Ensimmäistä kertaa hammaslääkärissä

Tänään koitti pojan ensimmäinen hammaslääkäriaika. Tai hammaslääkäriä emme tavanneet, vaan suuhygienistin. Jutustelua suun terveydestä ja pikainen kurkistus suuhun: pojan hammaskalustosta puuttuu enää neljä hammasta! Ihan taaimmaiset hampaat sekä ylhäältä että alhaalta. Voitte ehkä kuvitella tämän äipän hehkeän olemuksen, kun kaikki kulma- ja poskihampaat ovat puhjenneet viimeisten kolmen viikon aikana… Yhtä nopea hampaiden puhkeamistahti kuin äidillään aikoinaan!

Suuhygienisti kyseli, onko pojalla säännölliset ruoka-ajat ja sanoi, että hyvä pitääkin niistä kiinni, sillä ehkäisevät osaltaan reikien syntymistä. Tutista ja tuttipullosta kysyi, mutta niitä meillä ei ole käytössä. Jos poika olisi tutin aikoinaan huolinut, olisi se meillä käytössä ehkä vielä tänäkin päivänä, mutta tuttipullo ei. Mielestäni tuttipullot kuuluvat vauvoille eli alle 1-vuotiaille. Sitä vanhemmat lapset osaavat vallan mainiosti juoda nokkamukista, vaikka alkuun varmasti protestoivatkin muutosta. M on juonut omatoimisesti nokkamukista jo pitkään, normaalista juomalasista juo myös päivittäin, mutta autettuna.

Makeista herkuistakin suuhygienisti kyseli. Karkkia emme ole pojalle antaneet eikä ole aikomusta ihan lähiaikoina antaakaan; miksi kiirehtiä, sillä hän ehtii syödä karkkia kyllä varmasti yllin kyllin isompanakin. Hedelmät ja marjat ajavat asian vallan mainiosti. En muutenkaan ymmärrä, miksi tarjota lapselle karkkia, kun hän ei osaa niitä vielä itse pyytää. Juhlissa, kuten serkkupoikien synttäreillä eilen, poika saa toki herkutella ja syödä kakkua. Kuitenkin ihan vain muutama lusikallinen näyttää riittävän ja eilenkin tahtoi sitten aika pian tuolista pois.

Tässä pyöritellään suuhygienistin antamaa uutta hammasharjaa ja mietiskellään, siirryttäisiinkö jo sähköhammasharjaan. Onko teidän lapsillanne sähköhammasharjat? Missä vaiheessa olette ottaneet sähköisen version käyttöön ja miten lapsi suhtautui? Sähköhammasharjaan tottuneena en voisi enää kuvitellakaan ns. normiharjaa – sillä ei vain saa hampaita tarpeeksi puhtaiksi! Nyt kun pojallakin on suu lähestulkoon täynnä hampaita, haluan puhdistaa ne kunnolla. Nykyään se pesutuokio on muuten aikamoista mansikanmakuisen Muumi-hammastahnan imeskelyä…

hammasharja

Poika tykkää hirmuisesti mansikoista! Jos jonotamme mansikkakojulle, alkaa valtava kinuaminen jo ihan jonon häntäpäässä :D. Ja voi sitä ilmettä ja hymähtelyä, kun vihdoin saa mansikoita maistaakseen. On oppinut tässä ihan vasta maiskuttamaan; ei ihme näiden kesäherkkujen äärellä! Pojalla on myös hauska tapa alkaa tekoyskimään, kun minä aivastelen :D. Samoin silloin jos minä yskin, iskee yskä myös tuohon pieneen virkamieheen.

Mustikoista ei piittaa läheskään yhtä paljon kuin mansikoista, mutta tässä kuvassa on pari mustikkaakin eksynyt suuhun:

Tänään kauppareissulla ostamme pojalle ensimmäiset ksylitolipastillit; Herra Hakkaraisen täysksylitolipastilleista on hyvä varovaisesti aloittaa. En ole yhtään tajunnut, että niitä olisi voinut antaa jo. Mutta parempi myöhään kuin ei milloinkaan! Näistä mietteistä toivottelen teille aurinkoista viikonloppua!

