Kotiprojektin parissa

 

Hyvälle mallille on päässyt Kohti toimivampaa arkea -projektini jo vuoden ensimmäisen kuukauden aikana. Täytyy aina muistaa ottaa jonkinlaisia välietappeja ja iloita jo valmiista jäljestä; siitä saa samalla lisämotivaatiota jatkaa! Aloitin helpoimmista ja näinpä olohuone ja kodinhoitohuone on valmiit. Tässä tulee samalla kätevästi tehtyä pientä inventaariota, että mitä ei ainakaan tarvitse ostaa… Ja ne ei-niin-mieluisat/itselle tarpeettomat tulee laitettua kiertoon.
Ruokailutilassa on ainoastaan lipasto läpikäytävänä, keittiössä kaapit ja laatikot, samoin vessassa laatikot. Yllättävästi niihin vain kertyy pölyä, vaikka ovat suljettuina suurimman osan ajasta :). Ja hassua miten muutama tavara löytyy ihan väärästä huoneesta; ne harhailevat tavaratkin on päässeet tässä samalla oikeisiin huoneisiin oikeille paikoilleen (tyyliin ei kynttilöitä muualle säilöön kuin olohuoneeseen!). Tavaroiden, kuten esimerkiksi niiden kynttilöiden, tilanne on nopeasti tarkistettavissa kun ovat samassa paikassa eikä niitä sitten tule ostettua turhaan.
Eräs kokonaisuus, jonka läpikäymistä ja järjestelemistä olen lykännyt lähes viimeiseen asti, on tämä:

Ehkä suurin päänvaivaa aiheuttanut kokonaisuus on ollut aulan liukuovikaapisto! Ylläolevaa kuvaa kun katsoo, niin vasemman liukuoven takana on Ikean ulosvedettäviä Antonius-koreja: kaksi korkeaa kokonaisuutta vierekkäin. Oikean liukuoven takana on ulkovaatesäilytys, josta muutaman rivin raapustinkin postauksessani Järjestelyä. Oven takaa löytyy tanko, jonka alapuolelta nykyään Elfan ulosvedettävä neljän korin kokonaisuus. Tangon yläpuolelta löytyy kaksi avohyllyä, joiden osalta en ole vielä päätöstä tehnyt, että mitä niissä säilyttäisin…
Suurin mysteeri on ollut tuo keskimmäisen peililiukuoven takana oleva tila, niin sekasortoinen että! Viime kesänä tein sinne pientä siivousta, mutta laitoin tavarat takaisin paikoilleen tietämättä, miten asian oikein ratkaisisin: mitä siellä tulisin säilyttämään ja miten. Mulla on sellainen ajatusmaailma, etten halua vain väliaikaisesti laittaa jotain johonkin, vaan haluan löytää kaikelle oman hyvän paikkansa, jotta asia ikään kuin loksahtaa paikoilleen myös mielessäni :D. Ahdistaa keskeneräiset ja väliaikaiset tavarat jossain kaapin perukoilla, tulee sellainen raskas fiilis eikä asialle sitten saa tehtyäkään enää mitään. Hieman tuollaisia tuntemuksia on aiheuttanut tuo keskimmäinen kaappi ja se onkin toiminut lähinnä tyhjien korien ja erilaisten toimistotarvikkeiden ja papereiden säilytyspaikkana. Tältä peililiukuoven takana vielä hetki sitten näytti (villakoirineen päivineen):

Siitä oli muodostunut täysin sellainen lasken tämän nyt kädestäni vaikka tänne -paikka ja äkkiä ovi kiinni :D. Lisähaastetta tilaan on tuonut myös maalämpöjärjestelmämme jakotukit, joiden yksi sijaintipaikka kodissamme on tuon liukuovisyvennyksen seinän sisällä, alimman hyllyn alapuolella (toinen jakotukkirykelmä sijaitsee vaatehuoneessa). Mitään pysyvää ja vaivalloisesti siirrettävää ei viitsitä sen eteen laittaa, vaan sinne tulee voida päästä suht vaivattomasti, jos tarpeen. Olemmekin sen vuoksi hyödyntäneet tuota alaosaa lähinnä paperinkeräyspaikkana. Tuo Ikean kassi on kätevä napata mukaan, kun lähtee paperinkeräyspisteelle.

