Verhoja minun makuun

 

Eilisistä kovaa pohdintaa aiheuttavista mattomietinnöistä hieman kevyempiin (ja mielestäni huomattavasti helpompiin :)) verhoasioihin, sillä sain kuukausi sitten lukijalta ihanan blogipalautteen ja sen myötä myös pienen postaustoivomuksen:

Ostimme mieheni kanssa uuden rivitaloasunnon ja remontoimme sitä parhaillaan. Samalla mietin tulevan kodin sisustusta ja verhot tuottavat suunnatonta päänvaivaa. Vähemmän on mielestäni enemmän, mutta verhojen kohdalla lyö päässä tyhjää ;). Yritin etsiä blogistasi verhoihin liittyvää postausta, mutta en sitä löytänyt. Toivoisinkin sinulta kirjoitusta aiheesta verhot. Ties vaikka minäkin saisin (taas) jonkin kivan idean. 

Koska tällä asialla ei ollut lukijalle mikään suunnaton kiire, toteutan postauksen vasta nyt, koska tuli sopiva väli :)

Omia lempiverhomallejani ovat (vale)laskosverhot, pitkät sivuverhot sekä paneeliverhot. Mahdollisimman yksinkertaista ilman sen kummempia koristuksia. En mielelläni vaihtele verhoja kovin usein enkä myöskään halua säilöä mitään valtaisaa verhovalikoimaa. Ihanne olisikin, jos kaapeista ei löytyisi yhtään verhoja ikkunassa roikkuvien lisäksi, mutta ihan siihen en ole päässyt :D. Kuitenkin erittäin lähelle tuota!
Tähän kotiin muuton jälkeen asuimme aika pitkäänkin ilman verhoja; oli kesä joten niitä ei niinkään kaivannut enkä halunnut hetken mielijohteesta ostaa/teettää joitain vain siksi, että on pakko äkkiä saada verhot. Pohdintojen jälkeen päädyin teettämään keittiöön valelaskosverhot valkoisesta pellavajäljitelmäkankaasta, ihanan laadukas ja napakka kangas, aavistuksen pehmeämpi ja ehkä myös valkoisempi kuin perinteinen pellava:

Verhojen mukana tilasin valelaskosverhoille sopivan verhotangon, sillä muissa huoneissa käyttämäni verhotanko ei keittiöön soveltunut: tankojen päät olisivat ottaneet yhteen ikkunakulmauksessa. Tässä verhotangossa on yläreunassa tarranauha ja verhojen yläreunassa toinen eli pysyvät toisissaan tukevasti kiinni tarranauhan avulla. Verho on helppo ottaa irti ja viedä silloin tällöin ulos tuulettumaan, kaiken kaikkiaan oikein kätevä systeemi.

Viime kesänä ihastuin Ikeassa tähän raitakankaaseen, ajattelin sitä heti keittiöön. Teetin verhot ompelijalla ja kivat tuli! Sama tarranauha ommeltiin näidenkin verhojen yläreunaan. Nämä mustavalkoraitaiset verhot pimentävät keittiötä huomattavasti enemmän kuin valkoiset. Ensi kesäksi vaihdan nämä taas ikkunaan, sillä kesäisin koti tulvii valoa ihan riittämiin eli eivät silloin pimennä keittiötä liikaa. Näistä kahdesta verhosta jos täytyisi valita, niin vaaka kallistuisi valkoisten puoleen. Tässä tullaan nyt seikkaan, jossa jopa niinkin räväkkä kuin mustavalkoinen ja mun lempikuvio raita aika ajoin kyllästyttävät :O

Tuo sama seikka on suurena syynä siihen, miksi valitsen valkoiset yksiväriset verhot mieluiten joka huoneeseen – ne ihastuttavat päivästä ja vuodesta toiseen, ilman kyllästymisiä. En hae verhoilla mitään katseenvangitsija-elementtiä, vaan omassa kodissani ne vain reunustavat ikkunoita (eivät saa kuitenkaan peittää!) pehmentäen näkymää. Verhot ovat siis kodin pehmentäjiä ja sen myötä luovat kodikkuutta. Mieluiten käytän räväkämpiä kankaita tyynynpäällisissä, jos ylipäätään tarpeen, sillä niitä on huomattavasti helpompi, nopeampi ja edullisempi vaihdella kuin verhoja.
Ruokailutilassa on tällä hetkellä kahdet verhot: sivuilla paksumpaa materiaalia olevat purjerengasverhot ja niiden vieressä ohuet voilee-kankaiset verhot. Jälkimmäiset ovat kulkeneet mukanani jo ties kuinka pitkään. Muistaakseni teetin ne yhteen asuntooni Pirkanmaalla: upea luhtitalon toisen kerroksen asunto, korkeat ikkunat järvelle! Siinä asunnossa taisinkin korkeisiin ikkunoihin ihastua :)

