Liljavaroitus

Koska blogiani lukee myös joukko kissojen ystäviä, en malta olla jakamatta tätä tietoa täällä! Jos nimittäin sattuisi niin, että on joku muukin, joka ei tästä asiasta ole ihan perillä. Kiitokseni siis tarkkasilmäisille lukijoille, jotka minua varoittivat!

Kauniissa liljoissa on myös petollinen puoli: liljat ovat erittäin vaarallisia kissoille! Pikaisella etsiskelyllä löysin tämän tekstinpätkän:

Liljat voivat olla kissalle kohtalokkaita. Liljan kaikki osat ovat kissalle myrkyllisiä. Kissa voi saada myrkytysoireita vaikkei edes söisi liljaa. Jos ne pyyhkäisevät liljaa kävellessään sen ohi ja siitepöly harjataan pois niiden turkista, se voi olla vaarallista. Kissa saattaa sokeutua, oksentaa, saada munuaisvaurion, halvaantua tai jopa kuolla.
Älä pidä liljoja kotonasi tai puutarhassa. Jos sinulla kuitenkin on niitä esim. kukkakimpussa, pidä kukat poissa kissan oleskelualueelta. Siivoa siitepöly ja lakastuneet lehdet ja pese sen jälkeen kätesi ennen kuin kosket kissaan. 
Myrkytystapauksessa vie kissa välittömästi eläinlääkäriin. 

Ikinä ei voi tietää, tuleeko ihan kaikille kissoille liljoista oireita, mutta enpäs lähde riskiäkään ottamaan! Jos ei muuta, niin saan ainakin mielenrauhan. Mietin jos laittaisin liljat kesätakkaa koristamaan (siis takkapesään luukun taakse) tai sitten vien ne äidilleni. Pienet puutarhaunelmat meni kyllä tämän myötä uusiksi, mutta onhan noita muitakin kauniita kukkia!

Sitä paitsi, tuo liljojen tuoksu ei ole ollenkaan mun makuun! Oikein pistävä ja melko epämiellyttävä, joten ei nyt ihan hirveästi haittaa etten niitä enää voi sisällä tai omalla pihallani ihastella ;). Eilen vaihdoin liljojen maljakkoveden ja koko loppuillan oli nenässä se pistävä haju tuoksu. Kukkaistuoksut ei oo kyllä mun makuun, vieläkään!

Comments

 1. 14.5.2012 / 09:53

  No jestas! Onkohan ne koirillekin yhtä vaarallisia? Mä kyllä aina muutenkin leikkaan noi punaruskeat systeemit pois koska jos sitä sattuu saamaan vaikka vaatteelle tai huonekalun päällä niin sehän ei lähde pois millään vaan jättää tosi pahat jäljet tekstiiliin kuin tekstiiliin. Liljat on kyllä aika kansaa kahtiajakava juttu, itse kyllä tykkään kylläkin!

  • 14.5.2012 / 10:17

   pikaisella googlettelulla sanoisin, että kyllä ne on koirillekin myrkyllisiä! jep, ne on hyvä leikata! mut tänään nuo lähtee kokonaan meidän kotoa :D

 2. 14.5.2012 / 10:15

  Ihan loistavaa, kun ihmiset ajattelevat muitakin ja kertovat tällaisista asioista! Moni kukka, joka ei listojen mukaan ole vaarallinen ihmiselle, saattaa olla kuolemaksi kissalle. Esimerkkinä tulilatva: pari kesää sitten ostin sellaisen ja ajattelin pitää keittiön pöydällä. Olin tarkastanut sen myrkyttömyyden. Onneksi vielä samana iltana kävin jollain kissoja käsittelevällä nettipalstalla, josta luin, että yksi pikkuinen oli kuollut syötyään tulilatvaa :( He olivat heti menneet eläinlääkäriin, mutta lääkityksestä huolimatta kissa menehtyi -sisäelimet oli pahoin vaurioituneet. Eläinlääkäri oli vahvistanut tiedon, että vaikka tulilatva onkin ihmiselle myrkytön, se on kissalle myrkyllinen. Tulilatva lähti rivakasti pihalle! Ehkä olen liiankin hysteerinen myrkyllisten kasvien suhteen, mutta en juurikaan pidä enää aitoja kukkia kotona. Pahinta olisi, jos jotain kävisi -yhden kukkapuskan takia!

