Pakkaspäiviä

[mittaustagi]
Hohhhoijaa! Muita kotiäitejä, joilla meinaa ideat tekemisten suhteen loppua? :)

Kun pakkasta on lähes kolmekymmentä astetta, meillä vietetään kotipäivää ja pysytellään sisätiloissa. Näitä on kuitenkin viime aikoina riittänyt, joten meinaa tekemiset loppua. Poika on kyllä hyvin yksin viihtyvää sorttia, keksii omia leikkejä, puuhastelee jatkuvasti jotain eikä kitise tylsyyttään, mutta äitillä meinaa olla vähän sellaista tylsistymisongelmaa :D. Välillä pojallekin tulee sellainen tylsistymishetki ja silloin hän pyytää heti tätiä, tarkoittaen lastenohjelmia. Tuo täti tulee siitä, että hän katselisi Pikku Kakkosesta mieluiten vain ne välijuonnot ja ohjelmat saisi kelata, heh! En kuitenkaan halua, että hänen pakkaspäivänsä täyttyvät TV-ohjelmista, joten jotain muutakin puuhaa täytyy olla. Viime aikoina olemme lähinnä tutkineet kaappien sisältöjä ja keksineet leikkejä niistä. Kirjojakin luemme aika paljon ja tänä aamuna tutkailimme lautapelipaketteja, se oli pojan mielestä todella mielenkiintoista! Kissojenkin kanssa keksimme yhteisiä leikkejä. Instagramistani löytyykin tältä aamupäivältä yksi leikki, jolla pidetään sekä kissa että lapsi tyytyväisenä… Mitä teillä puuhastellaan pakkaspäivinä normileikkien lisäksi?

028

Nyt jatkan tätä vapaahetkeäni ja toivon, että nämä pakkaset jo pian hellittäisivät…

Comments

 1. Emmi
  18.1.2016 / 13:53

  Täällä alkaa toisella kotiäidillä olla myös ideat vähissä puolitoistavuotiaan kanssa – varsinkin, kun pikkumies ei viihdy hetkeäkään ilman äidin seuraa ja näitä sisäpäiviä on kertynyt viime viikkoina niin paljon. Itsestä ainakin tuntuu siltä, että alkaa seinät kaatua päälle! Päiväunetkaan eivät oikein suju, kun vaan ollaan sisällä. Meillä maalattiin tänään sormiväreillä, ja siinä touhussa kului mukavasti tunti. Nyt pikkumies on viimein päiväunilla ja minun pitäisi varmaan siivota sormivärikatastrofi kylpyhuoneesta! Tsemppiä! Toivotaan, että pakkaset pian helpottaa!

  • 19.1.2016 / 18:25

   Ymmärrän! Kiva idea tuo sormiväreillä maalaaminen, painanpas mieleen. Huomasithan muidenkin täällä jakamat kivat puuhasteluvinkit! Tsemppiä sinne, kyllä se tästä! :)

 2. Nimetön
  18.1.2016 / 14:39

  Aiii…Niin ihanat kaverukset Instassa :)

 3. Kyllä me ulkoillaan päivittäin
  18.1.2016 / 14:47

  Tottakai sitä voi ulkoilla, esim 10 minsaakin vaan.
  En ymmärrä kun jokainen hokee tuota pakkasta ja minneen ei voi mennä.
  Kyllä me ulkoillaan normaalisti ja käymme kaupoilla autolla yms.
  Hyvin päälle niin kyllä tarkenee.
  Onhan sitä itsekkin lähdettävä aamuisin töihin yms isommat lapset kouluun vaikka olisi pakkasta kuinka paljon niin miksi sitä pitäisi sisällä olla.
  Pieni ulkoilu päivittäin tekee muutenkin hyvää ja ei se pakkanen kuitenkaan mikään vaarallinen ilmiö ole.
  Ainakaan minun mielestä.
  Pienen vauvan kanssa en ulkoilisi kovalla pakkasella mutta vuoden-kahden ikäisen kanssa kyllä kun on hyvin päällä.

