Sisustusmakuani vuosien takaa

 

Löysin jokin aika sitten nämä erään asunnon kuvat, joista tuli heti mieleen, miten lähellä tämä oli unelmieni sisustusta – noin seitsemän vuotta sitten :). Olipa mukava tehdä tällainen löytö! Hassua miten maku muuttuu vuosien mittaan, mutta nyt on kyllä jo vuosia tuntunut, että tämä on se mun tyyli ja tällaisen tyylin kodissa haluan asua ja elää. Mutta mitäs, jos viiden vuoden päästä maku taas muuttuisikin? Onkohan se mahdollista..? Vai pysyykö se suunta, joka niin vahvasti omalta tuntuu ja nuo ajat ennen tämän oikean tyylin löytymistä oli vain sen oikean hakemista ja maun kehittymistä tähän nykyiseen suuntaan? Jänniä juttuja! Onko teillä sisustusmaku muuttunut vuosien varrella?

Mutta tosiaan; tällainen harmaavalkoinen raitatapetti oli kovasti mieleeni, samoin vähän koristeellisemmat kattovalaisimet. Ruokailuryhmän tuoleiksi haaveilin samoihin aikoihin sellaisia korkeaselkänojaisia tuoleja, joissa olisi valkoiset huput. Maku oli siis selvästi romanttiseen suuntaan kallellaan. Tämän sisustusmaun aikoihin olin kuitenkin jo löytänyt jotain omaa ja pysyvää: vaaleuden, valoisuuden sekä valkoiset kalusteet.

inspis7

Ei tämä sisustus missään nimessä silmissäni vieläkään ruma ole! Kaunis tila, mutta itselleni tai omaan kotiini liian koristeellinen. Jos kotini edustaisi tuota sisustustyyliä, miettisin vähän väliä mitä seuraavaksi karsisin ja pyrkisin koko ajan selkeämpään ja selkeämpään lookiin.
Väkisinkin tulee joskus mieleen, että mitäs jos olisimmekin pitäytyneet ensimmäisessä talohaaveessamme ja alkaneet rakentamaan sen pohjalta… Nimittäin jos näin olisi käynyt, asuisimme nyt Kannustalon Onnela-tyyppisessä talossa ja ehkä meillä näyttäisi samantyyliseltä kuin näissä kuvissa :). Haimme kuitenkin lisäinspiraatiota selailemalla lehtiä, nettiä, vierailemalla asuntomessuilla jne. ja sitten eräänä iltana sanoin miehelle, että tehdäänkö sittenkin pulpettikattoinen talo! Mies innostui piirtelemään Google SketchUpilla hahmotelmia ja sen jälkeen ikään kuin jokin loksahti paikoilleen: tuossa meidän tuleva koti on! Kaikki osa-alueet alkoivat ottaa askelia modernimpaan suuntaan ja aloimme vimmatusti järjestelemään ja luonnostelemaan huoneita paperille. Siitä eteenpäin kaikki eteni vauhdilla ja parin kuukauden kuluttua tontillamme lauloikin jo moottorisahat :).

SFD9ABCFA50CBB547799DB44D30B27713E3_1024x

Leikittelemme joskus ajatuksella, että rakentaisimme vielä toisen omakotitalon. Toisessa rakennusprojektissa osaisi monen asian huomioida eri tavoin; on se nimittäin aika totta kun usein kuulee sanottavan, että ensimmäinen talo on ns. harjoituskappale. Silti mielestäni pärjäsimme oikein mallikkaasti, koska vain jotkin aivan pienenpienet yksityiskohdat muuttaisimme. Kyse on lähinnä pintamateriaaleista, kuten se aulan tapetti ;).
Selvää on, että toisesta talostamme tulisi myös modernin tyylin talo isoilla ikkunoilla, mutta se onkin lähes ainoa asia mikä on päätettynä ;). Emme saa päätettyä edes sitä, olisiko talo puu- vai kivitalo. Jos se olisi puutalo, se olisi valkoinen ja pulpettikattoinen. Kivitalo olisi myös valkoinen, tummanharmailla ovilla ja ikkunankarmeilla. Haaveilen sellaisesta laatikkomallisesta kivitalosta, jossa olisi kalteva katto eli vain yksi lape. Sen vain tulisi olla kaksikerroksinen eikä muut kuin yksikerroksiset talot oikein ole mieleeni… Toinen ongelma on se, että emme kumpikaan keksi minkäänlaista nykyisestä kodistamme poikkeavaa pohjaratkaisua :D. Tämän kodin olohuone-ruokailutila-keittiö -yhdistelmästä, suurista ikkunoista ja olohuoneen ikkunanurkkauksesta, valoisuudesta ja tilantunnusta ei millään haluaisi luopua. Onko järkeä rakentaa kaksi kertaa samanlaisen pohjaratkaisun omaava talo, muutoksia ainoastaan pienissä yksityiskohdissa? Heh, niinpä. Tuohon meidänkin ajatukset aina tyssäävät. Mutta onpas näitä mukava suunnitella ja haaveilla, ihanaa leppoisan sunnuntain ajanvietettä!

