Ihastuttava pohjaratkaisu

Osa blogini lukijoista tietääkin, että rakastan tutkia erilaisia pohjapiirroksia ja suunnitella pieniä muutoksia, talon pintoja ja ehkä jopa jo sisustustakin! Välillä tämä ns. harrastus on pinnalla ja välillä jää ajan- ja motivaationpuutteen vuoksi taka-alalle. Tuossa vapun tienoilla innostuin taas asiasta ja kuin vahingossa päädyin selailemaan erilaisia pohjia. Sitä kautta löytyikin sitten lähes täydellinen pohjaratkaisu meidän perheemme tarpeisiin!

Olen ainakin kerran aiemminkin erilaisia pohjia täällä pyöritellyt ja kaivoin tuon kyseisen postauksen tähän linkiksi. Ensin täytyy kuitenkin todeta, että etsin tuota postausta viime elokuun postausten joukosta, mutta olinkin kirjoittanut sen elokuussa 2015! Kysynpähän vain, että mihin katosi yksi vuosi??? No joka tapauksessa, tuo kyseinen postaus löytyy otsikolla Pohjapiirrosten pyörittelyä. Siellä avasin tätä aihetta enemmänkin, jos joku haluaa käydä lukaisemassa.

Käyn yleensä tutkimassa näitä pohjapiirroksia eri talofirmojen sivuilla – sehän ei tokikaan tarkoita, että talo täytyisi ostaa kyseiseltä talofirmalta. Pohjamalliahan voi lainata mistä vain ja sen voi teettää kenellä/millä firmalla vain. Pohja, johon kovasti tykästyin, löytyi Design-Talojen mallistosta. Meillä on miehen kanssa mielessämme muutamia seikkoja, joita seuraavassa talossa täytyisi olla; sellaisia, joita ei nykyisessä kodissamme ole ja joita kovasti kaipaamme. Sitä ei osaa kaikenlaista lapsettomana pariskuntana ajatella, mutta tarpeet muuttuvat, kun perheestä muodostuukin lapsiperhe. Tämän pohjan kun löysin, menin ihan kananlihalle! Siinä oli heti sellainen fiilis, että jep, tämä. Jotain muutakin kuin laatikkomuotoa. Tosin olen tullut sellaiseen päätökseen, että laatikkomallinen talokin olisi kiva, jos siinä olisi hyvin arkea tukevia yksityiskohtia, mutta mies haluaa, että talon pohjassa on jotain muutakin kuin ne neljä ulkonurkkaa. Tässäpäs tämä ensinäkemältä lähestulkoon täydellinen pohjaratkaisu:

Kirjaanpas tähän nyt, mitkä ovat meidän silmissämme tämän pohjaratkaisun parhaat puolet! Sisäänkäynti on ihan kiva, mutta siitä tekisin ulkopuolen rimoituksilla epäsymmetrisen. Kivaa on myöskin se, että tänne tiellepäin on muitakin kuin pieniä vessan tms. ikkunoita; näin myös etupihan julkisivu miellyttää silmää.
Kun astutaan eteiseen, on oikealla tekninen tila, joka siirtyisi tästä autotallin yhteyteen. Tämän tilalle tulisi vaatehuone, johon riisuttaisiin ulkoiluvaatteet. Ehkä vesipistekin tänne kurakelejä ajatellen, ehkä. Tämän yhdistetyn kuraeteisen ja vaatehuoneen vieressä on toinen vaatehuone, joka voisi toimia vanhempien vaatehuoneena. Vaatehuoneen ei tarvitse sijaita aivan makuuhuoneen yhteydessä, jotta aamulla pitempään nukkuva ei aina heräisi toisen penkoessa kamppeitaan.

Vaatehuoneen takana oikealla olisi meidän vanhempien makuuhuone ja sen yhteydessä jokunen vaatekaappi lisäsäilytystilana. Eteisaulasta löytyy talon pääwc, joka on kyllä aika pieni… Lähes kolme kertaa nykyistä päävessaamme pienempi. Vessaa vastapäätä on tilaa mm. vieraiden ulkovaatesäilytykselle. Vessan vasemmalta puolelta löytyy kaksi makuuhuonetta: lastenhuoneet. Tosin harmillisesti toinen on pienempi kuin toinen ja tässä ollaankin ensimmäisen ongelman edessä: makuuhuoneiden välistä seinää ei voi oikein muuttaa oviaukkojen vuoksi. Mitenköhän tämän voisi ratkaista?

