Niitä arjen pieniä ympäristötekoja

 

Muutamia viikkoja sitten Serla haastoi mut mukaan kampanjaansa, jossa korostetaan pientenkin askeleiden merkitystä ympäristön hyvinvoinnin kannalta. Harkitsin jonkin aikaa tähän mukaan lähtemistä, mutta sitten huomasin, että kampanja oli vaikuttanut omaan ajattelutapaani jo tuona harkinta-aikana: huomasin ajattelevani ympäristöasioita entistä enemmän ja tämän tästä, siinä jokapäiväisessä arjessa, aivan niiden pientenkin tekojen kohdalla. Niinpä tulin siihen tulokseen, että lähden tähän mukaan, sillä olisi hienoa jos kampanja saisi saman aikaan muidenkin ihmisten kohdalla! Mikään tekohan ei ole liian pieni teko ympäristön puolesta.
Itse valitsin tähän postaukseen juuri sellaisia pienenpieniä ympäristötekoja, joita tulee tehtyä lähestulkoon päivittäin. Nämä on jokaisen helppo omaksua.

Suositeltavat lämpötilat ovat jääkaapille +5 ja pakastimelle -18 astetta. Meillä nuo kodinkoneet ovat hieman lämpimämmällä, sillä mielestämme +5 asteinen maito on aivan liian kylmää juotavaksi.
Kokatessani valitsen aina kattilan tai paistinpannun kokoisen levyn, sillä jos levy on liian iso, lämpöä pääsee karkuun ja energiankulutus voi kasvaa jopa 20 %. Myöskin käyttämällä aina kattilassa kantta säästän lähes 30 % energiaa verrattuna siihen, että jätän kannen kaappiin.

Tässä turhien valojen sammuttamisessa olemme miehen kanssa kyllä molemmat ansainneet kymmenen pistettä ja papukaijamerkin! Sama koskee myös esim. tarpeettomien sähkölaitteiden päälläpitämistä… Eräs asia, jonka toivoisin mieheni omaksuvan, on kännykän laturin irrottaminen seinästä latauksen jälkeen. Hänellä on laturi makuuhuoneessa ja kännykkä latauksessa öisin. Päivisin laturi on pistorasiassa ihan turhaan. Mikään järjetön energiasyöppö tuo ei tokikaan ole (on arvioitu, että kännykän laturin irrottaminen latauksen jälkeen vähentää noin prosentin sadasosan henkilön päivittäisistä energiapäästöistä), mutta se on juuri yksi sellainen turha energiankulutusmuoto, josta olisi hyvä oppia pois.

Vielä pakko mainita yksi asia: ostaa kotiin ruokaa vain sen verran, mitä tarvitsee ettei sitä tarvitse heittää roskiin. Tuossa olemme jo onnistuneet hyvin (ja onhan meillä pari matikaistakin, joille usein kelpaa jämäpalat muustakin kuin kissanruuasta), mutta kyllä vielä parannettavaakin löytyy. Ihan pahaa teki taas taannoin kuunnella, kun uutisissa kerrottiin, miten järkyttäviä määriä ruokaa suomalaiset kotitaloudet heittävät roskiin vuositasolla :/.
Mun oli varmaankin tarkoitus kertoa tässä yksi pieni ympäristötekoni, mutta hieman innostuin… Palautui mieleen opiskeluvuodet ja erityisesti opinnäytetyöni: tein opinnäytetyönäni ympäristöoppaan eräälle matkailualan yritykselle. 

Mutta nyt olisi kovin mielenkiintoista kuulla, mikä on sinun pieni ympäristötekosi? Toisen ympäristöteon voi hyvin omaksua myös omaan arkeensa ja siitähän ei ole mitään muuta kuin hyötyä! :)
Serlalla on lisäksi meneillään arvonta, jossa oman ympäristötekonsa kertomalla voi voittaa uusia Serla-tuotteita: ympäristöystävällisiä valkoisia wc- ja talouspapereita. Arvontaan voi osallistua Serlan kampanja- tai facebook-sivulla.

Comments

 1. Rags
  13.11.2012 / 10:50

  Aika lailla samoja meillakin. Tuli viela mieleen, etta TV meilla ei ole koskaan paalla, ellei sita katsota. Voisiko tahan viela lisata kierratyksen ja roskien lajittelun?

