Tunnearvoa tulvillaan: vauvakirja

 

Ihan ensimmäinen asia, jonka ostin vauvallemme, on tämä kuvassa näkyvä valkokantinen kirja. Kipaisin Suomalaiseen Kirjakauppaan jo syyskuussa (ennen Mallorcan matkaamme ja pohjeluuni murtumaa); ensimmäisellä kerralla ainoastaan katsastin valikoiman ja seuraavalla reissulla uskaltauduin jopa jo ostamaan kirjan. Koko ajan ympärilleni vilkuillen, ettei kukaan tuttu vain näe mitä ostan… Tekosyykin oli valmiina mielessä, jos näin olisi käynyt! :D

001

Koska emme vielä tiedä, kumpi pienokainen meille suodaan, valitsin tällaisen neutraalin värisen kirjan. Suurin osa oli tosiaan vaaleanpunaisia ja -sinisiä… Tykästyin kirjan ulkonäköön; Minna Immosen kuvitukset ovat usein mieleeni.
En ole vielä uskaltanut kirjata kirjaan sanaakaan, mutta ehkä pikkuhiljaa..? Kirjaan kun on mahdollista kirjoitella muistoja myös odotusajalta. Kivoja juttuja, mm. ”Vanhempasi tutustuivat toisiinsa…” ja ”Vanhempiesi tavallinen päivä ennen sinua…” Siellä on myös paikka vanhempien kuvalle ennen odotusta sekä kohta, johon voi laittaa talteen ensimmäisen ultrakuvan ja vaikka mitä muuta kivaa!
Kirjassa voisi olla kyllä tyhjiäkin sivuja, jonne kirjoitella muistiin näitä odotusajan tuntemuksia ja sattumuksia, esim. miten odotus käy toteen tulevalle isälle unien ja unissaanpuhumisten myötä :D. Ne täytyy kyllä ehdottomasti kirjata jonnekin ylös ennen kuin unohtuvat!

003

Tämä vauvakirja on ollut mulle ihan ehdoton hankinta, sillä yksi mun rakkain aarteeni kautta aikojen on tämä oma vauva-ajan kirjani, jota äiti ahkerasti ensimmäisinä vuosinani täytteli. Mies auttoi eilen kaivamaan kirjan kaapista, jotta pääsin sitä selailemaan ja lueskelemaan. Joka kerta siitä seuraa kyyneltulva, niin kauniisti äiti on esikoislapsestaan kirjoittanut.

007

Lähes joka tarinassa esiintyy tai ne ainakin päättyvät sanoihin ”olit kiltti tyttö” tai ”on se niin kiltti tyttö”. :D

013

022-crop

Omaa päivänsädettämme odotellen <3.

Kirjan välistä löytyy myös muutamia tallessa säilyneitä onnittelukortteja, joita saimme synnyttyäni sekä ensimmäisinä syntymäpäivinäni.

026

Toivottavasti koittaa se aika, jolloin saan täyttää tätä meidän vauvakirjaa ja toivottavasti osaan täyttää sen yhtä kauniisti kuin äitini, jotta lapsellemme jää siitä yhtä rakkaat ja lämpimät muistot. Tässä meidän vauvakirjassa seurataan lapsen elämää aina ensimmäiseen kouluvuoteen saakka, joten on siinä pientä projektia :).

028

 Onko teillä tallessa vastaavia aarteita?

 

Comments

 1. Mimmu
  27.10.2013 / 12:27

  Ihana tarina! Omaa vauva-aikaista kirjaa minulla ei ole, mutta omien (nyt teini-ikäisten) tyttärien kirjat kyllä. Niitä oli ihana täytellä ja niitä on vuosien varrella lueskeltu. Itse aloitin aikanaan päiväkirjan kirjoittamisen esikoiselleni sinä päivänä kun tein positiivisen raskaustestin. Siitä on nyt reilut 17 vuotta ja edelleen kirjoittelen kirjaan kerran pari vuodessa, rakkaasta tyttärestä, hänen elämästään ja meidän yhteisistä asioista. Ajattelin antaa sen tyttärelleni lahjaksi sitten kun hän joskus odottaa esikoistaan.

