Ruokasoodasta on moneksi

 Joku teistä saattaa muistaakin reilun vuoden takaisen Pyykkipäivä-postaukseni, jossa kirjoitin, miten käytän valkopyykkiä pestessäni hyväkseni ruokasoodaa. Sen avulla valkopyykki pysyy kivan ja raikkaan valkoisena eikä ala harmahtamaan. Monista muista blogeista lukemistani tavoista poiketen käytän itse ruokasoodaa siten, että laitan pesuainelokeroon puolet pesuainejauhetta ja puolet ruokasoodaa eli siis käytän aineita yhdessä. Tällöin myös yksi pesukerta riittää, on taloudellisempaa ja ympäristöystävällisempääkin näin.

Tämän vinkin kuulin aikoinaan äidiltäni ja tällä tavoin olen valkopyykkini jo parin vuoden ajan pessyt, tulokset on omissa silmissäni ainakin täydellisiä :). Ilman muuta osaltaan vaikuttaa myös itse pesukone, jolle olisi hyvä säännöllisesti tehdä sitruunahappokäsittely (saa apteekista) ja on myöskin hyvä pyörittää kone joskus muulloinkin tyhjänä 90 asteessa. Valkoiseen lopputulokseen vaikuttaa myös se, että käyttää valkopyykille tarkoitettua pesuainetta sekä muistaa oikeat pesulämpötilat!

Pari viikkoa sitten vessan yhteen valkoiseen mattoon oli ilmestynyt tahra, joka ei lähtenyt pikaisella käsinpesulla pois. Niinpä hankasin tahrakohtaan kevyesti ruokasoodaa; kuitenkin siten että sitä jäi tahran päälle ihan näkyviin asti maton mennessä pesukoneeseen ja pesin sen normaalisti koneessa pesuaineen kera. Pesuohjelman jälkeen tahrasta ei ollut tietoakaan eli toimii tahranpoistossa ainakin tässä osoitteessa!

Nämä asiat tulivat mieleeni ihan siitä syystä, että täällä on koko aamun laulanut sekä astianpesukone että pyykinpesukone, jonka aionkin startata nyt toisen kerran! Eipähän tarvitse viikonloppuna tuhlata aikaa moiseen, viikkosiivoukset muutenkin jo hyvällä mallilla. Iltapäivällä kauppareissu – aion niiiiiiiin ostaa tulppaanikimpun (ehkä kaksi)! Ja valtavan kasan hedelmiä; appelsiinit on aivan superherkullisia ja mehukkaita tähän aikaan vuodesta :)

Mukavaa tammikuista viikonloppua (tammikuun viimeistä muuten, mihin tämä kuukausi katosi :O), toivottavasti myös aurinkoista sellaista!

Comments

 1. 25.1.2013 / 11:49

  No nyt mun alkoi tehdä mieli appelsiineja. Joulun alla söin klementiinejä paljon, ne on siihen aikaa parhaimmillaa. Ja tulppaaneja ostin eilen eilen kaksi kimppua, oli niin kivan värisiä, toiset lähellä fuksiaa ja toiset liloja mut sellasia punertavan liloja. Näyttää tosi kivalta samassa maljakossa.

  Ja tuosta ruokasoodasta, minä laitan joskun viemäriin ja päälle etikkaa, uunin pesin ennen joulua sooda-suola-vesitahnalla ja kyllä lähti puhtaaksi. Ja mikronhan saa hyvin puhtaaksi kun laittaa sooda vesilasiin ja hetkeksi mikroon, pehmittään kyllä lian jos seinille roiskunut jotain.

