Sähkönkulutus ja korkeat hinnat

Sähkön hinta, ennätyskorkea sellainen, on ollut viime viikkojen kuuma puheenaihe. Voisi toki lausua muutaman sanan tästä Suomen päättäjien touhusta, mutta jätetäänpä ainakin tällä kertaa väliin. Nähtävästi nyt on vain niin, että sähkölaskut on maksettava, oli ne sitten aivan mitä tahansa. Kaikki sympatia heille, joilla sähkön hinta on nostettu uskomattoman korkeaksi ja joilla on vieläpä sähkölämmitys.

Sähkön hintoja ja niillä rahastamista on saanut äimistellä, mutta niin on saanut äimistellä myös monien ihmisten arkista sähkönkulutusta tai oikeastaan sähkönkulutustottumuksia. Olen useamman kerran törmännyt keskusteluihin, miten täytyy pudottaa kodin sisälämpötilaa 21 asteeseen, miten puolen tunnin suihkut ovat historiaa ja miten astianpesukonetta ja pyykinpesukonetta tullaan tästä lähtien käyttämään vain täysinä. Kaikki seikkoja, jotka meidän perheessämme ovat olleet arkipäivää aina. Jo lapsuudenkodissa totuttiin siihen, että suihkun alla ei seisoskella turhaan, vaan siellä peseydytään ja laitetaan hana kiinni. 19-vuotiaana omilleni muuttaessani oli vain ja ainoastaan positiivista, että nämä järkevän säästeliäät tavat olivat selkärangassa. Vaikka jossain vuokra-asunnossa taisi vesi sisältyä vuokran hintaan, en muista koskaan seisoneeni siellä yliaikaa. Se vain tuntui tuhlaukselta. Turhia valojakaan ei tullut pidettyä päällä. Tähän on omakotitaloon muutettua tullut pieni muutos, sillä isossa talossa ei tunnu kivalta, jos kaikki huoneet ovat pimeinä. Pari ylimääräistä tunnelmavaloa siellä täällä ei ledien aikaan tunnu isolta tuhlaukselta.

Astianpesukonetta meillä käytetään ainoastaan silloin, kun se on täynnä astioita. Neljän ihmisen kodissa se on kuitenkin aika lailla päivittäin. Pyykkiä pesen myös vain täysillä koneilla, sekin on ollut tapana oikeastaan aina. Pyykit siirrän suoraan kuivausrumpuun, jossa ne samalla siliävät (jos ne kuivauksen jälkeen viikkaa suht vikkelään paikoilleen), joten niitä ei tarvitse erikseen silittää. Saunailta meillä on yleensä kaksi kertaa viikossa, talvella joskus kolme, jos on oikein pakkasta. Itse tykkään saunoa juurikin lähinnä talvipakkasilla. Sauna ja pyykinpesu (etenkin kuivausrumpu) ovat meidän kodissamme suurimpia sähkönsyöjiä.

Sisälämpötilaa meillä ei ole enää varaa pudottaa, sillä se on ollut kaikki nämä reilut 12 vuotta tässä kodissamme melkoisen alhainen (ja tästä on lämminverinen mieheni saanutkin kuulla…). Yleisin sisälämpötila meillä on 19-20 astetta. Itse vetelen villakerroksia toisensa perään, kun mies kulkee sisällä t-paidassa ja shortseissa :D. Myös esikoinen on meillä lämminverinen, kuopus-raasu taas perinyt minun huonon verenkiertoni. Tästä olen jo pariin otteeseen miehelle sanonut, että meillä on nyt säästetty sisälämpötilassa 12 vuoden ajan, joten sitä ei enää pudoteta asteellakaan! Suunta on vain ylöspäin :D.

