Takapiha mietinnän alla

 

040

Tänään jatketaan vielä pihateemalla vaikka sen kunniaksi, että tänä aamuna nautin ensimmäisen kerran tälle vuodelle cappuccinoni terassilla linnunlaulua kuunnellen! Mikä upea ilma, nauttikaamme! Tämä toukokuu on ihan parasta aikaa kun ei ole vielä itikoita.

Mutta sitten tällä hetkellä eniten päänvaivaa aiheuttavaan piha-asiaan, joka löytyy takapihaltamme. Siellä on eräs kohta, jota en saa ratkaistua, vaikka kuinka olen erilaisia lehtiä inspiraatioksi selaillut. Asian ratkaisemattomuus häiritsee, odotan sellaista klik-ääntä, joka yleensä mielessäni kuuluu, kun asiat loksahtavat paikoilleen! Vielä on ollut hiljaista…
Takapiha on puoleksi nurmikkoa (jossa ei tosin vielä nurmikko kasva, mutta toivottavasti pian!) ja puoleksi luonnontilaista aluetta; metsikköä. Näiden alueiden rajalla on kaksi aika valtavan kokoista kiveä, jotka kaivuri viime kesänä toiveestani päällekäin pinosi.

044

Viime syksynä istutin kivien juureen noin viitisenkymmentä tulppaanin ja krookuksen sipulia – niiden väriloisto tulee näkymään upeasti sekä terassille että sisälle mm. olohuoneeseen. Pari pioniakin tuli istutettua tulppaanien lähelle, saapa nähdä miten niiden kesällä käy, kukkivatko vai eivätkö!
Tällä viikolla se muuten tapahtui: ensimmäiset krookuksenkukat tulivat esiin kauniin valkoisina! On ollut mukava sisältä käsin seurata tämän pienen (havujen ja lehtien peittämän :P) kukkapenkin elämää.

072

Eilen näin myös ensimmäiset pienen pienet lehdet koivuissa, äkkiä se tapahtui, sateen ja lämmön avustuksella!

083

Kuitenkin jo viime syksynä noita sipulikukkia istuttaessani mietin, että alue näyttää tuollaisenaan jotenkin orvolta ja tyhjältä, se kaipaa jotain lisuketta. Se on nyt ikään kuin pelkkä maalaus, joka saa kehyksistä sen pisteen iin päälle. Tämä siis kaipailee omia kehyksiään, mutta miten sen toteuttaisin? Sen suuntaista ajatusta on, että nurmikkoaluetta voisi pienentää muokkaamalla tuohon jokin kiva kivikkoalue (mutta millainen?). Tilaa alueelle kyllä on, se voisi alkaa nurmikon ja luonnontilaisen alueen rajalta ja jatkua jokusen metrin terassille päin. Tässä alakuvassa terassi jää vasemmalle, kivestä terassille on matkaa melkein 10 metriä.

046

Etupihan istutuksista ja puuhasteluista jäi viime kesänä jäljelle jonkinmoiset kasat sekä kivituhkaa että kivimursketta. Näiden lisäksi löytyy kuorikatetta (jota aiomme joka tapauksessa hankkia vielä lisää). Myöskin vanhempieni pihalta ylimääräisiksi jääneet ja sen myötä meille jemmatut pienet pyöreät kivet odottavat omaa sijoituspaikkaansa. Lisäksi valmiina löytyy muutamia saatuja vuorimäntyjä, jotka on väliaikaisesti istutettu takapihan luonnontilaiseen osaan.
Tässäpäs siis aineksia, joista voisi jotain tuon suuren kiviparin lähettyville muodostaa! Ajattelin, että voisin ostaa lisäksi esim. alppiruusun (tai pari) ja ehkä lisää sipulikukkia ja asetella noita jälkimmäisiä pieniin rykelmiin sinne tänne esim. kuunliljojen kera. Ehkä jotain mehikasvirykelmääkin kivikkoon? Hortensia? Vai lähtikö jo lapasesta :D. Muita ideoita?

Mietin, että jos alueen reunusosiin tulee kuorikatetta, sitä ei tarvitse rajata mitenkään sen kummemmin. Mutta jos reunoille tulee kivimursketta, on siinä hyvä olla reunukset ruohonleikkausta ajatellen… Eniten mietityttää nyt se, miten saan alueen rajattua – miten jaan kuorikatteen ja kiviosat siten, että lopputulos miellyttää silmää? Toivottavasti saisin teiltä vinkkejä, oon ihan pulassa näiden sekalaisten ajatusteni kanssa eikä mun pehmoisista puutarhatontuista ole tähän nyt apua!

