Kissakaksikko eläinlääkärissä

 

Moni onkin tässä viime päivinä kysellyt kissakaksikkomme kuulumisia, kiitokset viesteistänne! Tänään meillä oli tuo toinen eläinlääkärikäynti ja otimme vanhemmalta kisulta uudet verinäytteet; nyt asiaankuuluvan 12 tunnin ravinnottomuuden jälkeen. Ensimmäisen kerran vajaa kolme viikkoa sitten eri eläinlääkärillä käydessämme en hoksannut, että kissan täytyy olla syömättä 12 tuntia, jotta verikokeiden tulokset ovat luotettavat. Tätä ei eläinlääkärikään hoksannut minulle mainita… Verikokeet otettiin tuolloin ihan ohimennen, samalla kun kissa tutkittiin muun syyn (vilkkuluomien esilläolon) vuoksi. Nämä tämän tarinan aiemmat osat ovat luettavissa postauksistani Eläinlääkärissä sekä Perjantain kissakuulumiset.

013

Tänään kävimme tosiaan eri eläinlääkärillä ja verikokeet otettiin tuon 12 tunnin paaston jälkeen; verikokeissa tutkittiin 11-vuotiaan kissamme munuaisten mahdollista vajaatoimintaa. Noissa tutkimuksissa tärkeimmät arvot ovat urea sekä kreatiniini. Kirjoitan nämä tänne itsellenikin muistiin siltä varalta, että lippulappuset joutuvat joskus hukkaan.

Urean viitearvot ovat 4.0-15.0, kissan ensimmäinen verikoe antoi tulokseksi 14.5 eli oli vielä viitearvojen sisäpuolella. Tämänpäiväisissä kokeissa arvo oli 12.4 eli vielä parempaan suuntaan. Kreatiniinin viitearvot ovat 100.0-160.0, kissan ensimmäisissä verikokeissa arvo oli 168.0 eli lievästi koholla, josta eläinlääkäri sanoi, että kissalla on jo lievää munuaisten vajaatoimintaa. No tämänpäiväisen paastonjälkeisen verikokeen kreatiniiniarvo oli 104.0! Eli melkoisen huomattava ero tuloksissa ja hyvä krea-arvo. Uskon tämänpäiväistä eläinlääkäriä: kissan ruokavalion muuttaminen munuaisvikaisen kissan ruokavalioksi olisi vielä tässä vaiheessa turhaa, samoin munuaislääkkeen aloittaminen. Ehdimme silloin vajaat kolme viikkoa sitten eläinlääkärin suosituksesta jo hankkia ensimmäisen munuaislääkepaketin ja munuaisruokaakin oli viikonlopun ajan tarjolla :D. Heti tuon viikonlopun jälkeen kuitenkin lopetimme nuo ns. munuaishoidot, koska kuulin tältä suosikkieläinlääkäriltämme, että verikokeiden luotettavuus on vähän niin ja näin, jos taustalla ei ole tuota 12 tunnin paastoa. Niinpä odottelimme tämän pariviikkoisen ja otimme tänään sitten uudet verikokeet. Voidaan siis todeta, että aika turhaan tuli se viikonloppu murehdittua ja itkettyä, kissan arvoissa ei ole vielä mitään hälyttävää – arvot ovat viitearvojen sisäpuolella. Seurailemme tilannetta (mm. mahdollisesti lisääntyvää vedenjuontia) ja toimimme sitten sen mukaisesti. Mietin, että uudet verikokeet voisimme ottaa esim. vuoden päästä, jotta näemme, onko tilanne muuttunut ja onko silloin mahdollisesti tarpeen aloittaa munuaishoito.

