Kesän herkkuruoka (ja -mauste!)

Kesään kuuluu herkkuruoka jos toinenkin! Tämä postaus syntyi hetken mielijohteesta ja siinä sateen ropistessa ikkunoihin otin kuvatkin nopeasti kännykällä. Hämäränä sadepäivänä ei näin tullut kovin laadukkaita kuvia, mutta menkööt! Tämän postauksen pointti onkin tuossa ruuassa ja etenkin mausteessa, jota vihdoin kotiimme hankin!

Olen aiemminkin kertonut, että yksi kesän herkkuruuistamme on peruna- ja lohinyytit. Niihin ei vain kyllästy! Tykkäämme tästä ruuasta niin kovasti, että onpa tätä joskus talvellakin tullut tehtyä uunin toimiessa grillin korvaajana, mutta uusilla perunoilla tämä herkkuruoka on kuitenkin aavistuksen parempaa! Reseptiä on aina välillä tullut muokattua, mutta nyt ei enää tarvitse, sillä nyt siihen löytyi se piste iin päälle Persillade-mausteen muodossa. Tähän sopisi muutama sellainen vesi kielellä -hymiö…

Mitä nyyteistä sitten löytyy? Teemme hieman eri versioita, riippuen syöjästä. Omaan lohinyyttiini laitan lohen kaveriksi vain sormisuolaa, mies laittaa lisäksi punasipulia. Poikakin söi pelkän suolan kera. Kasvisnyyteistä löytyy useimmiten porkkanaa ja parsakaalta, joskus myös kukkakaalta. Poika syö näitä myös innolla ja nämä sopivatkin ihanasti perunan ja lohen kaveriksi. Perunanyytit ovat muuttuneet matkan varrella eniten, mutta tässä niiden täydellisin resepti: paloittelen keitetyt perunat folionyytin pohjalle, ripottelen päälle hieman sormisuolaa ja laitan päälle muutaman voinokareen. Perunoiden joukkoon oman maun mukaan ruohosipulituorejuustoa, laitan yleensä pari lusikallista, ja lopuksi ripottelen päälle aivan ihanaa maustetta, jota viime viikolla ostin. Kyseessä on Persillade-niminen mauste, joka on sekoitus persiljaa, merisuolaa ja valkosipulia. En ole mikään valkosipulin ylin ystävä, mutta tässä mausteessa se on vain niin täydellistä! Se tuoksu, joka nyytistä sen avatessani leijaili, oli enemmän kuin täydellinen! ♥ Tätä maustetta tulemme laittamaan myös kermaperunoiden päälle ja maistuupa se leivän päälläkin aivan taivaalliselta! Tuore, hieman vielä lämmin patonki, voisulaa ja tätä maustetta, NAM.

Tuota maustetta en ole löytänyt muualta kuin tukusta, mutta netin kautta tilaamalla ainakin löytyy, jos ei ole mahdollista asioida tukussa. Ostin maustetta lähes kilon purkin, kestää ainakin tämän kesän :D. Ehkä jotkin isommat kaupatkin voisivat sen valikoimiinsa pyydettäessä ottaa..?

Mutta tässäpäs vinkki vaikka viikonlopun ruuaksi. Testaa ihmeessä!

Comments

 1. Nippe
  19.6.2017 / 22:28

  Nyt heräsi kiinnostus tähän lohinyyttiin! Miten siis teet ja saiskos sellaisen ohjeen että tyhmäkin (minä) ymmärtää? Kuulostaa mainiolta ruoalta just juhannukseksi!! <3

  • 20.6.2017 / 13:16

   Toivottavasti osaan selittää tarpeeksi selvästi :)
   Eli lohifileestä nahka pois ja paloitellaan lohi kuutioiksi. Sellaisia reilun peukalonpään kokoisia paloja. Sitten ne folioon, päälle sormisuolaa ja mitä mausteita nyt haluaakaan käyttää. Esim. mies laittaa usein punasipulin suikaleita ja joskus myös ruohosipulituorejuustoa. Nyytti kiinni ja grilliin reiluksi vartiksi, sitten herkuttelemaan! :)

   • Nippe
    20.6.2017 / 16:34

    Okei! No nyt tajusin! Entäs ne perunat- valmiiksi keitetyt kuutioiksiko? Nam mikä nälkä tulee…! Kiitos! :)

    • 20.6.2017 / 18:26

     Perunat olen keittänyt ja nopeasti vain paloitellut pienemmiksi ja laittanut nyytin pohjalle.
     Herkullista juhannusta! :)

     • Nippe
      20.6.2017 / 21:05

      Samoin sinne! Kiitos!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.