Vihreää etupihalle


Innostuin tässä hiljattain ajatuksesta laittaa etupihalle jotain vihreää (kiitos inspiksestä suvi m) nyt kun ne etupihan portaatkin alkaa olla pientä hiontaa vaille valmiit. Aamusella jo kyselin blogini facebook-sivulla vinkkejä pihan syysilmeeseen ja kivojen naisten innoittamana nappasin äitini mukaan ja lähdimme kukkakauppoja kiertelemään!En ollut varma mitä etsin, luotin siihen et tiedän sit ku nään ja niin siinä lopulta kävikin!

Monia hienoja ja monipuolisia syysistutuksia kaupoissa ihastelin, mutta päätin että ne saa tältä syksyltä jäädä. Ehkä vuoden päästä, kun piha on valmis. Tai sit tyydyn aina tällaisiin vaatimattomiin ja yksinkertaisiin, koska näistä niin kovasti pidän. Eikö se riitä, että iloa on omalle silmälle :)

Tuo puksipuu on feikki, se mulla oli jo ennestään :). Kartiotuijan ostin tänään, tarkoituksella vain yhden, mutta varmaan joudun hakea huomenna toisen ku ruukkujakin on kaks… Toisen tuijan vois laittaa pihakiviportaisiin, ei ainakaan tuon toisen lähelle. 

Portaat meillä on valettu ja niitä somistaa parit söpöt kissantassun jäljet, koska märässä betonissa nyt vaan on pakko jokaisen kissan kerran elämässään tassutella ;D

Portaat laatoitetaan ensi kesänä, tulee mielestämme siten viimeistellyn näköiset. Jotain tummanharmaata suunnitelmissa.

Etupihan portaat on pientä viimeistelyä vaille valmiit. Kuusi askelmaa yhteensä tuli. 
Pihakivisävyksi valitsimme mustan, kivet on kuvissa osittain märkiä kuten näkyy ;) Muurikivet on vielä ostamatta, koska en osaa päättää suppeasta valikoimasta… Haluaisin suoralinjaista ja sileää muurikiveä. Tuntuu olevan mahdottomuus. 
Eli muurikivistähän meidän on tarkoitus tehdä eräänlaiset istutusaltaat portaiden molemmin puolin. 
Nyt kysyisin taas mielipiteitänne, lukekaa tarkasti! :)
Allaoleva kuva on otettu meidän pihalta tiellepäin. Portaiden molemmin puolin on tarkoitus laittaa tosiaan muurikivillä reunustetut istutusaltaat. 
Kuinka korkean muurin muurikivistä tekisitte?
Voiko muurin tehdä jostain muusta kuin muurikivistä?
Portaiden ja asfaltin väliseen istutusaltaaseen tulisi harmaata (tai valkoista tai molempia) kiveä sekä todennäköisesti pallotuijia.

Portaiden toiselle puolelle aloin siis suunnittelemaan toista samankaltaista allasta!
Samanlaiset muurikivet muuriksi, samanlaista kiveä istutusaltaan sisäpuolelle, mutta pallotuijien tilalle pylväsvalaisimia 3 kpl!
Mitäs sanotte? Tuleeko mieleen jotain muuta?
Meillähän oli suunnitelmissa laittaa valot portaisiin, mutta kivoja porrasvalaisimia ei oo löytyny mistään ja monet liikkeet & nettikaupat on jo koluttu läpi!
Pylväsvalaisimet vois olla hyvä vaihtoehto; ne antais paitsi valoa portaisiin, myös yleisvalaistusta etupihaan.
Haluan tarkoituksella tehdä epäsymmetrisen tuosta etupihasta, symmetria tulee korvista ulos. Eikä meidän talon mallikaan sitä vaadi, sisäänkäyntikin kun on tuolla tavoin vinosti :).

Etupihalla portaina alkavat pihakivet jatkuu takapihalle, terassille saakka.

Tässä on nuoremmalla neidillä mittarissa 70km/h, vanhempi ehti just hokata mitä tapahtuu ja karkuun!!!

