Sisustushaaveita eteiseen

 

Rakentaessa tulee joskus tehtyä joitain hutivalintoja (kuulostaako tutulta?), mutta mielestäni se on vain inhimillistä niinkin mittavassa projektissa. Olen joskus hämmästellyt, miten vähillä hutivalinnoilla loppujen lopuksi talomme rakennusvaiheesta selvisimme. Etukäteissuunnittelu jäi meidän projektista pois lähes kokonaan, niin vauhdilla kaikki käynnistyi… Niinpä teimme valintoja sitä mukaa kun talo valmistui; koska rakensimme itse, se oli mahdollista (tosin joskus melkoisen hermoja kiristävää).
Yksi pienen pieni huti tuli tehtyä silloin, kun hankimme eteisen kattovalaisinta. Se oli saatava nopeasti, joten nappasimme silloin muistaakseni Clas Ohlsonilta lasisen plafondin mukaan. Viime syksyn aikaan, kun tuota valoa taas kesän jälkeen tarvitsi, huomasin aina silloin tällöin miettiväni tuon plafondin tilalle jotain toista valaisinta. Jotain riippuvalaisinmallia, joka saisi tilan näyttämään aavistuksen matalammalta.
Toinen pieni juttu, johon haluaisin muutosta, on eteisen ripustuskoukut. Meidän ulkovaatesäilytyshän on aulan puolella liukuovien takana, mutta tarvetta on myös eteisen puolella esim. laukuille ja usein vieraatkin jättävät takkinsa eteiseen. Tällä hetkellä eteisen seinässä on kaksi Ikean Vippa-koukkua, mutta ne eivät oikein tahdo riittää. Mielessäni onkin kummitellut tämän tästä eräs upea seinänaulakko, joka löytyykin kollaasista kahden mielessäni kummitelleen valaisinvaihtoehdon kera! Toteutan tässä samalla Padmerinelta saamani haasteen, sillä en taida saada ajatuksiani nyt niin jäsenneltyä, että kokoaisin kollaasin koko vuoden hankintahaaveistani. Aloitan siis eteisestä :)

Artekin A110-valaisin, &Traditionin Spinning BH1 -valaisin sekä Latva-seinänaulakko:

 

Parhaimmillaan nämä valaisimet taitaisivat olla jonkinmoisessa ryhmässä esim. ruokapöydän yläpuolella, mutta meidän kodissa moinen ei ole mahdollista. Ruokapöydän yläpuolella on vain yksi kattorasia enkä halua mitään pintavetojohtoja kattoon näkyviin. Yksinään tuollainen olisi taas hassun näköinen ruokapöytämme yläpuolella; tila on sen verran iso ja korkea, että vaatii kookkaamman valaisimen eikä näistä nyt kumpikaan olisi ruokailutilaan edes tulossa, sillä vasta vajaa vuosi sitten hankin sinne Kartellin FL/Y:n.

Näissä mietin vain valaisutehoa, kun en ole näitä vielä livenä nähnyt ja vaikka olisinkin, ei se liiketilassa aina ihan kaikkea kerro… Löytyykö teidän kotoa mahdollisesti jompikumpi näistä?
Lisäksi mietin valaisimen väriä – musta vai valkoinen? Haaveena/tarkoituksena olisi tämän vuoden aikana maalata eteisen ja aulan tapettiseinä valkoiseksi, mutta olen harkinnut sellaistakin vaihtoehtoa, että jos maalaisimmekin eteisen puolen seinän lähes mustaksi… Silloin valaisin sekä naulakko voisivat olla valkoiset; erottuisivat taustasta kivasti! Toisaalta taas eteinen on ilmansuuntien vuoksi aika pimeä, joten siinä mielessä valkoinen seinä olisi paras vaihtoehto. Tällöin valitsisin mustan seinänaulakon, ehkä myös mustan valaisimen sen kaveriksi..? Hmm, tätä täytyy vielä miettiä. Myöskin täytyy päättää, kumpi noista valaisimista… Näillä näkymin olen kallistumassa &Traditionin valaisimeen.