Kuvat lainattu Alvhem/Fredrik Karlsson.

Comments

 1. 21.4.2013 / 11:30

  Jos teillä jo on unnelmien pohjaratkaisu ja ulkoapäinkin talo miellyttää, niin miksi ette vain muuta niitä muutamia pikkujuttuja mitkä häiritsevät? Pääsee paljon vähemmällä vaivalla, kuin alkaa rakentaa uutta taloa, vaikka vaatisivatkin jonkin verrankin hommaa ;)

  • 21.4.2013 / 16:01

   juu noin tulisi varmasti tehtyäkin siinä tapauksessa, jos asumme tässä vielä vuosikymmeniä, mutta aina asiat ei ole noin yksinkertaisia ja nälkä tunnetusti kasvaa syödessä ;). kokonaan uusi talo –> rajattomat toteutusmahdollisuudet joka asian suhteen, sijaintia unohtamatta!

 2. 21.4.2013 / 11:35

  On sisustusmaku muuttunut vuosienvarrella. Mulla on mennyt maalaisromanttisesta enemmän tanskalaisen tyylin suuntaan. Vaaleampaa ja vaikka onkin hieman romanttista, on kuitenkin yksinkertaisempaa ja vähemmän koristteelsuutta. Uskon että maku muuttuu vääjäämättä vuosien myötä, ei ehkä paljon, mutta vähän jokatapauksessa.

  • 21.4.2013 / 16:02

   mielenkiintoista kuulla :). tuosta viimeisestä lauseestasi olen kyllä ihan samaa mieltä! ja varmasti riippuu ihan ihmisestä, muuttuuko vähän vai aika radikaalistikin.

   • Nita
    21.4.2013 / 17:14

    Sisustusmaku on toki muuttunut matkan varrella, mutta vähitellen ja kyse on kuitenkin enemmän vivahteiden muutoksesta. Huomaan että tyyliin vaikuttaa kovasti se millaisessa rakennuksessa asutaan. Silti uskon että vaikka asuisimme 1900-luvun alun talossa, olisi meillä silti Tanskalaisia, moderneja huonekaluja, tyyli olisi vain hiukan pehmeämpi kuin nyt tässä 70-luvun momossa. Tai tyyli saattaisi olla jopa vielä selkeämpi sen rakennuksen vastapainoksi.

    • 21.4.2013 / 19:43

     kivaa pohdintaa! kiitos kommentistasi Nita :)

 3. 21.4.2013 / 11:47

  On varmaan ihan yksilöllistä, miten sisustusmaku muuttuu ja kehittyy vuosien varrella. Mulla ei oo ikinä ollut muita kuin valkoisia kalusteita ja tyyli on pysynyt tosi samanlaisena oikeastaan aina. Nykyään on vaan enemmän rahaa panostaa designiin ja arvokkaampiin hankintoihin kuin esim. opiskeluaikoina.
  Samoista jutuista oon kuitenkin tykännyt ja haaveillut yli 10 vuotta (raitakuosi, valkoiset kalusteet, Tuplakupla, Block, String, poni jne).
  Ekhä onkin käynyt niin, et mä oon vaan jämähtänyt sisustusmakuni suhteen :D

  • 21.4.2013 / 16:05

   on varmasti. mulla puolestaan on ollut kaikki maailman värikaudet kymmenisen vuotta sitten, joten ehkä sain niistä räväköistä väreistä tarpeekseni ja nyt olen täydellisen tyytyväinen näin neutraalissa ympäristössä. räikeisiin väreihin vain kyllästyn huomattavasti nopeammin.
   joskus ajattelen, että olisinpa jo silloin vuosikymmen sitten omannut tämän sisustusmaun, niin olisin ehtinyt hankkimaan vaikka ja mitä :). mutta toisaalta, mikäs kiire tässä on ja hyvä oli käydä läpi ne värikaudetkin, sitä mieltä olen omalla kohdallani.

