Iso osa joulua: kattaus

 

105

Perjantain postauksessani mainitsinkin, että tein viikolla yhden koekattauksen joulua silmälläpitäen. Viime jouluna valoköynnös koristi vain joulua edeltäviä kahvipöydän kattauksia, mutta nyt ajattelin jättää sen paikoilleen koko joulun ajaksi. Valoköynnös onkin viime viikkoina seilannut vähän siellä sun täällä: Tunnelmaa makuuhuoneeseen -postauksessa se oli vielä makuuhuoneessamme, sieltä päätyi ruusuhuoneeseen verhotankoon roikkumaan ja nyt tällä viikolla se pääsi ruokapöytään. Sen myötä sain ruokailutilaankin kivaa tuiketta, siellä kun tuntui ennen valoköynnöstä hieman liian hämärältä.

106

Kattauksessa Villeroy & Bochin New Wave -astiastoa sekä Iittalan Senta-punaviinilasit ja Kartio-vesilasit. Aterimina Hackmanin Inari. Mustien lautasliinojen ympärille kietaisin Pentikin lautasliinapidikkeet.

108

Kattaus ei mitenkään kovin radikaalisti eroa aiemmista joulukattauksistani. Päättelin tästä, että nyt on löytynyt se kaikkein mieluisin kattauksen ydin ja hyvä näin. Tykkään eniten suhteellisen simppeleistä kattauksista, joissa ei koko pöytää vuorata erilaisilla kattaushärpäkkeillä, mutta joissa pöytä ei jää tyhjäksikään. Kattauksen ytimenä ovat kauniit astiat, ruoka ja tunnelma. Aiempien vuosien joulukattauksiani voi käydä kurkkaamassa postauksistani Joulukattaukset 2010 & 2011, Tulevan joulun kattauksia sekä Kurkistus Joulupäivään.

130

123

Aluksi ajattelin, että jätän Pentikin harmaansävyiset tabletit joulupöytään, mutta ei, jotain tuntui puuttuvan. Lisäksi tulin siihen tulokseen, että jos en kata pöytään näitä perinteisiä joulutablettejani, ei niille tule käyttöä koko vuotena. Joissain kodeissa joulutabletit ovat punaisia, niissä on ehkä tonttuja tai muuta jouluista kuvitusta, mutta meidän kodissamme joulutabletteja edustavat nämä mustat, aikoinaan Hemtexistä hankkimani kangastabletit. Niissä välkehtivä hopealanka riittää tuomaan joulutunnelman meidän joulupöytään.

126

cats

131

136

Äitini valkoisista paperinaruruusuista tekemä kranssi on päässyt jälleen ruokailutilan ovenkahvaan, se näyttää siinä mielestäni tosi kivalta. Tänä vuonna joulua kotiin laittaessani olen muutenkin huomannut, että mitään uusia ratkaisuja ei enää muodostu: joulukuusi ja muut tunnelmavalot alkavat löytää kodistamme ne niille parhaiten sopivat paikkansa eikä suuremmille muutoksille ole tarvetta. Ehkä tämä neljäs joulu on se joulu, jolloin huomaa ensimmäisten jouluperinteiden tässä kodissa muodostuneen.

015

Kun iltapäivä alkaa hämärtyä, on aika sytyttää kynttilät ja istahtaa joulupöytään! Enää reilu viikko ja tuo hetki koittaa. Se jouluaaton jouluateria on kaikkein ihanin: silloin jouluruoka on vuoden tauon jälkeen herkullisimmillaan. Joulupöydästä kuuluu herkutteluääniä, astioiden kilinää, iloista puheensorinaa, taustaääninään vaimea takkatulen ritinä sekä kaunis joulumusiikki.

077

 Tunnelmallista kolmatta adventtia!

 

Comments

 1. 15.12.2013 / 12:21

  Kaunista on niinkuin teillä aina. :) Mukavaa joulunodotusta!

 2. Suffeliini
  15.12.2013 / 15:25

  Kaunis kattaus! Kyllä se Joulu jo ovella on… ;)Hyvää Joulun odotusta!!!

 3. Tiina
  15.12.2013 / 15:44

  Kylläpä kelpaisi istuskella noin kauniin pöydän ääressä :)

 4. Pirjo
  15.12.2013 / 17:53

  Woih..kaunista ja osaat kirjoittaa niin kauniisti että voi oikein aistia jouluaaton tunnelman. Mieti, seuraavaa jouluna tuossa pöydän päässä on kaunis syöttötuoli, nokkamuki ja pari isompaa ”rättiä” saapusalla pyyhkimään pienet suupielet. Ihanaa joulun aikaa Teidän perheelle!

  • 15.12.2013 / 22:25

   Kiitos ihanasta viestistäsi, tuli niin hyvä mieli tästä :). Ikimuistoisia jouluja tiedossa, en malta odottaa! Ihanaa joulun aikaa sinullekin!