Sitten hypätään hetkeksi ulos ja astutaan sisään kodinhoitohuoneen ulko-ovesta! Tämä olisi todennäköisesti meidän arkieteinen, joten kuraeteisen paikka voisi olla täälläkin, jos se tänne mahtuu… Olemme kaavailleet asiaa niin, että kodinhoitohuoneeseen tultaisiin autokatoksesta ja autokatos olisi talon ja autotallin välissä. Mies haaveilee jättikokoisesta autotallista (nykyinen kuulemma aivan liian pieni, vaikka täysin normikokoinen onkin…) ja siinä onkin yksi pähkinä purtavana: miten se mahtuisi tontilla sijoittumaan?

Tässä hieman julkisivua takapihan suuntaan. Meille tämä talo tulisi ehdottomasti pulpettikattoisena, valkoisena ja isommilla ikkunoilla sekä terassialueella. Sisällä olisi ainakin olohuoneen osalta vino, korotettu sisäkatto.

Pohjaratkaisu – palataanpas siihen vielä loppujen tilojen osalta! Kodinhoitohuoneen ulko-oven vieressä on tuollainen turha nurkka, joka vedettäisiin suoraksi, jotta saataisiin tiloihin samalla lisää neliöitä. Tämän talon pohjassa neliöitä on 148, joten sitä voisi hyvin kasvattaa 10-15 neliöllä. Kodinhoitohuoneen yhteydestä löytyy talon toinen wc, joka on sijoitettu kivasti erilleen kylpyhuoneesta. Emme tykkää ratkaisusta, jossa wc-istuin nököttää kylpyhuoneen nurkassa/lattialla. Saunan koko on ihan ok, siihen on turha neliöitä haaskata, mutta kylppäri on melkoisen pieni. Poreamme täytyisi johonkin mahduttaa ja tähän se ei mahdu, ainakaan kulmamallisena.

Kodinhoitohuoneesta matka jatkuu keittiöön: lyhyt matka tuoda kauppakassit autosta sisälle. Tykkään kovasti keittiön sijoituksesta tuohon olohuoneen yhteyteen ja koko talon keskelle, mutta keittiö tuntuu turhan pieneltä. Lisäksi mietimme, että kaipaisimmeko keittiöön jonkinmoista ikkunaa..? Jos pohja tulisi meidän käyttöömme tällaisenaan, tulisi keittiöön sellaiset muutokset, että tuo saareke olohuoneen ja keittiön välillä olisi matala ja jääkaappi & pakastin siirtyisivät keittiön u-syvennyksen toiselle laidalle. Niitä vastapäätä toisella laidalla olisi se aamiaiskaappi, josta haaveilen! Lisäksi saarekkeen syvyyttä voisi hieman olohuoneen suuntaan kasvattaa ja sen yläpuolelle tulisi jotkin kauniit riippuvalaisimet tasoa valaisemaan ja ihanaa tunnelmaa luomaan ♥. Mahdollisesti käynti keittiöön talon pääsisäänkäynnin kautta laitettaisiin umpeen siten, että siinä kohdalla jatkuisivat alakaapit ja taso – näin keittiöön tulisi lisää säilytystilaa.

Olohuone vaikuttaa kivalta, toki huonekalut sijoitettaisiin eri tavalla. Takka näkyy sekä olohuoneeseen että keittiöön, ehkä ruokapöytäänkin. Ruokapöytä sijaitseekin omana soppenaan keittiön vieressä ja ruokailutilan yhteydestä pääsee terassille, kuten meillä nytkin. Terassi laajenisi molempiin suuntiinsa koko talon leveydelle ja siellä olisi omat pisteensä sekä grillailuun, syömiseen että olemiseen.

Ruokailutilasta pääsee vielä talon yhteen makuuhuoneeseen ja tähän tulisi sellainen lasiovi, jossa olisi ne ohuet, mustat karmit ja listat – täydellistä! Tämä huone toimisi minun työhuoneenani. Ehkä jokin huomaamaton verhoratkaisu oven yläpuolelle, jotta joskus näkymän työhuoneeseen saisi piiloon… Jos työhuoneelle ei jonain päivänä enää olisi tarvetta, löytyisi tälle huoneelle kyllä muutakin käyttöä! Harmittaa niin, että nykyisessä kodissamme on vain kolme makuuhuonetta. Tämän kotimme pohjaa piirtäessämme muistan niin hyvin sen hetken, kun sanoin Joo, kolme makuuhuonetta riittää! Ei meistä kumpikaan ala koskaan tekemään kotona töitä. Ja kuinkas sitten kävikään! Yhden lapsen perheenä tämä vielä toimii, mutta jos saamme toisen lapsen, loppuvat huoneet kesken. Lapsi ei ensimmäiseen pariin vuoteen tarvitse omaa huonetta, mutta viimeistään kouluiässä on oltava oma rauha. Vaikka en tekisi töitä kotona, on minulla aina jotain projektia meneillään eli huone olisi siinä tapauksessa ikään kuin harrastehuone. Eli sehän voisi olla minulle sama kuin autotalli miehelle :D.

