>Keittiömme!

>

Alusta alkaen oli selvää, et meille tulee korkeakiiltovalkoinen keittiö. Versioita tosin oli kymmeniä, voi sitä valinnan vaikeutta…


Välillä alalaatikostot oli kiiltomustat ja yläosa valkoinen, välillä taso oli zebranoa… Välillä keittiöstä oli tulossa osittain harmaa…

Lopulta kuitenkin päädyin tähän valkoiseen. Tasostakin oli yhdessä vaiheessa tulossa valkoinen, mut se ois mielestäni ollu jo liian valkoinen keittiö, seinätkin kun ovat valkoiset. Joten päädyimme mustaan 20 mm laminaattitasoon. Halusin normaalia (30 mm) hieman kapeamman tason siksi, että se miellytti eniten silmääni. Ku kyseessä oli musta taso, oli se yks sentti erittäin ratkaiseva :D.
Välillä mietinnän alla oli kiiltävä musta laminaattitaso, mutta tulin järkiini: kiiltävä musta pinta (vielä vaakatasossa), hmm… Mattamusta antaa hiukan enemmän anteeksi. Tosin pöly ja naarmut näkyy selvästi. Mut sen kestän eikä mikään taso ole ikuinen! Joskus tulevaisuudessa vois hankkia sen valkoisen tason ja laittaa välitilaan vaikka mustaa levyä tai tapettia! Tai maalata keittiön seinät vaalean harmaiksi…
Kalusteet on meidän keittiössä U-mallisesti. Vesipiste, liesi & jääkaappi hyvin sijoittuneina toisiinsa nähden. Astianpesukone löytyy integroituna altaan vasemmalta puolelta. En halunnut sitä korkeammalle; esteettiset seikat meni edelle.
Muut kodinkoneet on sijoitettu erilliselle kodinkoneseinustalle:
Keittiön valaistuksesta…
Katossa on muutama kattospotti. Yläkaappien alareunassa on spotit valaisemassa työtasoa ja keittiön ikkunanurkkauksessa on pöytävalaisin, joka taitaa olla eniten käytetty valaisin keittiössämme. Lisäksi yläkaappien päälle teimme varauksen, jos joskus myöhemmin haluamme lisätä sinne esim. epäsuoraa valaistusta.
Tässä vasemmassa kuvassa näkyy kattokaiutin: keittiössä on kiva puuhailla musiikkia kuunnellen. Samalla toinen voi katsoa olohuoneessa tv:tä, sillä musiikin voi säätää huonekohtaisesti. Samanlainen kaiutin löytyy kylppärin katosta; siellä voi saunoessa tai poreillessa kuunnella musaa myös :).

Tässä ainoa asia, mikä hieman vaati totuttelua keittiössä: jääkaapin vierestä ei jatku pöytätaso, kuten kaikissa aiemmissa kodeissamme. Meidän keittiössä tavarat lasketaan jääkaapista lieden viereiselle tasolle. Siitä myös ostoskassit on kätevä purkaa, joten jääkaapin läheisyydessä on hyvä olla laskutilaa!
Välitilasta…
Lasi + tapetti oli selvä valinta meille alusta asti. Viime kesän ajan välitilassa oli pelkkä lasi, syksymmällä lisäsimme tapetin lasin taa. Saapa nähdä saako se jotain muutosta kesäksi :).

 Ja tästähän ei välitilamuutos enää helpommaksi muutu! Tapetti on helppo vaihtaa toiseen, sillä meillä se ei tosiaan ole millään kiinni seinässä, ainoastaan lasi painaa sen seinää vasten. Tästä olen kertonut enemmän postauksessani Kodin sydän.
Lasi on myös tosi helppo pitää puhtaana!

Kun kalusteiden väri ja materiaali oli selvillä, alkoi armoton pähkäileminen vetimien suhteen! Tuleeko vetimiä ollenkaan, laitanko vetimet vain alalaatikoihin yms…

Päätin ottaa kalusteet vetimillä. Sit piti päättää millainen vedin. Päädyin alumiiniseen Silva-vetimeen. Sen koko määräyty aina kunkin kaapin/laatikon koon mukaan.
Näin vedin on yläkaapeissa:

Nää vetimet on mun mielestä kivat, melko huomaamattomat myös.