Tämmösiä juttuja tänä tiistaina!
Nyt meen hörppäseen kupin kuumaa vaniljateetä, nam <3

Comments

 1. Sanna
  20.9.2011 / 18:07

  >Meillä muuri on muistaakseni 9 kerroksen korkuinen ja yksi kivi on 7cm paksu eli yhteensä 63cm :) Muistaakseni se oli ohjeissa että korkempi täytyy sitten tukea valulla ja raudoituksella. Lemminkäisen lohkaistavaa muurikiveä on meillä. Se on jotain 6metriä pitkä. Sisällä siinä havuja sekä 3 kpl Airamin pylväskäpy-valaisimia. En oo vaan saanu vielä sitä kunnolla esiteltyä.. :) jotain pikkukuvia löytyy blogista :)

 2. Johanna
  20.9.2011 / 18:57

  >Saatan höpistä ihan omiani :), mutta voisikohan sellaiset istutusaltaat valaa? Tulisi ainakin sileää… Ihana vauhtikuva kisuista!

 3. Hanna
  20.9.2011 / 19:26

  >Tosi kaunis tuo teidän piha! :)Ei kannata tehdä liian korkeita niistä istutusalueista tai sellaiset on ainakin mun makuun turhan massiiviset. Kuitenkin niin korkea muurikivireunuksen täytyy olla, että saatte sinne multaa tarpeeksi istutuksia varten. :)

 4. Anonymous
  20.9.2011 / 19:26

  >Mistä toi bannerissa näkyvä kello on hankittu? Aivan ihana :)

 5. Marie
  20.9.2011 / 19:35

  >Paha kysymys… Itse tarttisin kauemman kuvaotoksen talosta, jotta näkisin miltä se alue näyttää kauempaa ja siten pystyisin hahmottamaan minkälaiset kukka-altaat siihen parhaite sopisi. Pidän sellaisista, jotka on tehty tiileistä tms. ja yläreuna on kokoajan samalla tasalla ts. yläpäästä matalampi ja vastaavasti alapäästä korkeampi, mutta mikä on teillä tämän mittavälin korkeusero?Olen nähnyt kerran eläinlääkärin rappusilla betonista valetut portaat, joissa oli sekä kissan- että koirantassujen jälkiä. Aivan ihanat! Laitappas kuva siitä teidänkin tassunjäljestä :). Haluaisin meillekin joskus sellaiset :). Miten muuten teit sen? Annoitko kissan vain juosta siitä ja kävit pesemässä tassut vai..?Sinulle on myös jotain blogissani ;).

 6. S
  20.9.2011 / 20:13

  >Sanna: kuulostaa oikein kivalta! ois mukava nähdä siitä kuvia piakkoin :))me mietitään et laitetaanko muurikiveä kaks vai kolme kerrosta :Det melko matala "muuri" on tulossa. Johanna: voihan ne ja oon tuota itekki miettiny! mietin myös jos muurattais se muuri, siis samoin ku kivijalka, mut ehkä me päädytään kuitenki muurikiveen. Hanna: kiitos <3. mäkään en halua kovin korkeaa muuria, ei pallotuijat näkyis muuten :Dhyvä ja tärkeä multapointti!!Anonyymi: kiitos :) se on Karlssonin kello, ostin Pariisista.Marie: ymmärrän! en vaan halua laittaa ku tämmösiä kuvia :D. meillä tuo sun kuvailema muuri ei onnistu, korkeusero on liian suuri. mut taidetaan tehdä sellanen muuri, missä yläreuna on tasainen, mutta laskeva :)juu otan kuvan tassunjäljistä joku päivä! ne tuli vahingossa, kisu oli käppäilly siitä salaa… miestä ei kauheesti naurattanu :Dohoo, mitähän sieltä mulle löytyy, tuun kurkkiin!

 7. Anonymous
  20.9.2011 / 21:09

  >Tosi kivalta näyttää jo nyt teidän piha, vaikka kesken onkin! Voin vain kuvitella, miten kaunis se on valmiina. Ja toi ostamasi puska ruukkuineen sopii tuohon kuin nenä päähän!Ja siis tottakai nyt kisujen kerran elämässään täytyy päästä tepastelemaan vastavaletulla sementillä :) Voit varmaan vain kuvitella, miten "tyytyväisiä" mun vanhemmat oli, kun mä pienenä kävelin vastavaletun keittiön lattian poikki päästä päähän -kengät sentään olin älynny kuulemma riisua ;D-I-

 8. Suikka
  21.9.2011 / 07:47

  >Kisukuva <3Yksi ääni myös täältä valamiselle. Ulkopinnanhan voisitte käsitellä samoin kuin sokkelit on käsitelty?Toinen vaihtoehto jos valmiista muurikivistä ei sopivaa löydy, tehdä itse muotti/muotit ja valaa omat kivet. Se ainakin varmistaisi sen että saatte sellaiset mitä etsitte. Aika työläs vaihtoehto tuo on, mutta kohteeseen yksilöity?