Kuten tekstistä huomaa, on talossa monien toimivien yksityiskohtien lisäksi hieman toimimattomiakin ratkaisuja. Jos tästä saisi poimittua ne parhaat palat ja sijoitettua hieman muunnettuun pohjaan, niin lopputulos olisi täydellinen. Yksi hyvin tärkeä seikka tässä pohjassa vielä on: ilmansuunnat ja huoneiden sijoittelu niiden mukaisesti! Tässä talon kuumimmat huoneet osuvat saunaan ja työhuoneeseen sekä ruokailutilaan – just hyvä! En missään nimessä halua, että makuuhuone olisi kuuma pätsi, vaan makuuhuoneiden tulee olla varjon puolella. Tässä vanhempien makuuhuoneeseen paistaa vain ilta-aurinko, mutta sen puoleisella seinällä ei ole edes ikkunoita, joten ongelma ratkaistu senkin osalta. Meillä on tälläkin hetkellä makuuhuone pohjoisen puolella ja se on ihan täydellinen ratkaisu! Pidämme aina makuuhuoneen ovea kiinni, joten huone pysyy kivan viileänä. Kesähelteillä voisi olla viileämpi, mutta noin muuten toimii.

Mutta tällainen pohjaratkaisu tällä kertaa! Mitä mieltä sinä olet – hitti vai huti? 

(Kuvat lainattu Design-Talo.)

Comments

 1. Mintsu
  17.5.2017 / 20:35

  Upea suunnitelma! Lastenhuoneiden koosta: eikö vain talon ulkoseinää (kuistin puoleista) voisi vetää ”alemmas” siis ikään kuin venyttää joten alempaa lastenhuonetta saadaan isommaksi, eteistä ja päävessaa syvemmäksi ja vanhempien makuuhuoneenkin neliöt laajenevat? Vai oliko tähän jokin este?

  • 17.5.2017 / 21:23

   Voi hyvinkin, ei ole estettä tälle! Itse olen niin sokeutunut tälle pohjalle, etten enää uusia ratkaisuja keksi :D. Olen myös jumissa tuon keittiön kanssa, että miten siitä saisi isomman. Se tässä ehkä eniten tökkii. Ideoita? :)

   • Mintsu
    17.5.2017 / 22:24

    Keittiö sinänsä on ok kokoinen mutta avaruutta kokonaisuuteen tuo mielestäni se että siitä tehdään mahdollisimman vähän ”umpinainen”. Eli surutta seiniä alemmaksi sivuiltakin jos tilasta voi tinkiä ja vähintäänkin tuo saareke matalaksi. Näin keittiöön pääsee paremmin valoakin. Toki se sitten on pois säilytystiloista. Mutta esim. keittiön takaseinän hyödyntäisin mahdollisimman tehokkaasti ja saarekkeesta kaksipuoleinen. Voisiko lieden sijoittaa saarekkeeseen jotta takaseinän voi hyödyntää säilytyksen suhteen maksimaalisesti? Meillä on samanlainen saarekeratkaisu, lähes 3m pitkä ja säilytystilaa molemmin puolin. Toisella puolella normisyvyys, toisella puolella ei niin syvät kaapit. Imee tosi tehokkaasti tavaraa. Baarijakkaroita meillä ei ole sillä muuten saarekkeesta olisi tullut liian syvä mielestäni ja nykyinen kaappirivi on siistimpi ratkaisu olohuonetta päin. Kovasti niitä kuitenkin toivoin aikanaan mutta säilytystila vei voiton. Muutenkin kannatan keittiötä jossa olisi mahdollisimman vähän turhaa tavaraa joten ehkä kompaktit säilytystilat on vain etu?