Comments

 1. 7.8.2015 / 12:39

  Moikka Satu,

  Ihanasti olet pitänyt huolta pikkuruisista hampaista (se ei todella ole itsestään selvää).
  Olen yhdeltä ammatiltani hammashoitaja, ja mun on pakko tulla kommentoimaan.
  Olen nähnyt kaikenlaista, mm ollut pienten lasten nukutushammashoidoissa paljon mukana, ja se jos joku saattaa ihan oikeasti saada kyyneleet poskille kesken työnteon…)

  Mutta siis sinä olet hieno esimerkki, juuri noin kuuluukin tehdä! (karkkeja ja mehuja on koko elämä aikaa syödä, niihin ei tosiaankaan kannata opettaa, varsinkaan nyt kun pienet hampaat on vielä kesken kehityksen ja niin hauraat) :)

  Ottakkaa vaan heti se sähköharja käyttöön, mutta kaikkein softein pää. Mun siskon tytölle alettiin pestä sähköharjalla vähän ennen yhtä vuotta, mutta tiedän hammaslääkäreitä, jotka sanovat, että ”sähköharja suuhun heti kun siellä näkyy jotain valkoista” hehe.

  Toinen, mikä on pakko kertoa, on minutkin totaalisesti yllättänyt asia, joka tuli blogissani ilmi tästä postauksesta:

  http://www.lily.fi/blogit/aa-home/pillimuki

  Siinä on todella yllättävää tietoa nokkamukista, mikä yllätti minutkin. Kurkkaa ihmeessä. Siis ja en todellakaan halua missään nimessä mitään arvostella nokkamukin käyttöä, ja en todellakaan usko että se nyt on mitään aiheuttanut,(kaikkihan juo nokkamukista, melkein kaikki varmaankin?) mutta lue ihan mielenkiinnosta tuo pikku juttu! (siinä mun postauksessa on siis linkki puheterapeutin sivuille, jonne eksyin oman blogini kautta).

  Ihanaa viikonloppua !

  • 7.8.2015 / 21:02

   Tosi mukavaa, että kommentoit Anna! Tosi surullista tuo pienten lasten nukutushammashoito, voi että, ei ole omassa mielessä edes käynyt moinen ajatus.
   Kauppareissulla noita sähköhammasharjoja jo etsiskelimme, mutta Citymarketissa oli vain yli 5-vuotiaiden sähköhammasharjoja. Toivottavasti jostain löytyisi hieman pienempiä.
   Täytyy myöntää, että oli aika uutta tietoa nuo nokkamukiin liittyvät jutut. Poika on juonut nokkamukista puolivuotiaasta lähtien, mutta se on sellaista kulauttamista eli muki suuhun ja pää aika raivoisalla liikkeellä takakenoon :D. Ei pure mukin nokkaa tms. Olen ajatellut, että jouluna osaisi juoda jo normimukista omatoimisesti, mutta jää nähtäväksi. Jotta se onnistuu, pojan täytyy siihen mennessä hoksata, että juoma kaatuu päälle, jos sitä miten sattuu käsittelee :D. Nytkin tuntuu olevan niin hauskaa kaataa maitoa nokkamukista pöydälle ja seurata äitin reaktiota… Pyrin kuitenkin nokkamukista eroon tämän vuoden puolella. (Poikahan täyttää ensi toukokuussa kaksi.)
   Hieman skeptinen olen noihin nokkamukiasioihin liittyen, mutta kiitos että linkitit tuon! Sainpahan lisäpotkua siirtyä aktiivisesti kohti seuraavaa vaihetta :). Olen kuitenkin sitä mieltä, että tutti ja tuttipullo ovat nokkamukia huomattavasti haitallisempia sekä kielen että hampaiden/purennan kehitykselle. Täytyypäs muistaa kysyä neuvolan kanta tähän, kun seuraava aika marraskuussa koittaa!

 2. Minna
  7.8.2015 / 15:04

  Tunnustan olevani aikamoinen ”natsimutsi” mitä tulee lasten hampaiden hoitoon :D Lapset on 5- ja 7 -vuotiaat ja hampaat on onneksi pysyneet ehjinä, nuoremmalla oli juuri hammastarkastus ja sanottiin ettei ole pientäkään merkkiä reiän aluista tms. mikä on kuulemma nykyään harvinaisempaa kuin se että niitä löytyy.. Karkkia meillä syödään karkkipäivänä lauantaisin, monesti se kuitenkin unohtuu. Lasten saman ikäisillä serkuilla taas on hampaat ihan paljaalla silmällä nähtävissä todella huonossa kunnossa, kun hymyilevät niin näkyy puoliksi mustat hampaat ja hammaslääkärissä ravaavat usein. Anoppi joskus puolusteli, että kun he eivät anna pestä hampaitaan, mutta mun mielestä se ei ole asia josta neuvotellaan, vaan vanhempien vastuulla on huolehtia että ne hampaat hoidetaan kunnolla, ei lapsi pysty sitä asiaa ymmärtämään ja päättämään.

