Imetystarvikkeita laidasta laitaan

 

Onko sulla sitä imetystuolia? Entä imetystyynyä? – Kysyi mieheni tässä yhtenä päivänä… No ei ole kumpaakaan ja ne täytyisi kyllä hankkia!

Olen aiemminkin kirjoitellut tänne Eamesin RAR-keinutuolista, muutamia vuosia sitten se jo kummitteli mielessäni ja nyt viime kuukausina se on putkahtanut mieleen uudestaan. Voisin kuvitella sen olevan äärimmäisen kätevä imetystuoliksi, jollaista tulen tarvitsemaan ainakin öisin. Keinutuoli ei imetysvaiheen jälkeen jäisi tokikaan käyttämättömäksi, niin upea se on! Mutta olen viime viikkoina alkanut kuitenkin taas epäröimään sen suhteen, ehkä sitä näkyy jo liikaa joka paikassa (kuten blogeissa) ja se on saanut aikaan pientä kyllästymistä. Tällaisilla fiiliksillä hankintaa ei siis missään nimessä kannata tehdä, joten odottelen, menevätkö nämä fiilikset ohi. Imetystuolivinkkejä kaipailisin; mikä teillä on moisen virkaa hoitanut? Näin etukäteen olen nimittäin pohtinut, etten aio imettää vauvaa öisin sängyssä: pelkään valtavasti nukahtavani ja kierähtäväni vauvan päälle, joten tuo vaihtoehto ei tule kyseeseen meidän perheen kohdalla. Tiedän kyllä, että mieli voi muuttua käytännön myötä, mutta nyt tuntuu kuitenkin vahvasti tältä.

055

Sitten päästään toiseen asiaan: imetystyynyyn! Olen niitä kaupoissa hieman silmäillyt, mutta olisiko teillä suositella jotain tiettyä merkkiä? Olen saanut käsityksen, että ainakin Doomoon imetystyynyt olisivat kovin suosittuja..? Pikaisesti netissä seikkailtuani ihastuinkin Doomoon Buddy-imetystyynyyn, näytti niin kivan kookkaalta ja muhkealta! Mihin tyynyyn sitten päädynkin, niin ajattelin tilata sen mahdollisimman pian, jotta siitä on hyötyä myös loppuraskauden (todennäköisissä) uniongelmissa.

039

Myöskin rintapumppua olen miettinyt: hankkiako vai ei ja jos hankin, hankinko käsi- vai sähkökäyttöisen..? Imetysliivitkin hankintalistalla ja mitähän vielä… Voi valtavuus tätä tavaramäärää, onneksi sentään suurimmat hankinnat on tehty! Eilen hankimme nimittäin sen viimeisen isomman härvelin: turvakaukalon. Päädyimme mustaan Maxi-Cosin Pebbleen FamilyFix-telakalla. Niin ja ihana leikkimattokin tarttui samasta liikkeestä mukaan, oli niin kivan näköinen! :)

Nyt jos keskittyisi näihin imetystarvikkeisiin ja sitten vaikka sen kodinhoitohuoneeseen tulevan hoitopisteen kimppuun! Sinne tarvitsemme lähinnä hoitoalustan, joka sekin on etsinnän alla. Turhan lerppuja ja ohuita näkyy liikkeissä; toivoisin sellaista, jossa on kunnon reunat. Mutta taidanpas jatkaa täällä pähkäilyjä aurinkoisen aamupäivälenkin muodossa! Täytyy nyt nauttia näistä aurinkoisista ja lämpimistä päivistä, ensi viikolla näistä tuskin on tietoakaan… Jään innolla odottelemaan vinkkejänne ja omia kokemuksianne!

 

Comments

 1. Mia -Willa Oliviasta
  13.3.2014 / 11:28

  Minä mietin kans aikoinani erilaisia tuoleja. Opiskelijabudjetilla kun mentiin, jäi se ostamata. Viiden lapsen jälkeen (ja jokaista vuoden imettäneenä) voin sanoa, että itse koin sohvan kaikista parhaimmaksi paikaksi imettää. Sohvatyyny vauvan alle, rinta vauvelin suuhun ja telkkari päälle. Sinä sain katsottua ne lukemattomat katsomatta jääneet jaksotkin ;)

  • 13.3.2014 / 11:31

   Sohva on varmasti erittäin kätevä muulloin kuin öisin, mietinkin tässä lähinnä tuota yöimettämistä… En jaksaisi lähteä olohuoneeseen asti imettämään mahdollisesti useita kertoja yössä, vaan ajattelin sen tapahtuvan makuuhuoneessa jossain tuolissa. Toiveajatteluako? :)

   • Heidi
    13.3.2014 / 11:40

    Sun pitää kuitenkin käydä pyllynpesulla niin miksei samalla reissulla olohuoneeseen. Ei häiriinny kahden ihmisen unet perheessä turhaan.

    Kyllä nämä asiat suttaantuvat ja löytävät omat uomansa, älä niin paljoa pohdi etukäteen.

    • 13.3.2014 / 11:43

     Mut ku mä haluan pohtia, se on mukavaa ajanvietettä :). Ihan totta, käytäntö varmasti osoittaa sitten, missä ja miten on paras imettää milloinkin.

    • Anni
     13.3.2014 / 15:25

     Pyllynpesulla? Minä en ole pessyt yöllä vauvan pyllyä. Vaikka vauva kakkaisi yöllä, ei häntä tarvitse lähteä pesemään, mikäli hän rauhottuu uneen. Tietenkin selkä-niskakakat on erikseen, mutta vastasyntyneen kakka ei polta vauvan pyllyä.
     Ja itse kyllä hankkisin jonkun ihanan nojatuolin jos makkarissa suinkin sellaiselle on tilaa. :)

     • 14.3.2014 / 07:00

      Näyttää olevan aika yleistä, ettei vauvan pyllyä aleta yöllä pesemään. Ja mikäs siinä, jos vain vauva voi hyvin, sehän siinä tärkeintä on :).
      Tykästyin nyt uudestaan siihen yhteen Ikean keinutuoliin, olen sitä joskus myymälässä ihastellutkin… Täytyisi vain päästä sinne Ikeaan :D.

 2. Heidi
  13.3.2014 / 11:36

  Onpa mennyt välineurheiluksi:D Ainoa imetystarvike, mitä tarvitset on ne sun omat tissit:) Kotisohva käy hyvin ja sohvatyyny käsivarren sivuun tueksi. Siinä on se hyvä puoli, että voit katsella elokuvia ja sarjoja digiboksilta tallennuksista, kun noissa sessioissa vierähtää aikaa:)

  Vinks: niitä imetyssuojiakaan ei muuten kulu niin paljoa, kun painat toisella kädellä sitä toista nänniä, kun vauva imee toisesta. Se nääs se toinenkin alkaa valua, kun vauva imee toisesta. Muista vaihdella aloitustissiä; auttaa siinä ettei tule rintatulehdusta. Eli joka kerralla molemmista ja aloitustissi vaihtuu. Sit kun homma vakiintuu johonkin rytmiin.

  • Heidi
   13.3.2014 / 11:38

   Katsopas vaan kun oli jo ehtinyt tulla ihan samankaltaista kommenttia, hauskaa :D

  • 13.3.2014 / 11:40

   Reps :D.
   Aion kyllä hankkia imetystyynyn joka tapauksessa ja jonkin tuolinkin öisiä imetystuokioita varten, sillä en jaksa raahautua useita kertoja yössä olohuoneeseen :P
   Kiitos hyödyllisistä käytännön vinkeistä! :)

 3. Mamma
  13.3.2014 / 11:54

  Jos aiot pumpata niin ehdottomasti sähkökäyttöinen. Itselläni olisi maitoa tullut mutta laiska kun olen jäi käsikäytyöinen pumppu vain muutamaan kokeilu kertaan… Ja rintakumeja kannattaa hankkia jemmaan, itsellä meni nännit ekan viikon aikana tosi kipeiksi ja rintakumi auttoi pahimpaan kipuun, vaikka tosi moni sanookin että kipu pitäisi vain kestää että maidontuotanto ei kärsi..

  • 13.3.2014 / 14:36

   Just tällaisia kokemuksia olinkin pumpuista vailla, kokemusta kun ei itselläni vielä ole :). Auttaa varmasti siinä vaiheessa, jos/kun pumpun hankinta on ajankohtainen!
   Kiitti myös tuosta kumivinkistä!

 4. Sanni
  13.3.2014 / 11:59

  Itselläni koin tosi kivaksi ratkaisuksi yöllisissä imetyksissä juurikin tuon nojatuolin. Pelkäsin myös nukahtavani sängyssä, mutta nojatuolissa imetystyynyn kanssa saatoin jopa torkkua imetyksen aikana. Minulla imetystuolin virkaa toimitti sukulaiselta saatu kapea nojatuoli jossa on puiset käsinojat. Oli siis tosi tukeva ja hyvä imetys asento tyynyn kanssa.
  Toivottavasti löydät itsellesi mukavimman ratkaisun, me kaikki kun olemme erilaisia. :)

  • 13.3.2014 / 14:38

   Kiitos, että jaoit kokemuksiasi Sanni! Näitä just postauksella takaa hainkin. Kaikki olemme toki erilaisia, mutta on mukava pohtia eri vaihtoehtoja kommenttienne avulla :).

