Keittiösuunnittelun a ja o & S

 

Moi perjantaisesta pakkasaamusta!
Tuleeko teillä keittiöaihe jo korvista ulos..? No kestäkää vielä tämä postaus joohan! Sit vähä taukoa keittiöjuttuihin :).

Siis multa on pyydetty vinkkejä keittiösuunnitteluun!
Mikään ammattilainen en ole, joten kiitos kunniasta = postaustoiveesta :D. Kokemusta mulla keittiösuunnittelusta on jonkun verran ja sen pohjalta nämä vinkit tänne nyt kirjasin.

Olipa keittiö sitten U-mallinen, L-mallinen tai I-mallinen, saa siitä varmasti toimivan. Tärkeintä on mielestäni kiintokalusteiden ja kodinkoneiden sijoittaminen!
Uutta rakentaessa keittiön mallin voi luonnollisesti päättää, silloin kannattaa valita joko U- tai L-mallinen keittiö.

* kultainen sääntö keittiössä kuin keittiössä on se, että jääkaappi & liesi & vesipiste sijaitsevat toisiinsa nähden järkevästi eli mahdollisimman lähellä toisiaan. Näin puuhat on helpompia, näitä kolmea kun usein yhdessä tarvitaan!
* (astianpesukoneen,) uunin & mikron sijoittaminen järkevälle korkeudelle (asujien pituuden mukaan, mielellään sen lyhimmän aikuisen pituuden mukaan ;))
* käytetyimpien astioiden säilytys lähellä astianpesukonetta (helpottaa ja nopeuttaa tyhjentämistä)

* tarpeeksi tasotilaa
* tasoa/laskutilaa jääkaapin ja lieden viereen, kuten myös uunin ja mikron viereen
* ruokailuvälinelaatikon sijoittaminen lieden välittömään läheisyyteen (+ ottimien ym. ruuanvalmistuksessa tarvittavien välineiden) 

* maustehyllyn/-laatikon sijoittaminen lieden lähelle
* myös kattiloiden ja paistinpannujen säilytys lieden lähettyvillä
* ei mielellään kylmä- ja kuumalaitteita vierekkäin: syntyy turhaa energiankulutusta, laitteet rasittuvat ja niiden käyttöikä lyhenee

* keittiön tarpeet hahmottaa paremmin, kun miettii tarkasti suunnitteluvaiheessa, missä tulevat sijaitsemaan kahvinkeitin/vedenkeitin/leivänpaahdin ym. keittiön pienkodinkoneet
* tämän mukaan kannattaa sijoittaa pistorasiat, EI toisinpäin!

* tarpeeksi pistorasioita! Joskus voi olla kiva keitellä sitä kahvia keittiön toisessakin kulmassa tai ehkä tulee tarve saada virtaa valotulppaaneille!

* myöskin lattianrajaan pistorasioita (esim. rikkaimurin latausta varten)


*
pistorasiat mieluiten heti tason yläpuolelle, näin ei näy ikäviä roikkuvia johtoja, vaan ne jää pienkoneiden, kuten kahvinkeittimen taakse! Samoin itse pistorasia :).

* kulmamekanismien miettiminen: mitkä oikeasti tulevat tarpeeseen? (mahdollisuus huimiin säästöihin)
* tiskaatko paljon käsin? Valitse sen mukaan tarpeitasi vastaava allaskaappi & allas.
Mieti mitä kaikkea altaaseen tulee mahtua..?

* mahdollisimman ajattomat värit kalusteisiin: vaihtelua keittiöön saa paljon edullisemmin välitilaa, tasoa tai vetimiä vaihtamalla kuin kalusteovia uusimalla
* tasomateriaali: mikä on teidän keittiöön just se paras? Itse pidän ehdottomasti parhaana laminaattitasoa, moneltakin kantilta katsottuna.
* omien tarpeiden mukainen jätteiden lajittelupiste
* tarpeeksi säilytystilaa: hyvä keino on miettiä omia astioita ja laskeskella, mihin ne kaikki mahtuu. Siten tiedät onko säilytystilaa tulossa riittävästi.
* astiasäilytyksen lisäksi on hyvä olla oikean kokoinen kuiva-ainekaappi, mielellään ulosvedettävillä hyllyillä

* hyvä valaistus: yleisvalaistus & työtasovalaistus, ehkä myös tunnelmavalaistus!