  • 19.1.2016 / 18:34

   Tottakai voi, en sitä sanonutkaan, mutta en halua viedä poikaa ulos 30 pakkasasteessa, sillä ei ole mikään pakko. 6-vuotiaan pakkasulkoilut on hieman eri kuin alle 2-vuotiaan. Täällä meilläpäin noin kovia pakkaspäiviä mahtuu vuoteen kuitenkin suhteellisen vähän, joten ne voi hyvin viettää sisätiloissa, jos/kun se on mahdollista. Odotellaan, että pakkasta on kymmenen astetta vähemmän ja ulkoillaan sitten enemmän kuin sen 10 minuuttia kerrallaan. Tiedän nimittäin, että poika vetäisi hirmuiset itkupotkuraivarit, jos veisin hänet sisälle noin lyhyen ulkoilun jälkeen :D.
   Ainakaan tähän mennessä ulkoilun puuttuminen ei ole vaikuttanut pojan uniin/ruokahaluun millään tavalla. Kauppareissutkin hoidamme arkisin siten, että mies käy kaupassa esim. työpäivänsä jälkeen. Mielestäni ihan turhaa rääkätä omaa autoani lyhyen kauppareissun verran, vaan mieluummin ajetaan vain toisella autolla, joka on jo valmiiksi lämmin.

 4. tiitu
  18.1.2016 / 17:19

  Heippa! No tekemistä koitetaan täälläkin kehitellä,kun joulusta asti on sairasteltu. Ensin vesirokkoa ja päälle kuumeilua…:( Välillä tosiaan loppuu ideat…Meillä lapset on jo vähän isompia,niin vesiväri hommia,tarroja liimaillaan,luetaan… Seinälle teippasin piiitkän värityskuvan,niin sitä voi ohi kulkiessaan väritellä. Kivaa alkanutta vuotta! Tiitu

  • 19.1.2016 / 18:36

   Oi että, mahdollisimman pikaista paranemista sinne! Ei ole helppoa nuo; ei vanhemmille eikä lapsille. Tänne tulikin kivoja puuhasteluvinkkejä, toivottavasti sait niistä jotain ideaa! :)

 5. Johanna
  18.1.2016 / 19:45

  Meillä 1.v8kk poika ja ollaan 30 asteen pakkasilla myös visusti sisällä. Toki autolla voidaan mennä tarvittaessa kauppaan, kylään tms. mutta ulkoilemassa ei käydä. Parinkympin pakkasissa kyllä ulkoillaan, mutta se on sitten vähän eri juttu jo. :) Posket niin herkästi saa pakkasenpuremia(ainakin, jos vähänkin viimaa), että olen nähnyt ”turhaksi” kolmessakympissä ulkoilun. Meillä on pojan tarhassa(jossa käy muutaman kerran viikossa, kun molemmat ollaan töissä) myös pakkasraja ja eivät muistaakseni yli 20 asteessa ulkoile. Mutta näin meillä ja toiset saavat toki tehdä toisin, jos tarkenevat. :D
  Mutta siihen tekemiseen, niin meillä on 4.v isosisko, joten aika paljon puuhailevat välillä keskenäänkin, joka helpottaa. Sitten ollaan yhdessä (minä, esikoinen ja poitsu) rakennettu maja olkkariin peitoista ja tuolista (aikamoinen hitti oli), jossa sitten siskon kanssa touhasivat monenlaisia leikkejä(tosin nuorempi nyt ei aina ymmärtänyt mitä olisi pitänyt tehdä siskonsa ohjeistaessa. ;) ). Sitten ollaan tehty ”retki” olkkariin (eli syöty vaikka välipala viltin päällä pitkän kaavan mukaan),maalailtu vesiväreillä, piirrelty vahaliiduilla(jotka tosin meinaavat pikemminkin mennä suuhun, eikä paperille), tehty temppurata, laululeikkejä laulettu paljon, saippuakuplia puhalleltu pesuhuoneessa, tanssittu, pelattu piilosta ja hippaa(ei tosin ihan aina ymmärrä mitä pitäisi tehdä, mutta siskon perässä menee jouhevasti), taikataikinalla muotoiltu (tosin lähinnä puristelee taikinaa), cloud dough:ia tehty ja leikitty sillä (ohje täällä; http://happyhooligans.ca/cloud-dough/) ja nuo taskulamppuleikit oli pimeässä pesuhuoneessa jänniä, tosin siihenkin taitaa olla se sisarus se suurin tekijä, että kuinka haukoja ne loppuviimein ovat. :) Sitten olen latonut johonkin isoon pussukkaan randomisti erilaisia tavaroita (esim.piparimuotteja, avaimet, kaukosäädin, leluja, paplareita jne tavaraa, joita ei usein käsittele ja annan pengastaa pussukkaa. Yllättävän kauan pengastaminenkin kestää ja kiinnostaa tämänkin ikäistä, kunhan vaan laittaa tarpeeksi paljon(ja harvoin nähtyä) tavaraa pussiin ja mielellään vähän eri ääniä tai tekstuurisia tavaroita.. Ja tulee samalla kartoitettua sanavarastoa, kun niitä nimeää. :)
  Ihan perusleikeistä pop on tällä hetkellä pallon ja hernepussin heittämisen ja kiinniottamisen harjoittelu (yllättävän hyvin sellaisen vähän isomman pallon jo saa kiinni, joten ei ole enää niin yksipuolinen tuo leikki), perus palapeli-, lego- ja palikkaleikit on suosittuja, keittiöleikit oikeilla kattiloilla siskon leikkikeittiössä on kanssa nyt kivoja, lorupussin kortteja pläräilee, pikkuautojen vierittelyä erilaisilta pinnoilta (on tehty vaikka peilistä ”liukumäkiä”, siskon kanssa tykkää myös parkkihallilla ja auto/junaradoilla leikkiä. Mutta noi nyt on niitä jokapäiväisiä leikkejä, joten ei nyt suuria ideoita niistä saa.
  Ollaan myös käyty sellaisessa sisäleikkipaikassa, joka oli TODELLA pidetty molempien lapsien mielestä.
  Meidän kissavanhus joskus intaantuu leikkimään tenavien kanssa, jos vain valkkaa tarpeeksi mielenkiintoisen lelun. Tavallinen lahjanaru saa jostain syystä meidän kissan innostumaan leikkimään. :D
  Pesuhuoneessa olen joskus täyttänyt pesuvateihin vettä ja ollaan ”tiskailtu” muoviastioita. Sauna on yleensä ollut päällä, että olisi vähän lämpimämpää ja siitä sitten siirrytty suoraan kylpyyn, kun on ensin leikitty.
  Suosittelen myös lämpimästi etukäteen ”leikki-treffien” sopimista ”lapsellisten” kavereiden kanssa aina kun säätiedotus näyttää siltä. Sama ongelma tekemisen keksimiselle, kun taitaa olla kaikilla, jos pakkasjakso on pitkä. :)
  Olitteko jo perhekerhot ottaneet ohjelmaan? Siellä kun ainakin leikkikavereita on ja äidille puheseuraa.
  Tuossa muutamia juttuja mitä meillä puuhaillaan, kiva kyllä kuulla millaista puuhaa muut harrastavat, niin saa mukavasti vinkkejä pakkaspäivien varalle. :)

