Pähkinä (tai omena) purtavaksi

 

Täällä on pieni ongelma. Tai oikeastaan en tiedä onko se kovin pienikään, kun sen temppuilun vuoksi tämä blogikaan ei päivity… Vuoden päivät ajatuksena on ollut hankkia itselleni parempi läppäri: isompi, tehokkaampi, nopeampi. Merkkinä Apple on ollut aika selvä jo siitä lähtien, kun hankin iPhoneni lähes kolme vuotta sitten. Lisäksi käytöstä löytyy myös iPad Mini, joten olisi siinäkin mielessä käytännöllistä jatkaa Omenaperheellä. Nyt viime viikkoina hankinta on todellakin tullut ajankohtaiseksi, sillä tämänhetkinen Samsungin kaunis valkoinen läppärini on tehnyt omituisia temppujaan jo useampaan otteeseen, joten pelkään, että on vain ajan kysymys, milloin se ei enää käynnistykään. Tuo pelko vauhdittikin suunnattomasti sitä varmuuskopiointihalukkuuttani tässä taannoin… Lisäksi tästä koneestani on tullut niiiiiin hidas että! Joudun tämän tästä turvautumaan miehen läppäriin eikä sellainen säätäminen kyllä pitemmän päälle toimi.

089

Olen nyt lähinnä puntaroinut, olisiko tuleva läppärini MacBook Air vai MacBook Pro ja minkä tuumaisella näytöllä: 13.3″ vai 15.4″. Liikkeessä hyöriminenkään ei oikein tuonut varmuutta tuuma-asiaan, joten hankinta on jäissä sen vuoksi. Pienempää puoltaa monikin asia, mutta mietin, riittääkö se varmasti… Tosin 2000 euroa isommasta yskittää aika kovastikin!

Mies on alkanut hoputtamaan tätä läppärihankintaani; hokenut, että kyllä sä nyt kuule tarvitset uuden läppärin jne. Olen tässä viime aikoina kirppistellyt aktiivisesti – myyjän roolissa. Joulun jälkeen iski joku vimma siivota kaappeja ja karsia tavaraa. (Karsintaa riittäisi kyllä edelleen…) Esim. jos joku kynttilälyhty on ollut kaapissa kaksi vuotta käyttämättömänä, ehkä se on siellä myös seuraavat kaksi vuotta? –> Uuteen kotiin! Viime viikonloppuna tehdessäni taas yhden kaupan mies tuumasi myytkö noita tavaroita jotta voit ostaa sen läppärin? Ei meinannut mun naurusta tulla loppua! :D :D :D Aika monta parin euron kippoa saisi myydä? Ehkä hän on sitten vain aika hyvin sisäistänyt mun ajatuksen, että kun jotain hankkii, on hyvä jostain myös luopua… ;)

094

Nyt MacBook Air:n tai Pro:n onnelliset omistajat; puheenvuoro on teidän! Kertokaa ihmeessä kokemuksianne! Vai tulisiko tähän loppusuoralle kilpailemaan kenties vielä jokin muukin merkki?

 

Comments

 1. tiija
  29.1.2015 / 18:34

  Blogisi on jäänyt viime aikoina lukematta harvinaisen useasti sillä vaikka poikanne on todella hurmaava, ei vauvajutut ole itselle erityisen ajankohtainen aihe. Iloinen yllätys oli kuitenkin, kun palasin pitkästä aikaa blogiisi ja pähkäiletkin täällä juuri samaa asiaa kuin itse tällä hetkellä! Toivottavasti saat apua ja minä siinä sivussa myös

  • 29.1.2015 / 20:25

   Voi toivotaan, että saamme molemmat apuja ja monenlaisia käyttökokemuksia!
   Niin ja kiva, että et ihan täysin ole blogiani kuitenkaan hylännyt :).

   • tiija
    30.1.2015 / 19:26

    Puolet kommentistani on näköjään jäänyt matkalle ja hymiötkin hävinneet välistä, onpas outoa :o noh, koska en muista tarkoin miten tuo jatkui niin tyydyn vaan toivottelemaan oikein aurinkoista helmikuuta teidän perheelle! :)

    • 30.1.2015 / 19:43

     Noin tuntuu käyvän usein blogeissa, kun kommentoi kännykällä. En ymmärrä mistä se johtuu, ärsyttävää!
     Kiitos samoin sinulle!

