Kameraharjoittelua

 

Kokoonnuttiin eilen tosiaan pienehköllä porukalla syventymään ja opiskelemaan kameroistamme uusia puolia kouluttajan avustuksella. Tuollainen pieni ryhmä (6 henkilöä) oli juuri hyvän kokoinen ryhmä: jokainen pääsi ääneen ja sai henkilökohtaistakin opetusta, mikä on mielestäni tärkeää. Oli myös tosi mukava tavata kasvotusten muutama blogini lukija! :)
Päivä sai aikaan valtavan innon valokuvata ja illalla piti hieman kameraa jo kotona testaillakin. Olen kuvannut eniten kuvaustiloilla Av ja P, vähän vähemmän käyttänyt kuvaustiloja Tv ja M, mutta nyt aion keskittyä eniten tuohon M-kuvatilaan. Huomasin sen olevan selvästi paras sisäkuvaukseen, koska siinä voi niin laajasti muokata eri säätöjä (aukkoa, valotusaikaa, ISO-arvoa…). Automaatti-toiminnolla en ole kuvannut koskaan ja myöskin salama on sellainen, jota en kyllä vapaaehtoisesti käytä. Näistä kahdesta on muuten kenen tahansa hyvä lähteä liikkeelle!

Mulle eniten haasteita on tuonut hämärässä/pimeässä kuvaaminen. Tai oikeastaan juuri eniten tuo hämärässä kuvaaminen siten, että jokin kohta kuvassa on valaistu, mutta osa hämärän peitossa. Nyt sain siihen kaipaamaani opastusta ja sen viimeisen syyn hankkia kameralleni jalusta. Mietin vielä kahden jalustan välillä ennen kuin sen tilaan. Jalusta on hämäräkuvauksessa aivan ehdoton! Tähän asti olen käyttänyt joskus pöytää tai jotain tasoa jalustana, joissain tilanteissa/kuvakulmissa se varmaan toimiikin kätevämmin kuin jalusta. Suosittelen kokeilemaan, millainen ero on kun kuvaa jollain jalustalla tai ilman jalustaa :).
Näitä kuvia räpsin eilen sohvalla istuessani, hyödynsin sohvan käsinojaa jalustana eli riittää, kun kameran alusta vain on tukeva/liikkumaton. Nämä kuvat eivät missään nimessä ole mitään virheettömiä, mutta kun vain rohkeasti kuvaa ja muokkaa kameran asetuksia, oppii paljon uutta.

Ostin oman järkkärini tammikuussa, sitä ennen joulukuussa harjoittelin isäni järkkärillä. Halusin kokeilla, millaista on kuvata järkkärillä enemmänkin kuin päivän-parin ajan ja varmistua siitä, tulisiko mun varmasti opeteltua sitä käyttämään. Tykästyin kameraan niin, että heti vuoden alussa kävin sellaisen itselleni ostamassa. Oma järkkärini on Canon EOS 550D.
En ole halunnut hankkia kameraan mitään lisäosia, ennen kuin ymmärrän kameraa paremmin ja ennen kaikkea ymmärrän, miksi tarvitsen mitäkin lisäosaa ;). Nyt olen muutaman viikon ajan miettinyt uuden objektiivin hankintaa, valovoimaiselle objektiiville on tarvetta ja sellainen mulla jo kiikarissa onkin. Objektiivit on melkoisen kalliita, joten käytän tapani mukaan pitkähköä harkinta-aikaa :D.

Tässä alla pari esimerkkikuvaa. Alemmassa kuvassa esiintyy selvää kohinaa, mikä mua ärsyttää omissa kuvissani tosi paljon. Kohinan synnyttää usein liian suuri ISO-arvo ja tähän apua tuo varmasti osaltaan jalusta ja erilainen objektiivi. Ja sitten ihan sekin, että laittaa lisää valoja päälle :D (esim. jonnekin taustalle sitten, että itse valonlähde ei välttämättä tule kuvaan).