  • 7.8.2015 / 18:43

   Aaah, ihana ihana ihminen! (Mä hypin vähän tänne Sadun tontille, ei kai haittaa!) :) Pakko vaan kommentoida! Sinä teet niin Karhunpalveluksen lapsillesi! Aattele, saattaa olla että vain sinun ansiosta sun lapsille ei tuu reikiä! Ja se kaikki on tapahtunut niiden ensimmäisten muutaman elinvuoden aikana! Jes, pidä toi natsius! ;)

   Se on valitettavan totta, että ihmiset ei pese lapsiensa hampaita, ja antaa niille karkkia ja mehuja jo alle vuoden ikäisenä.

   Ja se on niin surkeaa kun ne hampaat menee lapsena huonoiksi. Jos vanhemmat tietäisi ne seuraukset, niin ne ei taatusti edes vahingossa laittas omaa sylkeä lapsen suuhun tai olis pesemättä niitä hampaita…

   Siis ja juuri näin, ne hampaat vaan pestään! Ihan sama asia kun että lapsi ei halua talvella laittaa vaikka kenkiä jalkaan ulos?

   Minä tiedän monen monta alan ammattilaista, jotka on tyyliin kapaloissa pessyt lapsensa hampaat, väkisin… Viikon päästä viimeistään se on jo rutiini! Ei todellakaan ole vaihtoehtoa, että niitä ei pestäis…

   • äidinkielinatsi
    7.8.2015 / 20:30

    Käsittääkseni kielikuva ”tehdä karhunpalvelus” tarkoittaa, että ei tee palvelusta ollenkaan, vaan juuri päinvastoin. ”Palvelus” joka onkin pahasta, kostautuu myöhemmin.

    • anna
     11.8.2015 / 08:52

     haha, voi ei… juu ajattelin ihan toisinpäin…

   • 7.8.2015 / 21:15

    Ei tietenkään haittaa; oikein mukava huomata, että aihe herätti keskustelua!
    Musta itsestäni tuntuu ihan kamalalta ajatukselta, että alle 1-vuotiaalle annetaan karkkia! Vauvalle! Ei vauva tarvitse karkkia :D. Ja mitä ne mehullakaan tekee? Tosin ehkä osa lapsista ei juo muuta vai joisiko kuitenkin, jos on tarpeeksi jano? Maito ja vesi on meidän pojan juomat. Mehua on tarjottu viimeisten parin viikon aikana pari kertaa: maistoi, mutta ei juurikaan tykännyt. Hyvä vertaus tuo kenkäasia!

  • 7.8.2015 / 21:06

   Mielestäni natsimutsius ei ole tuossa kohtaa huono asia lainkaan! Hienoa työtä olet tehnyt lastesi hyväksi! Ja näinpä; vanhemmuuteen kuuluu opettaa lapsille erinäisiä taitoja, myös niitä heidän mielestään tylsiä, ja hampaidenhoito on näistä yksi. Se vain on niin, että joistain lasten asioista vanhemmat päättävät ja piste.

  • 7.8.2015 / 21:24

   Pakko vielä lisätä tähän, että tapahtumasta voi yrittää kaikin keinoin tehdä lapselle jotenkin mieluisan alusta asti, jotta se ei tunnu niin hirmuisen vastenmieliseltä pakkopullalta. Meidän pojalla on aina ollut oma hammasharja kädessä ja toisella taas jompi kumpi vanhempi on sitten pessyt hänen hampaansa. Hän on tutkinut omaa hammasharjaansa, myöhemmin Muumi-hammastahnatuubia (Muumi-fani kun on :D) ja nyt sitten maiskuttelee sillä tahnalla… Unohdin kerran tahnan ja voi kamala mikä älämölö siitä seurasi kun yritin pelkällä vedellä unenpöpperössäni hänen hampaitaan pestä! :D
   Myöhemmin, kun lapsella on enemmän ikää ja ymmärrystä, voi hampaidenpesusta tehdä hauskan hammaspeikkojen metsästys -seikkailun.

