Tulevan joulun kattauksia

 

Nyt vuorossa tämä lupaamani joulukattauspostaus! Kattauksista tuli kaksi hieman erilaista versiota, olisi kiva kuulla kummasta pidätte enemmän :). Idea tämänkaltaiseen toteutukseen lähti, kun sain yhteydenoton Decora Houselta. Kyseessä on verkkokauppa, joka koostuu oikeastaan kahdesta kaupasta: juhlakaupasta ja hääkaupasta; voit tehdä ostoksia molemmissa, mutta maksaa tuotteet samalle kassalle! Decora Housen valikoimiin kuuluu monipuoliset juhlakoristeet, joilla onnistuu luoda kauniit puitteet juhlaan kuin juhlaan.
Aika pian heidän valikoimaansa selatessani alkoi hahmottua tulevan joulun kattaus! Aiempina vuosina olen vasta pöytää kattaessani päättänyt, millaisen kattauksen teen, joten nyt oli tosi mukavaa päästä fiilistelemään jo näin hyvissä ajoin. Sain valita Decora Housen valikoimista tarvikkeita omaan kattaukseeni, kuvista näette mihin päädyin.
Kamera lauloi näiden kattausten äärellä siis viime sunnuntaina:

Aloitin kovin yksinkertaisella tyylillä, pikkuhiljaa lisäillen koristusta pöytään. Yritin välttää sellaista krääsäpöytä-lookia ja omissa silmissäni onnistuin siinä aika hyvin. Valkoisten servettieni ympärille kiepsautin mustaa koristehelminauhaa servettipidikkeen virkaa toimittamaan. Erittäin edulliset pidikkeet saa muuten tällä tavoin ja vaihtoehtoja on suunnattomasti! Lautaselle asettelin pari hopeista suklaasydäntä, pöydän keskiosaan kauniin punaisia.

Ensimmäistä kertaa koskaan kattauksessani nähdään paikkakortit! Kivat helmiäisvalkoiset lumihiutaleet. Alunperin ajattelin laittaa paikkakortit viinilaseihin tuomaan hiukan korkeuseroa kattaukseen, mutta viinilasi oli sen verran ohutta ettei ne sen reunassa pysyneet, joten koristavat sitten vesilaseja. Lumihiutale-paikkakortitkaan eivät ole turhan jouluiset, vaan sopivat kaikkiin talvikauden kattauksiin. Ruokailun alkaessa ne voi asettaa vaikka pöydän keskiosaan koristeiksi.

Sitten tämän toisen tekemäni kattauksen kuviin. Tästä kattauksesta tuli mielestäni vähän herkempi ja pehmeämpi kuin ensimmäisestä, vai mitä mieltä olette?

Tässä kattauksessa erona ensimmäiseen mustat lautasliinat, lautasliinapidikkeet: valkoiset helminauhat (sopivan mittaisiksi katkaistuina) sekä amaryllis.

Meillä ruokajuomat nostetaan yleensä ruokapöytään, mutta muut tarjottavat haetaan keittiön tasoilta. Jotta ruokajuomille ja ylipäätään ruokailulle jää pöydässä tilaa, en halua kattaa pöytää liian täyteen. Yritän myöskin pitää pöydän keskiosan katseenvangitsijat tarpeeksi matalina, jotta kaikilla ruokailijoilla säilyy näköyhteys toisiinsa. Näissä kattauksissa amaryllis ja korkeat kynttilät on helppo nostaa sivupöydälle ruokailun alkaessa, ne on lähinnä luomassa ensivaikutelmaa kattauksen tunnelmasta. Se ensimmäinen silmäys kattaukseen on ainakin itselleni aina tärkeä :)

Tällaiset lautasliinapidikkeet on siitäkin kivat, että ne voi nostaa pöytää koristamaan, kun aloittaa ruokailun. Eivät turhaan jää eteen pyörimään :)

Kun jouluinen ilta pimenee ja tunnelmavaloa luo vain kynttilät & jouluvalot, joulumusiikin soidessa vaimeasti taustalla, on tämän kattauksen tunnelma taas ihan erilainen.