Toinen aika haastava seikka on palavan kynttilän kuvaaminen, sillä liekki usein ylivalottuu näin:

Pientä muokkausta kameran asetuksiin ja kuvasta saa jo vähän paremman:

Ei se liekin ylivalottuminen tietenkään mikään väärä asia ole, näissä on kyse enemmänkin makuasioista, kuten kouluttajamme eilen hyvin totesi. Ja kaikki riippuu aina siitä, mitä kuvalla haetaan tai korostetaan. Mutta tuossa ylemmässä kuvassani pääasiassa on kuitenkin kynttilä, joten näkisin sen epäonnistuneena, jos se olisi kovin ylivalottunut.
Toinen vaihtoehto olisi tietysti sytyttää tuo taustalla näkyvä pöytävalaisin, mutta sitten kuvan tunnelma olisi ihan eri. Riippuu siis aina siitäkin, mitä tunnelmaa kuvalla haetaan.

Heh, kuka jaksoi lukea loppuun saakka nämä mun sekalaiset valokuvausajatukseni? Hankintalistalla nyt siis valovoimainen objektiivi (johon en aio uhrata 400 euroa enempää) ja jalusta, kaukolaukaisimen tilasin eilen (aloitin halvimmasta päästä :D). Kaukolaukaisin tulee kuitenkin pääasiassa muuhun kuin blogikäyttöön, mutta voi olla että käytän sitä joskus blogikuvissakin. Nyt saisi sitten antaa tuollaisia objektiivisuosituksia, kiitos! En kerro mitä olen itse miettinyt, etteivät ne vaikuta mahdollisiin suosituksiinne :)

Comments

 1. 19.11.2012 / 12:23

  hyvältä näyttää ja kiva lukee että innostus heräs ! :-) it’s all about the light :-) – sonja –

  • 19.11.2012 / 12:26

   kyllä todellakin heräs innostus! ja se tulee kyllä varmaan tuntumaan lompakossakin ;D

 2. 19.11.2012 / 12:27

  voin kertoo että todellakin ;-) syödessä nälkä kasvaa ! :-)

  • 19.11.2012 / 12:33

   näin se näyttää olevan :P

 3. Mika
  19.11.2012 / 12:56

  Sulla varmaan on siinä 550d:ssä se kitti objektiivi, eli 18-55mm 1:3,5-5,6 valovoimainen. Seuraava kysymys on, tarvitsetko zoomia vai et. Halvimmalla pääset alkuun kun hommaat 50mm F/1,8 II version. Maksaa noin 120€. Se on jo rutkasti valovoimaisempi kuin toi edellinen objektiivisi. Jos tuo 400€ on budjetti, niin siihen mahtuisi myös 50mm F/1,4 versio. Kuitenkin jos tarkotus on lähinnä kuvata sisällä, voi toi 50mm varsinkin tossa 550D:n croppi kennossa olla liian pitkä polttoväli. Suosittelen kattomaan myös käytettyjä linssejä erilaisista netti foorumeista. Nopeasti katsottuna huuto.netistä löysin esim Sigma 24-60mm f/2,8 osta heti 379€.

  • 19.11.2012 / 13:08

   joo juuri tuo mulla on nyt. aluksi harkitsinkin tuota 1.8-versiota, mutta nyt oon vähän kääntymässä 1.4:een. yksi mitä mietin on Sigman 30mm f1.4. enimmäkseen kuvaan sisällä ja tuo vois olla hyvä. ääh, liikaa vaihtoehtoja! kiitos sulle hyvistä vinkeistä :)

   • Mika
    19.11.2012 / 13:22

    30mm f/1,4 on varmasti paras vaihtoehto ja varsinkin jos saat sen siihen 400€ budjettiin mahtumaan. Mulla itellä oli Sigman 50mm f/1,4 ja olin siihen erittäin tyytyväinen. Muistutan vielä, että tukeva jalusta on vähintään yhtä tärkeä kuin uusi objektiivi ;)

    • 19.11.2012 / 13:29

     katsoin että sen sais just sillä neljälläsataa :D. hyvä pointti jalustasta, ehdottomasti hankin sen myös. mulla on vaihtoehtoina Slikin Sprint Pro II tai sitten Velbon Sherpa 600R, muut olen tähän mennessä hylännyt. näistä kahdesta olen kuitenkin kuullut useita kehuja, ovat tukevia ja helppokäyttöisiä yms. helppokäyttöisyys on tosi tärkeää ettei jalusta nökötä kaapissa aamusta iltaan! :D