Tässä nyt jotain mitä tuli mieleeni (kivasti meni kolmisen tuntia tätä kirjoitellessa…). Kerrohan jos jotain unohdin niin lisään joukkoon!
:)

Meidän keittiön esittelin kokonaisuudessaan postauksessani Keittiömme!
Alumiinisista kodinkoneistamme kerroin postauksessani Keittiömme kodinkoneet.

Olen muuten saanut tehtäväksi suunnitella 80-luvun omakotitaloon täydellisen keittiöremontin. Ollaan tarjousvaiheessa ja lähden tässä aamupäivällä remontin toteuttajien kanssa katselemaan kaluste- ja tasovaihtoehtoja! Remontti toteutuu kokonaisuudessaan tässä kevättalven aikana, toivottavasti saan luvan esitellä sen sitten täälläkin ennen ja jälkeen -kuvien muodossa (ehkä myös välivaiheita). Tyyli tulee olemaan 80-luvun talon hengen mukainen; ei moderni, mutta ei liian maalaisromanttinenkaan. Sen paljastan, et muutoksesta on tulossa huima!
Olen innoissani!
:)

Comments

 1. Henna :)
  11.2.2011 / 11:05

  >Hyviä vinkkejä!Oletko tai oletko ollut joskus toiminut keittiömyyjänä, kun tiedät noin paljon?

 2. Hanna
  11.2.2011 / 11:36

  >Ensinnäkin kiitos kun jaksat postailla näin ahkerasti! Tiedän että näiden postausten kirjoittaminen vie aikaa!Mahtavaa, että pääset suunnittelemaan tuon keittiöremontin. Olisi tosi kiva nähdä ennen ja jälkeen kuvat sitten! :)Todella hyviä vinkkejä, keittiötä suunnitteleville ja huomaankin, että olemme tehneet hyviä ratkaisuja omassa keittiössämme. :)Teillä on samanlainen mikro kuin meillä. Oletko keksinyt, miten mikroon saisi tuon kellon näkymään koko ajan? Tai siis näkyyhän se himmeänä (on jossain energiansäästötilassa…), mutta haluaisimme, että se näkyisi koko ajan kirkkaan.Mukavaa päivää! <3

 3. Anonymous
  11.2.2011 / 12:45

  >Hyviä vinkkejä laitoit ja teidän keittiönne täyttää mielestäni kaikki ihannekeittiön elementit:)Tehtiin viime syksynä keittiöremppa ja haluttiin paljon kokonaan ulosvedettäviä vetolaatikoita! Niitä ei koskaan ole liikaa ja ovat paljon käytännöllisemmät kuin kaapit. Kippikaapeissa kannattaa huomioida se, että jos niitä laittaa kaksi päällekkäin ja molemmilla oma ovi, ylempi on aika hankala avata, jos alempi on auki. Siksi päädyimme keittiössämme kippikaappeihin, jotka näyttävät kahden oven kippikaapeilta, mutta avautuvat molemmat kuitenkin yhdellä aukaisulla haitarimaisesti. Tosi hyvin selitetty joo… :)Laminaattitaso on hyvä valinta, kestävä ja helppo pitää siistinä.Tämä ei taaskaan liity aiheeseen, mutta miten olet kiinnittänyt keittiössäsi olevat laskosverhot? Minulla ei ole kokemusta ko. verhoista, mutta tuollaiset olisi kivat:) -Inksu-

 4. Hanna.A
  11.2.2011 / 14:50

  >EI TUU korvista :-) tää on siis niin ihanaa, ei haittaa vaikka tulisi vieläkin lisää. Itse kävin juuri viime viikolla keittiösuunnittelussa ja ensi viikolla menen toiseen. Kiitos hyvistä vinkeistä JÄLLEEN kerran :-)

