Lämmitysjärjestelmänä maalämpö

Blogini vakiolukijat ovat varmasti huomanneetkin, että kirjoitan täällä silloin tällöin myös talon suunnitteluun/rakentamiseen liittyvistä aiheista. Blogini lukijoiden joukosta löytyykin suuri määrä näistä aiheista kiinnostuneita; remontoijia ja rakentajia tai sellaista suunnittelevia. Erästä aihetta olen blogissani vain pariin otteeseen sivunnut ja tästä onkin muutaman kerran tullut mulle kyselyjä. Sain mielenkiintoisen yhteydenoton aiheen tiimoilta ja niinpä ajattelin, että olisi oikea aika paneutua tähänkin!
Aihe on talomme lämmitysjärjestelmä eli maalämpö/kalliolämpö. 
Meille tämä lämmitysmuoto oli selvä valinta ihan alusta asti; jo ennen kuin talo oli valmiiksi asti suunniteltu, tiesimme tulevan lämmitysjärjestelmämme :).
Jos tämä on jollekin uusi asia, kattavaa lisätietoa maalämmöstä löydät GeoDrillin sivuilta.


GeoDrill suomalaiset maalämpökäyttäjät


Maalämpö on hankintakustannuksiltaan sieltä kalleimmasta päästä, mutta käyttökustannuksiltaan sieltä edullisimmasta! Mitä enemmän lämmitettäviä neliöitä, sitä suuremmat edut maalämpö tarjoaa.
Valitsisimme tämän saman lämmitysjärjestelmän uudestaankin. Itse ajattelen sen niin, että mieluummin maksan kerralla ison summan siinä rakentaessa, kun suuria kuluja on luonnollisesti muutenkin ja nautin sitten asuessa kuukausittaisista pienehköistä sähkölaskuista :). 
Maalämpöjärjestelmän on arvioitu maksavan itsensä takaisin 7-8 vuodessa ja vaikka talossa ei niin kauan asuisikaan, vaikuttaa maalämpö lämmitysjärjestelmänä talon jälleenmyyntiarvoon erittäin myönteisellä tavalla!


Pakko kirjoittaa tähän eräästä asiasta, johon netissä törmäsin kun tätä postausta kirjoittelin… Joku kirjoitti jollain keskustelupalstalla maalämpölaitteiston vaihtovälin olevan keskimäärin kolme vuotta. Siis whaaat! oli mun ensimmäinen reaktio. Sanoin asiasta miehelle, joka totesi asian täysin paikkaansapitämättömäksi. Esim. meidän maalämpöpumpulla on kuuden vuoden takuu, joten miten ihmeessä se pitäisi vaihtaa kolmen vuoden välein :D. Älkää siis missään nimessä uskoko kaikkia näitä juttuja, vaan kannattaa tarkistaa faktat ammattilaisilta ennen johtopäätösten tekemistä. 


Kyselin tätä asiaa vielä ystäväpiiriini kuuluvalta ammatti-ihmiseltä ja tässä osa hänen pitkästä & ammattitaitoisesta vastauksestaan:


Maalämpölaitteistoa ei sinällään tarvitse vaihtaa. Toki kysymyksessä on teknillinen laite kuten jääkaappi, pakastin, autonmoottori yms. eli toki lämpöpumppuun voi tulla vikoja. Lämpöpumpun vikaantuessa vikaantunut osa vain vaihdetaan, ei suinkaan koko järjestelmää. Kaikista kallein vaurioituminen on kompressorin vikaantuminen. Kompressorin vaihtaminen maksaa tarvikkeineen ja töineen noin 1800 – 2300 euroa. Kompressorin valmistaja ilmoittaa kompressoreiden keskimääräiseksi elinkaareksi maalämpöpumppukäytössä noin 22 vuotta. Toki kompressoreita on hajonnut selvästi aikaisemminkin, mutta toisaalta on tullut vastaan yli 30 vuotta vanhoja maalämpöpumppuja, joista kompressoria ei ole vaihdettu.
Muita vikaantuvia osia ovat kiertovesipumput, shunttimoottorit ja automatiikka. Nämä edellä mainitut komponentit löytyvät maalämpöpumpun lisäksi myös esim öljy- ja sähkölämmityslaitteista.
Lämpökaivo ja sen sisällä olevat putkistot ovat periaatteessa ikuisia mikäli kaivo on tehty oikeaoppisesti.


