Meidän kodin syntytarinaa

Aina silloin tällöin kommenttiboxiin tupsahtelee kysymyksiä talomme suunnittelua koskien. Ajattelinkin nyt raottaa aihetta ihan oman postauksensa verran. Kiva kirjoittaa tänne muistiin, miten kaikki alkoi, ennen kuin ne unohtuu :)

Oman kodin rakentaminen lähti meidän tapauksessamme liikkeelle miehen haaveesta; hänellä oli haaveena rakentaa oma talo. Olin hiukan kauhuissani, minulla tämänsuuntaisia ajatuksia ei (vielä) ollut, mutta vuosien mittaan kypsyin ajatukselle. Niinpä huomasimme parin vuoden päästä haaveilevamme yhdessä yhteisestä, upouudesta omakotitalosta. Päätimme lähteä ensimmäistä kertaa asuntomessuille, jotka tuolloin kesällä 2007 järjestettiin Hämeenlinnassa. Tätä asuntomessuilla kiertelyä suosittelen kyllä aivan ehdottomasti kaikille rakentajille/remontoijille. En usko, että mistään saa yhtä paljon ideoita kasaan kuin sieltä. Messuilla saa heti selvän käsityksen monista asioista; näkee toteutettuna, mikä on omaan makuun ja mikä ei, mitä tekisin samoin, mitä toisin… Ideoita löytyy niin talon pohjaratkaisuihin kuin pintamateriaaleihinkin, sisustuksellisista näkökohdista puhumattakaan! Vuodesta 2007 ollaankin vierailtu joka kesä asuntomessuilla; milloin pintamateriaalivinkkejä hakien, milloin sisustuksia tai pihaideoita silmäillen! Kovasti jo odotan tulevan kesän asuntomessuja Tampereella!

 

Valokuvia kannattaa ottaa mahdollisimman paljon, sillä vasta jälkeenpäin niitä katsellessa alkaa ajatukset perusteellisemmin hahmottua ja ideat syntyä.

Hämeenlinnan asuntomessut oli tosiaan meille ne ratkaisevimmat messut. Siellä ihastuimme sydänjuuriamme myöten erääseen kohteeseen, johon palasimme muistaakseni kolme kertaa uudestaan sen messupäivän aikana ;). En millään malttanut poistua talosta; se oli kaunis, kodikas, erilainen pohjaratkaisultaan ja ideat omaan, tulevaan kotiin liittyen aivan tulvimalla tulvi mieleen! Muistan miten moni messuvieras katsoi meitä hiukan pitkään, kun suunnittelimme että tähän vois laittaa sellaisen ja tällaisen ja tämän vois toteuttaa vaikka näin ja tämän noin… :D Olimme niiiin innoissamme!
Kohde oli Lammi-Kivitalojen Lyhty.

Seuraavat kuvat Asuntomessuopas.


Vaikka talo ei ulkoisesti vastannut unelmakotiamme, näimme siinä kuitenkin tosi monia viehättäviä yksityiskohtia! 
Ihana, suojaisa piha patioineen & uima-altaineen etelään, pääsisäänkäynti tielle päin. Reilunkokoisia ikkunoita…


Eniten talossa ihastutti hieman erilainen pohjaratkaisu sekä avaruus, jonka sai suurimmaksi osaksi aikaan korotettu sisäkatto olohuoneen kohdalla. Huomaatteko tässä olohuoneessa samoja piirteitä kuin meidän? ;)


Tämä talo on kaksikerroksinen, meidän kodin halusimme yhteen tasoon. Mallia tästä pohjaratkaisusta otimme kuitenkin keittiön, ruokailutilan ja olohuoneen sijoitteluun. Se oli se, mikä meitä niin suunnattomasti tässä kohteessa ihastutti!


Vaikka kesällä 2007 ideoita Hämeenlinnan messuilta keräsimmekin, alkoi meidän kodin rakennusprojekti vasta toukokuussa 2009. Mietimme tuossa välissä nimittäin rivitalon ostoa ja kun sen vaihtoehdon hylkäsimme, pyörittelimme mielissämme melko monta erilaista talomallia erilaisine pohjaratkaisuineen ;).

Muistan, miten lähes väkisin yritimme pitää jonkin talotehtaan valmiista pohjaratkaisusta. Olisi ollut helppoa kun pohja olisi ollut valmiina. Silti niissä aina jokin tökki… Ja aina se meidän oma suunnitelma palasi mieleen kummittelemaan, tuntui, ettei mikään vetänyt sille vertoja. Se oli pientä hiontaa vaille täydellinen. Mietimme, että toki pohjaratkaisun ja talon muutenkin tulee olla erittäin mielenkiintoinen ja itseä miellyttävä, jotta sen koko rakennusajan jaksaa puurtaa :)


Lyhdyn keittiössä kalusteet kiertää U-mallisesti, kuten meilläkin. Nurkkaikkunat meidän keittiössä on hiukan erilaiset ja lisäksi meillä on keittiössä yläkalusteet kahdella seinustalla. Meidän keittiö on myös hieman tätä isompi.


