Pihasuunnitteluhetkiä

 

014

Tervehdys täältä kahvikupposen ääreltä! Muistatte varmaan Takapiha mietinnän alla -postaukseni? Tällä viikolla asia eteni ison askeleen, kun pihasuunnittelija, Green Sensen Oili tuli käymään. Pari tuntia vierähti kuin siivillä takapihaa ja kivien ympäristöä pohtiessa. Kerroin toiveistani, hieman sekalaisista sellaisista, ja selailimme muutamia inspiraatiokuvia: mistä pidän ja mistä en. Tuo jälkimmäinen mulla on aika vahvasti selvillä ja heti kaikenlaisia toteutuksia nähdessäni näen kyllä selvästi, onko tosi kiva vai ehdoton nou-nou. Huomasin myös, tai oikeastaan tiesin jo etukäteen ja se tästä osaltaan niin haastavaa tekeekin, että olen aika tarkka… Toisin sanoen niitä vaihtoehtoja, joista pidän, on huomattavasti vähemmän kuin niitä joista en pidä :P. Toki se on pitemmän päälle hyväkin, että tietää varmasti, mistä pitää ja mistä ei, niin ehkä se osaltaan minimoi ne hutiratkaisut?

cats

010

Mutta, nyt kun katselen tätä suunnittelijan käsin tekemää luonnostelmaa edessäni, olen todella tyytyväinen. Suunnitelmasta muodostui juuri sellainen, mitä toivoinkin: selkeä ja ryhmitelty, vaihteleva, mutta silti kuitenkin jollain tapaa hillitty ja hallittu, muutamaa hurmaavaa ja mielenkiintoa herättävää yksityiskohtaa unohtamatta! Sanoinkin, että tässä huomaa ammattilaisen ja amatöörin eron: juuri tällaista tavoittelin, mutta en vain osannut kunnolla kuvailla haluamaani lopputulosta. Onneksi kuitenkin jotenkin onnistuin näitä ajatuksiani Oilille välittämään, koska lopputulos on näin kiva. Toivoin kovasti sellaista pientä mielessäni kuuluvaa klik-ääntä, joka syntyy kun asiat loksahtavat paikoilleen, ja tästä suunnitelmasta se syntyi!

017

Nyt mielessä pyörii erilaiset vaihtoehdot kuten pikkukeijuangervot, tähkätädykkeet, alppiruusut, puiset pikkutikapuut ja jokin kiva valkoinen, pyöreä ja sileä betoniruukku… Oisko vinkkejä, mistä tuollaisen ruukun/vadin voisi löytää?
Puutarhakierrokselle siis mahdollisimman pian, jotta syntyy vahvoja mielikuvia siitä, mitä kaikkea haluankaan alueelle istuttaa. Päädyimme tekemään Oilin kanssa tässä samalla pientä blogiyhteistyötä ja poiminkin hänen sivuiltaan muutaman upean kuvan hänen toteutuksistaan, joista itse omaan pihaani liittyen erityisesti kiinnostuin:

cats

Noissa kuvissa näkyy myös tuollainen valkoinen ruukku, jollaista metsästän! Yhden version olen jo löytänyt, mutta halkaisija oli ehkä turhan suuri: 70 cm. Ensisijaisesti etsin aavistuksen pienempää, joten vinkit otetaan avosylin vastaan! Ajattelin tuosta ruukusta/vadista sellaista liikuteltavaa yksilöä, johon voisi joka kesä tehdä erilaisen asetelman! Jonain kesänä siinä voisi olla koristekiviä ja mehikasveja, toisena kesänä taas iloisen värikkäitä kesäkukkia.

Näistä mietteistä; hyvää viikonloppua!

Pihakuvat lainattu Green Sense

Comments

 1. HannaKoo
  7.6.2013 / 11:23

  Oi jännityksellä jään odottamaan alueen valmistumista :) Noita ruukkuja olen nähnyt kodin terrassa, muistaakseni ainakin viime vuonna oli isompaa ja pienempää kokoa saatavilla, mutta valkoisesta väristä en ole varma…Mulla on ollut tuo sama idea mielessä päätyyn sinne portaiden alapäähän, että laittaisin koristekiveä ja mehikasveja tuollaiseen ruukkuun, mutta saattaa jäädä toteutus vasta ensi kesään, on jo taas muut pihajutut alkaneet ja varmaan loppukesän vievät ;D

  • 7.6.2013 / 20:05

   niin minäkin :D. saapa nähdä milloin ehtii tarttua tuumasta toimeen, pitää olla sellaisia iltoja ku ollaan molemmat kotona (ettei tarvi eri vuoroissa tehdä ja sit toinen tekis yksinään kuitenkin väärin…) ja niitä ei nyt lähitulevaisuudessa kovin runsaasti näytä olevan… nooh, on onneks koko kesä aikaa, en ota paineita! älä sinäkään, tuleehan noita kesiä :)
   ja kiitos vain sulle inspiraatiosta tuon pihan suhteen, lähti pyörät pyörimään niistä kuvista! Terrassa tosiaan on noita ruukkuja, siellä oli esillä viime vuoden mallit ja kävinkin jo yhden kotiuttamassa. aloitin tärkeimmästä :D

 2. 7.6.2013 / 11:29

  Hienoa! Onkin hyvä jättää suunnittelu ammattilaisen harteille, kun itse alkaa olemaan paniikissa omien ajatuksiensa kanssa ja että vielä ajatukset kohtaavat yhdessä ratkaisuja miettiessä.
  Jään mielenkiinnolla odottamaan tuloksia! :)
  Hyvää viikonloppua sinnekin.