    • 18.5.2017 / 11:09

     En näe sellaista vaihtoehtoa, että tuosta U-muodosta kaadettaisiin seiniä. Tuo on muutenkin ihan minikeittiö ja säilytystilaa hälyttävän vähän, joten ei harmillisesti toimi meillä.
     Lieden siirto saarekkeeseen ei onnistu, sillä haluan ne riippuvalaisimet eikä siihen yhteyteen sovi liesituuletin. En usko, että haluamme sellaista tasosta nousevaa liesituuletinmallia :). Saareketta ei voi myöskään hirveästi olohuoneen puolelle jatkaa, sillä olohuonekaan ei ole mikään valtavan iso. Hankalaa, täytyy varmaan vain jatkaa suunnittelua ja toisten pohjien etsimistä… :)

 2. Anitta
  17.5.2017 / 21:45

  On kyllä mielenkiintoinen pohjaratkaisu :)

  Tuon lastenhuoneiden koko-ongelman voisi ratkaista sillä, että teette yhden oviaukon kokoisen aukon ja siihen syvennyksen, josta ovet aukeaisivat kumpaankin huoneeseen. Hankala selittää, mutta näin on ystäväni luona asia ratkaistu. Syvennys vie kyllä tilaa huoneista neliön verran.

  Itse halusin vanhempien makuuhuoneesta käynnin wc-tiloihin ja tässä sen saisi helposti toteutettua vaihtamalla wc:n ja vaatehuoneen paikkaa.

  Jos ei ole ehdoton vaatimus, että pesutilojen lähellä oleva vessa on kahden oven takana (suositus nykyään), niin seinää siirtämällä saa kylpyhuoneeseen paljon tilaa. Vessan laittaisin liukuoven.

  Keittiön eteisen puoleisen kulkuaukon umpeenlaittamista miettisin tarkkaan. Jos tuleekin eteisen kautta, niin on hankala kiertää. Itse siirtäisin vain lieden ja vesipisteen paikkaa. Seinä ruokailutilaan päin on piirustuksessakin 1,2 metriä, mutta laittaisin sen samalla tavalla kuin teillä nyt on. Jääkaappien viereen laittaisin sen aamiaiskaapin.

  Innostuinkohan vähän liikaa :D

  • 18.5.2017 / 11:05

   Kiva että innostuit, näitä on mukava yhdessä pohdiskella! :)
   Vanhempien makuuhuoneen yhteyteen emme tarvitse vessaa. Mietin itsekin tuota kulkua vessasta työhuoneeseen, ei ehkä välttämätön. Ainakaan silloin, jos huone on työhuonekäytössä. En tosin ihan ymmärtänyt tuota seinän siirtoa, että mitä kohtaa tarkalleen tarkoitit siirrettävän.
   Itse mietin myös tuota keittiön toista kulkuaukkoa; siinä on hyvät ja huonot puolensa! Mutta tuollaisenaan keittiö on kyllä meille aivan liian pieni eli radikaaleja muutoksia täytyisi sen suhteen tehdä tai siirtää sen paikkaa kokonaan ja tehdä erilainen pohja. Säilytystilaakin tuossa keittiössä on liian vähän, vaikka noita miten muuttelisi.
   Kiitos kommentistasi! :)

   • Anitta
    18.5.2017 / 12:04

    Tarkoitin sitä seinää, joka on kylpyhuoneen ja pukeutumistilan/kodinhoitohuoneen välissä. Sitä ja sen ehdottamasi ulkoseinän siirron jälkeen pesuhuoneesta tulisi isompia ja saattaisi se poreammekin mahtua. Silloin vessa olisi kuitenkin vain yhden oven takana. Mikä omasta mielestä ihan riittävä sekin.

    Jos ei ole tarvetta tuolle ovelle, joka menee vessasta työhuoneeseen, niin sen laittaisin minäkin umpeen. Sillä enemmän mahdollisuuksia sisustukseen ja säilytysratkaisuihin.

    Ei tuo keittiö minun mielestä niin kovin pieni ole. On tarpeeksi työtasoa ja yläkaappeja saa kahdelle seinälle. Riippuen aamiaiskaapin leveydestä jääkaappiseinälle voisi ehkä laittaa apteekkarinkaapin.

