Lakanoiden värjäys – miten kävi?

[mittaustagi]

Tekstiilivärjäyksellä uudelleen käyttöön? -postauksessani tätä vaihtoehtoa mietin ja viime viikolla sen sitten toteutin. Eli värjäsin vanhat, kissan pysyvästi tahrimat pussilakanat pesukoneessa. Käytin kahta Nitorin väriä: mustaa ja petroolinsinistä. Tumma sävy oli valittava, jotta mustat tahrat peittyisivät. Suoritin värjäyksen 60 asteessa, jolloin väristä tulee yleensä tummempi kuin esim. 40 asteessa. Pussilakanat olivat Hemtexin puuvillalakanat, valko-vaaleanharmaaraitaiset. Tällaiset niistä sitten tuli (värjäsin samalla kaksi ei niin mieluisan sävyistä tyynyliinaa):

047

Raidat jäivät näkymään; ihan kiva yksityiskohta, jota en tullut etukäteen edes ajatelleeksi! Petroolinsävyä en kuitenkaan saanut, sävy on enemmänkin tumma farkunsininen. Ihan kohtalainen lopputulos, vaikka en nyt tämänsävyisiä lakanoita kaupasta ostaisikaan. Nyt sain ne kuitenkin vähän alle 20 euron hintaan ja mikä tärkeintä: sain laadukkaat pussilakanat taas käyttöön! Saapa nähdä, miten näille käy ajan kanssa. Tulevatko haalistumaan seuraavissa pesuissa ja kuinka paljon jne. Olen jo suunnitellut, että voisin muutaman pesukerran jälkeen kokeilla värjätä nämä vielä uudestaan ja yksistään sillä petroolinsinisellä. Tällä kertaa vaikka 40 asteessa. Jos sävy ei tuosta enää muutu, niin hyvä näin. Onhan tässä näidenkin kanssa ihan kivaa vaihtelua. Pussilakanat on nyt olleet käytössä muutaman päivän ja aina makuuhuoneeseen mennessäni säikähdän, sillä en ole ollenkaan tottunut noin tummaan petaukseen, heh!

Ompelulangat eivät tosiaan värjääntyneet, vaan ne ovat edelleen valkoiset. Ne eivät kuitenkaan pussilakanan helmoista mitenkään häiritsevästi näy, helmassa on muutenkin valkoiset napit ja valkoinen peitto vilkkuu raoista aina enemmän tai vähemmän.

petaus

Huomaa sähäkkä tiikeri kaltereiden takana!

Kuvista tuli hieman nuhjuisia, sillä tummaa tekstiilipintaa suht hämärässä huoneessa oli aivan valtavan vaikea kuvata (vaikka jalusta apuna olikin)! Huomaa, että olen tottunut kuvaamaan vaaleita pintoja, sillä en muista aiemmin moiseen ongelmaan törmänneeni. Valotuksen vuoksi pussilakanat näyttävät hieman hailakammilta kuvissa kuin mitä todellisuudessa ovat.

Kunhan huoneessa on muuten tarpeeksi valkoista, niin ei mielestäni tule liian tunkkainen vaikutelma tällä tummansinisellä sävyllä. Vaalea puu sopii näiden sävyjen yhteyteen myös kivasti!

013

Eiliseen Pakkaspäiviä-postaukseen tuli tosi kivoja pakkaspäivien puuhasteluvinkkejä – kiitos niistä! Ajattelin poimia sieltä iltapäiväämme pari kivaa ideaa :).

Comments

 1. 19.1.2016 / 14:45

  Mun mielestä noi on sairaan mageet! :)

 2. TiiaK
  19.1.2016 / 15:16

  Mun silmään noi näyttää aivan todella hyvältä tuolla teidän vaaleassa makuuhuoneessa! (:

 3. mummo
  19.1.2016 / 15:42

  moi minäkin tykkään tuosta väristä tunttu että sopi tähän valkoiseen ajan jaksoon hyvin ….ulkona valkoista ja sisällä ;) IHANAT

 4. 19.1.2016 / 17:50

  Ihanalta näyttää! Minulla kummittelee myös mielessä tummansiniset lakanat. Kaapista löytyy yksi pussilakana, joka on sen verran vuosien varrella pinttynyt, ettei siitä enää raikasta saa ja sen taidan tyyynliinaparin kanssa heittää pikapuolin värjäytymään. Minä pidän tuosta sävystä, joten taidan kokeilla mustaa ja sinistä yhdistettynä. :) Kiitos vinkistä!

  • 19.1.2016 / 18:56

   Kiitti Essi! Tuolla tavalla saa kyllä kätevästi lisäaikaa vuodevaatteille. Nuo tyynyliinat, jotka värjäsin, olivat jo aika reilustikin haalistuneet turkoosinväriset, mutta nyt värjäyksen jälkeen olivat lähes kuin uudet :D.

 5. 19.1.2016 / 19:32

  Kivan näköiset tuli! Suttasiko väriaine kovasti pesukonetta?

  • 19.1.2016 / 19:40

   Vaaleanharmaaseen tiivisteeseen jäi hieman tummaa väriä, mutta värjäyksen jälkeen pyyhin ylimääräiset rätillä ja pyöräytin koneen tyhjänä pesuaineen kera 90 asteessa (kun edellisestä kerrasta oli jo aikaa). Sen jälkeen pesin vielä pari koneellista mustaa/tummaa pyykkiä. Valkopyykkiä en ole vielä tohtinut pestä :D, mutta en usko, että sieltä enää mitään väriä tarttuu. Tiivisteissä näkyy vielä hieman tummia raitoja, mutta ei se haittaa, kun ei niistä väriä kuitenkaan lähde :).

 6. 19.1.2016 / 19:40

  Ainakin kuvien perusteella näyttää minusta todella hyvältä! Kauniisti sopii tummansininen sävy yhteen vaaleiden pintojen ja puun kanssa.
  Mikähän minuun on mennyt kun sininen näyttää koko ajan paremmalta. Vuosi sitten taisin vielä vannoa, että ei ikinä sinistä enää meille! :)

  • 19.1.2016 / 19:41

   Mukava kuulla! Eikö olekin jännä juttu, mitä tuo sininen ja kaikki sinisävyiset sisustuskuvat ovat pikkuhiljaa saaneet aikaan :D

 7. 21.1.2016 / 07:55

  Kiitos vinkistä, hienot on ja taidanpa heti napata idean… :)

 8. Riitta
  21.1.2016 / 23:13

  Tosi hienon väriset! Tätä on kokeiltava itsekin; muutama valkoinen aluslakana kärsinyt koiran siellä makaamisesta.. niistä saisikin kivat harmaat tällä konstin :)
  Kiitos vinkistä :)

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.