 3. NK
  7.8.2015 / 17:22

  Meillä hammashoitaja sanoi 3v käynnillä, että nyt voi ottaa sähköhammasharjan käyttöön jos lapsi ei sitä pelkää…

  • 7.8.2015 / 21:07

   Ahaa, onpa jännä! Mutta kysyitkö sähköhammasharjasta yksivuotiskäynnin yhteydessä? Minä kysyin, muuten asiasta ei olisi tullut mitään puhetta. Suuhygienisti sanoi, että sähköhammasharjan käytölle ei ole mitään alaikärajaa. Ehkä hän teidän käynnillä ajatteli, että nyt voitte ottaa sähköhammasharjan käyttöön, jos/kun teillä ei sitä aiemmin vielä ollut?

 4. T
  7.8.2015 / 23:56

  Moikka! Meillä oli tänään myös 1-vuotis hammastarkastus =) ja kysyin tuosta sähköhammasharjan käytöstä. Suuhygienisti kertoi tiedustelleensa asiaa maahantuojalta ja suositus kuulemma on, että sähköhammasharjan käyttö alotettaisiin noin kolmen vuoden iässä. Suuhygienisti oli itse sitä mieltä, että lapsesta riippuen voisi aloitella jo aiemmin esim. 2,5-vuotiaana, mutta ei kuitenkaan vielä.

  • 8.8.2015 / 10:36

   Voisikohan se suositus olla siksi tuossa kohtaa, koska kolmanteen ikävuoteen mennessä hampaat ovat kaikilla jo puhjenneet? Kysyitkö syytä, miksi ei voisi aloittaa ennen kuin 2,5-vuotiaana? Mua nyt niin vaivaa tämä :D.
   Meidän pojalla on poskihampaat vasta osittain puhjenneet eli en niihin olisi sähköhammasharjaa vielä edes käyttämässä; vain kokonaan puhjenneisiin hampaisiin ja niissäkin oikein pehmeällä harjalla. Koska hänen hampaansa puhkeavat huomattavasti ennen toista syntymäpäivää, aloitamme sähköhammasharjan käytönkin aiemmin. Ajattelen myös sillä tavalla, että jos hänen hampaidenpesuunsa menee esim. 30 sekuntia, saa siinä ajassa sähköhammasharjalla huomattavasti paremman tuloksen kuin normiharjalla.

 5. Elina
  8.8.2015 / 11:29

  Miksi kommenttini eivät tule perille? Vai jätätkö vain julkaisematta?

  • 8.8.2015 / 12:09

   Hei Elina, ainoastaan nämä kaksi kommenttiasi ovat tulleet perille. Tosi harmillista! Uskon, että WordPress on suodattanut ne suoraan roskapostilaatikkoon. Tyhjentelen sitä säännöllisesti, mutta aikani ei riitä siellä olevien ns. oikeiden viestien tarkkailuun ja poimimiseen.

 6. Elina
  8.8.2015 / 11:47

  Yritänpä kommentoida vielä kerran. Yritin eilen pariin kertaan mutta en näe niitä täällä? Viimeksi yritin kommentoida bloggaajan rimakauhua -päivitykseen yhtä huonolla menestyksellä

  On tosi hauska lukea näitä juttuja teidän pojasta ja verrata kehitystä tuohon omaan samanikäiseen. Pidän tyylistäsi kirjoittaa. Positiivisuudesta. Ettei ketään arvostella. Nyt täytyi jättää kommentti siitä syystä että taisit uida vähän vaarallisille vesille. Jokainen tehköön omat ratkaisunsa omien lastensa suhteen. Meidän A juo maitonsa edelleen tuttipullosta eikä minulla ole meininkiäkään alkaa rajoittaa sitä. Esikoinen joi tuttipullosta yli 2-vuotiaaksi ja on nyt reipas tokaluokkalainen jonka hammasasiat on loistokunnossa. Tämä toimii meillä, joku toinen taas teillä, näinhän se menee. Äitinä olo ei ole aina helppoa nykyaikana. On niin helppo arvostella ja tulla arvostelluksi.