 5. Mape
  13.3.2014 / 12:33

  Luulen, että tuo Eamesin RAR-keinutuoli on liian matala. Siitä on hankala nousta nukkuva vauva sylissä yöllä…

  Imetystyynystä en osaa sanoa mitään, meillä toimi tavallinen tyyny.

  Sähkökayttöinen rintapumppu oli taas aivan loistava kapine. Kuopus ei herännyt pienenäkään syömään öisin, joten rintani olisivat haljenneet, ellen olisi tyhjännyt niitä yöllä.

  • 13.3.2014 / 14:40

   En sitä varmasti ole nyt hankkimassakaan. Ja jos sen joskus hankin, niin muuta kuin imetystä varten :).
   Hyvä pointti tuosta rintapumpusta! Ajattelin, että varmasti ensimmäiset päivät/viikot tulevat osoittamaan, kannattaako mun sellainen hankkia.

 6. 13.3.2014 / 13:09

  Nämä ovat niin makukysymyksiä ja tosiaan käytäntö vasta kertoo itselle parhaat tavat. Meilläkin oli makuuhuoneessa nojatuoli, mutta koin sen todella huonoksi paikaksi imettää. Käsinojat olivat tiellä ja hyvän asennon etsiminen vaikeaa. Siirryin sohvan puolelle ja kuopuksen kanssa en jaksanut edes sinne vaan syötin sängyssä. Mutta tuoleja ja asentoja on monia, joten eiköhän sieltä se itsellesi sopivinkin löydy :)

 7. Jaana
  13.3.2014 / 13:13

  Mielestäni kovin paljon ei kannata krääsää hankkia juuri tuota imetystä varten. Imetystyyny ja tuoli ok, mutta esim. rintapumpun ehtii hankkia vauvan syntymän jälkeen jos sellasta tarttee. Itse olen imettänyt molemmat lapseni kymmenkuiseksi ja pumppua en koskaan tarvinnut tai tykännyt käyttää. Ja suosittelen kuitenkin harkitsemaan sitä sängyssä makuulla imettämistä yöllä. Siinä pääsee molemmat mukavaa asentoon ja imetyksestä ei tule sinullekaan liian rankkaa. Nostat sitten vauvelin syötyä takasin sänkyynsä. Jos pikku torkut otat ei haittaa.

  • 13.3.2014 / 14:43

   Juuri tuota pumpun kohdalla ajattelinkin, että hankin sen vasta vauvan syntymän jälkeen, jos näyttää, että sellaiselle tarvetta ilmenee. Hyvä vain etukäteen tietää siitä enemmän :).

 8. anni
  13.3.2014 / 13:16

  Voi että mua huvitti lukea sun kirjoitus :D mulla nimittäin oli just samanlaiset ajatukset imetys asioista ja mulla kävi niin että kaikki meni päinvastoin. Mulla esim imettäminen istuma-asennossa ei vaan toiminu ja vauva ei syöny siinä asennossa kunnolla. Makuullaan imettämisestä tulikin jo sairaalassa se ainut imettämis asento :D ja se tyyny, se oli maailman hankalin keksintö ainaki mulle :D rintapumppua suosittelen. En olisi pärjännyt ilman sitä kun iski rintatulehdus. Ja vielä toi yöllä vaipan vaihto, niin meillä sekin meni niin että mahdollisimman pimeässä vain sängynpäällä äkkiä vaihdettiin muuten vauva virkisty ja sitten taas valvottiin :D zemmppiä pohdintoihin, ne tosiaan on mukavaa ajanvietettä :)

  • 13.3.2014 / 14:46

   :) Kirjoitinkin tuonne, että vaikea tietää, miten käytäntö lähtee rullaamaan, mutta nyt tuntuu tältä. Imetystyynyn ostan joka tapauksessa valmiiksi, jos ei tule käyttöä niin sitten ei tule.
   Hyvä tuo yöllinen vaipanvaihtomenetelmäsi, laitan vinkin korvan taa :D.

   • Nimetön
    13.3.2014 / 20:52

    Meilläkin hoidetaan yöimetykset sängyssä maaten. Itse en kyllä ehkä suosittelisi vaihtamaan (poika)vauvan vaippaa sängyssä, kerran sitä kokeilin ja poika pissasi kaaressa koko sängyn märäksi! Siinä meni sitten vaipan lisäksi myös lakanat vaihtoon keskellä yötä :D Onnellista loppuodotusta, löydätte kyllä ne teille parhaat ratkaisut sitten kun kotiudutte vauvan kanssa :) T: Suloisen 1kk pojan äiti

 9. Emiliamaria
  13.3.2014 / 13:42

  Mukava lukea näitä sun pohdiskeluja, kun itse on joku aika sitten käynyt läpi samoja asioita!
  Mulla on motherhoodin papu imetystyyny, meinasin itsekin tuota doomoa, mutta kaupassa mieli muuttui, kun tahdoin jämäkän tyynyn joka pitää muotonsa. Noi on makuasioita, että tahtooko jämäkän vai muotoiltavan, mutta omia niskoja säästääkseen kannattaa kyllä tyyny hommata.
  Meillä on pinnasänky ihan kiinni sängyssä ja nostan kaksi tyynyä itselle selän taakse tueksi ja istualtaan imetän yöllä, aluksi nousin aina nojatuoliin, vaan laiskuus iski enkä viitsi nousta sängystä. Torkkua saatan istualtaan, mutta en nukahda. Aamuisin kun mies nousee sängystä, otan tytön viereen ja syötän kyljeltään maaten ja usein siihen vielä nukahdetaankin molemmat, eikä ole kyllä tullut mieleenkään että kääntyisi päälle, kyllä se sellainen suojeluvaisto äidillä on :)

  Oon varmaan jonkun mielestä karmea äiti, mutta en yöllä vaihda vaippaakaan, muutaman ekan viikon jälkeen kun muksu lopetti yökakkimisen, niin en viitsi herättää itseäni enkä lasta sillä vaipanvaihdolla. Kyllä sen joutaa aamulla sitten vaihtamaan, eriasia jos pylly punoittaisi tms. niin sitten varmaan vaihtaisin yölläkin, mutta nykyvaipat on niin imukykyisiä että kestää kyllä aamuun asti.
  :)

  • 13.3.2014 / 14:56

   Voi kiva kuulla!
   Jep, imetystyynyn hankin, se on päätetty jo ajat sitten :). Mulla myös tosi helposti niskat jumiutuu ja sitä seuraa päivien päänsäryt, joten ei kiitos!
   Tuollainen istuma-asento sängyssä voisi toimia mullakin! Ja uskallan kyllä ottaa vauvan viereen, jos mies on jo lähtenyt töihin :D. Nimittäin joskus jompikumpi kissa nukkuu meidän välissä ja havahdun öisin jopa siihen, että mies pyörähtää selälleen kissan päälle! Että ehkä enemmän pelkäänkin sitä, että mies kierähtää vauvan päälle enkä minä…
   Et varmasti ole karmea äiti tuon takia! Jokainen on paras äiti omalle lapselleen ja tietää/tuntee parhaiten sen oman lapsensa tarpeet. Mua on alkanut ärsyttää sellainen monien äitien asenne erinäisiä äitiyteen liittyviä juttuja kohtaan, sellaiseen aina joskus netissä valitettavasti törmää… Korostetaan koko ajan omaa erinomaisuutta ja ikään kuin mollataan muita äitejä. Surullista ja inhottavaa, miksi ei vain voitaisi tukea toinen toistaan..? En ymmärrä.

 10. Laura
  13.3.2014 / 13:46

  Mahdollisimman mukava tuoli missä saat hyvän asennon olisi mielestäni paras :) tuo keinutuoli on todella kaunis mutta en tiedä olisiko se paras vaihtoehto tähän hommaan. Toki en ole koskaan istunut sellaisessa :) rintapumppua en ostaisi välttämättä etukäteen, koska imetystä ei pysty yhtään ennustamaan etukäteen. Eli välttämättä et käytä paljon yhtään, jolloin käsipumppu riittää mutta voikin olla että pumppaat enemmän, jolloin sähköpumppu kiva. Katso valmiiksi millaisen käsipumpun ja sähköpumpun valitsisit niin mies voi käydä hakemassa heti kun tietää millaiselle tarvetta :)

  • 13.3.2014 / 14:59

   En tuota keinutuolia nyt aio hankkiakaan, ainakaan imetystä varten.
   Ja juuri noin ajattelin pumpun suhteen tehdäkin! Ensimmäiset päivät/viikot varmastikin tulevat näyttämään, onko pumpulle ja millaiselle pumpulle eniten tarvetta. Sen vuoksi juuri ajattelinkin nyt etukäteen perehtyä valikoimaan, jotta olen edes vähän jyvällä, jos/kun hankinnan hetki on käsillä :).

