Rasismia, realismia vai sinisilmäisyyttä?

En olisi koskaan uskonut, että mun blogiin ilmestyy jonain päivänä postaus tällaisesta aiheesta. Mutta eipä tätä elämää juuri muillakaan osa-alueilla ennustaa voi! Ehkä tämä kuitenkin sopii ihan hyvinkin lifestyle-tyyliseen blogiin, joten ylimääräiset mietinnät sikseen. Tunnen, että jotain on jäänyt näinkin tärkeästä aiheesta sanomatta, joten sanon sen nyt.

taivas

Olen miettinyt viime päivinä kovasti omaa suhtautumistani maahanmuuttajiin, pakolaisiin, heidän auttamiseensa yms. Välillä omien ajatusten keskellä on tuntunut siltä kuin olisin rasisti, välillä ihan päinvastaiselta; turhankin sinisilmäiseltä. Kumpikaan ei ole kuitenkaan tuntunut omalta enkä ole tunnistanut niistä itseäni. Että olenko muka rasisti, jos mielestäni on typerää verrata Saksan pakolaislukuja Suomen vastaaviin hokien, että Suomi ottaa pakolaisia vastaan aivan liian vähän. Voiko noita asioita tosiaankaan verrata 80 miljoonan asukkaan maan ja reilun 5 miljoonan asukkaan maan välillä?
Mietin, että ei tämä asia voi olla näin mustavalkoinen ja sitten satuinkin löytämään erään tekstin, johon olin ja olen edelleen kovin tyytyväinen. Siinä kirjoittaja Anna oli hyvin kiteyttänyt minunkin mielessäni pyörineet ajatukset; hän oli osannut pukea sanoiksi sen, mitä minä en. Tuon tekstin ansiosta ymmärsin, etten ole rasisti enkä sinisilmäinenkään. Olen realisti, joka on huolissaan ja ehkä jopa jonkin verran peloissaankin oman kotimaansa tulevaisuudesta. Siinä ei ole mitään pahaa eikä siinä ole mitään väärää. Sen vuoksi ei tarvitse potea huonoa omatuntoa eikä pelätä sanoa omaa mielipidettään ääneen. Realisti ei ole sama kuin rasisti.

Toivon, että mahdollisimman moni lukisi tuon tekstin, sillä se on hyvin perusteltu ja realistinen. Myös kommenteissa oli oikein hyviä mielipiteitä. Vaikka en olekaan ihan kaikista yksityiskohdista täysin samaa mieltä kirjoittajan kanssa, nyökyttelen kuitenkin suurimmalle osalle; niille tärkeimmille pääpointeille. Ajattelin, että ei ole järkeä kopioida tekstiä tänne, joten linkitän sen. Pääset lukemaan kyseisen tekstin tästä. Olisi mielenkiintoista kuulla, millaisia ajatuksia tuo teksti teissä herätti!

rantahietikko

Comments

 1. sara
  7.9.2015 / 15:55

  Mun mielestä Annan teksti oli ÄÄRETTÖMÄN hyvä!! En koe olevani rasisti ja minusta on surullista, että jos on realistinen leimataan melkein heti rasistiksi. En vain ole sinisilmäinen! Facebookissa kiertää videoita, jossa pakolaiset heittävät vettä junanraiteille Unkarissa ja toiset ottavat kuvia lihaksikkaista vartaloistaan ja maisemista Sveitsissä. Ja pilkkaavat ns. länsimaita. Tämän oli eräs maahanmuuttajataustainen urheilja jakanut Facebookissa ja sanonut, että muuttaa pois jos tuollainen saa turvapaikan Suomesta. En ite ota kantaa tohon muutakuin sen verran, että ihmettelen syvästi kyllä joidenkin pakolaistenkin käytöstä. ja Ja toisaalta nuokin on vain yksittäisiä ihmisiä toivottavasti. Ja sitten näkyy järkyttäviä kuvia, joissa lapsia kuolee. :( Se on äärimmäisen surullista ja raastavaa. Mutta missä on kaikki naiset ja lapset? :O Miksi mediassa ylipäänsä näytetään koko ajan vain nuoria miehiä? Lukuunottamatta nyt tätä yhtä kuvaa, jossa oli kuollut lapsi.

