Paljuun tahtoisin mennä nyt…

 

… tai vuoden vaihtuessa ;)

Ihan pakko kuitenkin tähän alkuun hehkuttaa eilen katsomaani elokuvaa: Rita Hayworth – avain pakoon. Katsokaa ihmeessä, jos ette ole jo katsoneet tai vaikka olisittekin! Pitkästä aikaa tuli katsottua sellainen tosi hyvä ja vaikuttava elokuva, herätti tunteita laidasta laitaan ja jätti jälkeensä sellaisen mietteliään, mutta hyvän olon. Huomasin illalla elokuvan katsottuani miettiväni sitä tämän tästä…

Mutta sitten tuohon postauksen otsikkoon! Meidän paljuhan on ollut käyttämättömänä koko talven: elo-syyskuun vaihteessa lomaillessamme käytimme sitä aika lailla päivittäin, joten tuli hiukan paljuähky :D. Nyt olen jonkin aikaa intoillut ajatuksella, että pääsisin paljuilemaan vuodenvaihteessa, ensimmäistä kertaa elämässäni talvella!

Mies ei ole asiasta niin kovin innostunut; turhan työlästä hänen mielestään. Kesällä jäi laittamatta hana tälle takaterassille (varaus sille kodinhoitohuoneesta jo on), joten joudumme täyttämään paljun pihan toiselta laidalta. Käytännössä siis tarkoittaa sitä, että vedämme vesiletkua kymmeniä metrejä lumihangessa paljun ulottuville… Paljun putsauskin olisi edessä ensin, muutamasta muusta seikasta puhumattakaan, mutta katsotaan, jos me tähän urakkaan ryhtyisimme… Oishan se ihan huikeeta istua tuolla lämpimässä vesihöyryssä pakkassäässä, pipo päässä <3. Ja joo, olen vilukissa, mutta sitä suuremmalla syyllä haluan ylittää itseni ja kokeilla tuota, eihän sitä muuten osaa hehkuttaa/tyrmätä, jos ei ole koskaan kokeillut!

Paljua reunustava LED-valonauha loisi varmasti mahtavaa tunnelmaa ja tuossa paljun reunan lumireunuksella pysyisi skumppalasi kivan viileänä kuumasta vesihöyrystä huolimatta :D. Reunukselle voisi myös laittaa muutaman lyhdyn tunnelmaa luomaan ja kädessä voisi pyöritellä sädetikkuja upeaa tähtitaivasta ihastellen… Näettekö saman mielikuvan kuin minä? Simply perfect!  

Teissä lukijoissakin oli kokeneita paljuilijoita ja paljun omistajia, joten kertokaahan; miten tällainen talvipaljuilu onnistuu, jotain hyviä vinkkejä? Saa varmaan aamusta asti lämmitellä paljun vettä, jotta sinne voi puolen yön tienoilla pipo päässä & skumppalasi kädessä pulahtaa :D. Tästä muistinkin: me niiiiin tarvitaan (pehmoiset) kylpytakit! Olleet ostoslistalla jo useamman kuukauden, mutta tarpeeksi pehmoisia en ole vielä löytänyt (muuta kuin Stockmannilta, jossa hintalappu h i u k a n kirpaisi). Mutta ehkä siitä pehmoisuudesta voisi vähän enemmän maksaakin.
Voih, toivottavasti tämä mun pieni vuodenvaihteen haaveeni toteutuu <3

Comments

 1. inka
  29.12.2012 / 10:06

  Kannattaa ehdottomasti kokeilla ! Meillä on kanssa palju ja monena talvena ollaan sitä lämmitelty, tosin hieman työläämpää mutta kyllä se vaiva palkitaan :) Jotenkin paljon parempi fiilis siitä tulee kun kesällä, vaikka olisi pakkasta ei sitä sielä paljussa huomaa jos vetää vielä pipon syvälle päähän ;)

  • 29.12.2012 / 12:27

   voi näin minäkin tämän ajattelen! kuulostaa ihanalta :))