 11. Jenni
  13.3.2014 / 14:31

  Ekaa kertaa kommentoin sun blogiin, mulla LA 26.5. ja (3.) poika tulossa. :) Itse olen aina imettänyt sängyssä, mulle se oli paras ratkaisu, mutta kuten tässä on muissa kommenteissa tullutkin jo niin löydät varmasti itselle sopivan tavan ihan käytännön kokemusten kautta…

  Mutta suosittelen silti lämpimästi keinutuolia jokaiseen vauvaperheeseen! Meillä siinä on vietetty useampikin yön pimeä tunti itkuista tai kipeää pientä tuudittaen ja hyvin on toiminut! Me löysimme keinutuolimme Ikeasta, poäng-merkkisen. Värivaihtoehtoja löytyy ja keinutuoli on helppo pitää puhtaana konepestävän päällisen ansiosta.

  • 13.3.2014 / 15:19

   Kurkkasin Ikean sivuilta tuon keinutuolin ja se on juurikin sama, jota olen Ikeassa myös paikan päällä ihastellut! On kyllä kaunis koivuviiluisena valkoisella päällisellä, kiitti kun muistutit tuosta! :)

 12. SatuKoo
  13.3.2014 / 14:43

  Kola-keinutuolikin olisi kaunis, mutta sitä ei taida löytyä valkoisena…Sellaisen haluan vielä joskus omaan kotiini hankkia.
  Parin äidin touhuja sivusta seuranneena (omia lapsia kun ei ole) imetystyyny on ollut kovassa käytössä.
  Toivottavasti löytyy mukava tuoli noita yöllisiä hetkiä varten :)

  • 13.3.2014 / 15:17

   Kävin katsomassa tuon keinutuolin, aivan UPEA! Miten en ole sitä aiemmin noteerannut, omituista. Tuohan on kauniimpi kuin se Eamesin versio, oi wau. Vielä tosiaan, jos olisi valkoinen istuinosa, mutta on kyllä kaunis tuokin! Kiitti vielä kun mainitsit sen :).

   • SatuKoo
    19.3.2014 / 15:13

    Itse törmäsin tuoliin ensimmäistä kertaa muutama vuosi sitten Tampereen Sokos hotel Villassa. Siellä oli huoneessa kyseinen keinutuoli ja ihastuin siihen heti :)

 13. Janet
  13.3.2014 / 15:03

  Täällä onkin jo tullut hyviä vinkkejä kovasti :) On varsin hyvä pohtia imetys- ja muita vauvajuttuja etukäteen, se on mielestäni tosi iso ja tärkeä osa vanhemmuuteen ja vauva-arkeen valmistautumista! Se, miten asiat oikeasti menevät selviää sitten aikanaan, mutta valmistelu ei taatusti ole ainakaan pahaksi ;) Avoimin mielin vain eteenpäin niin hyvää tulee :) Mä voin lämpimästi suositella Aventin käsikäyttöistä rintapumppua, toimii mielestäni moitteettomasti ja hintakin ok. Imetysliivejä ei kannata ainakaan monia hankkia etukäteen, sillä rinnat kasvavat sitten maidonnousun myötä määrän x. Tsekkaa Bravadon Silk Seemless- liivit, ne muovaantuvat moneen kokoon ollen kuitenkin tukevat. Itse koin ne erityisen kivoiksi maidon noustessa, jolloin rinnat aristivat.. Ihanaa ja onnellista odotusta sinulle ja miehellesi! Terveisin, kahden pojan onnellinen äiti

  • 14.3.2014 / 06:45

   Olen tuosta pohtimisesta kanssasi täysin samaa mieltä! Eihän se pohtiminen tarkoita suinkaan sitä, että tehdään jonkinmoisia tarkkoja suunnitelmia eri asioita koskien, ihan vain asioiden pohtimista :). Ymmärrän kyllä, että käytäntö on paras opettaja enkä meinaakaan esittää, että tietäisin kaiken jo nyt.
   Kiitos rintapumppu- ja liivivinkeistä, näistä on todellista hyötyä!
   Kiitos Janet! :)

   • Janet
    14.3.2014 / 14:00

    Kiva kuulla, että vinkeistäni oli apua! Me sovittiin esikoista odottaessa miehen kanssa, että ei hankita pumppua etukäteen kotiin, vaan hankitaan se sitten jos tarvetta ilmenee. Ja niinhän siinä kävi, että toisena aamuna sairaalasta kotiutumisen jälkeen mulla oli rinnat niin täynnä maitoa, että ne olivat kivikovat ja todella arat, joten mies lähti sitten kiltisti kauppaan Aventin pumppua tuoreen äidin avuksi noutamaan. Pumppu oli siis ainakin minulle korvaamaton apu ekoina viikkoina, koska maitoa tuli enemmän kuin omiin tarpeisiin, mutta myös myöhemmin, sillä saatoin pumpata maitoa vauvalle jemman ja käydä itse jumpassa tms. Vinkkinä kuitenkin, että ei kannata pumpata maitoa liikaa, sillä pumppaus stimuloi maidontuotantoa tehokkaasti ;) (toisaalta jos maitoa tulee niukasti, niin pumppu auttaa myös lisäämään maidon tuloa!)

    Ja täältä suositus Ikean Poäng-keinutuolille! Meiltä löytyy valkoisilla päällyksillä ja koivuviilujaloilla :D

    • 15.3.2014 / 10:05

     Mä ajattelin ihan senkin vuoksi ostaa pumpun valmiiksi, että mun säkällä ne kipeästi pumppua tarvitsemani päivät osuvat esim. pääsiäispyhille eikä mikään liike silloin auki ole! Ja hyvä juuri tuonkin takia, että pääsen joskus johonkin eikä mies ole ihan pulassa kotona ilman vauvamaitoa :).
     Juuri tuollaisena versiona minäkin Poäng-keinutuolin ajattelin hankkia, en vain tiedä miten jaksan enää lähteä Ikeaan :D. Matkaa kun on kolme tuntia suuntaansa…

 14. 13.3.2014 / 15:11

  Meillä kummankin aikana oli hommattuna imetystyyny, mutta jotenkin en osannut sitä käyttää. Asento oli aina huono tai muuten vain en saanut vauvaa siihen hyvin. Enkä oikeastaan osannut sitä sitten kaivatakkaan. Käyhän se myöhemmässä vaiheessa sitten istumisapuna, kun vauva haluaa istua mutta ei vielä pysy yksin kunnolla siinä istualteen niin sen voi laittaa ”pesäksi” vauvan ympärille tai sohvalle kun vauva on pieni, niin ei pääse tipahtamaan.

  Tuolia meillä ei ole ollut, kun olen aina syöttänyt sängyssä ja siirtänyt syötön jälkeen vauvan takaisin omaan sänkyyn nukkumaan. Enemmän olisin istualleen pelännyt, että nukahdan ja vauva tippuu! :) Mutta sairaalassa ainakin oli perhehuoneessa tavallinen kiikkutuoli imetystä varten, ehkä voisitte ottaa vaikka lainaan jos ei muuten ole tarvetta? NÄkisi sitten, että miten se arki menee syötön kanssa ja jos sitä tarvii niin ostaisi sitten tuolin?

  Pumpusta tuli semmoinen kommenttikin mieleen, että sitä voi myös tarvia myöhemmässä vaiheessa jos imetät vielä mutta olet jostain syystä esimerkiksi yön poissa kotoa. Kun maitoahan nousee ja sitä ei kukaan ole syömässä niin se on aika tukala olla jos sitä ei saa pumpattua pois :) Itse en olisi kyllä meidän viikonloppuista Helsingin reissua voinut olla ilman pumppua, kun kuitenkin vielä imetän. Eli jos jostain syystä imetysväli on normaalia pidempi niin pumpusta voi olla myös silloin hyötyä. Tokihan sen voi ostaa myöhemminkin. Meillä on ihan Aventin käsikäyttöinen pumppu. Tai se oli sähköinen, mutta hajosi :D

  • 14.3.2014 / 06:50

   Niin käy ja näin loppuraskaudessa siitä on apua nukkumisasentoon tukemiseen :). Maksaa itsensä takaisin pelkästään jo siinä, sitä mieltä olen!
   Tuosta keinutuolista, aloin miettimään uudestaan sitä Ikean yhtä keinutuolia. Olen sitä aiemminkin Ikeassa ihastellut ja se voisi kyllä olla kiva hankinta! Varmasti sellainen, jolle tulee käyttöä vaikka ei siinä imettäisikään. En vain tiedä miten sinne Ikeaan jaksan enää lähteä :D.
   Tärkeä pointti tuosta pumpun tarpeesta, hyvä että mainitsit! Aventin käsikäyttöistä olenkin katsellut ja mukavaa, että se on kommenteissakin kerännyt paljon ääniä :).