 5. S
  11.2.2011 / 15:26

  >Henna: kiva että oot tuota mieltä :). en oo tehny päivääkään keittiömyyjän töitä, ihan käytännön myötä oppinut huomaamaan asioita ja oman talon rakentaminen opettaa todella paljon! :)Hanna: voi että <3. kiitos kun arvostat!!! saapa nähdä saanko luvan näyttää kuvia :)). en osaa sanoa tuosta mikron kellosta, ei oo koskaan tullu ees mieleen! meillä ku on uuni tuossa alapuolella ja uunissa on kello, ni ei oo tullu tarvetta funtsia asiaa :). eiköhän käyttöohjeissa sanota siitä mitään…kiitos, mukavaa päivää sinnekin <3Inksu: voi kiitti :)). joo ymmärsin tuon kippikaappi-jutun mitä selitit, tosi kätevä noin ku teillä!! laskosverhojen mukana (tai valelaskarit on noi keittiön) tuli ns. verhotanko, jossa menee tarranauha samoin kuin verhon yläreunassa. joten tarrasysteemillä on verho kiinni tangossa :). sen voi toki laittaa ihan normiverhotankoonkin ku vaan ompelee laskareihin kujan ylös, mut meidän keittiössä ei onnistunu ne verhotangot mitä olin ajatellut, koska niiden päät ois osunu yhteen. ovat niin nurkassa :)Hanna.A: hienoa kuulla :)). ei mitään kiittämistä, ihanaa et tää mun postaus ei ollu turha!

 6. Anonymous
  11.2.2011 / 15:50

  >Kaunis, niin kaunis keittio todellakin, eika postaukset keittiosta kyllastyta ollenkaan, painvastoin!Sun ei tartte tiskata nakojaan, kun sinun pikku apulaisesi siella jo odottelee, etta paasis hommiin… :-)Rags

 7. Ullis
  11.2.2011 / 15:51

  >Aivan superhyvä vinkki tuo pistorasioiden sijoittaminen alas! Toivottavasti ehdin saada vielä muutettu pistorasiat noin tulevaan keittiöömme. Meille tulee vailaisimet yläkaappien taakse (kaapit asennetaan vähän irti seinistä), ylhäälle ja alhaalle, eli loisteputket eivät näy, koska ovat tosi rumia. En sitten tullut ajatelleeksi noita pistorasioita…Mustan laminaatin minäkin nyt valitsin keittiöömme, mutta sellaisen "leather"-pintaisen. Aivan uusi tuttavuus. Jännä nähdä miten tollanen epätasainen pinta toimii; ei näy naarmut, mutta jääkö niihin epätasaisuuksiin sitten lika.

 8. Elämän Helmiä
  11.2.2011 / 16:03

  >Todella hienoa, että jaksat postata näinkin perusteellisesti. Ihana näitä on lukea, joten jatkoja vaan , Kiitos =), kyllä jaksetaan lukea tai ainakin minä.Mukavaa viikonloppua!-päivi-

 9. S
  11.2.2011 / 17:33

  >Rags: voi kiitos <3. joo nuorempi kissa on innokas tiskaaja… :DUllis: toivottavasti ehdit vielä muuttaa teidän pistorasioiden paikat :). ai jaa taitaa olla mullekin uus tuttavuus toi sun laminaatti, en ainakaan heti saa päähän mikä se on… yhden rosopintaisen mattamustan laminaatin tiedän (samaa saa valkoisena), siihen ei ainakaan kovin helposti lika jää, jotain muruja vaan mut nehän saa helposti pyyhittyä :)Elämän Helmiä Päivi: voi kiitos sinulle Päivi, kirjoitit niin kivasti :). ihana kuulla et tykkäät, joten jatkoa seuraa :)). mukavaa viikonloppua sinnekin!

 10. anniina
  11.2.2011 / 20:59

  >Mistä olette hankkineet laminaattitasonne? Kiitos hyvästä pistorasiavinkistä! Oma ajatus oli ensin, että pistorasiat vaan piiloon esim. kaapin alaosan alle, mutta sittenhän tosiaan johdot näkyy ikävästi. Täytyykin jutella tästä pikaisesti rakentajan kanssa. :)

 11. jaana
  11.2.2011 / 21:21

  >Hyviä pointteja kerrakseen. Kiitos paljon! Sitä tuntee itsensä ihan idiootiksi, kun en ole tullut ajatelleeksi tuota pistorasioiden alas sijoittamista. Inhoan nimittäin koko sydämmestäni niitä yläkaapin pohjaan sijoitettuja rasioita. Mä en kertakaikkiaan saa niihin töpseliä törkättyä.

 12. S
  11.2.2011 / 22:33

  >anniina: ihan samasta paikasta ku kaikki kiintokalusteet eli keittiöfirman kautta tuli. kuinka niin? meinaatko siks ku se on 20-millinen? eipä kestä, toiv. saat vielä asian muutettua :))jaana: eipä kuule mitään, loistavaa jos oli hyötyä! :) joo mä muistan ku meillä oli vuokra-asunnossa ne pistorasiat ylhäällä ja ne oli kyllä hankalampia käyttää…

 13. Anonymous
  12.2.2011 / 11:06

  >Pikku tiskari:) Näitä juttujasi on kiva lukea…lisää vaan! Hyviä ideoita. T.Aikku

 14. S
  12.2.2011 / 17:28

  >Aikku: todella mukava kuulla et tykkäät :)). mukavaa lauantaita!!