Kohta tämä jouluisen pöydän näkymä täydentyy, kun joulukuusi saapuu koristamaan ja valaisemaan tuota kulmausta. Takassa meillä ei yleensä pala tuli silloin, kun pöydän ääressä on ruokailijoita: suuri luukku lämmittää vähän turhan tehokkaasti ruokapöytään asti… Viime viikonloppuna saimme sen miehen kanssa ruokaillessamme kokea: kuuma oli! :D Joulun aikaan takassa voi sitten poltella kynttilöitä, ne luo viime vuoden tapaan ihanaa tunnelmaa takasta käsin.

Innostuin näistä kattauksista niin, että sormet syyhyää jo erään kahvi-/glögikattauksenkin pariin, haluaisittekohan nähdä vielä senkin?

Comments

 1. 5.12.2012 / 11:39

  Voi molemmat on tosi kauniita, ehkä pidin vielä enemmän tuosta kakkos vaihtoehdosta, se missä on nuo helminauhat, aivan ihanat! Laita vain lisää kattauksia, niitä on kiva ihastella ja tykkään niitä itsekkin kovasti väsätä!

  • 5.12.2012 / 15:14

   kiitos Susanna! lisää tulossa varmaankin ensi viikon puolella :))

 2. SanMa
  5.12.2012 / 12:34

  Kauniita molemmat! Jos ihan pakko olisi valita, niin ehkä tuo toinen kattaus on parempi, pöydän keskiosan koristelu on jotenkin tunnelmallisempi. Minullakin on pari Kastehelmi-tuikkua ja ne sopiikin hyvin Kivi-tuikkujen pariksi ja valo tulee niistä kauniisti esiin.

  • 5.12.2012 / 15:15

   kiitos! ja hyvä pointti tuosta tokasta kattauksesta, minäkin tykkään että se on jotenkin tunnelmallisempi tuon keskiosan ansiosta :))
   Kastehelmi tekee kyllä tuikun palaessa ihanan kuvion pöydän pintaan :)

 3. Petra / Viilankantolupa
  5.12.2012 / 13:18

  Mun makuun oli se ensimmäinen. Se oli jotenkin rouheampi. :)

  • 5.12.2012 / 15:17

   mä tykkään siinä eniten siitä mustavalkoisuudesta, ylläri. ja se musta helminauha on kaunis!

 4. 5.12.2012 / 13:45

  Kummatkin oli kauniita. Juu, antaa tulla vaan sen kahvi-/glögikattauksenkin.. :D

  • 5.12.2012 / 15:17

   kiva kuulla, kiitos! tulossa viimeistään ensi viikon puolella :)

 5. Donna
  5.12.2012 / 13:46

  Arvasin että tästä tulee inspiroiva. ;)
  Että nuo Villeroyn lautaset on vaan niin hienot kattauksessa kuin kattauksessa!
  Ehdottomasti sitä kahvi-/glögikattausta peliin..
  Ostin ite glögi laseiksi iittalan hotCool lasit ja onpas ne kivan näköiset. :)

  • 5.12.2012 / 15:19

   mahtava kuulla että oli inspiroiva! :))
   meillä ei muuten olekaan oikein varsinaisia glögilaseja, mut käytän yleensä yhtiä lasiastioitani, kuvia luvassa varmaankin ensi viikon puolella :)

 6. 5.12.2012 / 16:25

  Ihania kattauksia ♡ Jos on pakko valita niin sitten se olisi tuo ensimmäinen. Kivat paikkakorttilumihiutaleet :)

  Mäkin innostuin taas tänään kattailemaan. Se on niin kivaa :)

  Ihanaa Itsenäisyyspäivän aattoa ♡

  • 5.12.2012 / 22:06

   kiitos Maria! :) pöydän kattaminen on kyllä niin ihanaa, siinä jotenkin rentoutuu :D
   ja kiitos samoin sinne!

 7. Rags
  5.12.2012 / 16:43

  Molemmat niin kauniita, etta en osaa paattaa! Ensin ajattelin, etta tuo eka (musta ”juttu” servetin ymparilla on tosi kiva), mutta sitten taas tuossa tokassa nayttaa kivalta, kun on musta tabletti ja musta servetti. Astiat, lasit ja kynttilat yms. tietysti kauniita molemmissa!