  • 25.1.2013 / 12:11

   mä tein viikko sitten ihanat tulppanilöydöt myös: toinen tosi hennon vaaleankeltainen ja toinen sellainen pastellisävyinen vaaleanpunainen, oi oi <3. katsotaan mitä tänään on tarjolla, kun kauppa on eri.
   ihania nuo sun vinkit, kiitos! tykkään kovasti tuollaisista helposti kaapista löytyvistä tai itse "tuunatuista" pesuaineista kuin että olisi monenmonta erilaista purkkia ja purnukkaa eri tarkoituksiin :)

   • pirjo
    25.1.2013 / 19:12

    Kaikki noi ns. vanhan kansan neuvot on parhaita. Mummojen ohjeet kunniaan!

    • 25.1.2013 / 23:03

     totta tosiaankin!

 2. 25.1.2013 / 12:05

  Päivän sana on selkeästi ruokasooda, hih! Kiva, että säkin teit postauksen aiheesta, erilaiset kokemukset ja soodan käyttötavat on tervetulleita. :)

  • 25.1.2013 / 12:12

   joo ajattelin että teen tämän toisen postauksen aiheesta sitten, kun on kokemusta ruokasoodasta tahranpoistajana ja nyt on! :)

 3. Anne
  25.1.2013 / 13:24

  Kiitos hyvästä ruokasooda-vinkistä! En ollut kuullutkaan, mutta otan käyttöön heti seuraavassa valkopyykissä! Viikonloppu taitaa olla joka puolella Suomea ”tulppaaneita tulvillaan”, joten kaunista sellaista siis!:)

  • 25.1.2013 / 15:32

   mukava että oli uusi vinkki! ja kiitos paljon, kaupasta tarttui tällä kertaa mukaan tulppaani- ja neilikkakimput :)

 4. 25.1.2013 / 13:34

  Todellakin päivän sana ruokasooda, tämä on minulle ihan uutta, mutta varmasti tulen kokeilemaan. Täällä myös perjantain siivous ja sitten saa viikonloppu alkaa. Ihanaa rentouttavaa viikonloppua sinulle!

  • 25.1.2013 / 15:34

   kannattaa kokeilla! ja yhtä tärkeää valkopyykille on myös valkopyykille tarkoitettu pesuaine sekä oikea lämpötila, joista Anne alempana muistutti kun itse ne tekstistä unohdin :)
   kiitos Miimma!

 5. Jaana
  25.1.2013 / 14:26

  Moi :)

  Itse olen pähkäillyt mitä laittaa valkopyykkiin kun valkoinen ei olekkaan enää valkoinen. Laitetaanko pyykkipulveria siis puolet suosituksesta ja toinen puoli sitten ruokasoodaa vaiko mitenkä päin :D Kiitos vinkistä!

  • 25.1.2013 / 15:36

   eipä kestä! joo eli valkopyykille tarkoitettua pesuainetta laitan ihan mutu-tuntumalla, en koskaan mittaile :P. pesuainetta siis vähemmän kuin ns. normikoneelliseen laittaisin ja korvaan sen määrän sitten ruokasoodalla. aika lailla fifty-fifty oon laittanu :)

   • Jaana
    7.2.2013 / 10:34

    Ihanaa Torstaita :)

    Nyt piti sinua kiittämään lähteä aivan mahtavasta vinkistä :) Testattu on ja toimii :) :) Meillä on valkoinen pyykki taas valkoista, Kiitos!!

    Ihanaa kevään odotusta ja aurinkoa päiviisi :)

    • 7.2.2013 / 10:38

     voi että, tuli niin hyvä ja iloinen mieli tästä! kiitos että näit vaivaa ja tulit kertomaan :). aurinkoista kevään odotusta sinullekin Jaana!

 6. Meeri
  25.1.2013 / 15:02

  No voih, juuri sain pyykkituvalla vaatteet kuivumaan… Pitää muistaa ensi kerralla ottaa ruokasoodaa mukaan, olenkin tuskaillut noiden harmaantuneiden lakanoiden kanssa!