Tämä haaveiluhan herätti nyt valtavan vimman saada tuo vanha tapetti pois! Vaikka kissat on yhteen kulmaan ihan hyvän alun jo tässä 2,5 vuoden aikana tehneetkin, on siinä vielä urakkaa jäljellä… Ei teillä ois jotain kivaa kikkaa, miten saa helposti ja nopeasti vanhan tapetin pois? Esim. jotain et napsauttaa sormia kolme kertaa ni se on poissa?

Kuvat lainattu FDS

Comments

 1. SanMa
  3.1.2013 / 12:15

  Kuulostaa todellakin tutulta! Meilläkin selvittiin aika vähillä ja helposti muutettavissa olevilla huti-valinnoilla, ja samalla tavalla valinnat tehtiin sitä mukaa kuin talo eteni (ja kiireessä). Eteinen on meilläkin se, johon haluan muutosta. Meillä on eteisen seinämaali aavistuksen liian tumma ja kaipaisin siis vaaleampaa väriä vähäisen valon vuoksi. Lisäksi tavoitteena olisi piilottaa sähkökaapit, nyt ne ovat alkaneet häiritsemään, koska ovat valkoiset tummahkoa seinää vasten.

  Minusta tuo Artekin A110-valaisin on näyttävä mustana, valkoisena en ole tainnut sitä nähdäkään. Valaisutehosta en tosin osaa sanoa (eikös Valkoisessa Harmajassa ole tuollainen eteisessä?) Tradition on muodoltaan ehkä enemmän teidän kotia, en osaa sanoa miksi, mutta tuli vaan ensinnäinen mielikuva :). Latva- naulakkoa olen miettinyt myös meille, mutta väri on mietinnässä. Voisikos teillä olla tulevassa valkoisessa seinässä joku osa mustalla, vaikkapa liitutaulumaalilla tai tarralla toteutettuna?

  • 3.1.2013 / 12:23

   meilläkin on sähkökaappi eteisen yhdellä seinällä, luonnollisesti, mutta jotenkin oon niin tottunu siihen jo (valkoinen kaappi valkoisella seinällä ei häiritsevästi erotu). miten ajattelitte piilottaa ne?
   mun mielestä Suvilla on Dixonin valaisimia eteisessä. näitä en ole nähnyt missään, joten täytyy vähän miettiä ja luottaa omiin mielikuviin :D
   muhunkin iski ehkä aavistuksen enemmän tuo pehmeämmän muotonsa vuoksi :). mä uskon et seinä tulee olemaan kokonaan valkoinen ettei heti taas tarvi rempata :P tosin jos laittaa jotain tarraa niin sehän ei tarkoita remppaamista :)

   • SanMa
    3.1.2013 / 13:15

    Tehdään siihen varmaan sellainen lattiasta kattoon ulottuva, ei kovin syvä, ovellinen kaappi. Meillä kun on sen suuren sähkökaapin yläpuolella vielä joku toinen neliönmuotoinen pienempi sähkökaappi, joten piilotetaan kaikki kerralla. Miehellä on tästä kaapista visio, joten nähtäväksi jää, millainen se sitten tulee olemaan..

    • 3.1.2013 / 13:44

     aivan, kuulostaa hyvältä!

 2. 3.1.2013 / 12:47

  Kivalta kuulostaa tuo suunnitelma :) varmasti tuo vähän jännitettä eteiseen.

  Noista umpinaisista valaisimista lähtee valoa siis vain kohdettaisesti alaspäin, mutta sehän on sitten tunnelmallista. Sopiiko teille kaksi valaisinta, se olisi nätti. Johdot voi vetää yhdestä pistokkeesta ja kauniit johdot ovat rento sisustuselementti kun ne asettelee nätisti.

  Vaihtoehdoiksi vinkkaan Muuton Mhy-valaisimia ja Hang it all naulakkoa, mustina molemmat :)

  • 3.1.2013 / 13:01

   kiitos Anne, kiva kuulla sun mielipide! ja kiitos lisäideoista, ne on aina tervetulleita! Muuton valaisin on kyllä kaunis, mutta jotenkin näkisin sen ennemmin lastenhuoneen valaisimena :P. myöskään Hang it all -naulakko ei ole koskaan iskenyt samalla tavoin kuin tuo Latva. onnekseni kävi kerrankin näin, ettei tullut uusia himotuksia esiin näistä ehdotuksista :D
   täytyy harkita tuota kahta valaisinta, mutta jostain syystä mua häiritsee ne näkyvät johdot… en ehkä osaisi asetella niitä nätisti siten, ettei ne häiritsisi. onko sun mielestä huonon näköinen vain yksi tuollainen valaisin? kaksi voi olla kyllä liikaa, sillä ne tulis vain eteisen kattoon (tila on 2m x 1,5m), aulan katossa on spotteja.

