Keittiömme – mitä tekisin toisin?

Tämän päivän postausaiheena keittiömme! Lukijan toiveesta mietiskelin tätä postausta varten, mitä mahdollisesti tekisin tänä päivänä keittiömme suhteen toisin. Juhannuksenahan asuinvuosia tuli täyteen jo kuusi! 

keittiömme

Keittiömme kaapistot ovat korkeakiiltovalkoiset ja taso mattamustaa laminaattia, joka tehtiin toiveestani tuollaiseksi 20mm:n vahvuiseksi. Välitilassamme on aina ollut lasi. Ensimmäisinä vuosina lasin takana oli tapetti, sitten tekstitarra, tarran jälkeen pelkkä kirkas lasi ja nyt uusimpana versiona välitilaa on suojaamassa valkoiseksi maalattu lasi. Huomasin keittiötämme miettiessäni, että en tiedä osaanko toteuttaa tätä aihetta lukijan toivomalla tavalla, sillä jos nyt olisin rakentamassa ensimmäistä kertaa, valitsisin varmasti hyvin pitkälti tällaisen keittiön. Mutta jos ajatellaan tätä siten, että nyt kun minulla jo on kokemusta tällaisesta keittiöstä ja jos nyt rakentaisin toisen talon, millainen keittiö siihen tulisi?

Uuden kodin keittiön valitsisin mattavalkoisena tasoa myöten. Taso olisi valkoista kiveä; coriania, duratia tai vastaavaa ja se olisi myös tällainen ohut. Tasotilaa ei tulisi yhtä paljon kuin tässä nykyisessä keittiössämme on, sillä näin paljon sitä ei vain tarvitse. On vain kova pölyjen pyyhkiminen ja vielä mustasta tasosta… :P Tosin tiesin tämän jo etukäteen ja halusin silti mustan tason. Eli yllätyksenä tuo ei tullut ja onhan tässä jo useita vuosia tämän kanssa elettykin. Nyt, kun keittiön tasoa on niin runsaasti, sillä myös selataan postit, lajitellaan laskut ym. pientä arkipäivän puuhastelua. 

010

Säilytystiloiltaan tämä keittiömme on täydellinen! Tosin ruoka-ainekaappeja voisi olla yksi lisää, mutta hyvällä ja säännöllisellä järjestämisellä olemme pärjänneet hyvin näinkin. Ainakin tällaisena yksilapsisena perheenä :). Kaappitilasta en kovinkaan hevillä haluaisi seuraavassakaan keittiössä luopua, sillä tykkään niin kovasti astioistani enkä halua karsia niitä mitenkään hirmuisen minimiin. Eli seuraavaankin keittiöön täytyisi mahduttaa reilusti säilytystilaa!

Altaana meillä on yksi iso allas ja siitä olen tykännyt kovasti! Seuraavaan keittiöön valitsisin ehkä jonkin muun kuin teräsaltaan, ihan vain vaihtelun ja ulkonäön vuoksi. Se voisi olla joko valkoinen tai musta. Jos se olisi musta, hanakin olisi musta. Kokemuksia mattamustista hanoista; ovatko jotenkin vaikeita pitää siistin näköisinä? Entä musta allas?

keittiömme

Yläkaappeja olen miettinyt… Välillä kiinnostaisi yläkaapittomuus, mutta en tiedä, olisiko minusta kuitenkaan siihen. Saahan niihin kätevästi paljon tavaraa säilöön ja tuntuu, että muuten tuo seinätila olisi ikään kuin hukkatilaa… Visuaalisesti yläkaapiton viehättää tällä hetkellä kuitenkin enemmän. Ja voisihan sen tehdä niinkin, että tilaisi alkuun yläkaapittoman keittiön ja hankkisi jonkinlaiset keveät/matalat yläkaapit myöhemmin, jos siltä alkaisi tuntumaan. Laittaisi vain rakennusvaiheessa seiniin yläkaappituet valmiiksi.