 15. Maikki
  13.3.2014 / 15:12

  Mä en huoli imetystuoliksi öisin muuta kuin sellaisen, jossa saa pääkin nojata selkänojaan, on kovasti tarpeen puolitorkuksissa. Keinutuolissa plussaa se keinuminen, ainakin kun kipeää lasta pitelet monetta yötä putkeen, vielä imetysajan jälkeenkin. Ja aventin pumppu on ainoa, jolla olen saanut lypsettyä.

  • 14.3.2014 / 06:52

   Tuota selkänojaa mietin itsekin, se on tärkeä, ja siitä ominaisuudesta heruukin lisäpisteitä eräälle Ikean keinutuolille!

 16. Heidi 2
  13.3.2014 / 15:13

  Mietin aikoinanai myös hyvää ratkaisua tuohon yölliseen imettämiseen – lainasin vanhemmiltani vanhanaikaisen keinutuolin.Tuoli oli riittävän kapea ja siinä oli hyvät käsinojat joihin sai käden sopivasti lepäämään-en käyttänyt mitään imetystyynyjä, enkä oikein ymmärrä mihin niitä tarvitaan.Teille syntyy kevätvauva, joten yöt alkavat olla niin valoisia, että voit varmasti imettää makuuhuoneessanne eli et tarvitse valoa, joka häiritsisi toista nukkujaa.Meillä ainakin yöimetyksiä kesti kummankin kohdalla vajaa pari kuukautta, joten hyvin sujui ed.main. ratkaisulla eikä tarvinnut hankkia yhtään turhaa huonekalua, jonka suudelleen ijoittamista olisi ehkä tarvinnut miettiä myöhemmin.Ehdotan, että katselet ensin rauhassa, miten lähtee sujumaan ja sitten vasta teet hankinnan.Onnea odotuksen loppumetreille.P.s meillä on lapset olleet sellaisia imureita, ettei pumppua ole tarvittu ja olen aina ollut imetysaikaan paikalla, joten tähänkin ehdotan, että aktsele ja mieti rauhassa, omko sinulla tarvetta ylipäätään pumpun hankkimiseen.

  • 14.3.2014 / 06:58

   Kiva kuulla sun kokemuksia! Imetystuoliksi olenkin ostamassa vain sellaisen, jolle tulee käyttöä myöhemminkin, sen verran inhoan turhaa roinaa :D.
   Ja kiitos! :)

 17. Leena
  13.3.2014 / 17:07

  Mie yöimetykset hoidin sängyssä makuuasennossa. Päivällä vauva sohvatyynyn päällä, joskus jopa keittiönpöydällä.. Ja kolmea lasta imettänyt yhteensä 3.5 v ajan

 18. Laura
  13.3.2014 / 18:44

  Minun kokemuksia… Minulla kolme lasta, joita kaikkia olen imettänyt lähemmäs vuoden. Öisin olen lähes poikkeuksetta imettänyt sängyn reunalla istuen, oman yötyynyn olen ottanut aina ”imetystyynyksi”. Minulla toiminut näin loistavasti. Päivisin paras paikka imetykselle on ollut joko sohva(+miljoona tyynyä) tai perus keinutuoli. Virallista imetystyynyä en ole koskaan omistanut.
  Niin ja tuo yöllinen vaipan vaihto. Vauvojen ensimmäistä viikkoa lukuunottamatta en koskaan vaihtanu vaippaa yöllä. En edes silloin kun kakat siellä oli(tietysti silloin vaihdoin, jos niskarällit oli tai jos pissat tullu huti). Näin tein siis sinne saakka kunnes vauva alkoi syödä kiinteitä. Vauvan kakka ei polta vauvan ihoa!! Se minusta hyvä kaikkien äitien tietää! :)
  Itse omistan emma-merkkisen rintapumpun. Sillä olen kaikki kolme imetysaikaa pärjännyt. Alussa minulla tullut aina maitoa vaikka naapurin kissoillekin asti joten on täytynyt lypsää tuolloin. Ja myös silloin olen varalta lypsänyt jääkaappiin jos esim kaupassa olen yksin lähtenyt käymään ja mies ollut vauvan kanssa kotona.
  Mukavia loppuodotuksia sinne! Aktiivisesti seuraan blogiasi! Ja tosi paljon tykkään lukea juttuja ja katsella kuvia blogistasi! :)Kiitos!

  • Heidi
   13.3.2014 / 20:28

   Minusta kuulostaa ihan ihmeelliseltä nämä useatkin kommentit täällä etteivät pese kakkoja!

  • 14.3.2014 / 07:18

   Kiva että kerroit kokemuksiasi Laura! Mielestäni näitä on mielenkiintoista lukea ja saa itsekin erilaista näkökulmaa asioihin :).
   Kiitos paljon, ihana kuulla, että pidät blogistani!

 19. Julia
  13.3.2014 / 19:35

  Itse koin helpoimmaksi syöttää makuullaan, koska öisiä heräämisiä oli parin tunnin välein ei omaa unta olisi ollut juurikaan väleissä. Pieni vauva syö myös yllättävä kauan. Meillä toimi parhaiten järjestely, jossa pinnasänky oli kiinni sängyssämme, joten jos imetin pinnasänkyreunalla vauvaa, pystyin rauhassa nukahtamaan heti itsekin imetyksen ajaksi. Jos imetin keskellä sänkyä laitoin tyynyn vauvan ja isän väliin, jottei mitään vahinkoa käy ja taas pystyin itse nukahtamaan huoletta. Oma uni on tärkeää, sitä ei liikaa saa. Mitään erityisiä imetystyynyä tai -tuolia en kokenut tarpeelliseksi. Joku rintapumppu olisi mielestäni hyvä olla alussa varalla. Itselläni alkoi yhtäkkiä toisena kotonaolo yönä maito nousemaan rintoihin ryminällä ja kumpikin rinta oli tosi kipeä ja pinkeä. Eihän vauva pysty yhtäkkiä syömään kaikkea, joten siinä tilanteessa pumppasin kummankin rinnan pari kertaa tyhjäksi ja pikkuhljaa maidon tulo tasoittui. Itku olisi yöllä tullut, jos olisi pitänyt vain käsin puristelmalla saada maito pois kipeistä ja pinkeistä rinnoista.

  • 14.3.2014 / 07:22

   Hyviä pointteja!
   On tullut esiin myös tärkeitä kohtia tuohon pumppuun liittyen, kuten sinullakin. Alan kallistua sille suunnalle, että ostan käsikäyttöisen pumpun kotiin jo valmiiksi. Ei ole niin suuri investointi, että sitä täytyisi kamalasti harmitella, jos ei käyttöä hirmuisesti tulisikaan. Parempi katsoa kuin katua! :)

 20. Anna
  13.3.2014 / 20:14

  Minusta rar-keinutuoli ei sovellu imettämiseen. Siinä on nimittäin liian korkeat käsinojat; imetystyyny ei mahdu tuoliin, eikä pelkkä vauvakaan, kunhan vähän kasvaa. Meillä oli imetystuolina Ikean Nolbyn, joka ei tosiaan silmää hivele, mutta eipä ole kalliskaan. Sen hyvä puoli olivat nimenomaan matalat käsinojat, joiden päälle imetystyyny lankesi. Minäkään en halunnut imettää öisin sängyssä, joten tuoli oli makuuhuoneen nurkassa.
  Rintapumppu kannattaa ehdottomasti hankkia. Jos ei muuten, niin siksi, että pitkien päiväunien aikana rintoja alkaa takuuvarmasti pakottaa, ja sitä on helpotettava pumppaamalla. Käsikäyttöisellä pärjää oikein hyvin, ellei aio täyttää pakastinta maitolitroilla.
  Tukevia hoitoalustoja löytyy Brio-merkiltä.

  • Anna
   13.3.2014 / 20:16

   Unohdin vielä mainita, että rar-keinutuoli on minusta huono siksi, että siinä on matala selkänoja, eikä pääntukea. Yöllä imettäessä on nimittäin saatava nojata selkäänsä ja päätään taaksepäin. Useimmiten imettäjäkin torkahtaa tuoliin.

   • 14.3.2014 / 07:25

    Ihan totta! Siinä ikealaisessa, mitä mietiskelen, on korkea selkänoja, jotta voi kunnolla nojailla päätäkin :).

  • 14.3.2014 / 07:24

   RAR-keinutuolia en ole nyt ostamassakaan, kuten kirjoitinkin. Tykästyin taas uudestaan yhteen Ikean keinutuoliin, nyt olisi hyvä syy se hankkia! Jos en vauvaa siinä imetä, niin tulee siinä varmasti muuten vain keinuteltua :).
   Taas ääni rintapumpulle, kiva! Olenkin kallistunut siihen, että käsikäyttöisen hankin kotiin jo valmiiksi. Ei ole suuri menetys, jos jääkin käyttämättä.