 2. Susanna
  29.1.2015 / 19:27

  Täällä pähkäiltiin samaa asiaa liki vuoden päivät kunnes hyvän tarjouksen innoittamana päädyimme Prohon 13,3″ Retina-näytöllä. Pelkäsin näytön olevan liian pieni, mutta ihan hyvin se on riittänyt, joskin kuvia en ole ehtinyt tällä vielä käsittelemään, sen verran uusi hankinta vielä on. Lopputulemana olen siis hyvin tyytyväinen valintaamme muutaman viikon käyttökokemuksella.

  Asiasta toiseen: minä taas aina odotan noita vauva-aiheisia postauksiasi, joten meitä lukijoita on moneen junaan. :)

  • 29.1.2015 / 20:28

   Retina-näytöllinen itselläkin suunnitelmissa. Kiva kuulla, että olet tyytyväinen. Tuosta kuvien käsittelystä olisin kyllä tosi kiinnostunut kuulemaan, toivottavasti joku osaisi valaista sitäkin puolta!
   Näinpä: ihmisiä kiinnostaa eri asiat ja se on ihan luonnollista. Vauvajutut näyttävät kiinnostavan itse asiassa enemmän kuin sisustusjutut, jos tilastoja ja sivukatseluita tuijottaa :).

 3. Miau
  29.1.2015 / 20:30

  Moikka!

  Itsellä Mac book pro pienemmällä näytöllä. Toimii, kun ei tarvitse kovin paljon käyttää ja koneelle ei ole sellaista työpöytää tms. missä se asuisi. Jos kuitenkin työskentelisin aktiivisesti koneella valitsisin isomman näytön. Töissä on iso näyttö (ei Mac) ja koko päivän kun sen edessä viettää aikaa on se vaan aivan mahtava!
  Airista ei ole kokemusta kuin iPadissa, suosittelen siis Prota vähän puolueellisesti, mutta se on kyllä ollut mahtavan hyvä kone! Eikä siis ole mikään möhkäle tuokaan laite.

  Tsemppiä konevalintaan, se on kyllä haastavaa..

  • 30.1.2015 / 16:44

   Mulle on luksusta käyttää tätä miehen konetta: 17″ näyttö :P. Silti jotenkin kömpelö mukaanotettava, mutta näin pelkkänä kotikoneena toimisi…
   Kiitos, haastavaa on, mutta näiden teidän kommenttien auttamana alkaa valinta hahmottumaan hieman paremmin :).

 4. 29.1.2015 / 20:32

  Minulla on MacBook Air, tykkään hurjasti. Silti mietin, että isompi ruutu esim. kuvankäsittelyssä ei olisi haitaksi. Pron hinta on kyllä suolainen, mutta uskoisin että näillä käyttötunnilla kannattava hankinta silti :)

  • 30.1.2015 / 16:45

   Jep, tuo kuvankäsittelypointti juurikin! Olen tykästynyt Retina-näyttöön ja sitä ei ainakaan vielä Airissa ole, joten… :P

 5. Miau
  29.1.2015 / 20:32

  Vielä tuohon edelliseen, että Retina on ehdoton! Sen jälkeen kaikki muu näyttää kummalliselta. Ja varsinkin kuvia on kiva Retina näytöltä katsella. :)

  Ja minua kiinnostaa kyllä blogissasi kaikki aiheet, kissat, vauva ja sisustus! Kaikki hyvässä balanssissa :)

  • 30.1.2015 / 16:46

   Jep, samaa mieltä! Airiin on vasta tuo Retina tulossa, joten valinta noiden kahden välillä taitaa olla tehty. Vielä se näytön koko…
   Kiva kuulla blogiaihemielipiteesi! :)

