Alkusyksyä kotona

Koleat kelit tulivat tällä kertaa jotenkin niin yllättäen, lähes yhdessä yössä, että kotiin kaipaa jo kovasti lämpimiä ja pehmeitä elementtejä. Tekstiileissä kaipaan neutraalia värimaailmaa; vaaleanpunaiset ja -siniset lähtivätkin eilen kaappeihin odottelemaan seuraavaa pastellikautta. Yksi lampaantalja ilmaantui jo olohuoneeseen kuin itsestään… Torkkupeitotkin ajattelin vaihtaa tänään lämpimämpiin versioihin, joten koko kesän käytössä olleiden tekstiilien pesua olisi luvassa vielä tänään! Sitten kun nuo vaaleanpunaiset neilikat ovat mennyttä, tulee niidenkin tilalle jotain syksyistä.

terttuneilikat

On ollut ihana sytytellä tunnelmavaloja pitkästä aikaa, meillä kun ei sisällä valoja yleensä välillä maalis-syyskuu edes tarvitse. Myöskin kynttiläkauden olen tainnut tänä syksynä aloittaa huomattavasti aiempia vuosia aikaisemmin. Arki-illat starttaavat aina siitä, kun kävelen ympäri kotia sytytin kädessäni sytyttelemässä kynttilöitä sinne tänne. Joitain voi lähes ahdistaa ajatus pimenevistä illoista, minua se innostaa! Ei aikaakaan, kun jo seitsemältä on pimeää, sitten kohta jo neljän maissa… Tämä on valoisan kesän jälkeen ihanaa aikaa; kotoilun kulta-aikaa. Mutta ei sitä pimeää yksistään kovin pitkään halua katsella, niinpä alankin jo ensi kuun loppupuolella odottelemaan ensilunta. Tuntuu nyt tosi kaukaiselta ajatukselta, mutta ei siihen kuulkaas enää pitkästi ole!

Ja se ritisevä takkatuli, oi että! En malta odottaa! Usein muuten jo lokakuussa aamuni ovat alkaneet Michael Bublén joululevyllä, sillä se ei mielestäni ole kuitenkaan niiiiin jouluinen. Sitä on ihana kuunnella pimeimmän ajan läpi, se tuo niin kovasti iloa ja valoa. Pehmeä ääni ja jazzaava soundi yhdistettynä kauniisiin joululauluihin ♥. Se kun se levy pärähtää soimaan ensimmäisen kerran, se on erityinen hetki. Näin tämä vain taas meni jouluhöpinäksi, ehkä mun pitäisi pyyhkäistä kesäpölyt tuosta levystä jo huomenna..? :D Onneksi pikkumieheni on kovin musikaalista sorttia!

livingroom

Mutta nyt teen tuon kynttiläkierrokseni ja sen jälkeen nautiskelen päivän kahvikupposeni! Olin päivällä niin puhki, että kahvin hurauttamisen sijaan oikaisin sohvalle ja nukuin puoli tuntia oikein sikeää unta. Mies ja poika ovat puistossa, joten täällä on tällä hetkellä hassun rauhallista. Tänään on myöskin saunailta; syksyisin huvittaa saunoa harva se ilta! Onko teillä muuten jo nautiskeltu ensimmäisestä takkatulesta tälle syksyä? Meidän takan edustalla oleva lasi särkyi jokin aika sitten yllättäen aivan pienestä imurin osumasta, nyt odottelemme uuden saapumista… Kivempi korkata takka vasta sitten, kun lattialla on suoja paikoillaan. Tunnelmallista iltaa!

