Liitto luo turvaa

[mittaustagi]

[conversionpixel campaign=’PAM’ title=’Liitto luo turvaa’]

Sunnuntai ja huomenna töihin? Olet ehkä harmitellut asiaa jo aamusta saakka? Et voi oikein nauttia tästä viimeisestä vapaapäivästäsi, sillä mielessä on koko ajan huominen töihinpaluu. Lähdit perjantaina töistä maailman onnellisimpana; teki oikein mieli hyppiä onnesta, mutta palaat maanantaina töihin maailman surkeimpana. Ei, se ei johdu viikonlopun juhlimisesta, vaan ihan jostain muusta ja mm. tätä lähdin avaamaan teille tässä Indiedaysin ja PAMin kampanjassa.

Olen itse työskennellyt vuosikausia palvelualalla ja olen kuulunut PAMiin lähes vuosikymmenen ajan. Vinkkasin teille noin kuukausi takaperin kyselystä, jonka Indiedays ja PAM teille järjestivät. Teitä askarruttivat tietyt seikat, joihin tässä postauksessani mm. keskityn. Koska blogini lukijoista löytyy monenikäistä ja monessa eri elämäntilanteessa olevaa ihmistä (myös vasta työelämään siirtyviä), kerron tästä liitosta teille alkuun hieman tarkemmin. PAM on lyhenne sanoista Palvelualojen ammattiliitto ja se on yksityisillä palvelualoilla työskentelevien ammattiliitto. PAMin tärkein tehtävä on neuvotella palvelualoille työehtosopimukset, joissa sovitaan työssä noudatettavista vähimmäisehdoista, kuten palkasta, työajasta, sairausajanpalkasta, arkipyhäkorvauksista, lomista jne. Ehdot ovat minimiehtoja, joita työnantajan tulee vähintään noudattaa kaikkiin työntekijöihinsä. Oman alan työehtosopimuksessa sovitaan, mitä työstä maksetaan työntekijälle. Työehtosopimuksessa sovittua minimipalkkaa ei saa alittaa. Tessissä sovitaan siis sellaisista asioista, joista ei välttämättä ole määräyksiä lainsäädännössä eli työehtosopimuksilla sovitaan usein lakia paremmista määräyksistä.

Kun valmistuttuani siirryin työelämään, minulle oli jotenkin itsestäänselvää liittyä oman alani ammattiliittoon. Itselleni on hieman vieras ajatus se, että joku ei halua liittoon liittyä, sillä minä näen siinä vain ja ainoastaan hyötyjä. Itselleni se luo tietynlaista turvaa työelämässä, sillä nykyään työpaikkoja on niin monenlaisia. Kaikissa paikoissa ei aina noudateta työehtosopimusta, niin omituiselta kuin se kuulostaakin, vaan tehdään päätöksiä oman pään mukaan. Tuollaisissa tilanteissa voi yhtäkkiä käydä huonosti, mutta on hyvä muistaa, että kaikenlaista kohtelua ei tarvitse sietää. Jossain mukavassa työpaikassa työskennellessäsi huomaat, että taloon palkataan uusi työntekijä, jolle tarjotaankin enemmän tunteja kuin sinulle; esimies alkaa vähentämään sinulta tunteja vähin äänin ja tarjoamaan niitä uudelle työntekijälle. Työsopimuslain mukaan työnantajan on tarjottava töitä jo palveluksessaan oleville osa-aikaisille työntekijöille ennen uusien työntekijöiden palkkaamista. Oikeus lisätyöhön koskee myös määräaikaisessa työsuhteessa olevaa työntekijää. Tässä liiton tuki nousee merkittävään rooliin; eikö tuntuisikin tuossa tilanteessa aika orvolta ilman liiton taustatukea? Jos työnantaja ei korjaa tilannetta, voi liitto olla suoraan yhteyksissä työnantajaan, työntekijöiden oikeuksien turvaamiseksi.

Yllättävän paljon näkee myös sellaista ns. tuttavien suosimista; henkilökohtaiset suhteet menevät ammattitaidon edelle. Tällöin pätevämpi jää syrjään, sillä henkilökohtaiset suhteet merkitsevät enemmän. Tuollainenkin toiminta on lainvastaista, jos sillä samalla poljetaan jonkun toisen työntekijän oikeuksia. Yhtenä esimerkkinä voisin mainita juhlapyhien työvuorot. PAM suosittelee tasapuolista kohtelua työntekijöiden välillä, niin työvuorojen kuin vuosilomienkin sijoittelussa. Eli jos olit viime juhannuksen töissä, olisi vuorosi olla seuraavana juhannuksena vapaalla. Kaikissa työpaikoissa tuo ei valitettavasti ole mikään itsestäänselvyys, vaan joku saattaa joutua työskentelemään esim. kaikkina joulunpyhinä, kun taas joku toinen on aina silloin vapaalla… On myös työpaikkoja, joissa tuollaisesta epäkohdasta ei uskalla edes puhua potkujen pelko niskassa. Tässäkin liitto nousee taustatueksi. 