 6. Minna
  29.1.2015 / 20:38

  Itse tykkään Prostani. 13 tuuman näyttö on kyllä aivan passeli (katselen elokuvia ja sarjojakin tältä näytöltä ellen viitsi jakaa näyttöä televisioon), lisäksi pienempi läppäri on kätevämpi kuljettaa mukana. Airia mulla ei itsellä ole, mutta kaverini on törmännyt siinä eri liitäntämahdollisuuksien puutteeseen, samoin kuin suorituskyvyn loppumiseen joidenkin raskaampien ohjelmien ja nettipelien kanssa, en tosin tiedä tarkemmin juuri kyseisen Airin spekseistä. Itse siis ottaisin Pron 13-tuuman näytöllä! ;)

  • 30.1.2015 / 16:48

   Joo tuollaiseen se riittäisi mulle varmasti vallan hyvin… Olen nimittäin viimeisten kuukausien aikana katsellut ohjelmia iPhoneni (tai iPad Minini) näytöltä :D.
   Kiitos kommentistasi!

 7. pylkkis
  29.1.2015 / 20:58

  Hei. Meillä on pro tolla isommalla näytöllä ja ollaan tykätty koneesta tosi paljon. Vain positiivista sanottavaa koneesta. En tiedä oliko tästä nyt mitään apua :)

 8. Lilli
  29.1.2015 / 21:02

  Mulla on toi macbook pro 13 tuumasella, ja riittää aivan hyvin! Aikasemmin käytössä oli HP 15 tuumaa, ja pelottikin aluks mitenköhän tää 13 tuumaa riittää. siskolla on 15 tuumanen macbook, joten tää mun tuntuu siihen verrattaessa paljon kätevämmältä, ja jos näytön kokoa mietit, niin itse oon ehdottomasti 13 tuumasen kannalla, sillä se riittää hyvin – oikeesti. :) sisko mieltää ottaa mun koneen mukaan ennemmin kuin omansa, hah :D

 9. Oona
  29.1.2015 / 21:32

  Mä oon paininut saman ongelman kanssa. Sen verran asiassa oon päässyt eteenpäin, että airin ostan, lähinnä painon takia. Kivempi kumminkin kuskata mukana kun painaa väheämmän.
  Tämän hetkisessä läppärissä mulla on 13,3″ näyttö, ja en oo kyllä koskaan kokenut sitä liian pieneksi. Mukavan kokoinen elokuvienkin kanssa. Mutta sitten taas se isompikin houkuttaa.. Valintoja valintoja…

  Toivottavasti postailet sitten päätöksestäsi! :)

  • 30.1.2015 / 16:52

   13 tuuman MacBook Air 1,35 kg
   13 tuuman MacBook Pro Retina-näytöllä 1,57 kg.
   Ei suuri ero!
   Kyllä varmasti postailen sitten, kun jahkailut on ohi ja kone tilattu ja saatu :).

 10. Saparo
  29.1.2015 / 21:38

  Meillä on ollut nyt pari vuotta Macbook pro tuolla pienemmällä näytöllä, ja ollaan oltu enemmän ku tyytyväisiä!! Ei mitään vikoja, ei mitään valittamista..! Edellisen koneen jälkeen näyttö tuntui ehkä pari ekaa päivää pieneltä ennenkuin totuttiin. Nyt se on juuri sopivan kokoinen meidän makuun, ja leffojakin siitä välillä katsellaan :)

  • 30.1.2015 / 16:54

   Aivan mahtava kuulla! Haluan juurikin vaivattoman ja mahdollisimman hyvin toimivan, pitkäikäisen koneen. Virustorjuntaongelmistakin pääsisin Macin myötä.

 11. linda
  29.1.2015 / 22:28

  Ootko myymässä nuo Hayn laatikot vai onko ne muuten vain kuvassa? :D Tuota kirppistelyä mietin… voisin nimittäin ostaa tuon tumman lilan (?) jos myyt :) Mulla on muuten sama projekti menossa, toi tavaran karsiminen, jotenki ahistaa kaapissa pyörivät kamat.. mutta silti haalin lisää.. :P

  • 30.1.2015 / 09:14

   :D En ole myymässä, olen vasta hankkinut ne, koska kalustelen ja varustelen työhuonettani. Eikö se muka selvinnyt noista kuvista ja samalla syy-yhteys tähän postaukseen? ;D
   Mulla oli kyllä tarkoitus lisätä tuo asia tekstiin, mutta sehän unohtui…