 21. Nanna
  13.3.2014 / 21:03

  Onpa mukava lukea näitä juttuja kun itselläkin taas samat jutut edessä:) Olin ihan unohtanut nämä touhut vaikka siitä on vasta neljä vuotta…Mulla imetystyyny jäi käyttämättä sillä vauva oli syntyessään niin pieni, että meinasi hukkua koko tyynyn sekaan:) Sohva ja varsinkin kiikkutuoli osoittautuivat kaikista parhaiksi. Himoitsen itsekkin RAR-keinua, mutta pelkään että siinä voisi olla väsyneenä hankala olla rentona, sillä et saa niskaa nojattua mihinkään kuten edellinen kirjoittaja mainitsi. Ihana se on kuitenkin, siitä ei pääse yli eikä ympäri:)

  Rintapumppu oli mulle monen rintarulehduksen kanssa ehdoton ja nyt jos ostaisin valitsisin Philipsin Avent sähkökäyttöisen, se käsikäyttöinenkin on kyllä ihan hyväksihavaittu ja mahtuu kulkemaan hyvin mukana laukussa.

  • 14.3.2014 / 07:30

   Kiva kuulla Nanna! Tuolla tuli viestiä, ettei mun pitäisi pohtia asioita näin paljon etukäteen – olen täysin eri mieltä! Suunnittelen aina kaikkia hankintojani tarkkaan, oli ne sitten vaatteita tai sisustukseen liittyviä juttuja, joten miksi en pohtisi myös näitä asioita :).
   Olen päättänyt, että hankin Aventin käsikäyttöisen pumpun jo valmiiksi, sen verran hyödyllisiä pointteja täällä on esiin tullut. Kaikki, mitä voin tehdä oloni helpottamiseksi, teen! :D

 22. Nanna
  13.3.2014 / 21:42

  Kahden lapseni kohdalla olen imettänyt sängyssä makuultaan sekä toisen kohdalla sängyssä istuen. Lapsi oli siitä helppo nostaa omaan sänkyyn ja vaipan/vaatteen vaihto tapahtui pinnasängyn päälle asetetun hoitotason päällä hämärässä. Toinen lapsista nukkui paljon myös meidän välissä öisin. Mieskin keräsi peittonsa ja tyynynsä ja paineli toiseen huoneeseen nukkumaan – jotta sai vähän paremmin nukuttua, koska aamulla töihin lähtö edessä.
  Rintapumppuna Aventin sähkökäyttöinen pumppu, toimiva ja helppo käyttää.
  Imetystyyny oli käytössä loppuraskaudessa nukuttaessa ja ensimmäisen lapsen kohdalla käytin etenkin alussa imetystyynyä. Toisen lapsen kohdalla kävi tyyny ku tyyny, eikä aina edes tyynyä. Imetystyyny on kuitenkin melko suuri ja hiostava, kahiseva. Imetystyynyllä pystyy hyvin myös rajaamaan lapsen nukkumaan päivällä vaikka sohvalle. Ja myöhemmin kätevä, kun lapsi opettelee istumaan – sillä voi tukea lapsen asentoa.
  Käytäntöhän sen näyttää mikä toimii kenenkin kohdalla :)

  • 14.3.2014 / 07:33

   Totta, käytäntö on paras opettaja! Niin paljon riippuu vauvasta ja omista mieltymyksistä. Ajattelin, että imetystyynyn tosiaan ostan, sillä siitä on nyt jo apua nukkumisessa. Mielestäni maksaa jo sillä itsensä takaisin, heh. Yksi tosi iso tyyny mulla on nyt käytössä, mutta se ei ole pidemmän päälle hyvä.

 23. Eeva
  13.3.2014 / 22:36

  Kiitokset mukavasta blogista :-)

  Minulla oli suunnitelmat imetyksestä ja ostin keinutuolin sitä varten. Tulos oli kuitenkin se, että poika söi puolen tunnin välein yöllä. Kolmen viikon jälkeen ainut ajatus oli, että haluan nukkua. Siinä ei auttanut keinutuolit eikä muutkaan vaan jaksoin juuri ja juuri nousta sängystä ja ottaa pojan viereeni ja imettää sängyssä. Loppujen lopuksi annoin periksi, siirryttiin korvikkeisiin ja syöteltiin miehen kanssa vuorotellen. Yöllä sohvalla, tavallinen tyyny käden tukena ja tv:stä tuli BB 24/7 :-) Tästä tulee nyt kesällä kuluneeksi 5 vuotta. Että oikeastaan ennen kuin suurempia hankintoja tekee, kannattaisi mielestäni katsoa, miten imetyskin lähtee sujumaan. Kaikilla, kun se ei onnistu, vaikka halua olisikin. Tsemppiä vauva-arkeen. Vaikka kuinka suunnittelee asioita etukäteen, niin todellisuus vaatii välillä melkoista luovuutta ja voi jopa käydä niin, että loppujen lopuksi ei enää edes muista miten on alunperin suunnitellut toimivansa. Niin antoisaa kuin se vauva-arki onkin niin on siinä haastetta kerrakseen. Mutta hienosti te pärjäätte!!!

  • 14.3.2014 / 07:40

   Mukava kuulla, että pidät blogistani Eeva!
   Ajattelinkin ns. imetystuoliksi ostaa sellaisen tuolin, jolle tulee käyttöä muulloinkin eli vaikka en siinä imettäisikään, ei se käyttämättä jäisi. Vahvin on nyt yksi Ikean keinutuoli :).
   Moni näyttää ymmärtäneen tämän tekstini siten, että mulla olisi jotain tarkkoja suunnitelmia vauva-arkea kohtaan; näin ei kuitenkaan ole. Olemme miehen kanssa vain ympäripyöreästi pohtineet asioita, en muutenkaan koe tarkkaa etukäteissuunnittelua näiden asioiden kohdalla järkevänä. On mahdotonta ennustaa, millainen vauva meille suodaan :). Ensimmäiset päivät/viikot ovat varmaankin melkoista hullunmyllyä tai sitten ei, mutta uskon että siitä se arki lähtee ihan omalla painollaan rullaamaan.

 24. Kaisa
  14.3.2014 / 09:37

  Heippa. Löysin blogisi noin kuukausi sitten ja olen lukenu läpi jokaisen postauksen 3,5 vuoden ajalta. Jäin ”hieman” koukkuun :D Pidän todella paljon kodistanne, vauva-arki on minullekkin ajankohtaista kaksi kuukautisen pojan kanssa ja koiraihmisenä olen alkanut kallistua kissojen puoleen :) Itse olen ollut tyytyväinem aventin rintapumppuun. Doomoon imetystyyny oli kovassa käytössä jo raskausaikana. Miinuspuolena tyynyssä on että kangas venyy aika reilusti. Suosittelisin hankkimaan täyttöainetta valmiiksi. Aurinkoista päivää :)

  • 14.3.2014 / 11:34

   Voi lämmin tervetulotoivotus lukijaksi Kaisa! Tiedän tunteen, kun löytää itselleen oikein mieluisan blogin: sen haluaisi ahmia heti alusta loppuun saakka. Ihana kuulla, että sinulle kävi samoin blogini kohdalla :). Melkoinen luku-urakka, nostan hattua!
   Ja onnittelut tuoreelle äidille, perässä tullaan :). Aurinkoista päivää sinullekin!

  • Hanna
   18.3.2014 / 12:55

   Tämä kommentti oikein pomppas täältä silmiin, ite nimittäin tein tuon saman. Luin jokaisen postauksen kun tämän blogin löysin ja koukkuun jäin :)

  • 15.3.2014 / 10:08

   Ei ollut vielä ehdotettu tuota, aika vähän tullut imetystyynyvinkkejä ylipäätään. Kiitti sulle, täytyy tutustua tuohon! :)

 25. @nne
  14.3.2014 / 15:43

  Mä yleensä imetin aina makuulla mikäli mahdollista. Istualtaan oli jotenkin hankalaa. Tosin poikkeustapauksissa kuten kaupan sovituskopissa (:D) oli pakko istualtaan imettää. Synnärillä testasin imetystyynyn kanssa ja se meni suht ok, mutta en sitten itselleni hankkinut. Yöllä en olisi jaksnutkaan edes istualtaan imettää :D Otin vauvan viereen, samalla vähän siinä puoli unessa nuokuin ja kun homma valmis niin vauva takaisin omaan sänkyyn. Vaikeaahan se on etukäteen tietää mitä tarvii ja mitä ei. Jokainen vauvakin on niin erilainen. Meillä esim. esikoinen ei viihtynyt kantoliinassa sitten yhtään, mutta kuopus taas siinä tykkäsi olla ja monesti pidinkin kantoliinassa kun tein kotitöitä :)

  • 15.3.2014 / 10:14

   Joo onhan näitä mahdoton etukäteen ennustaa. Mutta hyvä kuitenkin jo pohtia, niin tietää sitten tosi paikan tullen, mitä kaikenlaisia vaihtoehtoja on mihinkin asiaan :).

