Kun ideasi varastetaan

Oletteko huomanneet, että joillain ihmisillä ei ole mitään käsitystä siitä, mikä on oikein ja mikä väärin? Kaikki tehdään oman pään mukaan vähät välittämättä muista tai moraalista. Itse voin tähän sanoa vain, että en ymmärrä, en ymmärrä alkuunkaan. Tuota näkee elämän eri osa-alueilla, mutta minua se on viime viikkoina kohdannut työelämässä. MioSa. designin parissa. Tiedättekin, että koko tämän yritykseni tarina alkoi puuhelmiavaimenperistä, näistä pastellisävyisistä:

keyrings

Meni jonkin aikaa, niin tämä nainen alkoi tekemään tismalleen samanlaisia avaimenperiä. Myyntiin. Niitä sitten yhdessä ystävieni kanssa ällistelimme. Tuotteeni laajenivat avainkaulanauhoihin ja ylläriylläri; nyt tämä nainenkin valmistaa näitä. Taas tismalleen samanlaisia. Myyntiin. Aivan kuin avainkaulanauhoja voisi valmistaa vain yhdellä tavalla?

Pian noiden jälkeen sain uusia tuoteideoita ja päätin, että tuotteisiin voi tulevaisuudessa painaa kirjaimen, nimen, haluamansa sanan jne. Kas kummaa – juuri sama idea löytyi hetki sitten tältä naiselta. Miltä se tuntuu, kun keksit jonkin idean, olet innoissasi siitä ja hetken päästä huomaat, että tämä on kopioinut sen itselleen, omalle yritykselleen? Ei muokaten sitä, ei muuttaen sitä, ei tehden siitä itsensä näköistä, vaan kopioiden sen täysin ja suoraan sinulta. Uskon, että tämän ymmärtää täysin vain sellainen, joka on joskus ollut itse samassa tilanteessa. Ja ei, tässä ei nyt puhuta siitä, että tehdään puuhelmiavaimenperiä, vaan siitä, että tehdään tismalleen identtisiä puuhelmiavaimenperiä kuin joku toinen ja vieläpä myyntitarkoituksessa. 

Mutta ei se auta; itkupotkuraivarin jälkeen vain pää pystyssä eteenpäin! Ei muuta kuin uusia tuoteversioita markkinoille kopioitaviksi :D. Onhan se itse asiassa aika imartelevaakin, että joku pitää tuotteitani niin upeina, että haluaa valmistaa niitä itsekin muka omiin nimiinsä! Mutta nyt te tiedätte: jos haluatte ostaa sen aidon, alkuperäisen tuotteen ettekä tukea kopioyrityksiä, tilatkaa MioSa. designilta! :)

pannunalunen

P.S. Se äitienpäivälahjatuote-esittely tulossa blogiin vielä tämän viikon aikana! 

Comments

 1. 21.4.2016 / 09:34

  Ei voi olla totta! Kuinka jollakin voi olla pokkaa noin röyhkeästi varastaa idea ja esittää omanaan?!
  Rikosilmoitushan tuosta pitäisi tehdä! >:C

  (Ensimmäistä kertaa törmäsin blogiisi ja näihin helmiin! Aivan älyttömän kauniita!! :)

   • kirsi
    21.4.2016 / 15:37

    Ihania helmiä, kerron muten, että olen tehnyt omaan käyttöön jo vuosia vähän vastaavia helmiä, niin pannunalusia, kuin puiseen valkoiseen kynttilänjalkaankin valko/puuhelmi koristeita, duunannu joulukyntteliköt uudestaa puuhelmikoristein. ym.. voin kuitenkin kuvitella, että suututtaa kun kopiokone käy. koska teet ymmärtääkseni bisnestä. Voimia uusiin ideoihin!

    • 21.4.2016 / 15:40

     Kiitos! :)

     Ja tottakai, varmasti moni tekee ja niin pitääkin! Olen itsekin tehnyt puuhelmistä vaikka ja mitä koristeita, mutta tämän postauksen aiheena oli kuitenkin hieman toisenlainen asia :). (Toisen tuotteiden kopioiminen eli täysin identtisten tuotteiden valmistaminen myyntiin.)

