Se Oikea valkoinen seinämaali

Kenellä on kokemusta valkoisen seinämaalin valitsemisen haasteellisuudesta?
No täällä on yks! Siis tajuttoman vaikeeta oli! Voisin sanoa, et haasteellisin maalisävy mikä mun on koskaan pitäny valita… (Harmaa on toiseksi haasteellisin.)
Mun raksablogia seuranneet varmasti muistaa kuinka tuskailin tämän asian parissa :).

Kati kyseli kommenttiboxissa meidän seinien sävystä ja hyvä niin, sillä siitä sain idean kirjoittaa aiheesta kokonaisen postauksen! Haluaisin yrittää helpottaa kaikkia saman asian parissa pähkäileviä, jos vain suinkin voin, sillä oli se niin rasittavaa :D. Meidän seinät pohjamaalattiin maalarinvalkoisella. Sävy oli oikein kiva, himpun verran harmahtava, varmaan tiedättekin. Mut pohjamaaleissa ja pintamaaleissa on eroja! Kun sävytin näytepurkin maalarinvalkoista pintamaalia ja maalasin kokeeksi alueen, se näytti jotenki sinertävämmältä ja kiiltävämmältä kuin pohjamaali! Maali oli täyshimmeä, mut silti se sinertävyys sai sen kiiltään oudolla tavalla. Ei oltu tyytyväisiä. Listat ja katto meillä on luonnonvalkoisia eli sävy on normaali listavalkoinen/puusepänvalkoinen. Seinät ois tietysti voinu maalata silläkin sävyllä, mut pelkäsin liikaa kellertävyyttä… Ja miltä luonnonvalkoista seinää vasten ois korkeakiiltovalkoiset (ts. vitivalkoiset) kalusteet näyttäny… Ajatus ei miellyttäny.

Vitivalkoista seinämaaliakin harkitsin, Tikkurilan Lumi kiehtoi… Ja taas näytepurkkeja kului… Kannattaakin aina maalata suht iso alue seinään ja eri puolille taloa, et näkee sävyn mahdollisimman monessa eri valossa/ilmansuunnassa.
Vitivalkoinen sävy seinässä oli erittäin kylmä! Ja listat näytti tosi kellertäviltä sen rinnalla.

Nooh, monen mutkan kautta sitte päädyin tosi hyvään ratkaisuun:
poistetaan listavalkoisesta/puusepänvalkoisesta maalista se keltainen/okran sävy!
Ja miten se onnistuu?
Listavalkoisen/puusepänvalkoisen maalikoodi on tämä:
NCS S 0502-Y

Poista tuosta koodista S-kirjain, niin saat kivan valkoisen sävyn. Kyllä, S pitää poistaa. Äkkiseltään voisi luulla, että Y-kirjain pitää poistaa, sillä se useimmiten tarkoittaa keltaista (y=yellow), mutta tässä tapauksessa tosiaan poistetaan S-kirjain. Eli koodi on silloin:
NCS 0502-Y.

Tämän valkoisen maalin rinnalla listat ei näytä yhtään kellertäviltä, vaan mun mielestä kauniin valkoisilta. Nyt meiltä löytyy siis vitivalkoista kalusteista, luonnonvalkoista listoista ja the valkoista seinistä. Kaikki kolme valkoisen sävyä sopii yhteen paremmin kuin hyvin!
Toivottavasti tästä on hyötyä jollekin ja onnistutte jokainen löytämään itsellenne sen oikean, the valkoisen :).