  Liljat on tosi kauniita, mutta niiden tuoksu saa mullakin migreenikohtauksen aikaan eikä tuoksu muutenkaan ole mun makuun. Lisäksi liljoista varisee roskaa, joka helposti myös värjää esim. tekstiilejä.

  • 14.5.2012 / 10:47

   totta! mulla on usein tulppaaneja ja ruusuja kotona, niitä aion ostella kyllä tulevaisuudessakin :).
   tuo liljojen tuoksu oli kyllä ihan kamala, suoraan sanottuna :D

 3. 14.5.2012 / 11:26

  Ohhoh, oon kyllä tienny, että liljat on vaarallisia, mutta että ihan noin vaarallisia! :o Meillä on kyllä aina ollut kotona kukkapenkissä liljoja, mutta kissa osaa niistä pysyä erossa ja mitään ei oo koskaan tapahtunu ja toivottavasti ei tule tapahtumaankaan… Tiedän, että tuskin äiti ja varsinkaan samassa pihapiirissä asuva mummo alkavat nyhtää liljoja pois penkeistään kissan takia. Jospa katti osaisi vastaisuudessakin pysyä poissa liljapenkistä!

  • 14.5.2012 / 17:48

   niinpä! mun vanhempien pihassakin on liljoja ja kisut olleet usein siellä ilman mitään vahinkoa… mutta koskaanhan ei voi olla varma. toivottavasti teidän kissalle ei käy mitään!

 4. 14.5.2012 / 11:44

  Hyvä tietää näistä asioista. En ollut koskaan kuullutkaan liljojen myrkyllisyydestä kissoille. En kyllä mitään kukkia sisälle tuokaan, kun kissat on heti syömässä niitä. Hyvä tietää myös tuosta tulilatvasta, niitä kun joskus olen saattanut jouluksi ostaakin.

  • 14.5.2012 / 17:51

   meillä nuorempi neiti erittäin harvoin jyrsii mitään kukkia, mut vanhemmalle kelpaa erityisesti tulppaanit :/. hänellä on kyllä ikää kohta 10 vuotta eikä mitään vahinkoa ole tapahtunut, joten ehkä kisun elimistö on jo tottunut pieneen tulppaanimyrkkyannokseen :D. tosin tulput ei oo läheskään noin myrkyllisiä ku liljat! tulppaanista kissa ei voi kuolla.
   joskus oon ollu pettyny floristien tietämykseen kukkien/kasvien myrkyllisyydestä: kaupassa sanovat etteivät oo kissoille myrkyllisiä, mut netissä sanotaankin ihan toista… ois mielestäni hyvää palvelua kukkakaupan henkilöstöltä tietää, mitkä on myrkyllisiä lemmikeille… lähes joka kodissa lemmikki kuitenkin on :)

 5. Marika
  14.5.2012 / 11:54

  Huh, olipa hyvä että sait tietoa asiasta eikä ehtinyt käydä mitenkään. Kiitos, että jaoit tiedon meille lukijoillekin ja eläinihmisille. Kukkien ja kasvien kanssa pitää olla kyllä varovainen. Itse en tunne läheskään kaikkia kasveja mitä meidän lenkkireitiltä löytyy enkä anna kissojen narskutella mitään muuta kuin heinänkorsia.

  • 14.5.2012 / 17:53

   no älä muuta sano! kuten tuossa yllä Sirutuulille kirjoitinkin, ois hyvä floristienkin olla perillä näistä kukkien myrkyllisyyksistä… :)

 6. Susanna
  14.5.2012 / 12:31

  Voi =0( Kiva kun jaoit! Pitää ottaakin asiasta selvää. Olen tilannut puutarhaan liljojen sipuleita, lähinnä päivänliljojen. Että ovatko ne vaarallisia? Meillä kyllä kisut sisällä, mutta jos noin vaarallisia, että jo pöly saattaa aiheuttaa oireita. Edellisessä talossakin oli kyllä liljoja ja siellä kisut kävi ulkonakin ja kävelivät kukkapenkissä. En ollut tietoinen asiasta, mutta mitään ei sattunut.