066

Sitten vielä sellainen seikka, että koska takapihaa reunustaa muutamakin koivu (ja niistä en luovu!), on näky syksyisin tämä:

061

063

Ei ehkä kovin toivottava lopputulos sen kivikon kannalta, vaikka lehtipuhallin autotallista löytyykin :P. Kuorikatteesta lehdet ei ehkä niin häiritsevästi erottuisi… Mutta mutta: miten levitellä kivet ja kuorikatteet kivalla tavalla/jaolla, mitä istutuksia jaaaaa mitäs muuta! Millä rajata alue vai laittaako kuorikatetta ympäriinsä ikään kuin poluksi ja kivimursketta sitten vain istutusten juurelle? Vaikuttaa ajatuksena ehkä hieman tylsältä…
Terassilta ajattelin jotain pientä polkua kivikolle, ehkä niistä pyöreistä askelpolkulaatoista, joista aiemmin kirjottelin! Tämä on nyt hiukan vaikea yhtälö, kun haluan pihalle kaikkea kaunista, mutta olen laiska puutarhuri :D.
Silti näen jo mielessäni sellaisen upean katseenvangitsija-alueen, jossa on erilaisia kiviä, vihreää ja jotain väriäkin ja jonne pimeinä loppukesän ja syksyn iltoina kiikuttaisin muutamia lyhtyjä tunnelmaa luomaan… Toivottavasti saisin sellaisen, sitten meidän piha alkaa olla valmis. Vai oliko se niin ettei se piha ole koskaan valmis… Tuli tuossa nimittäin jo yhtenä päivänä näytettyä miehelle, millaisen huvimajan meidän pihalle vois rakentaa… Itsehän toki vitsillä sen letkautin, mutta mies on jo sen jälkeen pariin otteeseen ottanut asian puheeksi, hehe! Huvimajahaaveista joskus toiste, pää on sekaisin ilman niitäkin… Väittäisin, että hieman sekaisin meni tämä matikainenkin, vai mitä sanotte tuosta ilmeestä? Vai onko ihan zen? :D

068

Niin ja jos joltain löytyy pihaltaan tällainen kivikkoalue, otan mielelläni vastaan valokuvia :).

Comments

 1. Tipi
  16.5.2013 / 13:18

  Kuten arvasin, olen tohkeissani raitapöksyistä, niin ihania. Kiitos, että ilostutat heidän kuvilla! :)
  Oman tupuluuteni (mikä sana, hah) ja viherpeukalottomuuteni siirtäisi minut välittömästi ammattilaisen puheille eli jonkun piha- tms. -suunnittelijan luokse. Oletko ajatellut sellaista vaihtoehtoa?
  Ihanaa on se, että teillä tuntuu olevan pihaa, mihin voi toteuttaa vaikka mitä silmäniloa. Toivottavasti ratkaisu löytyy ja pääsette pian toimeen!

  • Tipi
   16.5.2013 / 14:11

   Kuten ARVASIT… voi luoja taas…

  • 16.5.2013 / 14:58

   voi, oikein ihana kuulla että ilostut kisujen näkemisestä! <3
   ei tuolla pihalla voi kuvata ilman tuota kaksikkoa, ovat jatkuvasti mun perässä, joka askeleella :D
   olen miettinyt tuota pihasuunnittelijaakin, mutta tuntuu ettei sellaisen konsultoinnille nyt oikein löydy aikaa… tämä pitäis saada ratkaistua mahd. pian, jotta saadaan hommia eteenpäin. tästä on nimittäin aloitettava :)
   kiitos kivasta kommentista!