Comments

 1. Anonymous
  7.11.2010 / 22:33

  >Kiitos tuhannesti! Harmaa ja valkoinen ehdottomasti vaikeimmat löytää. Yksi harmaan sävy vielä hakusessa…Kati

 2. Maria
  7.11.2010 / 22:36

  >Maalisävyt on toooosi vaikeita, varsinkin jos luottaa vain pieniin värimalleihin, jotka ehkä painettu jollain muulla kuin oikealla sävytyspastalla. Me teimme pari viikkoa sitten lisenssisopimus NCS Color Finlandin kanssa, mutta mulle tuli ihan uutuutena, että tuo S on kellertävän koodi…mä muistelisin lukeneeni jostain, että tuo S tuossa välissä erottaa uuden NSC-värisysteemin siitä vanhasta. Ja eikös tuo Y ole se keltaisuuden määrä eli yellow?Oli miten oli, teillä on kuitenkin ihanan valkoiset seinät :)! Tikkurilan, Teknoksen ja meidän muidenkin maalitehtaiden perusmaali A:ssa on eroja; toisilla on kellertävämpiä ja toisilla likaisempia. Johtuen yleensä titaanin (maalin raaka-aine) puhtaudesta sekä sideainelaadusta. Mutta yleensä aina käytettäessä tuota perusmaali A:ta, sävyttämättömänä listat, oven karmit yms näyttävät likaisilta. Ellei niitä sitten maalaa samaan syssyyn :) Meillä takkahuonerempassa remppamiehet otti ohjat käsiinsä ja maalasi ilman lupaa myös ikkunan puitteet. Onneksi :)Ihanaa sunnuntaita :)!

 3. S
  8.11.2010 / 11:54

  >Kati: eipä kestä :). jos tahdot harmaata, ei sinertävää tai vihertävää, vaan ihan harmaata, niin tosi kiva harmaan sävy on tämä:Tikkurila Kaunis Koti 4729 A/Znäin tuolla sävyllä maalatun seinän ystäviemme olohuoneessa ja se oli ainakin mun silmissä tosi kaunis! harmi ku en tienny sävykoodia aiemmin, oisin maalannu meidän khh:n seinät sillä. nyt meidän khh:ssa on sinertävän harmaat seinät, mut tykkään niistäkin :).Maria: joo kyllä Y tarkoittaa keltaista eli yellow, mut en tiiä tosiaan miten se tässä yhteydessä toimii. mulla oli postausta tehdessä nenän edessä puusepänvalkoinen maalipurkki ja meidän seinämaali. koodit otin suoraan purkeista. ite oon kyllä ihmetelly aivan tätä samaa asiaa, et miten se S sieltä pois otetaan. päättelin sit ettei mun tarvi päätäni sillä vaivata ;Dsoitin asiasta vielä maaliliikkeeseen ja varmistin, he katsoivat koneelta että kyllä kirjoitin postaukseen oikein :). S tuo maaliin enemmän keltaisuutta. itekki tykkään meidän seinien valkoisesta sävystä, muistuttaa maalarinvalkoista! mut ei riitele yhtään listojen kans, niin lähellä samaa sävyä kuitenkin. mukavaa alkavaa viikkoa! :) ja olipa teillä fiksut remppamiehet :)

 4. Hanna*
  8.11.2010 / 14:40

  >Voi, muistan kyllä nämä maalituiskailut omastakin raksa-ajasta! :D

 5. S
  8.11.2010 / 14:49

  >Hanna*: tuskailuja ja tuiskailuja :D rapatessa roiskuu, kyllä vain!! :Donneks ollaan nyt paljo viisaampia tämän(kin) asian suhteen :)Niin ja MARIAlle vielä: ei ne siel maaliliikkeessä siis koneelta koneelta kattonu kirjotinko oikein täällä blogissani, vaan tarkistivat MAALIkoneelta maaliin tulevien värien määriä :DD

 6. Sanna
  21.3.2011 / 13:58

  >Kiitos vinkistä! Meillä kaksi vuotta vanha talo ja alunperin valittiin TÄYSIN VÄÄRÄ valkoisen sävy talon isoon tilaan (olohuone, keittiö, lukunurkka, eteinen). Valittiin Tikkurilan L503 nimeltään Kinos ja voi hyvänen aika, kun listat ja ovet näyttää keltaisilta =( Ei maalattu itse (meillä muuttovalmis talo) ja sen vuoksi ei tietysti huomattu asiaa ennen kuin oli liian myöhäistä… Jospa sais aikaseks hakea koepurkki tuota mainitsemaasi Teknoksen sävyä =)