  Jos ja kun Suomeen otetaan maahanmuuttajia ja pakolaisia (olen tottakai sitä mieltä, että voidaan ottaa hengenhädässä olevia PERHEITÄ ei vain nuoria miehiä! Suomen pitäisi avustaa sieltä tulevia perheitä, etteivät he joutuisi matkustamaan veneillä vaarallisia reittejä pitkin ja siitä ei selviä muutakuin nuoret miehet joten se vissiin yksi syy siihen että niitä on järjettömän paljon tulossa), pitäisi kotouttaminen olla todella kunnossa ja siihen satsata tosi paljon. Ettei mene Ruotsin malliin!!! Siellä on suoraansanottuna eräänlaisia ghettoja ja se ei ole hyvä asia. Siihen oltaisiin voitu vaikuttaa sopeuttamalla niitä ihmisiä länsimaalaiseen kulttuuriin. Tai sitten jos ei haluta pitää omasta kulttuurista kiinni, niin antaa sitten olla ja katotaan mitä tulee. Sekin on surullista. Mua vaan niin ärsyttää nää maahanmuuttokeskustelut, koska on niin kaksi ääripäätä olemassa ja siinä välissä, ketä siinä on? Varmaan suurin osa hiljaisista ihmisistä , jotka ei uskalla sanoo mielipidettänsä peläten leimautuvansa heti rasistiksi!

  • 8.9.2015 / 13:57

   Tästä asiasta paljastuu päivä päivältä enemmän sellaisia piirteitä, että ei ihme, jos monikin realisti saa rasistin piirteitä. Yksi esimerkki tästä on MTV3:n uutisissa Sipilän haastattelema ”17-vuotias”, joka on tullut tänne lomailemaan ja majailee edelleen Oulun vastaanottokeskuksessa, jossa paikat ääriään myöten täynnä ja niitä tarvitsisi moni oikeasti turvapaikkaa kaipaava ihminen. Tässä linkki juttuun:
   http://mvlehti.net/2015/09/07/kaupunginvaltuutettu-kalle-aaltonen-analysoi-sipilan-toimintaa-hyvin/
   Enkä millään usko, että tuo tyyppi olisi ainoa – noita riittää! Hirvittää katsella, miten oma kotimaa suistuu vähitellen aivan täydelliseen turmioon. Olisi jo kiire tehdä asioille jotain! Itsekin olen sitä mieltä, että tänne olisivat kyllä tervetulleita sotaa pakenevat ja tällä hetkellä heitä on eniten Syyriassa. Silti luvuista näkee, että syyrialaisia turvapaikanhakijoita on hirmuisen vähän.

   • sara
    8.9.2015 / 14:03

    Olen aivan samaa mieltä! Harmittavaa tuollainen käytös ja sitten sille ei voida muka tehdä mitään? Tuo tyyppi pois Suomesta ja tilalle todella joku joka oikeasti tarvitsee turvapaikkaa.. Sitten nousisi Suomen uskottavuus.. Onhan se naurettavaa, että ulkomailla puhutaan että Suomeen vaan koska sieltä saa helpoiten hyvän elintason.. Jotain tarttis tehdä.. :D

    • 8.9.2015 / 14:12

     Joo kyllä taas Suomelle naureskellaan… Irakilaisilla on Facebook-sivuillaan äänestys, mihin Euroopan maahan kannattaa suunnata: mistä saa helpoiten turvapaikan, missä saa eniten rahaa yms. Britannia ja Saksa johtavat, Suomi jo kolmantena! Ei naurata pätkääkään. Että noin vakava tämä asia on niillekin.
     Tuntuu niin avuttomalta, mitä kansalaiset voivat tällaisessa tilanteessa tehdä, kun usko maan päättäjiin on mennyt täysin?