022

Vein tänään eläinlääkäriin molemmat kissamme, koska ajattelin, että hän madottaisi molemmat piikillä. Hän ei sitä kuitenkaan tapaa tehdä ja kirjoitti reseptillä vahvaa matolääkettä, joka laitetaan (sivellään) kissan niskaan. Lääke on kuulemma tehokas ja tappaa kaikki mahdolliset madot. Odotan muutaman päivän ennen kuin haen lääkkeen, sillä olen nyt madottanut kissat jo kaksi kertaa (Flubenolilla ja Drontalilla). Kissojen ruokahalu on edelleen valtava, vanhempi kisu aivastelee taas päivittäin ja nuorempi rupsuttelee :D. Ilmavaivat ovat kuitenkin vähenemään päin. Vanhemman kissan vilkkuluomet ovat edelleen esillä, mutta eläinlääkäri ei pitänyt sitä niin vakavana, koska kissa on muuten normaali ja virkeä. Sanoi, että luomet saattavat jonain päivänä ihan ykskaks vetäytyä näkyvistä. Joten odotellaan ja seuraillaan…

021

Nuorempi kissa oli siis eläinlääkärissä hieman turhaan, raasu <3. Hän ei kyllä ollut moksiskaan pienestä seikkailusta, vaan kierteli vastaanottoa uteliaana, joka nurkan nuuskien. Hän otti omatoimisesti jopa palkintonsa: koiranraksuja avonaisesta pussista :D. Ai että mua nauratti! Sukelsi pussiin niin että pussi jäi hetkeksi päähän synnyttäen hauskannäköisen moon walkin. On se sellainen koheltaja <3. Eläinlääkäri nauroi että sinähän harvinaisen perso kissa olet kun koiranraksutkin kelpaavat! Antoi sitten pari luunmuotoista raksua ihan luvankin kanssa :D. Kissahan tykästyi eleeseen niin, että sain väkisin työntää hänet kuljetuskoppaansa kun teimme lähtöä. Normaalisti eläinlääkärin vastaanotolla kun sukeltaa oikeinkin vikkelään koppansa turviin… Sellainen se on, pieni koomikkokissani mun!

072

Tämä nuorempi kattimus on aika omaperäinen persoona muutenkin… Suuren suuri sydän puhdasta kultaa, mutta niin monenlaista konnankoukkua mielessä, toki vain hyvää tarkoittaen ;). Viimeksi tänään ruoka-aikaan: kannoin ruokani olohuoneen sohvapöydälle ja kun lähdin hakemaan maitolasiani, oltiin sen juomakelpoisuutta jo testaamassa… En voinut kuin nauraa: heti kun selkäni käännän… Mietin siinä, että miten mä pärjään täällä tämän kolmikkoni kanssa kun vauva syntyy – niin kädet täynnä työtä joskus tuossa yhdessäkin kissassa :D.

 

Comments

 1. 17.12.2013 / 20:05

  Voi olipa ihana juttu että arvot olivat nyt viitearvojen sisällä! Turhaa huolta ja murhetta tuli tuosta kun ekat verikokeet ei näyttänyt todellisia arvoja..
  Siellä rupsuttelut jatkuu :) toivotaan että nekin loppuisi pian :) Niin tyytyväisenä toinen nukkuu tuossa sohvalla <3

  • 17.12.2013 / 20:12

   No joo, ihan turhaan rauhoitettiin kissa silloin, puhumattakaan siitä kalliista lystistä… Mutta ei mahda mitään :). Pääasia, että asia nyt selvisi enkä ala turhaan tuputtaa munuaismurkinaa!
   Jep, kuulostelut ja haistelut jatkukoon :D, ehkä kaikki vielä palaa normaaliksi! Toivottavasti teilläkin parempaan päin!

 2. Hanna
  17.12.2013 / 20:21

  Hyvä että kisun verinäytteet olivat paremmat :)
  Meillä toisella kissalla oli matoja ja niitsä ei millään päästy eroon, ei enää auttanut tuo Flubenol joka aina ennen oli tehonnut. Eläinlääkäriltä saatiin reseptillä juuri tuollaista niskaan laitettavaa geeliä ja se kyllä tehosi heti eikä enää matoja tullut. Appivanhempien kissalla on myös sitä samaista lääkettä ja juuri puhuivat ettei oo yli puoleen vuoteen ollut kissalla matoja, hyvin siis tehoaa.

  • 17.12.2013 / 21:09

   Joo, tuntuu nämäkin olevan tosi sitkeitä matoja, ikinä ennen kokenut moista! Tosin eläinlääkäri sanoi tänään, että madot ei aiheuta aivastelua eikä ilmavaivoja (netistä olen lukenut muuta), joten en enää tiedä mihin uskoa… Täytyy tällä viikolla hakea apteekista tuota niskaan laitettavaa, silläpähän sitten selviää, oliko kyse madoista vai ei!

