Alkuvuoden raikkautta kotiin

Kaupallinen yhteistyö: Summarum 

Joskus se ei vaadi paljoa! Ruokaostoksilla isket silmäsi tosi kauniiseen kukkakimppuun ja koko kodin alkuvuoden sisustus alkaa rakentumaan sen ympärille! Mutta arvatkaas mitä! Kun perjantai-iltana kimpun bongasin, en raaskinut ostaa sitä :D. Ajattelin, että lähes kymppi kukista, jotka kuihtuvat muutamassa päivässä, on liikaa. Kunnes sitten sunnuntaina samaisessa kaupassa ruokaa ostaessani nappasin kimpun ostoskärryyni (samalla aiemmille ajatuksilleni silmiäni pyöritellen) ja mikä tuuri, että juuri se kimppu vielä oli siellä! Kimppuja oli nimittäin montaa eri sävyä, mutta tätä yhtä sävyä oli vain tämä yksi kimppu.

Valkoista, hennon persikkaisen vaaleanpunertavaa ja runsaasti vihreää. Yleensä en välitä kimpuista, joissa on paljon vihreää, mutta tämä jotenkin ihastutti ja kovasti! Ihanan rönsyilevä ja rento, raikas kimppu ♥.

Joulu on siirretty kaappiin odottamaan joulun aikaa 2020 (eli lokakuuta). Joulun loppuminen on hyväksytty enkä enää sure sen perään. Tätä surua koin eniten aikana ennen lapsia ja vielä esikoisen vauva-aikana. Sittemmin lapset ovat pitäneet niin arjessa ja hetkessä kiinni, ettei aikaa moiselle jää :D. Myöskin suunnitelmissa oleva kotimaan viikonloppuloma piristää kummasti!

Pallovalot saavat valaista vielä pitkään, ne eivät kuulu kodissamme mitenkään jouluun, vaan ovat kausivaloja ja voivat olla esillä ympäri vuoden. Talvikausi on pitkä ja pimeä – lisävaloa tarvitaan!

Miksi sitten olin pihistelemässä tämän kimpun kanssa? Se johtuu ihan yksinkertaisesti siitä, että viime vuoden aikana sisäistin hyvin tehokkaasti ajatuksen arjesta, jossa karsitaan turhat asiat. Rajan asetin kuitenkin tarkasti ja se menee siinä, että mitään elämää ja arjen iloja liikaa rajoittavia juttuja ei saa karsia, vaan kaikki sellainen extra, joiden menetys ei juuri missään tunnu ja joiden karsimista ei jää harmittelemaan. Esim. en tilannut koko vuotena yhtään mitään lehteä, koska tiesin, että niiden lukemiselle ei vielä jäisi aikaa ja näin ollen lehdet jäisivät lehtitelineeseen pölyttymään. Se muutaman kympin säästö lehtitilauksen kohdalla ei ole suuri, mutta kun vastaavia ns. turhia menoja on vuodessa vaikka kymmenen, puhutaan jo aika isosta summasta. Netflixiä olin tilaamassa, mutta koejakson loputtua irtisanoin sopimuksen. Koejakso oli opettanut, että en ehdi seuraamaan mitään sarjaa; Emmerdalessakin on jo tekemistä! (Etenkin, kun nykyään tulee kaksi jaksoa päivässä, iiks!) Tuostakin palvelusta olisin siis maksanut täysin turhaan.

Tähän liittyy myös sellainen ajatus, että ostetaan vain tarpeeseen. Tämä toimii jo erittäin hyvin monella eri osa-alueella (kosmetiikka, pyyhkeet, vuodevaatteet jne.), mutta kodin sisustukseen en ole sitä vielä laajentanut. Kodin sisustaminen on myös harrastukseni ja tuottaa arkeeni valtavasti iloa! Joten en koe suureksi rikokseksi sitä, että ostan välillä kotiin jotain vaihtelua; tosin viime vuonna näistä murskaavalla prosentilla suurin osa oli 2nd hand -hankintoja. Laitan myös ahkerasti tarpeetonta kiertoon ja rahoitan tätä mieluisaa harrastustani suurelta osin tällä tavoin.

Nostaisin esiin myös erään tärkeän seikan, joka saattaa monelle velalliselle olla ihan uutta tietoa – näin ainakin oli minun kohdallani! Nimittäin oletteko kuulleet yhdistelylainasta? Ihmisillä kun saattaa olla useita pienlainoja maksettavanaan, sillä voi olla kulutusluottoa ja esim. autolainaa. Molemmissa on myös omat kulunsa kuten laskutuslisät, tilinhoitomaksut sekä lainan korkokulut. Jos maksaa vaikka kolmeakin pienlainaa, kaikki nuo kulut saa kertoa kolmella! Lainoja yhdistelemällä nuo turhalta menoerältä vaikuttavat kulut saa hyvin minimoitua ja näin niitä maksaa jatkossa vain yhdestä lainasta – yhdistelylainoja voi kätevästi vertailla kotimaisella Summarumilla.

Tällainen yhdistelylaina vaikuttaa arkeen paitsi rahaa säästävästi, myös arkea selkeyttävästi ja aikaa säästävästi. On paljon helpompaa pysyä kartalla yhden lainan eräpäivistä ja kaikesta niihin liittyvistä asioista, kuin jos lainoja olisi useampi! Yhden kuukausilyhennyksen suorittaa nopeammin kuin useamman ja samalla oma käsitys omasta rahatilanteesta on selkeämpi, kun ei tarvitse kuukausittain muistaa jokaisen lainan erisuuruista lyhennyserää.