 3. Maria
  18.5.2017 / 00:20

  Minäkin tykkään katsella ja piirtää pohjapiirustuksia. Hyötyä harrastuksesta oli varsinkin silloin, kun alettiin rakennuttamaan omaa kotia: tiesi mikä miellytti ja mikä taas ei. Talonäytöissä olen tykännyt samasta syystä käydä ja tietysti messuilla.
  Tontin muodot, ilmansuunnat, alueen kaava / rakennusmääräykset, näkymät ja naapurithan vaikuttaa paljon siihen myös, millainen talon pohjasta kannattaa / voi tehdä. Me käytimme arkkitehtiä suunnittelemaan talomme ja voin todella suositella tätä tapaa. Kustannus on kuitenkin melko pieni kokonaiskustannuksissa ja arkkitehti osaa huomioida kaikki yllä mainitut ja sovittaa ne yhteen perheen toiveiden kanssa. Me olimme tykästyneet arkkitehtimme aiempiin suunnitteluihin (olimme mm. käyneet hänen piirtämissään messutaloissa) ja löysimme sitä kautta hänet. Kävimme tarkasti läpi toiveitamme ja mm. mistä pidimme muissa pohjapiirustuksissa. Itse tontilla ei edes tajunnut kuinka hienosti arkkitehti huomioi mm. näkymät. Vasta valmiissa talossa tajusi kaikki hienot yksityiskohdat.
  Itse pidän muodoltaan yksinkertaisimmista pohjista ja taloista kuin tähän liittämäsi pohja, olen siis enemmän niiden laatikkotalojen ystävä tai ’lasikuutioiden’. Meillä itsellä on kaksikerroksinen moderni kivitalo, jossa kylpyhuone/saunaosasto on erillisessä siivessä. Pohjaasi muutama kommentti – en pidä siitä, että kylpyhuoneeseen joutuu kulkemaan läheltä khh:n ulko-ovea, jonka vieressä on usein ne kurasaappaat ym. Yleensäkin tykkään enemmän aivan erillisestä khh:sta ja kuraeteisestä / arkieteisestä. Meillä on nyt erikseen ja tykkään, kun khh:seen ei ’eksy’ kuraa. Tässä pohjassa suurentaisin eteistä jättämällä vaatehuoneen pois ja tekninen tila muualle. Se on hyvä, ettei mikään sisäovi aukea ihan lähelle ulko-ovea (jälleen niitä kenkiä ja hiekkaa) ja että wc:een ei näe suoraan esim. olohuoneesta. Säilytystilaa tosin tämä muutos veisi. Työhuoneesta harkitsisin ovea khh:een, ja sitä kautta wc:een, ja poistaisin toisen oven. Keittiö olisi tosiaan.kivampi saarekkeella. Itse en pidä u-keittiöstä, mutta suuri saareke meillä on, ja se on loistava. Meillä ei ole siinä mitään toimintoja (esim. liettä) ja sen ääressä lapset tekevät usein läksyjään.
  Onko teillä siis aikomuksena rakentaa uudelleen / katseletteko jo tonttia? Jään mielenkiinnolla seuraamaan jatkoa!

  • 18.5.2017 / 11:29

   Mekin olemme käyneet ahkerasti asuntomessuilla, mutta tänä vuonna jää välistä. Niistä saa paljon ideaa, mm. idea tähän nykyiseen kotiimme syntyi Hämeenlinnan asuntomessuilla! Mutta olen myös sitä mieltä, että vaikka miten etukäteen suunnittelisi ym. niin se ensimmäinen talo on aina harjoituskappale. Monessakin suhteessa. Nykyinen kotimme on kyllä toimiva, mutta yksi makuuhuone puuttuu eikä sitä saa tähän mitenkään lisättyäkään. Minä kun tarvitsen työlleni kokonaisen huoneen enkä vain työpistettä, ei työpiste makkarissa/olohuoneessa onnistu. Enkä sellaista ratkaisua kyllä muutenkaan haluaisi.
   Meillä meni tämä ensimmäinen rakennusprojekti siten, että meillä oli ensin pohja valmiina ja sitten aloimme etsimään tonttia :D. Tiedän; väärinpäin, mutta minkäs teet… Ja nyt tuntuu menevän samalla tavalla, että aloitamme pohjasta. Tämän nykyisen pohjan suunnittelimme ja piirsimme itse, ammattilainen piirsi vain puhtaaksi. Silloin ei vain osannut huomioida työjuttuja ja sitä neljättä makuuhuonetta… Myöskin säilytystilat eteisen yhteydessä kaipaavat lapsiperheessä muutosta.
   Tässä pohjassa en haluaisi suurentaa eteistä ja vaatehuone sen yhteydessä on välttämätön. Tekninen tila ehdottomasti pois, autotallin yhteyteen, kuten kirjoitinkin.
   Työhuoneesta ovi kylpyhuoneeseen vai kodinhoitohuoneeseen, mihin kohtaan?
   Tuo keittiö on kyllä tosi pieni, mies oli täysin sitä vastaan ja minustakin tuntuu, että se on kyllä liian pikkuruinen. Mietinnät jatkuu… Kiva että jätit kommentteja pohjaan!
   Talonrakennus ei ole seuraavan vuoden tai kahden suunnitelmassa, mutta jos ajatellaan vaikka viittä vuotta eteenpäin, niin en yhtään osaa sanoa, asummeko tässä vai olemmeko rakennuttaneet uuden. Hieman sellaista mietiskelyä tässä on. Mutta uusi asuinalue on kutakuinkin selvillä, jos urakkaan joskus ryhdymme. Ja toki sekin kauhistuttaa, sillä nyt meillä on jo lapsikin! On niin erilaista rakentaa lapsettomana kuin lapsiperheenä. Tosin tämän talon teimme itse, seuraavan rakennuttaisimme. Itse kaipaan niin kovasti takaisin entiselle asuinalueellemme, jossa asuin myös elämäni ensimmäiset 19 vuotta. Nämä ajatukset lähtivät liikkelle pojan vauva-ajan jälkeen. Asiat näkee eri valossa nyt äitinä. Tätäkään en ollut koskaan aiemmin miettinyt, että näinkin voisi käydä ja ajatukset/tunteet muuttua. Aika näyttää, miten asiat etenevät! :)

