Usein kysytyt pihakysymykset

 

Nyt kun ihana Suomen kesä on jo näkyvissä, on varmasti yhdellä jos toisellakin erilaiset pihaan liittyvät aiheet mielessä. Pihajuttuihin liittyviä kysymyksiä on sadellut sähköpostiinikin sen verran, että ajattelin tehdä niistä ihan oman koosteensa, jos joku muukin siellä taustalla sattuu näitä asioita pähkäilemään :)

Eniten kysymyksiä saan muurikiviimme liittyen – näitä muurikiviä tulikin metsästettyä aika kauan! Halusin mahdollisimman simppeliä ja sileää, ei mitään pyöristyksiä eikä rosoisuutta. Vastaus oli tämä Lakan City-muurikivi, valitsimme sen sävyssä musta (sama sävy kuin muissakin pihakivissämme). Muurikiviä ei ole kiinnitetty mitenkään toisiinsa; hyvin pysyivät talven yli, sen verran suuria ja painavia järkäleitä kun ovat.

048

Portaat on tehty ihan peruspihakivistä: sileää ja kulmikasta niissäkin.

025

cats

Muurikivet reunustavat portaita sekä istutusaltaiden että pienen muurin muodossa.
Pylväsvalaisimista tulee myös tasaisesti kysymyksiä: kyseessä on Massiven alumiiniset Graz-pylväsvalaisimet. Todella ihanat pimeiden iltojen tunnelmanluojat! Mielestäni kivan näköiset ihan palamattominakin.

009-crop

Sitten saunaterassin puolelle! Täällä kysymyksiä herättää mm. terassin näkösuoja/sermi. Se on tehty ihan normikokoisesta (42mm x 12mm) puulistasta, jonka maalasin samalla sävyllä kuin mitä talomme ulkoverhouksessakin on käytetty. Raoiksi jätimme yhden listan paksuuden eli 12mm. Se on juuri sopiva: läpi näkee joten kuten, mutta tuo samalla sopivasti yksityisyyttäkin.

036

Ehkä muistattekin, miten viime kesänä suunnilleen näihin aikoihin pohdin kuumeisesti, kummalla sävyllä näkösuojan maalaisin: valkoisella vai tällä tummanharmaalla. Molemmat sävyt saivat teidän lukijoiden keskuudessa kannatusta, mutta hyvät kommenttinne auttoivat kuitenkin päätöksenteossa ja nyt täytyy todeta että onneksi valitsin tämän harmaan! Saunaterassi on kuitenkin enemmän ilta-auringossa tunnelmointia varten, joten tummat sermit tuovat sinne juuri oikeanlaista fiilistä. Sermit jatkavat myös kivasti samansävyistä terassin lattiaa, puhumattakaan siitä, miten kivasti valkoiset kalusteet erottuvat taustastaan.

040

Terassimateriaaliamme kysellään myös tämän tästä. Kyseessä on UPM ProFi Deck, sävy tummanharmaa. Mielestämme kotimme ulkoverhoukseen ei sopinut painekyllästetty ollenkaan, joten se oli yksi syy alkaa harkita tätä materiaalia. Harkinta-ajan käytimmekin, oli hinta sen verran kova ja kun siitä tehtiin vielä kaksikin terassia (pääterassilla yksistään neliöitä noin 50). Nyt alkaa kolmas kesä näiden terassien kanssa ja olemme valintaamme täydellisen tyytyväisiä: talven jälkeen riittää vain pesu ja terassit ovat taas kuin uudet!

cats

Suunnittelin tänään vähän kesäkukkia tänne saunaterassin puolelle. Ajattelin ostaa joitain pikkukukkasia erääseen istutuspussukkaan, jonka hankin viime kesänä. Mielestäni sellainen rento ns. ruukku sopii tähän saunaterassin rentoon löhöilylookiin kuin nenä päähän!