  Ja tämän oli tarkoitus olla vain rakentava kommentti

  • 8.8.2015 / 12:17

   Kiitos palautteestasi! Nämä on haastavia asioita blogata. Kerrankin uskaltauduin kertomaan oman mielipiteeni, kun sitä suuntaa usein toivotaan ja sitten käy näin. Onko sinusta sitten parempi, että kirjoitan yleisesti asioista enkä kerro omia mielipiteitäni? Voisiko tämän ottaa mielipideasiana arvostelun sijaan? Tosin ymmärrän, että joku saattoi tästä loukkaantua. Se ei kuitenkaan ollut tarkoitukseni, toivottavasti tiedät sen.

   • Elina
    8.8.2015 / 21:36

    En tiedä mikä tässä kommentoinnissani mättää, kommentit vain häviävät jonnekin! Kokeillaan vielä kerran.

    Mielipiteesi oli oikein asiallinen. Ymmärsin ettei tarkoituksesi ollut räjäyttää kommenttiboksia, toivottavasti niin ei käykään.

    Terveysalan suosituksia on järkevää noudattaa. Välttää kovia rasvoja ja suosia kasviksia. Vierottaa lapsi tuttipullosta kun hampaat ilmestyvät.

    Tietenkin meillä on ruokapöydässä aina tippamuki ja juomalasiakin kohtaan on lapsonen ilmaissut mielenkiintonsa. Tuttipullo jää pois kun se tuntuu luontevalta.

    Pidän blogeista jotka eivät ärsytä millään tavalla. Nyt ärsyynnyin ja siksi halusin jättää siitä rakentavan kommentin. En loukkaantunut ja halusin että et loukkaantuisi sinäkään. Jätän jatkossa vain positiivia kommentteja.

    Nyt rentouttavaa lauantai-iltaa!

    • 9.8.2015 / 17:24

     Nyt kun otit tämän asian esille, tarkistin roskapostit ja siellä niitä eilen jättämiäsi viestejä oli. Poimin tämänkin sieltä talteen. Toivottavasti tuo poiminta nyt auttoi eivätkä enää sinne menisi. Mulla on asetuksena, että kommentit, joissa on yli kaksi linkkiä, luokitellaan roskaposteiksi, mutta jostain syystä linkittömätkin ovat sinne joutuneet.
     Sellaiset blogit, jotka eivät koskaan ärsytä millään lailla, luokittelen itse tylsiksi ja sellaisiksi, joista ei oikein saa mitään irti. Toki riippuu paljon blogin aihepiiristäkin. Mukava kuulla, ettet loukkaantunut, sillä en minäkään. Ainakaan minun takiani sinun ei tarvitse jättää tämäntyylisiä kommentteja kirjoittamatta :)

 7. .
  8.8.2015 / 14:21

  Minun mielestä kannanottosi tuttipulloon oli hyvin asiallinen, eikä siitä ole syytä kenenkään loukkaantua. Vieläpä tässä tapauksessa mielipiteese pohjautuu vakaasti terveysalan ammattilaisten suosituksiin, eikä tuomitanoman mututuntuman perusteella.
  Pitkään tuttipullosta imeminen todella on haitaksi purennalle jne. Vaikka joku olisikin juonut tuttipullosta vuositolkulla ja silti välttynyt purentavioilta, ei missään tapauksessa kannata vähätellä riskiä.
  Huomionarvoinen asia on myös se, että lapsen luusto kehittyy aikuisikään saakka, pääkin kasvaa, leuat kasvaa lopulliseen malliinsa.. Vaikka tokaluokkalaisella olisi hyvä purenta nyt, ei ole sanottua, etteikö niitä voisi ilmetä vielä myöhemmin. Toivottavasti ei.
  Hyvä kysymys on sekin, miksi ”isomman” lapsen (ei vauvan) pitäisi juoda tuttipullosta, kun hänellä on jo kyky juoda muutenkin, jos kykyä vaan annetaan harjoittaa.

  Minä pidän siitä, että blogeissa voidaan ja uskalletaan yleisten asioiden lisäksi lausua myös omia mielipiteitä. Kum tarkoituksena ei ole ketään toista loukata, niin miksipä ei jokainen omassa blogissaan olla omaa mieltä asioista. Näen blogit kirjoittajansa omana, vaikkakin muiden luettavaksi, niin ensisijaisesti itselleen kirjoittamina tuotoksina. En pidä siitä, että yritetään liikaa miellyttää lukijaa ja hukataan siinä samassa oma persoonallisuus.

