Yksivuotias yritykseni MioSa. design

 

Tänään haluan raottaa hieman tätä kotimaisen pienyrittäjän arkea bloginkin puolelle minun yritykseni näkökulmasta!

Oman toiminimen perustin reilut viisi vuotta sitten. Vuosi sitten yritykseni toimiala muuttui hieman enemmän, sillä ajauduin perustamaan MioSa. designin. Yrityksen, joka sai alkunsa avaimenperistä, joita joulunjälkeisessä haikeudessani alkuvuodesta 2016 väkersin… ;) Yrityksen, joka toi hurjasti potkua kotiäidin päiviini. Yrityksen, joka oli ihan oma juttuni; oma tapani rentoutua. Yrityksen, joka sai nimensä yhdistelmästä minun ja poikani, tuon maailmani keskipisteen, nimeä. Nykyään tässä yrityksessäni jo meillä kaikilla kolmella (minulla, miehelläni ja pojallamme) on oma roolinsa. Vaikkakin se poikamme kohdalla on lähinnä puuhelmillä leikkimistä ja kaulakoru kaulassa kävelemistä – rooli se on sekin! ♥

Näin vuoden ensimmäisinä kuukausina yrittäjät saattavat olla aika tiukilla. Tai näin olen ollut aistivinani, kun olen asiasta muiden yrittäjien kanssa keskustellut. Tässä voin kertoa asiasta vain omalta kantiltani, mutta ehkä tämä avaa asiaa ainakin jonkin verran noin yleisestikin! Suoraan sanottuna alkuvuoteen kasaantuu aina valtava määrä laskuja! Kun alkuvuodesta saadaan edellisen vuoden ”tilit selviksi” ja tilinpäätös tehtyä, alkaa maksulappuja satelemaan. Onnekseni palkkasin jo vuosia sitten tilitoimiston tätä kaikkea urakkaa hoitamaan; näin voin itse keskittyä mieluisampiin osa-alueisiin ja välttyä ämpärillisiltä verta, hikeä ja kyyneleitä! Maksan ilomielin reilun tonnin vuodessa siitä, että saan mielenrauhan tältä asialta tietäen, että tämän hoitaa puolestani oman alansa ammattilainen. Kannattaa myös muistaa, että kirjanpitokulut ovat täysin vähennyskelpoinen menoerä ja kirjanpitäjältä saa usein rahanarvoisia vinkkejä, joilla he ikään kuin maksavat itsensä takaisin – ja enemmänkin! Jos olisin itse hoitanut yritykseni kirjanpidon alusta lähtien, olisin menettänyt suoraa rahaa useita tuhansia euroja, sillä en ole ollut tietoinen kaikista lakipykälistä, jotka yrittäjä voi toiminnassaan hyödyntää. Esimerkkinä mainittakoon vaikka arvonlisäveron alarajahuojennus! Muutenkin niillä ammattikorkean kirjanpidon tunneilla ajatukset hieman harhailivat, joten tämä ratkaisu sopii minulle paremmin kuin hyvin.

Tilinpäätöksen valmistuttua maksettavaksi tulee ensinnäkin edellisen vuoden tuloveron loppuosa. Harvoin tätä onnistuu arvioimaan niin, että kaikki verot tulisi maksettua kuluvan vuoden aikana. Varmasti aikamoinen mahdottomuus. Tämän lisäksi verottaja pukkaa jo ensimmäistä ennakkoveromaksulappua uutta, alkanutta vuotta silmälläpitäen. Ensimmäinen erä olisi saatava maksuun piakkoin vuoden alkupuolella! Edellisestä vuodesta muistuttaa myöskin valtiolle tilitettävä arvonlisävero: riippuen kuinka monessa erässä yrittäjä on sen valinnut maksettavaksi, on summa joko iso tai järkyttävän iso. Valtio perii omiaan tämänkin veron suhteen!