  • 27.10.2013 / 19:46

   Voi tuo päiväkirja olisi aivan ihana idea! Oon itsekin sitä miettinyt, mutta jotenkin se on ainakin vielä toistaiseksi tämän blogin vuoksi jäänyt. Tuntuu, että sitten olisi ikään kuin kaksi päiväkirjaa, vaikka tämä nyt hiukan erilainen onkin :). Täytyypä harkita asiaa uudestaan, nyt kun kaikki ajatukset ja tuntemukset on vielä niin tuoreessa muistissa! Aivan ihana tuo lahjaideasi, tyttärellesi varmasti aivan kullanarvoinen sitten kun sen saa.

 2. 27.10.2013 / 12:53

  Mullakin on oma vauvakirja tallessa aarteenani <3 Meidänkin äiti on panostanut esikoisen kirjaan ja sieltä löytyykin tarinaa ja paljon! Aina tulee hyvälle mielelle kun lueskelee :)

  • 27.10.2013 / 19:42

   Mukavia muistoja kansissa sinullakin siis! Voi olla ja vaikuttaisi siltä, että äidit täyttävät vauvakirjaa aktiivisemmin tyttäristään kuin pojistaan :).

   • 28.10.2013 / 13:27

    Joo ja meillä ainakin esikoisesta kirjataan enemmän talteen kuin muille. Nuorimman pikkusiskon kirjassa ei taida olla kuin nimi ekalla sivulla :D

  • 27.10.2013 / 19:43

   Toivottavasti :).
   Ja voi kiitos Suvi <3, mukavaa että muistit mua! Mielenkiintoisen postauksen sait tuosta aiheesta, täytyypä alkaa miettimään omaa :).

 3. 27.10.2013 / 21:04

  Vauvakirja on kyllä niin ihana. Itselläni on myös tuollainen ja se sisältää kaikki ensimmäiset hiuskiehkurat, sanat, toilailut, valokuvia jne. Olen myös omille lapsille yrittänyt tehdä ajantasaiset vauvakirjat <3. Ja onneksi olkoon muuten raskaudestasi!! Olen ahkera lukijasi, mutta harvoin kommentoin tänne. Itse olen juuri muuttanut blogini nimeä. Jos et ole vielä käynyt katsomassa niin käy ihmeessä :) Siellä on arvontakin meneillään!

 4. 28.10.2013 / 08:20

  En ole vielä tänne ikinä kommenttia jättänytkään, vaikka lukija olen ollut jo kauan! Mutta ensinnäkin, aivan hurjan paljon onnea teille molemmille! :) Meillä on myös tuo samainen vauvakirja, jota täytän meidän nyt 1v 3kk tytölle :) Ja tajusin tässä, että tuo pieni ihme joka sun masussa kasvaa, tulee olemaan mun pikkuserkku! Mahtavaa :)

  • 28.10.2013 / 08:30

   Moi Heidi! Voi että mä olin aluksi ihan et täh, kuka Heidi ja meidän vauvan pikkuserkkukin vielä :D. Hoksasin kyllä heti, kun klikkasin blogiisi. Niin suloinen teidän Aada :).
   Tosi kiva että jätit kommenttia ja kiitos paljon onnitteluista! Onpa mukavaa, että oot löytäny tän mun blogin :).