 2. Marja
  29.12.2012 / 10:11

  Hei S! Itse olen aloittanut paljuilun seitsemän vuotta sitten kirpeässä pakkassäässä pipo päässä, eikä sitä voi verrata kesäpaljuiluun. Kaunein paljukokemukseni on eräänä talvena kun istuimme isolla porukalla paljussa ja katselimme kuun nousevan taivaalle..aika hieno elämys. Meillä lapset tykkäävät paljuilla talvella ja käydä välillä lumihangessa kierimässä, itselle paljusta nouseminen pakkasella on tarpeeksi viilentävä kokemus ja lumen pistelevä tuntemus jaloissa jopa kirpaiseva. Siispä lyhtyjä etsimään, pipo päähän, kuohuvat kylmään ja paljun lämmitykseen.. Elämyksellistä vuoden vaihdetta!

  • 29.12.2012 / 12:28

   oih <3 ihana kuulla näitä teidän kokemuksia, saa intoni vielä suuremmaksi! huomaan, että mieskin on jo myöntymään päin tälle ajatukselle :)
   mä uskon et mäki skippaan sen lumihangessa pyörimisen :D. kiitti kivasta kommentistasi!

 3. S
  29.12.2012 / 10:15

  Hirvee homma lämmittää monta tuntia mut niiiiin mahtavaa sit pulahtaa pakkasessa n. 40 asteiseen veteen. Eka kerta talvella oli huikea kokemus. Suosittelen!

  • 29.12.2012 / 12:30

   no varmasti! ja meillä noita puitakin on niin valtavasti et niitä sais kyllä pikkasen vähentää et loputkin mahtuis jonain vuonna itse puuvajan sisälle: pelkkinä takkapuina taitavat kestää ikuisuuden!

 4. 29.12.2012 / 10:29

  Meille tulee kans uuteen kotiin palju kaupanpäällisinä, mutta suunniteltiin heti rakennusjuttuja mietittäessä se vesipiste paljun viereen :)

  • 29.12.2012 / 12:31

   meillä ei vielä raksa-aikana ollut paljusta tietoa, mut onneks hokattiin kuitenkin laittaa vesihana tällekin puolen pihaa!

 5. SanMa
  29.12.2012 / 10:38

  Jouluaattona viimeksi pulahdimme paljuun. Mieheni vanhemmilla on myös itse tehty palju, joka lämpenee puilla. Veden lämmitykseen meni ehkä hiukan kauemmi, mutta kansi oli koko ajan päällä, kun sitä lämmitti. Talvipaljuilu on todellakin ihana kokemus ja mitä enemmän pakkasta sen parempi. Ja kun sieltä nousee pois, niin ei ole ollenkaan kylmä, ainoastaan se vaihe, kun ennen sinne menoa heittää kylpytakin pois, hui..suosittelen lämmintä saunaa ennen ja jälkeen paljuilun.

  Kannattaa kuitenkin kokeilla, ihan huikaisevan mielikuvan oletkin jo luonut :)

  • 29.12.2012 / 12:33

   juu kantta mekin käytetään aina ku paljua lämmitetään, joten valitettavasti tuo kuvissa näkyvä ihana pieni lumiseinämä tuhoutuu…
   saapa nähdä mitä tästä kehkeytyy :)

 6. 29.12.2012 / 11:10

  Tällaisena kerrostaloasukkina voin vain sanoa, että varmasti palkitsee vaivan ja on upea elämys nauttia vuoden vaihtumisesta paljun syleilyssä. :) Ja sitten niitä tunnelmakuvia lyhdyistä ja skumppalaseista tänne myös, kiitos. :D

  Meillä on tässä lähellä eräs yritys joka vuokraa saunaa&paljua merenrannalta ja puolison kanssa on kovasti suunniteltu sen vuokraamista kaveriporukalle tai sitten vain ihan itselle. :)

  • 29.12.2012 / 12:35

   joo saapa nähdä miten tarkenen siellä kuvailla, mut yritän, jos tämä toteutetaan :). täytyy varmaan hoitaa kuvaukset etukäteen ulkovaatteet päällä :D
   oi ihana tuollainen vuokramahdollisuus, vuokratkaa ihmeessä!

