Amaryllis

 

Enää en malttanut odottaa, halusin tämän kauniin kukkasen kotiin jo hyvissä ajoin – viime jouluna saamani amaryllis aukesi vasta tammikuun puolivälin tienoilla, joten ehkä tämä nyt ehtii avautua jouluksi ;). Valkoinen amaryllis taitaa olla mun lempijoulukukkani, niin valtavan kaunis! Pidän kyllä myös valkoisista hyasinteista, mutta niiden tuoksu on makuuni liian voimakas ja pistävä. Nyt ajattelin, että ehkä tänä vuonna kuitenkin kokeilen sen tuomista kotiin ja jos seuraa päänsärkyä, lahjoitan sen sitten pois.

Amaryllis ei levitä mitään tuoksua ympärilleen ja hyvä niin. Olen vielä toistaiseksi pitänyt sitä tuossa omassa muoviruukussaan mattakultaiseen paperiin käärittynä, mutta taidan pian laittaa sen lasimaljakkoon viime vuoden tapaan. Voisin oikeastaan ostaa toisenkin tällaisen amarylliksen tai sitten sellaisen maljakkoversion, vai onko sellaisia? Entä jos katkaisee amarylliksestä tuon varren ja laittaa sen maljakkoon, miten käy? *Pahoittelut tietämättömyydestäni*
Huonekuusikin meille kotiutui alkuviikosta, täytyy joku päivä kuvata sekin. Se koristaa sitä mun ”rentoiluhuonetta”, sillä onnistuin saamaan hengiltä siellä olleen myrtin. Tuossa huoneessa ei tule niin usein aikaa vietettyä, joten sen kohtaloksi koitui, kun siirsin sen aulasta pois: poissa silmistä, poissa mielestä

Tykkään niin paljon näistä pimeistä loppuvuoden illoista, jolloin kotona saa nauttia olostaan kauniissa tunnelmavalaistuksessa. Pidän keltaisesta/lämpimästä valonsävystä, se on mielestäni paljon kodikkaampi sävy kuin valkoinen, jonka koen liian kylmänä ja kalseana. Lämpimät valonsävyt muistuttavat ihanasti kynttilänvaloa.

Onko joku muukin jo ehtinyt hankkimaan joulukukkia tai mitä joulukukkia teillä on tämän vuoden hankintalistalla?
Oikeastaan, ei yhtään liian aikaista: päivälleen kuukausi jouluun ♥

Comments

 1. 24.11.2012 / 15:12

  Ruukkuamarylliksesta voi hyvin leikata varren maljakkoon sitten kun kukka on auennut ja varsi alkaa olla liian pitkä pysyäkseen pystyssä ruukussa. Varteen leikkauskohtaan kannattaa kiepauttaa kumilenksu kaksin kerroin, niin varsi ei lähde ns. purkaantumaan. Maljakossakin amaryllis kestää vielä pitkään. Ruukussa ollessahan kukkaa ei kannata kastella kuin hvyin vähän, niinkuin muitakin sipulikasveja, ettei turhaan kasvata varren pituutta.
  Itsekin ajattelin tänä jouluna laittaa iänikuisen valkoisen monilatvaisen joulutähden sijaan amarylliksen, se on on niin helppohoitoinenkin. Nimim. suutarin lapsella ei ole kenkiä eikä kukkakauppiaan tytär jaksa hoitaa kasveja. :)

  • 24.11.2012 / 17:25

   kiitos Sandy tiedoista! mutta siis täytyykö odottaa kukan aukeamista, nimittäin varsi on nyt jo melkoisen pitkä vaikka en ole kertaakaan kukkaa kastellut. kohta ruukku kaatuu… en tiedä sitten ovatko liikkeessä kastelleet turhan tiuhaan ku tuollaisen kasvupyrähdyksen teki. onkohan kerta/viikko hyvä tahti kastella?
   mä taas en osta koskaan joulutähteä: kisuille myrkyllisiä ja ehkä olen vähän niihin kyllästynytkin, niin paljon niitä näkee :)

