Menorca, Välimeren miniparatiisi

Vietän täällä vapaapäivää, sateista sellaista… Ulkomaalauksia ei sateen vuoksi voi tehdä, siivoukset on tehty ja autotallimaalauksetkin sain sille mallille, että projektia voin jatkaa vasta muutaman tunnin päästä. Niinpä tässä sateen ropistessa ikkunoihin on ihana hetki hiukan fiilistellä ja matkakuumeilla ;). Kuten aamupäiväisessä postauksessani jo totesin, löysin eilen illalla aivan ihanan matkakohteen; sellaisen, johon en tiennyt Suomesta nykyään matkoja tehtävänkään!

Taisin menettää jo palan sydämestäni tuolle kauniille saarelle, ihan pelkkien kuvien välityksellä :D. Menorca kuuluu Espanjan Baleaarien saariryhmään. Tämä saari sijaitsee Mallorcan itäpuolella ja se tuntuu usein jäävän sekä Mallorcan että Ibizan varjoon. Tosin se taitaa olla myös Menorcan onni, sillä sen ansiosta saari on säästynyt naapurisaaria paremmin turismin tuhoilta. Menorca on hoitanut matkailijansa, mutta säilyttänyt sielunsa, luin jostain netin matkaoppaasta.
Siinä missä naapurisaaret ovat satsanneet yltäkylläiseen turismiin, on Menorcalla panostettu luonnonsuojeluun. Luonnonrauhasta onkin muodostunut saaren vahva matkailuvaltti, Unescon suojelukohde saaresta tuli vuonna 1995.
Ja oi mikä kaunis saari Menorca onkaan, suorastaan helmi! Sellainen ihanan luonnollinen, vihreä, rauhallinen ja aito. Siellä täällä upeita rauhallisia lahdenpoukamia turkoosine vesineen ja valkohiekkaisine rantoineen.

Ylellisyydellä tarkoitetaan usein palvelujen määrää. Ylelliseltä uimarannalta löytyisi siis ravintoloita, rantatuoleja, musiikkia ja krääsäkauppiaita. Mutta kuinka paljon ylellisempi onkaan tämä luonnontilainen uimapaikka: vain turkoosi, kirkas vesi ja valkoinen ranta jylhien kallioiden välissä. Pinjapuut kaartuvat veteen, aurinko helottaa ja ympärillä on – hiljaisuus. Lahdelle lipuva kaunis kuunari täydentää kuvan lomalaisen unelmamaisemaksi.
(Teksti lainattu.)

Menorcalta on turha etsiä villejä bileitä. Sen sijaan luonnontilaisia hiekkarantoja, patikointipolkuja ja kenkäkauppoja on sitten sitäkin enemmän.
(Teksti lainattu.)

Omiin korviini kuulostaa täydelliseltä paikalta ladata akkuja kiireisen ja työntäyteisen kesän jälkeen, keräten vielä voimia loppukesän ja syksyn rutistuksiin :).

Menorca on pieni saari: leveyttä sillä on ainoastaan 16 ja pituutta 48 kilometriä. Silti tältä saarelta löytyy hiekkarantoja enemmän kuin Mallorcalta ja Ibizalta yhteensä! Edellä mainituilla on ainakin minun mielessäni melkoinen biletyssaari-maine ja se ei kyllä ole ihan sellaista huvia, mitä me lomillamme etsimme. Senpä vuoksi nuo kaksi saarta on jäänyt matkakohdelistoiltamme pois ;).
Monia juttuja Menorcasta viimeisen vuorokauden aikana lukeneena osaan kertoa, että saaren tärkeimmät kaupungit ovat entinen pääkaupunki Ciutadella ja nykyinen pääkaupunki Mahon eli Mao. (Mahon on espanjankielinen versio ja Mao-nimeä käyttävät katalaanin sukuista menorguin murretta puhuvat.) Valtatie Mahonista Ciutadellaan halkoo saaren päästä päähän, matkan varrella on mm. pieniä kyliä lehmineen ja hevosineen sekä varmastikin upeita maisemia! Mahonin sydän on sen hieno satama, joka on maailman toiseksi suurin luonnonsatama.