Entä olettekos kuulleet yrittäjän eläkevakuutuksesta? Kun yrityksen työtulo ylittää tietyn summan/vuosi (tänä vuonna 7645,25 €), on hänen maksettava pakollista yrittäjän eläkevakuutusmaksua. Työtulo määrittää maksun loppusumman: mitä enemmän on työtulosi, sitä enemmän maksat eläkevakuutusmaksua. Aloittavan yrittäjän maksu on 18,798 %. Jos et ole aloittava yrittäjä, maksu on 24,10 %. Siinä ei auta kuin toivoa, että noista rahoista olisi sitten siellä eläkkeelläkin jotain hyötyä, mutta pahoin pelkään…

Kopioinpas tännekin seuraavan esimerkin, jonka kirjoitin jokunen viikko takaperin MioSa. designin Facebook-sivuille:

Olen aiemminkin maininnut, että Suomessa ei ole yrittäjyyttä turhan helpoksi tehty – tosin joskus se saattaa ulkopuolisesta siltä näyttää! Joskus, ehkä turhankin usein, käsityöyrittäjien tuotteiden hinnat aiheuttavat kommentointia. Eikä pelkästään positiivissävytteistä sellaista. Ennen käsityöyrittäjäksi ryhtymistä (tai minun tapauksessani ajautumista :)) en ollut perillä siitä, mistä minkäkin tuotteen hinta käytännössä koostuu. Niinpä ajattelin avata tätä hieman ja käytän esimerkkinä yläkuvassa näkyvää avainkaulanauhaa. 

Tämän kyseisen tuotteen hinta on 17,90 €. Koska yritykseni on arvonlisäverovelvollinen (liikevaihto ylittää tilikaudella 10 000 euroa), sisältää hinta 24 % = 3,46 € valtiolle tilitettävää arvonlisäveroa. Tämän jälkeen jäljelle jää 14,44 €. Tuosta vähennetään seuraavaksi materiaalikustannukset eli tässä tapauksessa puuhelmet ja metallihelmi, maalit, satiininyöri, turvalukko, avainrengas sekä karabiinilukko. Valitettavasti en saa hankittua näitä kätevästi yhdestä ja samasta paikasta, vaan ne tulevat minulle useammaltakin eri tavarantoimittajalta.
Aikaa tämän avainnauhan tekemiseen kuluu maalauksineen hieman enemmän kuin yksi minuutti. Aikaa ja rahaa palaa myös tuotelapun hankkimiseen ja tuotteeseen kiinnittämiseen, kuitin tekoon, tuotteen pakkaamiseen, osoitteen kirjoittamiseen ja toki on vielä itse tuotteen postitus (postituksen maksaa asiakas tuotteen hinnan päälle). Sitten katsotaan, montako euroa on yhdestä avainnauhasta jäänyt käteen ja siitä maksetaan sitten tietysti vielä tulovero! Kustannukset eivät yrittäjällä toki vielä tähän lopu. Yrittäjän eläkevakuutusmaksuun uppoaa aikamoinen summa vuosittain ja jostain olisi kiva repiä rahaa myös markkinointiin. Tässä tullaankin tärkeään seikkaan, nimittäin teidän suositteluihinne! Joku on tainnut tehdä näin ihan lähiaikoinakin, sillä tänne on löytänyt paljon uusia seuraajia. Ehkä tämän pienen selvennyksen jälkeen ymmärrätte, kuinka valtavan arvokkaana pidän sitä, että vilpittömästi ja omasta tahdostanne suosittelette tekemiäni tuotteita! Se saattaa teistä tuntua pieneltä, mutta minulle se on jotain hyvin suurta ja arvokasta!

Todella iso kiitos teille, kun arvostatte sekä suomalaista käsityötä että yrittäjyyttä!