 2. 16.5.2013 / 13:19

  Ihanaa tosiaan kun hyttyset ja mäkäräiset ei ole vielä saapuneet. :) Teillä näyttää tuota metsää olevan niin taatusti on hyttysten pininää tiedossa pian.. ;)

  PS. Itikka = lehmä

  • 16.5.2013 / 13:26

   näin on! onneksi kaupunki hieman harvensi tuota omaa metsäänsä talvella… ja onneksi on hyttyskarkottimet :)

   itikka on arkisana hyttyselle :D. lehmää siitä ei saa tekemälläkään, sanoi kuka tahansa mitä tahansa :D
   http://suomisanakirja.fi/itikka

   • 16.5.2013 / 13:35

    Tuu selittään tuo tänne Pohjanmaalle, kukaa ei usko. ;)

    • 16.5.2013 / 14:59

     :D on ne omituisia!
     taitaa olla vain Etelä-Pohjanmaalla tuo sana lehmälle, täällä Keski-Pohjanmaalla ei ainakaan.

     • 16.5.2013 / 16:13

      Siitähän se lihafirman nimikin tuloo? Hyttysen lihaako siellä valmistetaankin? ;)

       • 16.5.2013 / 16:34

        Omasta linkistäsi:

        ”itikka

        hyttysistä ym. pienistä hyönteisistä. esim. Itikan purema.

        kans. nauta, lehmä.”

        Ja:

        ”Itikka on vuonna 1914 perustettu osuuskunta, joka toimii yhdessä Lihakunnan ja Pohjanmaan Lihan kanssa. Itikan toimitusjohtaja on Reijo Flink.

        Itikka omistaa 27,68 % lihajalosteita valmistavasta ja markkinoivasta Atriasta sekä 47,3% lihan hankinnasta vastaavasta A-Tuottajat Oy:stä. Osuuskunnassa on jäseniä noin 4000 ja kaikki ovat lihantuottajia.

        Nimi tulee pohjalaismurteen lehmää tarkoittavasta sanasta itikka. Ennen Atrian perustamista Itikka oli myös elintarvikealan tuotemerkki.”

        Hauskaa että sun seudulla ei tuota nimeä käytetä. Näin ne murteet vaihtuu aika lähiseudullakin. :) Ehkä siellä puhutaan vähän jotain oulun murretta sitten?

 3. Aikku
  16.5.2013 / 14:40

  Ihana varmaan suunnitella uutta pihaa! :) Siinä kun saa toteuttaa omia toiveitaan niinkuin haluaa… vaikeampi on tehä jo vanhasta pihasta muutellen omanlaistaan, nimimerkillä kokemusta on.
  Mullaki tuli heti noista kuvista mieleen alppiruusut ja kuunliljat, että ne sopisivat tuonne. Ja todella suosittelen sitä huvimajaa!<3 Meillä oli sellainen avonainen valmiina ja me lasitettiin se ja laitettiin sinne kotakeittiö. Ollaan tykätty tosi paljon tehä siellä ruokaa ja muutenkin istuskella iltaa pitkälle syksyyn! (jopa talveen…)

  • 16.5.2013 / 15:04

   suunnitteleminen on huisin hauskaa, toteuttaminen ei niinkään ;). mä voisin vain seistä tuolla ja sanoa et tähän tuo, tuohon tuo, tänne vielä vähän tuota jne. :D
   voi hyvinkin olla, että huvimaja jonain päivänä tänne ilmestyy (tosin mies puhuu jo pihasaunastakin, mutta sille en ole antanut suostumusta!!!), mutta se ei ole kyllä ainakaan tämän vuoden juttu, ei ehkä ensi vuodenkaan. kiva silti suunnitella valmiiksi: siitä tulisi vinokattoinen, suorakulmainen, ulkoapäin valkoinen ja pari seinustaa taitais olla pelkkiä ikkunoita. sisällä sitten musta, pieni ja pyöreä takka ;). hyvin suunniteltu on puoliksi tehty?

   • Nimetön
    16.5.2013 / 20:01

    Juurikin tuollaisen huvimajan näkisin teijän pihalla! :) Jossaki näinkin sellaisen kuvan, olikohan se Suomelan sivuilla?!?! Just silloin aattelin, että tuollainen sopisi S:n pihaan :) Ja todellakin: hyvin suunniteltu on puoliksi tehty ;)

    • 17.5.2013 / 13:31

     ai mahtavaa! :D täytyypäs joku päivä googletella inspiraatioksi, heh. mietin kyllä jo et ehkä se voisi olla ulkoapäin sittenkin musta ja sisällä valkoiset paneeliseinät, hmm….