 2. Kata
  21.4.2016 / 10:08

  Ideasi on todellakin ollut niin hyvä, että se on kannattanut varastaa. Business on raakaa peliä, sen olen itsekin tullut huomaamaan. Moraali on välillä kaukana siitä, missä on mahdollisuus tienata hieman rahaa. Näin se vain valitettavasti menee.
  Siitä tulikin mieleeni, että oletko jo hakenut tavaramerkin omalle tuotenimellesi?Kannattaakin tarkistaa kaikki mahdolliset tavat suojata omat tuotteesi ja tehdä mahdollisimmat tarkat sopimukset myös niiden yrityksien kanssa, joille toimitat tuotteitasi myyntiin.

  Ja tosiaan kannattaa vain jatkaa eteenpäin, sinulla on hyviä ideoita : )

  • 21.4.2016 / 14:43

   On kyllä rahanahne!
   En ole vielä hirmuisesti ehtinyt perehtymään noihin asioihin eli miten tuo tavaramerkkisysteemi käytännössä toimii..?
   Kiitos kivasta kommentistasi, Kata! :)

 3. 21.4.2016 / 10:25

  Ikävää, mutta tuota varten varmaan kannattaa patentoida omat tuotteensa, jos ei samanlaisia halua valmistettavan. Sen vielä ymmärtää, jos samanlaisia tuotteita olisi yksi (noitahan ihania helmitöitähän on pinterest täynnä), mutta aika törkeää kyllä jos kaikki samat tuotteet ilmestyvät peräjälkeen toiselle myyjälle! Toivottavasti ei vielä halvemmalla, että veisi sinun asiakkaita :(

  • 21.4.2016 / 13:47

   Jotenkin patentti tämänkaltaisiin tuotteisiin tuntuu vähän yliampuvalta. Puuhelmiavaimenperiä (ja muitakin puuhelmituotteita) on ollut olemassa jo vuosikymmeniä, mutta tässä oli tosiaan kyse tuotteiden täydellisestä kopioimisesta. En halua ainakaan toistaiseksi mainita nimiä, mutta kyseessä ei ole toisessa viestissäsi mainitsemasi yritys.
   En koe tätä yritystä kilpailijakseni, halusin vain tuoda tämän asian esille; jospas hän heräisi todellisuuteen ja alkaisi muokkaamaan tuotteitaan, jotta niissä näkyisi oma kädenjälki. Ja jos joku myy näitä tuotteita edullisemmin, niin siinä joko kierretään verot tai lasketaan oman työn osuudeksi nolla euroa.

 4. Sofia
  21.4.2016 / 10:33

  TÖRKEETÄ TOIMINTAA! Sen nyt ymmärtäisi, jos yksi tuote sattuisi olemaan samanlainen. Mutta jokainen tuote hetki sun jälkeen tullut myyntiin niin huhhuh. Ootko laittanut viestiä tälle henkilölle? Ja monesti ihmiset, jotka nyt tältä kopionaiselta tilaa tuotteita ja sen jälkeen löytää sun tuotteet saattaa ajatella että sinä olet se idean kopioija, kamalaa..

  • 21.4.2016 / 13:52

   Tiesin heti ensimmäisen tuotteen ilmestyttyä, mistä idea oli peräisin. Eli kyseessä ei todellakaan ole sattuma. Tämänkaltaisten ihmisten kanssa on turha yrittää keskustella asioista.
   En usko, että ihmiset ajattelevat minun kopioineen häneltä, tuo ajatus on nimittäin onneksi helppo todistaa vääräksi :).

 5. Mirkku
  21.4.2016 / 10:46

  Tämä kolahti! Koin itse ihan juuri saman, ei ollut tosin myyntiartikkelista kyse, ettei ole elanto siitä kiinni. Mutta ikävältä tuntui silti idean varastaminen. Jaoin siis erään vinkin eräässä ryhmässä ja kerroin vinkin lähteen, koska alkuperäinen idea ei ollut omani. Idea sai suuren suosion ryhmässä ja monet kehuivat sitä ja kysyivätkin saavatko käyttää. Ei mennyt kauaa kuin eräs bloggaaja jakoi idean omanaan monessa eri ryhmässä ja aivan samoin sanoin kuin minä. Koska itse en kehdannut nostaa kohua, ystäväni kommentoi päivitystä, johon sai epämääräisen vastauksen, että bloggaaja on tehnyt ennenkin ko.puuhaa. Kuten sinä, minäkin kysyn, missä on ihmisten moraali! Maailma on ihania vinkkejä pullollaan ja ideat on tarkoitettu jaettavaksi. Ryhmät ja blogit ovat hyvä kanava ideoiden jakamiseen ja löytämiseen, mutta mielestäni olisi korrektia edes mainita mistä jakamansa idean on saanut, kun kerta näin räikeästi sen suoraan plagioi… Mutta jatketaan me omien ideoidemme kehittelyä samaan malliin ja jätetään näiden mielikuvituksettomien ihmisten plagioinnit omaan arvoonsa! Voihan sen ajatella niinkin, että tulipas keksittyä niin hyvä idea, että on jopa varastamisen arvoinen ja ihminen, joka siihen alentuu, tuntekoon pistoksessen omassatunnossaan juuri nyt!!!