     • sara
      8.9.2015 / 14:20

      Näinpä.. :/ Jotenkin surullista kyllä. Tuntuu, että päättäjät eivät edes vaivaudu kommentoimaan kunnolla näitä asioita. Eivätkä uskalla olla realistisia! Eikä uskalla tehdä päätöksiä, jotka oikeasti olisivat Suomelle ja koko euroopalle ja myös pakolaisille pidemmän päälle hyviä. Voisivat keskittyä ainakin siihen, että Suomeen otettavat ihmiset ovat rehellisiä omasta iästään ja taustoistaa ja oikeasti hengenvaarassa. Onneksi on bloggareita, jotka kirjoittavat asiasta! :) Mungolifen- postaukseenkin on todella paljon jätetty kommentteja! Ja tuntuu, että nyt ihmiset uskaltavat vähän enemmän sanoa niitä omia realistisia kommentteja!! Ja toivon mukaan ne sinisilmäisimmätkin tajuavat kohta tilanteen. :)

      • 8.9.2015 / 14:40

       Mun mielestä se oman kodin tarjoaminen pakolaisille oli aivan ällistyttävä temppu eikä tosiaan millään hyvällä tavalla. Kuuleman mukaan siellä on naapurit aika näreissään.
       Mua oikeasti hävettää se uutispätkä (senhän oli jopa MTV poistanut sivuiltaan…)! Siinä tehtiin koko Suomi niin naurunalaiseksi. Eivät saa tuollaisia faktoja selville tästä ”17-vuotiaasta”, mutta Matti Meikäläiset saavat kaiken tämän tietoonsa pikaisella Facebook-selailulla?
       Mua on niin alkanut ärsyttämään joidenkin ihmisten sinisilmäisyys! Ja juu, olen edelleenkin sitä mieltä, että Syyriassa hätä on todellinen ja heitä on autettava, MUTTA kun ei tämä maailma toimi niin, että otetaan avosylin vastaan ihan kaikki tänne yrittävät. Miten nuo sinisilmäiset ajattelivat asian hoituvan? Kukaan ei puhu siitä!

      • 8.9.2015 / 14:44

       Niin ja vielä sen kuolleen lapsen kuva. Tuo kyseinen perhe on asunut Turkissa vuodesta 2012 ja sieltä ei kai kenenkään tarvitse paeta? Ainakin sukulaiseni lomailevat siellä parhaillaan :D. Tuon perheenisän Kanadassa asuva sisko oli kertonut haastatteluissa, että veljensä halusi lähteä Pohjois-Eurooppaan paremman toimeentulon perään. Kyseessä olivat siis Turkissa asuvat syyrialaiset, jotka päättivät lähteä elintasopakolaisiksi. Tuo ei tokikaan poista sitä kamaluutta, että pienet lapset menettivät henkensä, mutta laittaa miettimään asioita aika monelta kantilta. Että varmaan aika monta kyseisenlaista perhettä mahtuu näidenkin pakolaisten joukkoon.

 2. Silja
  7.9.2015 / 20:29

  Anna kiteytti kaikki ne asiat, joita olen itsekin miettinyt. Allekirjoitan jokaisen kohdan. Olen realisti ja jatkossa en häpeä sitä. Tuntuu että tässä nykyisessä keskusteluimapiirissä pitää varoa mitä sanoo, jotta ei saa rasistin leimaa otsaan. Autan MIELELLÄNI sotaa pakoon tulevia lapsiperheitä, naisia ja tietysti miehiäkin, jotka ovat halukkaita sopeutumaan suomalaiseen elämäntyyliin ja kulttuuriin. Haluan, että Suomi pysyy turvallisena maana ja samalla kun autetaan muualta tulevia ihmisiä hädässä, ei unohdeta tämän maan puolesta taistelleita mummuja ja pappoja, lapsiamme ja niitä suomalaisia, jota myös tarvitsevat tukea. Anna sanoi hyvin ”Yhteiskunnan hyvyys mitataan siinä, miten se kohtelee itselleen “hyödyttömiä” ihmisiä.” Surullisin mielin olen seurannut asiaa vuosia tältä kantilta ja täytyy todeta, että tämän yhteiskunnan hyvyydellä ei ole kerskumista. Valitettavasti moniakaan ole tuntunut tämä asia kiinnostavan näin voimakkaasti.

