Hotellilomalla vankilassa – täh?

 

285

Tukholmasta Helsinkiin -postauksessani mainitsinkin, että kirjoittelen joku päivä majoituspaikastamme Helsingissä. Ajattelin nyt esitellä paikkaa hieman tarkemmin, sillä mielestäni tämä poikkeaa niin mielenkiintoisella tavalla perinteisistä hotelleista. Meidän on miehen kanssa ollut aikomus yöpyä täällä monta kertaa, mutta nyt vihdoin tänä kesänä huoneen varasimme. Kyseessä on siis BEST WESTERN PREMIER Hotel Katajanokka; moderni hotelli historiallisessa vankilamiljöössä Helsingin keskustassa.

286

Hotelli on täynnä mielenkiintoisia yksityiskohtia, jotka viittaavat rakennuksen historiaan. Useissa kohdissa ajattelin, että wau mitä kekseliäisyyttä maustettuna aimo annoksella huumoria! Vai mitä tuumitte noista polkupyörien Karkuri liikenteessä -kylteistä? Tai siitä, että kokoustiloja löytyy sellaisilla nimillä kuin kakku, sakko, tutkinta… Hymyilytti myös kovasti, kun näin että henkilökunnan asua koristaa mustavalkoraitainen paita, jossa rintamuksessa vangin numeron sijaan hotellin puhelinnumero.

Ennen kuin mennään itse kiven sisään, vilkaistaan hieman pihapiiriä:

280

Sisäpihalla oli kiva terassialue Jailyard Terrace, tännepäin oli myös huoneemme ikkunat:

274

272

Hotellin sisääntulo on kivan tunnelmallinen lämpimän ruskeine puupalkkeineen sekä punaisine tiiliseinineen:

294

cats

Huonekerroksia hotellissa on muistaakseni kolme (vai olikohan neljä?). Aamiaistilat ja kokoustilat sijaitsevat pohjakerroksessa.

230

cats

Sinne tänne on jätetty harkittuja yksityiskohtia entisajoista, joten vankilateema ei pääse unohtumaan missään vaiheessa ;). Välillä mietin itsekseni, voikohan täällä näin vilkkaalla mielikuvituksella varustettu ihminen yöpyä rauhassa laisinkaan…

Hotellivieraita ajatellen ja rakennuksen historiaa kunnioittaen rakennuksen pohjakerrokseen oli jätetty kaksi mielenkiintoista vierailupaikkaa, joista ensimmäinen on tämä eristysselli:

251

244

Luonnollisesti melko karun näköinen paikka, jota kuitenkin hieman elävöitti siellä esillä ollut näyttely.

258

Toinen vierailupaikka on tämä ryhmätyrmä, jossa en kauan uskaltanut viipyä!

264

Matalassa tyrmässä oli ihan pimeää, vain kaksi kynttilää valaisemassa. Aivan pieni ikkuna tyrmän perältä löytyi, kaltereineen kaikkineen. Tyrmän maaperä oli kalliota, joten sai varoa että siellä pimeässä ylipäätään pysyi pystyssä!

267

Vankilateema jatkui hauskasti huonekerroksissa:

297

cats

Sermejä kuvittivat mustavalkoiset kuvat vankila-ajoilta:

232

302

Huoneiden oviaukot olivat selliajoilta, tosi matalat. Huoneemme sijaitsi kolmannessa kerroksessa, aivan suoraan Volvo Markkasen vanhan sellin yläpuolella… Arvatkaapas sainko tuon yksityiskohdan oivaltaessani nukuttua? :P

cats

Asia selviää seuraavassa numerossa!
Pysykäähän kanavalla :).