  • 21.4.2016 / 14:51

   Voi miten kurja tapaus tuo sinunkin!
   Minäkin sain vastaukseksi sellaisen lauseen, joka viimeistään todisti epäilyni oikeiksi… Harmillista, mutta olen tyytyväinen, että asia on nyt tuotu esiin.

   Kiitti kivasta tsemppiviestistäsi, Mirkku! :)

 6. Anna
  21.4.2016 / 11:02

  Varmasti olet näihin asioihin jo tutustunut, mutta linkkaanpa kuitenkin https://www.prh.fi/fi/mallioikeudet/mallioikeuspahkinankuoressa.html. Tekijänoikeushan ei edes vaadi rekisteröimistä vaan riittää, että teoskynnys ylittyy.

  Vaikka kaiken kopioiminen onkin arkipäivää, niin kyllä se vaan on surullista. Monesti itse tuote ei ole niin vaikeasti toteutettavissa etteikö kuka tahansa voisi sellaisen itselleen valmistaa, mutta se idea ja oivallus tuotteen takana onkin toinen juttu. Eikö toisen idean jalostaminen ja näin oman tuotteen luominen toisi enemmän mielihyvää kuin systemaattinen kopioiminen (ainakin kun myyntiin valmistaa).. kyllä minulle ainakin.

  Ota se kunnianosoituksena ;) äitienpäiväpostausta odotellessa.

  • 21.4.2016 / 14:53

   ”Eikö toisen idean jalostaminen ja näin oman tuotteen luominen toisi enemmän mielihyvää kuin systemaattinen kopioiminen…” Just näin, tässä on tämän koko postauksen ydin!
   Kiitos Anna, otan! :D

 7. Juu
  21.4.2016 / 11:34

  Törkeetä!

 8. Äippä
  21.4.2016 / 12:06

  Voi että, ei ole kivaa ollenkaan tuollainen räikeä kopioiminen.. Jotenkin se oli kuitenkin odotettavissa, koska tuotteet ovat niin kivoja ja tyylikkäitä, ja ihmisiä on kaikenlaisia. Mutta minkäs teet. Ajattelin heti alussa, että pystyyköhän ideaa jotenkin rekisteröimään tms.itselleen. Jatka sinä vaan ideoimista, täällä ollaan ja pysytään :)

  • 21.4.2016 / 14:55

   Kaikenlaisia näyttää todellakin olevan! Kaikki starttasi niin äkkiä, että en ole meinannut perässä pysyä. Olen vain maalannut helmiä ja kuskannut tuotteita postiin viimeiset pari kuukautta :D.

   Kiitos ihana Sinä!

 9. 21.4.2016 / 14:04

  Joku kommentti hävisi roskapostilaatikosta muiden mukana enkä ehtinyt sitä kunnolla lukemaan… Jotain, että väitänkö keksineeni pannunalusen? En väitä :D – vai kirjoitinko johonkin niin? Mielestäni pannunalusia en tässä edes maininnut.
  Pannunalusia ja avaimenperiä on tehty puuhelmistä varmastikin iät ja ajat ja tullaan tekemäänkin, siitähän tässä ei ollutkaan kyse. Kirjoitin tämän seuraavan lauseen ajatellen, että se selventäisi asiaa tarpeeksi, mutta ilmeisesti niin ei kaikkien kohdalla käynytkään:
  Ja ei, tässä ei nyt puhuta siitä, että tehdään puuhelmiavaimenperiä, vaan siitä, että tehdään tismalleen identtisiä puuhelmiavaimenperiä kuin joku toinen ja vieläpä myyntitarkoituksessa.

  Nykypäivänä on lähes mahdotonta keksiä jokin täysin uusi tuote eikä siitäkään tässä ollut kyse. Lisäksi ihmiset saavat vaikutteita joka paikasta, osa tahtomattaankin. Silti voin käsi sydämellä sanoa, että tällaisia tuotteita en ole nähnyt koskaan aiemmin missään. Kyllä, olen nähnyt puuhelmiavaimenperiä, monenlaisia, mutta en tällaisia kuin itse valmistan. Näillä materiaaleilla, kokoluokilla, sävyillä, kuvioilla, kirjaimilla yms. yms. yms. En ole myöskään nähnyt pastellinsävyisiä puuhelmipannunalusia aiemmin. Eli yritän tuoda tuotteeseen jotain omaa enkä kopioida muilta. Ei sekoiteta puuroja ja vellejä, vaan yritetään nähdä postauksen pääpointti, kiitos.