  • 19.1.2016 / 18:42

   Ihan sama periaate meilläkin tuon pakkasulkoilun suhteen!
   Kiitos hirmuisesti Johanna näistä vinkeistä! Ihanaa, kun näit vaivaa ja kirjasit niitä näin monta tänne. Poimin sieltä heti tuon taskulamppuleikin ja tuon yllärikassin, josta poika nosti yksi kerrallaan esineitä käteensä :D. Se oli hänen mielestään niin mielenkiintoista, että siitä taitaa tulla ihan tapa!
   Juu me käydään perhekerhossa, värikylvyssä ja uimassa viikoittain. Lisäksi treffaillaan kavereita, mutta välillä ollaan kotona ihan kaksin.

   • Johanna
    20.1.2016 / 17:21

    Noita kortteja saa muuten myös ihan prisman hyllyltä(sieltä puuhakirja/värityskirja-osastolta), niin ei tartte tilata välttämättä. :)

 6. Heidi
  19.1.2016 / 17:23

  Moikka!
  Kiitos kivasta blogista. Ihana lukea ja katsoa kauniita kuvia ja saada inspiraatiota sisustukseen.

  Meillä on hieman nuoremman lapsen kanssa sairaspäivien touhussa mm. Leivottu pullaa ja keksejä. Myös muovailuvaha on osoittautunut hitiksi :)

  • 19.1.2016 / 18:43

   Voi kiitos kivasta palautteestasi, Heidi! Siis minkäikäisen lapsen kanssa leivot? Täällä sellainen touhupakkaus, että ihan vielä ei ole leipuriapuriksi :D.

 7. Heidi
  19.1.2016 / 22:29

  Puolitoistavuotias meillä. Jauhojen yms. mittaus ja sekoitus on parasta :) Sotkua kyllä vähän syntyy, mutta se kuuluu asiaan :) Kannattaa kokeilla jos on kiinnostunut keittiövälineistä niin voi hyvin olla, että innostuu leipomaan ja malttaakin tovin osallistua itse.

  • 20.1.2016 / 13:14

   Täytyypä kokeilla! Teen tänään riisisuklaata, niin siinä hän voisi autella riisimurojen, tomusokerin ja kaakaojauheen kanssa :D

   • Heidi
    20.1.2016 / 21:21

    Hyvä vinkki tuo riisisuklaa, täytyykin kokeilla sitä :) On herkkua, mutta se on jotenkin jäänyt itselläni unholaan. Onko sulla joku spesiaali resepti siihen?