 7. S
  21.3.2011 / 16:30

  >Sanna: eipä kestä :). tuon valkoisen rinnalla listat ei näytä kyllä yhtään keltaisilta, sävyt sulautuu toisiinsa täydellisesti, joten voin helposti suositella :)

 8. Kid Henry
  2.6.2011 / 11:35

  >Värikartan koodit muuttuivat vuodenvaihteessa, NCS S 0502-Y, NCS 0502-Y ovat yksi ja sama maali. Tuo S-ei merkkaa yhtään mitään. Sekoitussuhde on 1:10000, eli gramma väripastaa per kymmenen kiloa/litraa maalia.NCS 0502-Y (S:llä ja ilman) on 1 gramma Keltaista ja 3 grammaa Okraa per kymmenen litraa titaanivalkoista A-pohjaa.- Nimim. "29 litraa vääränväristä maalia.."Eli jos haluat vähemmän keltaisen maalin, pyydä maalikaupassa, että sävyttäjä kikkailee sen Keltaisen pois ja pelkkää Okraa. Listavalkoinen on pahuksen hyvä väri, ymmärrykseni mukaan sitä käytetään esimerkiksi Ruotsissa vallan. Siinä missä meillä maalarinvalkoista.Maalarinvalkoisestakin saa pykälää hennomman, kun mustaa väripastaa laitetaan vähemmän. Maali peittää, mutta on kuitenkin vielä selkeästi eri sävyä kuin katto. Vähän "kovahan" se on, tämä listavalkoinen on pehmeämpi.Väri riippuu myös maalista, maalityypistä, kiiltoasteesta ja käytettävästä valaistuksesta. Heikkolaatuisemmassa loisteputkivalaistuksessa (600-tai huonommat putket) ja alle 4000K värilämpötila saavat tuollaisen seinän näyttämään keltaiselta. Luonnonvalossa tietenkin eri.

 9. S
  2.6.2011 / 15:06

  >Kid Henry: ahaa onpa hyvä tietää! loppuvuodesta olin yhteyksissä maaliliikkeeseen, sillon ei vielä ollut mitään tietoa tuosta muutoksesta. kiitos kun kerroit niin muokkaan tiedon postaukseenkin!mä ite tykkään enemmän maalarinvalkoisesta ku listavalkoisesta, joka on lämpimämmän ja just kellertävämmän sävyinen. niin ja sit vielä se, et jokainen ihminen näkee värisävyt hieman eri tavalla :)

 10. Anonymous
  4.6.2011 / 08:46

  >Kun tästä maalista NCS 0502-Y poistetaan se keltainen, niin millainen se sävy sitten oikein on? Kuva nimittäin kertoisi tässäkin tapauksessa enemmän kuin tuhat sanaa. Onko tämä uusi sävy kenties lähellä jotakin värikartan sävyä, niin voisi sitä kautta hieman saada suuntaa, että missä päin värisuota ollaan rämpimässä. t. Anonyymi maalari

 11. S
  4.6.2011 / 09:06

  >Anonyymi maalari: no täällä nyt ei oo mitään kuvaa saatavilla. meidän sisäseinät on maalattu sävyllä, et listavalkoisesta on poistettu keltaisuus, jos kuvaa haluat nähdä. parasta on et astelet maaliliikkeeseen, uhraat muutaman euron ja ostat pienen näytemaalipurkin. koemaalaat sillä haluttua kohdetta ni näät mikä sävy on. ei kannata netin perusteella maalisävyä valita, ite en ainakaan niin tekis.