  • Minna
   22.4.2016 / 22:24

   Moikka! Onkohan tämä tili sinulle tuttu? https://www.instagram.com/p/7CmkfuGEV/

   Hänellä on juuri pastellisia samaa kokoluokkaa olevia helmiä avaimenperissä ym. Ihan vain, kun kirjoitit ettet ole tuon kaltaisia nähnyt missään, niin nämä näyttivät niin tutunoloisilta. :)

   • 22.4.2016 / 22:43

    Ei ollut tuttu. Olipa ihania kuvia, kiitos vinkistä! Meillä on hänen kanssaan useita samantapaisia tuotteita, mutta ei näköjään yhtäkään samanlaista. En kirjoittanut, että en ole tuonkaltaisia nähnyt missään, vaan en ole nähnyt samanlaisia kuin itse valmistan enkä ole edelleenkään. Eli eri asia tämäkin :).

   • 22.4.2016 / 22:53

    Jäin vielä selaamaan hänen kuviaan ja ehkä menee jo vähän yli, sillä siellä on jo aika räikeitä designtuotekopioita :/

 10. Anu
  21.4.2016 / 14:21

  Onpa todella alhaista touhua! Sinuna tarkistaisin myös, voisiko mitään tekijänoikeudellinen suoja tulla kysymykseen. Itse ainakin näiden tietojen perusteella kierrän kaukaa muut vastaavat tekijät, ja kannatan ilolla sinun toimintaasi (johon törmäsin ekan kerran tänään FB:ssa, vaikka olen jo tovin ollut blogin satunnainen lukija, mutta ihania tuotteita!). Tämä ihan periaatteellinen kannanotto. Nostan kaikille yrittäjille ja yrittäjähenkisille hattua yrittäjien tyttärenä, mutta muiden oksaa en lähtisi tieten tahtoen sahaamaan. Kiitos, että toit asian esille niin edes ostajat voivat toteuttaa moraalia ostopäätöksissään. :)

  • 21.4.2016 / 15:00

   Monenlainen yksityiskohta on tässä selvitteillä!
   Haluan tähänkin vielä tarkentaa, että kyse ei ole siitä, että valmistetaan puuhelmiavaimenperiä, vaan siitä, että valmistetaan tismalleen samanlaisia ja -sävyisiä puuhelmiavaimenperiä kuin minä.

   Kiitos hienosta kommentistasi, Anu! Arvostan sanojasi kovasti! :)

 11. 21.4.2016 / 16:09

  Voi hitsi, ihan varmasti harmittaa! Mua kyllä hämmästyttää, miten jotkut voivat olla näin häikäilemättömiä. Ei edes vaivautua tuunaamaan tuotetta edes vähäsen, ettei kopiointi olisi niin ilmiselvää. Tosi törkeää, pisti ihan vihaksi sun puolesta. Toivottavasti voit viedä asiaa jonnekin eteenpäin, tuntuu niin väärältä tuollainen toiminta.

 12. 21.4.2016 / 19:32

  Nämä on aina ikäviä asioita. Muotoilun opintojeni aikana näitä käytiin paljon läpi, ja se mitä jäi mieleen, oli että kaikki kannattaa suojata, ennen kuin päästää luomuksiaan julkisuuteen. Varsinkin nykyään netin aikakaudella hommat voi lähteä leviämään laajalle nopeastikin. Silloin olisi hyvä olla kaikki suojat yms olemassa. Kannattaa ottaa pikimiten yhteyttä Patentti-ja rekisterihallitukseen,jos he voisivat auttaa sua tässä asiassa.

  • 22.4.2016 / 13:40

   Totta tuo! Minulla oli vain hieman erilainen startti tässä, että tuo ei olisi ollut realistista. Täysin harrastuspohjalta lähti muutamasta ylimääräisestä avaimenperästä :D.