Ajattelin, että tänään, kun MioSa. design täyttää vuoden!, on sopiva aika raottaa asiaa tästäkin näkökulmasta. Tästä postauksestani käy ehkä ilmi myös se, miksi tuotteeni näkyvät blogissani säännöllisesti. Ymmärrän, että se mahdollisesti saattaa ärsyttää joitain lukijoita, mutta toiselta kantilta ajateltuna, jokainen meistä toimisi varmasti ihan samalla tavoin. En ole kohdannut mitään nurinaa tämän asian tiimoilta, joten kiitokseni teille myös siitä ja kannustuksestanne! Olen viimeisen vuoden aikana oivaltanut, että minulla on paitsi parhaat blogin lukijat, myös ihan parhaat ja ihanimmat asiakkaat! ♥

Tervetuloa tykkäilemään MioSa. designin sivuista sekä Instagramin että Facebookin puolelle. Jälkimmäisessä on menossa arvontaakin, mutta eiköhän me tänne blogin puolellekin sellainen vielä tällä viikolla järjestetä ;).

Ihanaa tiistai-iltaa ja mitä lämpimin kiitos kuluneesta vuodesta! ♥

Comments

 1. Mammu
  14.3.2017 / 19:50

  Hyvä postaus, taitaa olla täälläkin kirjapidon ulkoistaminen pikkuhiljaa ajankohtaista. On siinä vaan hommaa, ja kun ei yhtään kiinnosta.. Onnea MioSalle! :)

  • 14.3.2017 / 20:14

   Voi suosittelen lämpimästi! Niin tympeää hommaa itse tehdä! Säästyvällä ajalla voi vaikka myydä enemmän ;) Sitä pidetään mielestäni ihan turhaan jonain isona menoeränä.
   Kiitos paljon, Mammu!
   Otan ensi kuussa yhteyttä – täällä lähestyy erään pikkumiehen kolmevuotissynttärit :)

 2. 14.3.2017 / 20:07

  Yrittäjien verotus on Suomessa kyllä niin peestä! Ja sivutuloista verotetaan ihan liikaa. :/ Ja kaiken maailman byrokratiaan menee aikaa ja vaivaa ihan liikaa…

  Mutta oikein paljon onnea 1-vuotiaalle MioSalle! Hyvin olet kehittänyt erilaisia versioita tuotteistasi! :) Pitäisikin hommata itselle töihin tuollainen kaulanauha…

  • 14.3.2017 / 20:22

   No älä muuta sano! Aloittavia yrityksiä täytyisi myös tukea jotenkin. Erityisesti tänä työttömyyden aikana olisi aika kiva juttu, jos kannustettaisiin jollain tavalla ihmisiä, jotka itse luovat itselleen työn! Esim. vaikka sitten verohelpotuksilla, ainakin alkutaipaleella.
   Kiitos kivasta kommentistasi, Suvi! <3 Teen ilomielin sulle avainkaulanauhan!

 3. Katrinsessa
  14.3.2017 / 20:25

  Kiva kun avaat tätäkin puolta, yrittäjyys varmasti on raakaa työtä ja monen monta ”rahareikää” löytyy tuotteen matkan varrelta. Tykkään tosi paljon tuotteistasi ja arvostan rohkeuttasi!

  • 15.3.2017 / 09:35

   Kyllä, raakaa työtä nimenomaan! Ja paljon sellaista sisältyy myös, josta en täällä kirjoita.
   Kiitos ihanista sanoistasi, tuli tosi hyvä mieli! ♥

 4. Marja
  15.3.2017 / 07:23

  Paljon onnea Sinulle, yrityksellesi sekä pikkuiselle pojallenne :D.
  Voin kertoa, että jos maksat YEL-vakuutusta, sinulle ei kerry juurikaan eläkettä siitä, sen verran huonosti ovat maassamme yrittäjien asiat. Parasta olisi jos maksat pienintä mahdollista YEL-maksua ja sijoitat mahdollisuuksien mukaan muualle. Kirjanpitäjäsi ja esim. pankkien ammattilaiset osaavat varmasti neuvoa näissä sijoituksissa.
  Kannattaa myös antaa asiantuntijan laskea todellinen eläketulo maltillisella kasvulla, silloin pääsee hiukan jyvälle siitä miten asiat joskus tulevaisuudessa sinulla ovat. Kaikki saattaa tietysti vielä moneen kertaan muuttua ja eläkeikäkin karata niin kauas ettei ole väliä saako ollenkaan eläkettä vai pitääkö työssä pakertaa kasikymppiseksi.
  Vielä kerran ihanaa kevättä ja paljon onnea teille kaikille!