 4. Maria
  18.5.2017 / 03:27

  Tuli vielä mieleeni Kannustalon pohja Harmaja 165 – onko tuttu? Siinä on minusta monta kivaa juttua, tosin esim. keittiötä muuttaisin siten, ettei olisi ”niin eteisessä”.

  • 18.5.2017 / 11:34

   On tuttu pohja. Miehelle en ole edes näyttänyt, sillä tiedän, että hän tyrmää sen heti juurikin sen keittiö-eteinen -yhdistelmän suhteen :D. En ole keksinyt siihen mitään toimivaa muutosta… Tuosta pohjasta puuttuu myös arkieteinen eli se toinen sisäänkäynti. Kodinhoitohuone on niin pieni, että sen yhteyteen sitä ei taida saada.

 5. Maria
  18.5.2017 / 14:05

  Harmajassa saisi mainiosti kuraeteisen teknisen tilan paikalle ja tekninen tila sitten esim autotallin yhteyteen. Voisiko keittöön tehdä seinän eteiseen päin ja saarekkeen muuttaisi niemekkeeksi, jolloin kulku olisi ruokailutila suunnasta?
  Näitä on tosi kiva pyöritellä. :)
  Suosittelen edelleen kyllä arkkitehtiä. ;)

  • 18.5.2017 / 14:18

   Kiva että ehdottelet muutoksia, itse helposti sokeutuu ja jumiutuu tiettyihin vaihtoehtoihin.
   Tuo keittiömuutos ei vaikuta kivalta, koska en halua niin suljettua keittiötä. Kuraeteinen olisi tosiaan tuossa hyvä, mutta sille vaatehuoneelle ei enää jää tilaa ja tarvitsen sen eteisen yhteyteen (ainakin nyt jo jonkin aikaa on tuntunut vahvasti siltä). Uskon, että olisin toiveineni kenelle tahansa arkkitehdille aika vaikea pala :D

  • 18.5.2017 / 14:20

   Siinä muuten hieman tökkii sekin, että ruokailutilasta aukeaa ovi lastenhuoneeseen. Ei oikein innosta ajatus, ovi olisi aina auki ja näkymä ei varmasti kovin siisti. ;)

 6. 18.5.2017 / 14:40

  Minakin tykkaan tutkia pohjapiirustuksia.
  Tassa mallissa haluaisin vanhempien makkarin tuonne terassin lahelle ja sen yhteyteen oman suihkun ja wc:n.Tama on sitten toimiva,kun lapset on jo isompia ja tuovat kavereitaan myohalla kotiin,joten nuorison huoneet olisi vahan erillaan.Haluaisin myos,etta sisaan astuessa avautuisi suoraan nakyma tilavaan,valoisaan olohuoneeseen eika kuten tassa keittioon ja olkkari on tuolla vahan nurkan takana.
  Israelissa on aina vanhempien makkarin yhteydessa oma kylppari eika koskaan ole kulkua makkariin olohuoneesta.Taalla on aika hassua se ettei asunnoissa ole yleensa eteista vaan kulku suoraan olohuoneeseen.Meillakaan ei ole minkaanlaista paikkaa esim.ulkovaatteille ja kengille…Tosin omakotitaloissa yleensa on myos jonkinlainen eteinen.Ja taalla puuttuu lahes kokonaan kodinhoitohuone.Se on tosi arsyttavaa!

  • 20.5.2017 / 10:35

   Joo hyvä pointti, mutta itse taas en halua makuuhuonetta tuolle auringon puolelle :). Meillä ei nytkään näy heti eteisestä olohuoneeseen, vaan oikeastaan pelkästään aulaan enkä koe sitä ongelmaksi. Hyvä että tuotte esiin eri näkökulmia, niin saa itsekin pohtia asioita eri kanteilta!

