Blogista ja bloggaajan arjesta

 

Tämä aihe on mielestäni kovin mielenkiintoinen ja ilokseni olen saanut lukea kyseisen aihepiirin juttuja muutamastakin eri blogista viime kuukausien aikana! Niinpä ajattelin kantaa oman korteni kekoon ja kertoa hieman bloggaamisesta omasta näkökulmastani, sillä jokaisellahan se on erilaista ja jokaisella on siihen omanlaisensa motivaatiotekijät. Eli luvassa siis melko tekstintäyteinen postaus tänä tiistaina :).

Aloitin tämän blogin heinäkuussa 2010, tämä oli luonteva jatko reilun vuoden mittaiselle raksablogikirjoittelulleni. Päätin rohkaista mieleni ja avata tällaisen julkisen blogin; raksablogini oli suljettu ja vain lähipiirillemme tarkoitettu. 
En ollut suunnitellut mitään kestoa blogille tai muutakaan, ajattelin mennä päivän kerrallaan ja katsoa mitä tuleman pitää. Keksin blogilleni nimen melko lailla hetken mielijohteesta, ajattelin että jotain valkoiseen viittaavaa nimessä voisi olla ;). Nimimerkkiäni mietin myös kuumeisesti, kunnes en keksinyt muuta kuin tämän S:n. 
Blogi alkoi vahvasti sisustusblogina, mutta kun aikaa kului ja blogi lukijoineen tuli tutummaksi ja tutummaksi, eksyi joukkoon myös monia muita aiheita ja tällä hetkellä miellänkin blogini vahvasti sisustuspainotteiseksi lifestyleblogiksi. Tästä linjauksesta pidän kovasti ja tällä mennään, päivä kerrallaan edelleen :). 


Kyselin tässä jokin aika sitten miten kuvailisitte blogiani ja sain tosi hyviä vastauksia! Niistä sitten poimin hieman ideaa ja päivitin blogini kuvauksen sivupalkkiin vastaamaan enemmän nykytilannetta :)Blogista on tämän vuoden ja yhdeksän kuukauden aikana muodostunut erittäin olennainen osa elämääni. Olisi vaikea kuvitella elämää ilman tätä ja ilman teidän säännöllistä ”tapaamista”. Blogi on jo suht lyhyen elämänsä aikana antanut minulle erittäin paljon, paljon enemmän kuin olin osannut kuvitellakaan. 
Olen tavannut uusia ihmisiä, sekä täällä virtuaalimaailmassa että osan ihan kasvotustenkin. Olen oppinut paljon bloggaamisesta ja blogimaailmasta. Olen mielestäni kehittynyt valokuvaajana (itse kai sen kehityksen parhaiten huomaa), kun vertaa alkuaikoihin. Olen saanut mielenkiintoisia yhteydenottoja ja yhteistyötarjouksia eri tahoilta. Olen oppinut uutta sisustamisesta. Olen oppinut uutta jopa itsestäni! Olen löytänyt tästä paikan, jossa voi aina olla hyvällä ja iloisella mielellä, suuri kiitos siitä kuuluu teille lukijoille! Tämä blogi on minulle pieni pako arjesta, oli se sitten tunti tai neljä päivässä tai vaikka vain viisiminuuttinen. 
Ennen kaikkea blogini on minulle paikka, jossa saan toteuttaa itseäni. En koe olevani mitenkään erityisen luova ihminen, mutta tämä on juuri sopiva paikka toteuttaa edes tämänkaltaista luovuutta :)
Bloggaaminen on vienyt minut täysin mukanaan. Se on asia, josta haluan koko ajan oppia lisää ja kehittyä mahdollisuuksien mukaan, kuitenkin ilman että tämä alkaa tuntua pakkopullalta. Samaan aikaan blogini on myös supistettu päiväkirjani, josta voin myöhemmin käydä lukemassa mitä tapahtuikaan tuolloin jne. Katsoa, miltä kotimme näytti viime jouluna tai miltä terassillamme näytti viime kesänä…