Ihastuin aika voimakkaasti Mahonin lähellä pienehkössä kylässä sijaitsevaan hotelliin! Melkoinen ökyhotelli kyseessä, sellaisiin emme ole lomillamme tottuneet, mutta kerrankos sitä ;). Mietin tuossa vain hotellin sijaintia, että onko se paras mahdollinen… Mahonin kaupunkiin hotellista on 3,5 kilometriä ja lähimpään rantaan peräti 9 kilometriä. Mutta ehkäpä hotellin kylpylä, upea kattoterassi ja muut palvelut hyvittäisivät tuota välimatkaa rannalle :PToki tuossa voisi olla vaarana se ettei hotellista huvittaisi juurikaan poistua ;D. Tosin meidät tuntien tiedän, että haluaisimme loman aikana koluta koko saaren läpi, joten auton tai vespan vuokraaminen olisi joka tapauksessa edessä. Äkkiäkös niillä rannalle huristaisi! Mietin myös aluksi, kun tämän saaren löysin, että tulisiko meillä tuolla aika pitkäksi (me kun ei jakseta kahta päivää enempää rannoilla makoilla)… Äsken kuitenkin löysin monenlaisia nettisivustoja, joita lukiessani oivalsin saaren aktiviteettimahdollisuuksien olevan loistavat: monenlaisia retkiä tarjolla aina oman veneen ja kuljettajan vuokraamisesta lähtien! Myöskin Mallorcalle pääsee lautalla, jos vilinää ja vilskettä alkaisikin kaipaamaan ;). Enkä suinkaan pettynyt törmätessäni tähän pieneen infoon:

Todellinen kenkäfriikki jättää kuitenkin kaupunkien kenkäputiikit rauhaan ja suuntaa suoraan Mascarón kenkätehtaalle, joka sijaitsee jotakuinkin keskellä saarta. Mascarón Pretty Ballerinas -kenkiä käyttävät julkkiksetkin Kate Mossista Lily Alleniin. Mikä ihmeellisintä, popot todella tehdään paikallisin voimin täällä Menorcalla. Tehdassalissa kenkäliima tuoksuu ja ompelukoneet säksättävät, kun pehmeästä nahasta syntyy vaihe vaiheelta viehkeitä jalkineita. Tehtaanmyymälän puolella shoppailijan pulssi nousee. Aiempien kausien kenkiä myydään tuntuvilla alennuksilla, joten nyt jos koskaan on hekumallisen Carrie Bradshaw -hetken aika.
(Teksti lainattu.)  

That’s where I would be!

Viime vuosina saaret näyttää olleen meidän suosiossa: Sardiniassa lomailimme syksyllä 2010, Sisiliassa syksyllä 2011 ja olisiko nyt sitten Menorca syksyllä 2012? Sardiniaan tykästyin jostain syystä enemmän kuin Sisiliaan, Sardiniaan voisin ilomielin joskus palata! Se oli juuri sellainen tosi luonnollinen ja kaunis saari, ei mikään turismin pilaama vaan paikallista elämääkin näki. Myöskin ruoka (ja sehän on Italian lomilla yksi tärkeimmistä seikoista!) siellä oli niin herkullista ettei sanat riitä kuvailemaan!

Hmm… Näin sitä lentopelkoinenkin tarpeeksi mielenkiintoisen matkakohteen edessä unohtaa pelkonsa, kunnes koittaa takeoff
Ihanaa tämä suunnitteleminen ja etenkin tämä tunne, kun ei yhtään tiedä mihin päin Eurooppaa lomalle lopulta päätyykään!

Nyt kuulisinkin enemmän kuin mielelläni (jos joku tänne asti jaksoi edes lukea kun joku täällä päässä hiukan innostui :D), onko teillä jollain kokemusta tästä pienestä paratiisisaaresta? 

Kuvat lainattu Finnmatkat.

Comments

 1. 25.7.2012 / 15:51

  Menorca olisi kyllä upeankuuloinen saari! Itsekin olen miettinyt, josko sinne joskus pääsisi käymään :)

  • 25.7.2012 / 22:04

   kyllä vain! ja toivottavasti jonain päivänä pääset :)

 2. 25.7.2012 / 21:49

  Kokemusta ei valitettavasti kohteesta ole, mutta kiinnostusta ja mielenkiintoa Menorcaa tämän kirjoituksesi jälkeen sitäkin enemmän! Empäs ollut moisesta paikasta kuullutkaan, kuvien perusteella aika paratiisi, oi että! Kyllä tuolla kelpais rentoutua rannoilla (ja ökyhotellissa, WOU!) ja tutkiskella saaren luontoa. :)

  • 25.7.2012 / 22:05

   joo tuo jää kyllä usein Mallorcan varjoon eikä moni edes tiedä mikä tai missä Menorca on :). todella kaunis saari, kovin Sardinian tyylinen mielestäni! <3

 3. Petra
  25.7.2012 / 21:53

  Hassua eilen googletin matkoja myöskin syyskuulle ja silmäni osuivat juuri Menorcaan. Sardiniaankin olisi mukava päästä, mutta sinne ei ilmeisesti kukaan tee tällä hetkellä matkoja Suomesta. Olimme muistaakseni v. 2006 varanneet matkan Sardiniaan, jonka matkatoimisto perui puolestamme vähäisen kysynnän vuoksi, tuolloin muistaakseni päädyimme Sardinian sijasta Portugaliin.

