Suunnitelmallisuutta arkeen

Melkoisen pitkään tätä tuli mietittyä ja suunniteltua, mutta vain ajatuksen tasolla… Kunnes sitten eilen tartuin tuumasta toimeen: otin kynän ja paperia ja aloin kirjaamaan ruokia ylös :D. Miehen kanssa saimme melkoisen nopeasti viitisenkymmentä ruokaa paperille, joten nyt on pidemmällekin kuin viideksi viikoksi ruuat mietittyinä. Onko teillä käytössä tämänkaltainen ruokalistajärjestely, päätättekö esim. yhden viikon ruuat kerralla vai miten teillä toimitaan?

Kyllästyin niiiiin totaalisesti miettimään aina samaa: mitä tänään/huomenna/ylihuomenna/viikonloppuna syötäisiin! Kun ne ruuat miettii muutamaksi viikoksi etukäteen, säästyy paljon aikaa ja vaivaa. Ehkä rahaakin? Sitten esim. 5-6 viikon kuluttua ruokalistan voi aloittaa taas alusta, joko samalla tai eri järjestyksellä. Kauppalistatkin on jatkossa helppo tehdä, kun useamman päivän ruuat on selvillä. Pyrin siihen, että kävisimme kaupassa vain kaksi kertaa viikossa: perjantaisin ja esim. tiistaisin, hieman viikosta riippuen. Kolmannella kerralla, jos se edes on tarpeen, hakisimme sitten vain jotain pientä, joka yhtäkkiä on päässyt loppumaan, kuten maito tms.

vadelma

Joka viikko olisi tarkoitus pitää ainakin yksi keittopäivä, yksi pataruokapäivä, yksi pastapäivä (voi olla myös salaatin muodossa), yksi kalaruokapäivä (tuo on jo saavutus ihmiselle, joka ei piittaa oikeastaan kuin lohesta – kalaruokavinkkejä jakoon?) jne. Viikonlopuille valitaan ruokia, joiden valmistamiseen menee pitempi aika tai joiden eteen nähdään arkea enemmän vaivaa ja joinain päivinä on toki ohjelmassa ravintolassakin syömistä. Tosin nuokin taitavat ajoittua aina viikonlopuille ja ulkona syöminen on muutenkin satunnaista. Mitenkään täysin orjallisesti en tätä ajatellut noudattaa eli jos joskus esim. kaalilaatikkopäivänä tekeekin mieli lihamureketta, niin sen voi vaihtaa; kunhan sen tekee viimeistään kauppareissulla :). Pääsääntöisesti kuitenkin mennään listan mukaan, mutta joustoakin löytyy. Oikeastaan joillekin viikoille voisikin jättää sellaisen vapaan valinnan päivän eli päättää ruuan vasta kauppalistaa tehdessä. Joillekin viikoille haluan myös päiviä, jolloin kokeillaan ihan jotain uutta ruokareseptiä.

016

Tällä tavalla uskon saavani arkeemme toivottua suunnitelmallisuutta, pääsen eroon ikuisesta mitä tänään syötäisiin -pähkäilystä sekä tiedän aina jo edellisenä päivänä, mitä ruokaa teen seuraavana päivänä. Miten muuten te kotona olevat vanhemmat: teettekö joka arkipäivä lounaan ja päivällisen ihan alusta asti vai syödäänkö teillä esim. tämän päivän päivälliseltä ylijäänyt ruoka huomisen lounaalla?

Ajattelin siirtää nuo ruokavaihtoehdot nyt koneelle, alkaa kokoamaan seuraavien viikkojen ruokalistoja ja tehdä niistä ihan Excel-taulukonkin mieheni ällistykseksi! :D Näin listaa on aina helppo täydentää eikä tarvitse jemmailla mitään lippulappusia siellä täällä. Ruokalistat lähtevät rullaamaan tänään; starttaan broilerikiusauksella. Sitä taitaa tulla sen verran reilusti, että sitä syömme pojan kanssa huomenna myös lounaaksi. Huomisen toinen ruoka on sitten pinaattikeitto. Näin lauantaille ei jää mitään jämiä, sillä viikonloppuisin teemme aina ihan omat ruokansa.