Kodissamme on lämmitettäviä neliöitä 160 ja piharakennuksessa (autotalli ja varasto) reilut 40. Autotallirakennuksessa ei toki pidetä samaa lämpötilaa kuin kodissa, mutta lämmitettäviä neliöitä on kuitenkin yhteensä noin parisataa. Lämmitysmuotona meillä on maalämpö (vesikiertoinen lattialämmitys), lisäksi varaava takka. Neljä vuotta sitten hankimme viilennyksen vuoksi ilmalämpöpumpun, mutta siinä on myös lämmitystoiminto eli toimii lisälämmitysmuotonakin. Sähkönkulutuksemme on vuositasolla noin 14 000 kWh. Olisi mielenkiintoista kuulla, mitä lukuja teillä; mikä lämmitysmuoto ja minkä kokoinen talo?

Alkuun Kokkolan Energia ”pienesti” säikäytti ihmisiä ilmoittamalla, että sähkön hinta tulee olemaan 46 snt/kWh. Tuosta nousikin melkoinen kohu ja muutaman viikon päästä pudottivat hintaa ja asettivat hintakaton 16 snt/kWh + alv. Tuo hinta astui voimaan tänään. Elokuun loppuun asti hinta oli nykyisellä sähköyhtiöllämme 7 snt/kWh ja nousi syyskuuksi 11 snt/kWh. Lokakuun alusta lähtien siirryimme toisen sähköfirman asiakkaiksi ja saamme tosiaan tuon 16 sentin (+alv eli noin 20 snt/kWh) hintakaton, joka on voimassa toistaiseksi.

Näillä kulutustottumuksillamme ja tällä lämmitysmuodollamme suurin sähkölaskumme näiden vuosien aikana on ollut noin 230-240 euroa/kk. Tämä siis kylmimpänä talvikuukautena ja sisältää ihan kaiken käyttösähkön lämmitys mukaanluettuna. Nyt nämä tulevat sähkölaskut saa sitten kertoa kolmella…

Nyt kun alkaa tämä pimein vuodenaika, käydään paljon keskustelua myös siitä, onko varaa polttaa valosarjoja yms. Valosarjat on useimmiten led-valosarjoja, jotka kuluttavat niin minimaalisesti sähköä, että niiden käyttämättä jättäminen ei varmastikaan kenenkään talouteen juuri vaikuta. Täältä löytyy hyvä artikkeli, jossa on aiheesta lisää ja sieltä löytyy myös selkeä taulukko eri sähkön hinnoin; kuinka paljon valosarjat kuluttavat euroissa, jos ovat päällä useita kuukausia putkella. Esim. yksi led-valosarja kustantaisi 2,90 €, jos se palaisi 100 vuorokautta tällaisella 20 sentin kilowattituntihinnalla. Eli säästöt sähkön osalta tulevat jostain muusta kuin valosarjoista.

Mitä mietteitä teillä tästä uudenlaisesta ajasta?

Comments

 1. Heli
  1.10.2022 / 18:41

  Moikka. Me asutaan Satakunnassa 260m2 omakotitalossa jossa suora sähkö, 1 ilp ja leivinuuni. Ostamme sähköä vielä halvalla ensi maaliskuun loppuun. Kiinnitämme jo nyt huomiota sähkönkulutukseen – ihan eri tavalla kyin ennen. Leivinuunilla lämmitys on aloitettu aiemmin kuin edellisinä vuosina, osa lattialämmöistä on vielä kiinni ja villasukat käytössä. Sähkösaunaa emme lämmitä vaan käymme ulkosaunassa (onneksi se on!).
  Investoimme 10.2kw aurinkosähkövoimalaan joka asennetaan ensi kuussa. Minulle ei ole tässä hetkessä merkityksellistä sen takaisinmaksuaika, vaan se että voimme lisätä omavaraisuutta taloudessamme. On mielenkiintoista alkaa seuraamaan mitä se tuottaa tulevaisuudessa.