051

Tämän viikon minuuttiaikatauluun en yritäkään mahduttaa puutarhakierroksia, joten siirtynee ensi viikkoon. Että jättäkäähän mullekin jotain! :)
Jos vielä on jotain mielen päällä näihin pihajuttuihin liittyen, niin saapi heittää kysymyksillä!

Comments

 1. Heidi
  15.5.2013 / 21:39

  Meillä terassi painekyllästettyä lankkua ja mennin sitten viime kesänä käsitteleen sen tummanruskealla terassikyllästeellä ja nyt en ole ollenkaan tyytyväinen talven jälkeen tilanteeseen, kun kylläste on paikoitellen hilseillyt pois, vaikka maalikaupassa niin vannottivat, että ei hilseile. Olenkin pehmittänyt isäntää josko ruvettaisiin vaihtaan koko terassit ja tuo komposiitti materiaali houkuttelis kovasti helppohoitoisuudellaan :o) Mites talvella onko liukas? Entä millä sitä uskaltaa putsata, jos ja kun lumi polkeutuu ja jäätyy siihen? Siis naarmuuntuuko kuin herkästi?

  • 15.5.2013 / 22:23

   voi miten harmillista tuollainen, niin paljon kuitenkin vaivaa ja aikaa varmasti meni käsittelyyn ja sitten ei kestäkään :/. meillä on täällä kyllä niin haasteelliset nämä sääolosuhteet.
   no jos on lunta tai jäätä päällä ni varmasti kaikki terassit/alustat on liukkaita? eli ei sen enempää kuin muutkaan. mielestäni ei naarmuunnu ollenkaan herkästi. ja jos naarmuja joskus tulisikin, ei niitä selvästi erottaisi, koska pinta on sen verran eläväinen. lumen putsaisin ihan harjalla, meillä moiseen ei tosin ole tarvetta, koska terasseja ei talvella käytetä. saunaterassilta jos täytyy päästä talvella paljuun niin enimmät lumet poistaisin lumikolalla ja sitten loput harjalla harjaten.

 2. 15.5.2013 / 23:27

  Todella kivasti toteutetut muurit ja ihanat pihavalaisimet! Meillä pohditaan näitä kiveys- ja alakerran terassimateriaalijuttuja juuri nyt. Monta tarjouspyyntöää vetämässä piha- ja muurikivistä parhaillaan, toivottavasti saataisiin homma aloitettua jo pian. Maakuoppapihan kanssa eläminen ei oikein houkuta enää :) Onneksi on yläkerran terassi, joka vähän kompensoi pihan puuttumista…

  • 16.5.2013 / 15:07

   voi kiitos Mia :).
   on siinä kyllä puuhaa, tsemppiä teille valintoihin! ja voimia ja intoa puuhasteluihin :)

 3. Tipi
  16.5.2013 / 09:35

  On aina ilo huomata, että luonnonmuotoista kiveä käytetään pihalla. Monet vetelevät suoria linjoja ja kivien pitää olla samaa muotoa, yäk. Pihanne on oikein viihtyisä ja henkii tiettyä harmoniaa.
  Ja yksi raitapöksy bongattu kuvista! 8)

  • 16.5.2013 / 15:11

   nuo luonnonkivet on meidänkin mielestä tosi kivoja! säästettiin niitä silloin kun tonttia kaivettiin ja viime kesänä, kun pihaa myllättiin, mies laittoi niitä sivuun ja tuosta ne sai täydellisen käyttötarkoituksen! ei meinattu nimittäin keksiä, miten jatkettais noita tuija-altaita tuon viidennen kohdalla, koska siinä on pohjalla valtava kivi, joten mies sitten sanoi että laitetaan kiven päälle noita pienempiä kiviä ja mä sitten ripottelin kivimursketta kivien alle ja väleihin. kiva tuli ja luonnonkivet on mukavana vastapainona piha- ja muurikiville.
   että kiitos, mukava kuulla että muidenkin silmää miellyttää :)

 4. Pilvi
  16.5.2013 / 11:58

  Kivan näköistä! Mua tuskastuttaa terassin siivous. Asumme lähellä vilkasliikenteistä tietä = pölyä ja nokea (ja tietysti melua), takan käyttäminen tuo nokiongelmaa, läheiset koivut tuovat monenlaista sotkua ympäri vuoden ja tietysti alkukesän siitepölykerrostuma pinnoilla on päivittäistä. Eli terassista koituu paljon työtä, niin kiva kun se olemassa onkin… Mietin vain, että monissa isoissa nykytaloissa on joka ilmansuunnalla terassit, käyttävätkö ihmiset todellakin niitä kaikkia?

