>Ideoita kesäkattauksiin, osa I

>

Sain lukijalta kivan postaustoiveen kesän juhliin liittyen. Miia S pyysi, jos voisin kertoa ideoita, miten käyttää mm. kukkia kattauksissa. Nooh, tämä postaus hiukan paisui kerätessäni ideoita & fiilistellessäni, joten tässä näätte vasta postauksen ensimmäisen osan!
Kesähän on juhlien sesonkiaikaa; on ylioppilasjuhlia, koulusta valmistujaisia, mökkikauden avajaisia, puutarhajuhlia, häitä, tupaantuliaisia jne., joten ajankohta tälle aiheelle on juuri oikea!Kattaustekstiilit (pöytäliina, kaitaliina, tabletit, servetit) aloittaa yleensä kattauksen tunnelman ja teeman. Niillä saadaan aikaan se haluttu juhlafiilis kattaukseen. 
Pöytäliinat ja tabletit suojaa pöydän pintaa ja pöytäliinalla on myös kätevä peittää pöytä, jos se ei ole aivan halutunlainen (esim. jos pöytä on liian värikäs, kulunut tms.). Toki myös kauniisti kulunut pöydän puupinta voi olla juuri se paras tausta kattaukselle!Pöytäliinalla on myös toinen tehtävä, sillä se vaimentaa astioista lähtevää ääntä, joka osaltaan tekee ruokailutilanteesta pehmeän ja harmonisen. Juhlavia pöytäliinamateriaaleja ovat pellava, damasti ja puolipellava. Myöskin puuvilla on yleistynyt juhlakattauksiin. 
Pöytäliinavaihtoehtoja on valtavasti eikä liinan välttämättä tarvitse olla valmis pöytäliina; saman asian ajaa pala kangasta tai löydöt liinavaatekaapin uumenista ;).
Voi valita joko ihan valkoisen pöytäliinan, joka nostaa kukat sekä itse tarjoiltavat kauniisti esille, tai sitten värien ystävänä käyttää värikästä pöytäliinaa. Riippuu ihan mitä haluaa korostaa; valkoiset astiat eivät pääse ihan oikeuksiinsa valkoisella pöytäliinalla… Toki asiaa auttaa jo värilliset tabletit tai katelautaset!

Kevään inspiroivat kattaukset – osallistu kilpailuun!
Kevään inspiroivat kattaukset – osallistu kilpailuun!
Kevään inspiroivat kattaukset – osallistu kilpailuun!


Pöytäliinan voi tosiaan korvata myöskin pöytätableteilla; käsistään kätevä voi jopa tehdä ne itse!


at6_neulo_itse


Tässä linkki Avotakan tablettiohjeeseen, josta myös kuva on lainattu. 


Vanhasta Plaza-lehdestä silmään pisti tekstinpätkä:


Kiiltävää glamouria saa valitsemalla kahisevaa taftia liinaksi. Puuvillaliinalle voi antaa juhlasilauksen silkki- tai organzakaitaliinalla, kiemurteleva tyllipilvi pöytäkoristeena sopii puolestaan naiselliseen kattaukseen.
Kun halutaan jättää kaunis pöytäpinta näkyviin, valitaan poikittain katettavat kaitaliinat tai tabletit. Nämä voidaan myöskin kattaa liinan päälle korostamaan kattausta väri- ja materiaalipinnoin. Tableteilla voi myöskin korvata katelautasen ja päinvastoin. Kateliinoiksi käyvät myös kaappien kätköistä löydetyt mummon virkkaamat pienet pitsiliinat.Tässä pöytätabletti on korvattu katelautasella, joka viimeisteleekin kattauksen kivasti: Tässä on tarkoituksella jätetty valkoista pöytää näkyviin, jotta kattauksen sinivalkoinen teema korostuisi. Aivan ihana ja raikas kesäkattaus!Tämän kuvan otin Vaasan asuntomessuilla 2008. Tässä on käytetty sekä tabletteja että katelautasia, mutta silti kaunista pöytää on jäänyt hyvin näkyviin. Keskellä vain yksi (kuitenkin näyttävä) kukka-asetelma, joka ei ole liian korkea, joten hyvä näkyvyys ruokailijoiden kesken säilyy.Loppuun vielä pari mielestäni hauskaa vinkkiä kesän rentoihin juhliin!Askartele viinilasin tunnisteet kauniista helmistä!Askartele vanhasta taulunkehyksestä tarjotin, oman tyylisi mukaan!

Kuvat ja ideat


Tarjotin-ideaan riittää että kehys on lujatekoinen. Kehys voi olla siis modernimpikin eikä romanttinen kuten kuvassa. Mielestäni tarjottimesta saisi vielä kivemman, kun sen pohjaan liimaisi palan tapettia! (Kuvan tarjottimen pohja on tehty maalaamalla.)
Ja mikä estää hyödyntämästä tapettia kattauksessa esim. kaitaliinana pöytäliinan päällä, jos juuri sopivaa kaitaliinakangasta ei löydy! 