   • Heidi
    28.10.2013 / 13:49

    Joskus kauan sitten aloin lukemaan sun blogia, ja monet kerrat selitin äitille ja näytin kuvia kuinka hieno talo jollain on, kunnes se yhtenä päivänä tajus että tää on sun blogi,haha :D

 5. Anskuli
  28.10.2013 / 08:38

  Minullakin on tallessa oma vauvakirjani ja sitä on niin ihana lukea ja muistella.. <3 Ja on myös mielenkiintoista vertailla omaa vauva-aikaista kehitystä ja taitoja omiin lapsiin… Itse olen myös ostanut neljälle lapselleni vauvakirjat ja yrittänyt niihin kirjoitella säännöllisesti, nyt tosin viime kirjoituksista on jo aikaa hävettävän paljon.. pitääkin nyt ottaa asiaksi ja päivittää kirjoja :)

  • 28.10.2013 / 10:43

   Kuulostaa kivalta! Tuo on kyllä varmasti sellainen puuha, että saattaa helposti unohtua, jos kirja ei ole ihan nenän edessä :).

 6. 28.10.2013 / 10:58

  Nauramme aina nuorempien sisarusteni kanssa heidän ihanille kirjoilleen. Maailman parhaita kirjoja! Lempisivuja ovat ensisanat sekä tuhat ja yksi lempinimeä :D

  Luulin, että minulla ei ole omaa vauvakirjaa, (koska asuin biologisen äitini kanssa vain kaksi ensimmäistä vuottani ja luulin että minun kirjani on hävinnyt kokonaan), mutta sellainen löytyikin isosiskoltani tänä vuonna ja voi miten onnellinen olinkaan löydöstä.

  Vauvakirja on ehdottomasti yksi tärkeimmistä vauvamuistoista <3

  • 28.10.2013 / 13:27

   Voi että, varmasti oli aivan ihanaa löytää oma vauvakirjasi! <3 Olipa mukavaa, että se oli tallessa siskollasi :).

 7. AnskuliP
  28.10.2013 / 17:23

  Mulle äiti on kirjoittanut tavallaan päiväkirjaa (ei siis tavallista vauvakirjaa) mun ensimmäisen vuoden ajan. Sitä on kyllä mahtava lukea aina välillä, siellä on paljo tarinaa, esim. kuka keksi mulle lempinimen. :) Mää olin vauvana myös ”aika kiltti tyttö”! :))

 8. 28.10.2013 / 19:03

  Ihania nuo vauva-ajan kirjat. :) Oma äitini on tehnyt vastaavanlaisen minusta ja siskoistani ihan valokuva-albumin muodossa – albumista löytyy synnärirannekkeet ja lauluja ja loruja joita meille on lauleltu sekä erilaisia päiväntapahtumia ja ensimmäisiä sanoja. Ihanaa luettavaa näin aikuisenakin. :))

 9. 28.10.2013 / 22:15

  Minulla on tuollainen vastaava kirja itselläni kuin sinulla, paitsi kansi on vaaleanvihreä. Ja halusin siksi myös omille lapsilleni samanlaiset, toisella tietty punainen, toisella sininen. Joitakin kohtia on jäänyt täyttämättä, kaksosten kanssa ei ehtinyt, eikä enää muista, kumpi teki mitä ja milloin! Kiva niitä on sitten myöhemmin lueskella.

  • 29.10.2013 / 10:03

   Minäkin olisin voinut ostaa tuollaisen samanlaisen, mutta koska halusin sen kotiin heti eikä vauvan sukupuoli ole tiedossa niin… En siinä sitten lähtenyt veikkaamaan, vaikka veikkaus olemassa onkin ;).

 10. 28.10.2013 / 22:19

  Sain oman vauvakirjani esikoiseni suntymän jälkeen äidiltäni. Sitä on kyllä mukava lueskella, vaikka huomaan olevamme äitini kanssa samanlaisia: välillä sivut jäävät täyttämättä.

  Molemmilla lapsillamme on ”vauvakirjoina” Oppi ja ilo -sarjan kirjat, joissa paras juttu on mielestäni se, että kansiossa on taskuja piirrosten yms. Tärkeiden juttujen tallentamiseen täysi-ikäisyyteen saakka. Voin suositella perinteiden vauvakirjan rinnallekin: http://verkkokauppa.oppijailo.fi/minun-kirjani-muistokirja-vauvavuosista-taysi-ikaisyyteen-asti/526699/dp?k=331

  • 29.10.2013 / 10:04

   Varmasti jää mullakin välillä sivuja täyttämättä, en aio mitään paineita kirjoittelusta ottaa :).
   Kiva vinkki tuo Paula!

