden suhteen etenkin lapsiperheissä olisi kovin kivoja: sehän saattaa riittää katastrofiin, että rasia on samalla tasolla (vaikka kaukanakin), jossa vesipiste; jos vaikka lapset keksisivät uittaa lavuaarin yli, voisi huonolla säkällä vesi mennä pistorasiaan saakka. Myös pikkuriiviöt voisivat vahingossa kaataa pöydälle juomalasin, jolloin nestettä voisi mennä suoraan pistorasiaan. Tai jotakin muuta keittiössä käsiteltävää ruoka-ainetta, jota rasiasta olisi aika hankalaa poistaa. Kaatamisvahinko onnistuu kai aikuiseltakin :).

 30. S
  16.12.2011 / 09:47

  >Ano: et nyt ilmaissut selvästi, tarkoitatko pistorasioita tasossa (tasosta ylös nousevia) vai seinässä kiinni olevia. jos osaat katsoa kuviani kunnolla, esim. keittiökuvaa missä näkyy rikkaimuri, huomaat ettei meidän kodissa voi tapahtua tuollaista kuvailemaasi ongelmaa. rasiat ei oo siis tasossa kiinni, ei läheskään, vaan ylempänä, mutta silti pois näkyvistä. vaikka keittiömme kaikki tasot lainehtis vedestä tai jostain ruoka-aineesta, ei ne ylettäis rasioihin. eli hokattiin jopa tuo pointti! ei tästä tavasta vaan löydy mitään valittamisen aihetta vaikka kuinka yrittää :D

 31. yourstyle
  16.12.2011 / 14:26

  >Sähkösuunnitellun tärkeyden ymmärtää vasta kun on asunut asunnossa jossa sähkösuunnittelu on päin honkia! =D Todella mahtava idea laittaa jouluvaloille pistokkeet seinään! Meillä tarvitsin 2 jatkoroikkaa jotta sain joulutähdet lasitetulle terassille. :/ Ihana blogi muutenkin sinulla!

 32. S
  16.12.2011 / 15:02

  >yourstyle: niinhän se on :). kiitos kovasti, kiva että tykkäät!

 33. RagDoll
  18.12.2011 / 11:31

  >Teillä on yksi upeimmista kodeista joita olen koskaan nähnyt. =) Hassua, miten tuollaisia ei tule ajatelleeksikaan, kunnes rakennus puuhissa. =) Pieniä asioita, joilla on kuitenkin suuri merkitys.

 34. S
  18.12.2011 / 11:37

  >RagDoll: voi kiitos tosi paljon, lämmittää mieltä kovasti :)

 35. annyu__
  1.7.2012 / 12:02

  Hei!
  Meillä on nyt raksahommat menossa ja valaisinsuunnittelun aika koitti… Mietin noita halogeenispotteja että miten ne kannattaa sijoittaa ja mille välimatkalle.
  Meillä on tupakeittiö jonka keskellä on takka. Olohuone on n. 20m2 ja keittiö n. 15m2. Niin keittiöön kuin olohuoneeseenkin sähkäri oli piirtänyt 8 spottia eli yhteensä 16, mies puhui että ne olisivat teholtaan 50w. Minkä laisia nuo teidän halogeenispottinne ovat? Luuletko että nuo meidän suunnittelemat spotit riittävät antamaan riittävän yleisvalaistuksen? Kattovalaisimista en tällä hetkellä ainakaan isommin perusta (niille kuitenkin tietty varataan paikat), eli spotteja pitäisi olla sillä tavalla että ne antavat riittävän valaistuksen. :D
  Sitten vielä kysyisin semmoista että oletteko laittaneet valopistorasiat ikkunoiden yläpuolelle, vai hoituuko mahdollinen ikkunavalaistus ihan niillä tavallisilla pistorasioilla jotka olitte ikkunoiden viereen ylös laittaneet ?(KIITOS hyvästä ideasta!!)
  Tämä valaisin asia on tähän mennessä kaikkein hankalin mitä on eteen tullut. Asumme vielä sellaisessa tuppukylässä mistä ei tunnu löytyvän lähimailtakaan asiantuntevia ihmisiä keltä kysyä neuvoa:D

  • 1.7.2012 / 12:32

   moi! meidän keittiö on suunnilleen samankokoinen kuin teillä ja meillä on keittiössä 7 spottia, oma mielipiteeni on että viidelläkin pärjäisimme siellä. spottien lisäksi keittiössä on työtasospotit eli katossa ainoastaan halogeenispotit. olkkarissa meillä on spotteja 10, kuudellakin pärjäisi :D. olohuoneemme on lähes 40 neliötä kaiken kaikkiaan.
   en nyt tiedä meidän spottien tehoa, täytyy kysyä mieheltä ja palaan sitten tänne vastaamaan :). vasta sitten voin verrata niitä teidän näihin meidän spotteihin. tietysti riippuu paljon siitäkin, onko teidän seinät minkäväriset ja onko isoja ikkunoita, entä korotettua huonekorkeutta..? mitä pimeämpi koti on, sitä tehokkaammat valaisimet tarvitaan.
   meillä on ainoastaan ne tavalliset pistorasiat on ikkunoiden sivuilla eli hoituu mainiosti niilläkin :)

 36. annyu__
  1.7.2012 / 12:41

  Kiitos vastauksesta! meillä tulee vaaleat lattiat, valkoiset seinät ja katto :) Ikkunat ovat ”normaalikokoiset” eli eivät tuomoiset isot kuten teillä, eikä korotettua huonekorkeutta ole valitettavasti… Erittäin vaikeaa tuo valaistussuunnitttelu, etenkin kun asiantuntevaa neuvoa ei tämän kylän putiikeista tunnu saavan:D

  Teillä on kyllä ihana koti! Jos lottovoitto näpsähtää niin ostan tuon teän talon!!!;)

  • 1.7.2012 / 17:33

   vaaleilla lattioilla ja valkoisilla seinillä & katolla tekee kuule jo ihmeitä! tulee paljon valoa niiden ansiosta jo :). kaikki tummat pinnat imee valoa.
   meillä on samantehoiset spotit katossa kuin teilläkin! mies tuumas et meille ainakin ois riittäny pienempikin tehoiset, mut onneks on himmentimet. eli teidän keittiöön laittaisin vain kuusi spottia (tietty hiukan vaikea sanoa näkemättä tilaa) ja olohuoneeseen ehkä myös sen 6 kpl. mut eipä se katastrofi se kahdeksankaan ole, ainakin on sitten valotehoa riittävästi.
   saa kysyä jos tulee lisää kysymyksiä!
   heh, nyt voitaiski jo myydä ku tänään tuli päivälleen kaksi vuotta virallisesta muutosta tähän kotiin ;D

 37. Janne
  4.7.2014 / 10:42

  Miten tuo monihuone äänentoisto on järjestetty / toteutettu eli millä laitteilla ?

  • 4.7.2014 / 20:11

   Heippa Janne! Vahvistimen linjalähdöt menevät ns. jakoboxiin, josta sitten taas eri huoneisiin. Jakoboxin katkaisimilta voi valita, missä huoneessa musiikkia haluaa kuunnella. Tuo jakoboxi on ihan omatekoinen :) ja sijaitsee olohuoneen kaapissa, missä muutkin laitteet.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.