Kesäiset juhlat – rentoa ja luonnonläheistä

korkki

Moni on varmasti kanssani samaa mieltä siitä, että yksi kesän parhaimmista puolista on se, miten monen asian voi siirtää ulkoilmaan, taivasalle. Kesäiset juhlatkin voi halutessaan pitää ihan vain omalla terassilla ja se jo tuntuu kuin olisi pienellä lomalla jossain! Syitä juhliin nyt löytyy aina: grillikauden avajaiset, synttärit, juhannus, mansikkakakun maistajaiset… Oikeastaan, tarvitaanko aina edes mitään syytä juhlille? Kesäjuhlat voi hyvin koota myös ihanan kesäisen juoman ympärille; järjestää pienet maistajaiset ystävien kesken. Näin meillä, sillä pääsin mukaan Indiedaysin ja J.P. Chenet’n kampanjaan. J.P. Chenet on itselleni kovinkin tuttu nimi. Heidän punaviininsä on yksi lemppareitani ja sitä löytyy keittiöstämme lähes aina; sopii erinomaisesti liharuokien kaveriksi. Olen tykännyt pitkään myöskin heidän valkoviinistään (medium sweet). Tosin lähes kahden viinittömän vuoteni (raskaus & imetysvuosi) aikana sen etiketti oli ehtinyt vaihtumaan, mutta onneksi maku oli pysynyt samana ja näin sen suosio seurustelujuomanani jatkuu. Nyt se kuitenkin sai rinnalleen pari muutakin hyvää vaihtoehtoa samalta merkiltä. Näissä pienissä kesäjuhlissamme pääsimme nimittäin maistelemaan seuraavia juhlajuomia: suloisen pinkkiä J.P. Chenet Sparkling Rosé Ice Edition Demi-Sec -roseekuohuviiniä sekä tyylikästä J.P. Chenet Ice Edition Demi Sec -kuohuviiniä.

rosewine

Pullon kaulassa komeilee teksti drink on ice. Juu-u, eikö olekin erikoinen yksityiskohta: viiniä jäillä! Viinit voi nauttia reilusti ihan normiviinilaseista, jolloin jäitä mahtuu tarpeeksi, tai sitten normaalia kookkaammista kuohuviinilaseista, jotka meillä oli käytössä. (Kyseiset Iittalan kuohuviinilasit saatu aikoinaan blogilahjaksi.) En malttanut olla maistelematta viinejä myös ilman jäitä, ihan vain vertailun vuoksi. Ero oli kyllä huomattava! Jäiden kera maut kaikkine yksityiskohtineen tulivat paljon paremmin esiin, jolloin ne muodostivat kivan tasapainoisen ja ennen kaikkea raikkaan kokonaisuuden.

kattaus

Juhlien ajankohta osui aivan lähelle juhannusta, josta sainkin inspiraatiota kattauksen loihtimiseen. Olen tainnut sanoa tämän pari kertaa aiemminkin, mutta tykkään valtavasti järjestää juhlia, tehdä kattauksia ja värkätä kaikkia pieniä yksityiskohtia – jos tuohon vain on aikaa. Kesällä toki on! Juhannus mielessäni sain ideoita, joita halusin toteuttaa kattauksessa. Teen kattaukset mieluiten aina ennen vieraiden saapumista, jolloin voin keskittyä puuhaan rauhassa ja tällöin nautinkin siitä eniten. Vieraiden saavuttua vietän aikani mieluiten heidän kanssaan valmiin kattauksen äärellä.

kattaus

Mielestäni kesäjuhliin kuuluu rento ote ja luonnonläheisyys. Maailma ei kaadu pellavaliinan ryppyihin (päinvastoin; niitähän kuuluukin olla!) eikä siihen, että kissa pyrkii apajille (lohta pöydässä!). Kissoille voi sujauttaa muutaman herkkupalan pöydän alle ja näin kaikki ovat tyytyväisiä. Kesäjuhlissa ei tarvita kuin iloinen mieli, hyvää seuraa, maistuvaa juomaa sekä suussasulavaa ruokaa – siinä eväät onnistuneisiin juhliin. 