  • 13.11.2012 / 13:42

   joo sama meilläkin; TV aina pois päältä jos ei sitä katsota. vähän ärsyttääkin jos se pauhaa siinä taustalla. radio tai musiikki ylipäätään on sitten eri asia. juu ilman muuta kierrätys ja roskien lajittelukin kuuluu näihin päivittäisiin juttuihin! :)

 2. Anne
  13.11.2012 / 10:50

  Meillä on puulämmitteinen sauna ja n. vuosi sitten asensimme siihen ns. hormipadan, jossa lämmitämme pesuveden saunailtoina.
  Pestään siis vanhalla kunnon nappusysteemillä (kippo, kauha, nappo, miksi sitä ikinä haluaakaan kutsua :)), suihku on käytössä vain niinä päivinä, jolloin saunaa ei lämmitetä.
  Tällä systeemillä säästyy suuri määrä sekä sähköä että vettä, iso osa kiukaan hukkalämmöstä saadaan talteen veden lämmityksen muodossa ja onpa kauhasta päähän soljuvassa vedessä jotain eri tavalla rentouttavaa kuin suihkusta sinkoavassa vedessä. :)

  • 13.11.2012 / 13:44

   no varmasti syntyy säästöä tuolla tekniikalla! itse en ole koskaan kokenut tuollaista peseytymismuotoa, tai ehkä joskus pienenä saaressa… :)

 3. 13.11.2012 / 10:57

  Meillä tehdään samoja ympäristötekoja, mitä itsekin listasit. Lisäksi olen itse kasvissyöjä – toki voisin vähentää soijan ja tofun kulutusta, ja suosia enemmän kauden kasviksia (en osaa vielä olla talvea ilman tomaatteja). Itselleni isoin ja epämieluisin ympäristöteko on, että vältän lentomatkailua. Tämä tarkoittaa sitä, että lomailen ulkomailla harvemmin kuin haluaisin.

  • 13.11.2012 / 13:47

   voi mullakin tulee vältettyä lentämistä ihan sen pelon takia :/. nyt reilu vuosi lentämättä, kovasti huvittais johonkin lähteä, mutta pelko ei ainakaan vielä hellitä otettaan, edes hetkellisesti… toisaalta sitten kuitenkin ajattelen (varmaan tosi typerästi, mutta kuitenkin), että auttaako se jos mä en lennä vaikka sinne Espanjaan, se kone menee sinne siitä huolimatta olenko mä kyydissä vai en… :D

   • 13.11.2012 / 15:28

    Niin no ovathan kaikki ympäristöteot pisara meressä, jotka auttavat vain, jos muut tekevät samoin. Heikkona hetkenä minäkin mietin, ettei minun lennoillani / kasvissyönnilläni / jätteiden lajittelullani / valojen sammuttelulla ole mitään merkitystä. Mutten kuitenkaan voi olla yrittämättä, edes sitä vähää.
    Sen verran täytyy tarkentaa, etten ole kokonaan lentämättä, vaan säännöstelen. Olen kieltänyt itseltäni kotimaan lennot, mutta sallin yhden Euroopan lennon vuodessa ja joka toinen vuosi mantereiden välisen lennon (jolloin se Euroopan lento jää lentämättä). Jonkun mielestä tämäkin on paljon, itse en ole raaskinut tämän enempää karsia.

    • 13.11.2012 / 15:58

     näin on, aivan kuten tuolla alempana Kaokalle kirjoitinkin ja vertasin hyväntekeväisyyslahjoituksiin :). kuitenkin jotenkin näen suurempana tekona lajittelun, energian ja veden säästämisen kuin sen yhden lennon/vuosi poisjättämisen. toki sekin on jotain ja kuten sanoit, asia olisi eri jos kaikki toimisivat sen suhteen samoin :). multa mantereiden väliset lennot on jääny kokonaan tekemättä järjettömän pelon vuoksi :D