Meillä tekninen tila maalämpöpumppuineen sijaitsee ulkorakennuksessa. Maalämpöpumpun sijoittamispaikkaa kannattaa miettiä, sillä pumppu pitää pientä hurinaa ja itse en sitä ainakaan haluaisi makuuhuoneessa kuunnella… Tuskin sitä kukaan makuuhuoneeseen on sijoittamassakaan (:D), mutta hurina saattaa kuulua seinän läpikin.
Maalämpökaivo meille porattiin näin ollen ulkorakennuksen läheisyyteen, 180 metrin syvyyteen. Poraajat saapuivat aamulla ja olivat valmiita illalla.

Meidän kodissa (talo + ulkorakennus eli autotalli, varasto ja tekninen tila) on lämmitettäviä neliöitä yhteensä 205. Talossa keskimääräinen lämpötila on noin 20-22 astetta, ulkorakennuksessa 10-12 astetta. Sekä talossa että ulkorakennuksessa on vesikiertoinen lattialämmitys, talossa lisäksi varaava takka. Ollaan nyt asuttu tässä yksi vuosi ja 9 kuukautta, joten aika hyvä käsitys kustannuksista on jo olemassa. Innostuttiin miehen kans molemmat tästä aiheesta ja tarkasteltiin lukemia oman kotimme osalta oikein ajan kanssa!: 

Kotimme vuosittainen sähkönkulutus (lämmitys, käyttösähkö jne.) on noin 13 000 kWh.
Kesäkuukausina sähkölaskumme ovat olleet noin 70 euroa/kk.
Talvikuukausina 140-160 euron luokkaa/kk. Tämän vuoden helmikuussa, kun oli pahimmat ja pitkäkestoisimmat, lähes -30 asteen pakkaset, sähkölasku oli suurin: vähän päälle 200 euroa.
Jokainen tekee luonnollisesti itse omaa elämäänsä/kotiaan koskevat valinnat, tämän kirjoitukseni tarkoitus oli ainoastaan kertoa faktoja omasta lämmitysjärjestelmästämme toivoen, että tästä olisi ehkä jollekin asiaa pohtivalle hyötyä.

Mutta kertokaahan te muut omakotiasujat; millainen lämmitysjärjestelmä teiltä löytyy, minkäkokoinen talo ja millaisia laskuja? Ois tosi mukava saada vertailupohjaa :))
Jos heräsi lisäkysymyksiä, vastailen ilomielin ja jos en itse tiedä vastausta, kysyn mieheltä :)

Comments

 1. Anonymous
  5.4.2012 / 12:09

  >Annanpas minäkin kommenttini. Meillä lämmitettäviä neliöitä 141 ja suora sähkölämmitys. Patterit seinissä. Kylppärissä, vessassa ja khh lattialämmitys. Ainoastaan lasten huoneissa (2 kpl) ja kovimmilla pakkasilla meidän makkarissa patterit olleet päällä. Keskellä taloa on suuri vuolukivitakka/leivinuuni jolla pidetään huusholli lämpimänä :) Puita saadaan ilmaiseksi. Reissussa ollessa on myös olkkarissa ja keittiössä patterit päällä. Sähkölaskut on suurinpiirtein samaa luokkaa mitä teilläkin. Mies aina tapaakin sanoa, että tämäkin on jonkinlainen "elämäntapalämmitysmuoto", eli kun tykkää värkätä puiden kanssa niin sopii loistavasti :) Mukavaa pääsiäisen aikaa! :)

 2. S
  5.4.2012 / 12:44

  >ok, kiva et kerroit kuluista teidän talouden kohdalla! aika kallista se suora sähkölämmitys kieltämättä on, mutta kiva että ootte löytäneet teille sopivan :) sehän se on tärkeintä, jokainen toki valitsee sen minkä kokee itselleen sopivimmaksi :)kiitos paljon, samoin sinne päin!

 3. Anonymous
  6.4.2012 / 05:27

  >Heips. Mielenkiinnosta on pakko kysästä, onko teillä noissa sähkölasku hinnoissa mukana myös sähkönsiirto, vaiko siis pelkkä säkön osuus? Meillä myös maalampö 204m2 + 42m2 ja noihin edellä mainittuihin lukemiin kyllä pääsemme, mutta todella ilman siirtomaksua :O

 4. S
  6.4.2012 / 07:58

  >juu kyllä on! olin asiasta 99% varma, joten varmistin vielä mieheltä :). sähkönsiirtomaksu on meillä sähkölaskussa automaattisesti, joten maksamme sen aina samalla maksaessamme sähkölaskun.

 5. Suvi
  6.4.2012 / 08:14

  >Niinpä, helpompihan tuo sähkökiuas ois, mutta ehkä sen puuhomman jaksaa kun on siihen niin tottunut.. Uskoisinkohan sua että sähkösaunassa saa unelmalöylyt!! En ole sellasta vielä kokenut. :D Mutta kiitos vaan kiuasvinkistäkin!