Vajaa kaksi vuotta sitten tilasin Jotexilta mielestäni niin ihanat mustavalkoraitaiset sivuverhot – nyt olen niihin totaalisen kyllästynyt. Liian tummat ja liikaa kuviota :D, tästä virheestäni opin! Kyllä valkoiset on parhaat. Tai sitten ihan vaaleanharmaat. Sellaisia en tosin ole vielä kokeillut. Nämä mustavalkoiset verhot oli vielä viime talvena tässä makuuhuoneessamme, nyt ovat tietokonehuoneessa (joka on lähinnä miehen käytössä):

Kolmas verhomalli, johon olen kovin tykästynyt, on paneeliverho:

Näissäkin tuo valkoinen sävy vain on kaikkein paras meidän kotiin. Valo läpäisee verhot loistavasti, mutta on silti jotain peittämässä ikkunankarmeja. Valkoisissa paneeliverhoissa voi olla jotain kivaa simppeliä kuviota; näihin Ikean versioihin en ole onneksi kyllästynyt! Nämä ensimmäiset verhot hankin yli kolme vuotta sitten ja viime kesänä hankin vielä toiset samanlaiset: voin joskus laittaa toiset ruokailutilaan ja toiset olohuoneeseen. Voisi näyttää ihan kivalta tuollainen jatkumo, huoneet kun ovat ihan vierekkäin. Olohuoneen korkeisiin ikkunoihinkin nämä on nimittäin mahdollista kolmen metrin pituutensa vuoksi laittaa!

Oi kun tuli tuon viimeisen kuvan myötä ikävä auringonsäteitä, ihanan lämpimiä kesäiltoja… Ihanaa, että kohta on kevät! Leppoisaa lauantaita!

Comments

 1. 23.2.2013 / 11:01

  Hei S! Todella kauniita verhoja teillä on! Mielestäni verhovalinnat ovat tosi vaikeita ja olenkin lukuisia tunteja pyöritellyt erilaisia kangasvaihtoehtoja tässä uudessa kodissa. Yksinkertainen on tässä(kin) asiassa kaunista. Olen myös samanlainen kanssasi siinä asiassa, että en jaksa tai halua vaihdella verhoja eri vuodenaikojen mukaan :)

  • 23.2.2013 / 11:59

   voi kiitos Kerttu! :)
   mulle tuskaa tuottaa mattovalinnat, blaah… tuu sinä päättään meille matto niin minä päätän teille verhot :D.
   valkoiset on juuri tuostakin syystä kivat että sopivat hyvin jokaiseen vuodenaikaan! voimakkaisiin kuvioihin/kuoseihin kyllästyn tosi nopeasti, joten olisi ihan rahanhukkaa hankkia sellaisia verhoja.

 2. Sari
  23.2.2013 / 13:36

  Verhoasiat ovat täälläkin ajankohtaisia, joten kiitokset kivasta postauksesta. Ikean musta-valkoraidallinen valelaskosverho kiinnitti mielenkiintoni. Itseltäni uupuu kokonaan ompelijan ominaisuudet ja kysyisinkin, että missä olet nuo verhot teettänyt? Asun samalla suunnalla kanssasi ja en tiedä vielä hyvää ompelijaa. Suosittelisitko? Ja millainen hintataso noiden ompelussa oli? Kiitos jo ennakkoon vastauksestasi.

  • 23.2.2013 / 13:50

   ole hyvä! laitoinkin sinulle jo sähköpostilla tietoja asiasta :)
   edullisimmaksi tulee, kun ostaa kankaan samasta paikasta kuin missä ompelutyö tehdään. myöskään kaikki liikkeet eivät edes tee ompelutöitä, jos asiakkaalla on muualta ostettu kangas eli riippuu paljon paikasta.

   • Tanja
    3.8.2013 / 10:19

    Laitatko mullekin vähän tietoa sun verhojen ompelutyön hinnasta… ja vaikka missä teetätit.

