Lukijan toive: millaiset verhot olohuoneeseen?

Ehtisitkö tekemään postauksen olohuoneen verhoista? Muutimme juuri uuteen asuntoon, joka on ihanan valoisa, mutta olohuoneeseen täytyisi saada suojaavat verhot vastapäisen kerrostalon takia. Valkoiset verhot olisivat parhaat mielestämme, malli ja pituus vielä mietityttää!
Olohuoneemme ikkuna on samanlainen kuin ensimmäisessä kuvassa Kodikkaan tunnelmallinen olohuone -postauksessasi, erona vain se, että kahden ikkunan välissä on lasinen ranskalaisen parvekkeen ovi, joka ulottuu siis aivan lattiaan saakka. Ikkunoidemme alla on paksut, ulkonevat patterit, aivan kuin postauksesi kuvassa. Päivisin verhot olisivat auki/ikkunoiden sivuilla, jotta valoa pääsisi sisään mahd. paljon, mutta iltaisin verhojen tulisi antaa näkösuojaa ja pimentää tila. Asumme kuudennessa kerroksessa, joten asunto on valoisa.
Millaiset verhot itse laittaisit, roikkuvat suorat verhot vai pimentävän rullaverhon? Antaisitko tehdasmaisten pattereiden näkyä vai olisiko verhot lattiaan saakka?

Näin kirjoitteli tässä taannoin eräs blogini lukija. Ja jos totta puhutaan, tuo hänen kuvauksensa heidän olohuoneen ikkunoista sai minut heti haaveilemaan erilaisista vaihtoehdoista. Näin mielessäni isot, valoa tuovat ikkunat ja paksuhkot patterit, jotka mahdollistaisivat ihanan ikkunalauta-järjestelyn! Mielestäni nämä on juurikin niitä kerrostaloasumisen parhaita puolia: kauniit, ehkä vähän vanhahkot ikkunapuut, syvällä olevat ikkunat, leveä ikkunalauta… Tiedättehän ;).

 Tässä vielä kuva lukijan olohuoneesta, johon pyydeltiin vinkkejä:

Paljolti riippuu siitä, millaista sisustustyyliä lähtee kotiinsa tavoittelemaan. Kannattaa miettiä, haluaako pelkistettyä, modernia lookia vai hieman romanttisempaa ja runsaampaa tyyliä. Koska kysymys kuului, että mitä minä valitsisin niin vastaan omasta näkökulmastani. Minä teettäisin pattereille suojukset puusta, ne olisivat joko vaaleaa puuta tai valkoiset. Suojuksilla tarkoitan tällaista kivaa ritilämäistä yksityiskohtaa, mikä tässäkin makuuhuoneessa näkyy:

Patterisuojushan voi olla minkälainen tahansa, vaihtoehtoja on toki erilaisia:

Laittaisin suojuksen jatkumaan tasona/ikkunalautana syvyydeltään aina ikkunaan saakka, jolloin siihen tulisi kiva paikka jollekin valaisimelle, kynttilöille, kirjapinoille… Ja mikä ettei siitä olisi vaikka kahvikupposen tai viinilasin laskutasoksikin, jos esim. sohva/nojatuoli on siinä lähettyvillä ;). Tuo suojus olisi myös patteria syvempi/ulkonevampi, jolloin sen voisi laittaa jatkumaan oikealle seinustallekin itse patterinkin sinne asti jatkuessa. Eli laskutilakin jatkuisi ikkunan yli, aivan kuten patterikin jatkuu ikkunasta oikealle seinän päällä vielä jonkin matkaa. Suojushan voisi jatkua ihan seinään saakka.
Tämä tietysti jonkin verran rajaa verhovaihtoehtoja eli pitkät verhot eivät oikein soveltuisi tilaan, jos siinä on tuo patterisuojus & taso. Tällöin tilaan sopisi upeasti erilaiset rulla-/pimennysverho- tai sälekaihdinratkaisut. Etsiskelin tähän muutamia kuvia, joissa on näitä kyseisiä vaihtoehtoja toteutettu.

Tässä mielestäni aivan ihana puusälekaihdinvaihtoehto! Miten kivalta näyttäisikään tuollainen lämmin ja kodikas puukaihdin ikkunan suojana, mitään muuta verhoa ei mielestäni enää kaipaisikaan. Jos valitsisin tällaiset kaihtimet, tekisin patterinsuojuksista valkoiset. Näen jo mielessäni ratkaisun toteutettuna ja useita Kivi-kynttilälyhtyjä patterisuojuksen päällä tunnelmaa luomassa <3. Toki puukaihtimet voisivat olla myös valkoiset.