  Laita vaan lisaa kattauksia, naita(kin) on kiva katsella! :-)

  • 5.12.2012 / 22:07

   kiitos kivasta kommentista!
   vieläkö teillä on pitäny huominen muuttopäivä? :) iiks jännittää :D

   • Rags
    6.12.2012 / 09:53

    Joo, huomenna se on!! Jannaa! ;-)

 8. 5.12.2012 / 17:01

  Tuo helminauhakattaus sopis meidänki tyyliin :) Ihana on tuo ensimmäinenkin vaihtoehto.

  • 5.12.2012 / 22:08

   kiitti H :))

 9. Maribel
  5.12.2012 / 20:19

  Toinen kattaus on enemmän mun mieleen. Se on herkempi ja tunnelmallisempi. Tykkään kattauksen fiiliksestä! Helminauhat iskee muhun aina. :)

  • 5.12.2012 / 22:08

   mukava kuulla mielipiteesi! minäkin tykkään kovasti helmistä, kaikissa muodoissaan :)

 10. Aikku
  5.12.2012 / 21:28

  Toka kattaus on ihana<3 Mua on jotenki alkanu tökkiin tuo punanen! :( Saapa nähä, saanko mä ite laitettua jouluna yhtään kivannäköistä, kun mulla on aika paljon punaista jouluista koristetta :) Vai pitääkö laittaa kaikki uusiks?!?! Haluan hopeeta, valkoista, mustaa ja harmaata…mutten punaista… Hmm, mietintämyssy päähän :)

  • 5.12.2012 / 22:10

   kiitti Aikku!
   voi saat kuule varmasti! ja voithan sä joitain koristeita vaikka spraymaalata niin ei tarvi hankkia uusia :)

 11. Niina ja 4kisua
  6.12.2012 / 08:13

  Pidin nro 2 kattauksesta enemmän vaikka molemmat on kauniita. Glögi kattaus tulee tarpeeseen , 14pv pidän ystävilleni glögi illan. Haasteena on (liian) pieni keittiön pöytä…kaikki ei mahdu siihen istumaan…taidan tehdä nouto pöydän :) Hyvää itsenäisyyspäivää sinne :)

  • 6.12.2012 / 10:51

   noutopöytä onkin hyvä idea! riittää jos on istumapaikkoja riittävästi ja noutopöydän voi sitten koristella jotenkin kivasti teemaan sopivasti :)
   kiitos samoin Niina!

 12. Anne
  6.12.2012 / 09:18

  Olipas vaikea päättää, molemmat kattaukset ovat todella kauniita! Aikani pähkäiltyä päädyin ensimmäiseen vaihtoehtoon. Jotenkin tuo musta koristehelminauha toi kattaukseen särmää. En osaa oikein selittää, mutta mielestäni tuossa ykkösvaihtoehdossa on enemmän ”ulottuvuutta” tai ehkä syvyyttä on oikeampi ilmaisu.

  • 6.12.2012 / 10:52

   kiitos kovasti Anne! etukäteen ajattelin et valkoinen helminauha on kauniimpi, mutta ihastuinkin suunnattomasti tuohon mustaankin :)). ja kiva että sitä voi käyttää kattauksissa muulloinkin kuin jouluna!

 13. Blondi
  7.12.2012 / 23:44

  Moikka S.

  Kauniita kattauksia. Pakko kuitenkin kysyä yksi kysymys :)
  Syödäänkö teillä kaikki jouluruoat samalta lautaselta? Tarkoitan, että meillä on tapana syödä ensin kalat pienemmältä alkuruokalautaselta ja sen jälkeen kinkku ja laatikot sun muut pääruokalautaselta.
  Mä siis katan pöytään aina molemmat lautaset päällekkäin. Käytän kahta eri lautasliinaa; eka näyttävämpänä koristeena alkuruokalautasen päällä ja toinen lautasten välissä kolinaa poistamassa. (ja jäähän se käyttöön sitten toista ruokalajia varten.) Mä saatan joskus käyttää kahta eri väristä/kuvioista serviettiä, niin saa vähän erinäköisiä juttuja kattauksiin.