 3. 23.2.2013 / 14:03

  Kiitos kivasta postauksesta! Itsellänikin on erilaisten tekstiilien pähkäilyt ajankohtaisia, ja jostain syystä ne tuottavat kovasti pään vaivaa. Olen samoilla linjoilla kanssasi verhoista: valkoinen toimii aina vuodenajasta riippumatta ja siihen ei vain kyllästy, kun se ei nouse liikaa esille. Kuitenkin matot ja verhot ovat suhteellisen hintavia, joten mielläni panostan niihin ja pidän ”varastot” minimissä. :-) Kolmas isohko ongelma kodin tekstiileissä on päiväpeiton valinta! Kirjoittelinkin siitä juuri postausta, ja voi että miten siitä yhtäkkiä muodostuikin niin iso ongelma! :-D

  Johtuukohan tämä tekstiilien mietintä muutes alkavasta keväästä ja uuden kauden tuotteista, kun tekstiilien päivittäminen tuntuu olevan monille nyt niin ajankohtaista… :-)

  • 24.2.2013 / 10:56

   kiva että tykkäsit postauksesta!
   heh, mun mielestä päiväpeitto on helpoimmasta päästä :D. multa löytyy valkoinen ja sitten kaksipuolinen: toiselta puolelta musta ja toiselta harmaa. sitten kesällä tulee käytettyä myös torkkupeittoja. kerroinkin jo mielipiteeni blogissasi ;)
   voi olla hyvinkin yhteyksissä kevääseen tällainen ja varmasti onkin. mulla itselläni nämä mattopähkäilyt on kyllä ihan vuoden ympäri jatkuvia, kun en vaan saa sitä päätettyä…

   • 26.2.2013 / 11:26

    Kiitos paljon vielä mielipiteestäsi päiväpeiton kanssa! Hih, mulla on vielä mattomietinnät edessä… En uskalla vielä kauheasti miettiä sitä operaatiota, kun ei tule senkään päättäminen olemaan helppoa ;-)

 4. Annika
  23.2.2013 / 14:24

  Tämä ei varsinaisesi liity verho-asiaan, mutta kuitenkin: Itse haluan yleensä valkoiset verhot, mutta asumme 80-luvun rivtalossa jossa on ruskeat ikkunakarmit – siksi yleisilmettä ei millään saa raikkaan valkoiseksi. Onko kellään kokemusta tai tietoja kuinka hankalaa on maalata ruskeat ikkunakarmit valkoisiksi?

  • 23.2.2013 / 17:40

   Me ollaan mietitty tuota samaa ja täti on maalannut kaikki mustat ikkuna valkoisiksi ja ihan hyvät kait tuli, suuri työ vaan. Meillä yksi vessan ikkuna maalattiin ja ihan ok tuli, mutta me päädyttiin siihen, että ennemmin vaihdetaan ikkunat kokonaan, kun oikeastaan on siihenkin tarve.
   Muuten tais tuo maalaaminne sujua ihan hyvin mutta sitten ne mustat silikoonit ikkunassa olikin vaikeampi homma, jos parhaan tuoloksen haluaan niin pitäisi raapia pois ja laittaa uudet valkoiset silikoonit.

   • 24.2.2013 / 11:00

    on varmasti työlästä että saa tasaisen valkoisen maalipinnan eikä alta näy alkuperäistä maalia.

  • 23.2.2013 / 17:54

   Mä maalasin aikoinaan tähän asuntoon muuttaessani mintunvihreät(!) ikkunanpokat valkoiseksi, 6-7 kerrosta se vaati ja melkoisesti hermoja :/

   • 24.2.2013 / 11:01

    mielenkiintoista tietää, kiva että vastailitte :)

  • 24.2.2013 / 10:58

   mulla itselläni ei ole kokemusta, mutta varmasti vaatii ainakin tosi monta maalikerrosta. itse ehkä kokeilisin jostain huoneesta maalata mustaksi :P nimittäin on se Hannankin mainitsema silikoniongelma ehkä sitten, jos karmit maalaa valkoiseksi..

 5. 23.2.2013 / 15:55

  Todella kauniilta näyttää. :) Ihania verhoja.