 11. Ellu
  28.10.2013 / 22:55

  Voi miten kaikki vauva jutut on iiihania <3 Nythän sulla on aikaa kirjotella, eikun vaan kynä sauhuamaan tähän mennessä tapahtuneista. Tosi on, että pojan kirjaa olen täytelly ahkerasti, mutta täälläkin pikkusisko parka, hänen kirjassa on yhden-kahden rivin faktoja, ei vaan enää ehdi ja pysty kirjottamaan. Nyt olen jo ruvennut kirjottelemaan post it lappuja kesken kaiken ja laitan ne sitten krjaan, että on edes jotain. Saati sitten jos on kolmas, neljäs, viides lapsi.. Mutta sitä piti sanoa, että isovanhempien kirjat on myös ihania! Vaikka joululahjaksi :) Kärkkäisellä ainakin olen nähnyt ja on kai niitä vaikka missä. Isovanhemmat kirjottelee vauvalle omaa kirjaa, missä he ovat tavanneet ja miten heidän elämä on mennyt ja milloin lapsenlapsi tuli ekaa kertaa kylään, yökylään yms. Sellaiset menee meiltä pukinkonttiin. Nautinnollista raskaus aikaa!

  • 29.10.2013 / 10:18

   Nyt ois aikaa, mut jotenki tyhmä taikausko estää sivuille raapustamisen vielä tässä vaiheessa :D. Varmasti onkin enemmän aikaa täytellä esikoisen kirjaa, ihan ymmärrettävää. Minäkin olen laittanut merkille nuo isovanhempien kirjat :). Kiitos Ellu!

 12. 29.10.2013 / 13:12

  Ihan tippa linssissä täällä lueskelen. Nuo vauvakirjat on niin ihania. Minäkin olen niitä kaikilta kolmelta lapselta täyttänyt, pitääkin kaivaa ne esille ja katsella läpi omien lasten kanssa :) Mulla on ollut tapana myös ottaa jokaisesta lapsesta ensimmäisenä vuonna kk-kuva eli 12 kuvaa tasan kuukauden välein ensimmäisenä vuonna ja sen jälkeen joka synttäripäivän kuva. Ne on sitten talletettu näihin lasten kirjoihin. Eka vuonna näkyy niin huomattava ero jo joka kuukausi:) Voi että; teillä on niin paljon upeita kokemuksia edessä <3

  • 29.10.2013 / 13:48

   Voi, ihanan lämmin viesti, kiitos Soile! <3
   Ja loistava idea tuo valokuvaus kuukauden välein ensimmäisen vuoden aikana - ehdottomasti käytäntöön! :)

 13. Minna
  1.11.2013 / 17:10

  Tiedätkö, minulla on ihan samat fiilikset. Oma vauvakirjani on ollut minulle aina kuin aarre ja oikein jo odotan sitä hetkeä kun saan meidän vaavin vauvakirjan kätöseeni :) Vielä en ole sitä ostanut, mutta käynyt hypistelemässä kylläkin jo! :)

  t. vähän puolen välin paremmalla puolen :)

  • 2.11.2013 / 10:43

   Mukava kuulla! Itsekään en ole tuohon kirjaan vielä mitään kirjoittanut, ehkä lähempänä joulua :). Onnea odotukseesi Minna!

 14. Miia
  2.11.2013 / 19:19

  Ihanaa, että ostit jo kirjan <3 Mulla on muuten aivan sama lapsuuden muistoja vauvakirja :) Vaikka olenkin toinen lapsi, on äiti jaksanut kirjoittaa kirjaa ihanasti. Sieltä välistä löytyy kuvia, kortteja, lehtileikkeitä minusta ja eka leikattu kihara muovikotelossa. Aika paljon on minuakin siihen kehuttu… t. kiltti tyttö :D

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.