Tuollaisten seikkojen lisäksi PAM luo minulle turvaa myös sen varalle, jos joskus joudunkin työttömäksi. Nykypäivän tilanteet ovat monessa työpaikassa sen verran epävarmoja, että mistään työstä tai sen jatkuvuudesta ei voi olla täysin varma. PAMin jäsenenä kerrytät työssäoloehtoa. Se tarkoittaa sitä, että jos jäät joskus työttömäksi, olet oikeutettu ansiosidonnaiseen työttömyysturvaan, joka on suurempi kuin Kelan maksama peruspäiväraha. Työssäoloehtoa kerryttää jokainen työviikko, jona olet työskennellyt vähintään 18 tuntia. Itse olen henkilökohtaisestikin kokenut tuon eräästä työpaikasta irtisanouduttuani. Kolmen kuukauden karenssiajan (joka siis johtui omasta irtisanoutumisestani) jälkeen sain ansiosidonnaista päivärahaa ja silloin kyllä tuntui siltä, että en todellakaan ollut turhaan PAMin jäsenmaksuja maksellut. 

PAM tarjoaa myös opiskelijajäsenyyttä, joka on tarkoitettu palvelualan ammattiin opiskeleville. Opiskelijajäsenyys on ilmainen ja sen avulla jo opiskeluaikana saa omaan alaan liittyvää tietoa sekä hyviä jäsenetuja. PAMin varsinaiseksi jäseneksi kannattaa puolestaan liittyä, jos työskentelee opiskeluiden ohella palvelualalla, on palvelualalla kesätöissä tai siirtyy työelämään. Tällöin maksaa samalla aiemmassa kappaleessa mainitsemaani jäsenmaksua ja on myös työttömyyskassan jäsen. Jäsenmaksu on 1,5 % bruttotuloista ja siitä saa osan takaisin verotuksessa. Jäseneksi voi liittyä nopeasti vaikka verkossa ja se onnistuu vaivatta tästä linkistä

Tuollaisen postauksen ensimmäisessä kappaleessa kuvaamani tilanteen eteen saattaa joutua kuka vain. Tilanne on todella kurja, se vie kaiken energian eikä sitä välttämättä kykene itse ratkaisemaan. Työ on mukavaa, työkaverit ovat kivoja, mutta johtaminen takkuaa. Ehkä esimies rikkoo työehtosopimusta, ehkä hän kohtelee työntekijöitään eriarvoisesti tai jotain muuta. Usein tuollaisessakin tilanteessa liitto voi olla avuksi; antaa neuvoja ja vinkkejä, miten toimia ja miten asiassa tulisi edetä. 

Pähkinänkuoressa kyse on siis siitä, että jos olet töissä palvelualoilla, sinun liittosi on PAM. PAMiin voi liittyä, jos on töissä yksityisellä palvelualalla, esimerkiksi kaupassa, matkailu-, ravintola- ja vapaa-ajanpalveluissa, parturikampaajana, kosmetologina, siivoojana, kiinteistöpalvelualalla tai vartijana. PAM pitää työntekijöiden puolta työelämässä: se mm. valvoo, että työsuhteissa noudatetaan työehtosopimusta ja lakeja. PAMista saa maksutta apua monenlaisiin työasioihin eikä yhteydenottoa neuvoa kysyäkseen tarvitse arastella. Itse olen saanut PAMilta aina ihan loistavaa palvelua (sekä puhelimitse että sähköpostitse), sillä työelämässä on ehtinyt tulla vastaan monenlaisia tilanteita, joissa liiton neuvot ovat olleet tarpeen. 