Vetimiä varten oviin tarvi tehdä jäljet vain oven sisäpuolelle, joten joskus (jos haluaa) voi helposti vaihtaa vetimettömän ilmeen esim. yläkaappeihin laittamalla niihin pomppusaranan.

Ja näin vedin näkyy alalaatikoissa:

Meidän kodin kiintokalusteet toimitti paikallinen kalustefirma. Pyysin tarjoukset kuudesta eri paikasta, se kannattaa, huimia eroja! Hyvä sääntö tarjousten karsimiseen on vaikka se, että poistaa kalleimman ja halvimman tarjouksen ja pähkäilee loppujen joukosta sen oikean.
Kalusterungot meillä on ihan perustavaraa eli melamiinia.
Kalustepäädyt ja yläkaappien päälliset verhoiltiin kiiltovalkoisella mdf-levyllä, ettei mattapintainen melamiinirunko jäisi niin erottuvana näkyviin:

Samaa tekniikkaa noudatettiin kodinhoitohuoneessamme.
Tiskialtaan yläpuolelle en halunnut kippikaappia vaan kaapin, jossa on enemmän kuin yksi valutusritilä. Meillä tämä ratkaisu on ainakin tarpeellinen.
Tiskialtaana meillä on Franken yksi iso allas. Toimii meillä loistavasti, mahtuu pesemään niitä isoja uunipeltejäkin (niitähän pitääkin päivittäin pestä juu… ;D). Alunperin suunnittelin aivan kulmikasta allasta, jyrkillä kulmilla, mutta myyjä kehotti vielä harkitsemaan: altaan jyrkkiin kulmiin jää pyöristettyjä kulmia helpommin kaikki moska… Makuasia, mutta riitti kääntämään mun pään :).

Toisen seinustan yläkaapeissa säilyy lasit ja kulhot.
Astiastoja ja ruokalautasia säilytän alalaatikoissa. Astioita oon esitelly tarkemmin postauksessa Astiakaapissani
Eniten käytetyt astiat säilyy lähellä astianpesukonetta, jotta sen tyhjentäminen on helpompaa/nopeampaa.
 Lieden alta ja vierestä pikkulaatikoista löytyy kaikki keittiössä tarpeelliset välineet:

U:n mallisessa keittiössä on kaksi nurkkaa, jotka kannattaa hyödyntää!
Kulmamekanismeja on tarjolla monenlaisia.
Meidän keittiön toisesta nurkasta löytyy perinteinen pyöreä, pyörivä karuselli ja toisesta Magic Corner -mekanismi. Harkitsin myös Le Mans -mekanismia, mutta se oli niin paljon muita kalliimpi eikä mun mielestä todellakaan sen rahan arvoinen, joten päädyin näihin eikä oo tarvinnut katua.

Huom!
Tämä on seikka, missä keittiökaupoissa niitä euroja voi säästää ja paljon! Mekanismeista pyydetään joskus aivan järjettömiä summia, joten kannattaa harkita tarkkaan mitä oikeasti tarvitsee!
Me säästettiin melko paljon myös siinä ettei valittu apteekkarinkaappia siihen kuuluvalla mekanismilla, vaan teetimme kaapin, jossa jokainen laatikko/taso liukuu yksitellen ulos. Apteekkarinkaapissahan koko hyllyn sisus vedetään kerralla ulos… Mielestäni tätä on myös helpompi käyttää.

Kissojen murkinoille on omat hyllynsä ja heti ku heidän murkinahylly vedetään ulos, neidit tassuttaa kovaa vauhtia keittiöön. Näin kävi myös tässä kuvaustilanteessa :).
Mut tällainen kodin sydän meiltä löytyy :).

Nyt äkkiä kissoille ruokaa, oottivat kieli pitkällä koko kuvaamisen ajan! Kauhee jos pääsis grammankin laihtuun!!!
Kissojen ruokapaikkaa esittelin muuten tarkemmin postauksessani Missä meidän kissat syö?
Saa kysyä jos heräs kysymyksiä :).
Have a sunny sunday!

Comments

 1. S
  3.3.2011 / 17:42

  >Lehdokki: heippa hei :). höh aivan turhaan sanoit ettet muka kehtaa, ihan upea keittiö teillä. tykkäsin hirmu paljon!!! :)

 2. Maiju
  23.2.2012 / 14:58

  >Kyselinkin jo aiemmin keittiönne mittoja, kiitos niistä on ollut apua oman keittiön hahmottamiseen. Nyt mieleeni palasi sinun blogi kun rupesin miettimän tulevan keittiömme kaappia uunin ja mikron alla. En nyt löytänyt että oletko jossakin jo maininnut mitä käyttöä varten teillä on tuo kyseinen kaappi?