  • 14.5.2012 / 17:55

   en kyllä osaa antaa mitään varmaa tietoa noista päivänliljoista, luulisin kuitenkin et ovat myrkyllisiä. onhan se vähän harmillista, ku ikinä ei voi olla varma tuleeko kisuille oireita vai ei, siksi ajattelin etten laita meidän pihalle liljoja, ihan jo mielenrauhanikin takia :)

 7. 14.5.2012 / 13:40

  Kiitos kun jaoit tiedon taalla. Ei sita tule aina kukkia ostaessaan miettineeksi niiden mahdollisia haittavaikutuksia, varsinkin kun meilla on jo kaikki lapsetkin sen ikaisia, etteivat pista mitaan kummallisuuksia suihinsa.

  Taytyneekin kayda viela meidan takapihan kasvit lapi, silla pentukoira viettaa siella paljon aikaa ja saa juoksennella aika vapaasti meidan vahtaamatta, mita se siella oikein puuhailee. :-)

  • 14.5.2012 / 17:57

   no ei kyllä aina tule ja kysyessä toivoisin floristeilta parempaa tietoa kukkien myrkyllisyydestä… sekä lapsille että lemmikeille!

 8. 14.5.2012 / 17:16

  Voi, enpä ollut ennen kuullutkaan moisesta. Muutama päivä sitten vasta katselin liljoja kaupassa ja mietin, ostaako vai ei. Onneksi en ostanut. Mulla oli oikein jättitulilatva jouluna, mutta kisuli taisi jättää sen rauhaan. Taidan jättää senkin hankkimisen jatkossa. Eläimet on yleensä kyllä niin fiksuja, etteivät mene myrkyllisiä kasveja syömään, mutta eipä siihenkään voi täysin luottaa.

  • 14.5.2012 / 17:58

   onneksi et! ja ihan totta tuo et eläimet usein jättää myrkylliset jutut rauhaan, mut silti en enää osta mitään riskejä aiheuttavia :D

 9. Niina ja 4 kisua
  14.5.2012 / 19:16

  Minun kaikki ystävät ja sukulaiset yleensä muistaa (mummuani ei lasketa) ettei minulle kannata ostaa kukkia , koska 4 innokasta kisua vaanii kukkia :( Kerran olen joutunut viemään kisun sunnuntaina päivystykseen , kun ehti ulkona lipaista sillaista pientä ruskeaa sientä (joita on varsinkin puiden juuressa , ja yhtenä aikana kesästä nurmikot täynnä) sitten alkoi kuola valumaan ihan solkenaan. Tiputukseen jouduttiin ja oli pelko että aine menee munuaisiin kohtalokkain seurauksin… JA EHTI VAIN LIPAISTA EI SYÖDÄ sientä!! Selvittiin säikähdyksellä, mutta sen jälkeen olen ulkoillessa ollut lievästi neuroottinen mihin mamin kisuliini nokkansa laittaa.

 10. Heidi
  10.5.2013 / 10:32

  Hei,

  Ihan pakko kommentoida tätä vanhaa postaustasi. Nimittäin itselläni on tapana poistaa nuo siitepöly puikulat miksi niitä nyt oieasti kutsutaan? Heteet? Meillä ei tosiaankaan ole eläimiä, mutta mua ärsyttää suunnattomasti sotku minkä siitepöly saa aikaiseksi ja nipsasen aina nuo pois, ennen kuin edes muuttuvat tuollaisiksi sottaisiksi. Ihan vain nyppäsen peukalolla ja etusormella ne pois. Itse rakastan liljoa, ovat tulppaanin ohella mielikukkiani :o) Niissäkin on kovasti eroja, kaikki liljat eivät tuoksu yhtä voimakkaasti. Jotkut vaaleanpunaiset ja oranssit liljat eivät tuoksu juuri lainkaan, mitä olen ostanut Lidlistä.

  • 10.5.2013 / 11:53

   joo muistan tuosta kimpusta myös miten sotki ja aion tehdä saman poistotempun, jos liljoja vielä ostan :). vaaleanpunaisista haaveilen, joten hyvä tietää etteivät tuoksu niin voimakkaasti, mulla on niin herkkä nenä enkä pidä kukkaistuoksuista ylipäätäänkään :D

 11. raili
  6.7.2013 / 21:12

  mä aina sanon et mulle ei saa tuoda kukkia ja jos joku tuo niin kiikutan ne samantie naapuriin, kaikki tietää et mulla on kolme kissaa ja kukat ovat ei toivottuja.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.