Vaunuviidakosta päivää!

 

Tätä aihetta on moni pyytänyt ja vielä useampi odottanut, itsestäni puhumattakaan! Vaunut on yksi suurimmista hankinnoista, joita vauvalle tehdään, joten pähkäilyyn ja vertailuun on ihan hyväkin käyttää aikaa. Mutta onhan tässä vaunuviidakossa ensikertalaisen pää ihan pyörällä, huh hah hei! Jonkinlaisia vinkkejä olen netistä lukenut ja olemme tutuiltakin saaneet, mutta itsehän se päätös on tehtävä: se mikä sopii toiselle perheelle vallan mainiosti, voi olla meille juuri väärä valinta. Vaihtoehtoja on monia, se on selvä! Tämän postauksen sisällä vilahtaakin monia kysymyksiä – lukekaahan konkarit tarkasti :).

Täällä pohdintaa aiheuttavat pääasiassa seuraavat seikat:

 • Perinteiset makuuvaunut vai yhdistelmävaunut?
  Erittäin todennäköisesti päädymme jälkimmäisiin.
 • Neljä vai kolme pyörää?
  Olemme neljän kannalla, koska nelipyöräiset ovat sivusuunnassa tukevammat.
 • Ilmakumipyörät vai muovipyörät?
  Ilmakumipyöriä puoltaa monikin seikka, vaikka niissä onkin rengasrikkovaara. (Kokenut vaunumyyjä tokaisi, että ehkä autoissakin olisi muovipyörät jos… ;))
 • Kiinteät vai kääntyvät pyörät?
  Kas tässä pulma! Luin netistä käyttäjäkokemuksia ja kääntyviä etupyöriä moitittiin mm. siitä, että kun ne lukitsee, kärsii ohjattavuus huomattavasti. Mielipiteitä/kokemuksia tähän?
 • Pehmeä vai jämäkkä jousitus?
 • Pehmeä vai kova kantokoppa?
  Olen kovan kantokopan kannalla.
 • Väri?
  Ehkä se helpoin osuus :).

Saa mieluusti esittää mielipiteitä ja omia kokemuksia näihin!  

Monenlaista vaunumerkkiä olemme pähkäilleet, mutta ehkä eniten mielessä on ollut Mutsyn vaunuehdokkaat: Urban Rider sekä pienemmillä ja kääntyvillä etupyörillä kulkeva 4 Rider.

Kuvakansiot1

Mutsy Urban Rider, Mutsy 4Rider, Stokke Crusi.

Kokosin näihin kollaaseihin nyt muutamia erilaisia vaihtoehtoja, malleihin en vielä niinkään ole perehtynyt, vain merkkeihin. Ensimmäisen kollaasin vaihtoehdot miellyttävät ulkonäöllisesti huomattavasti enemmän, mutta tokikaan pelkkä ulkonäkö ei tässä valinnassa ratkaise. Emmaljungaa niin kovasti kehutaan, mutta vielä en ole kyllä vakuuttunut, että ne ovat koko hypetyksen arvoiset. Minkäslaisia kokemuksia Briosta ja Gessleinista löytyy? Entä olenko unohtanut jonkin merkin, jota kannattaisi ehdottomasti myös miettiä?

Kuvakansiot1-001

Emmaljunga Edge Duo CombiGesslein F-1, Brio Happy.

Toivoisin vaunuilta laadun lisäksi helppoa käytettävyyttä kaikin puolin. Vielä ketterät ja kevyet (ja kivannäköiset :D) niin olisi aika täydellinen kombo. Usein saa lukea, että valintaan vaikuttaa mm. se, missä vaunuilla liikutaan: maastossa vai kaupunkialueella. No mielellään molemmissa! Näppäryyttä julkisia kulkuvälineitä ajatellen ei meidän kohdalla juurikaan tarvitse miettiä, sillä liikumme omilla autoillamme.

Kokosin tähän vielä muutaman hyödyllisen pointin Lekmerin sivuilta:

Kaupungissa kolmipyöräistä mallia pidetään usein näppäränä. Se mahtuu hyvin linja-autoon ja kulkee helposti ahtaistakin ovista ja käytävistä. Pienemmän kääntymissäteensä ansiosta kolmipyöräisillä vaunuilla on helppo liikkua, mutta toisaalta sivusuunnassa nelipyöräinen malli on tukevampi.
Nelipyöräiset vaunut voivat tuntua raskaammilta työntää, mutta uudet mallit ovat kaikkea muuta kuin kömpelöitä! Ne soveltuvat myös paremmin hieman epätasaisempaan maastoon ja liikkuvat kolmipyöräisiä ketterämmin lumessa ja sohjossa. Oivallinen kompromissi voi olla nelipyöräinen malli pienemmillä, kääntyvillä etupyörillä.
Mitä tulee pyörien laatuun, kulkevat ilmakumipyörät kokomuovipyöriä pehmeämmin, mutta rengasrikkoja voi toki tapahtua. Suurikokoiset renkaat taas rullaavat paremmin kuin pienet, mutta voivat kaupunkioloissa tuntua liiankin järeiltä.

Oletteko hankkineet vaununne kivijalkamyymälästä vai nettiputiikista? Mietin sitäkin, että jos vaunuihin tulee huoltotarvetta (käyköhän näin usein?), niin miten se järjestyy, jos takuuhommat hoidetaan jossain kauempana? Että miten pärjää sen ajan ilman vaunuja…

Mutta nyt kaikenlaisia vinkkejä jakoon, kiitos! Uskoisin, että täällä on monta silmäparia niitä odottamassa ja mieluummin kysyn näitä teiltä kuin keskustelupalstoilta :).

(Tuotekuvat lainattu Mutsy, StokkeEmmaljunga, GessleinBrio.)

 

Comments

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.