 9. Anonymous
  21.9.2011 / 08:22

  >Hei, käytä istutusaltaisiin antiikkikiveä, se on suoraa ja sileää ja todella kaunista :) -Kirsi-

 10. Mia -Willa Oliviasta
  21.9.2011 / 09:38

  >Pihaistutksiin en osaa antaa mitään vinkkejä. Olen itse sellaiene, että kaikkea pitää miettiä KAUAN:)Mutta jo nyt tuo teidän laatoitus on tosi ihana. Näin, että teillä menee asvaltti autotalliin. Oletteko olleet tyytyväisiä, vai onko se alkanut jo halkeilemaan? Miellä mietinnässä ensi keväälle asvaltti tuohon autopaikan alle. Alue on hieman alle 40 m2 ja mietitään sen kestävyyttä…

 11. Ansku
  21.9.2011 / 09:58

  >Kaunista ja tyylikästä jo nyt, mutta tietty matalahkot muurikivet(en niistä ymmärrä tarkemmin) istutuksineen ja valaisimineen tekevät täydellisen kulkuväylästä. Kisut niin kivoja, sääli kun niiden tassunjäljet menee piiloon:( Minun pikku villikissani näyttää kesyyntyvän hyvää vauhtia kun torkkuu tässä tietokoneen vieressä.

 12. Rags
  21.9.2011 / 10:09

  >Kivalta nayttaa jo nyt. En osaa tuossa istutusallas-asiassa auttaa valitettavasti, mutta tiedan etta ihana tulee siitakin. Tassunjaljet portaissa on vaan ihana juttu! :-) Makin haluaisin nahda kuvan siita. Ja ihana tuo viimeinen kisukuva. <3

 13. S
  21.9.2011 / 10:10

  >I: oi kiitos, ihanasti sanottu, tuo kannustaa jatkamaan :)). ja joo, voin kuvitella :DDSuikka: joo niinpä, työläitähän nuo vaihtoehdot tietysti on… ehkä me kuitenki ostetaan valmis muurikivi. sen muurikiven toinen reuna on sileä ja toinen röpelöinen, mietin jos laitan sen röpelöreunan istutusaltaan sisäpuolelle ni se ei näy niin selvästi :D. sit kulkuväylille näkyy kaunis sileä pinta :)Kirsi: hmm mitä antiikkikiveä tarkoitat? se mitä me ollaan löydetty, on kyllä sileää mutta ei kovin suoralinjaista… ne mitä nähtiin, oli selvästi "antiikkimaisia" :DMia: joo mäki mietin tämmösiä asioita kauan, pakko antaa muhia mielessä, muuten alkaa kaduttaa… kiitos, kiva kuulla että näyttää hyvältä :). meille tuli asfalttia lähes 150 neliötä tänä kesänä. vielä ei oo mitään ongelmia sen laadussa, mut ehkä ensimmäisen talven jälkeen vasta näkee miten käy..?Ansku: kiitos Ansku, toivotaan :)). muaki harmittaa ku tassunjäljet peittyy, mut en halua jättää portaita noinkaan. otan niistä ainakin kuvan :). ehkä pitää tehdä pieni muotti, johon saadaan tassunjäljet ikuistettua :)

 14. S
  21.9.2011 / 10:14

  >Rags: kiitti :). joo niin mustakin ne on söpöt jäljet, haikeudella laatoitetaan umpeen… mut vasta ens vuonna ja otan kuvan ennen sitä :). ehkä tehdään muotti, johon painetaan tassunjäljet muistoksi :D

 15. Heidi
  21.9.2011 / 11:15

  >Voi vitsi, toi kisujen vauhtikuva on ihan mahtava :) Palailain juuri lomilta ja oli ihanaa lueskella kaikki sinä aikana ilmestyneet postauksesi… Kynttilän- ja teentäyteistä syksyä S!