 12. Anonymous
  4.6.2011 / 13:58

  >Kiitos vastauksesta, taidan kuitenkin päätyä sävyyn F497 (Paperi). Olen tässä vajaan viikon pähkäillyt asiaa karttoja ja liuskoja tutkaillen. Tämä F497 vaikuttaisi olevan hyvä ratkaisu. Sävyttämätön valkea on liian kova/kylmä ja seinässä oleva maalarinharmaa puolestaan liian harmaa. t. Anonyymi maalari

 13. S
  4.6.2011 / 15:30

  >Anonyymi maalari: aivan, sävyttämätön valkoinen oli munki mielestä liian kylmä sävy, luonnoton. ite tykkään maalarinvalkoisesta, mut päädyttiin kuitenki tähän eikä oo tarvinu katua. tsemppiä sulle pähkäilyyn, oikean maalisävyn valinta on valkoisten ja harmaiden maalien kohdalla tosi haasteellista! :)

 14. Kid Henry
  6.6.2011 / 16:26

  >Anonyymille maalarille;Paperivalkoinen (F497) on yllättävän hyvä sävy. Olen maalannut sillä yhden yksiön, jossa katto oli valkoinen, kolme seinää F497 ja yksi efektiseinä vaaleanharmaa.Mielestäni tuo listavalkoinen ei ole huono väri, ajattelin itseasiassa maalata oman eteiseni sillä. Se on melkein banaaninkeltaista purkissa, mutta seinällä aika passeli. Norsunluu on aika kuvaava, sillä nimellä se taitaa ollakin Sadolinin värikartassa tänä vuonna.

 15. S
  6.6.2011 / 16:53

  >Kid Henry: kiitti infosta :). toivottavasti tavoittaa anonyymin maalarin :)

 16. Anonymous
  9.7.2011 / 00:00

  >Info on tullut perille, kiitos vain. Tässä on nyt sudittu ja telattu noita seiniä jonkin verran. Valitsin sävyiksi F497 (paperi) ja G497 (höyry). Omasta mielestäni toimivat varsin hyvin yhdessä ja erikseen vaikka ovatkin käsittääkseni värikartan vierekkäiset sävyt. Listat ja karmit tosin ovat nyt hieman kellertävät, mutta eipä tuo itseäni haittaa. t. Anonyymi maalari

 17. S
  9.7.2011 / 01:07

  >Anonyymi maalari: hieno homma! tärkeintä onkin aina se että on ite tyytyväinen :)

 18. Anonymous
  10.1.2012 / 00:14

  >Hei, muistatkos minkä valmistama tuo teidän valkoinen mdf-kattopaneeli on? Meillä pitäisi tehdä valinta huomenna ja eri vaihtoehdoissa olikin huomattavan suuri väriero :/

 19. S
  10.1.2012 / 10:14

  >Anonyymi: hiukan piti muistella, sit muistin et meidän kattopaneelin on valmistanu E.T. Listat.

 20. Anonymous
  10.1.2012 / 10:41

  >Otittekos saman valmistajan listat? :) Tämä on oikeasti todella hankalaa, ensinnäkin tuo valkoinen sävy ja sitten kaikki muut…katto, listat yms. =) Kiitos paljon näistä vastauksista!

 21. S
  10.1.2012 / 11:08

  >Anonyymi: muistaakseni ei otettu saman firman listoja, en silti huomaa mitään sävyeroa esim. kattopaneelin ja kattolistan välillä täällä kotona :)tsemppiä valintoihin, tiedän tunteen!

 22. 28.9.2012 / 20:20

  Pakko kommentoida tähän sen verran, että kävimme juuri viime viikolla ostamassa koepurkin maalia ja kyllä täällä Rautapohjassa ainakin oli olemassa molemmat noista maaleista eli S-kirjaimella ja ilman. NCS 0502-Y on se keltaisempi listavalkoinen, jossa on keltaista ja NCS S 0502-Y oli semmoinen, jossa ei ollut sitä keltaista vaan oli okraa. Että kyllä sitä ilman ässääkin saa ja se on vähemmän keltainen :) Ei tarvitse alkaa kikkailemaan sen keltaisen poiston kanssa manuaalisesti.