   • Nimetön
    2.2.2015 / 15:31

    Niin mä vähän aattelinki, että miks kukaan muka myis Hay:n laatikoita, koska hienoille laatikoillehan on aina käyttöä, mut aina kandee kysyä! ;D Ja siis tässähän oli vaihtoehtona se, että noi laatikot kuuluu työhuoneeseen tietokoneen kanssa, tai sit kirppistelyosioon myytäväks, mä toivoin tätä viimestä vaihtoehtoa :D

  • 30.1.2015 / 09:16

   Nauratti myös tuo viimeinen lauseesi! Pääasia kuitenkin, että luopuukin jostain eikä vain hamstraa… Sitä paitsi on ihan luonnollista, että maku muuttuu vuosien saatossa ja haluaa vähän vaihtelua. Lisäksi erilaisten tavaroiden tarpeetkin muuttuvat ajan myötä.

   • linda
    2.2.2015 / 15:36

    Höhlä, tulikohan mun edellinen kommentti perille kun en muistanut laittaa nimimerkkiä..? :D No, joka tapauksessa; pääasia että hankkiutuu jostain eroon, niin sit voi hankkia jotain tilalle. Ettei tuu sellasta himohamstraaja-kämppää! :P Mulla on kans ongelmana se, että mä tykkään ihan liian monesta tyylistä! Millon haluisin, että koti olis sellainen utuisen pastellinen, ja sit taas toisinaan haluan tummia värejä.. usein hyllyille kertyy ihan liikaa kaikkea ihanaa ja kaiken pitäis olla samaan aikaan esillä ihailtavana, mutta sit taas iskee sellanen ähky, että pitää karsia puolet pois ja ajatus minimalismista kuulostaa oikein hyvältä. Mut sisustelu on just tällasta kivaa, sitä ei saa koskaan valmiiksi :)

    • 2.2.2015 / 21:19

     Tuli sekin perille :).
     Voi kuule, onpa tuttuja mietteitä sulla! Eli samaa on vallalla aina välillä täälläkin. Välillä tavaraa on esillä enemmän ja välillä vähemmän, joskus sitten yrittää luovia siinä keskellä :P. Juurikin tällaista pähkäilyä sisustaminen on, se siinä taitaa juuri koukuttaakin!

 12. 30.1.2015 / 08:34

  Meillä on molemmat, Air pienemmällä näytöllä ja Pro suuremmalla. Käytän bloggaamiseen vain ja ainoastaan Airia. Se on täydellisen kokoinen ja kevyt. Häviää välillä jopa sisustuslehtien väliin :D Nettisurffailussa Pro jopa tuntuu liian isolle ja massiiviselle. En vaihtaisi pois Airia <3 Mieheni käyttää Pro:ta videoeditoinnissa, koska siinä on Airia enemmän tehoa. Airilla pyörii kuitenkin erinomaisesti esim. Adoben CC-ohjelmisto (PhotoShop, InDesign ja Illsutrator).

  • 30.1.2015 / 09:12

   Kiitos, että kerroit teidän kokemuksianne! Kysynkin heti, että onko teidän Airissa Retina-näyttö vai saako niitä vielä Retina-näytöllä? Pikainen googlettelu ei tuonut selvyyttä asiaan…

 13. 30.1.2015 / 10:56

  Täältä löytyy myös yksi Air ja omaan työkäyttöön tämä on ollut ihan loistava! Haaveissa on kuitenkin myöhemmin iMac, kunhan sille löytyisi sopiva sijoituspaikka:D Niin Pro tuntui turhalta tähän väliin. Air on kevyt ja kaunis, suorituskyky riittää hyvin:)

 14. Air
  30.1.2015 / 17:53

  Mulla on nyt kohta kaksi vuotta ollut Air ja tämä on kyllä ihan paras kone tähän mennessä :) En vaihtaisi tätä ikinä pois :)

 15. Elli
  31.1.2015 / 10:54

  Jos meinaat käyttää raskaampia kuvankäsittelyohjelmia, niin suosittelen valitsemaan ehdottomasti Pron, josta löytyy karvalakkimalleissakin tehokkaampi prosessori. Ja muistia mielummin se 8GB kuin 4GB. Tosin Retinamalleja ei tainnutkaan olla tuolla pienemmällä muistilla.

  terkuin juuri uuden omenakoneen ostanut. :)

 16. pinja_p
  31.1.2015 / 14:28

  Täällä yks omenan suurkuluttaja, moi!