 4. SanMa
  13.11.2012 / 11:40

  Tämäpä mielenkiintoinen postaus, pitäisi aina välillä palauttaa mieleen ympäristöasiat. Meillä on aika lailla samoja juttuja kuin teillä. Kierrätys olikin jo mainittu myös kommenteissa. Meillä on biojäteastia parin naapurin kanssa yhteinen ja oma sekajäteastia tyhjennetään kerran kuussa. Ruokaa olenkin aina pyrkinyt ostamaan vain tarvittavan määrän ja biojäte koostuukin suurilta osin hedelmien ja vihannesten kuorista. Käytän myös lapsella enimmäkseen kestovaippoja, vaikka kyllähän ne pitää koneella pestä, mutta ei synny jätevuoria kaatopaikoille. Lisäksi meillä talo ja käyttövesi lämpenee samalla kun takkaa tai saunaa lämmittää.

  Ja vielä voisi mainita sen, että nykyään pyrin ostamaan laadukkaampaa tavaraa kuin ennen ja harkitsen tarkkaan, mitä ostan. Tässä asiassa olen kyllä parantanut tapojani huomattavasti.

  Mutta auton käytöstä emme luovu ja lentokoneellakin menemme joskus ulkomaille..Mutta eikös se ole pääasia, että tekee omalta osaltaan ympäristöystävällisiä ratkaisuja jokapäiväisessä arjessa.

  Ps. kävinkin juuri nappaisemassa puhelimen laturin pois seinästä :)

  • 13.11.2012 / 13:53

   näitä on kyllä hyvä aika ajoin pysähtyä miettimään hieman perusteellisemminkin! mulla ihan sama tuon ostokäyttäytymisen suhteen: oon paljon harkitsevaisempi kuin esim. kolme vuotta sitten ja hyvä niin!
   ja ihan totta; kaikki ei voi toteuttaa kaikkia ympäristön kannalta hyviä tekoja, siihen asettaa joskus rajoituksensa asuinkaupunkikin. esim. meidän kaupunki on sen verran pieni ja julkinen liikenne rajallinen ettei siitä ainakaan meidän taloudelle ole mitään hyötyä. ja koska meillä on ihan eri aikataulut ja työ sen luontoista, tarvitsemme omat autot :/. mutta kun autolla lähden, pyrin hoitamaan monta asiaa kerralla ja suunnittelen reitit niin, et syntyy mahd. vähän kilometrejä. usein myös jos mahdollista, jätän auton keskustaan ja hoidan jutut kävellen paikasta toiseen.
   ajattelen siten, et jos jotain ympäristölle haitallista täytyy tehdä niin voi yrittää korvata sen jollain toisella, ympäristölle hyvää tekevällä tavalla.

 5. Hennis
  13.11.2012 / 12:42

  Samoja pieniä tekoja kuin sullakin.
  Lisäksi lajittelemme jätteet todella tarkkaan, kierrätetään paljon, lämmitetään rutkasti puilla (ja tässäkin tärkeää on oikea polttotapa ja ettei polteta mitään mistä tulisi ilmaan pienhiukkaspäästöjä). Lisäksi mieleen tulee nyt taas talvikauden alkaessa autojen moottoreiden lämmittäminen ennen ajoa, mikä on todella tärkeää! Kylmäkäynnistys aiheuttaa päästöjä saman verran kuin usean sadan kilometrin ajo!
  Tehotuotettua lihaa syömme maksimissaankin noin kerran kuukaudessa ja se suurin yksittäinen kotitalouden jätelaji on täysin eliminoitu taloudestamme: lapset on käyttäneet ja pienin käyttää edelleen kestovaippoja.

  • 13.11.2012 / 14:00

   tuo moottoreiden lämmittäminen olikin hyvä pointti! meilläkin kun on pakko olla kaksi autoa, niin onneksi järjestettiin niin et lämmityspaikat menee ajastuksella aina päälle ja ovat päällä vain sen tietyn ajan. ilman tuota ajastusta varmasti usein unohtaisi käydä näpsäyttämässä lämmityksen päälle tai vastaavasti se olisi liian kauan päällä, mikä on taas sitten verrattavissa siihen kännykän laturin pitämiseen pistorasiassa yksinään :D

 6. Mimmi
  13.11.2012 / 12:49

  Jääkaapin lämpötila voi olla +2 – +6 astetta, riippuen mitä jääkaapissa säilyttää ja kuinka kauan. +5 monet pitävät optimina, mutta meillä riittää mainiosti +6, sillä en säilyttele jääkaapissa juurikaan esim. tuoretta lihaa tai kalaa :) Maidot säilyvät loistavasti +6 asteessa.