 3. Kaisa
  17.12.2013 / 20:24

  Tosi hienoa kuulla, että kisuleilla kaikki hyvin! Nuo arvothan on hyvät! Meidän Ronjalla tuo Krea on ihan eri luokkaa, ainakin 300, joten voit kuvitella ettei lääkäri oo antanut kovin hyviä ennusteita koiran kohdalla :/

  • 17.12.2013 / 21:12

   Voi että :'(. Koirilla varmaan sitten sama tuo viitearvotaulukko? Voiko Ronja muuten hyvin vai huomaako kunnostakin jo heikot arvot?

   • Nimetön
    17.12.2013 / 22:19

    Ronja voi kohtuullisen hyvin mun mielestä, vaikkakin on aika väsynyt ja ruoka ei oikein maistu. Tosin on paljon muitakin vaivoja, joten nekin voi vaivata. Nautitaan nyt kuitenkin näistä hetkistä vielä, kun voi :)

    • 18.12.2013 / 20:33

     Niinpä, nautitaan! Eipä sitä kukaan, ihmiset tai eläimet, tiedä kuinka kauan sitä tällä pallolla tallustetaan :).

 4. Tanja
  17.12.2013 / 21:34

  Kiva kuulla että miukumaukuilla kaikki hyvin! Kyllä niistä vaan aina niin huolissaan on, meillä 10 vuotiaan kanssa myös verikoe kontrolli edessä. Rapsuja misuille ja mukavaa joulunodotusta:)

  • 18.12.2013 / 20:29

   Kyllä nousee huoli, jos näkee että jokin on vinossa :/. Toivotaan, että olisi vain matoja ja saisimme ne vihdoin häädettyä! Kiitos samoin Tanja! :)

 5. 17.12.2013 / 21:43

  Näitä kissa-postauksia on niin ihana lukea! Ja hyvä että kisun arvot olivat hyvät <3 Meillä ei edes maisteta maitoa, kermaa, jukurttia, viiliä.. mitään jos sitä laittaa kisujen omaan kuppiin, mutta heti kun se on minun kupissa niin se on kisujenkin mielestä niin huisin hyvää. Jopa maustamaton rahka! :D Kissat ovat kuin pikku-vauvoja kun niitä iltaisin täällä sylissä kantelen.

  • 18.12.2013 / 20:31

   Et usko miten ilahduin tuosta, että tykkäät näistä kissajutuista!
   Heh, täällä kyllä kelpaa kaikki nuo mainitsemasi :D. Ei puhettakaan, että jogurttipurkin vois vaikka nakata roskiin, kun se on syöty. Kaks silmäparia tapittaa koko ajan vieressä, että joko, joko..? Jämät on siis jätettävä… :D

 6. Niina ja 4kisua
  17.12.2013 / 22:17

  Kyllä noi kisujen sairastelut/oireilut saa täälläkin itkun aikaiseksi.Huoli on aina valtaisa kun lääkärille joudutaan menemään. Ei täälläkään tykätä lekuri käynneistä :/ varsinkin ulkoiluhullu Luka on päässyt lekurin kolmen joukkoon pelkäävien kisujen listalla :(
  Leppoisaa joulun odotusta teille ja kisuille silityksiä :)

 7. Rags
  17.12.2013 / 22:27

  Ihanaa kuulla, etta arvot ovat paranemaan pain. <3 Niin hauska tapaus tuo teidan nuorimmainen. :-D Mahtava ilme hanella, mitas jekkua keksisin seuraavaksi. ;-)

  • 18.12.2013 / 20:34

   Oli kyllä paremmat arvot, hieno ja helpottava asia. Voi kyllä tuo nuorempi murmeli järjesti tänäänkin niin monta tempausta mun mummun luona, että maha kipeänä saatiin nauraa! :D