  Ihana kokoelma tyynyjä tuossa petauksessa! Itse en vain jaksaisi laittaa, aina kun ei jaksa sänkyä itsekään pedata aamuisin ja poikaystävää nyt on turha edes yrittää komentaa asettelemaan mitään tyynyjä ;)

  • 25.1.2013 / 15:39

   nooh tuleehan noita pyykkipäiviä ;). yksi mikä myös voi saada harmaantumaan on se, ettei käytä valkopyykille tarkoitettua pesuainetta.
   heh, ei meilläkään ole nyt kuin parit tyynyt sängyn päällä (ihan juurikin miestäkin ajatellen…) :D. mutta joskus otan useammat tyynyt käyttöön, vaihtelun vuoksi. yleensä muutenkin minä petaan meillä sängyn koska nukun arkisin pidempään, mies joskus viikonloppuisin.

 7. 25.1.2013 / 15:19

  Tuli ostettua (taas) uusi tyynyliina. Se hohtaa valkoisuudellaan vanhojen rinnalla, joten täytyy viikonloppuna laittaa kaikki kerralla ruokasoodan kera koneeseen.

  Toimiiko myös nestemäisen pesuaineen kera? Jos laittaisi pesupallossa pesuaineen ja sit säiliöön ruokasoodaa?

  Ihanaa viikonloppua!
  Nautitaan Kokkolan pikkupakkasista ulkoillen ja aurinkoenergiaa imien :)

  • 25.1.2013 / 15:41

   en kyllä osaa sanoa tuosta nestemäisestä pesuaineesta, koska itse käytän pulveria… mutta ei siinä varmasti köpelöstikään voi käydä, joten ei menetä mitään vaikka kokeilee. kerro sitten tehosiko!
   ja kiitos, näin tehdään :)). ihania kuvia oli sulla blogissa!

 8. 25.1.2013 / 15:29

  Oi ihana vinkki, täytyy joskus kokeilla tahroille tuota. Itse käytän etikkaa aika paljon siivouksessa, se on myös myrkytöntä, mikä on tärkeää kun pieni hauveli nuolee vettä kylppärin lattialta :) Meillä on kylppärissä tumman harmaat laatat ja vaikka aina lattia lanataankin, jää johonkin saumakohtaan kalkkia, sen puhdistan hetimiten aina etikalla, en kestä mitään kalkkitahroja laatoissa.

  Jotkut pesevät valkopyykin liian alhaisessa lämpötilassa, siis puuvillapyykin, se täytyy pestä vähintään 60 asteessa ja valkaisuainetta sisältävällä pesuaineella. Tuolla ohjeella ei pitäisi myöskään harmaantua. Itse pesen valkopyykin yleensä 75 asteessa ja aina välillä 90 asteessakin. Tietysti lycraa tai tekokuituja sisältävät vaatteet erikseen puuvillaisista, niitä ei noin kuumassa saa pestä.

  Kivaa viikonloppua!

  • 25.1.2013 / 15:46

   joo tuohon kalkinpoistoon tehoaa etikan lisäksi juuri myös ruokasooda sekä sitruunahappo :)
   hei hyvä kun muistutit tuosta pesuaineesta ja lämpötiloista, mulla oli sellanen fiilis ku tuota postausta kirjoitin et ihan kaikki mitä oli mielessä ei nyt tullut tuutista ulos ja nuo seikathan ne oli! siihen aiempaan pyykkipostaukseen nuo kyllä olin muistanut kirjata :D. nyt lisäsin ne tähänkin tekstiin.
   ja kiitos :)

 9. Kaisa
  25.1.2013 / 17:47

  Kiitti vinkistä. täytyy testata! Käytän nestemäistä pesuainetta ja mietin kans, et toimiiko sen kanssa yhtä hyvin.. jos laittaa samaan lokeroon nestemäisen ja soodan?! Ehkä testaamisen arvoista :)

  • 25.1.2013 / 22:59

   testaappas ja tuu kertomaan sitten, toimiko myös nestemäisen pesuaineen kera :)) ei siinä testaamisessa ainakaan mitään menetä.