 3. S
  23.2.2012 / 15:17

  >säilytän siinä uunin alapuolella olevassa kaapissa (kaappi vedetään ulos) uunipeltiä, paistinpannuja jne. kaapinoven takana on myös pieni ulosvedettävä ylälaatikko, josta löytyy pannulaput ja -kintaat :)

 4. Anonymous
  28.2.2012 / 01:37

  >Hei! kaipaisin kipeästi tietoa tuosta teidän mustasta laminaattitasosta, että mistä löysit tuon 20 mm paksun? rakennetaan nimittäin kokkolan lähistölle uutta taloa ja tuota tasoa olen yrittäny metsästää monesta paikasta.. joka paikassa tuntuu olevan vaan saatavissa 30 ja 40 millisenä..kiitti jos pystyt auttaa:)

 5. S
  28.2.2012 / 07:41

  >eli meidän keittiötoimittaja kysyi pyynnöstäni tasojen valmistajalta, onnistuuko tasosta tehdä ohuempi kuin 30 mm ja onnistui :). yhteyttä vain keittiötoimittajaan niin selviää! jos haluat lisätietoa, voit laittaa mulle sähköpostia :)

 6. Anonymous
  23.4.2012 / 10:35

  >Hei! Ajattelin kysyä ehkä vähä typerää juttua, mutta kun teillä siis on astianpesukone integroitu ja ihan lattiatasossa, ettei korotettuna, niin oliko tää ratkaisu sinulle aivan selvä, vai mietitkö korotettuakin vaihtoehtoa, että olisko kätevämpi? Ollaan miehen kanssa just suunnitelemassa meidän keittiötä, ja minun tekisi mieli laittaa esteettiset seikat etusijalle ja jättää se tiskari tolleen alas, koska mun silmää ei niin kovasti miellytä, jos keitiön u osaan tulee korotettu kohta.. siitä tulee jotenki rikkinäisen näköinen, mutta mies ei oikein ymmärrä, että esteettiset seikat menis käytännöllisyyden edelle, se meinas et häntä ei huvittais selkä koukussa ja kipeenä täyttää ja tyhjentää tiskaria vain siksi, että se olisi nätempi niin :D oonkohan vähän hassu :D Mutta siis miten teillä meni tuo päätös? Ja sitten vielä kysyisin, että JOS olisit päätynyt korotettuun vaihtoehtoon, niin miten olisit sen toteuttanut? meille nimittäin tulossa suunnilleen saman mallinen keittiö, kuin teille (vähän eri mitasuhteet) mutta en oikein keksi muuta kuin, että tiskari olisi sijoitettava tuonne laitaan, teidän keittiötä jos katsoo niin heti tuohon rikkaimurin viereen, leivänpaahtimen alle :) Mutta kun minä haluaisin lieden saareke osaan niin tuntuu, että keittiön järjestyksestä tulee ihan hassu, vai mitä oot mieltä? Kamalasti kysymyksiä, mutta itse näitten asioitten kanssa välillä ihan umpikujassa, kun niitä pyörittää ja pyörittää… Teillä kaikki näyttää niin kivalta ja toimivalta, niin ajattelin että jos jaksat/viitsit vastata, niin voisin jotain hyvää vinkkiä saada :)

 7. S
  23.4.2012 / 11:06

  >ei ollenkaan typerä juttu! mietin korotettua vaihtoehtoa vain hetken, päädyin tähän nykyiseen ratkaisuun ihan samoista syistä kuin sinäkin :D. miehellä ei ollut kovinkaan painavaa sanaa asiaan, joten sain päättää että tiskari tulee tason alle. mun silmiin näyttäis myös huonolta, jos ois yhtäkkiä korotettu kohta tuossa eli estetiikka meni edelle :D. en koe yhtään ongelmaksi kumartumisen, ehkä 30 vuoden päästä vois jossain tuntua, mutta silloin varmasti asumismuotokin on eri ;) miehet on kato just tollasia et ajattelee vain käytäntöä, ei heillä useinkaan ole silmää suunnittelulle, sitä oon saanu todistaa useampaan otteeseen :Dmunki mielestä korotettu tiskari täytyis olla toisessa laidassa, keskellä pistäis liikaa silmään. ja altaanhan tulee olla tiskarin vieressä, tai niin on järkevintä vesiputkien yms. kannalta. et kyllä mä sinuna hautaisin tuon korotetun vaihtoehdon, käytännöllisempää on kuitenkin et allas ja liesi on suht lähellä toisiaan ja näin ollen sitten myös tiskari.. sieltä kun astioita paikoilleen laittaa niin joutuu kävellä kaukaa jos tiskari on toisessa laidassa ;D (vetoa tuohon!) :)