010

Meidän pakastin pursuilee nyt kotimaisia mansikoita, mustikoita ja vadelmia; jälkimmäisiä hamstrasimme eilen iltatorilta. Tosi herkkuja! Ihmiset naureskelivat, kun poika herkutteli eilen torilla rattaissa paita ihan mansikassa ja vadelmat suupielistä roikkuen. Sormi ojossa rasialle ja todella vaativa ääni, kun suu uhkasi tyhjentyä… On se sellainen marjahirmu ♥

Comments

 1. Leppäkerttu
  13.8.2015 / 14:27

  Juuri näin, excelissä pyörii myös meidän ruokaidealista. Pyrimme käymään kaupassa kerran viikossa ja täydentämään vain maitojen tai joskus lihojen osalta. Teen ma ja ke keiton tai laatikkoruuan, jota riittää kahdeksi kertaa eli seuraavaan päivään. Pe teen jotain juhlavampaa, katan pöydän ja laitan viinilasit pöytään viikonlopun alkamisen kunniaksi. Viikonloppuna usein kokataan sitten ajan kanssa yhdessä. Pakkaseen tehdään myös ruokia, esim lasagnea aina kaksi laatikollista, joten pakkasessa on aina valmiita ruoka-annoksia. Lapsen kanssa syödään niitä tai edellisen päivän ruokia. Aikaa säästyy huomattavasti sillä, että kaupassa ei käydä usein ja ruokaa tehdään kerralla enemmän. Se ei kuitenkaan tarkoita, että samaa ruokaa tarvitsisi syödä välttämättä kahtena päivänä viikossa kun pakastaa. Kala-asiaa: meillä kalan syönti nousi uuteen ulottuvuuteen kun hankimme Mùurikan sähkösavustimen. Olin alkuun varsin skeptinen ko härpäkkeen suhteen, mutta se on ollut aivan loistava hankinta! Siihen sitten kaveriksi salaattia/perunaa/muusia/kasviksia.

  • 13.8.2015 / 15:16

   Kiitos kovasti kommentistasi, tosi mielenkiintoista luettavaa! Ihana tuo teidän perjantaitraditio! :)
   Olet siis päivät kotona lapsen kanssa?
   Meilläkin on käytössä tuo ruoka-annosten pakastaminen, on kätevää!
   Kiitos savustinvinkistä, laitanpa korvan taa.

   • Leppäkerttu
    13.8.2015 / 16:31

    Yhden lapsen kanssa kokkasin enemmän eri ruokia joka päivälle, mutta nyt kun taapero olisi kovasti kokkauskaverina ja vauva vaatii imetysaikaa niin olen suunnitelmallisemmin ottanut käyttöön nämä marttojen vinkit, mieluummin arkena käytän ajan lapsiin. Ja pakastin on oiva apu myös niitä päiviä varten, jolloin mikään ei tahdo sujua. Minustakn on kiva, että torstaina on siivottu ja perjantaina alkaa ’perheaika’ vähän juhlavammin.

    • 13.8.2015 / 17:26

     Kuulostaa oikein järkevältä ja toimivalta! Olen samaa mieltä tuosta, että mieluiten niin, että lapsilla on äidistä seuraa eikä äiti vain siivoa ja kokkaa päivät läpeensä. Lapset saavat kuitenkin kotiruokaa (esim. roskaruuan sijaan), jolle annan enemmän painoarvoa kuin sille, että päivän/viikon jokainen ateria on eri ruokaa. Painan tämän tavan mieleeni :).

 2. mummo
  13.8.2015 / 17:27

  Moi tässä vähän erilainen ruokaviikko papan ja mummo .Viikkolista ma tein cannelloneja eli esikeitettyjä pastaputkiä joiden sisään laitetaa , jauhelihakastiketta ja valkokastiketta jotka sekoitan keskenään ja täytän putket sillä mössöllä ja sitä riittäÄ meille kahdeksi päiväksi , ja jää joskus vielä evääksikin otettavaksi ,olemme tykästynee noihin ,muistutta lasangea tai makaroonilaatikkoa mutta noi pastaputket ovat maistuneet nyt meille .Kerran viikossa teen mummolle riisipuuroa ja papalle mannapuuroa, siten yksipäivä viikossa on keittoruoka .liha .lohi ,nakki,keittoruokaa tulee yleensä reilusti eli sitäkin syödään kaksipäivää ,ja mekin herkuttelemme viikonloppuna ulkona syömisellä ja tai haemme kotiin jotakin ihanaa syömistä, Näitä kotiruokia me pyöritämme viikkopäiviä vaihatamalla eripäiville tv mummo

  • 14.8.2015 / 21:24

   Oi, googlettelin heti noita cannelloneja. Kiitos vinkistä, en ole aiemmin testannut, mutta nyt täytyy testata ja eri täytteillä! :P
   Hyvältä kuulostaa teidän ruokaviikko!