Entä mitä tämä tällainen turhien kustannusten karsiminen on elämääni tuonut? Selkeyttä ajatuksiin ja kotiin, hyvää omatuntoa ja hankintojen entistä suurempaa etukäteispohdintaa. En koe, että olisin juuri koskaan ostanut mitään hieman arvokkaampaa tuosta noin vain, vaan aina hankintoja suunnitellen. Ja hyvä onkin suunnitella, jotta sitten on valmiina, kun se toivottu ja etsitty juttu tulee ehkä käytettynä vastaan! Tällä tavoin löysin syksyllä baarijakkarammekin. Lisäksi se on säästänyt minulle rahaa ja sen ansiosta sain kesällä lyhennettyä asuntolainaamme isomman erän. Rahaa jää myös aiempaa enemmän sellaisiin mieluisiin juttuihin, jotka tekevät arjesta mukavampaa: siivouspalveluun, ulkona syömiseen ja matkusteluun!

Tämän kimpun hankinta opetti kuitenkin taas sen, että näissä en pihistele! Tähän säästämiseen saattaa nimittäin jäädä hieman koukkuun ja kaikkia hankintoja (paitsi ruokaa) tulee tarkasteltua suht kriittisesti :D. Nämä tuovat kuitenkin niin paljon iloa ja silmäkarkkia arkeen, että maksavat itsensä siinä takaisin. Aivan kuten ne useat amarylliksetkin, jotka vuoden viimeiset viikot kotiamme piristivät!

Täällä aloittelen juuri työpäivääni, mutta töiden parissa ei suinkaan koko loppiainen vierähdä.

Mitäs teillä on päivän ohjelmassa? 

Comments

 1. 6.1.2020 / 10:32

  Kaunis, hempeä kimppu! Neilikat ja inkaliljat ovat niin kestäviä leikkoja, että saatat nauttia kimpusta parikin viikkoa ❤️ Mä hypistelin kaupassa tulppaaneja mut jätin vielä sinne kun yksi amaryllis täyttää koko sohvapöydän ☺️

  • 6.1.2020 / 10:48

   Eikö olekin! En tiennytkään noiden inkaliljojen nimeä – hyvä tietää! :D
   Meillä just eilen lähti viimeisestä amarylliksestä suurin osa roskiin, vain yksi pikkukukka vielä jäi. Olen aina ostanut vuoden ensimmäisinä kukkina tulppaaneja, nyt tein poikkeuksen!

 2. Niina ja 5 kisua
  6.1.2020 / 12:24

  Hyvää alkanutta vuotta.
  Loppiainen menee levon merkeissä kissojen kanssa
  Talouden budjetointi on täälläkin tärkeässä roolissa. Yksin asuessa kaikki kulut tuntuvat isommilta.
  Ja kun olen ruokavaliolta moni allerginen (Gluteeniton,maidoton ym) niin sitä on ostettava mitä voi syödä, maksaa mitä maksaa Ruokaa pystyy kyllä trkemäön edullisesti kun vain haluaa.
  Kissojen kuluista en säästä, vain parasta heille❤❤
  Auto on suuri kuluerä,mutta mihinkään en pääsisi ilman sitä , esim Klaukkalasta Karkkilaan vanhempieni luo ei pääse millään julkisella. Bensan hintaa seuraan tarkasti eri huoltamoiden välillä ja tankkaan heti kun hinta on alempi. Kallistahan bensa on aina
  Tasan Kissafani-lehden tilaan (oliko tuo nyt yllätys) Mitään suoratoistopalveluja en tilaa, säästöä sekin
  Vaatteisiin en törsää, ostan vasta kuin on ihan pakko
  Nyt on hankintalistalla Dysonin animal 11 malli…hirveän kallis, mutta monieläin talouteen paras. Säästää täytyy siihen
  Mutta pienillä säästöillä saa ihmeitä aikaan.
  Täällä odotetaan jo kesää Talvi ei ole meidän juttu Hyvää tammikuun jatkoa teille ja kisuille silityksiä❤

  • 6.1.2020 / 16:06

   Kiitos Niina ja samoin! ♥
   Joo meillä myös kun autoja täytyy olla kaksi niin aikamoinen summa niihin vuosittain uppoaa. Jotenkin ei tule niitä edes ajatelleeksi, ovat kuitenkin niin välttämättömyys enkä haluaisi elää ilman omaa autoa.
   Mukava kuulla kuulumisia sieltä suunnalta :)

 3. 6.1.2020 / 18:08

  Niin kauniit inkaliljat – ja kimppu muutenkin!

  Kerronpa nyt, kun kävi huikea tuuri viime viikolla. Oltiin illalla ruokaostoksilla ja haaveilin kukkakimpusta, kun olivat puoleen hintaan. Ajattelin säästää kuitenkin rahani.

  Oltiin kassajonossa, niin kauppias kiikutti kaikki kukat kassojen ohi ja sanoi, että ovat ilmaisia – saa ottaa niin monta, kuin tahtoo. Apua, kuinka mahtavaa p.s. otin kassillisen.

  Aloittelen myös blogia – tervetuloa kurkkaamaan
  https://hohtavaelamani.blogspot.com/?m=1

  • 7.1.2020 / 13:19

   Oi miten hyvä tuuri todellakin, ihanaa! :D
   Onnea ja intoa uuden blogin kirjoittamiseen! Mun blogi täyttääkin tänä vuonna kymmenen vuotta, huikeaa! :)

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.