  Multa löytyy taskusta iPhone, laukusta iPad ja pöydältä MacBook Pro. Varmaan tää lista paljastaa jo, et minkä merkkisen koneen suosittelen ostamaan ;)

  Mä siirryin pari vuotta sitte paperikalenterista täysin sähköiseen ja ahh miten helppoa, ku sama kalenteri näkyy koneella, padilla ja puhelimella ilman mitään säätämistä!

  Mun pro on 13 tuumanen (ja melkeen jo viis vuotta vanha! ja riittää erinomaisesti tavalliseen surffailuun, tv:n katseluun, kuvien muokkaamiseen ja korkeakouluopiskeluun. Opiskelijaveljelläni on samankokoinen Air ja sen koneen keveys kyllä vähän kadehduttaa. Mutta 13 tuumainen riittää mun mielestä ja se on niin vaivaton ottaa mukaan – puhumattakaan air-versiosta. Airin cd/dvd-aseman puuttuminen harmittaa joitakin, mut mä en esim yli vuoden läppärikokemuksella oo tarvinnu sitä ollenkaan.

  Jos todella käyttää päivittäin tunteja kuvien muokkaamiseen ni jo ergonomisemman työasennon takia suosittelen sit täysin erillistä pöytä-Macia, mikä meilt löytyy koko perheen yhteisestä käytöstä :)

  Auttokohan tää mun kommentti yhtään! :D Hankalia valintoja – I know! :D

  • 1.2.2015 / 17:14

   No moikka moi! Jos Pro:n ostan, ostan Retina-näytöllisen ja siinä ei enää painoeroa Airiin juurikaan ole. Kuten tuonne ylemmäs kirjasin:
   13 tuuman MacBook Air 1,35 kg
   13 tuuman MacBook Pro Retina-näytöllä 1,57 kg
   Eiköhän tämä ole nyt päätetty :).

 17. Miksu
  31.1.2015 / 19:16

  Itsellä Pro 13 tuumaisena Olen tykännyt todella paljon, tähän mennessä elämäni paras ostos. Tukeva, mutta silti niin pieni ja kevyt kuljetettavaksi. Ei mitään huonoa sanottavaa!

 18. SatuKoo
  2.2.2015 / 08:13

  Minulla ei Applesta ole kokemusta, mutta kahdesta 13,3″ läppäristä kylläkin (Toshiba).
  13,3″ kone on omasta mielestäni kooltaan ihan täydellinen, on riittävän iso, mutta samalla sopivan pieni :) Omani on vielä naurettavan kevyt (1,2kg), joten sitä voi oikeasti tarvittaessa kantaa mukana ja käyttää missä vaan.
  Suositukset siis koon puolesta pienemmälle koneelle :)

  • 2.2.2015 / 21:14

   Mukava kuulla käyttökokemuksia tuonkokoisesta koneesta! Saapa nähdä, ehdinkö tällä viikolla tilaamaan uuden läppärin :).

 19. Hanna
  6.2.2015 / 12:21

  Mullakin alkanut kone temppuilla viime aikoina melkosesti ja on kyllä todella hidaskin nykyään. Vähän itsekin mietin tuota omppua kun tuntuu se aika monelta tyytyväiseltä käyttäjältä löytyvän.

  Onko sulla oikein jossain kirpparilla pöytä vai miten olet kirppistellyt? Olis kiva päästä tonkimaan sun pöytää :D

  • 6.2.2015 / 12:51

   Joo tuo hitaus, hoh hoijaa! Ihan Facebookin kirppiksillä on tavara mennyt kaupaksi :).
   Ensi kesänä voisi kyllä järjestää pihakirppiksen, ne kuuluu kesään!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.