Pyykkipäivä

Täällä eräs, joka laiskotteli viikonlopun pyykinpesusta, joten mun maanantai alkoi näin:

 

Tässä yksi hyvä syy lisää hankkia runsain määrin mustavalkoisia tekstiilejä: voi aina pestä täysiä koneellisia, sillä mustavalkoiset kannattaa tietysti pestä keskenään. Ja nimenomaan käyttää värillisille tarkoitettua pesuainetta!
Jos erehtyy käyttämään white-pesuainetta, mustista osista irtoaa mustaa väriä ja valkoiset osat alkaa näyttää harmahtavilta. Been there, done that…

 

Joskus aika ajoin valkopyykki alkaa menettää valkoisuuttaan, vaikka käytän vain valkopyykille tarkoitettua pesuainetta ja pesen pelkästään valkoisia vaatteita keskenään. Onko teillä näin? Tämän estämiseen on kaksi hyvää konstia (kertokaa ihmeessä jos tiedätte muitakin!):
ostaa apteekista sitruunahappojauhetta (kerta-annos maksaa alle kaksi euroa), jolla pyöräyttää tyhjä koneellinen silloin tällöin. Se on tärkeää koneelle, sillä se poistaa koneesta saostumat! (Erittäin hyvä ajankohta tälle on vaikka silloin, kun on värjännyt joitain tekstiilejä. Esim. mulla on harkinnassa värjätä toinen valkoinen helmalakana mustaksi, jonka jälkeen voin tehdä koneelle sitruunahappopesun. Tällöin ei ole vaaraa, että seuraavat pyykkikoneelliset värjäytyisivät :))
Sama kannattaa tehdä säännöllisesti myös astianpesukoneelle. Tässä vielä tarkemmat ohjeet aiheesta:

SITRUUNAHAPPOPESU TEHOPUHDISTAA PESUKONEET
Tehopuhdista pyykinpesukone saostumista apteekista saatavalla sitruunahappojauheella: annostele 100 g jauhetta pesuainekoteloon ja pese kone tyhjänä +95°C:ssa. Pese toistamiseen tyhjiltään tavallisella pyykinpesuaineella.
Huom! Sitruunahappo puhdistaa myös astianpesukoneen – annostus on 50 g ja pesuohjelma +65°C.

Toisen vinkin kuulin äidiltäni:
kun peset valkopyykkiä, korvaa puolet pesuainepulverista ruokasoodalla ja niin valkopyykki taas hohtaa! 


Eräs lukijani kaipaili muuten tovi sitten vinkkejä, miten kuivattaa pyyhkeet vaivattomasti suihkun/saunan jälkeen, jos ne ei kylppärissä itsekseen seuraavaan päivään mennessä kuivu… (Pyyhepatteria ei ole.) Minusta ei ole apua, sillä meillä ne kuivuu kylppärin pyyhekoukuissa koneellisen ilmanvaihdon avulla.
Osaisitteko antaa hänelle hyviä vinkkejä?
Tässä pyykkäyksen mukavin osuus; puhtaan, hyväntuoksuisen pyykin viikkaaminen siististi kaappeihin. Rentouttavaa (ainakin joskus) :D

Arkisista aatoksista,

Comments

 1. Anonymous
  14.11.2011 / 11:38

  >Voih, mulla ois sama urakka edessä! Ja myös koko kodin tehosiivous -kahden viikon sairastelun aikana ei paljon riittänyt voimia imuroimiseen sun muuhun ja sen kyllä näkee :(Olen huomannut, että mm. yhdet H&M:n vanhemmat valkoiset lakanat on alkanut kellastua, liekö sitten ajan tuomaa vai koneen aiheuttamaa. Ollaan myös aina välillä käytetty tota sitruunahappoa, mutta voisi sitä tietysti käyttää säännöllisemminkin.Mä käytän vallan nestemäistä pesuainetta ja värilliselle pyykille tarkoitettua kaikkiin koneellisiin. Tiedätkö, voiko tuota ruokasoodaa silloin käyttää myös?Me laitetaan suihkun/saunan jälkeen pyyhkeet kuivumaan joko suihkuverhotangolle tai sitten ihan pyykinkuivaustelineelle. Etenkin, jos sauna on ollut päällä, kuivuu ihan tehokkaasti.Kivaa viikon alkua!-I-