Loppukevennyksenä kiva lukijakilpailu! Onko sinulla hauskoja kokemuksia asiakaspalvelutilanteesta, työntekijän tai vaikka asiakkaan näkökulmasta? Useita vuosia asiakaspalvelutyötä tehneenä tiedän, että noita tilanteita tulee eteen tämän tästä :). Jaa siis tarinasi tämän postauksen kommenttiboksissa 15.4.2016 mennessä, niin osallistut 50 euron S-ryhmän lahjakortin arvontaan! Kilpailun säännöt voit käydä lukaisemassa täältä. Jätäthän itsestäsi nimen tai nimimerkin lisäksi sähköpostiosoitteen, josta sinut vaivatta tavoittaa. Sähköpostiosoite näkyy ainoastaan minulle, kun jätät sen sille varatulle riville.

Aurinkoista sunnuntaita!

Comments

 1. 3.4.2016 / 14:10

  Muistuu mieleeni tilanne noin 18 vuoden takaa,kun olimme siskoni kanssa kesalomalla Suomessa.
  Menimme matkatoimistoon ostamaan lentolippuja Helsinkiin.Siskoni esitti asian virkailijalle ja han nappaili tietoja tietokoneelle.
  Silloin oli aika uutta ohimolla olevat puhelimen kuulokkeet eika siskoni tajunnut,etta virkailijalla oli puhelu kesken ja han sanoi hinnaksi aivan mielettoman kalliin hinnan Helsingin lennolle.Siskoni huudahti summan ja kysyi miten se voi olla niin kallis.Virkailija totesi siihen,etta anteeksi,mutta minulla on puhelu kesken.
  Silloin me alettiin nauraa aivan hysteerisina ja virkailijakin pyrski sinne puhelimeen,kun ei voinut olla nauramatta.
  Olimme molemmat tosi pitkalla raskaana ja meinasi kylla paasta pissat housuun,kun niin nauratti…

 2. Eveliina
  3.4.2016 / 16:05

  Hauskoimmiksi olen kokenut tilanteet, joissa toinen osapuoli sekoilee sanoissaan. Ollessani grillillä töissä, tilasi eräs asiakas minulta ”ranskalaiset perunalla”. Taisin katsoa häntä ihmeissäni, koska parin sekunnin päästä hän tajusi, että ei tilannutkaan ranskalaisia makkaralla. Molemmat naurahdimme tälle ”mokalle”. Mokailen itsekin puhuessani juuri samalla tavalla, joten odotan milloin itselleni käy tuon tyylinen tilanne asiakkaana. :-D

 3. memuli
  3.4.2016 / 22:52

  Olin tullut ulkomailta ja asiakkaani lähtiessä toivotin hänelle englanniksi thank you,bye bye. ( Olimme asioineen suomeksi koko kauppatilanteen)

 4. Niica
  4.4.2016 / 13:45

  Mukana arvonnassa. Hauskimmat asiakaspalvelu tilanteet kohdallani ovat niitä joissa sanat menevät sekaisin. Tulin kassalle ja tervehdin myyjää ja mietin miten tervehdin ja sanoin morjo, sulautuivat moro ja morjens yhteen kun en ilmeisesti osannut päättää.

 5. Tiia
  4.4.2016 / 14:35

  Hauskin, mutta samalla myös ”noloin” asiakaspalvelutilanne on sattunut itseni ollessa työntekijän roolissa. Työskentelin kahvilassa, jossa kävi aina herttainen iäkkäämpi nainen asiakkaana ja osti aina kupillisen haudutettua teetä. Kahvilassa oli kahvinkeitin, jonka kautta tehtiin myös haudutettu tee. Yksin ollessa iltavuorossa nainen tuli tekemään ostoksia, tilasi gluteenittoman piirakan ja haudutetun teen. Gluteenittomat tuotteet olivat aina pakasteesta, joten lämmitin sen ja annoin teekupin. Hetken päästä nainen tuli takaisin, että piirakka on keskeltä ihan jäässä. (ajatuksissani käytin piirakkaa mikrossa vain hetken). Naurettiin tälle, lämmitin sen ja asiakas oli tyytyväinen. Pian tuli kuitenkin takaisin, että tee maistuu tänään oudolta, maistuu aivan kahvilta. Maistoin sitten itsekin teetä että mikä siinä on vikana ja silloin alko häpeän tunne. Olin teetä keittäessä jättänyt vanhat kahvinpurut koneeseen eli kuuma vesi valui ensin kahvinjämien läpi ja vasta tämän jälkeen teelehtien läpi. Nainen alko kuitenkin nauramaan hysteerisesti ja selitti ettei ollut 30 vuoteen maistanut kahvia ja muutama päivä sitten oli miettinyt että miltähän kahvi maistuikaan. Lopulta kiitti vielä minua piristävästä illasta ja uusista makuelämyksistä, hah :’D

 6. Niina
  6.4.2016 / 11:11

  Erään kahvilamyyjän lapsi osoittautui vegaaniksi (haimme pääsisäisherkkuja vegaanisena viimeminuuteilla, ennen kahvilan sulkeutumista) ja tästä syystä bondasimme hyvin ja saatiin vielä hyvät alennukset. Mieli piristyi ja pääsiäinen pelastui!