Keittiösaareke on yksi itseäni kiinnostava asia, se voisi olla mahdollinen seuraavaan keittiöömme. Nykyistä keittiötä suunnitellessamme se oli myöskin vaihtoehtona, mutta päädyimme sitten kuitenkin niemekkeeseen, kun keittiön muoto alkoi vahvistumaan.
Keittiön kodinkoneet on keittiössämme oikein järkevästi sijoitettuina: kaikki kokkaushommat hoituvat sujuvasti. Tosin mikro on liian korkealla, etenkin lasta ajatellen. Pieni koululainen ei saisi lämmitettyä keittoannostaan mikrosta pois ilman, että se läikkyisi lattialle… Jopa mies perheemme pisimpänä on jo kaksi kertaa pudottanut ja särkenyt mikron lasilautasen lattialle… Tuota meidän olisi pitänyt miettiä tarkemmin suunnitteluvaiheessa: uuni matalammalle ja näin ollen mikrokin olisi matalammalla. Mutta silloin kodinkonerivistö kaappeineen ei näyttäisi samalta eivätkä kaapinovien saumat kulkisi suorissa riveissä kuten nyt. Aina täytyy siis jostain joustaa!

030

Seuraavassa keittiössä lähes kaikki kodinkoneet voisivat olla integroituja, myös jääkaappi ja pakastin. Yksi suuri haave minulla keittiöön liittyen on: aamiaiskaappi! Olisi aivan ihanaa, kun saisi oven sulkemalla pienkodinkoneet (mikro, vedenkeitin, smoothiekone…) pois näkyvistä, sillä keittiöön kertyy kyllä muutenkin monennäköistä tavaraa. Tästä kirjoittelinkin viikolla enemmän Herännyt keittiöhaave -postauksessani. 

Joskus olen miettinyt sitäkin, että keittiömme ei ehkä tarvitsisi neliöiltään olla näin suuri. Mutta pienempi keittiö söisi toki säilytystilaakin jonkin verran. Ja tähän pohjaratkaisuun ei oikein olisi pienempää keittiötä saanut, sillä se olisi automaattisesti vaikuttanut myös ruokailutilan ja olohuoneen kokoon. Oikeastaan lähes kaikkiin muihin tiloihin! Kaikki vaikuttaa aina kaikkeen… Seuraavassa kodissa näkisin kuitenkin pienemmät keittiö-ruokailutila-olohuone -tilat. Näin saisimme sen yhden makuuhuoneen lisää neliöitä kasvattamatta; nykyisessä kodissamme neliöitä on 160 emmekä seuraavaankaan kotiin haluaisi niitä yhtään enempää.

Yksi asia täytyy vielä nostaa onnistuneena yksityiskohtana keittiöstämme esiin: kissojen ruokailulaatikoksi tehty sokkelilaatikko! Se on ollut aivan helmi, sillä tällaisessa U-mallisessa keittiössä kissojen murkinointipaikka olisi hieman tiellä, mutta nyt he saavat ruokarauhan ja heidän syötyään laatikon voi vain työntää takaisin sokkeliin. Aivan huippu!

keittiömme

Mitään järisyttävän suuria muutoksia en siis keittiössämme tekisi. Suurimpana asiana yleisilmeen muutokseen vaikuttaisi varmastikin tason vaihtaminen mustasta valkoiseksi. Valitsisinko seuraavaan kotiin millaisen välitilan – siitä en osaa sanoa mitään muuta kuin että tykkään tuosta lasin helppoudesta ainakin kovasti.

Mutta tällaisia pohdintoja tänä lauantaina! Toivottavasti tämä postaus vastasi lukijan toivetta. Huomenna blogissa starttaa muuten kiva kisa, joten pysykäähän kuulolla… :)

Comments

 1. Jenna
  20.8.2016 / 12:04

  Kiitos tästä postauksesta! Meillä valmistumassa ensi kesänä rivitalokoti johon ollaan paljon pähkäilty tulevia ratkaisuja keittiön osalta. Mitä mieltä oot ollut teidän vetimistä? Ottaisitko jatkossakin vetimellisen keittiön? Meillä etsinnässä vielä mahdollisimman huomaamattomat vetimet…

  • 20.8.2016 / 12:09

   Ole hyvä!
   Mulla oli alkuun ajatuksena vetimetön keittiö, mutta sitten päädyin näihin. Nämä on aika huomaamattomat ja koska ne kiinnitetään oven takapuolelta, voi ne joskus ottaa kokonaan pois, sillä ruuvinreikiä ei etupuolella ole näkyvissä. Sitten runkoihin voisi asentaa pomppusalvat. Pölyähän niihin kerääntyy, kuten muihinkin vetimiin. Ja jos ei olisi näitä, olisi sormenjälkipyyhittävää :). Tykkään vetimissä siitä, että ovat alumiinia eli eivät kiiltele niin kovasti kuin kromi, josta kaikki tahrat näkyy selvemmin.
   Ehkä seuraavaan taloon voisin ottaa vetimettömänkin keittiön, jossa laatikostot olisivat sormiurilla avattavissa.