cats bottles

J.P. Chenet Sparkling Rosé Ice Edition Demi-Sec on Alkon tilausvalikoiman viini. Monet Alkon myymälät pitävät näitä tilausvalikoiman tuotteita myymälässään, mutta tarvittaessa saat lisätietoa joko lähimmästä Alkon myymälästä tai Alkon omilta sivuilta. Pullot ovat niin kauniita, että niitä vie mielellään tuliaisiksi mökkivierailuille, synttäreille, valmistujaisiin, tupaantuliaisiin, juhannusjuhlille ja vaikka minne! 

kesäkattaus kuohari

Juhannus toimi inspiraationa myöskin murkinapuolella: tarjoilimme lohi-, peruna- ja kasvisnyyttejä patongin kera. Omaan lohinyyttiini laitan yleensä lohen kaveriksi ainoastaan sormisuolaa. Mies taas tykkää sellaisesta versiosta, jossa on lohen ja sormisuolan kaverina myöskin punasipulia ja ruohosipulituorejuustoa. Perunanyytteihin laitamme puolestaan sormisuolaa ja paaaljon ruohosipulituorejuustoa, joskus korvaamme tuorejuuston voinokareilla sekä ruohosipulisilpulla. Kasvisnyytteihin kuuluu kasviksia kuten esimerkiksi porkkanaa, punajuurta, kukkakaalta ja parsakaalta. Kasvikset ja perunat keitetään ensin kattilassa, mutta sen jälkeen vain omiin folionyytteihinsä ja grilliin lohinyyttien seuraksi. On kuulkaas niin hyvää ja kesäistä että! Itse join ruuan kanssa tuota roseeviiniä, sopi tosi hyvin nautittavaksi niinkin, koska kyseessä on puolikuiva viini. Mies valitsee ruokajuomaksi aina maidon, mutta tämän pöydän antimien ääressä tuli siemailleeksi myöskin roseeviiniä (toki sitä maitoakin). Tokaisi, että olinko tarkoituksella valinnut lohen tuon viinin kaveriksi, kun sopi niin hyvin yhteen :D. Lohta mansikkaisella roseeviinillä, enpä olisi ennen arvannut!

lasi pullo

Mansikalta tuoksuvan roseekuohuviinin kaveriksi sopii mikäs muukaan kuin mansikkakakku. Mansikkakakku on myös saumattomasti juhannukseen kuuluva herkku, ainakin meillä. Ja miten nopeasti ja vaivattomasti se valmistuukaan, silti maku on suussasulavan täydellinen. Tämän kakun tein valmiin torttupohjan päälle. Murskasin pohjalle mehukkaan makeita mansikoita, joiden päälle levitin kermavaahtokerroksen. Kermavaahdon päälle siivutettuja mansikoita, joiden päälle maitosuklaa- ja valkosuklaaraastetta. Koristeeksi vielä muutama sitruunamelissan oksa. Pystyyköhän sitä odottaa juhannukseen vai joudunko tekaisemaan toisen kakun. Esimerkiksi tänään?

kakku cake

Kesällä on niin ihanan rentoa. Ja kiireetöntä. Jos siltä tuntuu, voi ruokapöydän ympärillä istua vaikka aamun pikkutunneille saakka. Käyttää hyttyskarkottimia ja torkkupeittoja (koska Suomen kesä…), sytytellä muutamia kynttilöitä. Nauttia. Antaa naurun raikua hiljaisessa yössä. Miettiä, että onpa mulla aivan ihania ystäviä. Käydä jääkaapilla pienellä santsikierroksella. Nauttia käsillä olevasta hetkestä.

Keskikesä on katettu.

kynttilä

Jos haluat lukea tarkemmin vinkeistäni juhannuksen ja muiden kesäjuhlien koristeisiin liittyen, niin kurkkaa ihmeessä J.P. Chenet’n sivuille, jossa olen kuukauden bloggaajana.

Alkoholilakia noudattaen postauksen kommentointimahdollisuus on suljettu.