Comments

 1. tiitu
  9.9.2015 / 18:12

  Moikka! Kivaa alkanutta syksyä! :) Tiedätkös,myös meillä ja naapurilla on särkynyt takan edestä semmoinen lasi. Eikä siihen tosiaan tarvinnut kovinkaan paljoa imurilla kopsauttaa. Ja yksi lasi hajosi jo raksa-aikana pakkauksessaan. Minä en uskaltanut enää uutta lasia laittaa vaan laitettiin semmoinen rosterinen pelti takan eteen. Alkoi niin hirvittää,jos se lasi esim.lasten leikkiessä paukahtaa silmille…hui! Mutta onhan se lasi kaunis siinä. :) tiitu

  • 9.9.2015 / 18:25

   Kiitos tiitu!
   Jaa niinkö, voi kurja juttu. Meillä tuo kesti yli viisi vuotta, mutta ehkä niitä kolhuja oli sitten ehtinyt kertymään tarpeeksi. Katsotaan, miten tuolle seuraavalle käy… Tuo lasihan on karkaistua turvalasia eli suht vaarattomasti se lattialla ollessaan rikkoontuu; menee aivan pieneksi siruksi. Tietysti siinä täytyy sitten olla paikalla, ettei lapset mene niitä siruja käplimään, mutta ei ne palaset ainakaan meillä mihinkään lentäneet.

 2. Liisa
  10.9.2015 / 11:33

  Heippa!
  Tämä kysymys ei nyt varsinaisesti liity aiheeseen, mutta se ei varmaankaan haittane. Kirjoittelit taannoin parista erilaisesta lapselle tarkoitetusta lämpöpussista, joista toinen taisi olla teillä käytössä vauva-aikana ja toinen myöhemmin. Meille olisi tulossa ensi vuoden alussa perheenlisäystä ja nyt olen yrittänyt miettiä minkälaisen lämpöpussin vauvalle ostaisin. Mitä arvelet, olisikohan se pussi, jonka hankit myöhemmin, liian iso pientä vauvaa ajatellen? Entä ovatko nuo pussit niin lämpimiä, että jo pientä vauvaa voi kuljettaa niissä esim. kauppareissuilla tai neuvolakäynneillä pelkissä lämpimissä sisävaatteissa? Kyseessä on esikoinen ja ollaan kaikkien hankintojen suhteen hieman ”pihalla”. Päänvaivaa aiheuttaa jo sekin, minkälaisia ja minkä kokoisia vaatteita pienokaiselle pitäisi hankkia ja millaisia määriä. Pieneksihän ne kaikkein pienimmät jäävät varmaan jo melko nopeasti.

  Lopuksi vielä postaukseesi liittyen. Olen itsekin ihan syksyihminen. Rakastan niin paljon näitä hämärtyviä iltoja, kynttilän valoa, ruskaa, syyssateita ja ylipäänsä sitä ihanaa tunnelmaa, jonka syksy tuo tullessaan. Voi että, ihanaa, että saadaan Suomessa iloita näin monista vuodenajoista. :)