 26. 14.3.2014 / 18:49

  Meillä hommattiin makuuhuoneeseen imetystuoliksi Ikean Karlstad nojatuoli (se sirompi versio, jota ei taidakaan enää olla saatavilla). Se toimi kyllä hommassaan paremmin kuin hyvin ja pestävät päälliset olivat hurjan kätevät, kun suttua tuli vähän väkisinkin toisinaan.

  Meillä oli imetystyynynä Bobby merkin tyyny ja ajoi asiansa ihan hyvin, tosin käyttö jäi aika vähälle loppujen lopuksi.

  Pumppua meillä käytettiin paljon ja ihan aluksi ostin käsikäyttöisen Ainun pumpun, jonka vaihdoinkin sitten pian sähkökäyttöiseen, mutta loppujen lopuksi palasin tuohon käsikäyttöiseen, kun jotenkin sillä maito herui paljon paremmin. Ehkä se oli se, että siinä imua pystyi säätämään itse käsin, eikä siis kone jurruuttanut aina samaan tahtiin. Itse suosittelen hommaamaan sellaisen pienen maidonkerääjän (maksaa noin 5 euroa), joka asennetaan toiseen rintaan sillä välin kun toisesta imetään tai pumpataan. Tällöin kaikki maito tulee talteen ja liivinsuojuksiakin kuluu huomattavasti vähemmän.

  Ihanaa loppuodotusta sinulle ja älä suotta stressaa, jos jotain tuntuu tarvitsevan sitten kun vauva on saapunut maailmaan sen voi ostaa vasta sittenkin. Alkuun pääsee hyvin pienellä! <3

  • 15.3.2014 / 10:16

   Mukava kuulla vertailua käsikäyttöisen ja sähkökäyttöisen pumpun väliltä! Ajattelin itsekin hankkia nyt valmiiksi sen käsikäyttöisen, varmasti hyvin pärjään sillä :). Hyvä vinkki myös tuo maidonkerääjä, just äsken satuin siitä vähän enemmän lukemaankin.
   Kiitos paljon ja onnellista loppuodotusta sulle myös :).

 27. Pinja
  14.3.2014 / 21:02

  Täältäkin ääni Aventin käsikäyttöiselle pumpulle, meillä sen kävi mies ostamassa kotiutumisen jälkeen, kun maito ei noussutkaan kunnolla ja jouduin sitä avittaakseni pumppaamaan.

  Imetystyynynä on ollut Doomoon se pienempi versio ja nyt jatkaa elämäänsä yöllä mun polvien välissä, totuin siihen raskausaikana niin en osaa enää nukkua ilman :D. Lössähtää tosiaan aika pian, mutta ei ole mua niin haitannut.

  Sitten tällainen vähän brutaalimpi kommentti istualtaan imettämiseen, nimittäin sehän ei välttämättä heti kotiutuessa luonnistu jos alakerta on saanut osumaa vauvan syntyessä… Itse imetin seisaaltaan (!) yöllä ensimmäiset viikot, vauva kun ei makuulla imenyt kunnolla ja istumaan en tosiaan kyennyt. Nykyään onneksi onnistuu makuullaan, tyttö 5,5 kk syöpöttelee melkein jo omatoimisesti yöllä kun äippä nukkuu :D.

  Tsemppiä loppuraskauteen, löydätte varmasti teille sopivat tavat ajan ja kokemuksen myötä! Etukäteen mun mielestä kannattaa just kerätä avoimin mielin ajatuksia ja erilaisia tapoja niin kuin olet tehnytkin, niistä sitten poimii ne teille ja vauvalle sopivat.

  • 15.3.2014 / 10:20

   Kiva kuulla sun kokemuksia Pinja!
   Voi että, ihan säälitti tuo että jouduit seisaallaan imettää :(. Eipä sitä tosiaan ikinä tiedä, miten kenenkin kohdalla käy. Itse koen myös hyödyllisenä kerätä vinkkejä eri puolilta, jotta on sitten tosipaikan tullen perillä erilaisista vaihtoehdoista. Jos on pahakin univelka, ni mun aivot ei toimi normaalisti, joten on hyvä olla tietoa jo valmiina :D. Kiitos!

 28. Nunnu
  14.3.2014 / 21:33

  Itsellä ei ollut esikoisen kanssa imetystyynyä ollenkaan. Toiselle ajattelin kuitenkin sitä kokeilla ja sellaisen hankkia. Tavallinen tyyny oli jotenkin hankala esikoisen kanssa. Ehkä tästä syystä 99,9% imetysajasta imetin makuulla päivin ja öin. Öisin imetin aivan ehdottomasti sängyssä, sillä pelkäsin että nukahdan yöllä tuoliin ja vauva kierähtää sen takia lattialle. :) Meillä tosin vauva nukkui suurimman osan ajasta perhepedissä, kun ei suostunut pinnasängyssä nukkumaan, joten imetyskin tapahtui luonnollisesti puolihorroksessa makuulla. Me olemme miehen kanssa tosin molemmat hyvin herkkiä heräämään, joten en sitten osannut vauvan päälle kierähtämistä pelätäkään.
  Sähkökäyttöinen rintapumppu oli minulle ehdoton, sillä jouduin ekat 6vkoa pumppaamaan lisämaitoa imetyksen lisäksi. Aluksi minulla oli käsikäyttöinen pumppu, mutta aika nopeasti hankin sähköisen tilalle.
  Yksi halpa hankinta, jota suosittelen jääkaappiin hankkimaan on kaali. Aivan ehdoton apu rintatulehduksiin tai uhkaaviin rintatulehdusten alkuihin. Meillä oli koko vuoden kestävän imetyksen ajan aina kaalia jääkaapissa. :D
  Rintakumi oli mulla käytössä alussa(ja sellaisen hankin toistakin varten varmuudeksi), mutta maidonkerääjä oli mulle turha.
  Kipetyneisiin rinnanpäihin ostin lansinoh-rasvaa. Erittäin hyvä jos tulee haavaumaa tms. Ja on täysin luonnontuote, eli ei tarvitse pestä pois imetystä varten.

  • 15.3.2014 / 10:26

   Tuon kaalin mainitsi myös ystäväni, sitä täytyy kyllä muistaa hankkia! Ja tuo sama voide on täälläkin ostoslistalla, tosi kätevä ettei sitä tarvitse pestä pois ennen imetystä jne. :)

 29. -tintti
  15.3.2014 / 13:57

  Heippa! Kommentteja näköjään on jo useita, mutta heitänpä vielä omat kokemukseni :)
  Keinutuoli (Ikea, rottinkinen) meillä oli jo ennestään ja kuvittelin raskausaikana, että siinähän on sitten kiva imettää. No ei ollut. Käsinojat ”väärällä” paikalla ja keinuminen vauva rinnalla vaikeaa. Imetystyynyn sain baby showereista lahjaksi ja siltä odotin ihmeitä. No ei sitä ihan pienen kanssa helppo ollut käyttää. Piti virittää lisätyynyjä :D Mun rinnat on melko pienet (korkealla), joten ihan siitä tyynynpäältä ei vauva niihin ylettynyt :D
  Miten sitten sujui: Alkuun paras paikka oli sänky (kyljellään maaten). Päivin öin. Yöllä vauvan ollessa n. 3vkoinen nukahdin kerran kesken imetyksen. Ensin säikähdin asiaa, mutta hieman googlailtua huomasin, että se on ihan normaalia. Vähitellen totuin nukkumaan yöimetykset ja sain mukavasti ”lisäunta”. Asento ei toki ergonomisin, mutta kaikki nukkui tyytyväisinä. Kakat vaihdettiin aina öisinkin, mutta se oli nopea operaatio, eikä tarvinnut pitkään valvoa sen takia. Olen aika herkkä uninen ja alkujärkytyksestä päästyäni en pelännyt kääntyväni vauvan päälle. Hän nukkui lopulta n. 7kk sängyssämme. Puolet yöstä meni vanhempien välissä ja sitten minun ja pinnasängyn välissä, kun oli sen puoleisen rinnan vuoro :) Yöimetyksen lopetukseen en ota kantaa.
  Toinen hyvä paikka oli sohva. Kun tiesi, että imetysmaratoni on alkamassa, vähän evästä ja lehti/läppäri viereen tai tv pääle ja tyynyt mukavasti. Sitten istuskeltiin ja syötiin yhdessä :D Ja vettä sitten kuluu paljon! Jano on jatkuvaa imettäessä. Kun vauva kasvaa (aika vauhdillakin) koen, että oikean korkuinen käsinoja saattaa olla vaikea löytää. Tyynyillä sai helposti tuettua kättä sopivalle korkeudelle niin, että äidillä ja vauvalla on hyvä asento. Nojatuoleissa ongelmaksi muodostuu mielestäni myös helposti se, mihin vauvan jalat sopii. Toki ihan vastasyntynyt mahtuu syliin, mutta äkkiä ne venähtää ja alkaa potkia a heilua enemmän myös syödessä.
  Tässä siis mun henkilökohtaiset kokemukset ja ajatukset. Jos löydät ihanan makuuhuoneeseen sopivan tuolin, niin osta vaan. Itse suosittelisin kuitenkin sitten panostamaan tuoliin, josta tykkää varmasti sitten muutenkin kuin imetystuolina :) Ja jos raskausaikana käy vähän tutkimassa tarjontaa, voi päätöksen tehdä ehkä vasta sairaalasta kotiutumisen jälkeen, kun tarpeiden todellisuus valkenee. Voihan olla, ettei imetys jostain syystä onnistukaan ollenkaan. Kanattaa muuten sairaalassa myös sitten reippaasti pyytää apua imetysasiassa! Meillä imuote löytyi heti ja poika kasvoi vauhdilla, mutta istualtaan imetys tuntui aluksi (myös sektion takia) hankalalta ja siihen sain onneksi opastusta.
  Tsemppiä ja jaksamista!