  • 1.10.2022 / 18:53

   Moi Heli! Kiva että avasit teidän tilannetta, näitä on nyt tosi mielenkiintoista lukea ja saada ehkä vinkkejäkin muilta!
   Alkoi heti kiinnostamaan tuo aurinkosähkövoimala, täytyypä lukea siitä lisää.
   Omavaraisuuden lisääminen on kyllä nyt monilla haaveena, osalla toki jo käytännön asteella. Tuohan se valtavasti mielenrauhaa ja siitä mielellään myös maksaa!

   • Heli
    2.10.2022 / 12:12

    Lataamme talomme etelä/lounaislappeen täyteen aurinkopaneeleita, 28x365W paneeleita sinne pitäisi mahtua. Hankimme myös niin suuren inverrtterin (10kw) jotta paneeleiden mahdollinen lisäys tulevaisuudessa on mahdollista. Piti vielä lisätä, että taloutemme vuosittainen sähkönkulutus on n. 30 000kw/h, toki tähän on sisältänyt autotalleissa tapahtuva harrastaminen tilan lämmityksineen, valaistus ja esim hitsauksesta aiheutuvat kulut. Tavoite on saada tuota hurjaa lukemaa alaspäin!

 2. Minna
  1.10.2022 / 19:34

  Moikka. Meillä on asuinneliöitä 132 ja lämmitysmuotona maalämpö vesikiertoisella lattialämmityksellä, talo on rakennettu 2013. Sähkösauna lämmitetään yleensä vain kerran viikossa. Tiskikone ja pesukone pyörii täysinä. Lisäksi on varaava takka jota kyllä on aikaisemmin hyödynnetty hävettävän vähän. Sähkönkulutus vuodessa on ollut vähän alle 8000 kwh eli mielestäni melko vähän. Tulevana talvena varmasti takkaa lämmitetään enemmän, iso etu on että puut on meille ilmaisia. Sähkösopimus päättyi keväällä ja entisen 4 senttiä/kwh sijaan nyt maksetaan 10 senttiä joka tuntuu sekin edulliselta tämän hetkisiin hintoihin verrattuna. Vaikka tällä kulutuksella ei pulassa ollakaan rahallisesti niin kyllähän se ärsyttää maksaa yli puolet suurempaa sähkölaskua. Saisi sen rahan johonkin muuhunkin käytettyä.

  • 1.10.2022 / 20:30

   Moi Minna ja kiva, että jätit kommenttia!
   Joo kyllä ilomielin ottaisin vastaan tuon teidän sähkösopimuksen tämän meidän sopparin sijaan :D.
   Todellakin ärsyttää maksaa näitä sähkölaskuja, pelkkää rahastusta :/.

 3. Suvi
  2.10.2022 / 12:48

  Tosi edullisen sähkösopimuksen olette vielä saaneet! Tällä hetkellä myydään käytännössä vaan pörssisähköä, ja meille se saattaa tarkoittaa pahimmillaan sähkölaskun 10 kertaistumista, ainakin kalliiden päivien osalta.

  Meillä talo 165/200, lisäksi noin 20m2 lämmin varasto (lämpiää sähköllä). Sähkönkulutus noin 10000 kWh vuodessa. Uskon, että tätä saa noin 25% alemmaksi, kun jätetään saunominen pois (aiemmin noin 250x vuodessa) ja ulkovaraston lämpötilaa lasketaan selvästi.

  • Suvi
   2.10.2022 / 12:49

   Tarkennus: talo siis lämpiää maalämmöllä, ulkovarasto vaan sähköllä :)

  • 3.10.2022 / 14:44

   Kokkolan Energia asensi hintakaton alunperin ilmoittamansa järkyttävän hinnan jälkeen. Hintakatto on voimassa toistaiseksi, toivottavasti eivät sitä nosta!
   Etelä-Suomessa tuntuu olevan vielä edullisempia sähkön hintoja; noin 10 snt/kWh aika yleinen tai korkein. Mistähän lie johtuu…

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.