Olen kirjoitellut blogiani lähestulkoon päivittäin koko sen elinkaaren ajan. Joidenkin postausten työstäminen vie kauemmin aikaa kuin toisten. Tämän vuoksi aiheet vaihtelevat: joka päivä ei ole mahdollisuutta kirjoitella kahta tuntia postausta, joinain päivinä aikaa vain on vähemmän ja joinain enemmän. Koen vaiheita, jolloin on kova inspiraatio kirjoittamiseen (kuten nyt) ja silloin tuotan tekstiä enemmän. Joskus koen inspiraatiota kuviin ja silloin vastaavasti niitä näkyy enemmän. Postausaiheet saattavat syntyä missä ja milloin vain, ihan hassuistakin jutuista! Silloin sormet syyhyää kirjoittamaan, mutta eihän se aina juuri tuolloin ole mahdollista. Onneksi on hyvä muisti (geeniperuja äitiltä <3) ja voin rauhassa odottaa sopivaa hetkeä, jolloin ehdin koneeni ja blogini ääreen. Luonnostelen tekstejä usein puolivalmiiksi; tälläkin hetkellä tekstiluonnoksia on noin kolmisenkymmentä. Niistä sitten poimin aiheita sitä mukaa, kun inspiraatio iskee ja viimeistelen ne. Jokaiselle aiheelle on nimittäin omat inspiraatiohetkensä ja usein postauksen toteutustapaa täytyy myös hieman miettiä, ennen kuin sitä alkaa valmiiksi asti työstämään. Usein siis jo mielessäni luonnostelen postauksia, vaikka en ole edes koneen ääressä ;). 
Yleistä on myös se, että otan useita valokuvia samana päivänä. Esim. yhden viikon postauksen kuvat saattavat syntyä kaikki samana päivänä. Monesti postausaiheet on mielessä mietittynä jo monta päivää eteenpäin ja se aiheuttaa sen, että kun mieleen tulee uusia postausideoita, tuntuu että niitä on aivan liikaa ja päiviä liian vähän :D. 
Minun kohdallani tämä on siis melko pitkälti 24/7 tapahtuva työ/harrastus. Siinä missä joku tuntee intohimoa ratsastamiseen tai käsitöihin tai laulamiseen, minä tunnen intohimoa bloggaamiseen. Bloggaaminen taas pitää sisällään monia pienempiä osa-alueita kuten minun blogini kohdalla sisustamisen (ja muut blogini aihepiirin aiheet), valokuvaamisen, kirjoittamisen, vuorovaikutuksen samanhenkisten ihmisten kanssa… Nuo kaikki on mun intohimoja ja rakkaita harrastuksia, niistä minä saan energiaa arkeen!


Jos puhutaan bloggaajan ”työstä”, kuuluu siihen paljon muutakin kuin mitä lukijat näkevät. :
Postausaiheiden miettiminen, postausten työstäminen. Valokuvien ottaminen. Kirjoittaminen. Postauskokonaisuuden kokoonhaaliminen. Lukijoiden kommentteihin vastaaminen, joka on tietysti jokaisen bloggaajan oma valinta: vastata niihin tai ei. Itse nautin niihin vastaamisesta, se on sitä vuorovaikutusta mistä suuresti pidän. Lisäksi kommenttiboxi on se paikka, jossa voi jakaa kaikenlaisia ideoita puolin ja toisin!
Kommentteihin vastaamisen lisäksi on sähköpostiliikenne, mikä on oikeastaan taas ihan oma osa-alueensa :). Sähköpostitse tulee palautteita, kysymyksiä laidasta laitaan. Tulee haastattelupyyntöjä eri tahoilta… Blogin(kin) sähköpostiliikenteen hoitaminen kuuluu päivittäisiin rutiineihini ja sähköposteihin yritänkin aina vastata mahdollisimman pian. Että jos et saa vastausta lähettämääsi sähköpostiin kahden vuorokauden sisällä, lähetä posti uudestaan ;). 

Koska päivittelen blogiani päivittäin, minulla on myös kamera käden ulottuvillani päivittäin :). Ja usein sille/niille tuleekin käyttöä! Mies on jo kauan sitten tottunut siihen, että kuvailen milloin mitäkin, ei hän enää edes kysy mitään kun näkee minut kamera kädessä milloin missäkin :D. Onpa pari kertaa jopa hämmästyneenä kysynyt etkö ota kuvaa :O
Melko tuttu näky alkaa olla myös se, että liikun kotonamme mitta kädessä :D. Saan nimittäin usein kysymyksiä mittoja koskien (koski ne kysymykset sitten takkaa, poreammetta, sohvapöytää yms.).