   • 3.1.2013 / 14:52

    Heissuli,
    ei minusta yksikään valaisin huono ole! tuo tilakaan kun ei ole niin älyttömän iso kerta. Mhy:stä vaan ehdotin kahta kun ne ovat aika pieniä valaisimia ja minusta hauskat juuri kahtena (kuten Pihkalan eteisessä). Mutta nuo miettimäsi on kyllä kivoja myös, ja ehdottomasti yksikin käy. Jos siinä on pitkä kangasjohto, rullaa se lenkulle kiinnityskohtaan, on hauska yksityiskohta – tuo vähän rentoutta :)

    Onhan tuo Latva-naulakkokin aivan ihana.

    • 3.1.2013 / 23:33

     heh, tuollaista rentoutta ihastelen aina muilla, mutta jotenkin en osaa sitä itse kovin hyvin mielestäni toteuttaa. mutta harjoitus tekee varmaan tässäkin mestarin :)

 3. Heta
  3.1.2013 / 12:52

  Meidän eteisen seinä on musta, eikä lainkaan pimeä, varsinkaan nyt kun siellä ei ole rakennusvaiheen vuoksi vielä toimivaa kattovaloa laisinkaan =D Mutta mustaa seinää vasten näyttää ihanalle vaalea ”kristallikruunu”, jonka sinne valitsimme. Musta seinä ei tee pimeää, valaisin tekee :)

  Tuo pyöreämmän muotoinen valaisin olisi ihana, toisi kontrastia pelkistettyyn tyyliin ja tuon naulakon kanssa varsinkin ihana pari. Meillekin lienee kotiutuu kuvan naulakko jossakin vaiheessa ;)

  • 3.1.2013 / 13:04

   voi kuulostaa ihan herkulta nuo valinnat!
   niin tarkoitatko siis tuota &Traditionin vai Artekin valaisinta? mun mielestä tuo &Traditionin ois aivan upea pari naulakolle, täydentäisivät mukavasti toisiaan ku toinen on pehmeämpi ja toinen piikikäs ja kulmikas :P

   • Heta
    3.1.2013 / 13:13

    Juurikin samoin mun mielestä!

    • Heta
     3.1.2013 / 13:16

     Tuon naulakon kanssa kilpailee meillä Hayn Loop -naulakko, mutta meillä on niitä töissä niin en tiedä haluanko siksi niitä kotiinkin.

     • 3.1.2013 / 13:45

      se on kyllä kans ihana, tosin meille sopii/mahtuu tuohon tilaan parhaiten seinämallin naulakko.

 4. Nimetön
  3.1.2013 / 14:07

  Meillä lähti tapetit ihan sillä, että sumuttelin suihkepullolla tapetin melko märäksi. Aloitin ylhäältä ja jatkoin alas vuota kerrallaan, kun koko tapetti oli kasteltu, aloitin repimään taas ylhäältä, irtosi tosi hyvin, melkein kokonaisina vuotina. Joillakin pelkkä vesi ei ole auttanut, yleissääntö remontoinnissa: irtoaa sillä millä on kiinnitetty. Eli tapetin päälle liisteri ja sitten irrotus.