 7. 6.4.2016 / 12:57

  Asiakaspalvelijana koin onnistumisen iloa kun sain myytyä hyllystä navigaattorin asiakkaalle joka etsi perinteisiä karttoja.Se ei varsinaisesti kuulunut myymälämme valikoimiimme ja oli ollut haastava myytävä. Sain kehuja jopa pomoltakin! Parin päivän päästä asiakas tuli takaisin ja ajattelin että voi ei,kaupat peruuntuu…Asiakkaalle oli tullut ongelmaksi navigaattorin lataaminen,koska hänellä ei ollut autoa! Olin siis onnistunut myymään autottomalle ihmiselle navigaattorin! Ensin asiakas oli hieman nolona(niinkuin minäkin!)mutta loppujen lopuksi nauroimme kumpikin asialle. Vähän voi omakehu haista,mutta aika tehokasta myyntityötä,eikö? Ja loppujen lopuksi asiakas lähti tyytyväisenä liikkeestä navigaattorinsa kanssa(soitin valmistajalle,joka sanoi ettei konetta tosiaankaan voi ladata kuin autossa vaikka kyllähän sitä tosiaan voi käyttää myös kävellen;). Asiakas sanoi lataavansa sitä sitten vaikka ystävien autoissa! Vieläkin hymyilyttää koko tilanne ja asiakkaan positiivinen asenne!

 8. Roosa
  7.4.2016 / 16:14

  No voi apua, mulle sattuu näitä kömmähdyksiä tuon tuosta osa-aikasessa työssäni opiskeluiden ohella: meillä käy paljon vaihtareita joiden kanssa englanniksi juteltuani jatkan pokkana enkuksi muillekin. Toisinaan sanon loppusummaksi esim ”satakolmekymmentä” vaikka oikea summa olisi esim euro kolkyt.. Huutelen myös kiitosta ja heippaa myös siviileissä ollessani jos sopivasti joku on lähdössä ja minä itse ajatuksissani.. Naurattaa aina ihan älyttömästi nämä omat pikkumokat!

 9. Sonjam
  11.4.2016 / 18:30

  Olin kerran viettämässä iltaa pubissa kavereiden kanssa. Sain inhottavasti hikan, joka ei millään meinannut lähteä. Menin pyytämään tiskiltä vettä ja aloin juoda sitä tiskillä. Tiskin toisella sivulla istui mies, joka naureskeli hikalle ja kommentoi sitä, että minut pitäisi säikäyttää. Muutaman vesilasin juotua hikka ei lähtenyt ja lähdin tiskiltä pois. Hetken päästä tiskillä ollut mies tuli säikäyttämään minut ja hikka lähti! Vasta tässä vaiheessa huomasin miehen olevan pubin järjestyksenvalvoja. sm92755(at)student.uta.fi

 10. Camilla
  14.4.2016 / 18:04

  Mukana arvonnassa! Hauskin ja noloin hetki asiakaspalvelussa tapahtu viime kesänä ku olin kesätöissä ruokakaupassa. Oli jo pitkä päivä takana ja olin siinä kassalla jo piiputellu tuotteita muutaman tunnin putkeen ja tottumuksesta kysyin kaikilta asiakkailta haluaako ne kuittia mutta sitten yhtäkkiä kysyinki seuraavalta asiakkaalta haluaako se kuittia, kädessäni edellisen asiakkaan kuitti ja ilman että olin edes piiputtanu yhtäkään tämän seuraavan asiakkaan tuotetta. Onneks tältä asiakkaalta löyty huumorintajua!

 11. Arska
  23.8.2016 / 09:06

  Paljonko tienasit julkaistessasi PAMin toimittaman tekstin omissa nimissäsi?

  • 23.8.2016 / 10:09

   Sinulla on nyt virheellistä tietoa. PAM ei toimittanut minulle mitään tekstiä tätä postausta varten. Jos luet uudestaan, huomaat varmaan, että kerron tässä omakohtaisesti asiasta. Seassa toki faktatietoja, jotka olen itse tähän valinnut. Mutta kiitos kysymästä, hyvälle tuntipalkalle pääsin!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.