 2. Anonymous
  14.11.2011 / 11:44

  >Kiva postaus taas kerran. Mä haluisin tietää KAIKEN kuivausrummun käytöstä, sellainen on hankinnassa. Kuivaamme pyykit nyt ripustamalla niitä telineeseen, tuntuu jotenkin "hieman" hankalalta ja vanhanaikaiselta :)t. Äippä

 3. S
  14.11.2011 / 11:52

  >I: älä stressaa! pikkuhiljaa ku voimat palautuu :). enpäs tiiä voiko käyttää nestemäisiin, mut voithan sä koittaa! ei siitä varmasti mitään haittaakaan ole. luulis et sama vaikutus sillä on silloinkin. kiitos samoin sullekin :)Äippä: kiva et oli mieleen tämmöinen arkinen aihekin :). kuivausrumpu on toki kätevä, mäki sain sellaisen eka kertaa ku tämä koti valmistui. toki kaikkia ei voi rummussa kuivattaa ja oon huomannu et jotku vaatteet kutistuu siellä tosi paljon (tietyt materiaalit), joten joskus kuivatan telineellä. ja se harmistuttaa miten rumpu poistaa yleensä pyykistä sen pesuaineen tuoksun, tuoksu sais mun puolesta jäädä :Dmut lemmikkiperheessä on kätevä kyllä ku karvat lähtee vaatteista, samoin nukka lähtee rummussa!

 4. Janina
  14.11.2011 / 12:24

  >Jaa sitä se johtuikin, että meidän mustavalkoiset pussilakanat menettivät värinsä, kun tämä täti pesi ne valkopyykissä. =D Erehdyksen kautta nyt sitten tämäkin. Eihän se valkaisu mielestäni varmaan vaikutakkaan siihen mustaan raitaan. ;-) Kuivausrumpu on näpsäkkä laite. Välillä varmasti hukkuisimme pyykkiin ilman sitä. =D

 5. Ansku
  14.11.2011 / 13:34

  >Pyykkikone hurisee täälläkin. On ihan hyvä kun annat tuollaisia käytännön neuvoja, eipä ainakaan meikäläinen ole tullut ajatelleeksi että erikseen voisi olla valkopesuainetta. Kaikki menee aina kirjavien pesuaineella. Sitruunahappoa on kyllä tullut kokeiltua ja se on hyväksi havaittu! Työn iloa!

 6. Anonymous
  14.11.2011 / 14:17

  >Hei sie!Bannerin kissakuvasta tuli mieleen tuo kissan korvien 'repaleisuus', mikähän jäänne se on, onko sulla tietoa? :)-Mg (ei jaksa kirjautua :)

 7. Kotiäiti
  14.11.2011 / 14:40

  >Pyykkäyksestä voisin puhua vaikka kuinka pitkään, on mun ehdotonta lempparipuuhaa! :D Tuota ruokasoodaa en ole ajatellutkaan! Mä käytän myös vain nestemäisiä pesuaineita ja mietin, että onnistuukohan se soodan käyttö nestemäisen pesuaineen kanssa. Ehkäpä otan riskin ja kokeilen! Jos ei ollut hyvä idea, niin tulen varmasti siitä tänne kertomaan. ;) Vaikka ei kai siitä pitäis haittaakaan olla…Kuivausrumpua minäkin joskus kaipailen meidän nelihenkiseen perheeseen. Se auttaisi jo paljon, kun voisi siellä vaikka pelkät pyyhkeet ja lakanat kuivattaa. Muita en taitaisi uskaltaa rumpuun laittaakaan. :)

 8. Outi-Hyypiön elämää
  14.11.2011 / 15:06

  >Hyviä vinkkejä. Muuten ennenvanhaan käytin pyykinpesupulvereita ja alvariinsa alkoi kone haista ja joutu tekee usein ton happokäsittelyn. Kun vaihdoin nestemmäisiin aineisiin johan loppui tämä ongelma!!

