Herkkuviemiset sellofaanissa

 

Tein jouluksi maapähkinävoi-fudgeja, joiden reseptin löysin Neiti M:n blogista (kiva blogi, käykäähän kurkkaamassa!). Tai oikeastaan omat fudgeni olivat maa- ja suolapähkinä -fudgeja. Ei mitenkään jouluisia, sopivat hyvin viemisiksi ympäri vuoden. Superherkullisia, ihana makean ja suolaisen yhdistelmä ja näitä voi aika hyvin itsekin säännöstellä muuttamalla reseptiä. Itse aion ehdottomasti tehdä näitä toistekin, seuraavalla kerralla ajattelin lisätä joukkoon kahvia saadakseni näihin herkullista kahviaromia.

Tein annoksen kaksinkertaisena, koska veimme näitä myös joulun ajan kyläpaikkoihimme. Ajattelin, että kirjoitan reseptin tänne ylös, jotta löydän sen helposti tulevaisuudessakin. Alkuperäinen resepti löytyy englanniksi täältä.
Tähän kirjaamani resepti on siis kaksinkertainen; kaksinkertaisena seos riitti täyttämään 25 cm x 30 cm kokoisen vuuan. Muutin alkuperäisiä ainemääriä vähän enemmän omaa makuani vastaamaan, vähensin esim. sokerin määrää aika reilusti: fudget olivat silti riittävän makeita!

Maa- ja suolapähkinä -fudget 

200 g voita
7 dl fariinisokeria
2 dl maitoa
2 dl siirappia
2 dl maapähkinävoita tai -levitettä
2 tl vaniljasokeria
1/2 tl (meri)suolaa (itse käytin tavallista suolaa)
2 dl murskattuja kuorettomia maapähkinöitä
2 dl murskattuja suolapähkinöitä
1. Paahda maapähkinöitä pannulla, kunnes ne saavat hieman väriä pintaansa.
2. Sulata voi kattilassa ja kuumenna, kunnes se alkaa vaahdota ja muuttua kullanruskeaksi.
3. Lisää sekaan fariinisokeri, maito ja siirappi – kuumenna kiehuvaksi ja säädä liesi miedolle teholle. Peitä kannella ja keitä seosta viisi minuuttia avaamatta välillä kantta.
4. Nosta kansi pois (varo tiputtamasta vesipisaroita seokseen) ja jatka keittämistä ilman kantta, kunnes seos saavuttaa ns. soft-ball stagen (120° C) eli kun jääkylmään veteen tiputettu pisara kinuskiseosta ei liukene, vaan pysyy kasassa ja on muotoiltavissa sormilla pehmeäksi palloksi.
5. Poista seos liedeltä ja lisää maapähkinävoi, vaniljasokeri ja (meri)suola – sekoita ja anna jäähtyä n. 50° C lämpötilaan.
6. Vatkaa vielä lämmintä seosta sähkövatkaimella, kunnes se jämäköityy ja seoksen läpikuultavuus/kiilto hälvenee. Kun seos on sopivan jämäkkää (mutta kuitenkin vielä helposti levitettävissä), lisää sekaan 3/4 murskatuista maa- ja suolapähkinöistä.
 7. Kaada seos leivinpaperilla vuorattuun tai voideltuun vuokaan, tasoita ja ripottele pinnalle loput maa- ja suolapähkinät (sekä halutessasi ripaus merisuolaa). Anna jäähtyä ja leikkaa paloiksi.

Ohje saattaa kuulostaa monimutkaisemmalta, mitä valmistaminen todellisuudessa on. Noita lämpötiloja en mitenkään kovin tarkkaan tarkkaillut, ihan mutu-tuntumalla ja hyvin onnistui! Sähkövatkaimella saa lopussa hyvin jämäköitettyä seoksen, jos se tuntuu vielä liian juoksevalta.

Tässä voisi olla kiva vieminen vaikka uuden vuoden kemuihin tai ystävänpäivänä omalle sydänystävälle <3. Muutama herkkupalanen sellofaanipussukkaan, ympärille nauhaa ja vaikka jotain muutakin teemaan sopivaa koristusta!