 8. annyu__
  15.9.2012 / 10:41

  mulla olis kysymys teidän keittiön valaistuksesta ( muistelin että olisit kirjoitellu tästä joskus ihan kunnon postauksen mutten mistään löytänyt nyt sitä :/). Kun teillähän on halogeenispotit keittiön katossa (ja muuallakin:D) niin ootteko miten tuon välitilan valaistuksen toteuttaneet? Kun eikös halogeeneillä pidä olla joku n. 11cm ilmaväli? Kiitos jo etukäteen vastauksesta! :)

 9. Cherry
  15.11.2012 / 21:07

  Moi! Aivan ihana keittiö sulla, niin sisustuksellisuudeltaan kuin käytännöllisyydeltäänkin!

  Muuten, pienenä vinkkinä (jota kovin moni ei ihme kumma tiedä), jonka äitini aikoinaan sai keittiöammattilaiselta, niin nuo ritilätasot astiakaapeissa kuuluisi olla toisin päin kuin sinulla on tuossa kuvassa, jossa näkyy turkoosit juomalasit. Kun käännät ne toisin päin, ylöspäin olevat reunat estävät astioiden putoamisen kaapista! :)

  Kuulin itsekin äidiltäni vinkin vasta eilen, ja asiaa mietittyäni, kaikissa vuokra-asunnoissani ja jopa nyt omassa talossani ritilät ovat olleet väärin päin. :D

  • 15.11.2012 / 21:15

   voi kiitos Cherry! ihanan piristävä kommentti vähän ankeaan ja väsyneeseen iltaani :)
   tiesin kyllä tuon ritilähomman – viimeksi tähän kotiin muuttaessamme äitinikin siitä minulle mainitsi, mutta meillä tuohon, että ovat väärinpäin, on hyvä syy: oon niin lyhyt että joutuisin turhaan kurottautua ylemmäs et saisin lasin sen reunan yli :D. koskaan ei oo lasit tippuneet, vaikka jotkut noista arkilaseista joutais ehkä jo tippuakin ;P

   • Cherry
    16.11.2012 / 22:56

    Mukava piristää päivääsi! :)
    Mullakin on vielä ritilät väärin päin, sillä muuten kaikki kupit eivät mahtuisi hyllylle, kun osa niistä on sentin verran hyllyn ulkopuolella. :D

    • 16.11.2012 / 23:08

     heh, niin on muuten meilläkin yhdet leveämmät lasit! :)

 10. annyu__
  27.12.2012 / 09:54

  ootteko muuten laittaneet keittiön yläkaapien spotit himmentimillä? entä ootteko kokenut sen tarpeelliseksi? :)

  • 27.12.2012 / 11:03

   joo, meillä on keittiössäkin tosiaan himmennin ja se himmentää joko kalustespotteja tai kattospotteja; aina niitä jotka sillä hetkellä on päällä. no mä oon sellanen himmenninfani eli kyllä, oon tykänny :D. yleensä nuo kalustespotit on käytössä kun tekee ruokaa tai leipoo yms. ja sitten ikkunanurkkauksen pöytävalaisin ihan yleistunnelmaa luomassa. et jos on mahdollisuus pöytävalaisimelle niin sitten en koe noita himmentimiä mitenkään todella välttämättömiksi. pöytävalaisimella saa kuitenkin sellaista pehmeää tunnelmaa keittiöön :)

 11. 20.3.2013 / 18:16

  Hei, hieno keittiö! Mistä olette löytäneen noin mustan tason? Se on tosi hieno!

  • 20.3.2013 / 19:52

   kiitos Alexandra! :) taso on ihan peruslaminaattia, sävy mattamusta. luulen että lähes kaikki kalustetoimittajat myyvät.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.