Kuten otsikosta voi jo päätellä, on lähipäivinä tulossa lisää samasta aihepiiristä. Seuraavassa osassa paneudutaan enemmän kattausten yksityiskohtiin (mm. niihin kukkasiin)!
:)


Googlen kuvahaku

Comments

 1. Niina
  19.5.2011 / 11:00

  >Ihania kattauksia! Harvemmin tulee katettua mitenkään erikoisesti ja saishan noita erilaisia kattausastioita yms. ollakin enemmän, että vois tarpeentullen yhdistellä. Jospa sitä sitten kesällä kattais oikein fiinisti-ainakin kerran :D

 2. Anonymous
  19.5.2011 / 11:42

  >Kauniita kattauksia! Jotenkin nuo väreiltään rauhallisimmat miellyttivät tällä hetkellä silmää eniten. Tosin kesään kyllä sopii iloisetkin värit tosi kivasti. Ja ihanat noi vaaleanpunaiset liljat!-I-

 3. S
  19.5.2011 / 11:57

  >Niina: joo tuolla oli muutama ihan ylitse muiden, ainaki mun silmissä :)). mä ootan niin kovasti et pääsen tekemään terassille kivoja kattauksia, pienet on ilot :DI: mulla sama, kovin värikkäät ei sytytä. tuo sinivalkoinen on aivan ihana, samoin asuntomessukattaus ja punavalkoinenkin ihanan raikas! myös tuo ensimmäinen puupöydän kattaus on mun mieleen, kesäisen iloinen :). liljoihin ihastuin minäkin!

 4. Lissu
  19.5.2011 / 12:03

  >Olipas näyttäviä kattauksia. Vinkkejä imien sanoo hän joka kattaa vain jouluna. Mökillä tänä kesänä täytyy harjoitella, pitää vaikka juhlat ystävien kesken.Olen ostanut joskus Virosta valkeat pyöreät pellavatabletit, joissa pellava on kauniisti "kuvitettua" ja reunoissa kiertää ohuet pitsit. Näitä olen suosinut esim synttäreillä kahvipöydässä. Ne ovat todella kauniit tavallisemman pellavaliinan päällä. Ovat ruokalautasen kokoiset, joten kahvilautasen alta pilkistää juuri ne kauniit reunat.Lisää vinkkejä odotellen Lissu

 5. Rags
  19.5.2011 / 13:15

  >Ihania kattauksia! Ma tykkaan enemman noista hillityista, mutta toki kesaterassille mainiosti sopii varikkaatkin. Pitaisi oikeastaan enemman alkaa itse panostaa kattauksiin, yleensa tulee laitettua vain silloin kun tulee vieraita ja ehka joskus viikonloppuisin. Mulla on yhdet ihanat New Yorkista ostetut poytatabletit, joita en raaski kayttaa, mutta nyt tan postauksen innoittamana paatin ottaa ne kayttoon! Mitas niita siella kaapissa sailomaan! Kiitos inspiraatiosta!Olen nyt jo oppinut kayttamaan "parhaimpia" astioitakin useammin, miksi niista saisi nauttia vain juhlahetkina. :-)Tosi kauniit liljat! Ma talla hetkella metsastan pioneja, viela vahan huonolla menestyksella. Tai no, yhdessa kukkakaupassa olisi ollut, mutta oli niin kalliit siihen nahden, ettei ne kauan kesta.

 6. Päm
  19.5.2011 / 13:56

  >Nojo, ihunoita :) Joskus kun vaan kerkeis kattaa :/ ;)

 7. LauraR.
  19.5.2011 / 14:44

  >Meillä oli häissä tarkoituksena käyttää juuri tapettia kaitaliinana kattauksessa. Ei kuitenkaan tarvittu sitä kun sattui löytymään sopivaa kertakäyttö rullista. Tykkään ehdottomasti että pöydän päällinen olisi mahdollisimman selkeä. Täällä kotona siihen on vielä matkaa, koska kaikki posti ja roina kerääntyy tällä hetkellä keittiön pöydälle. Isompaa asuntoa siis edelleen etsiessä :D

 8. S
  19.5.2011 / 17:57

  >Lissu: mökkijuhlat ystävien kesken kuulostaa ihan parhailta! kiva et sait imettyä vinkkejä, lisää luvassa joku päivä :). kiitos kommentistasi!Rags: kiva et sait inspiraatiota, ei kestä kiittää :). mulla sama et ennen niitä parempia astioita säästin aivan liian usein, käytettäväkshän ne on ostettu ja koska kyseessä on tosiaan parempi astiasto, ei ne ihan ilmasia oo ollu ;D. joten käyttöön vaan! mut ei niitä ihan joka päivä tai viikkokaan viitti käyttää, ei muuten tunnu miltään sit niissä spesiaaleissa tilaisuuksissa. oih, pionitkin on tosi kauniita! mun vanhempien pihalla kasvaa niitä, äiti tuokin aina kesällä aivan upean vaaleanpunaisen pionikimpun <3Päm: kesällä ainaki sitte ku on uudet terassikalusteetki ja kaikki ;)LauraR.: mulla on sama et mieluiten katon suht neutraalia pöytäliinaa/tabletteja. ja astiatki melko hillittyjä :). tarjoiluista ja kukista tulee sitä väriä kyllä ihan kivasti :)

 9. Hanna
  21.5.2011 / 06:16

  >Tosi kivoja ideoita! Sun pitäis ruveta julkaisemaan jotain omaa lehteä, jossa esittelisit sisustamiseen jne liittyviä juttuja. Niin kivasti osaat kirjoittaa! :)

 10. S
  21.5.2011 / 10:18

  >Hanna: voi kiva et tykkäsit! vai lehteä :D sinä se keksit kaikkee kivaa, oishan se huippua :DDkiitos vaan kohteliaisuudesta!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.