  Tänä vuonna mä laitan kaitaliinat poikittain 6 hengen pöytään. Niitä tulee 3 ja keskimmäinen on harmaa-valkoinen lumihiutale-kuvioinen. Reunimmaiset on harmaita pellavaliinoja. Lautaset on valkoiset neliöt (ei V-B sarjaa) ja lasit on juhlan kunniaksi kristallia. Lautasliinat samaa harmaa-valkosävyistä. Punainen MUST on vaarini lapsuudenkodista lähtöisin oleva puinen 100-vuotias 5-haarainen kynttelikkö, jota ilman joulupöydästä ei tule mitään :) Ajattelin lisätä jotain samantyylistä koristenauhaa, kuin mitä sulla oli ylimmäisessä kuvassa, lautasliinojen pidikkeeksi. Sen ajatttelin olevan punaista, niin tuo vanha tunnelmallinen kynttelikkö saa vähän väriparia. Mistähän mahdoit löytää tuota mustaa…?

  Ja amaryllikset pitää tietenkin hankkia jouluksi olkkariin! Ne on niiiiiiiin kauniita! Ihanaa joulunodotusta! :) Tänä vuonna siitä tulee ainakin valkoinen!

  • 8.12.2012 / 10:13

   kiitos! meillä ei tarjoilla jouluna kalaa mitenkään isommasti, koska ei oikein kalan ystäviä löydy… ei vaan mielletä sitä jouluruuaksi. kaikki jouluruokamme voi siis syödä samalta lautaselta ihan surutta. tuo lautanen on sen verran kookaskin ettei ruuista edes täyty :D. muutenkin jätin kattauksesta jälkiruokakulhot kokonaan pois eli ei vastaa siltä osin ihan täysin todellisuutta. ajattelin että oli sen verran hommaa jo noillakin tarvikkeilla, etten alkanut enää lisää astioita kattaukseen lisäämään.
   kuulostaa hyvältä sun suunnitelma, ihana tuon kynttelikön tarina. kun klikkaat tekstissäni sitä musta koristehelminauha -kohtaa, pääset Decora Housessa sen luo eli se sisältää linkin ja on siksi tuollainen harmaa. valikoimassa näytti olevan myös burgundinpunaista.
   kiitos, mukavaa joulunodotusta sinnekin! :)

 14. 8.12.2012 / 17:33

  Ihanan näköisiä molemmat! Pakko apinoida ja käydä ostamassa noita punaisia suklaa sydämiä meillekkin <3

  • 8.12.2012 / 21:41

   kiitos Hanna <3 nuo punaiset suklaasydämet oli kyllä niin upean punaisia että! :)

 15. Nimetön
  9.12.2012 / 21:23

  Tosi tyylikkäitä kattauksia! Ainoastaan mietin, että olisiko jouluun jotenkin liian synkkiä (musta). Mitä jos mustaa korvais esim. hopealla, edes osittain? :)

  P.S. Oletko tykännyt teidän takan ”luukusta” siis kun sen lasit ovat kahdelle suunnalle? Itse rakennamme parhaillaan kotia ja tekisi kovasti mieli takkaa, jossa tuli näkyy kahdelle suunnalle. Olisi kiva kuulla ”negatiiviset” puolet käytännössä..? :)

  • 9.12.2012 / 21:46

   kiitos! niin nämähän on makuasioita ja jokainen tekee omaan makuunsa sopivia juttuja :). jos sun koti on muutenkin tumma, voi nämä sitten olla liian synkkiä, mut meille ei. aina siis täytyy huomioida se ympäristö. mun mielestä tuossa ei ole mustaa juuri nimeksikään, jos kyseessä on vain tabletit ja toisessa lautasliinat :D
   yritin väkisin keksiä huonoja puolia tuosta meidän takan hissiluukusta eli se taitaa jo kertoa jotain :). koska kyseessä on iso luukku = isot lasit, on pestävää pintaakin sitten normaalia enemmän. tuon sanoisin, muuta en keksi. nautin nimittäin suunnattomasti, että voimme ihailla takkatulta monesta suunnasta käsin.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.