  • 28.9.2012 / 20:51

   olen tarkistanut tämän jo useita kertoja Tikkurilaltakin eli molempia maaleja toki saa edelleen. en ymmärrä mitä tuossa aiemmin kommentoineet ovat sitten kokeneet, mutta molempia saa. niitä olen molempia tänä vuonna ostanutkin. mutta sulla meni väärinpäin nyt nuo koodit :). tuo ilman S-kirjainta on se valkoisempi ja S-kirjaimen kera oleva on puusepänvalkoinen eli listavalkoinen, joka on siis kaikilla firmoilla sama maali. se perusmaali, hieman kellertävän sävyinen eli luonnonvalkoinen. eli S-kirjaimella varustettuun maalikoodin tulee enemmän keltaista/okraa. puuh tulipahan selostettua :D

 23. Hely Heikkilä
  2.3.2013 / 14:54

  Hei,

  me tuskailimme myös valkoisen olohuoneen kanssa ja päädyimme G503 Kalla (Tikkurila). Päivällä pehmeän valkoinen, ilta auringossa pehmeän kellertävä.

  HH

  • 2.3.2013 / 16:17

   kiva että tekin löysitte kotiinne sen oikean maalisävyn!

 24. Maalikaupanmyyjä
  6.11.2014 / 19:44

  Moi. Oli sitten s:n kanssa tai ilman niin tuo sävy on yksi ja sama. Samat määrät tulee väripastoja!!!

  • 6.11.2014 / 20:17

   Heh, on tää ihme juttu. Missä liikkeessä se on yksi ja sama maali?
   Nimittäin viimeisen vuoden aikana olen ostanut molempia noita maaleja kahdesta Kokkolan maaleja myyvästä liikkeestä ja toinen oli kellertävä eli puusepänvalkoinen/listavalkoinen ja toinen selvästi valkoisempi. Erikoista!

   • Hannu
    1.7.2015 / 12:15

    Mutta minkä valmistajan maalia?

 25. Nonna
  12.1.2015 / 09:38

  Kiitos erittäin hyvästä postauksesta! Allekirjoitan noiden kahden valkoisen eron eli NCS S 0502-Y on todellakin keltaiseksi kuin sama koodi ilman S. Olen maalannut molempia maaleja samaan huoneeseen vierekkäin ja ero on selvä. Hyvä huomautus myös tuo ilman S-kirjainta olevan maalivärin sopivuus valkoisiin kalusteisiin yhdessä tehdasväristen listojen kanssa. Kaksi hyvää perusvalkoista ovat minusta F497 paperi ja NCS 0502-Y. Toinen erittäin hyvä tapa on valita valkoisen sävyksi väriliuskan F-sävy siitä liuskasta, josta on valittu tehosteseinän väri. Nyt puhun siis Tikkurilan Symphony -värikartasta. Eli jos esim. tehosteseinän väri on H487 valitse valkoiseksi sävyksi liuskan ylin sävy eli F487. Molemmissa väreissä on sama pohjasävy, joten sopivat erinomaisesti yhteen. Värejä todellakin kannattaa kokeilla kyseiselle seinälle ihan maalaamalla ja tarkastella sävyä muutaman päivän. Maalaa iso väh. neliön kokoinen ala jokaiselle seinälle, johon ko. väri on tulossa. Tarkastele väriä muutaman päivän ajan jos mahdollista, koska silloin näet miten väri reagoi eri valossa – aamu, päivä ja ilta. Ota myös huomioon eri ilmansuunnista tulevan valon väri. Pohjoisen ja idän puoleinen luonnonvalo on viileää, etelän ja lännen puoleinen valo on lämmintä. Seinän väriin voi vaikuttaa myös vastapäisellä talon väri tai esim. tiheän metsän vihreä sävy varsinkin kirkkaalla ilmalla. Värin valinta ei ole helppoa ammattilaisellekaan ja mokia tapahtuu kaikille. Maali on onneksi kohtuu edullista, joten ole rohkea ja kokeille!

  • 13.1.2015 / 12:20

   Ole hyvä! Kyllä; juuri näin. Ei se auta tietämättä väittää, kannattaa kokeilla juurikin käytännössä :).
   Kiitokset hyvistä vinkeistä Nonna!