  • 9.8.2015 / 17:20

   Oikein mukava kuulla, että ainakin sinä tavoitit ajatukseni.
   Olen täysin samaa mieltä tuosta, mitä kirjoitit viimeisessä kappaleessa. Juuri noin itsekin blogit miellän. Tämä kun on minun henkilökohtainen blogini, olisi se aika omituista, jos en täällä omia mielipiteitäni esille toisi. AINA löytyy niitä, jotka ovat eri mieltä, mutta myös niitä, jotka ovat samaa mieltä.

 8. Tiina
  9.8.2015 / 23:19

  Pitää taas tulla kommentoimaan ;) Meillä pestään kaikilta kolmelta sähköhammasharjalla. Nuorimmaiselta aloitettu pesemään melkein heti. Alussa hetki käytettiin tavallista harjaa, lähinnä siksi, että surina pelotti. Ja luvan sain tähän hammaslääkäriltä, joka itsekin oli käyttänyt lapsilleen alusta lähtien sähköhammasharjaa :) Meillä käytössä Braunin lasten harjat niihin sopivilla pienillä päillä.

 9. ansku
  10.8.2015 / 21:19

  Mun on myös pakko kommentoida. Aina olen ihaillut sun tyyliä olla puuttumatta negatiivisesti ja jättää ilkeilyt. Mutta tuttipullot kuuluvat alle 1vuotiaille… monihan vielä imettääkin. Vaikket pahaa tarkoittanut niin aika kärjistynyt mielipide, tuosta pullosta. Melkein kuin joku sanoisi että miten kummassa annat maitoa pullosta kun rinta on parasta antia lapselle. Tai jos lapsella on vaippa 1,5veenä kummasteltaisiin miten se vaippaa pitää kun tuon ikäinen on jo iso. Muuten samanlailla ajatukset, tuohon herkkujen antamiseen, me ei 4veelle anneta karkkeja, leivotaan sitten herkkuja ja marjat/hedelmät on in :)

  • 10.8.2015 / 21:22

   Miten tuo imetys tuohon tuttipulloiluun liittyy? Itse imetän poikaani edelleen eikä siinä mitään tuttipulloja tarvita. WHO suosittelee imetystä jatkettavan, kunnes lapsi on 2-vuotias. Niin pitkään en itse ajatellut jatkaa, mutta tuolle suositukselle on olemassa hyvät perusteet. Tuttipulloilulle ei.
   Ja aika hurja väite, että tuo olisi ilkeilyä.

 10. Elina
  10.8.2015 / 22:32

  Täytyypä vielä mainita että minä kyllä ainakin ymmärsin Anskun pointin imetyksestä vrt. pullottelusta.

  Näkisin että kyllä se tissin imeminenkin voi olla haitaksi hampaille. Tuttipulloa lapsi saattaa kuitenkin lutkutella pitkiäkin aikoja (maidot, vedet, jopa ne mehutkin) pitkin päivää niin kuin tutin käyttäjät tuttiakin. Vaan kukapa yli 1-vuotias viihtyy tissiä imien kovinkaan pitkään päivästä :D Reilun vuoden ikäiselle saattaa olla imeminen vielä tosi tärkeä turvallisuudentuoja.

  Itse imetin 1-vuotiaaksi jonka jälkeen oli lopetettava että pääsin aloittamaan itselle tärkeän lääkityksen. Vuoden ikään asti olin lykännyt lopettamista ja sen jälkeen ei enää tuntunut pahalta tai itsekkäältä lopettaa. Tuttipullo oli luonnollinen jatke imetykselle koska sitä oli jo ehditty hetken käyttää imetyksen rinnalla ja se toi (ja tuo edelleen) iltaisin sängyn reunalla samanlaista lohtua kuin imettäminen. Tiedän kokemuksesta ettei tätäkään vaihetta ikuisesti kestä ja isompiakin asioita on stressattavaksi kuin joku 1v3kk tuttipullottelu.

  • 11.8.2015 / 17:16

   Niin, en osannut ajatella tuota kautta, sillä yksivuotiaat ovat rinnalla tosiaan kovin lyhyitä aikoja kerrallaan. Rintamaito kerran vuorokaudessa ja kaikki muut juodaan sitten nokkamukista tai normimukista/-lasista, tai näin meillä siis.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.