 3. hheidi
  13.8.2015 / 18:15

  Kiitos inspiraatiosta! Juurikin viime viikolla manasin miehelleni, kun en yhtään pidä ruokien miettimisestä. Nytpä teinkin viideksi viikoksi listan alkaen ensi maanantaista. Tervetuloa helpompi arki!:)

  • 14.8.2015 / 21:25

   Ihanaa, että sait inspistä! Ole hyvä vain! Kannatti siis kirjoittaa tästä :)
   Itse hieman innostuin ja väsäsin ruokalistat heti kahdeksaksi viikoksi! Toivottavasti olen kahdeksan viikon kuluttua yhtä innoissani tästä ruokalistatouhusta kuin nyt :D.

 4. Piia
  13.8.2015 / 19:36

  Entisessä elämässä oli exän kanssa ruokalista käytössä ja helpotti kyllä arkea, vaikka kaksin olimmekin (enkä minä koskaan ruokaa laittanut, vaan exä :p )

  Nykyisin syön lounaan töissä, enkä kotona juurikaan laita ruokaa…edes viikonloppuisin. Tästä voinee päätellä, että en oikein ole keittiöihmisiä :)

  • 14.8.2015 / 21:28

   Helpotti varmasti! Voi, minäkään en suorastaan nauti kokkaamisesta; se on välillä suorastaan pakkopullaa, mutta kun on tuo pieni suu ruokittavana, niin se kummasti motivoi. Joskus viikonloppuisin kokkailu miehen kanssa yhdessä on tosi kivaa; olettaen, ettei poika roiku koko sitä aikaa jalassani.

 5. Sini
  13.8.2015 / 20:50

  Kuulostaa hyvältä! Haluaisitko jakaa meille reseptejäsi?

  • 14.8.2015 / 21:29

   Voin kirjata niitä ruokalistoja tänne, mutta ovat niin perusruokia, että ehkä reseptien jakaminen ei ole tarpeen :)

 6. 13.8.2015 / 20:55

  Meillä on käytössä myös exceli, johon olen kerännyt perusruokia, joista voi koostaa sitten listaa. Mulla on vaan se huono tapa, että pitäisi olla aina eri ruokaa. Siis että jos on tässä kuussa ollut jo makaroonilaatikkoa niin ei voi olla TAAS :D Että pitäisi olla kamalasti eri ruokia että ei tunnu siltä, että sitä vasta syötiin. Olen myös laittanut exceliin linkin reseptiin, jos olen löytänyt jotain hyväksihavaittuja, ei niin perusruokia :) Pitäisikin taas tehdä tuommoinen pidemmän ajan lista.

  • 14.8.2015 / 21:32

   Kävisikö tuollainen kahdeksan viikon ruokalista? Itse tein sellaisen eilen. Siinä kun on yhtä ruokaa aina parin kuukauden välein niin ei ihan heti kyllästy. Itse olen sellainen, että jos löydän hyvän reseptin, haluaisin syödä sitä jatkuvasti; ainakin kerran viikossa :P. Tuossa tavassa on suuri vaara, että esim. vuoden päästä kyseistä ruokaa ei saata syödä enää lainkaan…

 7. Tanja
  13.8.2015 / 23:42

  Kuulostaa hyvältä tämä ruokalista juttu :) minulla onkin käynyt mielessä toivoa sinulta ruokapostausta, missä jakaisit arkiruoka reseptejäsi kuvien kera. Minulla on saman ikäinen poika, jos tätä kautta saisi ruokavinkkejä :)

  • 14.8.2015 / 21:33

   Voin julkaista noita ruokalistoja ensi viikolla, mutta reseptejä niihin tuskin tarvitsee, kun ovat niin perusruokia. Tännekin suuntaan saa antaa ruokavinkkejä :D.

 8. anu
  14.8.2015 / 08:34

  Hyvä idea! Mun täytyy tehdä kanssa lista, inhoan ruokien miettimistä, kuuden hengen perheessä sitä nimittäin kyllä riittää tuota miettimistä. Taidanpa tänään uhrata vähän aikaa listan tekemiseen, kiitos inspiraatiosta! Hyvää viikonloppua!

  Ps. tuo perjantai-illan juhlistaminen kuullosti muuten tosi kivalta tavalta, täytyypäs pistää sekin korvan taakse!