Comments

 1. 6.8.2013 / 10:54

  Ihanan karmiva miljöö… Ihan iho meni kanikselle, kun miettii tuon paikan historiaa. :)
  Olisi ollut kyllä ihan mahtava nähdä, tai ehkäpä nähtiinkin, mutta ei osattu yhdistää. ;)

  • 6.8.2013 / 14:06

   joo yöhön asti meni ku piti selailla vankilan historiaa netistä :D
   totta, ois ollu kiva nähdä! oli vain niin vähän aikaa, mut ehkä seuraavalla kerralla viivyn pitempään :). niin ja tosiaan, mistä sitä tietää vaikka oltaiski törmätty! oon niin huono tunnistaan jos ei näytä ihan samalta kuin jossain kuvassa :D

 2. Mape
  6.8.2013 / 11:52

  Kävimme alkukesästä syömässä Jailbirdissä ja kammottavimpana minunkin mieleeni jäi juuri ryhmäselli, huh…

 3. 6.8.2013 / 12:14

  Tämäkin ’nappasen pariskunta’ + muutama muu ystävä yöpyi tänä kesänä kyseisessä hotellissa. Ehdottomasti tulevaisuudessakin mietin vaihtoehdot halvan hotellin ja mielenkiintoisen miljöön välillä, eli ehdottomasti valitsen sen missä on jotain jännittävää ja hyvällä tavalla mieleenpainuvaa. Olet saanut hienosti kuvattua hotellin tunnelman. :)

 4. 6.8.2013 / 12:56

  Wau, tonne on ehdottomasti päästävä joskus yöpymään! :)

 5. 6.8.2013 / 13:44

  Oho, onpa hauska! Enpä ole tiennyt että tuollainenkin on olemassa! Me ollaan yövytty entisessä sotasairaalassa, joka nykään siis hotelli, mutta tuo olisi kyllä paljon mielenkiintoisempi :)

  • 6.8.2013 / 14:09

   joo, tuo on entinen Helsingin lääninvankila :). missäs on tuollainen entinen sotasairaala?
   seuraava tällainen vankilahotelli löytyykin sitten Ruotsista!

 6. EmiliaMaria
  6.8.2013 / 17:07

  Mä olen kans joskus yöpynyt tuolla. Oli kyllä tosi kiva paikka. Myös aamiaisastiat hymyilytti.

  • 6.8.2013 / 17:23

   on kyllä kiva hotelli! mukava & auttavainen henkilökunta ja hyvä sijainti.
   onneksi aamiaisella oli kuitenkin mahdollisuus käyttää myös normiastioita tina-astioiden sijaan :P

 7. Irma
  6.8.2013 / 18:57

  Huh mitenkähän meikä mummin kävis tuolla, ettei vain uhkais suljetun paikan kammo. Kiva oli katella näitäkin kuvia ja ihmetellä. Kiinnostais hintalaatusuhde?

  • 7.8.2013 / 09:19

   heh! mukava kuulla että kiinnosti :)
   tuolla on melko laaja valikoima huoneita ja hinta määräytyy tietysti sitten huonetyypin (sekä ajankohdan) mukaan. mutta koska kyseessä on Best Western -ketjun Suomen ainoa Premier-hotelli, ei hintakaan ole aivan alhaisimmasta päästä :). mielestäni hotellin tasoon nähden hinta ja laatu kuitenkin kohtaavat.

 8. Paulis
  6.8.2013 / 20:31

  Me yövyttiin tuolla kanssa miehen kanssa viime vuoden loppupuolella ja tykkäsin kyllä kovasti paikasta, ihanan erilainen!