Minulle tärkeää blogissa on silmää miellyttävä ulkoasu; tähän kuuluvat siis blogin tausta, tekstin fontti (oltava helppolukuinen ja selkeä) sekä ihan sellainen yleiskatsaus blogin etusivulle. Ei liian sekava, levoton tai synkkä ulkoasu. Erittäin tärkeänä pidän myös selkeää kieltä. Koen olevani pienimuotoinen äidinkielen perfektionisti, jonka silmään pistää kaikenlaiset kielioppivirheet (huom. kirjoitusvirheet on eri asia!). Lukeminen tökkää heti, jos silmiin osuu virhe (= linja auto asemalla, terkkuja Ouluun ystävälleni Sannalle! ;D) tai jos lause on jotenkin vaikeaselkoinen (= liian pitkä, ilman pilkkuja yms.). Tämä piirre on joskus hieman rasittava, mutta en voi sille mitään ja olen oppinut elämään asian kanssa :D. Niinpä yritän karsia tuollaiset minimiin oman blogini kohdalla ja usein tekstiä tulee viilailtua vähän liiankin tarkasti, mutta se on mukavaa tosin ei kiireessä :D. Mielestäni on vain erittäin valitettavaa, miten huonossa jamassa äidinkielen osaaminen maassamme on. Kieli on kuitenkin erittäin kaunis, joten on sääli ettei sitä vaalita. 
Itse en aina kirjoita kirjakielellä, pidän usein puhekielen omaisesta kirjoittamisesta näin rennoissa yhteyksissä kuin blogit, mutta kirjakielen puuttumattomuus ei poista sitä etteikö teksti voisi olla selkeää, sujuvaa ja sitä kautta helppolukuista. Ehkä tämä on sitten yksi seikka, miksi pidän kirjoittamisesta niin paljon. 
Ja tottakai kun on blogista kyse, on valokuvat tärkeitä. Tästä valokuva-asiasta olenkin aiemmin jo puhunut, joten ei siitä sen enempää kuin että sen suhteen koen olevan mahdollista kehittyä koko ajan. Toivoisin ehtiväni jollekin valokuvauskurssille, jotta saisin kamerastani enemmän irti, mutta ainakaan vielä en ole kotikaupungissani tuohon mahdollisuuteen törmännyt, harmi. Mutta ehkä vielä jonain päivänä!
Valokuvia en juurikaan käsittele, joten siihen minulla ei kulu aikaa. Kuva-asetelman paremmin asetteluun saattaa kulua minuutti tai pari, mutta kuvakulmat pyrin rajaamaan jo kuvia ottaessani. Blogini on aika rennolla otteella toteutettu ja se saa näkyä kuvissanikin :P


Olisi mukava kuulla nyt lukijoiden kanta siihen, mitkä ominaisuudet teidän mielestänne on blogeissa tärkeitä? Mitä blogeissa yleisesti ottaen arvostatte?


Kaikille omaa blogia harkitseville voin lämmöllä tätä suositella, jokaisellahan on mahdollisuus tehdä blogistaan juuri sellaisen kuin haluaa! Antaa blogiin juuri sellaisen ja senkokoisen palasen itsestään kuin haluaa, sillä mielestäni juuri ne blogit, joihin kirjoittaja on antanut palan itsestään, ovat niitä parhaimpia.

Comments

 1. S
  17.4.2012 / 22:23

  >voi kiitos Omppu <3 sinä oletkin tuttu, ilahdun aina kun ehdit jättää viestiä! toivon että itsekin ehtisin enemmän kommentoimaan mm. sinunkin blogiisi, mut ainakin jotain merkkiä aina silloin tällöin ehdin jättää :D. ja se on luonnollista että blogi elää kirjoittajan elämäntilanteen myötä, niin sen pitää mennäkin! elämäntilanteet muuttuu ja sen myötä blogin aiheetkin vaihtelevat. ja vaikka meillä sun kans on eri elämäntilanteet, nautin blogisi lukemisesta (kuten kerran silloin sähköpostissa kirjoitinkin). munki mielestä on tosi erikoista, että jotku ihmiset kokee jotenkin oikeutettuna arvostella toisten tekemisiä, kuten harrastuksia… onko jokin harrastus muka toista parempi, en usko! jokainen kai osaa valita ne itselleen mieluisimmat ja saa sitä kautta lisää sisältöä ja nautintoa elämäänsä :)joo heh, täälläki nyt kaikki muut nukkuu paitsi minä. pitäiskö mun sit lähteä tapaamaan ystäviäni :D ei, en lähde, tulin juuri saunasta ja nyt vastailen näihin loppuihin kommentteihin :Dkiitos sulle kaikista mukavista kommenteistasi <3

 2. Anonymous
  18.4.2012 / 07:39

  >Sinulla on loistavasti bloggaus hallussa ;) Jatka vain samaan malliin.Täällä luetaan innokkaasti joka sana :)Terkut kisuille ;) T:Niina ja 4kisua

 3. Kaisa
  18.4.2012 / 08:40

  >Moikka S,hyvää jatkoa jo virinneelle keskustelulle! Kiva näkökulma kertoilla näin paljon oman bloggaamisen motiiveista. Haastoinkin sut nyt antamaan lukijoillesi pienen palan itsestäsi tämän päivän postauksessa. :)) Itsekehuja pitäisi kehitellä.