  • 8.9.2015 / 14:04

   Siinä ei todellakaan ole mitään hävettävää! Minun mielestäni siinä on, ettei olla huolissaan oman maansa tulevaisuudesta, vaan ollaan valmiita ottamaan vastaan valtavia määriä pakolaisia. Tällaisessa taloudellisessa tilanteessa, missä Suomi on, täytyisi kiireellä vetää raja johonkin. Esim. turvapaikka vain sodan takia maansa jättäneille.
   Ja tuo kulttuuriasia, oi oi! Tiedän omakohtaisesta kokemuksesta, kuinka erilainen kulttuuri noissa maissa on. Ei siellä naisella ole minkäänmoista arvoa, tasa-arvosta on turha puhuakaan. Kulttuuri on juurtunut ihmiseen niin syvälle, että miten siitä voi oppia pois? Uutisista saamme sitten säännöllisesti lukea, että ei useat opikaan. Peruslähtökohdan tulisi olla maassa maan tavalla.

 3. -S-
  7.9.2015 / 20:43

  Olen samaa mieltä. Tuntuu, että on rasisti jo siksi, että sattuu olemaan suomalainen. Se, että tutkailee asioita monelta kantilta, tekee itsestä joidenkin mielestä kovasydämisen. Ei enää tiedä, mitä viitsii sanoa kenenkin kuullen, ettei synny sotatilaa (jos tätä termiä uskaltaa käyttää). Aiheesta voisi kirjoittaa romaanin. Eniten ihmetyttää, miksi suomalaiset vähävaraiset tunnutaan unohdettavan. Niinpä kaikki tämä ”vouhotus” herättääkin halun entistä enemmän auttaa suomalaisia. Pieniä tekoja, joululahjan ostamista vähävaraiselle lapselle/perheelle, joulupatoja. Vaatepusseja, leluja ja käyttötavaraa kierrätykseen. Luotan siihen, että pienetkin teot tuovat jollekin hyvän mielen. Suvaitsevaisuus nykyään tuntuu olevan sitä, että suvaitaan ne, jotka ovat samaa mieltä. Sekava kirjoitus, mutta tästä aiheesta on hankala kirjoittaa sekä lyhyesti, että selkeästi.

 4. Ankkis
  7.9.2015 / 22:29

  Minä en ymmärrä pakolaisten ja vanhusten vastakkainasettelua. Tietenkin toivoisin, että maassamme hoidettaisiin vanhukset, ym. ryhmien asiat paremmin. Meidän tulisi kuitenkin muistaa, että maassamme vanhustenhuoltokin on maailman mittakaavassa parhaiden joukossa. Kun katselee kuvia Irakista ja Syyriasta voisin kuitenkin sanoa, että vanhusten oloja ei voi kuitenkaan verrata oloihin siellä. Milloin myöskään missään maassa omat asiat ovat niin hyvin, että voidaan todeta, että nyt voidaan auttaa muita. Sellaista tilannetta ei tule koskaan. Pakolaistilanteessa puhutaan inhimillisestä hädästä, jolloin ei voida kieltäytyä auttamasta muita. Itse olisin kuitenkin tällaisessa taloudellisessa tilanteessa valmis laskemaan sitä rahallista panostusta, eli sitä millä henkilökohtaisella summalla pakolaisia autetaan. En ymmärrä myöskään sitä keskustelua, jossa ihmetellään, että miksi pakolaiset eivät jää taistelemaan maansa puolesta kuten suomalaiset tekivät talvisodassa. Näille ehdottaisin hieman asioihin perehtymistä ensin ennen näiden asioiden esille laukomista. Mutta siitä olen kyllä ehdottomasti Annan kanssa samaa mieltä, että tässä maassa moni asia on tehty liian vaikeaksi (yrittäjyys jne.). Suomalaisten tulisi valuttamisen sijaan keskittyä pohtimaan miten minä voisin tehdä asioita toisin maamme hyväksi. Suostuisinko esim. tekemään muutaman lisätunnin viikossa enemmän töitä, voisinko luopua käsittämättömästä lomarahasta, ostaisinko vaatteita ja muita hyödykkeitä ulkomaisten nettikauppojen sijaan kotimaisista yrityksistä jne.

  • 8.9.2015 / 14:34

   Kyllä täällä hoidetaan vanhusten asioita aivan karmaisevan huonosti. Vai mitä sanot siitä, että vankiloissa rikoksista tuomituilla vangeilla on paremmat oltavat kuin suurimmalla osalla vanhainkotien asukkaita? Ei kai niin kuuluisi sentään olla? Eikö ole aika pitkälti noiden vanhainkodin asukkaiden ansiota, että Suomella on viime vuosiin asti mennyt suhteellisen hyvin?