 10. ulrikah
  25.1.2013 / 18:07

  Luin sun postauksen jo aiemmin tänään ja päätin testata ruokailuryhmän valkoisille tuolien hupuille, jotka saavat näin lapsiperheessä aina silloin tällöin osumia. Olishan se pitänyt arvata – sooda on loppu. :) Ensi kerralla sitten sooda valkopyykin kanssa kokeiluun.

  • 25.1.2013 / 23:01

   joo mäkin oon ihan innoissani ku näin että vaikea tahra lähti tuosta noin vain! olin kerran sen maton jo ”normipessyt” tuloksetta, mut sit muistin soodan. kannattaa muuten ostaa sitten iso purkki kerralla sitä kun kaupassa käyt, suosittelee ruokasoodahamstraaja :D

 11. Jenppu
  25.1.2013 / 19:02

  Ruokasooda on minulla usein käytössä siivouksessa. Esimerkiksi kahvinkeittimen ja pannun pesen vesi-sooda -sekoituksella. Se toimii yllättävissä paikoissa hyvänä tahranpoistajana (esim. jääkaappi, hella, mikro…) Olin joskus töissä kahvilassa, ja siellä oli tapana laittaa yöksi kahvitermariin vettä, ja sekaan soodaa. Aamulla ei ollut eilisen kahvihajuista ja pinttymistä tietoakaan! Muistaa vaan pestä hyvin vedellä käsittelyn jälkeen, jotta kahvi ei maistu soodalle ;)

 12. AnskuliP
  25.1.2013 / 20:01

  tulppaaneja ostin minäkin siivouspäivän kunniaksi. näin alkuvuodesta tulppaani on mun valinta, mutta nykyisin suosin neilikoita niiden kestävyyden takia. Aurinkoa viikonloppuusi! :)

  • 25.1.2013 / 23:04

   minäkin ostin yhden tulppaani- ja yhden neilikkakimpun; ne on tosiaan kivoja ku kestävät niin kauan, tulppaanit ei ihan viikkoakaan (tai no riippuu hieman kimpustakin kyllä…).
   voi kiitos Anskuli! :))

 13. 25.1.2013 / 21:37

  Tämä vinkki tulikin sopivasta :), oon miettinyt miten sais valkopyykin pysymään valkoisena.. tuntuu et menee nopeasti harmaaksi. Täytyykin testata ens kerralla :).

  • 25.1.2013 / 23:05

   voi miten kiva! toivottavasti tästä on hyötyä sinullekin :)

  • 26.1.2013 / 17:11

   thank you Marzia :)

 14. 28.1.2013 / 07:43

  Kaunis kiitos vinkistä soodan suhteen. Eilen jo hamuilin kaapista soodaa, mutta siellä olikin vain leivinjauhetta. Onneksi en sitä sentään ajatuksissani pesupulverin joukkoon lisännyt.
  Tulisikohan vaniljasokerista hyvä tuoksu pyykkiin? ;)

  • 28.1.2013 / 09:52

   ei kestä!
   heh, vaniljasokeri :D. ainakin kun sitä laittaa imuriin niin tulee hyvät tuoksut imuroidessa :D

 15. Kristiina
  28.1.2013 / 19:30

  Kiitokset hyvästä vinkistä! :)

  • 29.1.2013 / 12:03

   tosi mukava että oli hyötyä! :)

 16. Nimetön
  2.2.2013 / 21:21

  auta S :) oot ymmärtämäni mukaan tilannu tuon iiiiiiiiihanan tuolin.. MITEN?? :D siis oon pyöriny siellä Insiden sivuilla netissä, mut ei niillä taida varsinaista verkkokauppaa olla? eikun puhelua vaan vai.. ja lieneeköhän noita enää edes saatavilla..
  sniif.. rakastuinkohan liian myöhään..

  • 3.2.2013 / 10:44

   nyt kun sanoit niin tosiaan laitoin sinne sähköpostia ja kysyin noista tuoleista, tilaus hoitui siis sähköpostitse! :)

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.