 4. S
  18.4.2012 / 09:16

  >no voi kiitos Niina <3sinnekin kisuille haleja! :)

 5. S
  18.4.2012 / 09:17

  >kiitti haasteesta, saas nähdä saanko aikaiseksi sitä tehdä :Dsiis kyllä keksisin ne asiat, mutta siitä on odotettavissa aika varmasti jotain avautumisia tietyiltä tahoilta :/

 6. Anonymous
  18.4.2012 / 10:26

  >hyvä kirjoitus paljon asiaa ,onko tosiaan niin et joku ei nimeä tätä harrastukseksi sitähän tää on .varsinkin sinä s olet sydämmellä kirjoittava ja varmaan pidät ystävistäsi huolta siis et unohda heitä nautin jutuistasi sellaisenaan olet rehellinen ja aito .ymmärrän et haluat salata esim .ettet itsestäsi kuvia halua näyttää ei niin et niissä mitään vikaa olis.monia blogeja seurannut mutta en halua katsella miltä joku vaate milloinkin näyttää jonkun päällä tai niitten muksuja joka päivä katsella,tai miltä verhot tai mikä milloinkin missä tahansa näyttää liian mitään sanomattomia .hyvää päivänjatkoa -ritu-

 7. Anonymous
  18.4.2012 / 11:23

  >Oih, ei ollut tarkoitus aiheuttaa sellaista tunnetta että bloggaajan pitäisi jotenkin puolustella harrastustaan kuten alla joku tuntui tekevän! Hienoahan se on jos tästä nauttii ja löytää aikaa sille sosiaalisellekkin elämälle :) Kommenttini oli varmaan muotoiltu jotenkin tökerösti, ei ollut tarkoitus nostattaa karvoja pystyyn ;) Ihmettelin vain ääneen mutta taidan olla kommentoimatta jatkossa. Ja tosiaan luenhan minäkin näitä joskus ja nautin todella paljon esim. sinun hyvistä kuvista. Itsellä ei tosiaan ole harrastusta jonka haluaisin lopettaa, olen varmaan onnekas kun ole löytänyt harrastuksen jossa voin yhdistää sen sekä ystävät joten periaatteessa kaksi kärpästä yhdellä iskulla, heh. Parisuhteelle löytyy varmaan senkin takia aika paljonkin aikaa lapsien ohella.Oikein hyvää kevättä sinne!

 8. S
  18.4.2012 / 11:55

  >hienoa ettet tarkoittanut pahaan sävyyn, sillä tuosta ensimmäisestä viestistä ehkä jäi sellainen käsitys muutamalle ihmiselle. mutta kiva että tulit korjaamaan asian, kiitos siitä! ilman muuta saa ihmetellä asioita ja kyseenalaistaa yms., mutta tässä vaan kaikkien tulee muistaa, että kun kyseessä on tällainen viestintämuoto, ei ihan kaikkea välttämättä käsitä siten miten kirjoittaja olisi halunnut asiansa käsitettävän ;). joskus on haasteellista kun ei näe toista, vaan täytyy päätellä pelkästä kirjoituksesta… siinä jää usein rivien väliin kaikenlaista ja ne on sellaisia asioita, jotka jokainen käsittää eri tavalla.enkä näe asiaa niin että kukaan puolusteli bloggaamista, vaan kertoi yksinkertaisesti asiasta omasta näkökulmastaan. olettaisin, että postauksestani kävi jo erittäin selvästi ilmi, kuinka tästä bloggaamisesta nautin ;)ja tieädätkö, tässä bloggaamisessakin yhdistyy osa mun ystävistä! siten että he seuraavat ja osa aktiivisesti kommentoikin mun juttuja. osa ystävistäni asuu lisäksi niin kaukana, ettei ole mahdollisuutta tavata kasvotusten kuin kerran tai pari vuodessa, joten on mukavaa että he voivat seurata täällä. näin myös minusta tuntuu että he ovat lähellä :). myös sukulaiseni seuraavat kuulumisiamme blogini kautta ja he haluavat nähdä myös kisuista kuvia :)mutta kiitos ja aurinkoista kevättä sinullekin ja perheellesi!