  • 17.3.2014 / 08:14

   Itsekin olen kyllä herkkäuninen, mutta jännitän vain sitä, että miten reagoin kun on varmaan jonkin verran univelkaa… Että heräänkö sitten niin helposti kuin normaalisti ja sen vuoksi on se vauvan päälle kierähtämisen vaara :/. Mutta täytyy sitten kokeilla eri vaihtoehtoja, sittenpä sen näkee :).
   Tuoliksi ajattelinkin sellaista, jota ei hankita pelkästään imetystä varten. Keinutuolia ajattelin, siinä on mukava keinutella muulloinkin. Ikeasta todennäköisesti sen hankimme, joten se on hankittava etukäteen. Sekä pitkän välimatkan että myös sen vuoksi, että tarvitsemme sieltä tällä hetkellä muutakin eikä niitä voi kotiinkuljetuksella tilata.
   Kiitos sulle kattavasta kommentista :).

 30. Mari
  15.3.2014 / 16:51

  Minä imetin öisin joko sängyssä tai sitten raahauduin olohuoneeseen sohvalle ja pistin telkkarin päälle. Silloin oli hyvä katsoa jotain leffoja tai boksille tallennettuja ohjelmia. ;) Ihan siitäkin syystä raahauduin ja pakottauduin sohvalle istuma-asentoon etten nukahda. Sohvalle tuli kuitenkin istuttua niin suorassa ettei siinä päässyt nukahtamaan enkä edes torkahdellut, kun telkkari oli auki. Sitten vain syömisen jälkeen vauva pinnasänkyyn ja itse takaisin nukkumaan. Rintapumppu hankittiin vasta synnytyksen jälkeen, koska halusin katsoa tarvinko sitä ja käsikäyttöiseen päädyin. Jaksoi pumpata hyvin. Imetystyynyä en tarvinnut, vaan käytin sohvatyynyä minkä päälle nakkasin aina harson. Mutta imetystyynyn olet ilmeisesti päättänyt jo hankkia. Rintakumitkin hommasin vasta synnytyksen jälkeen. Meillä oli olohuoneessa myös Swing keinutuoli ja siinä oli hyvä imettää myös vauvan oltua isompi. Kysyitköhän jotain muuta vielä… :) Asiasta kolmanteen, siinä vaiheessa kun vauva muuttaa omaan huoneeseen niin ei kannata pitää pinnasänkyä ikkunan edessä, kuten näyttäisi sulla nyt olevan tuossa. Olen kuullut, että vauva tähyilee silmillään ylöspäin ja saattaa aiheuttaa kierosilmäisyyttä tms.

  • 17.3.2014 / 08:17

   Kiva kuulla sun kokemuksia Mari! Jännä nähdä, miten täällä alkaa touhut sitten sujumaan :).
   Sitten kun vauva siirtyy omaan huoneeseen, niin voi olla että olemme siirtyneet tuosta Ministä normipinniskokoon, joka ei ikkunanurkkaukseen edes mahtuisi. Sohvan ja sängyn paikkaa on helppo muuttaa.

 31. Annikka
  15.3.2014 / 21:16

  Tämä tavaroiden hankinta on kovin makuasia. Itse olen imettänyt 4 lasta, viimeisintä 2 vuotta ja hyvin ollaan pärjätty ilman oheistarvikkeita. Mutta se lansinoh-voide ja Bebanthen ovat kyllä ehdottomat. Alkuvaiheessa tuppaa nännit rikkoutumaan. Itse olen imettänyt päivisin sohvalla ja katsonut kaikki mahdolliset tallennetut ohjelmat. Mulla oli erikseen ”imetysohjelmat” :-) Mutta yöimetys on mennyt sängyssä pitkällään, perhepetiä meillä ei kuitenkaan harrastettu, vaan syötön jälkeen lapsi siirrettiin omaan sänkyyn ja n. 3kk ikäisenä myös omaan huoneeseen. Yösyötön olen tehnyt mahdollisimman yksinkertaisesti, sen enempää lasta herättelemättä. Vaippoja ei meillä yöllä vaihdettu, jos ei kakkaa sattunut tulemaan. Rintapumpun tarve on yksilöllistä, joskus on tarve ehkä saada rintoja tyhjennettyä, jos lapsi vain nukkuu ja nukkuu ja tissit täyttyy. Itselläni viimeisen kanssa maidon määrä oli niin sopiva, ettei pumpata tarvinnut, mutta ei tarvittu myöskään lisämaitoa.

  • 17.3.2014 / 08:20

   Nuo teidän ns. imetystaktiikat kuulostaa hyvin samantapaisilta kuin mitä voisin kuvitella meillekin. Mukava kuulla miten muilla, niin voi sitten miettiä, kun asia on itselle ajankohtaista :).

 32. Rosavilla
  15.3.2014 / 22:16

  Tuosta vaipan vaihtamatta jättämisestä yöllä.. Sitä nimenomaan suositellaan ainakin Helsingin Kätilöopistolla. Eli ettei missään nimessä vaihdeta vauvan vaippaa yöllä. Itse asiassa pikkuvauvan maitokakka ei edes yleensä ehdi tehdä mitään pepun iholle. Isompana vauva on sitten jo automaattisesti tottunut olemaan kakkaamatta öisin, kun sitä vaippaa ei ole pitkin yötä siihenkään mennessä vaihdeltu. Mutta sitten isompana (kun syö kiinteitä) on tietysti pakko vaihtaa kakat pois heti kun vaan ne huomaa, vaikka yölläkin jos sattumalta on tullut, mutta silloinkin hyvin ”matalalla profiililla” nopeasti hämärässä pesten, eikä kannata puhua ja jutustella lapselle mitään.
  Minulla on kolme lasta eikä kukaan heistä ole juuri yöllä kakkaillut. Yöt ovat nukkuneet kaikki aika hyvin. En ole siis yleensä vaippoja vaihdellut öisin ja sängyssä maaten olen imettänyt. Yöllä ei kannata liikaa vauvaa ”aktivoida” eli kuljetella ympäriinsä eri huoneeseen imetettäväksi, jutella, sytytellä pieniäkään valoja ja just vaihdella ainakaan pissavaippoja.

  • Nimetön
   16.3.2014 / 13:02

   Nääkin on niin yksilöllisiä juttuja. Meidän vauva kakkasi alussa lähes jokaisen syötön yhteydessä, eli myös useamman kerran yössä. Kyllä me pestiin silloin joka kerta peppu. Vessassamme on himmeä valo ja homma hoidettiin nopsasti jutustelematta. Tästä ei aiheutunut mellä ongelmaa ja vauva nukahti nopeasti kun palattiin sänkyyn. Koska vauva nukkui sängyssänme, en myöskään ”hajuhaitan” takia halunnut olla pesemättä :) Mutta kukin siis tyylillään ja tärkeintä kai on, että kaikki nukkuisi mahdollisimman hyvin! Ihanaa, että Satu miettii näitä käytännön asioita jo hyvissä ajoin, niin voi sitten ongelmatilantessa muistella, mitä keinoja muut vinkkasivat!! Jokainen lapsi ja äiti on kuitenkin yksilö ja kaikkien on vain löydettävä se itselleen paras vaihtoehto asioiden hoitamiseen.

   • 17.3.2014 / 08:29

    Heh, tuo hajuhaitta kävi itsellänikin mielessä, sen verran herkkä nenä :D.
    Ihan totta; oikeastaan kaikki riippuu niin paljon vauvasta ja senkään vuoksi näitä asioita ei voi oikein ennustaa. Tuon vuoksi juuri ajattelinkin näitä etukäteen kysellä, niin on vähän sitten jotain haisua asiasta, kun asiat tulevat ajankohtaisiksi :).