  Vinkiksi kaikille muuten havupuubalsami, huipputuote vähän kärähtäneille tuijille ja muillekin havukasveille!

  • 16.5.2013 / 15:18

   kiitti Pilvi! joo voi että sitä siitepölyä varsinkin! viime kesänäkin tuntui et siihen hukkuu :/. se on kyllä riesa. ja tietty on sitten kaikenlaista lehtiroskaa, mut ne saa onneks aika vaivatta harjalla pois.
   kiitos balsami vinkistä, en ollut siitä kuullutkaan! meidän kartiovalkokuuset on hiukan kärtsänny, paikoitellen, vaikka ne suojasimmekin.
   lukuisiin terasseihin oon itekki kiinnittäny erityisesti asuntomessutaloissa huomiota… meille riittää mainiosti nämä kaksi, tätä määrää en koe turhaksi. pääterassi on aamuistuskelua, ruokailua ja vähän illanistujaisiakin varten. oikeastaan käytössä siis aamusta iltaan, patio-osalle kun paistaa vielä ilta-aurinkokin. saunaterassi taas kun on ilta-auringon puolella, siellä tulee istuttua saunailtoina ja paljuiltoina se on luonnollisesti myös käytössä :)

 5. 16.5.2013 / 23:01

  Näytää tosi kauniilta pihalta. Sitten kun on oma piha, vaikkakin pieni, toivon että osaisin laittaa sen yhtä nätisti :)

 6. Nimetön
  17.5.2013 / 23:11

  oon mieluillu noita ikean tuoleja, niin oiskos antaa millaista palautetta niiden istuinmukavuudesta? saako vedettyy ittensä semmoseen mukavaan rentoon olotilaan? :D

  • 18.5.2013 / 13:14

   no riippuu vähän mitä tuolla rennolla olotilalla tarkoitat :D. mut itse Ikeassa yllätyin tosi positiivisesti, kuinka mukava noissa on istua! eivät nimittäin oikein näytä siltä, mutta totta se on!

   • Nimetön
    18.5.2013 / 13:37

    no semmosta.. normaalia istumista, ettei ihan tikkujäykkänä tartteis olla :D harmi kun ei oo mahdollisuutta lähteä koeistumaan paikan päälle, mut jospas ne yllättäis positiivisesti minutkin! :)

    • 18.5.2013 / 14:07

     kyllä tuossa istuinasento on rento, ei jäykkä ollenkaan. mahtuu myös mukavasti jalat ristiin tuohon istuinosalle :). ja jos haluaa hiukan enemmän ryhdikkäämmin istua, voi selän taakse laittaa pienen tyynyn. luulen kyllä että tykkäät. ilmoittelehan sitten jos päätät tilata et miten on :)

 7. mi
  27.5.2013 / 08:26

  Kvalta näyttää kyllä pihanne. :) Saisinko kysyä tuon muurinkiven hintaa? Aivan upea ja vähän erilainen mitä itse on tullut nähtyä. Kiinostaa, kun meillä juuri kiveyshommat alkamassa. :) Kiitos tuhannesti.

  • 27.5.2013 / 09:44

   voi kiitos! :) saat toki kysyä, mutta nyt täytyy kyllä myöntää etten muista :/. uskallankohan veikata että vähän päälle 4 euroa/kpl..? varman tiedon saat, kun soitat pihamyymälään. kyseessä tosiaan Lakan City-muurikivi.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.