 8. 18.12.2013 / 00:29

  Oi, olipa helpottavaa, että kisujen tilanne on hyvä eikä ole syytä huoleen! <3
  Teidän marakatit muistuttaa kovasti mun siskon ja miehensä kissoja, paitsi ulkonäöltään, niin on niilläkin metkuja mielessä. Kisuilta on pääsy estetty makuuhuoneeseen vauvan takia, ja arvaa vaan kuinka se makuuhuone niitä kiinnostaisi :) Vähänkin jos ovi jää hetkeksi raolleen niin varmasti vähintään toinen tutkimusmatkaaja on jo pyrkimässä sisään tai ehtinyt jo linnoittautua sängyn alle jemmaan :)

 9. Ellyn
  18.12.2013 / 01:09

  Aivan loistavaa, että kaikki päättyi hyvin :)

  Mietin, että teillähän syödään raksuja ja sekin voi olla syy rupsutteluun. Vanhemmiten voi alkaa massu reagoimaan niihin raksujen maissi ja viljoihin. Paremmissakin raksuissa on aina ainakin riisiä ja maissia muistaakseni.
  Meillä tyttö siirrettiin raakaravinnolle parivuotiaana kun kaikki kuivamuona aiheutti pelkkää ongelmaa. Virtsan ph.t oli jatkuvasti tapissa, massua kiersi ja rupsutteli ja karvakin lähti alvarikseen.
  Kokeissa todettiin ruoka-aineallergioita, maissi- ja vilja-allergiaa.

  Tuli vielä mieleen noista apteekin matolääkkeistä, että Axilur on meillä ollut niistä tehokkain suolinkaisten ja sitkeimpien matojen häätäjä. Meillä tuo Flubenol on ollut tehottomin.

  • 18.12.2013 / 20:38

   Oon itekki miettiny noita raksuja ja päätin nyt, että pidämme niistä useamman päivän tauon! Selviääpähän sitten, johtuuko mahdollisesti niistä… Tosin tuntuu aika erikoiselta, että molemmat aloitti rupsuttelun samoihin aikoihin; en usko samanaikaisen allergian puhkeamiseen.
   Axilur on kuulemma yhtä tehokas kuin tuo Drontal. Flubenolia en osta enää itsekään.

 10. Tipi
  18.12.2013 / 07:21

  Kiitos kissakuulumisista! :)
  Hienoa, että arvot olivat vielä ihan kohdillaan. Tosiaan, ilman tuota paastoa lukemat ovat ihan jotain muuta. Miten ihmeessä joku lekuri voi unohtaa sanoa paastosta? Sehän oli ihan turha käynti siinä mielessä, että arvot eivät olleet luotettavia. Hmpf!
  Noita arvoja kannattaa tosiaan seurata. Tuossa vaiheessa varmaan se vuoden päästä oleva kontrolli on juuri sopiva.
  Meidän karvakuonolla testattiin vuoden välein ja viimeisimpinä parina vuotena oltiin raja-avojen ylärajalla. Tänä vuonna ne olivat hilppasen yli, joten ruokavaliolle jouduttiin. Olin jo noteerannut, että juominen oli lisääntynyt. Mutta kun kissaa näkee joka päivä, se juomisen lisääntyminen voi jäädä huomaamatta, itselläni ainakin.
  Tsemppiä molemmille raitapöksyille ja ponteville omistajille. :)

  • 18.12.2013 / 20:41

   Muakin suututti, ettei eläinlääkäri sanonut mulle, että olisi syytä pitää 12 tunnin paasto ennen verikokeiden ottoa. Olin niin huolissani siellä, ettei tullut mieleenkään tuollainen! Kissa rauhoitettiin turhaan ja maksoin ihan turhasta :/.
   Meidän vanhempi kisu juo aina vesikupistaan (yleensä noin joka toinen päivä huomaan asian, en tiedä mistä juo muina päivinä), nuorempi taas juo keittiön altaasta :/ :D

 11. Pilvi
  18.12.2013 / 11:06

  Olipas kivoja uutisia :). Älä nakkaa pois munuaisruokia, sillä eläinsuojeluyhdistykset varmasti ottavat ne mielellään vastaan. Mukavaa päivää! :)

 12. moonangel
  18.12.2013 / 17:34

  Ihana kuulla että kaikki on parempaan päin <3

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.