     • Mika
      21.11.2012 / 10:08

      Mulla on tollanen slik sprint pro II itellä. Voin kertoa, että se ei ole mitenkään hirveen tukeva kyllä, mutta Velboniin verrattuna kyllä huomattavasti laadukkaampi. Slik on tarkoitettu matkalle otettavaksi jalustaksi ja on sen taki erittäin kevyt. Painaa muistaakseni vain reilun kilon. Toinen jalusta mikä mulla on, on Manfrotton 055b tai jotain sinne päin ja se taas painaa lähemmäs 3 kiloa. Joten siitä voi helposti päätellä jotain tukevuudesta. Mutta helppokäytöinen on kyllä slik. Ja jos noiden kahden väliltä meinaat, niin ehdottomasti slik. Ja kyllä se kannattelee ton 550d:n + 30 f1,4 sigman mennen tullen. Mutta ei mitään isoja linssejä kyllä. Pimeäkuvauksessa on kuitenkin ehdottoman tärkeää, että kamera ei liikahda yhtään, joten tuollaisella jalustalla kaukolaukaisin on ehdoton.

      • 21.11.2012 / 10:18

       ok, kiitos arviostasi! mä taas oon kuullu Manfrotton jalustoista vähän huonoa, hmm… tai että olisivat vaikeita/hankalia käyttää. nämäkin on varmasti pitkälti makuasioita. luulen et päädyn tohon Slikiin, koska sen saa säädettyä matalammalle kuin Velbon ja sellaisille kuville on aina silloin tällöin tarvetta :). jos joskus tulevaisuudessa oikein innostun ja alan urakalla ostaa järeitä putkia ni sit hankin uuden jalustan :D

 4. 19.11.2012 / 13:05

  Meillä on Nikon ja siihen Nikkorin 35mm todella valovoimainen linssi. Kiinteäpolttovälistä suosittelen kun paljon sisällä kuvaat. :)

  Itse käytän kamerasta S-asetusta – en tiedä miksi siihen olen jämähtänyt. :)

  Salamakuvausta haluaisin opiskella – se tarkoittais tietty sitä, että pitäs ensin olla se lisäsalama ostettuna.

  • 19.11.2012 / 13:48

   kiitos kommentistasi lintunen!
   jotenkin sitä vain jämähtää yhteen asetukseen eikä siinäkään mitään vikaa ole, kunhan tietää mitä omilta valokuviltaan haluaa/millaisia kuvia haluaa tuottaa. jokaisella on kuitenkin sellainen oma tyylinsä :). silti haluan vähän oppia noita muitakin kuvaustiloja ja niitä aion nyt eniten treenailla.
   mua taas ei nappaa mikään salamoihin liittyvä: onneksi siis edes jotain mitä EI tarvi hankkia: lisäsalama :D

 5. @nne
  19.11.2012 / 13:20

  Itellä ostoslistalle nyt kyllä pääsi jalusta ja suurennuslinssi :) Mulla on tuo mun kamera ollut vasta kuukauden verran, joten en ajatellut listaa jatkaa tuon enempää tässä vaiheessa :D
  En valitettavasti objektiiviasiassa osaa auttaa. Pitää aiheeseen perehtyä enemmän sitten kun on tarvetta saada lisää kalustoa :)

  Tarttis nyt vaan saada sitä lunta ja jouluvaloja ikkunoihin että saisin toteuttaa kuvaus”reissun” keskustaan, kuvaamaan ihania vanhoja taloja hämärässä :)

  • 19.11.2012 / 13:50

   ai niin tuo suurennuslinssikin, olin jotenkin vähän työntänyt sen mielestäni vaikka eilen kyllä ajattelin senkin hankkia :D. no mutta nämä nyt ensin ja myöhemmin sitten lisää ettei ihan lähde lapasesta!
   oi miten ihana ja tunnelmallinen kuvausreissu sulla tiedossa! täytyy varmaan itsekin käydä reissu vanhassa kaupungissa jossain vaiheessa :))