  • 25.7.2012 / 22:08

   jaa niinkö! mäki kiinnostun aina joistain hieman erilaisista kohteista, ei niin tyypillisistä :). nyt vaan kovasti mietin, oisko parempi valita hotelli Mahon vai Ciutadellan lähistöltä… mistään ei saa vinkkejä ku täältä ei oo kauan sinne matkoja järjestetty :D
   me oltiin tosiaan Sardiniassa syksyllä 2010, silloin oli Finnmatkojen kohteena. sesonki tosin päättyi jo syyskuun puolivälin jälkeen säiden takia. harmi jos eivät enää järjestä sinne matkoja, niin kaunis saari että toista saa kyllä hakea!

 4. Mari
  26.7.2012 / 09:20

  Tuttava pariskunta lomaili toukokuussa Menorcalla! Suosittelivat sitä kovin! En huomannut kysyä missä heidän hotellinsa sijaitsi.. Kaikki olivat kuulemma olleet ystävällisiä ja iloisia ja aktiviteetteja on tosiaan niitä haluaville. Itsekin ajattelin tutkailla tuota vaihtoehtoa talvilomalle.. ;)

  • 26.7.2012 / 09:35

   oi kiva että kerroit Mari! jos ei ole liikaa vaivaa, niin olisitkohan voinut kysyä heiltä, missäpäin saarta majoittuivat? tai kumpaa puolta saaresta suosittelevat majoitukseen: Mahonin päätä vai Ciutadellan päätä? :)
   netistä löysin vain espanjalaisten keskustelupalstan ja se ei ole ihan niin varteenotettava, koska keskusteluun on osallistunut paljon saarella asuviakin ihmisiä ja äänet jakautuivat heillä aika lailla fifty-fifty ;). on sen verran uusi kohde etten löydä suomalaisten vinkkejä tuosta aiheesta.

   • Mari
    26.7.2012 / 10:16

    Kysäisin asiasta ja olivat olleet Finnmatkojen matkalla, hotelli Tamariscos. Ilmeisesti kahdestaan matkustava pariskuntakin on viihtynyt tuollaisessa lapsiperheille suositellussa hotellissa ;)

    • 26.7.2012 / 10:33

     voi kiitos paljon vaivannäöstäsi! juurikin mulla tässä auki tuon kyseisen hotellin sivut :D. Finnmatkojen matkan mekin aiomme ostaa, mietitään nyt vielä tuota Tamariscosta tai sitten Mahonin lähettyvillä olevaa :P

     • Mari
      26.7.2012 / 10:51

      Eipä mitään, kiva jos oli jotain apua! Ja olisi kiva kuulla miten matkanne sitten menikään :)

      • 26.7.2012 / 10:55

       ehdottomasti tulee sitten matkajuttua useammankin postauksen muodossa :))

 5. Christina
  26.7.2012 / 09:35

  Hei! Kolusimme ihastuttavan Menorcan saaren lähes läpikotaisin viime kesänä espanjalaisen puolisoni kanssa vieraillessamme siellä tämän sukulaisten luona. Itse valitsisin hotellin mielummin läheltä Ciutadellaa ja auton vuokraamista suosittelen myös. Kaiken kaikkiaan saari muistuttaa hyvin paljon Sardiniaa ja on ehdotomasti tutustumisen arvoinen!

  • 26.7.2012 / 09:38

   kiitos paljon tiedoista Christina! osaatko vielä perustella, miksi valitsisit hotellin mieluummin Ciutadellan lähistöltä? :)
   ja oliko siellä kovin kuuma kun siellä olitte? oliko illatkin vielä kovin lämpimiä? tietäisi vähän miten pakata :P

 6. 26.7.2012 / 13:55

  Oi, miten mahtavan upean tuntuinen paikka!! Tosin Mallorcaltakin löytää kivoja paikkoja, joita turismi ei ole ”pilannut” eikä biletys ole päähuvi. Tämän esittelyn myötä taidan sittenkin vaihtaa seuraavat reissuhaaveet Mallorcasta Menorcalle… :)

  • 26.7.2012 / 16:05

   niin voi olla, täytyy vaan ehkä nähdä enemmän vaivaa :). voi että mulla on pää ihan matkakuumeinen ja sekaisin, monta kohdetta nyt mielessä :P

 7. Aikku
  26.7.2012 / 18:09

  Eipä ole kokemusta tuosta paikasta…ainakaan vielä:) Tosin itekin siitä kuvia ihaillut ja haaveillut sinnekin vielä joskus pääseväni… Tosi kauniilta ja kiinnostavalta paikalta näyttää!