  • 7.6.2013 / 20:07

   kiitos! ja niinpä! ideoita mulla kyllä oli, mut oli kiva saada ne sijoiteltua pihalle tai tuon alueen oikeisiin kohtiin :). tosin kaikki istutukset on vielä melkoisen epäselviä…
   toivottavasti jo loppukesästä ois jotain valmiimpaa, mitään aikataulua en halua laittaa ja lomalla haluan LOMAILLA :)

 3. Onnea ruukun metsästykseen! Kodin terrassa en tosiaan käynyt, mutta muuten olen juuri tuollaista etsinyt tuloksetta :( . Itse päädyin sitten muovisen neliskanttisen ruukun ostoon ja sen maalaamiseen valkoiseksi näin ensihätään. Ajattelin tuossa myöhemmin kesällä kyllä kokeilla myös betoniruukun tekemistä itse ja sen maalaamista juuri valkoiseksi.

  • 7.6.2013 / 20:09

   kiitti! Terrassa noita valkoisia sementtivateja oli, ainakin meidän Terrassa. olivat viimevuotisia. ostin sellaisen pienemmän, joka on 70 cm halkaisijaltaan. mahtuupa sitten vähän enemmän ;)
   itse tekemällä tulis varmasti kans kiva, mut mä oon siihen liian laiska ja kiireinen :P

 4. 7.6.2013 / 12:31

  Mulla on samanlainen ruukku, mutta mutana. Halkaisija joku 50 senttiä. Ostin ihan MultaSormesta viime vuonna, mutta muistaakseni Kodin Terralla oli tänäkin vuonna vaaleita ja tummia myynnissä…
  Mulla on tuollainen myös terracottana, ja voihan sen aina maalata :)

  Ps. Ihanat pionit maljakossa!

  • 7.6.2013 / 20:11

   Terrassa oli vielä viimevuotiset sementtivadit myynnissä, just valkoisia ja halkaisijaltaan joko 90 tai 70 cm, ostin pienemmän. toivottavasti ei paljastu liian suureksi…
   pionit on kyllä niin niin kauniita! <3

 5. Kristiina
  7.6.2013 / 13:47

  Kivoja ideoita! :)
  Meidänkin pihaan voisi sopia laakea ruukku.
  Mistä se löytämäsi 70 cm olisi peräisin?

  • 7.6.2013 / 20:21

   mukavaa että olet sitä mieltä!
   kävin tänään ostamassa sen 70 cm ruukun (tai sementtivati oli nimeltään) Kodin Terrasta. sinne jäi vielä kaksi ja yksi 90-senttinen. ovat kuulemma viime kesältä jääneet. aloitin varmaan olennaisimmasta? :D

 6. Pilvi
  7.6.2013 / 14:07

  Kivat suunnitelmat :). Meillä ongelmana se, että istutusvaiheessa edelliset asukkaat on istuttaneet esim. tuijat vähän liian tiheään. Eihän ne pikkuisina näytä hyvältä harvassa, mutta kasvavat muutamassa vuodessa kiinni toisiinsa…

  Onko teillä siellä vielä lehtokotilo-ongelmaa? Meidän pihalle nämä söpönnäköiset etanat saapuivat nyt, niille kelpaa kuulemma kaikki kasvit :/. Joku nainen täältäpäin oli kuukaudessa kerännyt niitä pihaltaan 12000… :P.

  Taimiin saa kyllä kulumaan kivasti rahaa, mutta lopputulos palkitsee muutaman vuoden päästä viimeistään :)!

  • 7.6.2013 / 20:25

   aivan totta, ainakin metrin tarvitsee jokainen tuija ympärilleen tilaa! itsekin sen viime syksynä opin, kun tuijien kanssa ekan kerran hääräsin :). onneksi en laittanut etupihan istutusaltaisiin kuin yhden timanttituijan, ahtaaksi olisi käynyt muuten!
   en oo ollenkaan kuullu noista kotiloista eli ei taida täälläpäin olla (ainakaan vielä), hui!
   joo niinpä, ei ole kyllä ollenkaan edullista tuo pihan laitto! sen vuoksi mekin ollaan jaettu sitä kolmelle kesälle ettei niin kirpaisis eikä muistais aiempien kesien rahanmenoa :D

  • 8.6.2013 / 15:50

   oi, olipa kiva tuokin! kiitos vinkistä! tosin tuo ei tainnut olla ihan pyöreä..? ostin eilen sellaisen pyöreän sementtivadin, jonka halkaisija on 70 cm, aika kookas siis. mutta koska maahan tulee, ei voi ihan pieni ollakaan :)

 7. 8.6.2013 / 22:12

  Ihanan näköinen ja mallinen tuo valkoinen ruukku, muuten noin pelkistetyssä ympäristössä! Mietin heti, että tuollainen olis just se jotain mitä kaipais meiän pihan takaosa, joka on itsessään jotenkin karu, mutta silti tarviis jonkun katseen vangitsijan. Tuollainen ruukku ois kivan matala, ettei pomppaisi liikaa, mutta silti näyttävä. Kiitos, ihan huippu idea!! :) ♡ Innolla kanssa odottelen millaista teille valmistuu, ammattilainen on aina ammattilainen!! :)

 8. Asta
  12.6.2013 / 12:06

  Itse ostin hyvin saman oloisen betonisen valkoisen ruukun viime vuonna Plantagenista, niitä näytti nytkin olevan. Ruukku ei ollu pyöreä vaan venemäinen, muttei kuitenkaan teräviä päitä, hyvin kaunis ja yksinkertainen.

  • 12.6.2013 / 16:05

   kiva! mä tosiaan ostin jo viime viikolla sellaisen pyöreän sementtivadin, näillä näkymin saa odotella sisuksiaan vielä jokusen viikon…

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.