Etupihalla tapahtuu

Kirjoitinkin eilen, että puuhastelimme koko eilisen päivän etupihan parissa. Etupihan portaiden toisella puolella on neljä tuija-allasta, jotka täytimme tuoreella kuorikatteella. Kyllä olikin vanha kate päässyt harmaantumaan ja painumaan, erityisesti tuoreen katteen rinnalla eron huomasi selvästi!

muurikivet

Toinen projekti oli etupihan istutusallas, jonka olemme tehneet muistaakseni neljä vuotta sitten syksyllä. Se tuli silloin kokemattomina tehtyä hieman sinnepäin ja nyt se sitten kostautui… Enää ikinä emme aio tehdä minkäänmoisia istutusaltaita tai kukkapenkkejä rajaamatta niitä selkeästi ympäröivästä maastosta eli esimerkiksi nurmikosta. Kuinka ärsyttävää onkaan, kun nurmikko alkaa pikkuhiljaa levitä sinne sun tänne istutusaltaan alueelle… Mietimme moneen otteeseen, millä alueen rajaisimme. Olimme alkuun molemmat jonkinmoisen rajauskiven kannalla, mutta tulimme sitten monestakin syystä toisiin ajatuksiin ja päädyimme painekyllästettyyn lautaan. Samaan materiaaliin, jolla olemme muitakin alueita (esim. kivijalan juurella olevan kivialueen) etupihallamme rajanneet.

Olin ajatellut, että saamme tuon istutusalueen rajattua ja siistittyä rikkaruohoista kolmessa tunnissa. Pikkujuttu. Joopa! Reilut neljä tuntia vierähti kuin siivillä emmekä saaneet sitä edes täysin valmiiksi, joten tänään iltasella jatkuu. Kuten kuvista näkyy, vielä puuttuu jonkin verran suojakangasta (suodatinkankaan puuttuessa käytimme mansikkamailta tuttua matskua :D) ja kuorikatetta. Halusimme tehdä tämän nyt todella huolellisesti, jolloin sen siistinä pitäminen on aiempaa helpompaa. Toivotaan ainakin näin!
Isot kivet on tontiltamme ja niiden sijoituspaikka täytyi aikanaan päättää nanosekunnissa, tuollaisia järkäleitä kun ei ihan miesvoimin enää siirrettäisikään. Kaivuri tiputti ne tuollaiseen toivomaani asetelmaan, tykkään lopputuloksesta! Viiden kiven muodostelman päällä on kolme pienempää, joiden sijoituspaikka on vielä auki. Tähän asti ovat olleet tuossa, mutta voipi olla, että tulevat päätymään takapihan istutusalueen täytteeksi. Takapihan istutusalueen tekemisen ajankohta on kyllä vielä auki, mutta viimeistään ensi kesänä sekin tulee valmiiksi. Se ei olekaan mikään päivän tai parin projekti, sen verran isompi homma on kyseessä!

Mutta mutta, miksi tätä postausta kiirehdin heti tähän aamutuimaan johtuu siitä, että mielelläni kysyisin teidän mielipiteitänne noiden koristeheinien istuttamiseen liittyen! Olen ostanut sekä japaninsaraa että oshimasaraa ajatuksena, että osan niistä istuttaisin tähän etupihalle, kivien läheisyyteen. Kyseiset heinät menestyvät puolivarjoisessa tai varjoisessa paikassa. Tälle etupihan alueelle paistaa aurinko aamusta aina noin klo 13-14 saakka, paistetta osuu eniten tuolle pallotuijaa ympäröivälle alueelle:

istutusalue

Kartiovalkokuusista yläkuvassa oikeanpuolimmainen on varjoisemmalla puolella. Japaninsaran lehdet ovat tummemman vihreät kuin oshimasaran, joka on siis tuo kuvissa näkyvä vaalealehtinen heinä. En vielä tiedä, miten näitä koristeheiniä sijoittaisin… Laittaisinko vain esim. kolme suht lähekkäin toisiaan ikään kuin rykelmään vai yhden sinne ja toisen tänne..? Tuossa yläkuvassa voisi miettiä sijoittamista siten, että jokaisen kiven eteen yksi, jolloin niitä tulisi tuolle alueelle kolme. Kuinkahan paljon ja nopeasti leviävät, onko teillä kokemusta? Myyjä ei oikein osannut tähän vastata, hmm… Haaveissani nuo eivät leviäisi juuri yhtään (kuten eivät mitkään muutkaan istutukset…) :D.

etupiha

Tykkään kovasti noista koristeheinistä, just mun makuun! Ihanasti tuulessa heiluvia ja kahisevia. Viiruhelpi on myös kovasti mieleeni, mutta olen kuullut sen leviävän niin voimakkaasti, että ehkä istutan sitä ensi kesänä vain ruukkuihin. Olisikohan nämäkin parasta istuttaa maahan jossain astiassa (ja kuinka isossa?), jotta eivät leviäisi niin kovasti..?