 6. 19.11.2012 / 13:28

  Minäkin suosittelen tuohon kameraasi Sigman 30 mm 1.4 objektiivia. Tai Canonin 50 mm joko 1.8 tai 1.4. Itselläni on täyskennokamera ja tuo Canonin 1.4 linssi, joka on ihan passeli. Aiemmin minulla oli croppikennoinen Canon ja siinä Canonin 1.8, kyllä eron huomaa (tai ehkä enemmän kamerassa kuin linssissä). Etäisyyden takia tuo 30 mm voisi olla parempi. Juttelin noista Rajalalla, jossa asioin paljon, he suosittelevat croppikennoiseen kameraan tuota Sigmaa, on kuulemma huippulasi.
  http://www.rajalacamera.fi/sigma-30-1.4-ex-dc-hsm-eos-/2440153012/dp?openGroup=440

  • 19.11.2012 / 13:53

   joo kyllä mullakin nyt tämä ajatus vahvistuu tuosta Sigmasta! eräästä liikkeestä sen saa sillä 400 eurolla, joten ei budjettikaan pauku yli :)
   kiitos että kerroit omia kokemuksiasi Anne!

 7. 19.11.2012 / 14:24

  Itse suosittelen 50/1.4 . Omani ostettuani en ole juuri muita objektiiveja juuri käyttänytkään. Tuosta halvemmasta 1.8-mallista olen kuullut sen verran huonoja kokemuksia, etten voi kyllä suositella.
  Toivottavasti löydät etsimäsi :)

  • 19.11.2012 / 15:56

   kuulostaa hyvältä, mukava että olet hankintaasi tyytyväinen! 1.8 näyttää blogien perusteella olevan monella käytössä :). voi olla että siinä edullinen hinta omalta osaltaan saa aikaan hyväksyviä mielipiteitä. mulla ei ole siitä omakohtaisia kokemuksia, joten käytöstä ja toimivuudesta en niinkäään osaa sanoa.

 8. 19.11.2012 / 14:44

  Minulla on Nikon-kamera, eli en osaa sanoa Canonin objektiiveistä mitään. Mutta ehdottaisin 35/1.8 objektiivia! Ainakin Nikonin versio maksaa vaan 200 euroa ja on aivan huippu! Minun suosikkobjektiivi.

  • 19.11.2012 / 15:57

   mahtava kuulla! tuo voi olla aika hyvin verrattavissa sitten tuohon Sigman objektiiviin, jota itse mietin :)) (tosin hintaa on tuplasti, auts!)

 9. Laura
  19.11.2012 / 15:08

  Kurssi oli kyllä tosi hyvä! Mieskin uteliaana kyseli, että mitä olen oppinut ja mun pitäs muka neuvoa sillekin juttuja :) Mutta mä yritän kans vaikka yrittää joka päivä ottaa kuvia, että harjaantuis nuo opitut taidot ja alkais hahmottamaan, että mikä vaikuttaa mihinkin. Nuo arvot on kuitenkin vielä vähän hakusessa, että mitä suunnilleenkaan käytetään milloinkin.

  • 19.11.2012 / 16:19

   hih :)). kuvaaminen nimenomaan on paras keino oppia lisää ja on kiva, että ne säädöt jää aina muistiin, jotta voi palata katsomaan mitä käyttikään tuossa kuvassa jne. tosi hyvin lähti sulla sujumaan, ei ois uskonu et oot vaan automatiikalla kuvannu!
   Sonjan sivuilta saa hyviä vinkkejä noihin arvoihin kun kuvan alapuolella on ne aina merkittyinä, Sonjan sivuille pääset tosta alapuolelta hänen jättämästään linkistä.

   • 20.11.2012 / 14:44

    JOo kävinkin siellä, mutta ne toimii tällä hetkellä niin hitaasti, että hermot ei riitä odottaa sitä, että kuva latautuu viis minsaa :)

    • 20.11.2012 / 15:07

     ai jaa höh, oiskohan vähän ruuhkaa :)

  • 19.11.2012 / 16:14

   joo takuulla, keväämmällä sitten ulkokuvauksia ja kaikkea muutakin, mihin mahdollisesti tarvitsee lisää opastusta :)

 10. 19.11.2012 / 16:11

  siis….www.sonjahagstromphotography.com ( jäi varmaan tuo com pois edellisesti kommentista :D

  • 19.11.2012 / 16:14

   lisäsin sen sinne väliin :)

 11. 19.11.2012 / 17:28

  Kuulostipa mielenkiintoiselta teidän kurssinne. Juuri tuollaista olen itsekin vailla. Myös mulla on aika uusi järkkäri ja olen kirjoista yrittänyt ohjeita lukea, mutta menisi varmaan oppi paremmin päähän jos joku oikein kertoisi ja näyttäisi mitä pitää tehdä.