  • 17.3.2014 / 08:22

   Mielenkiintoista! Täytyypä täällä synnärillä sitten kysellä, mitä he ns. suosittelevat. Ja jep, kovin matalaprofiilisia öitä olen itsekin suunnitellut :D.

 33. Nanna
  16.3.2014 / 11:06

  Tällä pähkäillään samojen juttujen parissa. Kamalan vaikeaa, kun ei tiedä, mitä apuvälineitä ja tarvikkeita loppujen lopuksi tulee tarvitsemaan. Me ollaan toistaiseksi hankittu aika maltillisesti tavaraa vauva-arkea varten. Vaatetta, vaunut, sänky yms. ovat toki jo valmiina, mutta ollaan ajateltu, että aika näyttää mitä ”lisävarusteita” sitten todella tarvitsee. Ainakin meidän tapauksessa kaupat ovat niin lähellä, että rintapumpun yms. hankinta hoituu nopeasti, jos tarve vaatii.

  • 17.3.2014 / 08:24

   Aivan. Kyllä meilläkin on kaupat ihan lähellä, mutta olen ihan varma, että mun säkällä tulen kipeimmin tarvitsemaan mm. rintapumppua joskus pyhien aikaan, kun kaupat on kiinni… Joten pienempi paha ostaa se pumppu valmiiksi, vaikka jäisi sitten käyttämättä, kuin että kokea tuollaisia epätoivon hetkiä :).

 34. Hanna
  18.3.2014 / 13:10

  Musta ei hirveesti tähän ole apua, sillä meillä ei imetys onnistunut lainkaan. Lapset kun syntyivät keskosena niin eivät osaneet oikein kunnolla imeä, tuttipullosta oli heille helpompi antaa. Pumpun kyllä ostin kun kotiuduttiin ja sähkökäyttöinen oli joten ehdottomasti sähkökäyttöinen jos sellaiselle tarvetta tulee. Muutenhan sitä ei välttämärrä tarvitse, mutta jos joskus haluat olla pikkusen pidemmän aikaa poissa kotoa etkä halua korviketta antaa niin sillonhan se olis kätevä kun saisit omaa maitoa pumpata pulloon valmiiksi ja isä voisi sitten antaa vauvalle sitä.
  Tosiaan imetystyynyä meillä ei ollut ja kun joutui aina muutenkin nousta ylös keittiöön laittamaan maidon niin sohvalle sitten aina siirryttiin. Meillä onneksi mies pystyi olla paljon kotona ja heräsi yöllä syöttämään toisen kun alkuun piti kolmen tunnin välein herättää lapset syömään. Syötön aloituksesta seuraavaan aloitukseen olisi pitänyt olla välin tuon kolme tuntia, mutta kun aika hitaasti söivät pullostakin niin saattoi mennä ekoina viikkoina 40ml maitoa reilussa puolessa tunnissa. Siinä just kerkes nukahtaa kun sai herätä uudestaan taas syöttöhommiin. Ja meillä pidettiin kirjaa syötöistä ja määristä. Meidän lapset syntyi rv 35+4 ja tyttö painoi 2160g ja poika 2430g, joten painon ja viikkojen puoelsta olivat keskosia.
  Mutta tässä toisenlaisia imetyshommia ja onneksi kaikesta selviää :)
  Hyvää loppuraskausaikaa sinulle, ei tiedä vaikka olisit mun siskon kanssa yhtää aikaa sairaalassa. Jos törmäät siellä johonkin jolla on kaksospojat niin saattaa olla mun sisko, teillä tais olla samoihin aikoihin la :)

  • 18.3.2014 / 18:04

   Enpä sitä minäkään voi tietää, tuleeko imetys onnistumaan… Aina siihen ei itse voi vaikuttaa.
   Pumppu on kätevä myös silloin, jos maitoa tulee reilusti. Silloin pumppaaminen helpottaa kipua, vauvakaan kun ei ihan valtavasti syö :).
   Kiitos Hanna! Täytyypä pitää synnärillä silmät auki, heh :).

 35. 18.3.2014 / 20:44

  Meillä on Rättstartin harmaa elefanttikuosinen hoitoalusta ja imetystyyny. Toimivat molemmat ihan hyvin mielestäni. Niissä on samaa fiilistä kuin noissa Finlaysonin Elefantti-tekstiileissä, ja niitä saa myös mustavalkoisena ja kirkkaammissa väreissä. Harmaa-valkoinen oli minusta harmonisin vaihtoehto.

  • 19.3.2014 / 07:59

   Voi varmasti kivat, ne elefantti-tekstiilitkin on niin ihania! Hoitoalusta meillä onkin jo hankittuna, mutta tuo imetystyyny täytyy vielä hankkia.

 36. Nona
  19.3.2014 / 12:55

  Onnea loppuodotukseen! Itse olen imetystarvikkeista tarvinnut vähän eri asioita näiden kahden eri lapsen kohdalla. Esikoisen aikana rintapumppu (Aventin käsikäyttöinen) oli ihan ehdoton, nyt kuopuksen aikanakin sitä on joku kera tullut käytettyä, mutta lähinnä vain omia menojani varten pakkaseen pumpaten. Maidonkerääjät koin jotenkin hankaliksi, aina niistä se maito jotenkin sitten valahti rinnuksille tms. Mutta eihän ne kalliita ole, vaikka ostaisikin varulta. Rintakumeja myös tarvittiin esikoisen aikaan, mutta ei enää kuopuksen. Mutta imetysliivit ovat kyllä todella tarpeelliset, minulla oli käytössä jotkin Carriwellin versiot, joissa kangas jousti niin, että isoimmillaankin rinnat mahtuivat hyvin. Ympärysmittaa sai näppärästi säädettyä mukana tulevan jatkopalan ansiosta. Suosittelen myös hankkimaan kestoliivinsuojia, koska kertakäyttöiset tarttuvat inhottavasti kosteaan ihoon ja sattuvat ihan kamalasti, etenkin kun nännit ovat aluksi varmasti tosi kovilla ja kipeät. Ja vielä jos valitsee jotakin kuivaliinapintaisia, niin eivät kestona tunnu edes märiltä. Huutonetistä itse tilasin aikoinaan omani, mutta saahan niitä vaikka mistä nettikaupoista, joissa mm. kestovaippoja myydään. Yöimetyksiin kannattaa miettiä myös muuta yövaatetusta, jossa yläosan saa näppärästi paljastettua, itselläni on aina ollut lähinnä paituleita ja että niiden kanssa meni yleensä hermot, kun nostaa koko helman ylös ja sitten palelee alakroppaa… :-D Jokin yöimetyspaita/mekko olisi siis varmasti tosi hyvä, jos ei ole muutoinkin tottunut käyttämään kaksiosaisia yöpukuja. Yöimetyksen hoidin aina sängyssä makuultaan, se sopi meille parhaiten, kokeilemallahan nuo parhaat tavat onneksi pian löytyvät. Käteviä vauvalle olivat yöllä vetoketjulliset ja terälliset yöpuvut, jossa vaipan sai tarvittaessa vaihdettua nopeasti….meillä molemmat vauvat harrastivat alkuaikoina yöllä mahdottomia niskakakkoja, joita ei voinut jättää siivoamatta :-D Eli kannattaa myös varata sänkyyn useampi pari kosteussuojia, jos joutuu petivaatteetkin vaihtamaan yöllä.

  • 20.3.2014 / 19:39

   Kiitos Nona! :)
   Ja kiitos myös hyvistä vinkeistäsi, näitä on kiva tulla lukemaan milloin tahansa!
   Tilasinkin juuri ensimmäiset imetysliivit ja myös äitiysmekon. Mekko on musta trikoinen, jota ajattelin käyttää juurikin öisin, en ehkä muuten välttämättä sitä pukisi kun ei ihan tyyliäni ole, mutta öisin varmasti hyvä kätevien imetysaukkojen vuoksi (puhumattakaan unelman pehmeästä materiaalista)! Sitä tänään sovittaessani muistin heti tämän sinun kommenttisi, joten kyllä näistä on hyötyä: en minäkään halua palella alakropasta :).

 37. 25.10.2015 / 18:16

  Toisen lapsen kanssa huomasin perustaa itselleni ”imetysaseman”. Siihen kuului tyynyjä, pahvilaatikko, imetystyyny, pöytä ja pöydällä hyvä kirja ja kaukosäädin. En saanut selkäjumeja, enkä joutunut hierojalle tai fysioterapiaan, kuten ekan lapsen jälkeen… Tästä kokemuksesta oppineena jalostin ideaani ja perustin omen yrityksen. Tuloksena fysioterapeutin kanssa suunniteltu keinutuoli, samalla kodin hillitty tai värikäs kaunistus. Lisätietoja ja kuvia http://www.seesteliving.fi

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.