 4. 16.5.2013 / 14:49

  On sulla vaan niin ihania pihasuunnittelu-assareita että ;)

  • 16.5.2013 / 15:05

   eikö! noiden seurassa meinaa vain aika mennä siihen että niitä tulee kaapattua vähän väliä syliin halittaviksi :)

 5. 16.5.2013 / 16:38

  Muistathan, että pioni ottaa aikansa, ennen kuin alkaa ensimmäsitä kertaa kukkimaan. Kasvi vahvistaa itseään ensimmäiset vuodet.

  Minä näkisin kivien vieressä puun. Jonkin vartetun riippamallin. Hyvällä kohdevalolla asetelmaan saisi eloa myös pimeään aikaan. Maanpeittokasvi erottaa myös kivean kauniista nurmikossa.

  • 16.5.2013 / 16:45

   no enhän mä ois muistanu tuota pionijuttua, hyvähyvä!
   ja tosi hyvä idea tuo jokin riippamallin puu, tois mukavaa korkeusvaihtelua tuonne, kiitti Emilia! oisko sulla mielessä vielä jokin tietty malli?

   • 16.5.2013 / 21:20

    Esimerkiksi pihlajaa vartetaan kauniisti riippuvaksu. Sopisi suomalaisen koivun kanssa hyvin – tukeva ja suomen luontoon istuva. Ja just sitä korkeuseroa tuo mielestäni kaipaa. Vihreyttä tulis helposti myös kookkaista kuunliljoista. Niillähän on helppo rajata myös katettuja alueita kauniisti :)

 6. 16.5.2013 / 18:15

  Rhododendronit vois kans sopia kivikkoon kivasti, nehän on vähän sellaisia mehimäisiä mutta kuitenkin isoja ja näyttäviä. :)

  Just muuten tuskailtiin miehen kanssa kuorikatteen päälle syksyllä tippuneita lehtiä, eli kyllä ne lehdet katteenkin päällä näkyy ikävästi. Siitä ne on tosi hankala saada pois, kun haravointi veis katteenkin mukanaan… :/ Taidetaan alistua siihen, että joka kevät/kesä laitetaan pensaiden juureen uudet katteet. Ei siis mitään kallista katetta meille enää!

  • 17.5.2013 / 13:35

   kiitti vinkistä, täytyy tutustua!
   joo näin voi olla kyllä… me kuultiin viime vuonna jostain paikallisesta myyjästä, jolta sai peräkärryllisen katetta olikohan se nyt 40 eurolla. sieltä haetaan tänäkin vuonna. eli tolla hinnalla ei paha vaikka joutuis joka vuosikin sitä lisäillä.

   • 18.5.2013 / 19:04

    Meilläkin taloyhtiö hommas peruskatetta kaikille, toivottavasti tänäkin vuonna näin. Pitänee vihjata miehelle, joka on tänä vuonna hallituksessa… ;)

 7. 16.5.2013 / 22:15

  Alppiruusut sopisi ihanasti tuohon! Ja mä näkisin jotain korkeampaa kivien jommalla kummalla puolella… joku puu, joka ei kasva kovin isoksi! Mut ainakin jotain ikivihreää niin näkymä säilyy kauniina ympäri vuoden.
  Ihastelin edellisen postauksen kuvissa teidän talon ulkovärejä! Ihanat!! ♥

  • 17.5.2013 / 13:36

   totta, tosi hyviä pointteja! yritän pitää määrän hillityssä ja sellaisena, ettei ole kamalasti erilaisia juttuja :D
   kiitos :)

 8. Saikku
  17.5.2013 / 09:34

  Hei! Heti tuli mieleen, että alppiruusu ja kuunliljat ovat enemmän varjon ja puolivarjon kuin auringon kasveja ja taas mehikasvit ovat suorastaan paahteisen paikan kasveja. Ei kannata sekoittaa! Ainakin tuo kohta pihassanne vaikuttaa kuvissa enemmän puolivarjoiselta kuin aurinkoiselta paikalta.