 9. Anonymous
  14.11.2011 / 16:15

  >Heips!Pikaisesti ajattelin mainita että Iittalan verkkokaupassa oli tänään valkoiset Teema-mukit vain 5 euroa/ kappale. Josko joku sais edusta hyödyn :).-Sara

 10. Anonymous
  14.11.2011 / 19:45

  >Ihanan kekseliäs postaus arkisista askareista! :) Olenkin miettinyt, miten onnistut pitämään valkoiset tekstiilit upean valkoisina. Minullakin ne aina harmahtuvat.. Pitääpä kokeilla tuota ruokasoodaa :)Heli

 11. Meän Satu
  14.11.2011 / 21:13

  >Täällä kans sama homma, pyykkikone laulaa ja laulaa vielä huomennaki ko pyykkiä niin paljon (laiska ollu juu tääki) :) Mukavaa pyykinpesua :)

 12. Mia -Willa Oliviasta
  14.11.2011 / 23:09

  >Tuota soodajuttua olen itsekkin kokeillut lasten porkkanapiltillä sotkemiin vaatteisiin ja se toimii :) Sitruunahappo on uusi juttu minulle.Tuossa edellisessa postauksessa oli muutama juttu, jotka olisin itsekkin voimut kirjoittaa (juhlienjärjestäjä, 163 cm jne) :) Mutta kaippa meistä jokaisessa löytyy yhteisiä piirteitä, kun kaikki pidämme bloggailustakin;)

 13. S
  15.11.2011 / 00:18

  >Janina: joo en minäkään sitä aina oo hokannu, mut kerran Marimekon mustavalkoisia pyyhkeitä ostaessani myyjä tuli maininneeksi, miten ne kuuluu pestä :). Ansku: kiva kuulla Ansku! joo suosittelen valkopesuainetta valkopyykille, pysyy pyykki valkoisempana sen valkaisuominaisuuden ansiosta :)Mg: hei sie! voi apua en minä tiiä :D en oo koskaan asiaa oikein miettinyt, katoitko wikipediasta tai googlesta? mun on pakko kurkistaa joskos sieltä löytyis vastaus :DKotiäiti: varmasti onnistuu! tee esim. niin et laita nestemäinen pesuaine pesupalloon pyykin joukkoon ja ruokasooda pesuainelokeroon? luulis toimivan ainakin noin… mut omalla vastuullas teet :Djuu on siinä rumpukuivauksessa kieltämättä puolensa!Outi: ai jaa! meidän kone ei oo ainakaan tuoksahdellu, pitääpä tarkkailla et hyvä ku sanoit :)Sara: oi voi, kiitos vinkistä Sara!Heli: voi kiitti Heli, kiva et oot tuota mieltä :) toiv. siitä soodasta on apua!Meän Satu: hih, kiitti samoin :)). mulla taitaa olla tän viikon pyykkäykset pulkassa!Mia: kiva et löysit yhteistä aiemmasta postauksesta :)) niin ja miksi sun blogi on salasanan takana vai kirjoitatko edes enää?

 14. Päm
  15.11.2011 / 01:01

  >Hiphei S, täällä ollaan taas….blogimaailmassa :)Kyllä postauksesi on tarkkaan luettu, kommentointi vaan ollut "jäissä"Voiku on niiiiin kade kunnollisesta kodarista….pitää vissiin pistää mies laajentamaan takapihalle päin :DKivaa viikon jatkoa ässälle kisuineen….!

 15. S
  15.11.2011 / 11:25

  >Päm: kiva kuulla susta <3 heh, kätevästihän se laajennus varmasti onnistuis ;Dkiitos paljon, kivaa viikkoa sinnekin ja Teddylle rapsutuksia!

 16. S
  16.11.2011 / 01:20

  >Mg: cool! näin sitä oppii :))

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.