 9. S
  18.4.2012 / 12:03

  >kiitos, mukava kuulla että olet tuota mieltä Ritu! olen kyllä todella kiitollinen ystävistäni enkä voisi heitä koskaan unohtaa. muutamat ystävät seuraa mun blogia ja jotku heistä asuu niin kaukana, että näemme tosi harvoin. mutta tuntuu kivalta että he seurailevat blogini juttuja, tuntuu että ovat siten lähellä silloinkin kun emme toisiamme tapaa :)musta on vaan alusta asti tuntunu hyvältä olla näyttämättä kasvojani täällä blogissa ja siten aion jatkaakin niin kauan kuin se hyvältä tuntuu :). en minäkään näe lukijoita, joten en näe tarvetta että heidänkään pitäisi nähdä minut. myöskään vaatteiden esittelyyn en näe tarvetta, mutta mukavaa että on erilaisia blogeja!kiitos paljon, sinullekin toivotan oikein mukavaa päivää! :)

 10. Päm
  18.4.2012 / 12:39

  >Hei vaan hei! :) Ihan joka päivä minäkin blogiasi luen, on se vaan niin ihana. Kotinne on niin kaunis ja hyvällä maulla sisustettu, mutta senhän jo tiesitkin :) Kisumisut toki oma lisä piristämään päivää. Itsellä on ollut vaan niin hektistä tämä oma elämä, ettei tunnu ehtivän omaa blogia ollenkaan päivittämään :/ Siksi juuri kommentointikin on jäänyt melkein kokonaan, mutta nyt taas oli pakko, hih. Kivaa päivän jatkoa! <3

 11. S
  18.4.2012 / 15:27

  >heippa ja kiitti kaveri :))ymmärrän kiireet, mulla sama.. en ehdi edes lukemaan niin paljon blogeja kuin haluaisin, saati sitten kommentoimaan, mutta ehkä taas jonain päivänä :)kivaa päivää sinnekin! <3

 12. Marika
  18.4.2012 / 16:13

  >Olen aina ihastellut sitä palavaa intoa ja vaivannäköä (tiedän ettei blogi ole sinulle missään nimessä vaiva, mutta ymmärrät varmasti mitä tarkoitan :) mitä blogisi eteen teet. Olenkin miettinyt mistä keksit kaikki postausaiheet jne ja miten ne käytännössä toteutat ja nyt olikin tosi mielenkiintoista saada tietää miten blogi syntyy. Ideoitahan sinulla on valtavasti :) Tykkään tosi paljon kirjoitustyylistäsi (itsekin olen aikamoinen pilkunviilaaja;) ja siitä, että blogissa on sopivassa suhteessa sekä kuvaa että tekstiä. Ja koska emme muuten harmi vaan niin usein tapaa, niin on aivan ihanaa, että pysyn sun arkielämänkin kuvioissa hyvin mukana. Jatka samaan malliin, tahtoo tätä lisää :)

 13. S
  18.4.2012 / 19:07

  >juu ymmärrän :) toivotaan et ideoita riittää myös tulevaisuudessa samaan tapaan! kiitos rakas ystävä ihanasta palautteesta, mustakin on niin mukavaa et seurailet juttujani <3. kesällä viimeistään nähdään ja iloisemmissa merkeissä toivottavasti ku nyt kisut on tallessa :D

 14. Mia -Willa Oliviasta
  19.4.2012 / 23:42

  >Menin sanattomaksi… olipa mukava lukea tälläistä ajattelua välillä!!En enää edes muista mitä kysyit, mutta sinun tekstejäsi on muutenkin kiva lukea -oli aihepiiri mikä tahansa. Niissä näkee kuinka panostat tähän blogiin. Itse kirjoittelen niin nopeaa, että teksti on täynnä kirjoitusvirheitä ;)

 15. S
  20.4.2012 / 10:31

  >heh, mikä sai sanattomaksi?kiitos ihanasta palautteesta Mia, ilahdutti kovasti kuulla sinun mielipide :)) kirjoitusvirheet onkin eri asia kuin kielioppivirheet :D

 16. Mia -Willa Oliviasta
  20.4.2012 / 13:12

  >Siis tuo sun teksti oli niin tyhjentävä… Kaikki mitä mietin, niin vastasitkin jo seuraavassa lauseessa:)Harvoin "jaksan" lukea näin pitkää teksiä kunnolla kokonaan (hypin aina välillä muutaman rivin), mutta nyt oikein ajatuksella luin ja nautin:)Oikein hyvää viikonloppua sinulle!

 17. S
  20.4.2012 / 16:50

  >okei, kiva juttu! mukava että ihmiset voi samaistua :)kiitos samoin sinulle!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.