 4. Laura_k
  21.4.2013 / 13:03

  Tämä oli hauska postaus! Itsekin olen huomannut, miten viimeisen 3-4 vuoden aikana sisustustyylini on muuttunut, ja vielä enemmän ehkä kuin sinulla :) Mutta silti sinulla oli noista kuvissa hyvin nähtävissä sisustyylisi suuntaista. Tai, että muutos ei ole hirveän suuri, tuosta vaan selkeämpään ja ja modernimpaan suuntaan. Mutta niinhän se on, että vasta oikein asiaan paneuduttuaan huomaa itsekin, millaisesta oikeasti tykkää. Muistan, kun löysin blogimaailman ja eksyin ensiksi maalaisromanttisiin blogeihin ja aloin tykkäämään siitä tyylistä, mutta sitten löysinkin sinun blogisi ja muita vastaavia ja taas siitä on löytynyt uusia ja sisustustyylini koko ajan kehittynyt :D Se ei ole ainakaan mitään maalaisromanttista, muttei ehkä ihan niin valkoista ja selkeää kuin sinulla, mutta jota sinnepäin :)

  • 21.4.2013 / 16:32

   mukava kuulla, että tykkäsit! :)
   ja ihan totta muuten, noista kuvista ei ole niin pitkä matka tähän nykyiseen makuuni/tyyliini. nämä on kyllä mielenkiintoisia juttuja!
   tuo onkin juuri yksi blogimaailman parhaista puolista; blogeja selailemalla hahmottuu hyvin se oma maku, jos sitä vielä epäröi ja miettii. ja vaikka se omasta mielestä olisikin tiedossa, saattaa silti tulla yllätyksiä vastaan kun näkee erilaisia toteutuksia muiden blogeissa. saattaakin huomata pitävänsä jostain tosi yllätyksellisestä asiasta, jollaista ei ollut aiemmin ajatellutkaan :)
   kiva että jätit kommenttia!

 5. 21.4.2013 / 13:10

  Juuri keskustelin samalla kadulla asuvan rouvan kanssa. He ovat hiljattain myyneet upean, maalaisromanttiseen tyyliin rakennetun ja sisustetun talonsa. Itse asiassa heillä on takanaan jo useampi rakennusprojekti. Rouva kertoi, että he ovat myös myyneet lähes kaikki huonekalunsa ja aikovat sisustaa seuraavan kotinsa moderniin tyyliin. Aika hauskaa tuollainen täyskäännös! Itse en kyllä pystyisi pistämään koko irtaimistoa kerralla vaihtoon, vaikka sisustusmaku on vuosien varrella kyllä muuttunut ja muuttuu varmaan jatkossakin.

  • 21.4.2013 / 16:36

   oho! mulla aika sama kuin sulla etten ehkä kykenisi kaikkea kerralla täysin muuttamaan. jotenkin sitä välillä kiintyy tiettyihin tavaroihin, niillä on tunnearvoa, ovat ehkä kulkeneet mukana lapsuudenkodista asti yms. jotenkin myös itse koen tuollaisen vähän tuhlailuna, josta mulle tulee huono omatunto. mut onhan se tosi kätevää tuolla tavoin esim. talon myymisen yhteydessä myydä se sitten samalla vaikka kalusteineen päivineen :)

 6. Niina ja 4kisua
  21.4.2013 / 16:35

  Sisutus makuni on aina ollut melko hillitty. Romanttinen sisustus ei ole yhtään mun juttu.Nykyään on pakko ottaa sisustuksessa huomioon kisut (ei enään nahkatuoleja ;D nykyiset on merkattu…) mutta ei se tarkoita tylsiä ratkaisuja ;) Asiasta viidenteen, pakko kertoa että kävin ottamassa oikeaan käteeni kaikista neljän kisuni kasvoista tatuoinnin ;) Nyt on mamin murut AINA MUKANA ;) (juu, kisuhullun leima senkun kovenee heheheh)