    • 20.1.2016 / 21:39

     Minäkin tein sitä nyt pitkästä aikaa, en ollutkaan vuosiin tehnyt! Katselin eri reseptejä, yhdistelin niitä ja tein niistä sitten oman version.
     125 g kookosrasvaa, noin 10 rkl kaakaojauhetta (ei tummaa), pari ruokalusikallista tomusokeria ja riisimuroja 8-10 dl. Kaikki kuivat aineet hieman sinnepäin, miten sitten ikinä seos näyttääkään/maistuukaan hyvältä :P

 8. Enni
  20.1.2016 / 10:58

  Täh? Meidän vuoden vanha saa raivarin jos ei ulkona käydä ja nauttii vaikka pakkasta on se 30! Nyt se ei voi millään ymmärtää miksei ulos mennä kun olen itse kunnon taudissa… me ollaan suomalaisia ja minä oon itsekin vauvana nukkunut melkein 40asteen pakkasessa… en käsitä tätä nykyaikaista hienohelmaisuutta… vaatekerrastot on keksitty

  • samaa mieltä
   20.1.2016 / 13:25

   Myös minä ihmettelen, miksei ulos voi mennä pakkasella. Lapsi joka osaa jo kävellä ja liikkua ulkona, pysyy kyllä hyvin puettuna lämpimänä ulkoilun ajan. Meidän puolitoista vuotias on nukkuu päikkäritkin ulkona joka päivä, myös silloin kun on ollut pakkasta -25 ja ylikin. Vaunihin vaan lampaantaljaa ja lämpöpussia ja peittoa ja haalarin alle kerroksia. Hyvin on nukkunut ja pysynyt lämpimänä.
   Luulen,että nämä ”en halua viedä lasta ulos pakkasella” äidit ovat todellisuudessa enemmänkin ”en itse halua mennä ulos pakkasella”. Ei se lapsi siitä kärsi. Turhaa sitten valittaa tylsyyttäkään.
   Jos ihan pohjoisessa asuisi samalla asenteella äitejä, tulisi heillä aika pitkä talvi sisätiloissa! :D

   • 20.1.2016 / 13:31

    Ensinnäkään tässä ei ole kyse siitä, etteikö lasta viedä ulos pakkasilla, vaan siitä, että lasta ei viedä ulos 30 asteen pakkasilla. Ja toiseksi, kai olet tietoinen siitä, että jos ulkona on -30 astetta, tuolla tavoin pakatuissa vaunuissa ei ole läheskään saman verran? Tuttu juuri kirjoitti, että ulkona mittari näytti -28 ja vaunuissa lapsen nukkuessa se oli -1. Että hiukan eri asia.
    Vastaisitko vielä, miksi päiväkodeissa on pakkasrajat? Miksi se raja on eri pienemmille kuin isommille lapsille?
    Lisäksi kysyisin sinulta, että oletko huomannut, miten aina kommentoit jotenkin hieman negatiivisesti blogissani? Jos blogini herättää vain negatiivissävytteisiä tunteita, kannattaako lukea?

    • Nimetön
     20.1.2016 / 22:08

     Olen tietoinen, että vaunuissa lämpötila on alhaisempi kuin vaunujen ulkopuolella. Ja meillä myös hereillä ollessa ulkoillaan ilman niitä vaunujakin säällä kuin säällä. En usko lapseni traumatisoituneen tästä.

     Päiväkodin pakkasrajoihin en osaa ottaa kantaa, kun en ole päiväkodissa töissä. Arvaukseni olisi kuitenkin, voisiko se liittyä jotenkin siihen, että päiväkodit eivät halua ottaa syitä niskoilleen, jos jollekkin lapselle on laitettu mukaan liian kevyet vaatteet säähän nähden ja sitten on vilu ulkoillessa.
     Vaikka ei se päiväkodin vika olisikaan, vaan vanhemman, joka ei laittanut riittävästi vaatetta matkaan.

     Mitä pienempiin ja isompiin lapsiin tulee, voisiko se johtua siitä, että isommat liikkuu enemmän ja siten pysyvät lämpimänä paremmin? Omaa arvaustani vain tämäkin.