  • 15.3.2017 / 09:37

   Kiitos Marja! :)
   Just näin: mahdollisimman pienen työtulon mukaan sitä kannattaa maksaa. Tuntuu, että sama missä työssä on, paras turva eläkkeelle näinä päivinä on vanha kunnon sukanvarsi :D.
   Aurinkoista kevättä sinullekin!

 5. 15.3.2017 / 19:22

  Onnea sulle ja MioSa.:lle! Aivan ihania tuotteita ja täällä yksi hyvin onnellinen omistaja <3

 6. 15.3.2017 / 20:42

  Onnea onnea 1-vuotiaalle <3

  Ei ole ruusuilla tanssimista yrittäjän elämä. Silti melko usein kuulen kommentteja, kuten "helppoahan se on olla yrittäjä, kun saa olla itsensä herra" jne… Yrittäjänä ja yrittäjäperheestä kotoisin olevana voin sanoa, että helppoudesta ei ole päässyt juuri kukaan läheiseni nauttimaan. Yrittäjä on yrittäjä 24/7 ja silloinkin kun sairaus iskee tai lapsi sairastuu, niin omasta pussista menee nekin päivät. Valitettavasti valtiokaan ei ole tehnyt tarpeeksi tukeakseen pienyrittäjiä, mutta silti en lakkaa uskomasta suomalaisten sisuun yrittää!
  Peukku ylös myös sulle !

  • 16.3.2017 / 18:12

   Lämmin kiitos! :)
   Juu helppoa on, heh! Vaikka työaikojen suhteen vapaata onkin, niin yleensä sitä ollaan kuitenkin lähes vuorokauden ympäri töissä, jollain tavalla…
   Kiitos kannustavista sanoistasi!

 7. 16.3.2017 / 18:18

  Onnittelut 1-vuotiaalle yritykselle ja yrittäjälle! Oot tehnyt tosi hienoa työtä ja tuotteet on upeita!

 8. Iita
  17.3.2017 / 07:17

  Onnittelut 1-vuotiaalle!
  Olen itse yrittäjä perheestä ja ammatiltani kirjanpitäjä. Olen täysin samaa mieltä, että yrittäjän on parempi keskittyä siihen minkä osaa ja siirtää kirjanpito ulkopuoliselle. Se ei ole niin kalllista ja hyvä kirjanpitäjä maksaa itsensä takaisin, rahallisesti ja henkisesti.
  Toivon menestystä yrityksellesi… se lienee helppoa noin kauniilla tuotteilla :)

  • 19.3.2017 / 10:01

   Just näin! Toki kirjanpitäjiäkin löytyy laidasta laitaan, mutta itselläni kävi sen suhteen hyvä tuuri ja löysin heti tosi hyvän ammattilaisen!
   Kiitos paljon sanoistasi, arvostan niitä kovasti! :)

 9. 17.3.2017 / 11:47

  Onnittelut yksivuotiaalle yrittäjälle ja yrityksellesi! Hienoa, että tältäkin kylältä löytyy rohkeita yrittäjiä! :)
  Minusta on aivan luonnollista, että tuotteesi näkyvät blogissasi! Ja mikäs niitä on katsellessa, kun kauniita ovat :)

 10. 18.3.2017 / 08:14

  Hurjan paljon onnea yksivuotiaalle <3. Yrittäminen on ihanaa, mutta itsekin olen ulkoistanut kirjanpidolliset asiat heti muualle. Tämä säästää ajan lisäksi myös rutkasti hermoja :). Itselläni siis ainakin! Minusta tuo esimerkki tuotteen hinnasta oli erittäin avaava. Kiitos kun nostat näitä asioita esille :)

  • 19.3.2017 / 10:03

   Voi kiitos, Jutta!
   Kyllä, kirjanpidon ulkoistaminen säästää hermoja tässäkin osoitteessa ;).
   Kiitos kommentistasi!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.