Päämakuuhuone, josta käynti vaatehuoneeseen. Sama periaate meidänkin kodissa (ja varmaan aika monessa muussakin ;)). Tästä huoneesta on käynti myös pienelle terassille, mekin sitä harkitsimme, mutta tulimme tulokseen että se olisi meidän kodissa turha.

Meille eniten haasteita aiheutti se, miten saada nämä meitä eniten miellyttävät ominaisuudet tästä kaksikerroksisesta talosta yhteen kerrokseen ilman, että neliömäärä kasvaisi ihan mahdottoman suureksi. Halusin keskittää makuuhuoneet toiselle puolelle taloa, lähelle toisiaan ja siitä se suunnittelu sitten lähti! Monta kymmentä ruutupaperiversiota piirreltiin ja pikkuhiljaa lopullinen versio alkoi muodostua. Tosin sitäkin yritimme vielä muutella, että asiaa tulisi mietittyä mahdollisimman monelta kantilta ja hyvä niin!: nyt lähes kahden vuoden asumisen jälkeen voimme todeta, että onnistuimme. Pohja on osoittautunut juuri sellaiseksi kuin halusimmekin: erittäin toimivaksi ja käytännölliseksi eikä liian tavanomaiseksi. Ainakaan vielä emme ole keksineet mitään, mitä olisimme voineet/olisi kannattanut tehdä toisin.

Ne suunnitteluhetket oli yksi mukavimmista osioista koko tässä projektissa :). Oli ihanaa saada joku uusi idea ja oivaltaa, että sen toteuttaminen on mahdollista. Oli myöskin mahtava tunne, kun kertoi toiselle oman idean, niin toinen jatkoi sitä aivan yhtä innoissaan vielä hieman pidemmälle!
Eli ei muuta kuin oikein mukavia suunnitteluhetkiä niille, joilla se on ajankohtaista!

Comments

 1. Kirsi
  20.5.2012 / 11:27

  Kuullostaa kovin tutulta:) Erityisesti tuo suunnitteluvaihe. Mikäs sen mukavampaa kuin miehen kanssa kulkea mittanauhan kanssa ympäri kämppää ja mittailla paljonko tilaa tarvitsee se ja se:) Minäkin odotan innolla Tampereen messuja. Enää pohjaan ei voi sitten juuri vaikuttaa, mutta sisutukseen haen ideoita. Nyt odotan innolla,että pääsen ostamaan itselleni oikeat raksahousut! Odotan kipeitä lihaksia, nälkäistä vatsaa kovaa työtä. Meille voitaisiin vaikka palkata sellainen varavaimo hoitamaan sen kokkauspuolen:)

  • 20.5.2012 / 18:38

   joo voi se oli mukavaa aikaa! monet illat vierähti talosuunnitelmien parissa, joskus siinä ohessa tuli nautittua viinilasillinen tai pari :P
   heh, siinä meinaa kyllä joskus unohtua et toinen joutuu hoitaa hommia siellä senhetkisessä kodissakin :). siivota, huolehtia jääkaapin sisällöstä, kokkailla yms. mukavia raksahetkiä toivottelen teille!

 2. 20.5.2012 / 11:44

  Hih, kyllähän sieltä melkoisen monta yhtäläisyyttä löytyi :) Pohjasta, ei niinkään sisustuksesta -teidän on kivampi!

  Mekin ollaan mietitty, josko mentäis tänä kesänä Asuntomessuille, kun on ajankohtainen ja meidän tuurilla vielä suht lähelläkin tänä vuonna. Täytyy kattella vaan, miten kiinni ollaan raksalla, mutta tässä vaiheessa vielä, kun ei olla pintamatskuja lyöty lukkoon, käynnistä voisi olla hyötyäkin. Kesällä ennen messuja ei kuitenkaan vielä päästä pintoihin käsiksi.

  Joo, se on tärkeetä, että pohja on itselle mieluisa. Mekin käytiin läpi kymmeniä, ellei satoja valmispohjia niin, että ihan silmissä vilisi, mutta aina tökki joku juttu. Ja nyt sitten päädyttiinkiin itse suunniteltuun pohjaan -saatiin sellainen kuin haluttiin ja kokemuksen kautta omiin tarpeisiin sopiva. Yhdessä kuitenkin ollaan eletty jo kohta 8 vuotta ja siitä ajasta asuttu yhdessä melkein sama aika, niin toisenkin tarpeet on jo tulleet tutuiksi ja molempia miellyttävä pohja oli lopulta helppo suunnitella.