 7. 29.12.2012 / 11:52

  Paljuilu kesällä ei ole yhtään mitään siihen talvipaljuun verrattuna. Aivan älyttömän ihanaa. Suosittelen lämpimästi sen vaivan näkemistä; mieskin kyllä leppyy, kun on hetken istunut tuolla. Kirpeä pakkanen, lämmin vesi, hiljaisuus, pimeys, tunnelma…

  • 29.12.2012 / 12:36

   no näinhän sitä kuulee ihmisten sanovan! sen haluisinkin itse kokea et puhutteko totta :D

 8. Nimetön
  29.12.2012 / 12:46

  Talvipaljuilu on parasta,vaikka vähän työläämpää.Pakkasesta ja etenkin tuulesta tuntuu riippuvan tuo paljun lämmitysaika.Meillä normaalia isompi palju ja sen lämmitys vie talvella 4-7 h ed.main. Seikat huomioiden ja kansi pitää tietysti olla päällä koko ajan.Se tyhjennyksen jälkeinen pesu on se haastavampi juttu,kun ei voi kovin kuumalla pestä,ettei desinfiointiaineen teho häviä,niin kädethän siinä tuppaa jäätymään.Mutta ei haittaa,on se sen väärti.Pannuun kannattaa ehdottomasti hankkia kansi (kuvassaei ole),suojaa paljua lialta ja jäätymiseltä sekä estää esim. oravien sinne pääsyn.:)

  • 29.12.2012 / 21:57

   joo mielenkiintoista nähdä, kuinka monta tuntia tuon lämmitys näin talvella vie! :)
   meillä on kyllä kansi paljulle ja se on päällä aina ku lämmitetään, mut nyt talveks se piti ottaa pois kun ei kestä noin valtavia lumimääriä eikä ehditä/muisteta/jakseta käydä siellä vähän väliä sitä lumista tyhjentämässä.

 9. Kultu
  29.12.2012 / 13:06

  Talvipaljuilu <3. Meillä tosin pore-versio eli valmisteluihin riittää lumityöt, ulkoroihut/kynttilät ja kannen avaus.

  • 29.12.2012 / 21:55

   oi taivaallista! ihailen niitä aina asuntomessuilla! :)
   paljussa on tosin ihanaa se palavan puun tuoksu :D

 10. 30.12.2012 / 00:40

  Oiiih, tuo olis ihan mun unelman täyttymys päästä paljuun tunnelmoimaan talvipakkasella tähtitaivaan alle! <3

  • 30.12.2012 / 14:09

   voi niin munkin, mut voi olla että nämä viime yönä alkaneet plussakelit pilaa nyt tän mun loistosuunnitelman :/. katolta on tullu lunta valtavasti alas tämän päivän aikana, mut paljon on vielä tulematta ja ne loput putoo paljuun… ei ehkä huvita mennä sinne istumaan ja odottamaan, tuleeko ne lumet niskaan vai ei, iiks.

 11. Minna
  31.12.2012 / 08:30

  Kannattaa lämmittää!Me käytiin viimeksi joulupäivänä paljussa ja sitä lämmitettiin n.6h kansi päällä!Oli odottamisen arvoista!Pakkasta oli n.-30!Ollaan lämmitetty nyt joka päivä vähän et tänään pääsisi nauttimaan vielä paljusta eikä tarvitsisi odottaa niin kauan!

  • 31.12.2012 / 18:38

   oi että, kuulostaa ihanalta! kyllä minäkin joskus, mutta ei vielä tänä iltana, tuli muita suunnitelmia :)

 12. Marika
  31.12.2012 / 10:03

  Toivottavasti pääsisitte paljuilemaan! On se varmasti vaivan arvoista ja mikä olisikaan romanttisempi tapa viettää uuden vuoden vaihtumista :)

  • 31.12.2012 / 18:38

   joo kyllä varmasti tässä talven aikana, mutta ei vielä tänä iltana :)

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.