  • 13.11.2012 / 14:02

   totta! tuo +5 onkin just sellainen ihannelukema, mitä suositellaan. meillä on jääkaapissa +7, se on meidän tarpeisiin täydellinen ja esim. maito on silloin siedettävän kylmää juotavaksi :)

 7. 13.11.2012 / 12:55

  Pienilläkin teoilla todella on merkitystä! Harmillista onkin, kun kaikki ihmiset eivät osaa (tai halua..) oikeasti ajatella tätä, ja sitten luistetaan kaikkein itsestäänselvimmissäkin asioissa, kuten roskien roskikseen laittamisessa. Siis ai että minua aina riipaisee nähdä kaupungilla kun joku heittää ne karkkipaperit maahan! Vaikka roska-astia olisi parin metrin päässä!

  Itse pyrin tekemään juuri niitä pikkujuttuja mitä tässä kaikki ovat listanneet; jonkinsortin jätteiden lajittelu, ei ylimääräistä elektroniikkaa päällä, täysien pyykkikoneellisten pesu, tehokas ruoan säilytys (ei ruoantähteitä roskiin jos ne voi pakastaa ja niistä saa vielä aikaan jotain), kulutusta kestävien tavaroiden suosiminen kertakäyttökaman sijaan ja niin edelleen.. Kaiken lisäksihän nämä samat toimenpiteet säästävät myös rahaa! Ei minusta koskaan tule saamaan mitään 100% ympäristölle omistautunutta ekoajattelijaa joka asuu yksin jossain metsämökissä, mutta uskon siihen, että jos kaikki tekisivät edes näitä pikku juttuja, sekin auttaisi jo paljon! :)

  • 13.11.2012 / 14:22

   voi tuo roskaaminen kyllä murrr!!! niin sivistymätöntä ja ajattelematonta. ja kyllä: samalla kun säästää ympäristöä, säästää myös selvää rahaa.
   en minäkään väitä olevani mikään 100 % vihreä ihminen eikä musta varmasti sellaista koskaan tulekaan, mutta koitan tehdä parhaani. kyllä jokaisen tekemät pienetkin ympäristöteot merkitsevät: ihan verrattavissa johonkin hyväntekeväisyyskeräykseen! siinäkin jos jokainen lahjoittaisi vaikka euronkin, saataisiin valtavia summia kasaan.

 8. 13.11.2012 / 12:57

  ..Tuli muuten nuista puhelinten latureista ja muista salakähmäisistä virtasyöpöistä mieleen, että meillä asia on ratkaistu katkaisijalla varustetuin jatkojohdoin. Kun laitteet eivät ole käytössä, koko roikka on kiinni ja ei tarvitse irrotella itse latureita, tietokoneen piuhoja ja muita sähkönimijöitä erikseen ja ryhrätä niitä sitten takaisin käyttöä varten. -Riittää vaan kun painaa napista :)

  • 13.11.2012 / 14:22

   hyvä keino!

   • Nimetön
    14.11.2012 / 15:02

    Tuo onkin kätevä keino tuo katkaisijalla varustettu jatkojohto. Meillä on myös stereot ja televisiot sellaisessa, niin on helppo katkaista kaikki virta kerralla pois. Suosittelen! Viehän laitteet vähän sähköä silloinkin, kun ovat valmiustilassa.

    • 14.11.2012 / 15:15

     totta, niin vievät!

 9. Siw
  13.11.2012 / 13:16

  Ympäristöteko, jota ei tarvitse tehdä kuin kerran ja silti se vaikuttaa päivittäisessä elämässä: induktiolieden valitseminen normaalin sijaan! Induktioliedessä levystä lämpenee vain se osa mihin pannu/kattila koskee eli vaikka levystä jäisi reunoja vaikka kymmenen senttiä yli, ne eivät kuumene yhtään. Kätevää! Ja turvallista, kun ei pääse vahingossa sohimaan kuumaan levyyn kun se kuuma on siellä pannun alla. Niin ja se vielä on hyvä että levyt viilenee tosi nopeasti.