  • 24.2.2013 / 10:58

   voi kiitos Sini :))

 6. 23.2.2013 / 17:36

  Mulla myös nämä verhoasiat juuri mielessä, olkkariin pitäisi saada uudet verhot ja ihan valkoisia olen ajatellut ja tuollaisia purjerengasverhoja, mutta en ole varma sopiiko ne meille ja meillä sisäkorkeus on vain 240cm joten verho voi olla vain 220cm. Kuitenkin nuo on yleensä vähän jämäkämpää kangasta että se rengas siinä hyvältä näyttää, niin tuntuu et olisko meille liian jämäkät. Nyt meillä on ikkunoissa valkoiset panelliverhot tyyliset joissa solmimisnauhat ja ylhällä tekstiä. Elloslaatua ei joten ei todellakaan laadulla pilattu. Tykkään kyllä niistä mutta kierot ku mikäkin.

  • 24.2.2013 / 11:09

   nuo purjerengasverhot on kyllä kivan jämäkät, Jotexilta oon ne joskus tilannu ja laatu on niissä ainakin ihan hyvä :)

 7. 23.2.2013 / 17:56

  Voi miten kivoja verhoja teillä! Mä oon siinä tilanteessa et tässä asunnossa ei ole kuin yhdet verhot olemassa per ikkuna. Nyt olen alkanut kaivata vähän vaihtelua ja ekana on keittiö saamassa uudet raikkaammat verhot :)

  • 24.2.2013 / 11:02

   oi kiitos kiva :)) vaihtelu virkistää!

 8. 24.2.2013 / 00:27

  omg miten huikeen kauniit kesäkuvat nuo alimmat ! <3 äääk, tule pian kesä…

  • 24.2.2013 / 11:03

   heh, kyllä se sieltä tulee :). onneksi sitä ennen on kaunis kevät <3

 9. Rousku
  24.2.2013 / 07:56

  Kiitos kivasta postauksesta. Teillä on kauniita verhoja, etenkin valkoiset on omaan mieleen. :-) Itse juuri mietin olohuoneen verhoja, jossa nyt valkoiset ja helmenharmaat paneeliverhot. Ovat olleet jo vuosia ja kaipaisin vaihtelua. Mietin meille villa Stockmann silkkiverhoja valkoisina. Oikeastaan tykkään ihan verhottomuudestakin, mutta meillä olkkarin reunassa menee putket, jotka on kiva saada piiloon. Työhuoneessa ja keittiössä ei ole verhoja, makkarissa pimennysverhot, lapsilla Marimekon. Meilläkään verhoja ei vaihdella.

  Leppoisaa sunnuntaita!

  • 24.2.2013 / 11:12

   voi kiitti Rousku :). helmenharmaat verhot kuulostaa tosi kauniilta! mä oon myös miettiny olohuoneeseen paneeliverhoja, pellavasta tai sitten samasta kuin nuo valkoiset keittiön verhot… ois kiva saada tänne huoneeseen vaihtelua, jos jonkun uuden matonkin tänne hankin ja siirrän nämä makkareihin… samoja verhoja ku on kohta kolme vuotta kateltu :P

 10. Aino
  25.3.2013 / 16:43

  Ihanat nuo keittiön mustavalkoraidalliset verhot, ite ostin just saman kankaan ikeasta ja ajattelin siitä verhot eteiseen. Millaiset verhotangot tuossa keittiön ikkunassa on? Pitäisi hommata uuteen kotiimme verhotangot myös mutta on aika vaikea tehtävä. :)

  • 25.3.2013 / 18:05

   moi Aino!
   kirjoitinkin verhotangosta postaukseen, kopioin kohdan tähän:
   Verhojen mukana tilasin valelaskosverhoille sopivan verhotangon, sillä muissa huoneissa käyttämäni verhotanko ei keittiöön soveltunut: tankojen päät olisivat ottaneet yhteen ikkunakulmauksessa. Tässä verhotangossa on yläreunassa tarranauha ja verhojen yläreunassa toinen eli pysyvät toisissaan tukevasti kiinni tarranauhan avulla. Verho on helppo ottaa irti ja viedä silloin tällöin ulos tuulettumaan, kaiken kaikkiaan oikein kätevä systeemi.

   • Aino
    25.3.2013 / 19:02

    Mistä noita verhotankoja saa?

    • 25.3.2013 / 22:09

     luulen että monessakin kangasliikkeessä myynnissä, itsekin ostin sen samasta liikkeestä kuin missä teetin verhotkin.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.