  • 20.11.2012 / 00:12

   joo munkin mielestä tuo on mielekkäämpi tapa opetella kameraa :). ja nyt, kun hyvään alkuun pääsi, ei kirjoista itse lukeminen enää välttämättä tunnu niin työläältä/raskaalta/vastahakoiselta :)

 12. 19.11.2012 / 18:11

  Mä odotan, että saan hankittua oman järkkärin ja pääsen opiskelemaan myös kuvaamista. Paria kertaa kun mulla on ollut järkkäri lainassa, olen käyttänyt nimenomaan AV-asetusta. Automaattiasetusta en oikein enää tykkää käyttääkään.

  • 20.11.2012 / 00:13

   se Av on kyllä kiva asetus. mun mielestä se sopii erityisesti keväällä, kesällä ja muutenkin valoisaan päivänaikaan tapahtuvaan kuvaamiseen erinomaisesti :))

 13. Mimmi
  19.11.2012 / 21:26

  Minkälaisen kaukolaukaisimen ostit? Minulla on sama runko, enkä jaksa selvittää mikä siihen kävisi…

 14. Malla
  19.11.2012 / 21:41

  Luin kyllä loppuun asti, niin tarpeeseen tietoa tuli. Olen kohta vuoden omistanut Canonin järkkärin, enkä ole oppinut sillä tekemään mitään. Yritin muutaman kerran opiskella kirjasta, mutta en osannut yhdistää ohjeita käytäntöön. Todella tarvitsen tällaisia simppeleitä ohjeita mieluiten kädestä pitäen annettuna. Kamera on jo jäänyt huolestuttavasti laatikon pohjalle, kun oppimista ei ole tapahtunut. Kertoisitko, mistä voisi tilata itselleen tai kaveriporukalle tuollaisen kouluttajan kotiin. Voisi toimia vaikka tyttöjen illan ohjelmanumerona..:)

  Vastata voi suoraan sähköpostiinkin! Vielä KIITOS! :)

  • 20.11.2012 / 00:19

   vastaan sulle tänne, tämä kommentti tulee samalla sun sähköpostiinkin :)
   eli suosittelen ihan ottamaan yhteyttä paikallisiin valokuvaajiin: heihin, joiden voisit kuvitella sopivan kouluttajiksi. kaikista ei siihen toki ole eikä kaikilla ole siihen mielenkiintoakaan, mutta kysymällä selviää! näin minäkin tässä tein ja sitten vain järjestin meille tilan, missä treffata :).
   suosittelen tällaista ns. opiskelumuotoa erittäin lämpimästi: järkkäri on aivan liian kallis kamera laatikon pohjalla säilytettäväksi! toivottavasti saat asian järjestymään ja saat tällaisen samanlaisen innostuksen kaupan päälle, opittuasi uusia asioita :))

 15. 20.11.2012 / 11:10

  Loppuun asti tuli luettua, aihe nimittäin kiinnostaa. Itselläkin on järkkäri Olympus E-PL1 (muistaakseni). Siellä se hyllyllä nätisti nököttää, ja odottaa, että saisin ostettua jonkin kunnollisen valokuvauskirjan, jotta minullekin avautuisi nuo ISO-arvot, valotusajat yms. Taidanpa kirjan ostaa itselleni pukinkonttiin :)

  • 20.11.2012 / 11:18

   mukava kuulla! kannattaa aluksi vaikka googlettaa näitä asioita, hyviä oppaita löytyy myös siten! itse luin aluksi juurikin netistä, sitten tilasin yhden kirjan ja sitä on nyt tullut aina silloin tällöin luettua :)

 16. 20.11.2012 / 13:16

  Itselläni on ollut canonin 50mm f1,4 käytössä lokakuusta lähtien ja olen todella tyytyväinen. Toisaalta en ole vielä ehtinyt sillä niin paljon kuvailemaan kun olen toivonut. Toivottavatsi pian ehtisin. Enkä tietenkään osaa siitä verrata muihin 50mm, koska niistä ei ole kokemuksia. Toivottavasti löydät itsellesi sopivan objektiivin :). Valinnassa tietysti auttaisi jos pääsisi kokeilemaan objektiivia ennen ostoa. Itse kokeilin ystävän kameralla kyseistä objektiivia ennen hankintapäätöstä. Kun saat kaukolaukaisimen ja jalustan, olisi kiva kuulla kokemuksia :).