  • 13.11.2012 / 14:32

   tuo ois kyllä kätevä, meillä on keraaminen taso. jotenkin vain hirvitti silloin ajatus kaikkien kattiloiden ja paistinpannujen uusimisesta :/

   • 13.11.2012 / 15:31

    Me kun hankimme induktiolieden, vain yksi kattila meni vaihtoon. Tämä oli iloinen yllätys, sillä osa kattiloista oli yli 10 v vanhoja, mutta hyvin toimivat induktiolla.

    • 13.11.2012 / 16:00

     ohoo! tuo seikka pitäisikin tutkia ennen hankintaa. seuraavaan kotiin meille tulee induktio aivan varmasti, se ollaan jo päätetty :)

 10. Blondi
  13.11.2012 / 14:03

  Pitäisi itsekin kiinnittää enemmän huomiota ”pikkuasioihin”. Meillä on 2-kerroksinen koti ja helposti ylhäällä posottaa makkareissa pöytävalaisimet, vaikka koko perhe olisikin alhaalla. Huomaan tämän aika usein ja siitä pitäisi pyrkiä eroon.
  Tosin jätän alakertaan tarkoituksella yöksi palamaan pari led-valolistaa. Herään usein öisin juomaan tms. ja pimeässä on inhottava laskeutua portaita yhtä pimeään alakertaan, jossa ei ole heti lähettyvillä valokatkaisinta. Pienistä led-listoista keittiö/eteinen/portaat -akselille tulee sopivasti pientä valoa. Tyttärelläni on myös tapana jättää yläkerran kylpyhuoneeseen/saunaan valot yöksi, koska hän käy wc:ssä öisin, eikä halua mennä pimeään kylppäriin. Että me kyllä syyllistytään tuohon ”turhien” valojen poltteluun, mutta kaikki ovat sentäs energia -tai led-lamppuja, jotka kuluttavat vähän sähköä.

  Mä myös pesen täysiä koneellisia pyykkiä, vaikka meillä on aika uusi kone, joka tunnistaa puolikkaan pyykkikoneen ja kai sitten käyttää vähemmän vettä sun muuta pesuun. Yritämme myös hyödyntää yösähköä ja käyttää astianpesukoneen öisin. Kierrätys kuuluu tietenkin perheemme arkeen ja lisäksi yritän myydä kaiken ylimääräisen joko kirpparilla tai huutonetissä tai annan eteenpäin perheelle/sukulaisille/ystäville, oli ne sitten vaatteita, sisustustavaroita tai huonekaluja. Inhoan myös muovipusseja, vaikka niitä kyllä siunaantuu meillekin ihan liikaa. Itse kannan kangaskassia mukana joka päivä. Mua suoranaisesti ärsyttää kun joka ikisellä kassalla aina kysytään ”pannaako pakasteet muovipussiin”? :) Vastaan aina ei. Onko se nyt niin vaarallista, jos vähän hikoileva jätskipaketti ”kastelee” toisen tuotteen pakettia…? :) No joo, pitäisi pyrkiä enemmän ja enemmän pienillä asioilla kohti ympäristöystävällisempää meininkiä. Välillä on huono omatunto näistä asioista.

  • 13.11.2012 / 14:38

   mä kyllä kans oon tosi tarkka ettei kumpikaan kone (pyykki- tai astianpesukone) pyöri vajaina… meillä ei ole erikseen yösähköä, joten sen hyödyntäminen ei auta.
   mä kyllä pakkaan ostokset kaupassa miten sattuu, et pakasteet saattaa hyvinkin olla kosketuksissa muiden tuotteiden kanssa. eipä ole tullut minkäänmoisia ongelmia :)

 11. m
  13.11.2012 / 18:32

  Meillä on vain yksi auto (välttämätöntä julkisen liikenteen puutteiden vuoksi) ja minä lyhyemmän työmatkan vuoksi kuljen pyörällä kesät talvet. Jätin salikortinkin ostamatta, koska saan lähes saman hyödyn työmatkapyöräilystä. Ruokaa ostetaan ja laitetaan nykyisin vähemmän ja jos molemmilla työruokailu on venynyt lähemmäs kotiintuloaikaa, ei päivällistä enää laiteta ollenkaan, kun ei ole nälkäkään. Pieniä tekoja päivässä, vuositasolla huikeita juttuja! :)