     Mitä kommenttiini tulee, ihmettelen miksi ei saisi kertoa omasta eriävästä mielipiteestään. Montaakaan kommenttia en ole kaikkiaan jättänyt, mutta ehkä silloin kun olen, on tehnyt mieli kommentoida asiaa josta on eri mieltä. Tuoda toinen näkökulma. Ehkä sen voi halutessaan ajatella ”jotenkin hieman negatiivisesti”.
     Sinulla on paljon minia kionnostavia juttuja, mutta yleensä vaan jos jostain asiasta on samaa mieltä, niin siitä ei tule kommentoitua, koska en koe että siitä syntyisi minkäänlaista vuorovaikutusta, jos keskustelun osapuolet vain nyökyttevät toisilleen.
     Olen aiemminkin huomannut myös muidenkin eriäviä mielipiteitä esittäneiden kommentteihin tulleen sinulta vastaukseksi jotain ei-niin-rakentavaa. Eikö asioista voi keskustella muutakuin samaa mieltä olevat keskenään?
     Kirjoittaessasi julkista blogia, peräänkuuluttaisin myös kykyä vastaanottaa kritiikkiä ja eriäviä mielipiteitä. Ainakaan itse antaessani kritiikkiä, en tarkoita sitä ilkeilynä vaan eriävän mielipiteen ilmaisuna ja minusta aikankin on kiinnostavaa kuulla myös muita mielipiteitä, kuin omiani. Keskustella. Tietää miksi joku ajattelee/toimii juuri noin.
     Voin jatkossa jättää kommentoinnin kokonaan, jos haluat pitää kommenttiboksisi paikkana, jossa saa olla vaan yhdenlaisia mielipiteitä, sinun omiasi.

     • 21.1.2016 / 13:56

      Nyt mun täytyy oikoa muutama virheellinen asia, jotka toit kommentissasi esiin. Itsekin kun sanoit, että on hyvä tietää, miksi joku ajattelee/toimii tietyllä tavalla. Eli en ole koskaan missään tilanteessa kieltänyt eriäviä mielipiteitä ja harmittaa, että käännät asian tuollaiseksi. Eriävän mielipiteen voi kuitenkin ilmaista asiallisesti, hyvään sävyyn eikä ivallisesti. Meitä on niin monenlaisia. Itse ilmaisisin eriävän mielipiteen samoin täällä kuin sanoisin sen jollekin kasvotustenkin. Myös rakentava kritiikki on ihan OK, mutta sitä ei ole hirmuisesti blogiini päätynyt. Uskon periaatteeseen niin metsä vastaa kuin sinne huudetaan ja sitä tulee usein automaattisesti harjoitettua täälläkin. Jos kommentoi ei-niin-rakentavaan sävyyn, voi kai olettaa samaa myös vastaukseksi?
      Sanoit itsekin, että ne kerrat, jolloin olet kommentoinut, on ne ollut kertoja, jolloin olet kertonut oman, eriävän mielipiteesi. Tämän vuoksi ymmärrät varmaan, että minulle on syntynyt vaikutelma, että löydät täältä vain jotain sellaista, johon haluat tuoda oman, eriävän mielipiteesi? Eihän kasvotustenkaan toisen kanssa vuorovaikutuksessa ollessa toimita tuolla tavoin, olla jatkuvasti vain eri mieltä? Siinä tulee sitä nyökyttelyä yms. Mielestäni täällä tapahtuva vuorovaikutus ei eroa siitä, joten sen vuoksi olen tätä ihmetellyt. Mutta kiva että kerroit täältä löytyvän paljon sinua kiinnostavia asioita niin tiedän nyt senkin puolen asiasta. Kommentoi ihmeessä jatkossakin, jos siltä tuntuu! :)

 9. sanna
  1.2.2016 / 20:36

  Tämä tulee nyt vähän myöhässä..pakkasetkin on onneksi lauhtunu, niin voidaan viedä huoletta meidän vauvat ja taaperot raittiiseen ulkoilmaan:)
  Kävi vaan ärsyttämään joidenkin ihmettely, miksei -20-30 asteen pakkasilla voi ulkoilla. Miksiköhän kouluissakin on pakkasraja, välitunteja siis vietetään sisällä kovilla pakkasilla. Toki tämä aiheuttaa levottomuutta joissakin lapsissa, kun jää happihyppelyt tekemättä. Kyllä se karulta tuntuisi itsestäänkin nukkua ulkona paukkupakkasella, vaikka olisi kuinka paljon fyllinkiä päällä. Kokeilkaa vaikka;)

  Kiitokset kivasta blogista!

  • 2.2.2016 / 21:56

   Jaan tunteesi :)
   Jos paukkupakkaset palaavat, tulen toimimaan ihan samoin, kuin tähänkin asti…
   Kiva kuulla, että pidät blogistani!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.