 7. sifia
  19.5.2017 / 08:40

  Todella mielenkiintoinen pohja. Meillä on juuri pohjan suunnittelu menossa ja rakennusprojekti alkamassa. Tämä on kyllä todella varteenotettava vaihtoehto meillekkin.

  Meillä kaadettaisiin varmaan keittiöstä hieman seinää jotta saataisiin avarampaa näkymää olkkariin. Joku saarake olisi ihana.

  Pieni makuuhuone kasvatettaisiin niin että wc siirrettäisiin eteisen vaatehuoneen paikalle. ja wc:n pakalta saisi tilaa makkariin ja eteiseen tulisi vaatteiden säilytyskaluste/kaappi myös heti oven viereen. Uskon että näillä säilytyskalusteilla pärjättäisiin meillä vaikka lapsia onkin 3. Kodinhoitohuoneeseen laittaisin varmaan lisää säilytystilaa tuolle yhdelle ”tyhjälle” seinustalle niin siellä voisi lapsetkin pitää osan vaatteistaan…

  olohuoneen vieressä oleva makuuhuone tuottaa hieman päänvaivaa, kun en tykkää siitä että olkkarista menee ovi makkariin… enkä keksi miten sen saisi toimimaan…

  Keittiöstä menevä terassin ovi ei ole mielestäni kovin kätevässä paikassa ja sille toivoisin myös jonkun toisen paremman ratkaisun.

  Tämä pohja täytyy ehdottomasti ottaa muokattavaksi. :)

  • 20.5.2017 / 10:55

   Kiva kuulla, että sait tästä ideaa/uutta mietittävää!
   Itsekin mietin tuota ruokailutilan ulko-ovea, että onko kulku liian ahdas, mutta ehkä pöytää voisi siirtää lähemmäs keittiötä tai sitten kasvattaa ruokailutilan kohdalla olevaa seinää pituussuunnassa, jolloin ovi olisi kauempana.
   Onko teillä tiedossa ensimmäinen rakennusprojekti? Rakennatteko itse vai rakennutatteko talon? Kiinnostaa kovasti lapsiperheiden raksasuunnitelmat :).

   • sifia
    23.5.2017 / 08:11

    Meillä on ihan ensimmäinen rakennusprojekti tulossa. Lapsetkin on niin isoja jo, että projekti on siksi ehkä hieman helpompi vaikka aloitammekin lapsiperheenä. Yrittäjinä emme itse ehdi rakentamaan, joten rakennutamme talon lähes valmiiksi.

    Tämä pohja alkaa vaikuttamaan aina vain enemmän juuri meille sopivalta. =D

    • 23.5.2017 / 12:54

     Oi ihana kuulla, että tästä löytyi teille mahdollinen pohjaratkaisu! Ehkä mä pääsen teille sitten vierailulle katsomaan, miten se pohja käytännössä toimii..? :D

     • sifia
      24.5.2017 / 08:38

      Toki pääsette. =D

     • Sifia
      7.4.2018 / 09:47

      Oli pakko tulla tänne vanhaan postauksesi kertomaan, että tämä pohjaratkaisu valikoitui meidän kodiksi ja olemme asuneet talossa nyt reilut 2 viikkoa. Pohjaan tehtiin jonkin verran muutoksia ja saimme siitä näin meille toimivamman

      • 9.4.2018 / 09:42

       Oi wautsi, mahtava juttu ja onnea uuteen kotiin!
       Olisipa mukava nähdä pohjapiirros ja kuvia kodistanne, jos haluat näyttää? Esim. sähköpostitse ja ehkä jos saisin esitellä kotikuvianne myös täällä blogin puolella lukijan kotona -postausssarjassa? :)

 8. manteli
  20.5.2017 / 07:01

  Hei,
  Pohja vaikuttaa todella mienkiintoiselta ja tuntuu, että siinä on jotakin uutta ajatusta mukana. Sen vuoksi päätin kommentoida ihan eka kertaa, vaikka lukijana olen ollut jo vuosikaudet.

  Sisääntulo on kiva, kun siinä on oikea aula. Aulaan kaipaisin paikkaa jättikokoiselle peilille. Ikkunallinen vieraswc on sijoitettu hyvin. Eteisen komerot yhdistäisin naulakko, kenkä ja laukkokaapiksi. Sellainen liukukaapisto, joka kätkisi huivi, hanska ja sateenvarjo ym lipaston.
  Voisikohan ulko-oven saada pariovena. Se olisi aika näyttävä.

  Työhuone on varsin näppärästi etuoven lähellä.