Tähän etupihalle ajattelin istuttaa nyt syksyllä myöskin jokusen krookuksen sekä helmililjan – alueen aurinkoisimpaan kohtaan. Mutta muuten ajattelen, että mahdollisimman simppeli toimisi tässä, sillä etupihalla on muutakin (timanttituijia, pallotuijia, koivuja, lumipalloheisi…). Voi olla, että alppiruusun istutan etupihalle vielä, mutta en tälle kuvissa näkyvälle alueelle kuitenkaan. Väriä tähän rykelmään tulisi kesäisin kesäkukkien muodossa, sillä ajattelin laittaa niitä kivien päälle ruukkuihin. Jokunen voisi olla sellainen kiva riippumallinen, joka rönsyilisi kauniisti kivien päällä ja roikkuisi jonkin verran niiden ylikin.

rajausreunat

Mutta siis – miten istuttaisitte nuo koristeheinät ja mitä muuta mahdollisesti kivien lähettyville laittaisitte?

Comments

 1. 31.8.2015 / 13:10

  Meillä on melkein kaikki heinät istutettu erilaisiin muovikartioiden sisälle etteivät ne leviäisi niin paljoa, kuten myös viiruhelpi, joka on pysynyt kyllä hyvin aisoissa. Mutta meillä on iso kukka-allas ja haluan että se tuleekin ihan täyteen mm. maanpeitekasvia ja kukkia, jotta voisin välttyä rikkaruojen nyppimiseltä, mutta heinät saa pysyä aisoissa. Nyt olen tosi tyytyväinen tuohon altaaseen.

  Linkistä pääset katsotaam meidän pihan allasta ja muita pihajuttuja:
  http://retromoderni.blogspot.fi/search/label/Garden

  • 31.8.2015 / 22:49

   Joo voi olla, että mulle tässä vuosien varrella tulee tuo sama, että täyteen kukkia ym. ettei rikkaruohot valtaa alaa :D.
   Kiitos linkistä, kävin jo päivällä katselemassa. Hyvältä näyttää teitin pihamaalla! :)

 2. Nimetön
  31.8.2015 / 21:50

  Ihanat istutukset ja suunnitelmat. Kaunis piha!

  Se käväisi mielessä, että miten tuo muovi läpäisee vettä tai tuskin läpäisee? Esim jos sataa reippaammin niin onko haitaksi.

 3. Jaana
  1.9.2015 / 10:01

  Kauniilta näyttää :) Sinulla on pari kartiovalkokuusta, oletko istuttanut ne nyt? Olen haaveillut omalle pihalle myös, ovat niiiin kauniita, olen jäänyt miettimään talven kestävyyttä? Asumme Kalajoella :)

  • 1.9.2015 / 15:06

   Voi kiitos Jaana! :) Olen istuttanut kuuset kolme vuotta sitten syksyllä eli oikein hyvin ovat talvisinkin porskuttaneet! Peittyvät puolittain lumeen, mutta yläosat olemme huputtaneet helmi-maaliskuussa. On kyllä kannattanut, sillä kuuset eivät ole muuttuneet yhtään ruskeiksi. Kasvavat tuossa paikalla mielestäni kivan tuuheina; ihan varjossa latvus saattaa jäädä harvaksi. Uskon, että teidänkin pihallanne pärjäisivät hyvin :).

 4. Sanna-Mari
  1.9.2015 / 10:37

  Hei,
  piha näyttää hienolta:) Pidän itse juurikin tuon tyylisistä istutuksista. Kestopuulla rajaaminen on helppoa ja edullistakin. Pähkäilimme itsekin pitkään, että millä rajaamme takapihallamme yhden kukkapenkin ja terassilta johtavan kulkuväylän. Yllätys, yllätys – rajasimme molemmat kestopuulla. Idean saimme, kun katselimme televisiosta jotakin ohjelmaa, olisiko ollut Suomen kaunein piha-ohjelmaa.
  Onko sinulla olemassa blogissasi kattavaa postausta siitä, kun rakensitte/rakennutitte talonne? Minua kiinnostaa erityisesti juuri minkä talopaketin valitsitte, miten talonrakentaminen sujui valitun talofirman kanssa jne. Miten kustannusten kanssa kävi ym…
  Olemme nimittäin itse miettimässä, josko joskus uskaltaisimme alkaa talonrakennusprojektiin:)

  • 1.9.2015 / 15:12

   Kiitokset Sanna-Mari! Tuo puu on kyllä hyvä; kyllästämätön ei Suomen sääolosuhteissa kauan kestäisi.
   Me olemme suunnitelleet ja rakentaneet talomme ihan itse, ilman mitään talofirmoja, joten en oikein osaa vastata kysymyksiisi. Syntytarinasta voit lukea enemmän täältä:
   http://allyouneediswhite.indiedays.com/2012/05/20/meidan-kodin-syntytarinaa/
   Tuo budjetti onkin tosi mielenkiintoinen juttu! Talofirman kanssa se on helppoa, sillä saat heiltä kustannusarvion talosta, mutta ilman talofirmaa saa aika lailla pähkäillä :D. En vieläkään ymmärrä, miten osasimme arvioida kustannukset niin tehokkaasti… Ei ylittynyt, mutta ei alittunutkaan: rahat riitti kaikkeen mihin pitikin.
   Ei muuta kuin tuumasta toimeen, jos siltä yhtään tuntuu! Kannattaa käyttää suunnitteluvaiheeseen reilusti aikaa :).

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.