  Kivikkoryhmät ovat kyllä upeita ja kun kiviä asettelee kunnolla, saa niiden väleihin enemmänkin multaa, jolloin ainakin tiettyjä havuja voi kasvattaa niissä väleissä. Ja sitten voi harkita haluaako johonkin väliin perennaa ja sipulikukkia. Tuollaisissa paikoissa täyttävät kivasti kivien välin eikä tarvitse pelätä perennan hallitsematonta leviämistä. Kivikkoryhmissä on upea mm sammalleimu, jonka kasvutapa on mätästävä. Se myös leviää hyvin ja näyttää todella hyvältä jos pääsee valumaan jonkin kiven reunan yli. Tekisin kerralla näyttävän kivikkoryhmän eli myös kokoa pitää olla enemmän. Nuo kaksi kiveä päällekkäin on kivan näköinen jopa ehkä korkeimpana kohtana kivikkoryhmässä, mutta kuitenkin niin, että tulee myös toinen korkeampi kohta. Aijai, tuo pihan suunnittelu on mahtavaa hommaa!

  Täällä etelässä on ollut jo täyden kesän tuntua yli viikon! Koivunlehdet ovat ihanan suuret ja vihreys ja vehreys vetää suupielet väkisin hymyyn. Helatorstain tienoilla vihertyi. Mutta nyt eletäänkin sitä parasta vuodenaikaa =)

  • 17.5.2013 / 13:40

   totta! mehikasvit hylätty :D. haluan pitää näkymän kuitenkin suht yksinkertaisena, tarkoittaa myös lajikkeita. yritän pitäytyä siis vain muutamissa, jotta miellyttää silmääni pidempään :). mitään suuria kiviä ei tuonne ole tulossa, koska niitä ei meiltä löyty valmiina. sen vuoksi ajattelin jonkin pienen puun kiviparin viereen, etteivät yksinään ole noin korkeita. on kyllä mukava suunnitella, mutta harmi vain et aikataulu painaa päälle…
   kiitos ideoistasi!

 9. HannaKoo
  17.5.2013 / 11:34

  Samaiset ongelmat/ajatukset pyörii täälläkin kokoajan mielessä :) Meillä on tulossa koko talon pääty osittain katetta, osittain kiveä. Siihen on vielä portaat tekeillä, mutta kunhan ne saadaan valmiiksi, pystyy päädyn tekemään valmiiksi. Voisin meidän ratkaisusta laittaa kuvaa sitten kun se on valmis (toivottavasti jo ensi viikolla) :)

 10. 17.5.2013 / 14:33

  Täälläkin pohditaan piha juttuja; miten saisi vanhasta pihasta kivan näköisen. Tarvittais melkein kaivinkonetta joidenkin puskien raivaamiseen…
  Tuohon kivien luokse teillä kävisi erikokoisia havukasveja, jos niistä tykkää. Vähän korkeempaa tuijaa taustalle ja eteen sitten jotain matalampaa lajia?

  • 18.5.2013 / 13:08

   tykkään kyllä havukasveista! tosin meillä on niitä (timantti- ja pallotuijaa, kartiovalkokuusta) jo etupihalla et siks ehkä jotain muuta takapihan puolelle.

 11. Tiia
  21.5.2013 / 23:30

  Voi noi kivet on niin kivoja, harmi ettei omalla pihalla ole kuin tasaista nurmea… :) Mutta oon nähnyt tosi upeita sellaisia, esimerkiksi entisen rivarikotimme pihapiirissä oli todella taidokkaasti toteutettu kivi-istutus, joka kukki keväästä syksyyn ja oli todellinen silmänilo joka kerta ohi mennessä :) Itse laittaisin myös ehdottomasti tuohon viereen kasvamaan jotakin korkeampaa, kuten katajan tai tuijaryhmän. Kuunliljaa laittaisin minäkin, tosin riippuu onko paikka varjoinen. Vuorimäntyryhmä sopii oikein hyvin kiven lähelle ja se kasvaa nopeasti tuuheaksi. Kukat istuttaisin siten, että eteen tulee matalampaa, ja taakse korkeampaa, myöhemmin kukkivaa, joka sitten tulee esiin kivasti sieltä seasta korkeampana. Minäkin tekisin alueesta ison ja näyttävän, muuten istutus voi jäädä vaatimattoman näköiseksi, varsinkin jos paikka sijaitsee pihan perällä etäällä.

  • 23.5.2013 / 21:31

   voi kuulostaapa kivalta tuollainen! mun taidot ei taida moiseen riittää, mut ehkä jos jotain vihreää sais ja jotain kivijuttua, niin ja sitten pienesti väriä niin oisin iloinen :). täytyy miettiä, tuossa kun noita puita on aikamoinen määrä lähettyvillä niin roskaavat aika paljonkin…

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.