  • 3.1.2013 / 23:35

   kiitos tosi paljon näistä vinkeistä! mulla on kokemusta vain rakentamisesta, ei remppaamisesta (tai niistä alun ns. purkuhommista) :))

 5. 3.1.2013 / 19:40

  Kyllä kuulostaa!! Siis missä huuruissa valitsin kodinhoitohuoneen seinien väriksi vihreän!? Onneksi se on kohta muisto vain, kun seinät maalataan valkoisiksi :) ihanat nuo Artekin valaisimet. Meille voisi tulla sitten joskus kaksi valkoista keittiön saarekkeita päälle…

  • 3.1.2013 / 23:37

   oi ihanaa että on kohtalotovereita! mä taas valitsin ton aulan hohtavan raitatapetin jossain romanttisuuspuuskassa, blaah… ;)
   haaveilen muuten salaa keittiöstä, jossa ois saareke ja juuri kaksi (tai kolme) noiden tyylistä valaisinta valaisemassa, oi oi <3

 6. pirjo
  3.1.2013 / 21:11

  Hei, muutaman muun lailla olen huolissani siitä, että valo on aika ”pistemäinen” eteiseen. Jotain valaisimen kauneudesta katoaa myös, kun sitä ei voi tod.näk. asentaa yhtä matalalle kuin jos se olisi pöydän päällä. Jostain syystä molemmat mallit kaipaavat mielestäni toisen (ellei kolmannenkin) kaverin seurakseen, jotta ne olisivat parhaimmillaan. Antaisin ajatuksen vielä muhia.

  • 3.1.2013 / 23:40

   hmm… jotenkin mä oon nyt saanu näistä ideoistani päähänpinttymän, eikä se yleensä lähde pois muuta kuin toteuttamalla ;). joten voi olla että itsepintaisesti pidän pääni näidenkin kohdalla, aika näyttää! :)
   oikeastaan valon tuossa ei tarvitse mikään mahdottoman kirkas ollakaan, ei se ole sitä nytkään. tarvitsemme valoa kotonamme ylipäätään vain lokakuusta huhtikuuhun, joten luulen että sen puolisen vuotta pärjää tuollaisellakin valaisimella :)

 7. 3.1.2013 / 22:11

  Meillä roikkuneet nyt pari viikkoa olohuoneen kolmen korkean ikkunan keskellä kolme kokovalkoista A110:a.

  Niiden toimitus oli kaikki vähän eri aikaan, ja niitä lisättiin kattoon yksitellen. 27 m2 olohuone oli kovin pimeä pelkällä yhdellä valaisimella, nyt kolmella valoteho on riittävä. Niissä on jotkut himmennettävät halogeenilamput sisällä.

  Eteiseen yksi saattaisi riittääkin (joskin itse tykkään, että kivemmalta näyttää kun noita on useampi)!

  • 3.1.2013 / 23:42

   kuulostaa aivan ihanalta teidän olohuone! toivottavasti löydän blogistasi siitä kuvia :)
   mä oon samaa mieltä et noi Artekin valaisimet sopii paremmin rykelmään, mut toi &Traditionin menis varmasti niinkin pienessä tilassa kuin eteinen, ihan yksinäänkin.

 8. Mervi
  5.1.2013 / 01:30

  Hei! MIetin lukiessani postausta eteenpäin, että makumme joidenkin asioiden suhteen (meiltä löytyy mm. samaa kaakelia kylpyhuoneesta) on sen verran samanlainen, että latva- naulakko on varmasti mietinnässäsi ja niinhän oli :). Meillä se valkoisena valkoista seinää vasten. Mulla joku ihme pinttymä, että en voi nostaa tummaa elementtiä tai väriä pystytasoon. Vieraat vain ensimmäisillä kerroilla ei tajua sen olevan naulakko :) Se on ihana!

  • 5.1.2013 / 10:59

   ai jaa, heh! tiäkkö mä aloin kans miettimään valkoista naulakkoa toisena vaihtoehtona… voi apua mitenköhän saan päätettyä asian!

 9. Terhi
  5.1.2013 / 09:43

  Meillä tuo Artekin A110 on oleskelu/lukuhuoneessa (12m²) ja kyllähän sinne pimeitä nurkkia jää jos se pelkästään päällä on. Tosin meillä palaa aina myös pöytä-ja seinälamppu samaan aikaan. Tuo valaisin antaa valoa myös ylöspäin. Teillä tuo tila on niin pieni että varmasti riittää valaisemaan tilan.
  Tapetin saa irtoamaan laihalla liisterillä tai tapetinirroitusaineella jota löytyy rautakaupasta samasta paikasta missä liisteritkin on.

  • 5.1.2013 / 11:00

   aivan, meidän eteiseen ois sit varmaan just riittävä :)
   kiitti tapettivinkistä!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.