 Herkuttelemisiin!

Comments

 1. 30.12.2012 / 11:45

  Auts miten herkulliselta nämä vaikuttavat! Maistelin joulun alla yhdessä kyläpaikassa aivan järjettömän hyviä, itse tehtyjä fudgeja ja olen etsiskellyt netistä niihin ohjetta… Nämä vaikuttavat aika samanlaisilta, joten täytyy yrittää saada aikaiseksi tehdä näitä; Kiitos siis hurjan paljon ohjeesta :)

  • 30.12.2012 / 17:41

   oi että, tosi kiva että tuli tarpeeseen! ja näiden tekeminen tosiaan kuulostaa työläämmältä kuin mitä todellisuudessa on :))

 2. 30.12.2012 / 12:13

  Nyt iski niin hirvee maapähkinähimo että oksat pois!:D ihanannäköisiä!!

  • 30.12.2012 / 17:42

   heh, en ihmettele :P huvittais tehdä jo toinen satsi; nuo loppu toissapäivänä…

 3. 30.12.2012 / 12:33

  Ehkä pakko tehdä. Mikään ei ole parempaa kuin suolapähkinät ja suolahiput ja oikeestaan kaikki suola sokerisissa herkuissa :D

  • 30.12.2012 / 17:43

   sama! maapähkinät ois ollu yksinään varmaan turhan mauttomia, suolapähkinät taas sopii tähän täydellisesti :P huvittais tehdä jo lisää! et tiedoksi vain, tästä seuraa sitten tämmönen kierre :D

 4. jAsmiN
  30.12.2012 / 14:56

  Oon itsekkin tehnyt noita, mutta lisänä vielä suklaaseen vaahtokarkkeja! Nam!

  • 30.12.2012 / 17:44

   suklaatahan näissä versioissa ei siis ole ollenkaan :)

   • jAsmiN
    30.12.2012 / 18:17

    Nii mutta näitä siis voi tehä niin että sulaa suklaaseen pähkinää ja vaahtista. Sitte uunii ja leikkaa tommosiks paloiks :D Näyttää samalta!

    • 30.12.2012 / 18:28

     luulin et käsitit väärin :D
     joo tuo sun mainitsema on rocky roadia, en oo ite sitä koskaan tehny.

 5. 30.12.2012 / 16:27

  Kiitos reseptistä, näitä piti ihan tekaista uudellevuodelle! :)
  Jostain syystä mulla rakenne vaan meni erilaiseksi kuin nuissa sinun versioissa (ovat vissiin sellaista vähän sitkeää, sileää fudgea?), mulla tuli sellaista haperoa ja ”muruisempaa”. Johtuneeko siitä ettei kaupassa ollut oikeaa maapähkinävoita ja otin jotain maapähkinä”levitettä” :P Noh, hyviä ne mahtaa olla näinkin! Nyt kun vielä säilyisivät huomiseen asti :D

  • 30.12.2012 / 17:47

   mahtavaa että tuli käyttöä tälle ohjeelle!
   joo mä laitoin nuo jäähdyttyään vielä jääkaappiin niin jähmettyivät kunnolla ja oli helpompi leikata paloja. nuo mun oli aavistuksen pehmeämpiä kuin sellaiset kaupan fudget.
   itsekin käytin näihin maapähkinälevitettä (korjasin sen tekstiinkin, hyvä että otit puheeksi!) eli ei voi johtua siitä… hmm, mistäköhän se sitten johtui… mut totta: tuo seos on niin herkullista et sitä syö vaikka suoraan siitä kiposta, oli koostumus mikä hyvänsä ;D

  • 30.12.2012 / 18:01

   tuli vielä mieleen, et oiskohan se virhe tapahtunut tuossa neloskohdassa? siinä ainakin itse olin eniten epävarma ja mietin et onkohan tää nyt sopivaa jne. tosin siinä vaiheessa jo se maistui sen verran hyvältä et ajattelin ettei se ainakaan hukkaan mene ;D

  • 31.12.2012 / 18:39

   kiitos, hyvää uutta vuotta sinullekin! :)

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.