  • 14.11.2012 / 11:08

   juuri noin kuten viimeinen lauseesi, hyvin sanottu! :)

 12. 13.11.2012 / 18:34

  Tv päällä VAIN kun sitä katsotaan (kiitos 1,5-vuotiaan, jonka ei tarvitse nähdä ihan kaikkea mitä tv suoltaa. muuten varmaan olis auki vaikka kukaan ei katso…), wc-pytty vetämättä öisin (kiitos 1,5-vuotiaan joka yhteen väliin sairaana ollessaan heräsi jokaiseen ääneen..), ruokaa tehdään seuraavallekin päivälle asti (kiitos 1,5-vuotiaan, jonka kanssa ei ehdi joka päivä kokkailemaan..), valot päällä vain siellä missä tarvii (kiitos 1,5-vuotiaan välillä valot on pois myös sieltä missä niitä tarviis :D).
  Eli mitä opin, lapseni myötä minusta on tullut vieläkin säästeliäämpi ;) Olipa onni, että minusta tuli äiti :D

  Mutta siis oikeasti, ei meilläkään pyöri pyykkikone eikä tiskikone vajaalla, pikemmin täyteen äpettynä. Kantta käytetään ihan jo sen takia, että se jouduttaa ruuan kypsymistä (hyvä että on myös ekologinen puoli tässä ;)). Lämmöt ovat mieheni ansiosta liian viileällä mun makuun (välillä jopa patterit kokonaan kiinni :D). Mutta hyvinhän tää menee!

  • 14.11.2012 / 11:16

   heh, hauska! ja ihana valojen sammuttelija :)).
   meilläkin on talossa lämpöä 20-21 astetta talvisin, minä ottaisin mieluummin lähemmäs 23 astetta, mutta miehelle se on ihan liian kuuma. eikä se kyllä ole ympäristöllekään hyväksi: jo yksi aste vähemmän ja syntyy huomattavia säästöjä :)

 13. Niina ja 4kisua
  14.11.2012 / 09:20

  Kyllä mulla on ihan samat kohteet kuin teillä. Harmittaa kun haluaisin kierrättää myös muovin mutta taloyhtiöömme EI kuulemma tule energia roskista kun sitä tiedustelin ;( Mikä on aivan uskomatonta vuonna 2012!!! Muovijätettä tulee uskomattoman paljon…..Käytän aina kangaskasseja kaupassa :)

  • 14.11.2012 / 11:17

   no voi kurja, tuollainen on turhauttavaa!

 14. Pilvi
  14.11.2012 / 12:12

  Mielenkiintoinen postaus! Minä pyrin kauppareissuille ottamaan mukaan ainakin yhden kestokassin. Se on iso säästö omalle kukkarolle vuodessa, samoin pois kaatopaikalta, (hyvä vinkki on pitää hanskalokerossa autossa kangaskassia, yllätyskauppareissullakin se on näin varmemmin mukana). Kissanomistajana leipäpussit kierrätetään kissanhiekkiksen siivoukseen. Viimeaikoina olen myynyt paljon itselleni turhaa Huutiksessa ja pakkausmateriaalit kierrätän, jopa käytetyt kirjekuoret!
  Myös vaatehankinnoissa nykyisin pyrin satsaamaan laatuun. Halpispaidasta ei usein ole pitkää iloa ja tulee loppuviimeksi kalliiksi. Paljon olisi vielä parannettavaa, esim. suihkussa tulee lutrattua turhan kauan :/.

  • 14.11.2012 / 13:11

   paljon hyviä tekoja ja ajatuksia! varmasti itse kullakin on jossain parantamisen varaa, ensimmäinen askel onkin tiedostaa se :)

 15. Juumi
  15.11.2012 / 10:38

  Mun ehdottomasti suurin ympäristötekoni on se, että en omista autoa! Asun pienessä kapungissa, jossa välimatkat ovat pienet, joten kaikkialle menen joko pyörällä tai kävellen. Julkiset kulkevat tosi huonosti, joten niitä ei tule käytettyä kaupungin sisällä. Jos lähden jonnekin kauemmas, hyppään aina joko bussiin tai junaan.