  • 14.8.2015 / 21:35

   Voi, voin vain kuvitella mikä pohtiminen aterioissa teidän perheessänne on! Suosittelen lämpimästi tätä ruokalistaa. Sen voi joka viikko kiinnittää vaikka jääkaapin oveen, josta isommat lapset voivat tarkistaa päivän menun :).
   Ja ole hyvä vain! Ihana kuulla, että sait inspiraatiota. Kivaa viikonloppua sinnekin! :)

 9. Susu
  14.8.2015 / 10:07

  Olisi huippua, jos jakaisit listasi :)

 10. Mintsu
  14.8.2015 / 10:36

  50! Voi ethän viitsisi julkaista tekemäänne listaa (ei välttämättä reseptejä) koska täällä pyörii koko ajan samat ruuat arjessa ja ideat on loppu.. :(

  • 14.8.2015 / 21:37

   Voi Mintsu! Jos vain voin tuolla listallani edes yhden ihmisen arkea helpottaa, niin onhan se sitten julkaisemisen arvoinen. Lista jakoon ensi viikolla! :)

 11. Tytti
  14.8.2015 / 12:12

  Täällä harjoitellaan myös suunnitelmallisuutta, tosin vain viikko kerrallaan :)pojan kanssa kotona syömme monesti eilisen päivällistä, aamuisin ei ole oikeastaan aikaa kokata. Päivät menevät lapsen ehdoilla puistoissa leikkien, keittiössä touhuan kun mies on tullut kotiin. Reseptit kiinnostaisivat myös minua :)

  • 14.8.2015 / 21:38

   Hyvä se on tuo viikkokin kerrallaan! Laitan noita ruokalistoja jakoon ensi viikon puolella, en tämän viikonlopun aikana vielä ehdi :).

 12. Neilikka
  14.8.2015 / 19:10

  Minäkin mielelläni kurkistaisin sinun ruokalistaasi, mitä eri ruokia se pitää sisällään :) Pelkät ruokien nimetkin riittäisi. Varmasti jokaisella on perusruoille omat reseptit olemassa ja lisää variaatioita löytyy netistä. Toki jos sinulla on joku huippuresepti, jaa ihmeessä se meidänkin kanssa :)

  Itselläkin tuntuu, että miten se ruokien keksiminen aina onkaan niin hankalaa. Sama systeemi meillä käytössä, suunnittelemme viikon ruokalistan valmiiksi ja käymme kaksi kertaa viikossa kaupassa. Pöydällä on koko ajan ostoslista (puoli)valmiina, johon kirjoitan heti tuotteen, joka on loppu/loppumaisillaan. Näin ei tarvitse miettiä sitten kiireessä ostoslistaa loppuun kirjoittaessa, että mitä sitä pitäkään ostaa. Ja aina mennään ostoslistan kanssa kauppaan, ilman en varmaan osaisikaan :D

  Tällä hetkellä olen vielä töissä, mutta joulukuusta jään jälleen äitiyslomalle ja sitten voisimme mekin ottaa useamman viikon ruokalistan käyttöön. Tälläkin hetkellä lapset syövät välillä lounaan kotona (minulla vuorotyö), joten välillä olen tehnyt erikseen lounaan ja päivällisen. Lounas on yleensä se nopea tai yksikseen uunissa valmistuva, esim. keitto tai kiusaus (tosin tämä edellyttää yleensä, että ulkoilemme omalla pihalla). Tykkään, että syömme saman päivän aikana eri ruokia, mutta seuraavana päivänä on toki kätevä hyödyntää eilisen päivän ruokia ruoaksi.

  • 14.8.2015 / 21:46

   Kiva kuulla, Neilikka! Jaan listan kanssanne ensi viikolla. Ovat tosiaan niin perusruokia, että reseptien jako tuskin on tarpeen.
   Tuotahan voisi toki toteuttaa silläkin tavalla, että tekisi yhden päivän aikana vain lounasruuan ja sitä syötäisiin sitten päivälliseksikin. Näin ruoka olisi molemmilla aterioilla aika tuoretta. Mielestäni olisi kuitenkin tylsää syödä joka päivä kaksi samanlaista ateriaa. Tästä syystä edellisen päivän päivällisjämät tuhotaan seuraavan päivän lounaalla ja saadaan joka päivälle kaksi eri ateriaa :). Eipä se ruoka miksikään jääkaapissa yhdessä yössä mene ja on lämmityksen jälkeen taas kuin uutta.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.