 15. Niina
  13.2.2011 / 14:53

  >Superhyviä ideoita! Kiitos paljon vaivannäöstä <3

 16. S
  13.2.2011 / 16:14

  >Niina: voi ku kiva et oot tuota mieltä ja et oli hyötyä :))

 17. Anonymous
  15.2.2011 / 19:33

  >Aivan koukkuun olen jäänyt blogiisi ja niin ihquihin kisuihin. Itsellänikin kaksi kissaa ja ne ovat kaikki kaikessa, olohuoneen väritkin on mietitty kissojen väreihin sopiviksi, vaaleaa ja ruskeeta ; )) Jatka samaan malliin!t. Nuppu

 18. S
  15.2.2011 / 20:09

  >Nuppu: voi miten mukava kuulla :)! kiitos ku jätit kommenttia <3. miaut teidän kisuille meidän neideiltä :))

 19. Tickler
  17.2.2011 / 12:10

  >Hyviä ideoita, kiitos! Lisäisin listaasi vielä kissattomiin koteihin kosketusvapaan hanan. Olen huomannut sen todella käteväksi. Itse ruokaa laittaessani ja leipoessani haluan välillä pestä käsiä ja kosketusvapaan hanan ansioista se on vallan kätevää. Ymmärrän, että teillä se ei ihan toimisi :).Ja toinen mikä on mieletön juttu, on automaattisesti sammuva pesukoneliitäntä hanassa. Sen voi säätää automaattisesti (meillä 2h) sammumaan, kun sen laittaa päälle. Näin ei tarvitse aina muistaa miettiä, muistinko sammuttaa hanan.Meillä on Oraksen Ventura satiinisena.

 20. S
  17.2.2011 / 12:55

  >Tickler: joo heh, meillä kyllä sais nuorempi kisu kylmän suihkun niskaansa joka päivä, jos ois kosketusvapaa hana :DD. toi sammuva pesukoneliitäntä ois kyllä kätevä, meillä varsinkaan mies ei meinaa muistaa sammuttaa sitä hanaa :/.

 21. Maiju
  1.12.2011 / 14:16

  >Upea koti teillä! Mukava ihastella kaunista uutta kotia. Olemme itse juuri talon suunnitteluvaiheessa ja kovasti tuo teidän keittiönne miellytti. Paljonko keittiössänne on neliöitä? Millaisen tilan tuon mallinen keittiö vaatii? Lähinnä tuo u-mallin osion mitat mietityttävät.Jatkan ehdottomasti blogisi seuraamista. :)

 22. S
  1.12.2011 / 15:15

  >Maiju: voi kiitos paljon! neliöitä jos pitäis äkkiä veikata ni sanoisin et 11-13 neliötä on meidän keittiössä. tarkemmat mitat voin ottaa huomenna tai viimeistään lauantaina, ehditkö odottaa siihen saakka?

 23. S
  6.12.2011 / 18:01

  >Maiju: käytköhän täällä vielä lukemassa vastaustani, jonka ehdin antaa vasta nyt… no mutta keittiön u-muodon mitat ovat seuraavat:2,5m, 4m, 1,9m. tasot on laskettu mittoihin mukaan.

 24. Maiju
  8.12.2011 / 11:23

  >Kiitos kovasti mitoista! :) Päästään vähän mallailemaan onnistuisiko meillekkin tuollainen keittiö. Onko tuo 1,9m mitaa tuosta lieden osasta? Onko siihen laskettu nurkkaosuus? Liesituulettimenne on muuten tosi hieno, eikä yhtään keskeneräisen näköinen :)Voit laittaa minulle mailiakin, mutta käyn kyllä täälläkin kurkkailemassa. :)

 25. S
  8.12.2011 / 17:23

  >Maiju: juu 1,9 metriä on tuo niemeke seinästä toiseen reunaan.liesituuletin on kyllä mustakin ihan nappivalinta, kertaakaan en oo katunu! tykkään tollasesta joka ei vie niin hirmusti huomiota.

 26. Maiju
  12.12.2011 / 10:18

  >Kiitos paljon mitoista. Nämä varmasti ovat apuna keittiötä miettiessä! Mukavaa joulunaikaa!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.