 5. 15.12.2013 / 18:21

  Ihana kattaus! Tyylikäs ja tunnelmallinen.

 6. Emmi
  15.12.2013 / 20:01

  Ehkä ei pitäisi kommentoida, koska näen kattauksen niin s y n k k ä n ä ja surullisena, ihan hautajaisfiilis tulee. Tyylikästä ja kaunista kyllä, mutta näin me koemme asiat erilailla. Tämä on kyllä kaiken kaikkiaan minusta ihana blogi. Mukavaa joulunaikaa.

  • 15.12.2013 / 22:27

   Kiitos ja sitä samaa sulle!
   Heh, olipa tosiaan eri tavalla nähty :D. Itselleni kun hautajaisfiilis syntyy aivan jostain muusta kuin mustasta lautasliinasta ja pöytätabletista. Oikein kun mietin, en ole yksissäkään hautajaisissa nähnyt mitään mustaa kattauksessa…

 7. 15.12.2013 / 22:10

  Voi onpa todella tyylikäs ja kaunis kattaus. Luulen, että jos minä kattaisin mustaa joulupöytään, muutama sukulainen saisi halvauksen :) Ei meillä mitään punaisen väri-iloitteluakaan ole, mutta mustaa jouluvärinä vähän vierastetaan kyllä täällä :) Minä voisin kyllä itse sitä laittaa ja tuo sinun kattaus hopeine yksityiskohtine uppoaa kyllä itseeni!

  Tänä vuonna laitan itse pöydän täysin valko-hopeaksi. Saattaa olla, että pieni häivähdys joulunvihreää on mukana, mutta se jää nähtäväksi.

  Ihanaa joulunodotusta, se on ihan kohta täällä!! <3

  • 15.12.2013 / 22:28

   Kiitti! Heh, vanhat ihmiset ajattelee juuri noin :). Meillä on joka joulu nuo mustahopeiset tabletit pöydässä ja varmasti tulevat olemaankin.

 8. Janika
  16.12.2013 / 03:07

  Siis en voi uskoa miten sama maku meillä on :D kerään itse myös tuota Villeroy & Boch’in New Wave -sarjaa ja omistan myös nuo Inari-aterimet! :D Ha! Mahtavaa!

  • 16.12.2013 / 14:40

   Kiitos Erja! Tuon köynnöksen olen itse tehnyt (tai minä aloittanut ja äitini tehnyt sitten loppuun :D). Se on tehty paperinarusta sormivirkkaamalla. Kiitti samoin! :)

 9. 16.12.2013 / 14:22

  Ei ole varmaan yllätys, että mä pidän tuosta kattauksesta? ;)
  Mustavalkoinen on pettämätön kombo. Upea!

 10. Rags
  16.12.2013 / 17:25

  Tykkaan! Todella kaunis ja tyylikas, juhlava kattaus. Ihana tunnelma taas naissa kuvissa. Mukavaa Joulunodotusta! :-)

 11. Johanna
  17.12.2013 / 00:09

  Tyylikäs :) täys kymppi, juuri mun makuuni.

  Onko nuo servietit paperiset vai kankaiset? Tosi tyylikkäät, mistä olet löytänyt koko mustat?

  Täällä virittelin lasten mentyä nukkumaan vihdoinkin valot köynnöksen sisälle. Nyt sitä tässä vain ihailen, vaikka nukkumatti jo kovasti kutsuu luokseen, ei vaan malta mennä.

  Tunnelmallista joulun odotusta :)

  P.s ostin tänään meidän vatsa-asukille joulukuusenpallon, oli niin ihana etten voinut sitä kauppaan jättää…

  • 17.12.2013 / 13:51

   Kiitos Johanna! :)
   Nuo lautasliinat on kertakäyttöiset, mutta tosi paksua ja kangasmaista materiaalia. En ihan varmaksi muista, mutta taitavat olla Dunin. Mulla on myös kokomustat pellavaiset lautasliinat, ne on Iittalan.
   Voi, mistä löysit ja millaisen kuusenpallon? Olen itsekin niitä sillä silmällä tiiraillut, joskos löytyisi jokin vauvalle, mutta en ole löytänyt. Ihanaa joulunodotusta sinullekin! :)

 12. 22.12.2013 / 07:46

  Todella upean tyylikäs kattaus ja musta väri antaa siihen hienon kontrastin. :) Minäkin tein eilen koekattauksen ja blogista löytyy. ;) Hyvää joulua! <3

  • 22.12.2013 / 14:25

   Voi kiitos ihana Jemina! Aivan upean kattauksen olit loihtinut, olisi ilo istahtaa sellaisen ääreen! Hyvää joulua sinullekin :).

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.