  Meillä nykähti eilen projekti pikkusen eteenpäin, laittelinkin siitä pikku postauksen :)

  Kivaa sunnuntaita teille sinne :)

  • 20.5.2012 / 18:43

   joo pikkasen tuttuja parin huoneen sijoittelut :). oli kiva et oli joku pohja mistä alkaa jatkaa suunnitelmia! aina just parempi, ku näkee livenä sen mihin on niin kovasti tykästyny :)
   suosittelen messuille menoa ehdottomasti! ne oli parin vuoden ajan meidänkin ainoat kesälomareissut: asuntomessut :D

 3. 20.5.2012 / 13:30

  Minunkin mielestäni teidän kotinne (sisustus) on parempi! Paljon on yhtäläisyyksiä havaittavissa, te olette vain tehneet hieman parannuksia :-)

  Meille talomyyjä sanoi myyneensä 10 vuoden aikana ehkä 3 tai 4 taloa suoraan kuvastosta. Eli harva niihin sellaisenaan tyytyy, ja se on oikein!

  • 20.5.2012 / 18:45

   voi kiitos, kiva että tykkäät :))
   joo, mut usein ihmiset tekee vain tosi pieniä muutoksia (parin seinän muuttaminen yms.). kiva kuitenkin et ymmärretään ettei niitä sellaisinaan ole pakko ostaa :)

 4. 20.5.2012 / 14:16

  Kiitos tästä postauksesta, oli mielenkiintoista päästä tutustumaan tarkemmin talonne suunnitteluprosessiin tarkemmin ja saada taustaa kauniille kuville, joita täällä blogissa on tullut ihasteltua. :)

 5. 20.5.2012 / 20:23

  Kiva postaus. Muutamia tuttuja juttuja bongasin kuvista, kuin teillä on. Mutta silti teillä on kauniimmin toteutettu ja kauniimpi koti muutenkin! kelpaisi ihastella esim messuilla : )

 6. -MariKa-
  20.5.2012 / 20:48

  Tervetuloa vaan tänne Tampereelle asuntomessuille! :) Mä odotan niitä jo ihan innolla ja pohdiskelen, mihin saadaan (siis kenelle raaskin jättää ;) meidän pikku neiti hoitoon, että voidaan miehen kans viettää koko päivä messuilla ja suunnitella ja inspiroitua. Mua kiinnostaa myös tuo alue, jolla messut pidetään. Sitä on hehkutettu niin erikoiseksi.

  Tuo keittiö-ruokailutila-olohuone -ratkaisu teidän kodissa on mielestäni ideaali. Mä oon myös aina haaveillut tuollaisesta keittiökalusteiden sijoittelusta. Voisi ruokaa tehdessä esim. samalla seurustella vieraiden kanssa. Vieraat voisivat istua pöydän ääressä viinilasillisen kera…. Nää on näitä haaveita ;) No, ehkä sitten joskus.

  • 21.5.2012 / 10:41

   kiitos kiitos, innolla jo odottelen! :)
   joo haluttiin keittiö erilleen olohuoneesta ettei näy keittiön sotkut sohvalle ainakaan kovin selvästi :D
   usein saankin jonkun seurakseni ku keittelen kahvia tms., juttukaveri istuu baarijakkaralla sen aikaa :)

 7. Äippä
  20.5.2012 / 22:15

  Mielenkiintoinen tarina. Hassua, miten oli samanlaista niissä asuntomessujen kuvissa, mutta paljon sekavampa värimaailma. Kyllä tuossa oman talon suunnittelussa täytyy ottaa huomioon sen miljoona asiaa. Onneksi olette ajan kanssa saaneet suunnitelmat tehdä, niin olette vieläkin tyytyväisiä kotiinne,
  t. Äippä

  • 21.5.2012 / 10:43

   kiva että pidit mielenkiintoisena! jep, miljoona on varmaan aika lähelle todellista lukemaa :D. meillä oli etuna se, että ku itse tehtiin kappaletavarasta, ehdittiin miettiä monia ratkaisuja siinä matkan varrellakin ja jotain pieniä muutoksia tulikin… tosin oli se vähän rasittavaakin taloa rakentavien mielestä :P

 8. Leena
  21.5.2012 / 10:48

  Voisko teidän talon pohjapiirroksen laittaa näkösälle?

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.