 6. S
  6.4.2012 / 08:38

  >heh, no makuasioitahan ne on ja jokainen pitää erilaisista löylyistä :). mut tuo kiuas on sellaiselle ihana, joka tykkää pehmeistä ja kosteista löylyistä :)

 7. Suvi
  7.4.2012 / 06:35

  >No mutta hei, juuri tuollaisista löylyistä tykkään! Tuntuu että kaikki sähkökiuas löylyt on olleet just kamalan "kuivia" ja vaikee ollu hengittää. Ei siitä saunomisesta sillon pysty nauttimaan. Täytyykin kysellä jos jollain ystävällä sattuis olemaan iki-kiuas niin vois mennä testaamaan. :D

 8. Anonymous
  8.4.2012 / 23:56

  >Hei!Mietimme myös maalämpöä kun aloimme suunnitella talon rakentamista reilut pari vuotta sitten. Päädyimme kuitenkin valitsemaan vesikiertoisen lattialämmityksen lämmönlähteeksi sähkön. Talo on 133 m2 ja autotalli 70 m2, joten lämmitettäviä neliöitä on vähän yli 200. Autotallissa meillä on lämpöä 12-15 astetta ja talossa 20-22. Talossamme on varaava takka, jota käytetään ahkerasti.Kokonaisuudessaan sähkönkulutus on n. 14000 kWh/vuosi, eli sisältää sekä käyttösähkön että lämmityksen. Meille sähkö tuntuu olleen oikea valinta, sillä maalämpö-investoinnin takaisinmaksuaika olisi ollut melkoisen pitkä. Alunperin mietimme, että vesikiertoisen lattialämmityksen lämmönlähteen voisi myöhemmin vaihtaa maalämpöön, mutta näillä näkymin emme ole sitä tekemässä.Vaikka usein puhutaan, että maalämpö olisi alkuinvestoinnin jälkeen "ilmaista", täytyy muistaa että maalämpöpumppu käy sähköllä, ja sen osuus sähkönkulutuksesta on yllättävän suuri.-t

 9. S
  9.4.2012 / 09:15

  >sehän se tärkeintä juuri onkin, että löytää itselleen sen oikean lämmitysmuodon :). meille se on tämä ja varmasti valitsisimme maalämmön myös seuraavaan taloon.niin ja mikään lämmitysmuoto tuskin on ilmaista ;)

 10. -anu-
  11.4.2012 / 13:19

  >Meillä myös maalämpö, vesikiertoisella lattialämmityksellä. Talossa asustelee 6 henkeä, joista kaksi teiniä ja aktiivisia jääkiekon pelaajia 3 kappaletta, joten suihkussa/ saunassa käydään jatkuvasti ja pyykkiä riittää. Lisäksi meillä on "heti valmis"-kiuas, joka sekin syö sähköä, silti meidän 260m2 sähkökulutus on ollut noin 15000-16000 kWh/vuosi, eli ei mahdottoman paha ja tässähän on tietysti kaikki käytetty sähkö mukana. Lämmintä riittää, samoin lämmintä vettä :) Ihana, helppo ja huoleton maalämpö on, meillä se on toiminut nyt noin 7 vuotta moitteettomasti!

 11. S
  11.4.2012 / 16:27

  >kuulostaa oikein hyvältä! maalämmön edut tulee teilläkin hyvin ilmi :)

 12. S
  15.4.2012 / 21:27

  >tuli saunassa mieleen et unohdin vastata tähän :Dkuultiin tästä meidän kiukaasta suosituksia rakennusaikana ja kehuttiin kosteiksi ja pehmeiksi löylyiksi. tykästyttiin ja sittemmin todettiin tosipuheiksi :). toki nää on makuasioita mut sitä mieltä me ollaan :)

 13. Anonymous
  23.4.2012 / 09:33

  >Ihana blogi sinulla :)Minkä merkkinen pumppu teillä on maalämmössä? Meillä juuri kilpailutetaan maalämmön toimittajaa. Kesällä nousee uusi koti :)

 14. S
  23.4.2012 / 10:22

  >voi kiitos!meidän lämpöpumppu on Thermian, voimme suositella :)onnea ja voimia rakentamiseen!

 15. Anonymous
  23.4.2012 / 13:55

  >Juuri se vastaus kuin toivoinkin :D Thermiasta meillä paras tarjous. Lämmintä kevättä!

 16. S
  23.4.2012 / 13:57

  >no sehän kiva! kiitos samoin 8)

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.