  Autottomuus on ympäristöteko, mutta myös kukkaro kiittää! Ja reisi- ja pakaralihakset…

  • 15.11.2012 / 12:41

   se on hieno homma jos on tuollaiseen mahdollisuus. meillä toinen tarvitsee jo työssäkin autoa, joten autottomuus ois täysin mahdoton ajatus.

 16. taika
  16.11.2012 / 16:21

  Mielenkiintoinen postaus, joka laittoi itsenikin miettimään arjen ympäristötekoja… Meillä kierrätetään biojätteet, pahvi-, paperi- ja metalliakin joskus. KPH:n lattialämmitys on melko pienellä ja kesäisin se sammutetaan kokonaan pois. Valoja sammutetaan silloin kun muistetaan, tässä olisi meillä vielä opettelemista…

  Saunaa ei lämmitetä turhaan ja olen pessyt aina pesukoneessa vain täysiä koneellisia. Yritän hyödyntää kokatessa jälkilämmöt ja meillä on myös induktioliesi. Yritämme vähentää talouspaperin kulutusta turvautumalla siivousrätteihin. Myös molempien työpaikoilla on vähennetty hiljattain tulostuspaperin käyttöä ja siirrytty sähköiseen viestintään ja materiaaleihin, jota yritän kotonakin opetella. Tulevalla vauvalla aion mahdollisesti käyttää kestovaippoja.

  Jos jostain antaisin meille papukaijamerkin, se olisi varmaan hukkaruuan ostaminen/roskiin heittäminen. Opiskelijana ei vaan ole varaa ostaa jatkuvasti ruokaa poishukattavaksi ja meillä käytetään pienimmätkin tähteen ruuanlaitossa tai annetaan sitten koiralle :) Käymme vain kerran viikossa ruokaostoksilla ja suunnittelemme näin ollen koko viikon menut kerralla: tämä vähensi ainakin meidän perheessä radikaalisti biojätteen määrää!

  Miten teillä muuten kierrätetään? Me asutaan nyt vielä toistaiseksi osakeasunnossa, mutta vuoden sisällä olisi tulossa muutto omakotitaloon ja mietityttää, miten kierrätyksen käy.

  • 17.11.2012 / 12:25

   kiva että koit mielenkiintoiseksi tämän! :)
   meillä on siis pihalla roskis, jossa bio- ja kuivajäte. lasit, metallit, pahvit, paperit, paristot viedään noin kilometrin päässä sijaitseviin lajittelupisteisiin.

 17. 17.11.2012 / 23:01

  Minäkin harrastan monia samoja ympäristötekoja kuin mitä tässä on tullut esille. Pyöräilen ympäri vuoden (ei mikään ongelma täällä Rovaniemellä) enkä omista autoa. Korjaan vaatteet useaankin kertaan, mikä lisää niiden käyttöikää huomattavasti. Käytän puhki kuluneita vaatteita materiaaliksi käsitöihin. Säästän kauraryyni- ja riisipakettien kartongit arkartelua varten. En osta esim. korttiaskarteluun kaupasta muuta kuin liimaa, muuten käytän kierrätysmateriaaleja. Melkein viisi vuotta sitten aloin ommella kestositeitä ja kestopikkuhousunsuojia. Sen jälkeen olen käyttänyt kertakäyttösiteitä vain parilla reissulla. Kestikset ovat niin miellyttäviä, että ei tee mieli palata kertseihin.

  Kun nettimokkulani määräaikaisuus loppui, minulle tarjottiin uuden sopimuksen myötä uutta mokkulaa. En halunnut heittää vanhaa pois ja vihdoin löytyi sellainen liittymä, jota pystyi käyttää vanhan mokkulan kanssa. Jos kaikki vaihtaisivat mokkulan kahden vuoden välein, pienestä kapistuksesta kertyisi paljon jätettä.

  • 18.11.2012 / 11:30

   hyvä miettimisen aihetta antava kommentti, Laura!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.