  • 11.9.2015 / 08:05

   Ei tietenkään haittaa! Onnea tulevasta perheenlisäyksestä!
   Uskoisin, että se untuvapussimme on liian iso vauvalle; itse otinkin sen käyttöön vasta myöhemmin, kun poika oli yli puolivuotias tai siinä paikkeilla… Pieni vauva hukkuu pussiin ja on vaikea sitten käsitellä, kun saattaa luiskahtaa otteesta. Se pienempi Baby’s Onlyn lämpöpussi on vauvalle puolestaan aivan ihanteellinen. Meillä poika oli siihen jo keskitalvella liian iso, joten siitä ajasta ei ole kokemusta. Koko syksyn se kuitenkin vielä kauppareissuilla ja neuvolakäynneillä oli mukana: pipo ja hanskat vain ylle ja pussiin sisävaatteissa. Toki riippuu vauvastakin; joku tarvitsee enemmän lämmikettä kuin toinen. Silti koen, että tuo helpotti elämäämme ja menojamme tosi paljon. Lämpöpussissahan on tosi lämmin vuori, että kyllä siellä sisävaatteissa tarkenee ja pussin suun saa hyvin tiivistettyä, ettei sinne pääse kylmä ilma. Täytyy varmaan vain testailla oman lapsen kanssa, minkälaisilla keleillä se vielä menee ja milloin olisi lisättävä vaatetusta. Mutta itsekin ensimmäisen lapsen äitinä voin sanoa, että huippu tuote on (kauniskin vielä) ja siksipä en ole sitä eteenpäin laittanutkaan, jos sattuisi niin, että sitä vielä joskus itse tarvitsemme :).
   Muistan tuon vaatepähkäilyn! Itse en ostanut juurikaan 50 cm vaatteita, mutta hyvä niitäkin on jokunen olla! Vauvaa on helpompi käsitellä, kun hän ei ole ylisuurissa vaatteissa. Noita ihan pieniä vaatteita löytyy hyvin käytettyinä, itsekin ostin niitä käytettyinä. Olisikohan meillä ollut tuota pienintä kokoa noin viiden bodyn verran… Housuja sitten ehkä kolmet ja pari yöpukua (niissä suosittelen vetoketjumallia, helpompaa…). Tosin meidän poika oli syntyessään jo sen verran pitkä, että 56-senttiset housut oli aika hyvä juttu :D.
   56-senttisiä vaatteita ostin myös aika maltilla. Bodejahan kuluu eniten, ne kaikki meillä oli kietaisumallia ja suosittelen tuota ratkaisua lämpimästi. Vauva on niin lerppu tuossa vaiheessa, että on huomattavasti helpompi pukea kietaisumallia kuin sujauttaa vaatetta pään yli. Teilläkin talvivauva eli pitkähihaisten kietaisubodien kaveriksi sukkien lisäksi housuja, niitä kuluu/sotkeentuu varmaan vähemmän kuin bodeja, mutta tuokin riippuu vauvasta, kummasta päästä sitä sotkua eniten syntyy :P. Varmaan sitten vielä jokunen neuletakki kylmimpiä päiviä varten.
   Mulla oli vauvaa varten valmiina jo jonkun verran 62-senttisiäkin vaatteita, ei ollenkaan hullumpi idea. Raskausaikana on niin mukavaa tehdä noita hankintoja ja sitten kun vauva syntyy, voi keskittyä muuhun kuin vaatteiden hankkimiseen. Toki sellaisia täydennysreissuja on kiva tarpeen tullen tehdä, mutta pääperiaate mulla oli tuo. Toivottavasti tästä oli edes vähän apua! Mutta tosiaan kietaisubody+housut -yhdistelmällä pääsee jo erittäin pitkälle :)
   Ihanasti kuvailit syksyä, komppaan täysin! Onnellisia odotuspäiviä sinne!

   • Liisa
    11.9.2015 / 12:49

    Kiitos vastauksesta, siitä oli jo paljon apua. :) Eihän tässä tarvitsekaan enää miettiä kuin vaunu-, turvakaukalo-, pinnasänky yms. asiat..:D No, onneksi tässä on vielä hyvin aikaa. :)Täytyypä katsoa vielä sinunkin vanhat blogipostaukset läpi, josko niistä saisi hyvää vinkkiä ja osviittaa hankintoihin.

    Ihanaa syksyn jatkoa koko teidän perheelle!

 3. suvi
  10.9.2015 / 12:52

  Meillä takkaa pitäisi ensin korjailla ennenkuin päästään aloittamaan tämän syksyinen takkakausi. Ollut kovalla käytöllä kohta 14 vuotta ja takan sisältä seinämää rapautunut pois..
  Kynttilöitä ja tunnelmavaloja kyllä poltellaan jo ahkerasti ja meillä käydään saunassa n. 5-6 krt viikossa ympäri vuoden. Kun on hetivalmis-kiuas, niin ei muuta kuin kansi auki ja löylyttelemään! Saunomiseen jää koukkuun ja se alkaa olla meillä jokailtainen juttu ihan niinkuin iltapala ja hampaiden pesukin.. :)

  • 11.9.2015 / 07:45

   Teilläpäs saunotaan ahkerasti, mutta toki se on järkevääkin, kun on tuollainen kiuas :). Itselleni riittää 2-3 kertaa viikossa, kesällä vielä harvemmin. Jotenkin miellän saunomisen koleaan/kylmään vuodenaikaan :).

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.