 9. Äippä
  6.8.2013 / 21:42

  No huh, aikamoinen paikka, vähän ahdistavan näköinen aula, jossa portaat näkyivät ja penkit seinustalla, ihan kuin elokuvissa. En tiennyt tuollaista hotellia olevankaan, kiitos kun valistit meitä :)

  Tuli mieleeni, että miten te liikutte Kokkolasta pääkaupunkiseudulle. Lentäen, junalla vai omalla autolla. Teettekö etelänreissut Helsinki-Vantaan kautta vai jostain muualta? Meiltä on Helsinkiin 1,5 tuntia, niin ei ole tuollaisesta kokemusta :)

  • 7.8.2013 / 09:26

   joo tai tuo kuva on hotellikäytävältä :)
   yleensä jos yksin sinne tulen, tulen joko junalla tai lentäen, riippuen aikatauluista. yhdessä miehen kanssa yleisimmin autolla, koska usein meidän yhteisiin matkoihin liittyy niin paljon kaikenlaista että helpompaa (ja hermoja säästävämpää) on ottaa mukaan oma auto, jotta pääsee liikkumaan vapaasti mihin ja milloin haluaa.
   etelän reissut tehtäisiin mielellämme jostain muualta kuin Hki-Vantaalta, mutta aina ei voi valita… sitten joko autolla Hkiin tai lentäen, jos sattuu sopimaan jatkoyhteydet ekan lennon aikatauluihin. mielelläni en olisi Helsingissä yötä ennen lomalle lähtöä, koska se sitten pitkittää loman pituutta enkä halua olla pois kissojen luota muuta kuin aivan ehdottoman pakollisen ajan :D. ollaanpa joskus yölläkin ajettu Hkiin, jos on ollut joku aamuyön lento… viimeksi Milanon matka hoitui loistavasti, kun pääsimme lentämään suoraan täältä! tosin oli koneenvaihto Tukholmassa, mutta kuitenkin superkätevästi hoitui matka :)

 10. Wilhelmiina W. Wäärä
  7.8.2013 / 09:29

  Vanhat vankilat sopivat hotelleiksi todella hienosti! Hauskaa että Suomestakin löytyy sellainen. Myös Tukholmasta löytyy hotelli joka on entinen vankila. En muista hotellin nimeä enää mutta olen yöpynyt siellä vuonna 2000 tai 2001. Tuohon tukholmalaishotelliin oli jätetty myös edullisemmalle hostellipuolelle huoneita jotka oli kunnostettu alkuperäiseen selli-asuunsa niin että huoneissa yöpyjät nukkuivat putki-kerrossängyissä ja joutuivat katselemaan ylhäällä katonrajassa olevasta kalteri-ikkunasta pelkkää taivasta. Ovetkin olivat sellien alkuperäiset paksut ja painavat. Kokemuksena mieleenjäävä ja ehkä myös kutkuttavalla tavalla hiukan pelottava :D

  • 7.8.2013 / 09:52

   joo tuosta Tukholman hotellista mulle kertoivatkin tuolla Katajanokalla, en ollut siitä aiemmin tiennyt :)
   apua, nuo alkuperäiset sellit ois mulle kyllä jo liikaa :D. voisin käydä niissä, mutta en yöpyä :P

 11. 7.8.2013 / 20:49

  Mä olen halunnut käydä tuolla siitä lähtien, kun se hotelliksi muutettiin. Tai no, aikaisemminkin jo. Onneksi olen kuitenkin saanut vierailla Sörkan vankilassa, oli pelottavaa mutta mielenkiintoista. Vielä haluaisin käydä Vantaan vankilassa sekä mahdollisesti Riihimäellä. Myös Suomenlinnan avovankila kiinnostaa. Saisikohan tuonne Katajanokalle mennä ihan vain tutkimaan niin, että pääsisi kurkkaamaan huoneitakin, ilman että majoittuisi… pitänee selvittää. Tälleen stadilaisena harvoin tulee tarvetta majoittua omaan kotikaupunkiin. Upea hotellikokemus teillä kyllä ollut, olen ihan kateellinen. :D

  • 7.8.2013 / 21:19

   melko vahvasti uskon, että kyllä voi mennä tutustumaan tiloihin ilman majoittumistakin. sen onnistuminen riippuu aika pitkälti lähinnä ajankohdasta, kellonajasta sekä vastaanottohenkilökunnan mielialasta ;D

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.