 2. Nimetön
  20.8.2016 / 14:39

  Haluaisitko tarkentaa miksi ei enää kiiltovalkoista seuraavaan keittiöön – ulkonäkö, puhtaanapito..? :) Meillä juuri ajankohtaista keittiön suunnittelu, ja kiiltovalkeat ovet ollut mietinnässä.. Ja iiks, tasoakin on tulossa reippaasti, tähän mennessä asunnoissamme on ollut sitä aina liian vähän, ja nyt kun sitä on mahdollista laittaa niin sitähän laitetaan! :D Katotaan miten alkaa sitten meillä tavaraa kerryttämään, oon jo etukäteen tätä panikoinut että onkohan sittenkään hyvä idea, mut ehkä sitä pitää vaan yrittää organisoida säilytystilat kohdilleen ettei kaikkee tarvii tasoille kasata.. :)

  • 22.8.2016 / 14:23

   Puhtaanapitoa en ole kokenut ongelmaksi, helppo pyyhkiä ovet puhtaiksi. Keittiömme on myös aika varjossa, joten aurinko säteineen ei pääse niin helposti jälkiä paljastamaan ;).
   Ehkä se on enemmänkin kyllästyminen: kiiltovalkoisiin kyllästyy nopeammin kuin mattavalkoisiin, jotka sopivat/näyttävät hyvältä ajasta ja vuosikymmenestä toiseen. Toki nämä ovat makuasioita!
   Jos päädytte mattavalkoisiin, niin kannattaa huomioida, että niissäkin on eroja. On sellaisia mattavalkoisia, joista on tosi hankala pyyhkiä jälkiä ja sitten sellaisia, jotka on nopea pyyhkiä puhtaaksi.
   Lisätkää se aamiaiskaappi, jos vielä mahdollista! :D

 3. 20.8.2016 / 15:39

  Kiva postaus! Teillä on jo nyt upea keittiö, mutta totta se on että valkoiset tasot tekisivät siitä vielä kauniimman! Oma tyylini on vähän pehmeämpi. Käy kurkkaamassa blogissani millainen laten värinen keittiö meillä on :)

  • 22.8.2016 / 14:17

   Niin en tiedä, haluaisinko tähän keittiöön valkoista tasoa, mutta uuteen kotiin kyllä :D. Tässä keittiössä kiinnostaisi seuraavaksi vaaleanharmaat betonitasot ja samanlainen välitila!

 4. Miia
  21.8.2016 / 11:23

  Teillä on kaunis keittiö :) Olemme juuri valitsemassa talopakettia ja kaikki rakentamiseen/sisustamiseen liittyvä kiinnostaa. Valkoinen on kaunista, mutta yllätyin töissä keittiöremontin jälkeen, kuinka paljon ja heti valkoisessa tasossa näkyvät kaikki murut, kahvipisarat jne. Nyt on sitten epävarma olo uskaltaako sitä valita valkoista tasoa…

  • 22.8.2016 / 14:20

   Kiitos Miia! Uskaltaisin väittää, että valkoisessa ja mustassa (sekä aika lailla kaikissa yksivärisissä) tasoissa näkyy hyvin muruset ja pikkuroskat, mustassa lisäksi pöly loistaa. Edellisessä vuokrakodissamme oli sellainen kivitasoa jäljittelevä laminaattitaso (harmaan eri sävyjä ja mustia pisteitä joukossa) ja se oli hyvin anteeksiantava murusille! Mutta sitten taas muuten ei hivellyt silmää.

 5. TK
  21.8.2016 / 23:48

  Puolivuotiaassa okt:n keittiössämme on mattavalkoiset ovet alumiinisilla uravetimillä, mustat kivitasot ja Blancon musta komposiittiallas… perfect! Välitilassa suuri valkoinen laatta ohuella saumalla.

  • 22.8.2016 / 14:16

   Toimiiko mielestäsi altaassa hyvin mattamusta vai jääkö jotain jälkiä vedestä tms.? Mitä väriä keittiönne hana on? :)

   • Tuire
    23.8.2016 / 23:04

    Minusta tuntuu, että mattamusta komposiitti pysyy siistimpänä kuin perinteinen teräsallas. Emme pese sitä erikseen kovinkaan usein ja silti se on lähes aina hyvännäköinen. Kalkki tms. ei tartu altaaseen. Sanoisin että on erittäin helppohoitoinen ja kestävä! Hana on teräksen värinen, kahvaosa mattamusta, Oras Optima.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.