 2. Tove
  24.11.2012 / 16:19

  Voit aivan mainiosti katkaista kukkavarren, mutta aivan varren alapäähän täytyy heti kietoa kumilenkki, koska muuten alareuna vedessä käpertyy ulospäin rullalle. Kasvissa oleva toinen tai kolmas kukkavarsikin kehittyy paremmin, kun ensimmäisen leikkaa pois. Olen monesti tehnyt näin ja joskus ostanut valmiiksikin leikkokukkana. Kukkavarsihan venähtää helposti liian pitkäksi, niin ettei ruukkukukka pysy enää pystyssä. Jäljellä olevat mahdolliset nuputkin aukeavat myös maljakossa. Amaryllis on kyllä kyllä aivan upea ja tyylikäs kukka varsinkin valkoisena.
  Kynttelikkösi on myös tosi kaunis.

  • 24.11.2012 / 17:28

   mahtavaa, kiitos Tove kommentistasi :). näin sitä aina oppii uutta! täytyypä muistaa tuo kuminauha-homma. taidankin sitten kohta tuon katkaista, on jo sen verran pitkä tuo toinen varsi eikä kukka näytä kyllä vielä hetkeen aukeavan. lisäksi sain etukäteen yhden aivan ihanan joululahjan, joka on täydellinen tuon amarylliksen kanssa ;)

 3. Madde
  24.11.2012 / 16:44

  Minunkin lempijoulukukka on valkoinen amaryllis. Se on niin kaunis. Minun viimejouluiset amaryllikset kasvattavat juuri kukkavarsia. Toivottavasti ehtii jouluksi.

  Aion kuitenkin lähiaikoina käydä ostamassa vielä yhden amarylliksen ja hyasintteja. Eihän joulukukkia voi koskaan olla liikaa :)

  Tiesitkö muuten että hyasinttien tuoksun voimakkuudessa on eroja? Vai tuoksuuko miedoinkin hyasintti liikaa?

  Olen kerran ostanut liian voimakkaasti tuoksuvia hyasintteja, ne saivat paikan isosta valkoisesta lyhdystä. Kauniilta näyttivät sielläkin, eikä tuoksunut oikeastaan yhtään (jos ei nenää työntänyt lyhdyn päällä olevaan ilma-aukkoon kiinni :D)

  Ihanaa viikonlopun jatkoa ja paljon rapsutuksia suloisille karvapalloille!

  • 24.11.2012 / 17:33

   on kyllä niin kaunis että! joulu toisensa jälkeen se ihastuttaa yhtä paljon, en varmasti ikinä kyllästy :)
   en tiennyt tuota hyasinteista, hyvä että kerroit! täytyypä liikkeessä sitten jo nuuhkia tarkasti ja vertailla :D. tosin jos kauan niitä nuuskuttelen niin hedari iskee jo siitäkin :D.
   hei mahtava tuo lyhtyidea! mulla on sellaiset mustat lyhdyt, joihin voin hyasintit laittaa koristuksiksi :)). varmasti pysyy hajutkin (tai tuoksut :P) paremmin kurissa! ja kiitos, viikonlopun jatkoja sinnekin! välitän rapsut perille: toinen tuossa sohvapäikkäreillä miehen kainalossa ja toinen lattialla matolla köllöttelee.

   • Madde
    24.11.2012 / 22:32

    Siis tuoksussa on eri lajien välillä eroja. Yleensä kaupoissa on muutamaa erilaista hyasintti lajiketta. Ja kukan etiketissä yleensä lukee onko tuoksu mieto vai voimakas. Ei tarvitse jokaista kukkaa nuuhkia :D Mullekkin tuli asia muutama vuos sitten ihan yllätyksenä. Olin marras-joulukuun liikkeemme kukka/ puutarhapuolella tuuraamassa, siellä kerkesi oppimaan kaikenlaista. Sai vähän vaihtelua sisustusosaston hommiin :)

    • 25.11.2012 / 17:34

     joo en mä tuota nuuhkimisjuttua ihan niin tosissani tarkoittanutkaan :D. ajattelinkin, että varmasti ainakin myyjä tietää, jos asiaa ei muuten heti mistään huomaa.