Pinta-asennetut putket saisivat näiden puisten kaihtimien rinnalla olla näkyvissä, ne ikään kuin täydentäisivät toisiaan: puiset kaihtimet tuo lämpöä ja kodikkuutta, putket puolestaan ripauksen kylmyyttä.

Tässä hyvä esimerkki siitä, miten ilman verhojakin voi näyttää kodikkaalta ja tunnelmalliselta eivätkä näkyviin jätetyt patteri ja pinta-asennetut putket häiritse näkymää laisinkaan:

Mutta silloin, kun on tarve saada ikkunat iltaisin peittoon, on mielestäni paras ratkaisu huomaamaton pimennysrullaverho. Ratkaisu näyttäisi päiväsaikaan jotakuinkin tältä:


Valkoinen on huomaamaton ratkaisu, kun taas tummilla verhoilla saa tilaan vähän särmää:

Jos haluaa jättää patterit näkyviin tuollaisenaan ilman mitään patterisuojusta, voi tilaan laittaa pitkät sivuverhot, jotka illan pimentyessä voi vetää ikkunoiden eteen suojaksi. Tällaiseen ratkaisuun jos päätyy, kannattaa muistaa, ettei verhokangas ole liian paksua, jotta patterista huokuva lämpö läpäisee sen. Kovin ohut kangas ei taas tarjoa kummoistakaan näkösuojaa, mutta tämäntyyliseltä näyttäisi tuollainen pitkä sivuverho -ratkaisu:

Tässä nyt jonkinlaisia mietteitä! Toivottavasti näistä oli jotain apua ideanpoikasen syntymiseen :)

 

Kuvat lainattu Alvhem/Fredrik Karlsson.

Comments

 1. Hanna
  11.10.2012 / 11:20

  Olipas hyviä vinkkejä!!

  • 11.10.2012 / 15:26

   kiva että olet sitä mieltä! aina hieman haasteellista, kun ei ole nähnyt koko tilaa luonnossa :)

 2. 12.10.2012 / 10:02

  Mukavia vaihtoehtoja olit esitellyt. On muuten tosi vaikea ikkunasysteemi verhojen kannalta. Itse varmaan laittaisin koko seinän verhoille; sivulle peittävämmät (oikealle kaksi peittävää) ja keskelle ohuemmat runsaat verhot, materiaali kuitenkin mahdollisimman ei-tekokuituista. Hotellimainenhan siitä tieysti sitten tulisi. En vain noista putkista oikein tykkää, kun ei loft-asunnosta ole kyse. Oikealla voisi kyllä putken jälkeen olla verhoton nurkka. Jos asunto on lämmin, ei verhot patterin edessä haittaisi. Näkymä on kuitenkin toinen kerrostalo, joten mielestäni ohuet keskiverhot eivät olisi haitaksi vaan pehmentäisivät näkymää. Jos verholauta on kovin paljon syvemmällä kuin patterin reuna, sitten tämä ratkaisu ei varmaan kelpaisi. Verhojenhan pitää roikkua suoraan alas eikä mennä mutkalle. Visainen juttu :)

  • 12.10.2012 / 10:32

   niin on, aika hankala ikkunaseinä! minäkin mietin tuollaisia verhoja, mut hotellimainen se kyllä sitten olisi :). mut varmasti kivannäköinen kuitenkin! toivottavasti asukas keksii jonkin itseään miellyttävän ratkaisun :)

 3. 12.10.2012 / 19:27

  Oi miten ajankohtainen postaus! Itse pähkäilen samojen ongelmien parissa… Kun keittiö ja olohuone ovat samaa isoa tilaa (vain takka välissä tilanjakajana), niin pitäisikö verhojen trimmata keskenään jne..? En välttämättä samanlaisia verhoja kuitenkaan laittaisi, kun kyseessä on kaksi eri tilaa. Olohuoneessa vaalean ja harmaan sävyjä, keittiössä mm. mustat kiiltävät kaapit ja tumma pöytäryhmä. Ikkunat huoneissa ovat täysin samanlaiset ja verhotanko lähes katonrajassa… Ajattelin, jos mieleesi tulee vinkkejä, kun olet tähän postaukseen ideoita miettinyt :)

  • 12.10.2012 / 22:03

   itse valitsisin jollain tapaa samantapaiset verhot, jos tilat on noinkin yhteyksissä keskenään. jokin yhdistävä tekijä kuten väri tai materiaali… molempiin sopis ainakin valkoiset verhot, esim. olohuoneeseen pitkää sivuverhoa ja keittiöön vaikka valelaskosverhoa? :)

 4. 4.11.2012 / 21:07

  Ihania kuvia! Mielestäni puunväriset sädekaihtimet olivat todella tyylikkäät ja tuovat juurikin vähän maanläheisyyttä kaiken valkeuden keskelle.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.