  • 21.4.2013 / 19:46

   minäkin oon aina ollu vähän sellainen et kaikki liian hörhelöinen kyllästyttää melko pian.
   voi mikä tatska sun kättä komistaa, huippu! :D

 7. Liinu
  21.4.2013 / 18:26

  Omalla kohdallani sisustusmaku on aika paljonkin muuttunut 10 vuoden aikana. Ennen tykkäsin hieman tummemmasta sisustuksesta, vähän afrikkalaishenkisiä koriste-esineitä ym. Se meni ohi ja miellyin valkoiseen ja romanttiseen tyyliin. Tällä hetkellä makuni on sekoitus amerikkalaistyylistä sisustusta ja romanttista.

  Olisi ihana löytää sellainen ajaton oman maun mukainen tyyli. Monet sisustusratkaisut leimautuu helposti tietylle aikakaudelle, esimerkiksi ysäri-tyylin boordit seinän puolivälissä, palapeilit..

  • 21.4.2013 / 19:49

   mielenkiintoista! jännä miten sitä joillain maku muuttuu ja jotku taas löytävät esim. 15-vuotiaina heti sen oman sisustustyylinsä :)

 8. kissatäti
  22.4.2013 / 11:47

  Sisustus menee oikeastaan elämäntilanteen mukaan. Lapsien ollessa pieniä, värejä oli enemmän. Valkoisesta olen aina pitänyt. Eläinten tullessa, valkoinen jatkuu, lika näkyy kyllä helpommin, joten siivotaankin enemmän. Materiaalit ovat nykyään niin helppohoitoisia. Selkeää, vähän tavaroita, niin toimii. Ainoa moka! Koira kaatui laminaattilattialla pahasti, leikattin (toipuminen 3 kuukautta). Lattia purettiin osittain, hän on sen arvoinen. Hän on uljas, upea Saksanpaimenkoirani. Kyllä sinun sisustuksesi kestää aikaa.

  • 22.4.2013 / 13:12

   hyvin samoja ajatuksia sisustuksesta sinulla kuin minullakin!
   voi, toivottavasti koirasi on jo täysin parantunut! :/

 9. 22.4.2013 / 16:36

  Tämä on mielenkiintoinen aihe! Itsellä maku on pysynyt siinä mielessä samana, että unelmoin samoista tuoleista jo 15 vuotta sitten ja olen aina pitänyt vaaleista raikkaista kodeista.

  Silti mukaan on mahtunut syrjähyppyjä ja kokeiluja: joskus pidin tanskalaisesta pastellinsävyisestä tyylistä ja jossain vaiheessa myös etnisempi tyyli houkutteli (se oli kai sitä aikaa, kun Indiska tuli Suomeen).

  Sanotaan, että ihan se omin tyyli on kirkastunut vasta pari vuotta sitten. Nyt mullakin on selkeä visio ja varmuus siitä, mitä haluan omaan kotiini ja mitä tyydyn ihailemaan muilla. Mutta kaikesta tästä huolimatta aivan varmasti maku kehittyy ja on erilainen vuosien päästä – toivottavasti ei kuitenkaan radikaalisti. :)

  • 23.4.2013 / 08:29

   muakin on vaaleat ja selkeät kodit ihastuttaneet aina, mut esim. reilut 10 vuotta sitten pidin niitä vielä kolkkoina ja kylminä, hassua! kokeiluja pitääkin kyllä matkan varrella olla, ei sitä muuten löytäisi sitä omaa tyyliä ja makua. minäkin toivon ettei kovin radikaalia muutosta tästä nykyisestä olisi luvassa :)
   pakko tähän väliin vielä heittää terkut et sun blogi on niin huippu! saan sieltä aina hyvän mielen ja usein nauran ihan ääneen sitä lukiessani, sitä ei monen blogin kohdalla tapahdu!, kirjoitat niin hauskasti :)

   • 23.4.2013 / 09:14

    Kiitos ihanasta kommentista, sait hymyn huulille. :)

    • 23.4.2013 / 10:12

     :) oon muutaman kerran ollu jo jättämässä sun blogiin kommenttia, mut pelkään et käy kuten viimeks :D

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.