 4. 24.11.2012 / 16:52

  Minä sain viime jouluna isältä amarylliksen ja tais olla eka joka meillä koskaan on ollut ja oli kyllä kaunis ja taisin itekin katkaista sen lopulta maljakkoon kun alkoi koko ruukku kaatua. Joulukukkia en oo vielä ostanut, mutta kovasti oon odotellut että tulis kauppoihin tulppaaneja, niitä meillä oli viime vuonna oikeastaan aina pöydällä, kun nuupahtivat niin hain heti uuden kimpun tilalle. Nyt oon vasta sellaisia oranssi-keltaisia nähnyt ja en niistä niin tykkää joten kauppaan jäi, valkoiset ja vaaleanpunaiset on mun suosikkeja :)

  • 24.11.2012 / 17:49

   tulppaanit on niin ihania, mutta mulla kuuluvat siihen kevään odotukseen: alan ostella niitä vasta tammikuussa yleensä :). toki nyt vois tehdä poikkeuksen ja yhdistää vaikka tulppuja & kauraa, kuten alempana Eeva ehdotti!

 5. Eeva
  24.11.2012 / 17:07

  Oi että, kiitos ihanasta vinkistä. En ole muistanutkaan valkoista amaryllistä. Täytyy ostaa semmoinen hetimiten – ja juu, siitä tulee sitten kaunis leikkokukka.

  Olen aina ostanut jouluksi punaisia leikkotulppaaneja joiden joukossa on kauraa. Se on myös ihanan jouluinen ja vanhanaikainen asetelma.

  • 24.11.2012 / 17:51

   voi ole hyvä vain! minäkin ostan toisen amarylliksen heti ensi viikolla :)). aivan ihana idea tuo tulppaanit ja kaura! kiinnostuin heti! varmasti kaunis tulee myös kun yhdistää valkoisia tulppuja ja kauraa, oi että :)

   • Eeva
    24.11.2012 / 18:35

    Tulee varmasti <3 Mistä voi ostaa noita toisiinsa nojaavia kynttelikköjä? Se on todella kaunis.

 6. lindaa
  24.11.2012 / 17:32

  Joo loistava idea, täytyyki hakea se jo nyt!

  • 24.11.2012 / 17:51

   hae ihmeessä, mä haen ens viikolla jo toisen :P pian pääsevät loppumaan! :D

 7. Marika
  24.11.2012 / 18:19

  Todella kaunis kukka! Mitäs kisut teillä tykkäävät muuten kukista :)? Syövätkö ne niitä mielellään? Meillä molemmat ovat kovia narskuttelemaan kaikkea mahdollista :)

  On niin mukavaa kun tulee joulu. Odotan kovasti. Ja näin pimeällä on kivaa kotoilla ja käpertyä hyvällä omallatunnolla viltin alle :)

  Rapsutukset kisuille ja kivaa viikonloppua :)

  • 24.11.2012 / 21:49

   no tulputhan on herkkua :D. meillä erityisesti vanhempi kisu on tollanen viherpipertäjä… vaikka tulppaaneiden sanotaan olevan kissoille myrkyllisiä, niin ei mitään ole vuosikymmeneen kuitenkaan tapahtunut. amaryllis on muuten aina saanut olla rauhassa, nyt kun muistelen, hassua! tulppaaneja ostelen tammikuusta huhtikuuhun, ehkä se on sitten se kevät ajankohtana sellainen et kevennetään ja syödään normaalia enemmän rehuja :D :D
   ihanaa viikonloppua sinne teillekin <3

 8. Jenna
  24.11.2012 / 19:07

  Voi täytyypä käydä itsekin ostamassa tuollainen, ehkä se kestäisi jouluun asti hengissä, meillä kun kukat tahtovat kuolla heti, kiitos minun ja kissan, joka rakastaa kaivaa multaa :D ja täälläkin ollaan jo joulufiiliksissä, tänään siivouksen yhteydessä laitoin joulujuttuja jo esille, nyt kun tulisi vielä lunta ! <3