   Nythän on kyse siitä, että tässä taloudellisessa tilanteessa Suomen olisi vedettävä raja johonkin ja autettava oikeasti hädässä olevia pakolaisia; niitä, jotka pakenevat sotaa. Esim. syyrialaisia. Heitä tulee tänne kuitenkin suhteellisen vähän, sillä elintasopakolaiset ja lomailevat muka-pakolaiset vievät heidän paikkansa. 5.9.2015 mennessä syyrialaisia on maahanmuuttoviraston mukaan tullut 119, ovat vasta kuudennella sijalla.

   Tässäkin tuli esiin aika hyviä pointteja:
   https://www.facebook.com/KalleAaltonenLahdenKaupunginvaltuustoon/posts/1135561473123985:0

   ”Suomalaisten tulisi valuttamisen sijaan keskittyä pohtimaan miten minä voisin tehdä asioita toisin maamme hyväksi.” – Tästä olen kanssasi täysin samaa mieltä. En vain ole keksinyt, miten voisimme auttaa… Ja kun autetaan, niin aika moni toivoisi, että sitä apua menisi ensisijaisesti oman maan kansalaisille. Sillä hätää kärsiviä syntyperäisiä suomalaisia on jo huolestuttavan paljon ja selvää on, että tätä menoa tuo määrä jatkaa kasvuaan.

 5. Iita
  8.9.2015 / 13:59

  Pakko on ollut näitä asioita miettiä, koska oma kotikuntanikin miettii ottaako vastaan pakolaisia. Ensisijaisesti apu pitäisi antaa paikanpäällä, juuri niille lapsille, naisille ja vanhuksille, jotka ovat siellä. Mitä isis tekee kun nuoret miehet pakenevat eivätkä puolusta kotimaataan? se leviää. Entäpä kuka tietää onko jo pakolaiten joukoissa soluttautuneita isis terroristeja?
  Entäpä meidän erilaiset kulttuuritaustat? Tiedämme kyllä mikä heidän kulttuurissaan on naisen asema. Muuttuuko se kun infotilaisuudessas heille kerrotaan että suomi on tasa-arvoinen maa?

  • 8.9.2015 / 14:17

   Juuri niin; apua paikan päälle! ISIS on jo kertonut lähettäneensä Eurooppaan 4000 terroristiaan muiden pakolaisten joukossa, että tuossa pelossa saa sitten elää.
   Tuo kulttuuriasia on oikeasti vaarallinen. Toinen vaarallinen seikka on meidän mitätön rangaistusjärjestelmämme. Eivät taida kovin pahana tämän maan vankilaoloja pitää. Ai niin, mutta eihän tuollaisista rikoksista vankilaan täällä edes joudu. Ne olikin ne veropetokset!

 6. sassi
  9.9.2015 / 11:45

  Itse mietin miksei suomalaisia auteta ensin? Itse jouduin työttömäksi ja perheellisenä asunnon omistaja saan opintotukea 250e/kk. Haluan opiskella hyvän ammatin, jotta voin jatkossa suoda lapsilleni hyvän elämän. Työttömänä ansaitsisin enemmän, mutta se ei olisi pitkällä tähtäimellä hyvä juttu. 250€/kk ei oikein elä ja opintojeni aikana joudun käyttämään kaikki kertyneet säästöni, että saan ruokaa pöytään ja laskut maksettua. Suomessa moni asia on huonosti ja olisi tärkeää turvata myös oman maansa kansalaisten hyvinvointi, koska suomessa on jo aivan liikaa työttömiä. Koska suomentalous on jo nyt niin heikko, olisi tämä hyvä syy ottaa vähemmän pakolaisia, että kaikista voitaisiin oikeasti huolehtia. Ymmmärrän myös, että syyrialaiset pakolaiset tarvitsevat oikeasti apua, joten tähän maahan voisi ottaa ensisijaisesti pakolaisia, jotka tarvitsevat turvapaikan selviytyäkseen.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.