  • 27.7.2012 / 09:15

   on kyllä varmasti aivan ihana saari! :)

 8. 27.7.2012 / 10:09

  Näyttää aika upealta! Ei varmaan huono kohde voi ollakaan. =) Jossain lehdessä oli taannoin juttu tuosta saaresta, siitä eka kerran sen bongasin.
  Mä luulin aina, etten ole rannoilla/altailla viihtyvää tyyppiä laisinkaan, mutta niin siinä vaan on käynyt, että kyllä siellä jaksaa makoilla vaikka kuinka kauan. Ja nyt kun lapsetkin oppivat uimaan, niin nehän puljaa siinä vedessä hamaan ikuisuuteen, niin mikäs siinä on makoillessa. =)

  • 27.7.2012 / 10:25

   niin kyllä mäkin varmaan sitten jos ois lapsia, ois pikkupakkokin ;), mut nyt ku miehen kans kaksistaan matkustetaan ni en kyllä maksais sellaisesta lomasta, jossa makaisin vaan rannalla. sitä voi tehdä kotimaisemissakin :D

   • 27.7.2012 / 21:20

    Pakko jatkaa vielä, että minähän en ole koskaan käynyt missään etelän kohteessa ilman lapsia. Että voi olla, ettei siellä sitten viikkoa jaksais makoilla.. Toisaalta, ei me nytkään koskaan olla pelkästään rannalla/altaalla, vaan me pakkoraahataan lapset aina johonkin kulttuurinähtävyyteen (joita yllättäen löytyy ihan turistikohteistakin). =D Yllättävän hyvin lapsetkin jaksaa kiinnostua raunioista yms.

    • 28.7.2012 / 11:16

     joo pakkoraahaaminen on ihan hyvästäkin ja lapset varmasti isompina sitä viimeistään arvostaa :D

 9. Rose
  12.8.2012 / 09:19

  Moi,
  löysin postauksesi googlettamalla. Kokemuksia ei vielä saaresta ole, mutta syyskuussa sinne suuntaamme. Meidän kohteenamme on tuo Cala´n Bosch. Ollaan oltu useasti Mallorcalla ja tykätty siitä kovasti, ei ollenkaan niin massaturimispaikka, mitä voisi olettaa turistimäärien mukaan. Nyt on kuitenkin kiva nähdä tämä uusi paikka!

  • 12.8.2012 / 16:15

   oi onnekkaat! me ei varattukaan sinne matkaa, siellä ois liian kuuma vielä silloin ku matkaan voitais lähtee. jää siis toiseen kertaan :). syyskuun puolivälin-lopun paikkeilla siellä on varmasti ihanteellisin olla! hyvää matkaa teille :))

 10. Mari
  23.9.2012 / 17:06

  Tulimme juuri perjantaina Menorcalta. Asuimme Tamariscoksessa Cala En Boscìn kylässä. Aivan ihana saari ja tuo kylä oli tosi viihtyisä. En muista äkkiä missä olisi yhtä siistiä kaduilla ja turuilla kuin Menorcalla. Ei oo muovipulloja ja roskia luonnossa ! Kiertelimme autolla koko saaren ja joka puolella on omat viehättävät piirteensä. Luonto vehreää ja kaunista. Giutadellan kaupunki jäi eniten kaupungeista mieleemme. Tosi viehättävä ! Ihmiset osaavat englantia melko hyvin ja ovat tosi ystävällisiä, myös supermarketeissa saa palvelua toisin kuin Kreikassa. Ei jää varmaan viimeiseksi matkaksemme Menorcalle. Myös lapsiperheille suosittelen.
  Meno lento kesti 3 T 15 min !

  • 23.9.2012 / 19:21

   kuulostaa ihanalta! kiitos että tulit kertomaan kokemuksianne :). meiltä jäi aurinkoloma nyt tältä syksyä välistä, mutta ehkä sitten joskus, jonain päivänä :)

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.