  • 24.11.2012 / 21:52

   heheh :). meillä amaryllis on saanut aina olla rauhassa, mutta tulppaanit ei todellakaan, yksi syy siihen voi löytyä tuosta ylemmästä viestistäni ;)
   lunta toivon minäkin kovasti, oi sitä aamua kun saa herätä ja nähdä, että maa on valkoinen <3

 9. @nne
  24.11.2012 / 19:37

  Mulla myös hankintalistalla valkoinen amaryllis. Mut mun äiti tosin oli ostanut sellasen aika ihanan hempeän vaaleanpunaisen amarylliksen. Tai se oli oikeastaan valkoinen jossa oli hieman vaaleanpunaista. Oli nätti :)

  • 24.11.2012 / 21:53

   oi kuulostaa ihanalta tuollaisen värinen amaryllis, vähän harvinaisempi varmasti! yleensä näkee just valkoisia ja punaisia :)

 10. 24.11.2012 / 21:45

  Eikö teidän kissat syö viherkasveja? Meidän kissat söi kaikki rairuohoista joulutähtiin.. :)

  • 24.11.2012 / 21:54

   no jotku maistuu paremmin ku toiset ;D. just kirjoitinkin tuossa ylempänä Marikalle et tulppaanit on erityisherkkua! tosin nuorempi kisu jättää useimmiten nekin rauhaan…

 11. tiitu
  24.11.2012 / 22:11

  täytyy vähän kommentoida…itse odottaisin amarylliksen leikkaamista siihen asti,että valkoista väriä nupusta jo hieman näkyy.ihan tiivis nuppu ei välttämättä jaksa maljakossa aueta.ja jos varsi vaan venyy ja venyy tuossa purkissa,niin joku mahtavan sisustuksellinen tukikeppiviritys vaan varren viereen…;)ja leikattuna se kuminauha varteen ja viileään veteen,kuten tulppaanitkin.
  valkoinen hyasintti ei kyllä ihan niin voimakkaalle tuoksu,tietysti joillekkin sekin tuoksu voi olla liikaa…jos tulis pakkasta,niin aukinainen hyasintti jäätyy kauniiksi ulkona ja pysyy kauniina niin pitkään,kuin pakkasta riittää.tai voi jäädyttää esim.jäälyhdyn sisään.vanhoja ideoitahan nämä jo on…tulipa vaan mieleen…;)
  ensimmäiset joulukukat on hankittuna;jouluruusu(ihanan herkkä),hyasintti sekä kaunis vaaleanvihreä sypressi.terkuin tiitu,floristi:)

  • 25.11.2012 / 17:37

   voi olla että mä joudun toisen kukkavarren jo leikata, niin pitkä ja kaartuva on :D. katsotaan sitten miten sen käy! mulla oli kans viime vuonna sypressi, ihanan kestävä ja helppo :D. kiitos vinkeistäsi :)

 12. 25.11.2012 / 17:11

  Minullekin on monesti käynyt niin, että varresta tulee liian pitkä ja silloin olen myös leikannut sen ja laittanut kapeaan maljakkoon. Hyvin toimii ja on niin kaunis! Itsekkin ostin eilen valkoisen Amarylliksen kun huomasin niitä kauppassa ollessani, se on ehdottomasti suosikkini!

  • 25.11.2012 / 17:39

   joo noin täytyy munkin tehdä jo huomenna, niin pitkäksi on varsi jo venähtänyt! ja huomenna taidan käydä kipaisemassa toisen amarylliksen kotiin :)

  • 25.11.2012 / 17:39

   itsekin tykkään kovasti tuosta kyntteliköstä :))

 13. 26.11.2012 / 09:43

  Miten kummassa sä saat pidettyä teidän matikaiset poissa kukkien kimpusta? Meillä on kukkia syöty, tuhottu ja kaadettu. Ollaan koetettu opettaa, ettei niihin saa koskea, mutta auta armias kun ei olla vahtimassa niin kukat ovat kokeneet pienen tuholaisen voiman.

  • 26.11.2012 / 10:55

   en mä tiedä… kyllä vanhemmalle ainakin tulppaanit kelpaa vähän liiankin hyvin :P. pentuiässä kissat tuhoaa hieman enemmän kuin aikuisiässä :)

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.