 16. Asta
  21.9.2011 / 14:15

  >Moikka!Mä suosittelen hieman mallaamaan kun ostatte ekan kerran muurikiviä, että mikä on parhaan korkuinen muuri muuhun pihaan(rappujen leveyteen, syvyyteen, korkeuteen) nähden. Ajatus voi hämätä, toteutus on aina toinen juttu. Lisäähän kiviä sitten voi hakea jos tuntuu, että matalaksi jää. Ulkonäöllisesti, kun selkeästi haet selkeää ja suoraviivaista muotoa, niin suosittelen silti pehmentämään sitä nimenomaan muurikivien röpelöreunalla. Se voisi antaa sen lisäsäväyksen korostamaan upeaa pihaanne. Tarkoitan, kun rappusenne ovat suoralinjaiset, avarat ja graafiset. Muurikivillä kun kuitenkin sinun taitaa olla tarkoitus tehdä suorat istutusalustat, niin niiden rosoinen pinta voisi olla se sopiva ero muuhun linjaan. Tämä siis vain korostaisi selkeyttä mielestäni. Muurin korkeudeksi suosittelen max. polvenkorkusta ja minimiksi puolta säärtä. Liian pieni jää portaiden varjoo ja liian suuri peittää ne. Istutussyvyys on se eka juttu mitä miettiä. Onko tilaa istuttaa alaspäin maan pinnasta, vai tuleeko istutussyvyys tehdä maanpinnasta ylöspäin.Odotan innolla aina mitä bloggaat seuraavaksi. Linjasi on niin lähellä omaaani, että saan paljon vinkkejä sisustuksestasi. Kiitoksia :)Hyvää kynttilöiden täyteistä syksyä! :)Asta

 17. S
  21.9.2011 / 14:52

  >Heidi: heh, niin mustaki :). ihanan tunnelmallista syksyä sullekin Heidi!Asta: kiitos paljon Asta! sun kommentti autto kyllä jäsentämään mun ajatuksia ja toit hyvin esille eri näkökulmia! olin alustavasti ajatellu muuria noin 30-40cm korkeaksi että tuijat ja matalat valopylväät näkyy sieltä takaa, mut senhän näkee vasta sit ku niitä kiviä alkaa latomaan et mikä on se oikea korkuus :) ja tosiaan alan kallistua sen röpelön muurikiven suuntaan! se on kivan jykevän näköinen. mut mitä mieltä oot, tulisko hullu jos laitan sen röpelöreunan istutusaltaiden sisäpuolella ja sileän puolen portaisiin päin?ja kiitos kovasti, ihanaa syksyä sullekin ja mukava että luet blogiani :))

 18. Anonymous
  22.9.2011 / 21:42

  >Moikka! Mistä sä olet hankkinut noi valkoiset ruukut? Taisit mainita sen joskus kauan aikaa sitten jossain postauksessa, mutta en enää löytänyt infoa. Noi on todella kivat!

 19. S
  22.9.2011 / 23:25

  >Anonyymi: heips! juu niin taisin jossain kesäterassipostauksessa mainita. eli siis Bauhausista ostin nuo kaikki valkoiset ruukut, tykkään itekki niistä tosi paljon! ihanat, valkoiset ja selkeälinjaiset :)niin ja mustat pienet sisäruukut ostin niihin myös samasta paikasta :)

 20. -Tsinnia-
  23.9.2011 / 07:44

  >Heipsan,Olin tulossa kysymään mistä olet ostanut valkoiset ihanat ruukut ulos, mutta vastaus tulikin jo vähän ylempänä. Ovat kauniit ja meillekin sellaiset olisivat juuri sopivat. Täytyy siis mennä metsästämään, jos niitä vielä sattuisi olemaan Bauhaussissa :)Kysymyksiisi en osaa vastata, koska ei ole kokemusta pihoista, mutta sen haluan sano, että ihanan rauhalliselta ja yksinkertaiselta se näyttää ja lopputulos on vasrmasti hieno päätätte mitä vaan :)Kiitän myös tässä samalla ihanasta blogista, jota seuraan suurella innolla :)Ihanaa syksyn jatkoa kisuille ja muillekkin!