  Minä vaihtaisin keittiön ja dining roomin paikkaa. En halua, että keittiö on heti eteisen lähellä. Näin olohuoneesta ja diningroomista tulee avarampi kokonaisuus. Keittiöstä on lyhyt matka terassille. Terassin koon saisi kaksinkertaistaa ja ovi voisi olla sinne olohuoneesta.

  Tämän pohjan vaikeus on master room. Haluan, että master room on selkeästi erillään lastenhuoneesta. Nyt kun lapset ovat jo teinejä omine yövieraineen, järjestely on ehdoton.Liksäksi master roomissa täytyy olla walking closet, joka toimii myös pukeutumistilana ja sen jatkona oma kylpyhuone. Tämä järjestely on arjen luksusta ja toimii tosi hyvin. Eli ilmeisesti pohjan mh/th:ta pitäisi laajentaa meidän tarpeisiin.

  Nyt meillä on myös lastenhuoneiden yhteydessä pikkuvessat ja suihkut. Nekin toimii loistavasti.

  Sauna on pieni, mutta ok. Pesuhuoneen pitää olla kuiva tila , eli suihkukaapit tarvitaan. Lisäksi amme pitäisi saada mahtumaan. Tässä pohjassa pesutilat ja khh on sotkettu keskenään. Tekisin täysin erillisen kodinhoitohuoneen ja tilaa mankeloimiselle, silittämiselle, viikkaamiselle ja ompelulle. Nyt meillä on kodarissa pieni syvennys, sinne mahtuu pyykkinaruille pyykit kuivumaan eikä ne ole kenenkään tiellä.

  Jäin vielä kaipaamaan kunnon sisävarastoa. Sinne laittaisin matkalaukut, varapatjat, joulukoristeet, kausivaatteet, lasten muistot, vaihtomatot ja verhot.

  Kiva pohja, mutta yllättäen muutoksia tulikin aikas lailla. Nykyisistä hyvistä ratkaisusta ja yksityisyydestään en haluaisi luopua.

  Rva Manteli

  • 20.5.2017 / 11:00

   Ihana huomata, että tämä postaus kiinnosti monia ja niin moni jakoi tästä omiakin mielipiteitään!
   Mielenkiinnolla luin kommenttejasi; näistä saattaa omatkin ajatukset aina kehittyä suuntaan tai toiseen ja huomaa, mikä on itselle välttämätöntä ja mikä taas ei :).
   Tästä erityisesti mieleeni jää muhimaan tuo ruokailutilan ja keittiön paikkojen vaihto!

 9. 21.5.2017 / 08:45

  Olen luvattoman huono kommentoimaan vaikka täällä säännöllisesti vierailenkin, mutta nyt pitää tarttua kynään! :) Meidän tulevassa pohjassa on hyvin paljon samaa, käy kurkkaamassa täältä:

  http://deko133.blogspot.fi/2016/10/valmiit-piirustukset-talo-saunamokki.html?m=1

  Tuon postauksen jälkeen on tosin vielä tehty lukuisia pikkuviilauksia, siirrelty mm. keittiössä vesipisteen, lieden ja koneiden paikkoja, liikuteltu yhtä makuuhuoneen sisäovea ja yhtä seinälinjaa, jatkettu eteisessä sisäkaton madallusta hieman pidemmälle jne..

  Meidän alkuperäisessä pohjassa oli sisäänkäynti samassa kohdassa kuin tässä sinun esimerkissäsi. Heitettiin ulko-ovi kuitenkin tuonne missä se nyt on, jolloin saatiin sen lähellä olevista makuuhuoneista 12-neliöiset. ☺️ Keittiötasoille taas varastettiin lisätilaa kodarin oven kupeesta.

  Meilläkin alla yksi rakennutettu talo, tämän seuraavan on tarkoitus olla loppuelämän koti. Jänskättää melkoisesti, onko sitä osannut miettiä kaiken niin, ettei vuosien päästä älyä ruveta harmittelemaan mitään! :’)

  • 22.5.2017 / 11:28

   Oi miten kiva, että jätit nyt kommenttia ja linkkiä! Olen innoissani tutkaillut teidän pohjaa ja hyvin olette omasta mielestäni eräät epäkohdat ratkaisseet :).
   Hurjasti tsemppiä ja voimia teidän projektiin!

  • 22.5.2017 / 11:29

   Ja piti vielä sanoa, että varmasti jokaisessa talossa tulee vastaan sellaisia juttuja, joista miettii, että olisi pitänyt tehdä toisin. Aina varmasti joku pieni asia alkaa ajan myötä mietityttämään, mutta täytyy vain miettiä, onko ne kuitenkin niin pieniä, että niihin sopeutuu :).

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.