Aika vastahakoisesti näitä kaappikuviani näin julkisesti näytän, mutta koska tilanne ei enää  o n n e k s i  ole tuo, ei näiden näkeminen enää aiheuta niin suurta ärsytystä. Muiden blogien lukijana tykkään ainakin itse katsella sekä ennen että jälkeen -kuvia, jotta muutoksen näkee selvemmin kun on vanha kuva, johon sitä verrata. Nyt intoilen suunnattomasti, kun näen millaista oli ennen ja millaista onkaan nyt – lähitulevaisuudessa tulette tekin näkemään jälkeen-kuvia. Vielä pientä viilausta vaatii ennen kuin on täysin valmista ja näihin loppuviilauksiin tarvitsen miehen apua. Eli heti kun hänellä on aikaa, voin saattaa projektini loppuun ja kuvata lopputuloksen.
Tässä kuvassa projekti oli vasta puolivälissä:

 Saapa nähdä arvaatteko, miten tuon tilan säilytyksen ratkaisin ;).

Comments

 1. Tipi
  30.1.2013 / 13:40

  Oi että. Tuo kaappisi sisältö näyttää äärimmäisen houkuttelevalta! Mitä kaikkia ”aarteita” sieltä mahtaakaan löytyä. :)

  • 31.1.2013 / 10:31

   heh, lähinnä toimistotarvikkeita noissa kuvissa. niin ja mun askarteluboxejani :D

 2. tiitu
  30.1.2013 / 13:57

  voi,saisimpa aloitettua samat puuhat täälläkin!!!mua vaivaa kans suunnattomasti nuo muutamat kaapit,joissa kaikenlaista ”kummaa”…täytyy ootella sun lopputulosta ja koittaa inspiroitua siitä sitten!
  kattauksiakin olen tehnyt,mutta taitaa jäädä kuvat lähettämättä…ei ole tullut niin täydellisiä…;) tiitu

  • 31.1.2013 / 10:32

   ei muuta kuin tuumasta toimeen! teet pieniä osioita kerrallaan niin ei tunnu niin isolta urakalta eikä ole sitten niin vaikea aloittaa :)
   hei! ilman muuta lähetät kattauskuvia, kukaan meistä tuskin osaa ottaa täydellisiä kuvia, heti pois tuollaiset puheet :)). jään odottelemaan kuviasi tiitu!

 3. kettu
  30.1.2013 / 14:40

  Salainen työpiste :) ?

  • 31.1.2013 / 10:33

   hyvä veikkaus kettu, hyvä veikkaus! :)

 4. Sara
  31.1.2013 / 08:18

  Tunnustan niin täysillä sen, kuinka ylimääräinen tavara ja epäjärjestys aiheuttavat ahdistusta. Me muutimme kaksi vuotta sitten uuteen kotiin, ja haaveena oli, että muuton yhteydessä olisimme käyneet huolella läpi tavaramme. Hah, haaveeksi jäi. Pitäisi vain ottaa yksi huone kerrallaan iskun kohteeksi. Yhdessäkin viikonlopussa saisi jo varmasti paljon aikaan. Tsemppiä sinulle muutos- ja järjestelypuuhiin!

  • 31.1.2013 / 10:36

   joo se on kyllä aika kurja fiilis sellainen. senpä vuoksi oon nyt ihan superinnoissani kun avaan nuo kaapinovet ;D. nimenomaan tuolla tavoin että yksi huone kerrallaan, turha ottaa mitään valtavaa urakkaa itselleen! minäkin yhtenä perjantai-iltana sain inspiksen ja kävin läpi kodinhoitohuoneen ja vaatehuonettakin vähän, jälkimmäinen on mulla nyt se suurin päänvaiva… sen kohtaloa täytyy kunnolla miettiä, haluisin sinne lisää tankotilaa. mutta kiitos, tsemppiä sullekin Sara! :)

 5. Eevis
  28.9.2014 / 16:10

  Heippa, toivottavasti luet vielä näin vanhojen postausten kommentteja! Haluaisin nimittäin kysyä noista liukuovista ja niiden sijoittelusta (en itse ole etsiskeluistä huolimatta löytänyt vastaavia Ikeasta). Eli kuinka leveä tuo kaapisto on ja millä nimellä tuollaisen KATTOON kiinnitettävän kiskon ikeasta oikein löytää? Itse olen bongannut vain kaapin yläreunaan tulevia…Kiinnostaisi myös huonekorkeus kuvan tilassa? Meillä olisi nimittäin tarvetta juuri tuollaiselle systeemille, osalla matkasta on jo kaapinrunkoa valmiina.

  Kiitos jo etukäteen :) Näyttää ihan mahtavalta tilaihmeeltä tuo kaapisto.

  • 28.9.2014 / 17:05

   Hei Eevis! Nuo liukuovet eivät olekaan Ikeasta (ainoastaan osa niiden sisällä olevista säilytysratkaisuista on). Liukuovet on Kabinetti-merkkiset. Huonekorkeus tuossa on 2,7 metriä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.