 26. Hannu
  1.7.2015 / 12:13

  Nonna: Minkä valmistajan maali oli? Tikkurilalta ei kuulemma ole kuin olemassa enää yksi koodi ja olipa se kummalla tahansa, väittävät sitä samaksi sävyksi.

  • Nonna
   31.3.2016 / 20:59

   Kyse ei ole maalin valmistajasta. Esim. Tikkurilan maalipohjaan saat NCS-koodilla olevan värin. Tuo tietoni on ns. fakta, koska olen sen tarkistanut maaliliikkeen myyjän kanssa. Sävytyskoneen resepteissä oli ero keltaisen ja okran välillä. Ja tämän on lisäksi käytännössä kokeiltu samalle seinälle, kuten mainitsin. Jos haluat itse varmistua asiasta niin kysypä seuraavalla kerralla maalikaupassa mitä pastoja ko. valkoisiin väreihin laitetaan. Tuo alussa oleva S-kirjain ei tarkoita keltaista väriä vaan NCS-värijärjestelmä uudistettiin/päivitettiin ja päivityksessä tuli tuo S-kirjain. Alla seuraavana oleva postaus on siinä mielessä oikein, että juuri noin väriä luetaan. Jostain syystä NCS kuitenkin päivitti listavärin. Uusi S-kirjaimella varustettu on siis keltaisempi.

 27. Zuippa
  18.1.2016 / 10:33

  Pieni infopläjäys NCS-sävyistä:

  NCS S 0502-Y on täsmälleen sema kuin NCS 0502-Y. S-kirjain tarkoittaa vain sitä, että se on standardisävy.

  Itse väri koostuu seuraavista osista ”05” eli kaksi ensimmäistä numeroa tarkoittaa mustan määrää. ”02” eli kaksi jälkimmäistä tarkoittaa värisävyn määrää. Nämä ovat prosenttilukuja. Mitä isompi numero, sen sävykkäämpi.

  Y taas tarkoittaa tässä tapauksessa keltaista. Lyhyesti sanottuna: Väri jossa on 5% mustaa ja 2% puhtaan keltaista.

  Jos sävy olisi vaikkapa NSC 0502-G95Y tarkoittaisi tämä väriä jossa on 5% mustaa, 2% sävyä ja sävy on 95% keltaiseen päin vihreästä.

  NCS-koodista näkee siis heti minkälainen sävy kyseessä on.

  http://www.ncscolourfin.com/fi/NCS%20JÄRJESTELMÄ/

  • 18.1.2016 / 11:10

   Kuule, näin on ehkä teoriassa, mutta käytäntö on useaan otteeseen todistanut toisin. Olemme kuuden vuoden ajan maalanneet kodissamme noilla molemmilla sävyillä ja sävyero on selvä. Myöskin maalit valmistanut myyjä (aina eri ihminen) on sanonut, että toiseen tosiaan tulee enemmän keltaista. Kaikkein eniten luotan kuitenkin omiin silmiini ja tässäkin aivan lähellä on molempia sävyjä rinnakkain – vain sokea voisi sanoa niitä samaksi sävyksi :)

  • Nonna
   31.3.2016 / 21:06

   Luet koodia ihan oikein. Niin sitä juuri kuuluukin lukea. Molemmat reseptit ovat olemassa valkoisesta kuitenkin ovat olemassa ja niiden ero on keltaisuudessa. Suosittelen testaamaan! Ja vielä niille, jotka testaatte värisävyä:

   1. Hankkikaa niin iso värilastu kuin saatte.
   2. Jos seinä jolle etsit uutta väriä ei ole valkoinen, maalaa testivärisi alle valkoista väriä tai laita esim. kopiopaperi alle. Näin toimiessasi värin valinta helpottuu, koska et vertaa väriä (alitajuisesti) vanhaan väriin.
   3. Huomioi värien valinnassa kaikkien tilassa olevien värien pohjasävyt. Ja pinkkibeige ja keltabeige sekä pinkkibeige ja oranssibeige sävyt eivät sovi yhteen. Kelta- ja oranssibeige näyttävät likaisilta väreiltä pinkinbeigen kanssa.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.