 21. S
  23.9.2011 / 13:57

  >Tsinnia: toivottavasti noita vielä on myynnissä, että saat omasi! oi että, ihana kuulla et näyttää rauhalliselta ja yksinkertaiselta, sopii mulle! joten kiitos :))ja mukava kuulla että viihdyt blogini parissa! kiitos, ihanaa syksyn jatkoa sinnekin päin :)

 22. Asta
  23.9.2011 / 14:03

  >Moikka taas.En osaa sanoa, miltä se toinen puoli näyttäisi jos "röpelön" puolen pistäisikin sisälle päin. En ole niitä muurikivia kauheasti käsin kosketellut, niin en sen "röpelön" muotoa/kokoa tarkkaan tiedä. Vaikuttaako se epätasainen sisäpinta esim. routimiseen tms. Sitä vasten kun ei saa esim. kangasta niin hyvin mullan ja kiven väliin, siis tiiviisti, menisikö kankaan ja muurin väliin joskus vettä röpelön takia!? Tai onnistuuko patolevyn laitto röpelöpinnalle tarpeeksi tiiviisti jottei muurirakenteeseen imeydy vettä.Mietin myös sen asentamista, onnistuuko sen asentaminen ns. väärin päin?Mietin myös että näyttääkö se ulkopinta sitten aina siltä, että muurikivi on laitettu väärin päin!? En osaa sanoa varmaksi mitään, kunhan mietin "ääneen" :D.Olet varmaan kurkannut jo, mutta muillekin infoksi katsokaa nettisivu pihakivi.comAurinkoisin terveisin,Asta

 23. Anonymous
  23.9.2011 / 14:30

  >MoiIhan ekaa kertaa kommentoin, kun liippaa nuo teidän pihapohdinnat ihan täysin omia. Ollaan siis tehty pihaa tänä syksynä ja saatu istutusaltaat juuri valmiiksi. Meillä on moderni talo ja myös pihajutuissa haluttiin noudattaa samaa yksinkertaisuutta ja selkeyttä. Ja värimaailma on sitten harmaata, harmaata ja harmaata :) Etupihalle tuli Lakan antiikkimuurikiveä (googlaa kuvahaulla), joka on todella nättiä altaassa eikä todella mitään antiikkista. Siis sellaista sileää, selkeää kiveä ja siihen voi ostaa parit upotettavat valot eli vaikkapa pari kiveä voi korvata samankokoisilla valoilla.Luulen, että Kirsi aiemmin tarkoitti juuri tätä vaihtoehtoa. Takapihalle meille tuli sitten mustaa muurikiveä, sekin on siistiä joo, mutta se on vaan niin nähty. Sitä on joka pihassa. Tuo mainitsemani Lakan antiikkikivi on tämän vuoden uutuuksia. Tehtiin siitä muuten myös portaat. Muurikiveä en laittaisi väärin päin. Altaisiin sitten valoja ja havupalloja, ruukkuihin talvenkestäviä istutuksia.

 24. S
  24.9.2011 / 10:49

  >Asta: niin ainoa mikä estää laittamasta kiveä toisinpäin, on se että joku luulee et ollaan vahingossa laitettu se väärinpäin :D. joten taidan laittaa röpelöpinnan portaisiin päin ja sileän pinnan altaisiin päin. sinänsä ei oo mitään väliä, molemmat kyllä onnistuis. Anonyymi: kiva että päätit kommentoida :). oon aiemminkin googlettanu tuota antiikkikiveä ja mä ainaki saan tulokseksi sellaista ei-suoralinjaista kiveä. ja nimeomaan haluisin muurikiven olevan tosi suoraa, siis kaikki kiven reunat ihan suoria eikä sellaisia rösöreunaisia. eli samankaltaista ku tuo meidän pihakivi mitä nyt ollaan jo laitettu. samanlaista reunaa kaipaa muurikiviin :D.sellaisia rösöisiä antiikkikiviä antaa googlen kuvahaku sekä kaikki pihakiviesitteet. mut eiköhän se tästä, oon tainnu jo päätöksen muurikivestä tehdä ja laitan tuon aavistuksen röpelöisen pinnan näkymään portaisiin ja aivan sileän pinnan altaisiin päin :)

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.