 13. Jenni
  21.4.2016 / 19:38

  No ompas törkeää tuommoinen!!
  Olisiko mahdollista saada tuotteitasi jonnekkin myyntiin, olisi nimittäin kiva ensin hipelöidä niitä ja päättää väristä paikan päällä? :) Esim. täällä Kokkolassa hyvä paikka olisi tämä uudehko ihana askarteluliike Ihan itse :)

  • 22.4.2016 / 13:44

   Tuotteitani on tällä hetkellä vain yhdessä liikkeessä myynnissä (ei Kokkolassa). En osaa sanoa, onko tulossa muuallekin. Tällä hetkellä en ainakaan ehdi tekemään näiden tilausten lisäksi vielä jälleenmyyntiinkin. Mutta tulevasta ei koskaan tiedä! Ainakin yhteen paikkaan on näillä näkymin tulossa kesän ajaksi myyntiin, mutta vain pienimpiä tuotteita. Jotenkin musta tuntuu, että askarteluliike inspiroi enemmänkin tekemään itse kuin ostamaan valmista tuotetta ;).

 14. Sonja
  21.4.2016 / 21:36

  Todella törkeää varastaa ideasi matkimalla. Luulisi, ettei tämä toinen kehtaisi kaikkia ideoitasi varastaa, mutta näemm.

 15. 21.4.2016 / 22:14

  Santtu: Ei ollut mikään mainitsemasi. Mielestäni nuo mainitsemasi eivät olleet lähelläkään identtisiä omiin tuotteisiini nähden.

  Mieltävätkö ihmiset sanan identtinen jotenkin eri tavalla? Eikö se tarkoita täysin samanlaista? Niin sen ainakin itse ymmärrän. Kuten identtiset kaksoset, hehän ovat ihan samannäköisiä eikä vain aavistuksen jotain sinnepäin :D.

 16. Kaisa
  22.4.2016 / 09:36

  Kertakaikkiaan törkeää toimintaa ko. henkilöltä joka tällaista harrastaa! Ideasi ovatkin ihania, joten ilmankos ne kiinnostaa. No me täällä kyllä kannatetaan sinun tekeleitäsi ja odotetaan innolla mitä uutta keksit. Jatkahan vain, teet tosi yksinkertaisia ja kauniita tuotteita ❤️

  • 22.4.2016 / 13:46

   Älä muuta sano! Kiitos sinulle ihana Kaisa ♥ Mulla on kyllä niin parhaat lukijat, että ilolla näitä tuotteita teille valmistan!

 17. 22.4.2016 / 15:37

  No, onpa ikävää :(. Ei ole kyllä tekijällä yhtään omaa ideaa ja mielikuvitusta, että pitää koko aijan perässä kopioida.Karvat nousee pystyyn!!! Sinun tuotteita olikin täällä Lappialla Torniossa myynnisssä. Kivoilta näytti myös livenä :).

  • 22.4.2016 / 21:59

   Ei näytä olevan…
   Kiitos kivasta palautteestasi, Päivi! Olen kyllä saanut niin ihania palautteita tuotteistani! Moni viitsii vielä tuotteet saatuaankin laittaa viestiä tulemaan :).

 18. päivi
  24.4.2016 / 09:45

  Ihan järkkyä!itse olisin kihissyt niin raivosta jos joku kopioisi minun luomiani tuotteita.Ottaisin myyjään varmaan yhteyttä jollain tapaa.Jospa sitten tulisi järkeä.Pää pystyyn kuitenkin kohti uusia idiksiä!

  • 24.4.2016 / 10:10

   Jep, olen saanut ihan valtavasti yhteydenottoja tämän asian tiimoilta. Kuka tahansa tällaisesta raivostuisi.
   Myyjään onkin oltu yhteydessä, mutta mutta… Mitenköhän tämän nyt kohteliaasti ilmaisisi :D. Joillain on vain hyvin erikoinen tapa harjoittaa yritystoimintaa.
   Kiitti Päivi! :)

 19. sassi
  24.4.2016 / 17:41

  Hei! Olethan patentoinut ideasi? Näin sitä ei voi varastaa ilman, että kyseessä on rikos.

 20. 30.4.2016 / 11:04

  Saan nyt koko ajan jankuttaa tätä samaa kuin papukaija: samankaltainen ei tarkoita samanlaista. Samankaltaisia asioita on maailma pullollaan, mutta harva tekee TÄYSIN ELI PRIKULLEEN IDENTTISIÄ tuotteita sattumalta vai mitä :)
  Ja luethan tekstin tarkemmin, kyse ei ole vain avaimenperistä!
  Osa on hoksannut, mistä tässä on kyse ja ovat olleet kyllä melkoisen pöyristyneitä asiasta…

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.