  • 20.11.2012 / 13:20

   kiva kuulla että oot ollu tyytyväinen! laitoin objektiivin jo tilaukseen, toivotaan ettei tarvitse pettyä. jalustaa en ole vielä tilannut, mutta kerron sitten kyllä kokemuksia :))

 17. Ari
  20.11.2012 / 14:12

  Aivan alkuun kannattaa hieman kokeilla miltä nuo eri polttovälit tuntuvat käytännössä. 50-millinen yhdistettynä runkoon jossa on ns. pieni kenno voi tehdä sisällä kuvaamisesta melko klaustrofobista hommaa. Mutta kokeilu on helppoa (ja ilmaista) – ”lukitse” palalla teippiä sen zoomisi polttoväli vaikkapa noihin mainittuihin 30 ja 50 milliin ja kokeile miltä kuvaaminen tuntuu kun zoomia ei enää ole. Veikkaanpa että hyvinkin nopeasti huomaat mikä tuntuu sopivimmalta.

  Sigmalta muuten löytyy 30/1.4:n lisäksi myös 28/1.8, joka on käytännösä samanhintainen. Sen 20- ja 24-millisillä sisarmalleilla olen kuvannut runsaasti ja pitänyt paljon jäljestä. Kaikella on tosin kääntöpuolensa, tiettyä käyttömukavuutta siinä häviää (eli tarkennusmoottori on perinteistä ja ääntä pitävää mallia) ja se on melkoisen iso ja painava murikka, sillä toisin kuin tuo 30-millinen se sopii myös runkoihin joissa on täysikokoinen kenno. Tämä näin vaikeuttamaan asioita, että vaihtoehtoja on vielä useampiakin :)

  Sen vielä sanon, että ei kannata tehdä ostopäätöstä ainoastaan sen perusteella onko suurin aukko f/1.4 vai f/1.8. Syväterävyysalue noilla suurimmilla aukoilla menee niin lyhyeksi, että lähes aina on tarpeen käyttää vähän pienempää aukkoa ja tällöin terävyyttäkin on riittävästi. Todennäköisesti sinun käytön kannalta tärkeintä on se miltä terävyysalueen ulkopuolelle jäävät asiat näyttävät, tässä on esimerkiksi noista Canonin 50-millisistä vertailua juuri tuon suhteen: http://learningdslr.com/2010/11/bokeh-battle-canon-50mm-prime-lenses/ – ja tämän osalta sen 30-millisen Sigman pitäisi pärjätä erinomaisen hyvin.

  • 20.11.2012 / 15:06

   tosi hyvä kommentti, kiitos sulle! enemmän pohdin juuri tuota 50- ja 30-millisen eroa, uskon että mulla tulee enemmän käyttöä juuri tuolle 30-milliselle, koen sen monikäyttöisempänä. sen vuoksi päädyin tilaamaan sen :)

 18. 20.11.2012 / 20:43

  Vielä pieni kommentti noihin polttovälehin. Silmien polttovälihän on aika lähellä 50 mm, eli sen kanssa tulee vähiten perspektiivivääristymiä. Siksi esim. asetelmat ja yksityiskohdat on kauniimpia kun niitä kuvataan tuolla eikä laajakulmalla. Laajakulma vääristää perspektiiviä, eikä toimi yksityiskohtien kuvaamiseen. Sen huomaa jos kuvaa vaikka pokkarilla jossa on vähän zoomia. Koittaa kuvata jonkin asetelman ilman zoomia ja sitte zoomaten vähintään 50 mm asti. Jalat ovat hyvä zoomi kiinteällä objektiivilla. Laajakulmaa käytetään isojen alojen kuvaamiseen; huoneen tai maiseman. Sisustusblgoggarille tuo 50 mm on hyvä putki (30 mm siis croppikennoisessa vastaa n. samaa).

  • 21.11.2012 / 09:59

   tosi hyvä tietää, sain tässä taas uutta mietittävää ja tietoa. kiitos!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.